Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ελληνική Βιομηχανία: γέννηση, ακμή, παρακμή, ενδογενής ανασυγκρότηση

Αγαπητοί φίλοι,το Ινστιτούτο Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης -ΙΝ.Ε.Π.Α. σας καλεί στην σημαντική και επίκαιρη εκδήλωση - συζήτηση για την την Ελληνική Βιομηχανία και το μέλλον αυτού του τόπου.
Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00 Αμφιθέατρο ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα
Ομιλητές:Χριστίνα Αγριαντώνη, Ιστορικός Ομότιμη καθ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Κώστας Μελάς, Οικονομολόγος καθ. Διεθνών Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
 Δελτίο τύπου εκδήλωσης ΙΝΕΠΑ για την Ελληνική Βιομηχανία

Το ΙΝΕΠΑ, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση, κλείνει έναν περίπου χρόνο λειτουργίας. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της οικονομικής επιστήμης, της τεχνικής  και της παραγωγής με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη των υπαρκτών, ωστόσο υποτιμημένων, δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Το ΙΝ.Ε.Π.Α. με οικονομικό-κοινωνικό  πρότυπο την ενδογενή ανάπτυξη, επιθυμεί να συμβάλει στην δημιουργία  ενός  Εθνικού Στρατηγικού Παραγωγικού Οράματος.

Στα πλαίσια της δραστηριότητας του το ΙΝΕΠΑ διοργανώνει εκδήλωση σε δύο μέρη, για την Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Το πρώτο  μέρος αυτής της συζήτησης με την ιστορικό Χριστίνα Αγριαντώνη και τον οικονομολόγο Κώστα Μελά, καλύπτει  τις  απαρχές της, στα τέλη του 19ου αιώνα, έως και την περίοδο ανέλιξής της στον μεσοπόλεμο.

Το δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί τον Μάϊο μήνα και θα καλύψει από την πρώτη περίοδο, της μεταπολεμικής ανάκαμψης έως την περίοδο της στασιμότητας και της παρακμής.  

Η σημερινή παραγωγικη καχεξία αναδύει  βασανιστικά ερωτήματα που επιζητούν απαντήσεις:

  • είχε η όχι στ' αλήθεια παραγωγικη υπόσταση αυτή η χώρα; πότε και πως;
  • ποιες ιστορικές συγκυρίες την σημάδεψαν;
  • πως αλληλοεπηρεάστηκε με το αξιακό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας;
  • ποια τα ειδοποιά χαρακτηριστικά της τεχνικής της παράδοσης;
  • πως, που και γιατί χάθηκε στις μέρες μας;

Σκοπός της συζήτησης είναι η κατανόηση της ταυτότητας του ελληνικού βιομηχανικού  εγχειρήματος. Ευχή η εξαγωγή συμπερασμάτων που θα  συνεισφέρουν στην συγκρότηση προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της παραγωγικής βάσης της χώρας μας συνεισφέροντας στην αναζήτηση ενός προτύπου ενδογενούς ανάπτυξης για την χάραξη μιας εθνικής παραγωγικής στρατηγικής.



σχόλιο του Θοδωρή Σκαμάγκου

Όλα τα βέλη της φαρέτρας μας πρέπει να στοχεύσουν στην ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


Αν αποτύχουμε, η πατρίδα απλά θα "γεννάει" υπαλλήλους των 400 ευρώ, ο πληθυσμός θα "λατινοποιηθεί" και θα εξαφανιστεί η ήδη ασθμαίνουσα μεσαία τάξη.
Και μια κοινωνία χωρίς μεσαία τάξη είναι καταδικασμένη στην εξαφάνιση.


Η φυγή του ανθού της νεολαίας μας είναι ένα πρώτο πολύ δυνατό χαστούκι στις γενιές που αδιαφόρησαν για την εθνική παραγωγή επιλέγοντας τις "φούσκες" του φτηνού δανεικού χρήματος.
Η ανάπτυξη του ρατσισμού και του bullying είναι στο ίδιο σαθρό μονοπάτι.

Το ΙΝΕΠΑ είναι προιόν της αγωνίας και της οργής ανθρώπων της παραγωγής, της οικονομίας και του πνεύματος που αντιλαμβάνονται ότι η άγνοια οδηγεί έναν πολιτισμό 3000 ετών στην εξαφάνιση.

Όμως οι νέες ιδέες και η σύνθεση λύσεων απαιτεί συνεχώς "φρέσκο αίμα". 
Στηρίξτε τους με πείσμα. Κατεβάστε ιδέες. 
Να επιστρέψουμε με νέα όπλα στην κοινωνία των φουγάρων που καπνίζουν, των χωραφιών που παράγουν, των γεμάτων θαλασσών, των ελληνικών προιόντων.Στηρίξτε τους ανεπιφύλακτα!
Η ιστορία πρέπει να γράφεται από τους καθημερινούς ανθρώπους που τη βιώνουν.



κείμενο Θοδωρή Σκαμάγκου από το facebook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU