Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Εμφύλιος πόλεμος των ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο ασφαλιστικό

του Γιώργου Φλωρά

Το νέο Ασφαλιστικό έχει δημιουργήσει χαρακώματα ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το εισόδημά τους. Το συμπέρασμα, χωρίς αμφιβολία πλέον, είναι ότι κοντά το 85-90% των ασφαλισμένων πληρώνει λιγότερα ή τα ίδια από όσα πλήρωνε (ή τουλάχιστον χρεωνόταν χωρίς να μπορεί να πληρώσει) ως το 2016 και το 10-15% πληρώνει περισσότερα. 
Όσο μεγαλύτερο το δηλωθέν εισόδημα του 2015 (με βάση το οποίο γίνονται σήμερα οι χρεώσεις) τόσο μεγαλύτερο το «χαράτσι». Τα χαμηλά εισοδήματα (έως 15.000€) είναι ευνοημένα και τα υψηλά εισοδήματα πονάνε, τουλάχιστον με βάση τον αριθμό της εισφοράς. Γιατί για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα των 200-400 χιλιάδων ευρώ νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να μιλάμε για πόνο για εισφορές 20-25 χιλιάδων ευρώ. Απλά τους λείπουν από τα περισσευούμενα (τα οποία είναι και πολλά, καλά να είναι οι άνθρωποι).

Όποιος πληρώνει περισσότερα γκρινιάζει

Το προφανές και αναμενόμενο είναι ότι όποιος πληρώνει περισσότερα γκρινιάζει. Το ίδιο θα έκανα και εγώ στην θέση τους, όμως στην φάση αυτή της ζωής μου βρίσκομαι στην κατηγορία αυτών που πληρώνουν (χρεώνονται για να είμαι ακριβής) το ένα τρίτο από ότι με χρέωναν έως το τέλος του 2016.
Εδώ όμως «βγαίνουν τα μαχαίρια στην πίστα» και έχει ξεκινήσει «εμφύλιος» πόλεμος.
Το πρώτο που μου έκανε, χείριστη, εντύπωση είναι ότι για πρώτη φορά τα συνδικαλιστικά όργανα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι Κοινωνικοί Εταίροι, αποφάσισαν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για να καταρρίψουν το νέο Ασφαλιστικό. Δεν έχω λάβει γνώση της προσφυγής τους (δεν ξέρω καν αν έχει κατατεθεί ακόμα), υποθέτω όμως ότι δεν θα αφορά αυτούς που πληρώνουν λιγότερα αλλά αυτούς που πληρώνουν πολύ περισσότερα από πριν. 

Μου έκανε χείριστη εντύπωση γιατί επί χρόνια οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, που είναι η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για τις απαράδεκτες πρακτικές του παλιού Ασφαλιστικού. Πρακτικές που δήμευαν την περιουσία ανήμπορων ανθρώπων μέσω χρεώσεων εκτός πραγματικότητας και απολύτως ανεξάρτητες από το πραγματικό εισόδημα.

Μάλιστα είναι ιστορική η φράση ηγετικού στελέχους ενός φορέα από αυτούς που είπε, στο παρελθόν, ότι «δεν θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό μας σπίτι». 
Το να καταρρεύσουν (όπως έγινε) εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που ανήμποροι δεν πλήρωναν και χρεωνόντουσαν δεν ένοιαξε το παλληκάρι. Δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη οι κύριοι όταν φυλάκιζε το παλιό Ασφαλιστικό ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, προφανώς γιατί οι ίδιοι δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Δεν προσέφυγαν όταν ήταν 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οφειλέτες, ανασφάλιστοι, αυτοί είχαν περίθαλψη, όλα καλά…. 
Και τώρα σπεύδουν να υπερασπιστούν με προσφυγή στην Δικαιοσύνη το 10% των ασφαλισμένων με υψηλό εισόδημα

Όχι κύριοι, δεν έχετε δικαίωμα να προσφύγετε εσείς για αυτούς. Αν θέλουν ας πάνε μόνοι τους στα Δικαστήρια, δεν έχετε δικαίωμα εσείς να βάλετε το βαρύ όνομα του Κοινωνικού Εταίρου, όπως δεν το κάνατε συνειδητά για τους ανήμπορους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες τόσα χρόνια.

Μια εκπληκτική θεωρία

Ανάμεσα στα άλλα άκουσα μια εκπληκτική θεωρία είναι ότι το νέο σύστημα είναι απολύτως άδικο γιατί αυτός που δηλώνει χαμηλό εισόδημα κρύβει πολλά (και για αυτό δηλώνει λίγα) ενώ αυτός που δηλώνει υψηλό εισόδημα δεν κρύβει τίποτα, είναι έντιμος, ειλικρινής (αφού δηλώνει πολλά) και τιμωρείται από το Ασφαλιστικό!! 
Αυτοί που τα λένε θεωρούν δηλαδή ότι αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας, πχ ένας γιατρός, δηλώνει εισόδημα 80.000€ το χρόνο, είναι έντιμος, δεν παίρνει φακελάκια, δεν παίρνει μαύρα, απλά και μόνο επειδή δηλώνει πολλαπλάσια από έναν περιπτερά που θα δηλώσει εισόδημα 8.000 το χρόνο.
Η γενίκευση είναι λάθος
Νομίζω ότι όλοι μας γνωρίζουμε παραδείγματα από όλες τις κατηγορίες. Αυτούς που δηλώνουν λίγα ή πολλά αλλά κρύβουν λίγα. Αυτούς που δηλώνουν λίγα ή πολλά αλλά κρύβουν περισσότερα. Και τέλος αυτούς που τα δηλώνουν όλα (είτε επειδή δεν μπορούν να κρύψουν, είτε επειδή θέλουν να είναι καθαροί).

Οι πιο «αδικημένοι» θεωρώ ότι είναι λίγες κατηγορίες που δεν μπορούν παρά να δηλώσουν τα πάντα και έχουν υψηλό εισόδημα. 
Όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστές. Τα πάντα δηλωμένα θέλουν δεν θέλουν. 
Δεν ξέρω πόσες κατηγορίες επαγγελματιών είναι σαν και αυτούς αλλά σίγουρα είναι η μειοψηφία.

"Χαρατσώνονται οι επενδυτές"

Άκουσα και άλλη θεωρία. Ότι «χαρατσώνοντας» τα υψηλά εισοδήματα κάνει κακό στην ανάπτυξη γιατί αυτοί είναι που επενδύουν το περίσσεμα τους στην Ελληνική Οικονομία. 
Τι εννοούν επένδυση αναρωτιέμαι όμως. Αγοράζουν ακίνητα; 
Αγοράζουν μετοχές; 
Αγοράζουν ομόλογα; 
Αυτό που θεωρώ σχεδόν βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των μεγάλων εισοδημάτων που περισσεύουν δεν κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις, επενδύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
Κάποιοι θα εισφέρουν το περίσσεμα σε ανάπτυξη της επιχείρησής τους, το κατανοώ. Πόσοι είναι αυτοί; Τι ποσοστό από τους «αδικημένους»; 
Με ανύπαρκτα στατιστικά στοιχεία, το επιχείρημα ότι αν λάβει το Κράτος 5.000€ περισσότερα από το εισόδημα ενός συμπολίτη μας με μεγαλύτερο εισόδημα, αυτό θα φύγει από επενδύσεις, νομίζω ότι δεν είναι και το πιο επιτυχημένο.
Μεγάλη αντίδραση έχουμε από ορισμένους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που πρέπει να πληρώσουν εισφορές σημαντικά μεγαλύτερες. 

Κάναμε συμβόλαιο και πληρώναμε την σύνταξη του δικηγόρου...

Τώρα όμως αποκαλύφθηκε περίτρανα (ήταν προφανώς γνωστό) ότι πολλές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι δικηγόροι, είχαν τεράστια έσοδα για το Ασφαλιστικό τους Ταμείο από άλλες πηγές. Μάζευαν από παντού δηλαδή χρήματα, στο Ταμείο Νομικών, για να παίρνουν σύνταξη. 
Πχ κάναμε συμβόλαιο και πληρώναμε την σύνταξη του δικηγόρου

Έμαθα επίσης ότι το Ταμείο Νομικών δεν είχε καν μηχανογράφηση, στο έτος 2017!!!. Έτσι, απλά, επειδή οι δικηγόροι ήταν πάντα η πλειοψηφία στην Βουλή. Και οι Γιατροί και οι Μηχανικοί (πριν τις εκλογές του 2012 δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί ήταν το 55% των Βουλευτών). 

Πολλές κατηγορίες είχαν εξασφαλίσει κονδύλια από τρίτες πηγές και οι ίδιοι πλήρωναν χαμηλότερα ποσά από ότι θα έπρεπε αν τα έβαζαν όλα από την τσέπη τους.

Χρόνια πολέμησα υπέρ της ασφάλισης αναλογικά με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου. Αυτό ξεκίνησε. Το να πληρώνεις 167€ αντί για 450€ (που σε χρέωναν αλλά δεν πλήρωνες) είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να μπεις και πάλι στο σύστημα, να αρχίσεις και πάλι να πληρώνεις, να αποκτήσεις ασφαλιστική ενημερότητα (αν παγώσουν τα παλιά*) και να μπορείς να κινηθείς νόμιμα και όχι στο σκοτάδι. Το να παίρνεις σύνταξη αναλογικά με τις εισφορές που κατέβαλες είναι και αυτό σπουδαίο και Κοινωνικά δίκαιο. Λίγα δίνεις, λίγα θα πάρεις.

Θεωρώ πολύ βαρύ να πρέπει ένας ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει εισφορές που φτάνουν το 35% του εισοδήματός του ετησίως, όπως οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ. 
Διαφωνώ επίσης με την υποχρεωτική καταβολή ασφάλιστρου για την περίθαλψη, όπως και για την υποχρεωτική εισφορά για το εφάπαξ. 

Δεν ξεχνάω

Δεν μπορώ όμως να ξεχάσω ότι τα Ταμεία, με συγκεκριμένες ευθύνες, καταστράφηκαν, μοίραζαν συντάξεις αβέρτα κουβέρτα σε 50αρηδες, σε άγαμες θυγατέρες, σε κάθε καρυδιάς καρύδι, χωρίς να έχουν καταβληθεί ανάλογες εισφορές. 
Δεν ξεχνάω ότι επί χρόνια γινόταν τεράστιο πάρτι με τα Ταμεία, τα χρέωναν απίστευτα ποσά οι φαρμακευτικές, τρώγαν πολλοί τις σάρκες τους. 
Δεν ξεχνάω ότι τα αποθεματικά τους λεηλατήθηκαν, επί δεκαετίες τα κατέθεταν χωρίς τόκο στην ΤτΕ ενώ ο πληθωρισμός ήταν στα ουράνια. 
Δεν ξεχνάω το PSI και τόσα άλλα.

Και επειδή παντού ισχύει «όπου στρώνεις κοιμάσαι», σήμερα, οι δυσαρεστημένοι, πληρώνουν το μάρμαρο για δεκαετίες καταστροφής των Ταμείων. Ελπίζω πραγματικά να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ακόμα και αυτοί που σήμερα χρεώνονται υψηλότατες εισφορές να καταφέρουν να πληρώνουν λιγότερα σε ένα υγιές Ασφαλιστικό σύστημα.



πηγή koutipandoras


* Δείτε σχετικά: 
1. "Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον ξεκινήσουν να καταβάλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές." 
Περισσότερα: Taxheaven

2. Πετρόπουλος στο ΕΕΑ (δείτε το βίντεο, εδώ  λεπτό 19:18): 
"Χθες υπέγραψα την απόφαση για να έχουν ενημερότητα και περίθαλψη και όσοι οφείλουν", εννοώντας προφανώς από την ώρα που θα πληρώνουν τα τρέχοντα.   



2 σχόλια:

  1. Στρεβλή παραπληροφόρηση απο τον φιλο Γίωργο Φλωρά την ώρα που ναι μεν τα αριθμητικά δεδομένα είναι σωστά,αφελώς ή σκόπιμα 'ξεχνά'ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα εξισορόπησης του συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικού δεν έιναι βιώσιμα παρα μόνο εξαγοράζουν χρόνο κυβερνητικής εξουσίας παραβλέποντας την στοχευμένη διάλυση μέσω υπογραφών μνημονίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντί να εχουν λύση εκτός gig οικονομίας ,ΕΟΖ ,την ίδια στιγμή που γκρεμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα προς όφελοςτων πολυεθνικών παράγοντας πλοΎτο για την ΓΕΡΜΑΝΊΑ. Εν τέλει καλά κάνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες όταν βρίσκουν υποστηρικτές του θεάρεστου εργου καταστροφής της οικονομίας για λόγους που ο ίδιος απο αφέλεια ή εντέχνως αποκρύπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού το 90% πληρώνει λιγότερα ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι καλός!
    Με τέτοιας ποιότητας κριτήρια φτάσαμε μέχρι τη πτώχευση.
    Αν αυτός που ευνοείται είναι ένας μικρομεταπράτης και αυτός που επιβαρύνεται είναι ένας μικρομεσαίος βιοτέχνης, που συντηρεί 4,5 θέσεις εργασίας, πότε θα συνεκτιμηθεί; Για να μάθουμε τι είδους οικονομία σχεδιάζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU