Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ο ΟΑΕΕ χρέωνε τα χρόνια της κρίσης βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων όχι μόνο ανύπαρκτων αλλά και υψηλότερων των αντίστοιχων της Εφορίας!

Ενδεικτική ερώτηση που απαντήθηκε στην συνάντηση του ΕΕΑ
Στην συνάντηση νομικής υποστήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών (που διοργάνωσε το ΕΕΑ)  οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν την τιμητική τους: μαθαίνουμε φοβερά πράγματα για τις παρανομίες του ΟΑΕΕ αλλά και τους τρόπους που μπορεί ο/η ελεύθερος επαγγελματίας να αντιμετωπίσει τις απειλές των κατασχέσεων από το ΚΕΑΟ. 
Δείτε την εδώ στο βίντεο που ακολουθεί:




Όμως: 

Μπορεί η ποινικοποίηση των οφειλών να καταργήθηκε και το επιτόκιο των ληξιπρόθεσμων να μειώθηκε, μπορεί οι ανασφάλιστοι να έχουν πια περίθαλψη αλλά το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό: από την μια η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων που αγωνιούν για τις αστικές συνέπειες των παράνομων χρεώσεων του ΟΑΕΕ που δημιούργησε μαζί με την κρίση μια ολόκληρη τάξη ελεύθερων επαγγελματιών οφειλετών - από την άλλη τα δικαστήρια κατά του ΟΑΕΕ που πλησιάζουν και αργά ή γρήγορα θα δικαιώσουν τους προσφεύγοντες ασφαλισμένους για τις μη αναλογικές του εισοδήματος χρεώσεις και θα δημιουργήσουν ένα απίστευτο χάος στο ασφαλιστικό τοπίο των μικρομεσαίων! Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει και σύντομα...

Μια λύση είναι η αναδρομική ισχύς του νέου ασφαλιστικού νόμου που προβλέπει αναλογικότητα εισφορών-εισοδήματος  - τουλάχιστον για τα χρόνια της κρίσης από τα οποία προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιολογημένων οφειλών των ασφαλισμένων. Ούτως ή άλλως οι υπερβολικές χρεώσεις δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν γιατί απλά δεν υπάρχουν τα εισοδήματα που θα τις αποπλήρωναν έστω και υποχρεωτικά. Ρεαλισμός χρειάζεται.
Όχι μια ακόμη ρύθμιση απλά - όσο και προσαρμοσμένη να είναι στο πραγματικό εισόδημα και τις δυνατότητες του ασφαλισμένου.

Πρώτα πρέπει να εκλογικευτεί-νομιμοποιηθεί η οφειλή του ασφαλισμένου. Η ίδια η κυβέρνηση επιβάλλοντας την αναλογικότητα, διορθώνει μια παρανομία. Μια αδικία εξόφθαλμη. 

Παραδέχεται σαφώς ότι ο ΟΑΕΕ έκλεβε τα μικρά εισοδήματα και χαριζόταν στα υψηλά. Αυτή η παραδοχή οφείλει να εφαρμοστεί, όχι μόνο από 1/1/2016 αλλά αναδρομικά πχ από το 2009. Εφόσον οι εισφορές δεν αναπροσαρμόστηκαν λόγω της κρίσης σε πραγματικά επίπεδα ΑΕΠ, τότε η ευθύνη βρίσκεται στον ΟΑΕΕ. Και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, ακόμη με τις 100 δόσεις δεν είναι δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα, δείχνει δύο πράγματα:

1ον Δεν μπορείς να ρυθμίζεις επί ποσών ("χρεών") που πασιφανώς είναι παρανόμως και καταχρηστικώς απαιτητά από τον ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση ακόμη κι αν ακόμη δεν το δέχεται αυτό, αργά ή γρήγορα θα το αποδεχθεί - είτε ψύχραιμα και ρεαλιστικά είτε κάτω από δικαστικές αποφάσεις. Ούτως ή άλλως δεν είναι δικό της έγκλημα. Γιατί λοιπόν να μην αφαιρεθούν πρώτα οι μη αναλογικές χρεώσεις και οι χρεώσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν παρέχονταν και μετά να γίνει ρύθμιση;

2ον Τα αναμενόμενα έσοδα για όσους επιμένουν ότι δεν μπορούν να κουρευτούν τα "χρέη" των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι μια φενάκη. Δεν υπάρχουν - δεν πρόκειται να εισπραχθούν όσες ρυθμίσεις και να γίνουν  - είναι ένα μη βιώσιμο χρέος σαν το χρέος της χώρας. Χωρίς κούρεμα δεν θα γίνει ποτέ έσοδο. Αντίθετα με ρεαλιστική αντιμετώπιση μπορούν οι μικρομεσαίοι και να επιβιώσουν (τα προβλήματα με τον ΟΑΕΕ τους αποκλείουν από ΕΣΠΑ, δουλειές δημοσίου, τραπεζική πίστη και τους οδηγούν εκτός συστήματος ότι και αν σημαίνει αυτό) και να επιστρέψουν στην καταβολή των αναλογικών πλέον εισφορών από το 2016 και το ταμείο τους στις εισπράξεις. 

Η ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση εξαρτάται άμεσα από την επιβίωση των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών. Κι αυτό δεν γίνεται με κατασχέσεις εξαιτίας παράνομων και αντισυνταγματικών κατά Μανιτάκη χρεώσεων. 
Με την αγωνία της άδικης δήμευσης να παρατείνεται δεν υπάρχει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. 

Η τωρινή κυβέρνηση οφείλει να λύσει το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, δίκαια και οριστικά απελευθερώνοντας την δυναμική της οικονομίας μας και ακυρώνοντας τα σχέδια του ΔΝΤ για την καταστροφή των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και του παραγωγικού ιστού της χώρας. 
Και μπορεί - γιατί είναι η κυβέρνηση των εργαζομένων και των παραγωγών - αυτούς εκπροσωπεί, από αυτούς/ές ήρθε στην εξουσία. Τους κατεστραμμένους ελεύθερους επαγγελματίες από την χρεοκοπία της χώρας που επέφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ. 

Αναδρομική ισχύς του νόμου για τα χρόνια της κρίσης - εκλογίκευση των οφειλών βάσει των φορολογικών δηλώσεων της 6ετίας - νέα ρύθμιση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων: αυτός είναι ο μόνος δρόμος.
Ο άλλος οδηγεί στην κόλαση

Γιώργος Παπασπυρόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU