Την τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια να βάλει προσκόμματα στη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, επιχειρεί ο ΣΚΑΙ με την προσφιλή του τακτική των εξώδικων που επιδόθηκαν την Τετάρτη (17/8) προς τις διοργανώτριες εταιρείες του διαγωνισμού,  Singular Logic και Eurobank Business Exchanges.
Στα εξώδικα αυτά, ο σταθμός διατυπώνει –όπως ισχυρίζεται με δημοσιεύσεις που κατακλύζουν το πρόγραμμά του- αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και για το πώς η Singular Logic αναλαμβάνει τόσο σημαντικό διαγωνισμό όταν δεν έχει διεξάγει ποτέ ανάλογο διαγωνισμό. Ο σταθμός μάλιστα κάνει και αναφορά σε διαρροές της Business Exchanges σχετικά με το λογισμικό της διαδικασίας δημοπράτησης, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στην απάντηση της η Singular Logic ήταν λιτή και σαφής: «Η εταιρεία είναι γνωστή για την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα με την οποία υλοποιεί μεγάλα έργα πληροφορικής στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Η Singular Logic, όπως και στην περίπτωση των εκλογών, είναι υπεύθυνη για την συγκέντρωση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και προφανώς δεν διαμορφώνει τα αποτελέσματα»
Το κανάλι του Φαλήρου έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητεί εγγράφως, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όλες τις διευκρινίσεις ως προς την ασφάλεια για πιθανή υποκλοπή συνομιλιών, για την απαγόρευση επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό όπως και για πιθανές αλλαγές στις προδιαγραφές του διαγωνισμού της εταιρείας που θα παρουσιάσει το λογισμικό.
Η προσπάθεια εκτροπής και τα πραγματικά «αμείλικτα ερωτήματα»
Πως όμως φτάσαμε στο σημείο να έχουν γίνει τόσο σχολαστικοί με τη διαφάνεια όλοι αυτοί που λειτουργούσαν για δεκαετίες παράτυπα και με «ενέσεις» θαλασσοδανείων;
Πριν δύο χρόνια, όλα πήγαιναν… δεξιά. Στην ΕΡΤ είχε πέσει «μαύρο» και ο σχεδιασμός για το διαμοιρασμό των ψηφιακών συχνοτήτων στο κραταιό μιντιακό κατεστημένο είχε δρομολογηθεί.
Στον διαγωνισμό που έκανε το 2014 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παραχώρηση του συνόλου των ψηφιακών συχνοτήτων ο υποψήφιος ήταν ο εξής ένας… η Digea.
Το σύνολο των συχνοτήτων παραχωρήθηκε από την ΕΕΤΤ τον Φεβρουάριο του 2014, με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη ρυθμιστική αρχή και στην Digea. Το συνολικό ποσό που έπρεπε να πληρώσει η Digea για τη 15χρονη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων ανερχόταν στο δυσθεώρητο ύψος των… 18,6 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος της τηλεοπτικής διαπλοκής για πλήρη έλεγχο των ψηφιακών συχνοτήτων από τους ίδιους τους καναλάρχες είχε στεφθεί με επιτυχία.
Η άνοδος όμως στην εξουσία, του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε όλα τα δεδομένα και η στιγμή που τα κανάλια, που παρανόμως εξέπεμπαν για δεκαετίες θα έπρεπε όχι μόνο να περάσουν απ’ το ταμείο, αλλά και να αποδείξουν την οικονομική τους δυνατότητα να διαχειρίζονται τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης.
Ο στόχος συγκεκριμένων συμφερόντων, ήταν από την αρχή ο εξής: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση των αδειών. Πρέπει να αναβάλλεται επ΄ αόριστον και συγχρόνως να γίνουν προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.
Εκεί αποσκοπούσαν και όλες οι προσπάθειες που προηγήθηκαν. Εκτός της εξόφθαλμης παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, υπήρξαν μαζικές προσφυγές, από τα κανάλια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες και απορρίφθηκαν όλες. Η απόγνωση, ειδικά του ΔΟΛ και του ΣΚΑΙ, ήταν τόσο πρόδηλη που δόθηκε μέχρι και η «εντολή» στην πολιτική πτέρυγα της διαπλοκής, τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, να πολεμήσει μέχρις εσχάτων το διαγωνισμό για τις άδειες. Η ΝΔ έφτασε μάλιστα και στο σημείο να  βγάλει ανακοίνωση στήριξης, σχετικά τη δέσμευση της περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου, που ...
οφειλόταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ποσά ύψους που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ για χρήσεις από το 2000 ως το 2012.
Όλα αυτά, την ώρα που για το μείζον πολιτικό και δικαστικό -πλέον- θέμα του «φουσκωμένου» ελλείμματος της ΕΛΣΤΑΤ, η αξιωματική αντιπολίτευση -με τα εξαπτέρυγά της- εξακολουθεί να «κάνει την πάπια», επιλέγοντας να στηρίξει έτσι τον Ανδρέα Γεωργίου.
Τα πραγματικά αμείλικτα ερωτήματα λοιπόν, που διαμορφώνονται μετά και τα εξώδικα του ΣΚΑΙ, είναι τα εξής:
  • Για ποιο λόγο επιχειρηματίες και κανάλια, που εκπέμπουν δεκαετίες τώρα χωρίς άδεια, βρίσκουν ξαφνικά ανεπαρκή τη Singular logic. Την ίδια ώρα που επί 6 -μνημονιακά- χρόνια έχουν διαβάλλει οποιονδήποτε αρνείται το αφήγημα της συλλογικής ευθύνης;
  • Την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει» και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναχρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, πως γίνεται χρεωμένες- επιχειρήσεις ΜΜΕ, να παίρνουν με χαρακτηριστική ευκολία μεγάλα, ενυπόθηκα και ομολογιακά δάνεια, εκατομμυρίων ευρώ;
  • Πως γίνεται κανάλια που η διαχειριστική τους εταιρεία εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, να ζητάνε εκ νέου άδεια;
  • Ποια πολιτικά πρόσωπα βοήθησαν να ληφθούν αυτά τα δάνεια;
  • Πως γίνεται η ειδησεογραφική συμπεριφορά που ακολουθήθηκε, από την πλειοψηφία αυτών των ΜΜΕ -μετά τη διευθέτηση των δανείων- να ευνοεί πέραν πάσης αμφιβολίας, συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και να επιτίθεται σε συγκεκριμένους άλλους;
  • Οι ειδήσεις συγκεκριμένων ομίλων ΜΜΕ μοιάζουν πανομοιότυπες, σαν υπηρεσίες που προσφέρονται έναντι ανταποδοτικών οφειλών. Πως εξηγείται η ίδια γραμμή και ίδια τακτική, την οποία χρησιμοποιεί… σχεδόν αυτολεξεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Την ώρα, λοιπόν, που η Ελληνική Βουλή, ελέγχει με Εξεταστική Επιτροπή τον σκανδαλώδη δανεισμό ΜΜΕ και κομμάτων και βρίσκεται λίγο πριν από την έκδοση του πορίσματος, συγκεκριμένα συμφέροντα παλεύουν ακόμα για την αναβολή μιας διαδικασίας που βάζει τέλος στα προνόμια της τηλεοπτικής διαπλοκής. Μιας εξουσίας που ήρθε η ώρα να δώσει λόγο στο Σύνταγμα και στο λαό.
Τα κανάλια, που επί 25 και πλέον χρόνια δεν έχουν πληρώσει τη χρήση δημόσιας συχνότητας, είναι πλέον καταδικασμένα στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης… τους πολίτες που επιμένουν να σκέφτονται μόνοι τους.
ΥΓ. Είναι προφανές ότι κάποιοι σχεδίαζαν την αναβολή της διαδικασίας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, ούτε με τη γάτα των Ιμαλαΐων, ούτε με τους νεοφιλελεύθερους αρουραίους του Φαλήρου, ώστε να μάθουμε…