Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Το Όνειρο του αστικού εκσυγχρονισμού επιστρέφει ως Πρόγραμμα της Κυβερνώσας Αριστεράς

...καίρια υπενθύμιση...
Μια απόπειρα αποτίμησης της Ιστορικής Στιγμής "Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015" 

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου

Η μικρή μας ιστορία ξεκινά κάπου στο έτος 1968... 

Το ΚΚΕ εσωτερικού

Εν μέσω ψυχρού πολέμου διεθνώς και χούντας στην Ελλάδα διασπάται το παράνομο τότε, ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα. Το ελεγχόμενο κατά 100% από την τότε "Μέκκα του κομμουνισμού", Σοβιετική Ένωση, γραφείο εξωτερικού ήταν το ένα κομμάτι που προέκυψε και το δρουν κυρίως στην Ελλάδα γραφείο εσωτερικού ήταν το άλλο κομμάτι: αδιάφορο πως, το πρώτο διατήρησε τον τίτλο του ΚΚΕ και το δεύτερο υιοθέτησε τον τίτλο ΚΚΕ εσ(ωτερικού).

Οι αιτίες και τα γεγονότα εκείνης της διάσπασης μας είναι αδιάφορα σήμερα ως λεπτομέρειες - αφορούν ως λεπτομέρειες εσωτερικά ιστορικά ζητήματα της ελληνικής αριστεράς. Αλλά η πολιτική ανάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας που προέκυψε με την απελευθέρωση των ανθρώπων του ΚΚΕ εσ από τα ιδεολογικά και κομματικά δεσμά και τον έλεγχο της ΕΣΣΔ στο ελληνικό αριστερό κίνημα, καθόρισε έντονα και καθορίζει ακόμη σήμερα τον κεντρικό πολιτικό προβληματισμό σε αυτήν την χώρα. Το μικρό κόμμα της αριστεράς, που στην μεταπολίτευση έπιανε από 1-2 στις εθνικές εκλογές έως και 7% στις ευρωεκλογές, διέγνωσε καθαρά το ελληνικό πρόβλημα: ήταν η έλλειψη ή αποτυχία του αστικού εκσυγχρονισμού. 

Την ίδια διαπίστωση είχε κάνει επιστρέφοντας από την πολυετή αυτοεξορία του στην Γαλλία και ο Κ.Καραμανλής, γι αυτό και πήρε την πρωτοβουλία να συνδέσει την χώρα με την τότε ΕΟΚ - ήλπιζε να συμβεί ο αστικός εκσυγχρονισμός bypass, αφού η ΝΔ που ίδρυσε ήταν μπλοκαρισμένη ανάμεσα στα χουντικά σταγονίδια, την εμφυλιοπολεμική δεξιά και τους οπαδούς της περιόδου της "βίας και νοθείας", την λαϊκή δεξιά και μια μικρή ομάδα φιλελεύθερων αστών εκσυγχρονιστών που σύντομα κατηγορήθηκαν για σοσιαλμανία...

Το ΚΚΕ εσ ήταν το μόνο κόμμα σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή ιδέα, υπέρ της εισόδου στην ΕΟΚ. Πρόδρομος του ευρωκομμουνισμού και μετά σταθερή συνιστώσα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς. Όμως στην Ελλάδα του λαϊκισμού, της τριτοκοσμικής πραγματικότητας των μεταπρατικών ελίτ στην θέση της ανύπαρκτης εθνικής αστικής τάξης, οι προτάσεις του για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και ελληνικό διαφωτισμό έβρισκαν ευήκοα ώτα σε μειοψηφίες του πολιτισμού και της διανόησης. Οι εργαζόμενοι έβλεπαν το στενό κομμάτι των διεκδικήσεών τους, τα άλλα πολιτικά κόμματα μοίραζαν πελατειακά τις επιδοτήσεις είτε του κρατικού κορβανά ανάλογα το ποσοστό είτε της ΕΟΚ εφόσον βρίσκονταν στην εξουσία - με την εμφάνιση δε του ΠΑΣΟΚ, η ανώριμη ελληνική σοσιαλδημοκρατία υποδύθηκε για λίγο τον εκσυγχρονιστή λεηλατώντας στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς για να στήσει το πράσινο κράτος, πριν απλά βυθιστεί στην λεηλασία των πόρων για την ανασυγκρότηση που αφειδώς πρόσφερε η τότε ευρωπαϊκή κοινότητα. Αντί για εκσυγχρονισμό, οι έλληνες σοσιαλιστές άπλωσαν ως εκεί που δεν παίρνει το πελατειακό σύστημα ανάγοντας την μικρή διαφθορά σε μαγκιά και την μεγάλη σε διακυβέρνηση.

Ο Συνασπισμός

Στον δρόμο του ΚΚΕ εσ, ήρθε σκυταλοδρόμος ο Συνασπισμός, γέννημα μιας δεύτερης διάσπασης στο φανερά πλέον αυτιστικό σοβιετόφιλο-χωρίς-σοβιέτ ΚΚΕ εν έτει 1991 και της ταυτόχρονης αυτοδιάλυσης και απορρόφησης στον Συνασπισμό, του ΚΚΕ εσ. Έχοντας μια πρώτη κυβερνητική εμπειρία από την συγκυβέρνηση με την ΝΔ του Μητσοτάκη και αμέσως μετά την οικουμενική και με το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός της Αριστεράς μεταλαμπάδευσε το πρόταγμα του αστικού εκσυγχρονισμού ως το πρόγραμμα των προοδευτικών της χώρας σε μεγαλύτερο ακροατήριο αυτήν την φορά, αλλά πάλι περιορισμένο σε ένα 3-5% εκλογικής αποδοχής. 

Ήταν φανερό ότι χρειαζόταν συμμάχους και κυβερνητικό προφίλ για να "αλλάξει πίστα" - συμμάχους που να μπορούν να ενσωματωθούν στο κεντρικό πολιτικό σχέδιο και όχι να ενσωματώσουν τον ΣΥΝ στο δικό τους όπως επανειλημμένα προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ, με αρκετές επιτυχίες σε αυτήν την ενσωμάτωση δυνάμεων της ανανεούμενης αριστεράς ιδιαίτερα επί Σημίτη. Με την εκλογική συνεργασία του ως ΣΥΡΙΖΑ με αφυπνιζόμενες από τις ιστορικές διαιρέσεις, δυνάμεις της αριστεράς κάθε ιδεολογικής αφετηρίας και την μετέπειτα ομοσπονδοποίηση της λειτουργίας του νέου σχήματος, το σχέδιο του εκσυγχρονισμού της χώρας από την Αριστερά, αν και ανομολόγητο στην κυριολεξία του αλλά ανοιχτό από τα συμφραζόμενα, απόκτησε νέα δομή και δυναμική. Η δημοσκοπική εκτίναξη του σχήματος επί "αριστερής στροφής" του ΣΥΝ επί προεδρίας Αλαβάνου έως και το πρώτο λαϊκό ξέσπασμα στα τέλη του 2008 με την μαθητική εξέγερση, έδειξε ότι η ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη να στραφεί "αριστερά". με την είσοδο της χώρας στην χρεοκοπία και τα μνημόνια με την συνυπευθυνότητα της 40χρονης διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό σύστημα αναζητούσε διαχειριστικές εναλλακτικές. Το παλιό κατέρρεε, το καινούργιο δεν ήταν προφανές.

Το κυβερνητικό προφίλ

Η τομή στην συμπεριφορά της αριστεράς έγινε: αν και φανερά ανέτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, σήκωσε το γάντι και ζήτησε στις εκλογές του 2012, κυβερνητική εντολή. Εμφανίστηκε ως το νέο, ως η εναλλακτική στην διαχείριση της χώρας. Και μαζί υιοθέτησε έναν "λελογισμένο λαϊκισμό" προοδευτικού ζητουμένου για να ενσωματώσει σε μια αφήγηση τις πολλαπλές αναγνώσεις της συγκυρίας μέσα στην ποικιλώνυμη Αριστερά: να μπορέσει να πάει ενωμένα όσο πιο μακριά γινόταν το σχέδιο του αστικού εκσυγχρονισμού αγκαλιά με τα ευρωσκεπτικιστικά σχέδια της ρήξης. Εξ ου και προέκυψε η νεφελώδης μεν, υπόρρητα εκσυγχρονιστική δε (στην ανάλυσή της), σύγκρουση μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Εκεί όλα χωρούσαν αλλά κυρίως χωρούσε η εκσυγχρονιστική άποψη ότι μνημόνιο με την διαπλοκή στην εξουσία σήμαινε απλά μια νέα φάση του μεταπρατισμού και της εξάρτησης και όχι προοδευτική μεταρρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 4% εκτινάχθηκε στο 17 και αμέσως μετά στο 27% μέσα σε τρεις μήνες...

Ο δρόμος για την αριστερή διακυβέρνηση άνοιξε. Εμπόδιο τώρα ήταν η χαλαρότητα στο κόμμα, η συνδιαχείρισή του με αυτοαναδεικνυόμενες συνιστώσες, η μη λειτουργική ομόσπονδη δομή κινήματος. Χρειαζόταν ενιαίο κόμμα και ψηφισμένες από μέλη προγραμματικές θέσεις. Και στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013, η εκσυγχρονιστική πτέρυγα πλειοψήφησε σε όλα και ο Συνασπισμός, ακολουθώντας την παράδοση του ΚΚΕ εσ, αυτοδιαλύθηκε και ενσωματώθηκε στο νέο ενιαίο κόμμα. 
Αλλά η νέα πλειοψηφία δεν μπόρεσε και να επιβάλλει την εφαρμογή των αποφάσεων: παρέμεινε εκβιαστικά η κληρονομημένη πραγματικότητα των καπετανάτων, των κομμάτων μέσα στο κόμμα - κυρίως από την ηττημένη ευρωσκεπτικιστική νεοκομμουνιστική εσωτερική αντιπολίτευση που διατήρησε την οργανωτική της αυτοτέλεια ως φράξια πλέον και όχι "ρεύμα ιδεών". Σε περίπτωση διακυβέρνησης από την Αριστερά, θα δοκιμάζονταν οι ανοχές των νεοδογματικών στον αστικό εκσυγχρονισμό που ήταν στην ουσία το ψηφισμένο πρόγραμμα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ,"επί τάπητος"...

Πρώτη φορά Αριστερά

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε τον Γενάρη του 2015 πλειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα, συγκυβέρνησε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, διαπραγματεύτηκε το χρέος και έπεσε από την κυβέρνηση όταν εφαρμόζοντας ρεαλιστικές επιλογές και μια νέα δανειακή συμφωνία με μνημόνιο με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ξεπέρασε τα όρια της ευρωσκεπτικιστικής φράξιας των νεοδογματικών αριστερών: οι αριστεροί βουλευτές του ρεύματος αυτού έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.

Σήμερα μια μέρα πριν τις ιστορικές εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου του 2015, η Αριστερά ζητά την δεύτερή της ευκαιρία: για να επιστρέψει στην διακυβέρνηση με πρόγραμμα τον αστικό εκσυγχρονισμό και εξ αυτού την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να κάνει δλδ το όνειρο από πολύ νωρίς, του μικρού οραματικού κόμματος της Αριστεράς, του ΚΚΕ εσ, πραγματικότητα - και το αιώνιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ένα "κανονικό" κράτος επιτέλους ζώσα καθημερινότητα. Με μια έννοια τα όνειρα επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση: η παραδείσια χώρα μας που έγινε ξενιστής της διαπλοκής, της μαφιοκρατίας, του ξεπουλήματος έναντι προμήθειας από τις μεταπρατικές ελιτ δεν μπορεί να ορθοποδήσει όσο το κράτος της είναι στα χέρια της διαφθοράς και του κομματικού τριτοκοσμικού πελατειακού συστήματος. Καμιά δανειακή συμφωνία, όπως και οι επιδοτήσεις της πρώην ΕΟΚ, καμιά μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αποδώσει στο έδαφος της αναξιοκρατίας - της έλλειψης ανεξάρτητων θεσμών, μη ελεγχόμενης δικαιοσύνης, μη αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης και κυρίως χωρίς να κοπεί ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας και πολιτικών πελατών με ενέχυρο το κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα. 

Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση

Ο αστικός εκσυγχρονισμός είναι το σημερινό πρόγραμμα της Αριστεράς. Και οι αρνητές του είναι απέναντι. Στα κόμματα της διαπλοκής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, στα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών αντιεκσυγχρονιστών ΚΚΕ, ΛΑΕ και φυσικά στην νεοναζιστική ανάγνωση του αιώνα της προσφυγικής και οικονομικής μετανάστευσης. 


Εκλογές 1946 - Αποχή της αριστεράς - Εμφύλιος:
ένα μοιραίο ιστορικό λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί

Το 1948 έγινε απόπειρα δολοφονίας του Τολιάτι, γ.γ. του ΚΚ Ιταλίας. Οι οργανώσεις του κόμματος ετοιμάστηκαν για εμφύλια αντιπαράθεση. Η φράση του Τολιάτι «εμείς δεν θα το κάνουμε όπως οι έλληνες» έμεινε στην ιστορία! )
Για πρώτη φορά η Αριστερά είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της και να απαλλάξει την χώρα από την βασική της ιστορική παθογένεια: τον διαφωτισμό και την ευρωπαϊκή αναγέννηση που δεν ζήσαμε, την αστική μεταρρύθμιση που δεν έγινε, την εθνική αστική τάξη που δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ από την δολοφονία του Καποδίστρια και την ήττα της μεγάλης ιδέας του Βενιζέλου και να σπρώξει την χώρα στην εκβιομηχάνιση και την κανονικότητα του καπιταλισμού της. 

Αλλά επίσης, για πρώτη φορά η Αριστερά είναι σε θέση να αναλάβει και τις δικές της ιστορικές ευθύνες για την εξέλιξη σε εμφύλιο της σύγκρουσης της δεκαετίας του ΄40 που καθυστέρησε για δεκαετίες τον πολιτικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Το σύστημα του χθες και τα συναφή συμφέροντα, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική πραγματικότητα έχουν συνταχθεί ενωμένα απέναντι. Ακροδεξιοί, λαϊκιστές της δεξιάς, νεοφιλελεύθεροι σοσιαλδημοκράτες, χθεσινοί σύντροφοι ένα σώμα μια ψυχή: μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση! 

Το σύστημα του χθες βολεύεται με μια ευνουχιστική συγκυβέρνηση ότι νάναι κι όποιων νάναι - οι μεν για να μην πραγματοποιηθεί ο αστικός εκσυγχρονισμός και η αριστερή μεταρρύθμιση οι δε για να αποκτήσουν οι ίδιοι ρόλο και για να επιβεβαιωθούν οι βιαστικές καταγγελίες τους για προδοσία. Όμως μια δεύτερη καθαρή νίκη του ανανεωμένου και απαλλαγμένου από τα συντηρητικά βαρίδια ΣΥΡΙΖΑ θα επιδράσει καταλυτικά σε όλους τους πολιτικούς χώρους υποχρεώνοντάς τους στην ανανέωση προσώπων και πολιτικών ή την εξαφάνισή τους. 
Αύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου γράφεται ιστορία


υγ ο συγγραφέας του άρθρου δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ΚΚΕ εσ - μόνο ψηφοφόρος του. Αλλά όπως εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες πολίτες παρακολουθούσε με άπλετη συμπάθεια τις πρώιμες προσπάθειες του χώρου αυτού και των ιστορικών του εκπροσώπων Λεωνίδα Κύρκου, Μιχάλη Παπαγιαννάκη κλπ με τα λάθη και τις αστοχίες τους να προωθήσουν τον ελληνικό διαφωτισμό - και κρεμόταν από τα χείλη τους. 
Τότε ίσως ήταν πολύ νωρίς - τώρα, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, ευτυχώς δεν είναι ακόμη αργά. 



18 σχόλια:

  1. Τέσσερεις απλές ερωτήσεις:
    Γιατί αυτός ο εκσυγχρονισμός κρατιέται μυστικός και δεν εκτίθεται στις προεκλογικές αερολογίες του Αρχηγού;
    Ποιος εμπόδισε την κυβέρνηση Τσίπρα να δώσει ένα εκσυγχρονιστικό δείγμα γραφής;
    Γιατί οι κατάλληλοι σύμμαχοι του εκσυγχρονισμού είναι όπως επιμένει εμφαντικά ο Αλέξης, οι Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Νικολόπουλος, Καμμένος, Κουϊκ κοκ και όχι το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ;
    Πως συμβιβάζεται αυτός ο εκσυγχρονισμός με τις συνεχείς παλινωδίες των αντιευρωπαϊκών ρουκετών και με τις "εθνικολαϊκές" αρλούμπες που εκτοξεύει κάθε τόσο ο Αλέξης στα πλήθη;
    ΚΔ-Άνοιξη, τ.μέλος ΣΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλές απαντήσεις:
    Διάβασε το πρόγραμμα - υπάρχει παντού.
    Η δεύτερη ευκαιρία για τους εντίμως πτωχεύσαντες όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, είναι έργο της κυβέρνησης Τσίπρα. Ιστορική οικονομική μεταρρύθμιση πρόδρομος της κανονικότητας και αλλαγή του αρρωστημένου οικονομικού κλίματος ομηρίας των επιχειρούντων από το κράτος.
    Το Ποτάμι είναι σούπερ μάρκετ - το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη τους παλιούς - οι ανελ αποδείχθηκαν έντιμοι συνεργάτες και βοηθοί στις μεταρρυθμίσεις - όπου διαφωνούν δεν ρίχνουν την κυβέρνηση.
    Το τελευταίο δεν το καταλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έντιμοι συνεργάτες;

    http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/538/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF


    Τι ενώνει Τσίπρα - Καμμένο





    ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΕΤΣΑΣ





    Ακόμη κι αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, ακόμη και αν δεν είχαν λεχθεί όσα ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα αρκούσε η συμπόρευση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο για να διαπιστώσει κανείς ότι πίσω από τα λόγια και την αριστερή ηθικολογία κρύβεται μία καλοσχεδιασμένη μεθόδευση και ένας ψυχρός υπολογισμός.

    Όπως αποκαλύφθηκε, ακόμη και στον πλέον εύπιστο οπαδό τους, η αντιμνημονιακή ρητορεία και ο λόγος του μίσους ήταν μια καλοσχεδιασμένη παράσταση με σκοπό την κατάκτηση και τη διανομή της εξουσίας. Όλα όσα ακούγαμε τόσα χρόνια για προδότες, γερμανοτσολιάδες και μερκελιστές δεν ήταν παρά μόνο τα λόγια του σεναρίου που με πολύ δάκρυ και οργή ερμήνευσαν οι πρωταγωνιστές.

    Όσο πιο πολλοί υιοθετούν και διακινούν μια εξωπραγματική θεωρία, τόσο ευκολότερα γίνεται πιστευτή. Τσίπρας και Καμμένος λειτουργούσαν σαν ενισχυτές ο ένας του άλλου. Ο ένας άνοιγε το δρόμο και ο άλλος βάδιζε προς την εξουσία. Το συνοικέσιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίχτηκε σε μια ανταλλαγή που είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια. Μέρος της Αριστεράς ασπάστηκε τον εθνικισμό, που παλιότερα χρησιμοποιούσε μόνο η Δεξιά και, σε αντάλλαγμα, μέρος της Δεξιάς γοητεύτηκε από τον αντιαμερικανισμό, που έπειτα έγινε αντιδυτικισμός για να καταλήξει στον αντιγερμανισμό. Όλα τα παραπάνω ήταν εκδοχές μιας διαχρονικής αντίληψης που αναζητά πάντα κάποιους ξένους για να ρίξει την ευθύνη για ό,τι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα. Μια αντίληψη που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έγινε μαζική δεισιδαιμονία.

    Όταν ήρθαν στην εξουσία Τσίπρας και Καμμένος απολάμβαναν την κατάκτησή της και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στη μοιρασιά. Παρότι τα ταμεία ήταν εντελώς άδεια ο Τσίπρας ενέκρινε την ανακατασκευή των παλιών πολεμικών αεροπλάνων κόστους 500 εκ. δολαρίων, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παγώσει, αλλά ο Καμμένος την προχώρησε από τις πρώτες μέρες της υπουργίας του.

    Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η αποδοχή από τον πρώην πρωθυπουργό της αποχής των ενόπλων δυνάμεων από την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, προφανώς για να μη χαλάσει το προφίλ του πρώην υπουργού. Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης είχε καταγγείλει την απροθυμία να παραχωρηθούν εγκαταλελειμμένα ή υπολειτουργούντα στρατόπεδα. Η έκταση της ανοχής του Τσίπρα στον Καμμένο φάνηκε μόλις ανέλαβε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Άμυνας αμέσως προσέφερε τη βοήθεια του στρατού στη στέγαση, τη μετακίνηση και τη διατροφή των προσφύγων.

    Ο συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα, η οποία είναι αδύνατο να κρυφτεί. Το ταλέντο που είχαν στη δημαγωγία οι δυο τους δεν είχε καμιά αξία όταν βρέθηκαν απέναντι στην κρισιμότητα των καταστάσεων. Κάθε επεισόδιο της παράστασης «περήφανη διαπραγμάτευση» βύθιζε την οικονομία και εγκλώβιζε τις δύο προθιέρειες του αντιμνημονιακού τελετουργικού.

    Ώσπου ήρθε η ώρα να υπογράψουν το δικό τους μνημόνιο για να βγουν από το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μέχρι τότε υποτίθεται ότι τους ένωνε ο αγώνας κατά του μνημονίου. Τώρα που έγιναν και οι δύο μνημονιακοί, το αντιμνημονιακό παραμύθι ξόφλησε. Θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να πουλήσουν.
    (.......)
    Για την αντιγραφή
    ΚΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ώσπου ήρθε η ώρα να υπογράψουν το δικό τους μνημόνιο για να βγουν από το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν" - αυτή είναι η αφήγηση της ΝΔ. Όταν η διαπραγμάτευση που ΝΔ ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν ως όφειλαν ονομάζεται "το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν", τότε έχουμε την αφήγηση της υποταγής: μην αντιμιλάς στους ισχυρούς γιατί θα το πληρώσεις - μην αγωνίζεσαι γιατί έχει κόστος... ότι δλδ έκανε ο Σαμαράς. Και πίσω από αυτό περνούσε τα μέτρα που τον βόλευαν, αυτόν και τα αφεντικά του δλδ τις παρασιτικές ελίτ.
      Συμπέρασμα; Η συνεργασία Τσίπρα Καμμένου μας έβγαλε από το αδιέξοδο της υποχρεωτικής συνεργασίας με την διαφθορά και την διαπλοκή του χθες - κι αν γίνονται λάθη βλέπουμε να διορθώνονται αμέσως - ενώ πχ τον ανάλγητο κρατιστή και αντιφιλελεύθερο υπουργό εργασίας Βρούτση δεν τον άλλαζαν όσο κι αν χτυπιόταν η αγορά.

      Διαγραφή
  4. Τώρα υπουργοποίησε και έναν φασίστα
    Μ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρομάξανε όταν τους πήραν χαμπάρι. Ο Πάνος δεν έχει πει χειρότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καμμένοι, ένα διαρκές όνειδος για τον Τσίπρα

    Είναι άκρως υποκριτικές οι, δήθεν, αντιδράσεις ορισμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση του ρατσιστή και αντισημίτη Ανεξάρτητου Έλληνα Δημήτρη Καμμένου. Διότι το πρόβλημα δεν είναι αυτός. Το πρόβλημα είναι ο άλλος Καμμένος, με τον οποίο έχει σφιχταγκαλιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και οκτώ μήνες.

    Το σημερινό φιντάνι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μιμείται τον αρχηγό του. Τα δικά του αντισημιτικά σχόλια δεν είναι τα πρώτα. Ο Πάνος Καμμένος, μετρ της συνωμοσιολογίας και της παραποίησης των πραγματικών στοιχείων, μόλις πριν από λίγους μήνες είχε πει ότι στην Ελλάδα δεν φορολογούνται οι Εβραίοι. Για να εισπράξει μια αποστομωτική απάντηση και να προσπαθεί μετά να τα μπαλώσει (εδώ και εδώ).

    Σε ένα κόμμα με τέτοιον αρχηγό θα ήταν παράδοξο να μην υπάρχουν μιμητές. Ο Καμμένος Νο2 έβριζε τον Τσίπρα και αυτός τον έκανε υπουργό του με υπόδειξη του Καμμένου Νο1. Αυτό αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον, ότι ένα κόμμα της (πάλαι ποτέ) Αριστεράς αισθάνεται θαυμάσια που συγκυβερνά με τέτοια πρόσωπα. Και ότι αυτό το κόμμα της Αριστεράς -τα μέλη και οι οπαδοί του- έχουν πάθει τέτοια μετάλλαξη, που ανέχονται αυτήν την κατάντια. Κατάπιαν όλες τις απρέπειες του Καμμένου Νο1 στο προηγούμενο εφτάμηνο, τώρα καταπίνουν τα ρατσιστικά, ομοφοβικά και αντισημιτικά του Καμμένου Νο2.

    Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Οι Καμμένοι, πάσης φύσεως, αποτελούν διαρκές όνειδος για τον Τσίπρα και την Αριστερά του.

    ΜΑΡΙΟΣ Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΌ ΕΔΏ

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=43141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον "κεντροδεξιό" Ψεκασμένο και το κόμμα του.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

    http://www.enikos.gr/politics/44414,Ntokoymento-1996Ayta-elege-o-Gewrgalas-gia-ton-Kammeno.html
    Γεωργαλάς : "Γράφω τους λόγους του»
    http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20020119.htm
    Πόνημα Καμμένου για τρομοκρατία
    http://www.lifo.gr/now/politics/9167
    http://luben.tv/blogosphere/blogs/11487
    https://www.youtube.com/watch?v=LjQnvlIvPOM
    https://www.youtube.com/watch?v=H5KSr0IRg5Y
    https://www.youtube.com/watch?v=-x3SxBeCJ-8
    . .
    https://www.youtube.com/watch?v=VcA_piR4iPo
    https://www.youtube.com/watch?v=GvUR1pg_8Hs

    http://www.iefimerida.gr/news/199908/lefta-yparhoyn-apeytheias-anathesi-500-ekat-dolarion-gia-polemika-aeroplana-edosan Lockheed

    https://www.youtube.com/watch?v=RjdPgdCvnWY
    http://tvxs.gr/news/ellada/pos-eksigise-o-kammenos-tis-diloseis-gia-koygki
    http://www.skai.gr/news/politics/article/275685/kammenos/

    http://www.naftemporiki.gr/story/936590/p-kammenos-den-mporoume-na-kratisoume-tous-tzixantistes-ekso-apo-tin-europi-an-i-ee-sunexisei-to-bullying

    ΑΝΕΛ κατά άρσης ασυλίας ΧΑ

    http://www.protothema.gr/politics/article/433562/arsi-tis-vouleutikis-asulias-tou-kasidiari-gia-tin-upothesi-baltakou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθένας κρίνεται για την σημερινή του πολιτική συμπεριφορά. Και των ΑΝΕΛ είναι έντιμη, κεντροδεξιά σε πολλά έως κεντροαριστερή σε άλλα. Και τα στελέχη τους επίσης είναι ενδιαφέροντα... Ζουράρης, Σγουρίδης, Κουντουρά, Κουίκ κλπ Και είναι το μόνο κόμμα που με ενδείξεις βάζει στο μούσκιο στελέχη του. Κάθε άλλη επιλογή για το Συριζα θα ήταν μοιραία στην συγκυρία αυτή - μας προσφέρουν και αριστερή κυβέρνηση...

      Διαγραφή
  9. Ο κεντροαριστερός Σγουρίδης, προωθεί την ελληνοτουρκική φιλία, παράλληλα με το κεντροδεξιό πρόγραμμα μείωσης των εξοπλισμών του Καμμένου και με τις προφητείες του Παϊσιου που ερμηνεύει η Ξουλίδου.

    http://www.onalert.gr/stories/thraki-sgouridis/18282

    Θράκη. Το προξενείο της Κομοτηνής αποτελεί το “κέντρο επιχειρήσεων” της επιχείρησης πλήρους εκτουρκισμού όχι μόνο της μουσουλμανικής μειονότητας,αλλά και των Πομάκων και των Ρομά. 16 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Προξενείου! “Που πάνε τόσα λεφτά”, αναρωτιέται ο Παναγιώτης Σγουρίδης για πολλά χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί και ουδέποτε διαψευστεί, το Προξενείο μισθοδοτεί ανθρώπους που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν το μήνυμα ότι “μουσουλμάνος σημαίνει Τούρκος” και χρηματοδοτεί πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ της περιοχής. Και φυσικά πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τους υποψήφιους “τούρκους” βουλευτές.Τους οποίους και κατορθωνει να εκλέγει.

    “Για να εκλεγείς ,αρκεί να περάσεις τη πόρτα του Προξενείου. Να κάτσεις για πέντε λεπτά,ίσα, ίσα να σε δουν. Η εκλογή σου είναι έτσι εξασφαλισμένη”,λέει ο Παναγιώτης Σγουρίδης και η περιγραφή του μάλλον ανατριχιάζει. Και πιο ανατριχιαστική είναι η διαπίστωση ότι κανένα κόμμα,καμία κυβέρνηση δεν εναντιώθηκε σ΄ αυτή τη πραγματικότητα, γιατί “το ζητούμενο ήταν πάντα οι ψήφοι”!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μοντέλα Κουντουρά και ο ΜΜΕ Κουίκ είναι το νεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. giorgos papaspiropoulos26 Σεπτεμβρίου 2015 - 2:31 μ.μ.

    Καθένας κρίνεται για την σημερινή του πολιτική συμπεριφορά

    Ωραία, ο Μιχαλολιάκος ντύθηκε Λαός του καρατζαφύρερ και ξεπλύθηκε από το παρελθόν του, όπως και ο κεντροαριστερός κεντροδεξιός στρατάρχης Καμμένος που μας χρέωσε με ελικόπτερα, αλλά δεν χάθηκε και ο κόσμος για μερικές εκατοντάδες πεταμένα ψωροεκατομμύρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Καμμένος κύριε Παπασπυρόπουλε;
    Ακροδεξιός; Α πα πα πα.

    Όταν έχει χαθεί η ντροπή

    Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξανά ρατσιστικά συνθήματα.
    Αυτή τη φορά όμως κυβερνά η Αριστερά και μένουν εντελώς ατιμώρητα.
    Η ΝΔ κρατούσε τα προσχήματα και καταδικάστηκαν δυο, οι τσιπροκαμμένοι δεν έχουν τέτοια κόμπλεξ.

    http://www.efsyn.gr/arthro/otan-o-p-kammenos-yperaspizotan-ta-oyk

    Όταν ο Π. Καμμένος υπερασπιζόταν τα ΟΥΚ

    27.03.2015, 12:32
    Συντάκτης:

    Δημήτρης Αγγελίδης
    .



    Όσοι περιμένουν από τον Πάνο Καμμένο να διερευνήσει με στοιχειώδη σοβαρότητα τις ευθύνες για τα συνθήματα των αντρών της ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού, που χρησιμοποίησαν το δημόσιο βήμα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου για να μας κάνουν κοινωνούς των κατακτητικών τους ονειρώξεων, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

    Το 2011, στη δίκη των αντρών της ΟΥΚ του Λιμενικού στο Ναυτοδικείο Πειραιά για τα ακραία ρατσιστικά συνθήματα που είχαν φωνάξει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 (και τότε υπήρχε μια νέα κυβέρνηση που είχε φέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς με το γνωστό νόμο Ραγκούση), ο Πάνος Καμμένος, βουλευτής τότε της ΝΔ, είχε προσέλθει αυτοβούλως στο Ναυτοδικείο για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης των ΟΥΚ. Το δικαστήριο δεν του το επέτρεψε.

    Δεν ξαφνιάζει λοιπόν κανέναν που ο υπουργός δεν βρήκε λέξη για να καταδικάσει τα φετινά εθνικιστικά συνθήματα, τα οποία χαρακτήρισαν δημοκρατική εκτροπή και παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος, όπως επίσης το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Όλοι αυτοί ζητούν να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Με δεδομένη τη στάση του υπουργού στο Ναυτοδικείο το 2011, δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν αν, αντιθέτως, ο υπουργός έδινε προαγωγή στους άντρες των ΟΥΚ.

    Με την ίδια λογική που δεν πρέπει να ξαφνιάσουν κανέναν οι χτεσινές δηλώσεις του από την Αμερική, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, πως τα εθνικιστικά συνθήματα της φετινής παρέλασης ήταν... περσινά (τον διαψεύδουν κατηγορηματικά οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες και το πρακτορείο Eurokinissi) και πως φέτος οι άντρες της ΟΥΚ τραγουδούσαν το “Μακεδονία Ξακουστή”, που όμως στο βίντεο φαίνεται πως το τραγουδούν Ευέλπιδες.

    Για την ιστορία, εκτός από τον Πάνο Καμμένο, στο πλευρό των ΟΥΚ στη δίκη του 2011 είχαν εμφανιστεί δεκάδες χρυσαυγίτες, που μετέτρεψαν το Ναυτοδικείο σε χώρο φασιστικής εκδήλωσης, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και προπηλακίζοντας πολίτες, τόσο έξω από το δικαστήριο όσο και μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μέρα της δίκης διακόπηκε όταν χρυσαυγίτης σηκώθηκε από το ακροατήριο και έτρεξε προς την έδρα επιχειρώντας να χτυπήσει το δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Θ. Τάρτη και τον εκπρόσωπο της πολιτικής αγωγής, Π. Δημητρά. Στο πλευρό των αντρών των ΟΥΚ είχε σταθεί επίσης ο Θάνος Πλεύρης, τότε του ΛΑΟΣ, και είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο γνωστός στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος, παρόλο που ήταν αρχηγός ΓΕΣ την περίοδο της παρέλασης, δεν είχε αντιληφθεί τίποτα από τα αποκρουστικά συνθήματα που φώναζε η μονάδα των ΟΥΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιπτωσιολογία. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε ποιος τα λέει. Και σωστά να είναι - πράγμα όχι απίθανο - δεν αλλάζουν την γενική εικόνα όσο και να τα τραβήξεις ανώνυμε. Δεν απαντάς στο κεντρικό ζήτημα του τι είναι οι ΑΝΕΛ τελικά...

      Διαγραφή
  13. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/akrodeksios-neofileleytherismos-sto-programma-toy-panoy-kammenoy-toy-dimitri-pap

    Ακροδεξιός νεοφιλελευθερισμός στο πρόγραμμα του Πάνου Καμμένου. Του Δημήτρη Παπαγιαννάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ φαρμάκι τα παπαγαλάκια που δεν συγκυβέρνησε ο συριζα με τα θολωπόταμα και την Φώφη.
    Κατά ένα περίεργο τρόπο,το ίδιο μένος για τον Καμμένο είχαν και οι δανειστές.

    Περαστικά και ξύδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU