Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική: Ο μεγάλος χαμένος είναι το ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι έχει χάσει το τρένο της επομένης Βουλής ούτως ή άλλως


Η απλή αναλογική αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού
του Γ. Λακόπουλου*
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Νέα δυναμική δίνει στις πολιτικές εξελίξεις η υπερψήφιση της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση δεν πέτυχε να επιβάλει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών με αναλογικό σύστημα- αν ήταν πραγματικά αυτός ο στόχος της. Είναι όμως πολύ πιθανόν να ισχύσει στις μεθεπόμενες καθόσον και στην επόμενη Βουλή θα είναι δύσκολο να βρεθούν 200 ψήφοι για άμεση αλλαγή του νόμου.
Η αλλαγή των συμφραζόμενων της συγκυρίας είναι προφανής όχι από αυτή καθ’ εαυτή την υπερψήφιση του νόμου, αλλά από τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τη συμπεριφορά των ηγεσιών τους -έτσι όπως κορυφώθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.
Σχετικά κερδισμένος από αυτή τη διαδικασία – που έδειξε οτι  η σημερινή Βουλή οσο πάει και γίνεται χειρότερη απο πλευράς συμπεριφορών και ποιότητας του πολιτικού διαλόγου-εξέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας- παρότι οι αντίπαλοι του και το μιντιακό σύστημα που τους υποστηρίζει έκαναν λόγο για κοινοβουλευτική ήττα του.
Το βασικό πολιτικό επίτευγμα του Πρωθυπουργού σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι πέρασε έναν νόμο με διευρυμένη πλειοψηφία -κάνοντας επίδειξη συνέπειας σε μια περίοδο που βάλλεται για αθέτηση υποσχέσεων- και ταυτόχρονα εξέθεσε τα δυο κόμματα που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι υπέρ του αναλογικού συστήματος.
Η αυτοκτονία της Φώφης
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης λειτούργησαν ως δορυφόροι του Κυριάκου Μητσοτάκη και προφανώς η κυβερνητική παράταξη θα το εκμεταλλευτεί στο επόμενο διάστημα.
Και τα δύο κόμματα με την επιλογή τους να αρνηθούν ένα εκλογικό σύστημα, που ευνοεί εμφανώς τις προοπτικές τους, διακινδυνεύουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Και αν για το Ποτάμι αυτό ήταν ήδη χαμένη υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ, αν επέλθει, θα οφείλεται σε οφθαλμοφανή λάθη της ηγεσίας του.
Η Γεννηματά τραυμάτισε τη σχέση της με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ και αποδυνάμωσε το ΠΑΣΟΚ καθώς το εμφάνισε να οπισθοχωρεί από θέσεις που είχε διακηρύξει μόλις προ ολίγων μηνών.
Η αποδυνάμωση θα καταστεί εμφανέστερη μετά την αποτυχία της Επιτροπής για την Κεντροαριστερά να καταλήξει σε συμφωνία στα μείζονα πολιτικά ζητήματα αφού περιορίστηκε σε επιμέρους συγκλίσεις άνευ ουσίας.
Τώρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένη είτε να βάλει τέλος σ’ αυτή την υπόθεση, είτε να οδηγηθεί ως πρόβατο επί σφαγή σε μια διαδικασία που θα σημάνει το πολιτικό τέλος της και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση η διεξαγωγή των εκλογών με το ισχύον σύστημα θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική του ΠΑΣΟΚ να μπει στην επόμενη Βουλή.
Εν τω μεταξύ και γι’ αυτόν το λόγο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν διαρροές πρώην ή και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από αυτή την άποψη αυτό που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ήταν αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση.

Η αμηχανία του Κυριάκου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε σ’ αυτή τη συζήτηση γνωρίζοντας ότι δεν θα απειληθεί για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θέλει να πάει στις επόμενες εκλογές. Αλλά κατά τη διάρκειά της έδειξε ότι αρχίζει να επηρεάζεται δραστικά από τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών που έχει κάνει ως τώρα. Τόσο ως προς το ύφος της δημόσιας παρουσίας του και τη ρητορική του, όσο και ως προς την ουσία της πολιτικής του.
Το κεντροδεξιό προφίλ του υποχωρεί χάριν της λειτουργίας του ως τυπικού συντηρητικού πολιτικού της εγχώριας Δεξιάς, που δεν είναι ακόμη σε θέση να κατισχύσει του αντίπαλου του στην προσωπική αναμέτρηση. Η σκηνική υπεροχή του Τσίπρα ήταν εμφανής και σ’ αυτή τη συζήτηση.
Οι υψηλοί τόνοι του Κυριάκου προκαλούσαν το χειροκρότημα των βουλευτών του, αλλά δεν έκρυβαν την αμηχανία στην οποία έχει περιέλθει καθώς η απλή αναλογική αλλάζει τις συνθήκες διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, παρ ότι  δεν θα ισχύσει. Αδίκως προσπαθούσε να βγάλει αρνητικά συμπεράσματα για την απλή αναλογική με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Άλλωστε από μόνη της η αδυναμία να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας και αυτό αδυνατίζει το αίτημα του Κυριάκου για άμεσες κάλπες.
Τρία χρόνια είναι πολλά για τον αρχηγό ενός κατακερματισμένου κόμματος στο οποίο ο ίδιος άρχισε από νωρίς να υπόσχεται άμεση ανάληψη της εξουσίας για να εξασφαλίσει τη συγκόλληση του. Το «όλα καλά» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά τη συνάντηση μαζί του είναι πλέον ευφημισμός.
Τίποτε δεν πάει καλά για την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει μεν ακατάλληλο πολιτικό προσωπικό, και λειτουργεί εξοργιστικά πολύ συχνά, αλλά ακολουθεί την πολιτική που θα ακολουθούσε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ,συν  τα αβαντάζ που της δίνουν οι εξελίξεις στην Τουρκία, αν κινηθεί σωστά.
Η επιχειρηματολογία του προέδρου τη ΝΔ ήταν σαφής και συνεπής στις θέσεις του κόμματος του. Αλλά η κοινοβουλευτική παρουσία του ήταν ισχνή και ο λογος του δημιούργησε προβληματισμούς καθώς προέβαλε ακόμη και τον ισχυρισμό ότι η απλή αναλογική αποτελεί… απειλή για τη δημοκρατία ή ότι τα δημοψηφίσματα συνιστούν… λαϊκισμό. Επιχειρηματολόγησε υπέρ της «κυβερνησιμότητας», ακόμη και όταν αυτή πρέπει να κατασκευάζεται και δεν απηχεί τους λαϊκούς συσχετισμούς.
Χαρακτηριστικό των αντιφάσεών του ήταν ότι κατηγόρησε τον Τσίπρα για τη διάλυση της Βουλής του 2015 ενώ ο ίδιος έχει ζήτησει τη διάλυση της έξι μήνες μετά την εκλογή της. Η θέση του επίσης στο θέμα της ψήφου στα 17 – με την απίστευτη συνεπικουρία του Θεοδωράκη και την επιχειρηματολογία του Μάκη Βορίδη- απέπνεε συντηρητική νοοτροπία. Αν δεν πλησίαζε την ακροδεξιά κουλτούρα που θεωρεί πρόβλημα την πολιτικοποίηση της νεολαίας.
Τέλος η αναμέτρηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής για τη Χρυσή Αυγή εξελίχθηκε σε γκάφα του καθώς η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής την τοποθετεί υπέρ των δικών του επιλογών και όχι υπέρ των κυβερνητικών.
Έτσι αποδείχθηκε ότι είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να αναφέρεται σ’ αυτά τα θέματα ένα  μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά που συνομιλούσε – δια του γραμματέα του υπουργικου συμβουλίουυ της-με τον Κασιδιάρη και τον Χρ. Παππά.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε για δεύτερη φορά θύμα κακών συμβούλων που δεν του επέτρεψαν να πάρει πίσω μια ανακρίβεια που είπε για τον πρόεδρο της Βουλής- η προηγούμενη αφορούσε τον Πρωθυπουργό.
Νέα δεδομένα
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε μάλλον μια εύκολη βράδια, παρά τη θεωρία ότι …ηττήθηκε. Χωρίς να πει κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό η επικοινωνιακή υπεροχή του επέτρεπε να βάλει στη γωνία το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και ιδιοποιούμενος τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης να εκνευρίσει την Φώφη Γεννηματά . Η οποία έφτασε να αδικεί τον εαυτό της στο τέλος της διαδικασίας διαπληκτιζομένη με την απαράδεκτη Τάσια Χριστοδουλόπουλου -που αποδείχθηκε πάλι ακατάλληλη να διευθύνει συζήτηση στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενη της συζήτησης στη Βουλή φέρνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση καθώς έχει να αντιμετωπίσει ένα  – εστω μεθεπομενο- εκλογικό σύστημα που διευκολύνει τις διαρροές, ακυρώνει την ψυχολογία της χαμένης ψήφου και ταυτόχρονα έχει την προτίμηση της κοινής γνώμης- άρα καθιστά  την προοπτική των διπλών διαδοχικών εκλογών,ενδεχομενη συλλογικη επιδίωξη των ψηφοφόρων.
Ο μεγάλος χαμένος όμως είναι το ΠΑΣΟΚ. Το Ποτάμι έχει χάσει το τρένο της επομένης Βουλής ούτως ή άλλως. Σε ένα ζήτημα που -και από άποψη δημοκρατικών παραδόσεων και από άποψη στρατηγικής και πολιτικής προοπτικής του- το έφερνε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του το οδήγησε  δίπλα στη ΝΔ. Και άντε τώρα να αποδείξει η Φώφη ότι δεν είναι ελέφαντας.
*πηγή anoixtoparathyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU