Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα, δεν απέχουν εισοδηματικά από τους ανέργους παρότι εργάζονται...

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ...αυξάνοντας τα χρέη τους

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 - Μικτό και καθαρό (πληρωτέο εισόδημα) ενός ΔΥ
κατηγορίας ΠΕ - βασικό. Προσέξτε τις κρατήσεις:
είναι αναλογικές του εισοδήματος στο 20% περίπου.
Σύγκριση μικτού και καθαρού εισοδήματος ενός/μιας ΔΥ και ενός /μιας ΕΕ βάσει των πινάκων μισθοδοσίας του Δημοσίου για 1092 ευρώ βασικό μικτό εισόδημα: 
ή, γιατί συχνότατα οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες επιζούν αν και δουλεύουν χάρη στο εισόδημα ενός συγγενή ΔΥ ή συνταξιούχου:
Οι ασφαλιστικές εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία καθορίζονται βάσει τριετιών στο επάγγελμα και ΟΧΙ ΒΑΣΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. 

Εδώ στον πίνακα 1 (αφορά Δημόσιο Υπάλληλο) βλέπουμε ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος να μην ξεπερνούν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος. 

Τι ισχύει όμως για τον/την μικρομεσαίο/α ελεύθερο/η επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο/η που αποτελούν το 97% της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Οι κατηγορίες αριστερά στον πίνακα 2 (Π) σημαίνουν 1η τριετία, 2η τριετία κλπ - δεξιά διαβάζεις την εισφορά - ενδιάμεσα την ανάλυση σε συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική. Αυθαίρετη και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ; Αντισυνταγματική; Κι όμως, από την χούντα αυτό το καθεστώς ισχύει. Κι αν δεν φαινόταν πολύ η αδικία όταν υπήρχαν εισοδήματα (δηλωμένα ή αδήλωτα) από το 2009 που άρχισε η κρίση, είδαμε ολόκληρο το παγόβουνο του ΟΑΕΕ μπροστά μας.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ένας νέος μια νέα επαγγελματίας πριν καλά καλά πάρει χρήματα στα χέρια του πρέπει να πληρώνει 245 στον ΟΑΕΕ ή ένας-μια παλιοί που τα έσοδά τους έχουν πια πέσει λόγω κρίσης, 500 και 600 ευρώ κατανοεί ότι πέραν του φόρου 28% και της προκαταβολής φόρου 75% φέτος και 100% του χρόνου, αρκεί η εισφορά στον ΟΑΕΕ για να στείλει τον ελεύθερο επαγγελματία στον τάφο έχει ή δεν έχει έσοδα... 
Αυτά οι επαγγελματίες τα ξέρουν - τα γράφουμε για τους φίλους ΔΥ περισσότερο για να καταλάβουν ότι με μικτό εισόδημα 1092 ευρώ ένας ΔΥ παίρνει 817 ευρώ στο χέρι ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας είναι μείον (-) στο "πληρωτέο ποσό" (και λόγω κρίσης είναι συχνό αυτό το μηνιαίο μικτό εισόδημα), και πρέπει για να επιβιώσει είτε να έχει ελάχιστο μικτό μηνιαίο εισόδημα/είσπραξη 3000 αν παρέχει υπηρεσίες και 4000-5000 αν παρέχει εργασία χρησιμοποιώντας και υλικά (τα οποία πρέπει να αποπληρώσει στον προμηθευτή) ή αλλιώς να μην πληρώνει καθόλου ΟΑΕΕ και μερικά φόρους που είναι η συνήθης καθημερινότητα. 
Γιατί λόγω κρίσης τέτοια εισοδήματα δεν υπάρχουν για την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών. 
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 - Οι υποχρεωτικές εισφορές στον ΟΑΕΕ δεν είναι αναλογικές του εισοδήματος!
Έχει δεν έχει εισόδημα ο επαγγελματίας θα πληρώσει ή θα χρεωθεί με πρόστιμα
και απειλές κατασχέσεων ένα υψηλό χαράτσι ανάλογα τις τριετίες του στην εργασία!
Ειδικά ΟΑΕΕ τα μισά μέλη του ταμείου (δλδ 330 χιλιάδες) έχουν σταματήσει να πληρώνουν  - και αυξάνονται - και οι ενώσεις των ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ είναι στα δικαστήρια μαζί του. 

Νομίζουμε καταλαβαίνετε τον λόγο και το εξοργιστικό του ανελαστικού (ασύνδετου με το εισόδημα) χαρατσιού του (όπως έχει καταντήσει η ασφαλιστική εισφορά στον ΟΑΕΕ). 


*πηγή άντλησης στοιχείων ΟΑΕΕ Δράση τώρα


5 σχόλια:

 1. Γιώργη,


  τώρα που έχουμε αριστερή κυβέρνηση, δεν έγιναν όλα καλύτερα; άκουσα πως σταμάτησαν και οι αυτοκτονίες. Εσύ τώρα τι γκρινιάζεις; Εσύ δε μας τα έπρηξες να βγει ο Σύριζας; Με το αζημίωτο να υποθέσω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα που έχουμε αριστερή κυβέρνηση δεν έγινα όλα καλύτερα - έγιναν όμως πολλά. Δεν σταμάτησαν οι αυτοκτονίες, νομίζω όμως μειώθηκαν πολύ επειδή υπάρχει κάποια ελπίδα. Δεν γκρινιάζω, ζητώ να γίνουν και άλλα πολλά πράγματα καλύτερα εκεί που δεν έχουν αλλάξει ακόμη. Και λέω συγκεκριμένα τι και πως. Καλώς βγήκε ο Συριζα - φαντάσου να είμαστε ακόμη με Σαμαρά Βενιζέλο... Τέλος το "με το αζημίωτο" θα μπορούσες εκτός από υπόθεση να το κάνεις λιανά; Και αν δεν θές να πεις ποιος είσαι δημόσια, να μου πεις ένα συνθηματικό να καταλάβω ποιος με κατηγορεί ανώνυμα για "αζημίωτα"; Λίγη τσίπα δεν κάνει κακό.

   Διαγραφή
 2. Αγαπητέ Γιώργο, με τις αναρτήσεις σου είχες αφήσει ανοικτά να εννοηθεί ότι ο Σύριζα κατανοούσε το πρόβλημα με το αίσχος του ΟΑΕΕ σχετικά με τις αυθαίρετα υπολογισμένες εισφορές, τις παράνομες χρεώσεις και διώξεις κτλ. Κάνεις σώφρων άνθρωπος δεν τους ψήφισε για να σκίσουν το μνημόνιο σε μια μέρα αλλά υποθέτω αρκετοί ΕΕ για να παγώσουν τις οφειλές και να συνδέσουν τις εισφορές με το εισόδημα (όπως ζητάει και η κακία τρόικα από το 2012)μήπως και πάρουμε μια ανάσα. Για όλα αυτά έχεις κάτι να πεις ή έστω να μας ενημερώσεις; και εν τέλει, σοβαρά γιατί σε παρακολουθώ χρόνια και σε θεωρώ σοβαρό άνθρωπο, με αυτά που έχει καταφέρει να κάνει ο Τσίπρας σε ένα χρόνο πόσο χειρότερα θα ήταν με τους σαμαροβενιζελους; το ηλεκτρονικό κατασχετήριο σου ήρθε; εκτός αν για όλα φταίνε οι ξένοι οπότε πάσο. Ζήσης/μελετητής περιβάλλοντος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αναλογικότητα των εισφορών έχει ήδη αναγγελθεί. Θα περιέχεται στο νομοσχέδιο του νέου ασφαλιστικού. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω - πχ για την ελάχιστη συζητούν τα 150 ευρώ - αλλά είναι κάτι που έχει δεσμευτεί ο Κατρούγκαλος εκατό φορές. Είναι σε γνώση του Συριζα το ζήτημα του ΟΑΕΕ και μάλλον θα το λύσει μέσω της ενοποίησης των ταμείων δλδ δια της τεθλασμένης. Ένα ενιαίο ταμείο με αναλογικές εισφορές λοιπόν (με βάση τα έσοδα είτε ημερομίσθια είτε εισόδημα από εισπράξεις στον μικρομεσαίο αυτοαπασχολούμενο. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το θέμα μας. Κατασχετήρια έχω αρκετά ήδη από την περίοδο Σαμαρά - τώρα το όριο ανέβηκε ευτυχώς στις 70.000. Και δικαστήρια με τον ΟΑΕΕ έχω και απ΄όλα όπως κάθε αξιοπρεπής μικρομεσαίος αυτοαπασχολούμενος Ζήση. Το τι μπορεί να κάνει ο Συριζα είναι φανερό - όπου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα κάνει παράκαμψη ή αναβάλει αλλά δεν αφήνει στο έλεος τα μικρά εισοδήματα - ελπίζω να κάνει πολλά περισσότερα για την ενδογενή ανάπτυξη για να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα επιβίωσής μας. Για την ώρα τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε μεν αλλά κάτι αλλάζει. Δεν το βλέπεις;

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Ελπίζω να έχεις δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια