Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Αποεπένδυση 40 δις επί συνόλου 60 δις μεταξύ 2007-2014 χάρη και στο "φάρμακο" των μνημονίων



Η καταστροφή που έχει επιτευχθεί στη χώρα αυτή σε ότι αφορά τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή των πραγματικών επενδύσεων & όχι του τζόγου των funds, είναι ανυπολόγιστη.

Oπως διακρίνουμε στον κάτωθι πίνακα οι επενδύσεις μειώθηκαν από το 2007 έως το 2014 περί τα 40 δις επί συνόλου 60 δις !
Φυσικά η μεγαλύτερη μείωση προήλθε από τις ιδιωτικές επενδύσεις, που οφείλεται στην πτώση του ΑΕΠ κατά κύριο λόγο & όχι το αντίστροφο. Η μείωση μεταξύ 2009-2014 φθάνει το 67,0%.
Εξ'ου και η τεράστια ανεργία.


Το "φάρμακο" των μνημονίων επέτεινε το πρόβλημα & στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων που θεωρούνται βάση ανάπτυξης & "καύσιμο" για περαιτέρω ιδιωτικές.

Καμία έκπληξη λοιπόν γιατί οι στόχοι τους απέτυχαν. Ύφεση & αποεπένδυση ήταν πάντα ισχυρότερες των μέτρων, που γεννούσαν τα ίδια τα μέτρα.
Κανένα success story κ. Σαμαρά και λοιποί, ούτε βιώσιμο χρέος. Να είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς σε ότι αφορά την πραγματική οικονομία.

Από εδώ και πέρα στη φάση που είμαστε, η λύση είναι μία:

Σημαντική αναδιάρθρωση χρέους που να απαιτεί μικρότερα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να απελευθερώσουν πόρους για που θα επιτρέψουν μια κατ'αρχήν αύξηση του ΑΕΠ & σταθερή φορολογική πολιτική για κάποια χρόνια, με ξεκαθάρισμα οπτικής του τοπίου.

Όσο συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι των ατελείωτων πρόσθετων μέτρων και η ασάφεια στον τεράστιο όγκο του χρέους που κρέμεται σαν την λαιμητόμο, το πτωτικό σπιράλ θα συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα εμπιστευθεί τα χρήματα του, όσο η οικονομία θα στεγνώνει αμετάκλητα.



*σχόλιο στην σελίδα του Τμήματος Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU