Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Το νέο ασφαλιστικό χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ισχύει και στους μισθωτούς, δεν θα είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ & ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Υψηλάντου 143-145, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18535
e-mail grammateas@syllogosoaeeattikis.gr 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2016


Σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία του συλλόγου μας αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κυρίτση, τον Φώτη Ρήγα και τον Σάκη Γκαραβέλλα, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο στο γραφείο του. Η αντιπροσωπεία μας έδωσε τετρασέλιδο υπόμνημα 18 σημείων, με θέματα που άπτονται του νέου ασφαλιστικού καθώς και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Πριν την συνάντηση ο σύλλογός μας ενημέρωσε αντίστοιχους συλλόγους στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι ώστε να συγκεντρώσει απόψεις και προβλήματα με στόχο να τα συμπεριλάβει στο παραδοθέν υπόμνημα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κράτησε περίπου 1 ώρα.

Από την μεριά του συλλόγου υποστηρίχθηκε όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ισχύει και στους μισθωτούς αλλιώς δεν θα είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις. Προτείναμε τα ποσοστά των εισφορών να συνδεθούν με το ΑΕΠ με στόχο την μείωσή τους όταν αναπτύσσεται η οικονομία. Επίσης προτάθηκε από μέρους μας το τέλος επιτηδεύματος να υπολογισθεί σαν έξοδο πριν την εφαρμογή των εισφορών, κάτι που οδηγεί σε μείωση της επιβάρυνσης (4,5% σε εισόδημα 10000 όπως φαίνεται και σε πίνακα που καταθέσαμε). 

Από την μεριά του υπουργού αποσαφηνίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφορούν καθαρό και όχι τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης καταστήσαμε σαφές ότι το νέο ασφαλιστικό οφείλει και πρέπει να είναι μια πραγματικά νέα αρχή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε παλαιότερη οφειλή ή ρύθμιση. Προτάθηκε η κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, λύση, που θα αποδεχόμασταν μόνο στην περίπτωση που αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις και η συνολική επιβάρυνση να μην υπερβαίνει το 120% της καθαρής οφειλής. Τονίσαμε το απαράδεκτο του γεγονότος να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους αποκλεισμένοι από τις δομές υγείας, ενώ την ίδια στιγμή και πολύ σωστά έχουν πρόσβαση σε αυτές χωρίς καμία προϋπόθεση πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον και κατανόηση στα θέματα που τέθηκαν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε όλα μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Τα προβλήματα των ελευθέρων επαγγελματιών όλων των κλάδων έχουν γιγαντωθεί τα χρόνια της κρίσης και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για το σύνολο της αγοράς. Κατανοούμε την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αλλά αν θέλει να έχει τους Ελεύθερους επαγγελματίες συμμάχους οφείλει να λάβει υπόψη της ότι φορολογούμαστε όλα τα χρόνια της κρίσης με τεκμαρτά εισοδήματα και χωρις αφορολόγητο όριο κάτι που παραβαίνει το άρθρο 4.5 του Συντάγματος "οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους".

πηγή facebook.com/groups/OAEE.ATTIKIS/1048545688519805/


Παράρτημα
Το Υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος στο Υπουργείο και τον Πρωθυπουργό


Σύλλογος Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Αττικής
Υψηλάντου 143-145 Πειραιάς
Τηλ. 6944 186123 & 6977753866

Αθήνα 29/01/2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
κο Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού & Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης

Υπόμνημα Ενστάσεων και Προτάσεων των Ελευθέρων Επαγγελματιών σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό.

Κύριε Υπουργέ, σε συνέχεια της συνάντησής μας όντα ακόμη Διοικητής του ΟΑΕΕ σας παραθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά και τις προτάσεις μας για το Νέο ασφαλιστικό και παρακαλούμε να τις μεταφέρετε τόσο στον Υπουργό όσο και στον Πρωθυπουργό της χώρας. Θα θέλαμε εξ αρχής να πούμε ότι συμφωνούμε με την εισφορά ανάλογη με το εισόδημα όπως και με τη σύνταξη ανάλογη με το εισόδημα με πρόβλεψη της κατώτατης για τους οικονομικά αδύναμους. Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι οι συνδικαλιστικοί μας φορείς δεν μας αντιπροσωπεύουν συνολικά διότι πολλές από τις παρακάτω ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ δεν τις έχουν θέση σε γνώση ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε δημόσια συζήτηση.

1.       ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΟΣΟ: Το ποσοστό 6,95%  δεν είναι δίκαιο και δεν το αποδεχόμαστε γιατί βάζετε ποσοστό του εισοδήματος για ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εφόσον υπάρχει κοστολογημένο στον προϋπολογισμό το κόστος της Ιατροφαρμακευτικής Δαπάνης υπάρχει και τρόπος να γίνει ΣΤΑΘΕΡΟ ποσό που θα μπορεί να τροποποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τα οικονομικά της χώρας.

2.       ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ:Το 20% του συνταξιοδοτικού εκτός του ότι είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και αντιστοιχεί σε συντάξεις ένδειας και θα υπάρχει φαινόμενο ασφαλισμένων να πληρώνουν 10.000€ και 20.000€ για να παίρνουν συντάξεις +/- 1.000€ μετά από 40-42χρόνια εισφορών!

3.       Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξαρτήτως οφειλών αναφερόμαστε σε ανθρώπους και ο πολιτισμός μας δεν επιτρέπει να χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω αποκλεισμού των ανθρώπων στις δομές υγείας, με εγκληματική ευθύνη του ίδιου του κράτους έχοντας πρόβλεψη για το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών από τρίτες χώρες, αλλά στους πολίτες του θέτει όρους και προϋποθέσεις.

4.       Ενεργοποίηση της Υπουργικής απόφασης του κ. Στρατούλη  που με πληρωμή 2 μηνών μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως γίνεται και στο ΙΚΑ.

5.       ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βιώσιμο το σχέδιο του ασφαλιστικού που έχετε καταθέσει αν δεν υπάρξει αφορολόγητο όριο διαφορετικά εξαναγκάζονται οι επιχειρήσεις από το ίδιο το κράτος να μεταναστεύσουν ολοκληρωτικά είτε να ανοίξουν εταιρίες σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία για να μπορούν ΝΟΜΙΜΑ να χαμηλώνουν τα έσοδά τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν ακόμη και αυτό να κάνουν και επωμίζονται χρέη που δεν θα μπορέσουν ποτέ να πληρώσουν.

6.       ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ: Σύμφωνα και με τα στατιστικά του ΟΑΕΕ σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές και αυτό καταδεικνύει την ΑΜΕΣΗ πρόβλεψη λύσης και στο θέμα των ασφαλιστικών οφειλών αφού αφαιρεθούν πρώτα όλες οι παράνομες προσαυξήσεις οι οποίες είναι απλή λογιστική εγγραφή. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρεώθηκε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΕΙ, Διαφορά κλάσης που φτάνει να 4πλασιάζει ακόμη το ποσό οφειλής και παράνομα υψηλές εισφορές ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ του ΟΑΕΕ που οφειλε να μειώσει τις εισφορές από την πρώτη χρονιά καταγραφής της πτώσης του ΑΕΠ που είναι το 2008

7.       ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ: Υπολογισμός των εισφορών στα έξοδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν έχουν πληρωθεί ή όχι. Αν δεν πληρωθούν οι εισφορές τότε το ποσό των 5.000 κατά μέσο όρο λογίζεται από την εφορία ως ΚΑΘΑΡΟ ΕΣΟΔΟ και επιβαρύνεται με 29% φόρο δηλ 1450€ και άλλα 1450€ ως προκαταβολή φόρου συν ότι επιβαρύνεται με τόκους και διαφορά κλασης και για το ποσό που δεν μπόρεσε να πληρώσει λόγω ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ. Έτσι μέσα σε μια μόλις ημέρα από την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης το ποσό που καλείται να πληρώσει σχεδόν διπλασιάζεται ως ΤΙΜΩΡΙΑ επειδή ΔΕΝ ΕΙΧΕ να το πληρώσει και δυστυχώς δεν εχει συζητηθεί ποτε μεχρι σήμερα δημόσια.

8.       ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ: Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ χαμηλά και δεν λαμβάνουν υπόψη τους περιόδους ανάπτυξης της χώρας.

9.       ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΕΠ: Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη μείωσης των ποσοστών των εισφορών, τα οποία επιβάλλονται  σε μια χώρα με 7 συνεχόμενα χρόνια κρίσης. Θα έπρεπε να μειώνονται τα ποσοστά όσο το ΑΕΠ αυξάνεται και άρα μοιράζεται σε περισσότερους το ίδιο βάρος.

10.   ΕΞΟΔΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Ζητούμε να λογιστεί ως έξοδο και το τέλος επιτηδεύματος και κατόπιν να επιβάλλονται εισφορές με ποσοστό επί των καθαρών και ΟΧΙ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ εσόδων. Σας παραθέτουμε σε άλλη σελίδα και αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού με και χωρίς τελος επιτηδεύματος και όπως προκύπτει έχουν σημαντική συνολική ελάφρυνση(ασφαλιστική-φορολογική) οι ΕΕ που φτάνει το 4,51% για εισόδημα 10.000€ και ελάφρυνση 1,50% για εισόδημα 30.000€

11.   ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: Τερματισμος των καταδιωκτικών μέτρων σε ότι αφορά την ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ, δεν πήραμε χρήματα από το κράτος, δεν μπορει να απειλούμαστε με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών επειδή έχουμε αντικειμενική αδυναμία, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ εργαστούμε με τέτοιες εξοντωτικές πιέσεις που έχουν κοινωνικό και οικογενειακό αντίκτυπο με αποτέλεσμα οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες να είναι αυτοί που «πρωταγωνιστούν» στα ποσοστά αυτοκτονιών!

12.   ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΟ Αφού αφαιρεθούν οι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ χρεώσεις όσων έχουν οφειλές το ποσό που μένει να κεφαλαιοποιηθεί για το τέλος του ασφαλιστικού βίου ή όποτε μπορεί ο καθένας και με κίνητρα ενδεχομένως να το πληρώσει. Αν δεν μπορεί να το πληρώσει να πάρει σύνταξη ανάλογη με τα ποσά που έχει πληρώσει

13.   Αιτουμαστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ πίνακα εισφορών και σε τι συντάξεις οδηγεί η κάθε βαθμίδα ποσοστου εισφορας για να είναι ξεκάθαρη η σχέση με τον Ασφαλισμένο και το ταμείο.

14.   ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΦΕΙΛΩΝ: Όσοι έχουν οφειλή αλλά δεν δικαιούνται ή δεν θέλουν σύνταξη να μπορούν να υπογράφουν ότι αποποιούνται του δικαιώματος σύνταξης και να διαγράφεται και η οφειλή

15.   (Δ.Κ. )Διαγραφή οφειλών που οφείλονται σε ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΛΑΣΗΣ και φτάνουν μέχρι 4 φορές πάνω την οφειλή του ασφαλισμένου με αποτέλεσμα να μη γίνει ποτε βιώσιμη η προσωπική του οφειλή.

16.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΙΛΗ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ τα επόμενα 5 χρόνια και για όσο δεν υπάρχει πρόβλεψη: Δυνατότητα σε όσους είναι προς σύνταξη και έχουν οφειλές να μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να παρακρατείται κάθε μήνα ένα ποσοστό 20%-40% για την παλιά οφειλή του!

17.   ΕΓΓΥΗΣΗ: Ζητουμε ρητή νομοθετική ρύθμιση που θα εγγυάται τα χρήματα που δίνουμε για εισφορές και σύνταξη έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον την μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

18.   Ζητούμε τη ποινική δίωξη των υπευθύνων για την κατάσταση του ασφαλιστικού μας ταμείου.
Για όλα τα παραπάνω θέλουμε τη θέση σας για να δούμε που μπορούμε να συνεργαστούμε και που όχι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια