Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τα σκόπιμα "λάθη" του ΔΝΤ και η θυσία της Ελλάδας στο βωμό της απόκρυψης της διεθνούς κρίσης

Λάθη, σου λέει η Λαγκάρντ...Ας όψονται αυτοί που μας πρόσφεραν ως αμνόν επί σφαγήν με την υπερχρέωσή μας. Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εκάστου εξ'αυτών.
της Κατερίνας Πάντα*

Φυσικά και ΔΕΝ ήταν λάθος οι "προβλέψεις" του ΔΝΤ για ανάπτυξη, χρέος & πρωτογενές ισοζύγιο τότε.. (πίνακας 1)



Ήταν ένα σκόπιμο "λάθος" & η Ελλάδα με την ευγενική χορηγία των πρόθυμων πολιτικών της που επέμεναν μέχρι τέλους για το δήθεν βιώσιμο χρέος, θυσιάστηκε στο βωμό της διεθνούς κρίσης.

Είτε για να κρύψει τα τεράστια προβλήματα των τραπεζών, είτε για να κρύψει τα συνολικά ελλείμματα & χρέη των προηγμένων κρατών που ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Το χρέος ΔΕΝ ήταν βιώσιμο εξ'αρχής & παραμένει

Χαρακτηρίσθηκε όμως βιώσιμο από τον φόβο των αγορών που είχαν πάθει υστερία, θέτοντας θηριώδη ετήσια πλεονάσματα & στόχους, εν γνώσει τους ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν & εν γνώσει τους ότι οι πολλαπλασιαστές της ύφεσης δεν ήταν λάθος.

Διότι μια τέτοιου μεγέθους δημοσιονομική προσαρμογή μόνο σε τεράστια ύφεση μπορούσε να οδηγήσει & ας "πρόβλεπαν" ανάπτυξη (my ass) από το 2012.
Το ΔΝΤ τώρα δηλώνει ότι σοβαρεύτηκε, ψηφίζοντας μάλιστα σχετική διάταξη στο καταστατικό του περί βιώσιμων χρεών.

Θα φανεί και στην πράξη, αν αφήσει τον Σόιμπλε να τραγουδάει για αδύνατες επιπλέον & εγκληματικές προσαρμογές για το χρέος η όχι.

Πάντως η χώρα έκανε μακράν τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές ever (πίνακας 2).



πηγή: σχόλιο στο ΣΥΡΙΖΑ Τμήμα Βιομηχανίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU