Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Για τα ξενύχτια εξαιτίας της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και της περιήγησης στο διαδίκτυο


RED MOON: ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ & ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΣΑΣ ΥΠΝΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΑΣ

Evi από osarena.net

Η χρήση των φορητών συσκευών (smart-phones και tablets) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και πλέον πάρα πολλοί άνθρωποι κάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικτυακής τους περιήγησης, μα και άλλες δραστηρίοτητες, μέσω αυτών. Είναι επίσης παρατηρημένο πως από την δύση του ηλίου και έπειτα, αυξάνεται η δραστηριότητα της κίνησης στο διαδίκτυο. 
Ωστόσο, ένα πλήθος ερευνών έχει δείξει πως ο έντονος φωτισμός, blue-light των οθονών, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στον... homo-tech. Αυτό είναι η μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης η οποία μας βοηθάει να έχουμε έναν υγιή ύπνο. Αρκετές φορές αυτό γίνεται αντιληπτό με κάποιο τσούξιμο» ή «κάψιμο» στα μάτια που το νοιώθουμε συνήθως τα βράδια και με πιο χαμηλό φωτισμό του περιβάλλοντος.
Ο λόγος είναι πως το ορατό φως περιέχει ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος (χρώματα). Καθώς ο ήλιος δύει, το μπλε φως μειώνεται, κόβοντας την οπτική επαφή με το μικρότερο μήκος κύματος. Στην συνέχεια, ξεκινά η παραγωγή μελατονίνης, για να οδηγηθούμε στον ύπνο.

Όμως η έκθεση στο μπλε φως (blue light) μειώνει σημαντικά την παραγωγή της μελατονίνης με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας κακός και «επιφανειακός» ύπνος. Επηρεάζει δηλαδή κάποιους ρυθμούς (κιρκαδικούς) που είναι υπεύθυνοι για τον ύπνο, ενώ συγχρόνως επηρεάζει πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ύπνου που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ανοσία, μπορώντας να οδηγήσει σε αυξημένη ευπάθεια σε ασθένειες.
Το πιο σωστό θα ήταν να υπάρχει κάποιο μεσοδιάστημα από το τελικό κλείσιμο της οθόνης και του ύπνου, μα και πάλι όμως η προηγούμενη έκθεση στον υψηλό φωτισμό των οθονών μπορεί να δημιουργήσει καθυστέρηση των ρυθμών, με αποτέλεσμα μικρότερη διάρκεια ύπνου.
Εδώ μια λύση μπορούν να δώσουν ορισμένες εφαρμογές που είναι ειδικά προορισμένες γι' αυτό αφού η θερμοκρασία χρώματος της οθόνης σας έχει ρυθμιστεί ανάλογα με την θέση του ήλιου. Μια διαφορετική χρωματική θερμοκρασία έχει ρυθμιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας και της ημέρας. Κατά την διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το πρωί, το χρώμα μεταβάλλει την θερμοκρασία ομαλά, από νυχτερινή, σε ημερήσια θερμοκρασία για να επιτρέψει στα μάτια σας να προσαρμοστούν σιγά-σιγά. 

Την νύχτα, η θερμοκρασία χρώματος θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να ταιριάζει με τους λαμπτήρες στο δωμάτιό σας.

Όσον αφορά τους υπολογιστές μας, τα F.lux, Redshift και Yawls, δίνουν κάποιες καλές επιλογές για την ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης σας βάσει των πιο πάνω παραμέτρων.
Για τις φορητές συσκευές όμως, ακόμα και που έχουν επιλογή για μείωση της φωτεινότητας αυτό δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό, αφού οι κόρες διαστέλλονται και ίσως το έχετε καταλάβει από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών σας κατά την χρήση του.
Μια εφαρμογή που είναι και η πιο δημοφιλής, κάνοντας το ίδιο ακριβώς με τις πιο πάνω desktop εφαρμογές, είναι το Twilight που όμως πρόκειται για μια εφαρμογή κλειστού κώδικα.
Πρόσφατα όμως, έκανε την εμφάνισή της μια ακόμα Android app γι' αυτόν τον σκοπό, το Red Moon που είναι και ανοιχτού κώδικα. Κάνει ακριβώς τα ίδια, φιλτράροντας τον φωτισμό (blue light) του Android τηλεφώνου σας ή tablet. Λειτουργώντας δηλαδή με την γεωγραφική τοποθεσία σας, κατά την δύση του ήλιου αρχίζει να δίνει έναν απαλό κοκκινωπό φωτισμό στην οθόνη, σαν αντισταθμιστικό απέναντι στο έντονο μπλε της συσκευής σας (μειώνοντάς το δηλαδή). 


Ίσως στην αρχή να σας φανεί κάπως ασυνήθιστο, μα είναι βέβαιο πως τα μάτια σας θα καταλάβουν αμέσως την διαφορά.

Ακόμα, συγκριτικά με το Twilight, το Red Moon είναι πιο ελαφρύ, πιο μινιμαλιστικό, πιο απλό και εύχρηστο και δεν χρειάζεται κανένα set-up ή συντήρηση μετά την εγκατάστασή του.


Βασικά χαρακτηριστικά του Red Moon:

- Έλεγχος του φίλτρου με διαφορετική απόχρωση και dim ρυθμίσεις
- Χρήση του προεπιλεγμένου προφίλ, μα και δυνατότητα δημιουργίας του δικού σας, με προσαρμοσμένες ρυθμίσεις του φίλτρου
- Δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε σχετικά με την ενεργοποίηση του φίλτρου για τη νύχτα
- Δυνατότητα παύσης του για όποια εφαρμογή θέλετε
- Δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης και ελέγχου του φίλτρου, τόσο σαν συντόμευση, όσο και σαν widget στην κεντρική οθόνη σας

Εγκατάσταση του Red Moon:

Το Red Moon, θα το βρείτε στο GooglePlay. Εκεί όμως, δεν είναι δωρεάν, μα στοιχίζει 2,49 €, χρήματα που είναι λίγα και τα αξίζει κατά την γνώμη μου:

Παρόλα αυτά, επειδή όλα σχετικά είναι, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το F-droid, το αποθετήριο με τις ανοιχτού κώδικα εφαρμογές για Android. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με δυο τρόπους:
1. Είτε εγκαθιστώντας το F-droid στην συσκευή σας και στην συνέχεια επιλέγοντας για εγκατάσταση το RedMoon.
2. Ή, κατεβάζοντας το apk αρχείο του RedMoon, από το F-droid στην συσκευή σας και επιλέγοντας την εγκατάστασή του:
Έχει μέγεθος 3,2Μ και θα το βρείτε προς το μέσον της σελίδας, εκεί που λέει «Packages».

Όπως είπαμε, το μόνο δικαίωμα που παίρνει είναι η γεωγραφική σας θέση, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
>>> η σελίδα του Red Moon, με τον κώδικά του στο Github.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βοηθήματα για την συγκεκριμένη δουλειά και δεν χρειάζεται να επιλέξετε κάτι κατώτερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU