Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

"Δέχομαι αιτήματα, δεν καταθέτω αιτήματα"... Νέο κεφάλαιο ανοίγει στην πολιτική μας ιστορία μετά τη δημόσια αλαζονική επίθεση του μέχρι χθες Πάπα των ΜΜΕ, στον έλληνα πρωθυπουργό

Απειλές και ψυχόδραμα πριν την αποκαθήλωση...
Ο κατηγορούμενος μεγαλοεκδότης, τα θαλασσοδάνεια, οι τηλεοπτικές άδειες και οι επιθέσεις σε πρωθυπουργούς
του Χρήστου Ζέρβα*
Ο φανερός εδώ και καιρό, πόλεμος των δυνάμεων της διαπλοκής στη χώρα, οι οποίες όπως δείχνουν τα πράγματα δίνουν έναν ύστατο αγώνα επιβίωσης, ενάντια στη κυβέρνηση,  πήρε ξαφνικά χαρακτήρα ανοικτής, μετωπικής προσωπικής επίθεση του εκδότη του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρη κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Η εξέλιξη αυτή πάντως, ιδίως μετά την άσκηση κακουργηματικής δίωξης κατά του κ. Ψυχάρη για τα θαλασσοδάνεια του Οργανισμού αλλά και την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων, ένα νέο κεφάλαιο της πολιτικής μας ιστορίας.
Δυστυχώς στην σημαντική αυτή μάχη από την οποία θα κριθεί αποφασιστικά η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της χώρας, ένα μεγάλο μέρος του παλαιού πολιτικού κόσμου(η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ των Βενιζέλου-Λοβέρδου) αλλά κι ένα μέρος του εμφανιζόμενου ως δήθεν νέου(δηλ. Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη), τάσσονται ευθέως ή εμμέσως με τη πλευρά της διαπλοκής και των συμφερόντων της. Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο και αστείο, αυτοί οι εκπρόσωποι να αυτοπαρουσιάζονται ως η νεά μεταρρυθμιστθκή δύναμη!
Ο κ. Στ. Ψυχάρης, όπως συνηθίζει άλλωστε όταν η πολιτική εξουσία του αρνείται εξυπηρετήσεις και χατίρια, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του πρωθυπουργού με υπονοούμενα και αποκαλύψεις για 4 μυστικές συναντήσεις τους το 2014.
Απαντώντας άμεσα ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτει ότι στις συναντήσεις αυτές ο κ. Ψυχάρης του ζητούσε επίμονα να διαγράψει τα δάνεια και να μεσολαβήσει πολιτικά ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Mega!
Η πράξη επιβεβαιώνει τον πρωθυπουργό
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κάθε συζήτηση για ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων και αυτό επιβεβαιώνεται άμεσα από τη πράξη. Ούτε τα δάνεια του ΔΟΛ διαγράφηκαν, ούτε ο κ. Ψυχάρης κατάφερε να γλιτώσει την κακουργηματική ποινική δίωξη για απιστία, σχετικά με τα θαλασσοδάνεια που φέρεται ότι πήρε.
Επίσης δρομολογήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, παρά την προσπάθεια των καναλαρχών και των πολιτικών εκπροσώπων που λειτουργούν ως εκφραστές τους, να ματαιώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μπει τάξη στη ζούγκλα του τηλεοπτικού τοπίου.
Το τεκμήριο της πράξης λοιπόν επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. Οσοι θέτουν ερωτήματα γιατί δεν τα έλεγε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, είναι τελικά, εκ του αποτελέσματος, άνευ σημασίας.
Οπως εκτός τόπου είναι και η αμήχανη προσπάθεια της ΝΔ να υπερασπισθεί τον κ. Ψυχάρη, θέτοντας ερωτήματα για τον αριθμό των συναντήσεων που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός και όχι για την ουσία!
Η απροσδόκητη παραίτηση του βουλευτή Ανδ. Ψυχάρη
Σε όλο αυτό το σκηνικό των διεργασιών και της αγωνίας του κ. Ψυχάρη να προσεταιρισθεί τη νέα πολιτική εξουσία,  θα μπορούσε να συνυπολογισθεί και η αιφνίδια τότε(Νοέμβριος του 2014) παραίτηση του Ανδρέα Ψυχάρη, υιού του εκδότη, από την βουλευτική έδρα της ΝΔ στην Α΄Αθήνας.  Παραίτηση που ουδείς προμήνυε ή μπορούσε να φανταστεί λίγες μέρες νωρίτερα.
«Αποφάσισα σήμερα να υποβάλλω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα.Έπειτα από προβληματισμό μηνών, διαπίστωσα ότι δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για τα αυτονόητα¨, ανέφερε μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησή του ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης.
Η επίθεση Ψυχάρη πριν 5 χρόνια κατά του Γ. Παπανδρέου
Το ιστορικό των επιθέσεων και της ενεργού ανάμιξης της διαπλοκής στη πολιτική ζωή δεν είναι καινοφανές. Για την ιστορία, το 2011 ο ίδιος εκδότης, είχε έρθει σε ανοικτή, δημόσια ρήξη με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Παπανδρέου, εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, έπεφτε θύμα μιας ορχηστρωμένης από εγχώρια και ξένα κέντρα, εξωθεσμικής κατάλυσης της δημοκρατικής διαδικασίας. Λίγο μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, αναγκαζόταν, υπό την πίεση εσωκομματικών κυρίως αντιδράσεων και απειλών, να παραιτηθεί και να διορίσει ως δοτό πρωθυπουργό, τον εκλεκτό της διαπλοκής Λουκά Παπαδήμο. 
Το λυπηρό στη περίπτωση αυτή, είναι ότι στην αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή, πρωταγωνίστησαν πολιτικά πρόσωπα, που και σήμερα στηρίζουν με κάθε τρόπο, τον μάταιο αγώνα της διαπλοκής να επιβιώσει.
Η εμπλοκή Ψυχάρη τότε και τώρα
Η βασική αιτία της επίθεσης του Στ. Ψυχάρη στον Γ. Παπανδρέου έχει άμεση σύνδεση με την τωρινή περίπτωση. Βασικό αίτημα του κ. Ψυχάρη ήταν η μεσολάβηση του πρωθυπουργού στην  διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ώστε να του χορηγηθεί το δάνειο των 10 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε μαζί του το 2011 στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση του στην διοίκηση της τράπεζας, και μόνο αν τηρούσε ο Στ. Ψυχάρης τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να το λάβει.
Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, έχουν περιγράψει μετά την συνάντηση των δύο αντρών στο Μαξίμου και την άρνηση Παπανδρέου, ο Σταύρος Ψυχάρης κούνησε τότε με θράσος το δάχτυλο του και τον απείλησε με την φράση «κύριε πρωθυπουργέ, αυτό θα το μετανιώσετε» προκαλώντας την «έκρηξη» του Γιώργου Παπανδρέου.
Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2012, και αφού ο κ. Παπανδρέου είχε εκδιωχθεί τελικά από την πρωθυπουργία,  ο κ. Ψυχάρης, επανήλθε με δημοσίευμα στη ναυαρχίδα του Οργανισμού του, είχε επιτεθεί στον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι παρενέβη στην ΕΤΕ για να απορριφθεί η αίτηση χορήγησης του δανείου!
Τον Ιανουάριο του 2012, αφού είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία  αλλά όχι από τη προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Ψυχάρη ως υπονομευτή της κυβέρνησής του επειδή η Εθνική αρνήθηκε να του δώσει δάνειο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τότε ονομαστικά στον κ. Ψυχάρη και το δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε ο ΔΟΛ από την Εθνική Τράπεζα. Είπε, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του και ο ίδιος του απάντησε να του δοθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της τράπεζας. Επειδή δεν τις πληρούσε δεν του δόθηκε και τότε άρχισε η ευθεία και ανοικτή υπονόμευση προς την κυβέρνηση αλλά στη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha.
Η προσωπική επίθεση στον Γ. Παπανδρέου 
Λίγη ώρα μετά ο κ. Ψυχάρης σήκωσε το γάντι και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για φασίζουσα νοοτροπία σε βάρος εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων. Τον είχε αποκαλέσει επίσης «υπό αναχώρηση πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ»!
Κάτι ανάλογο δεν επιχείρησε άλλωστε να κάνει και πριν λίγες ημέρες, όταν με στην ανακοίνωσή του για την άσκηση δίωξης σε βάρος του, μιλούσε για «προσωρινό σύστημα εξουσίας»;
Για όσους δεν θυμούνται. ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ψυχάρη: 
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!».
Να υπενθυμιστεί ότι η Εθνική Τράπεζα, το Δεκέμβριο του 2010 είχε χορηγήσει στον ΔΟΛ δάνειο 19 εκατ. ευρώ, με εγγύηση το κτίριο που στεγάζεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός.
Ο κ. Ψυχάρης είναι εδώ και λίγες ημέρες κατηγορούμενος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για επισφαλείς προσωπικές δανειοδοτήσεις ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ.
 πηγή presspublica


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU