Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Για ποιά "Ανάπτυξη"!



του Άγγελου Κολέμπα

Είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη λέξη και έννοια τα τελευταία οχτώ χρόνια. Τοπική, περιφερειακή, εθνική και παγκόσμια ανάπτυξη ακούγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

 
Η κάθε μορφής εξουσία δίνει και το δικό της νόημα.
 
Διαφορετικά βλέπει την ανάπτυξη η παγκόσμια νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική ελίτ και διαφορετικά την έβλεπαν η πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) και ο Κέυνς.
 
Τώρα οι Ολιγάρχες όπως πάνε, με το «όλα δικά μας», με την απορύθμιση του ωραρίου εργασίας, στην ουσία την κατάργηση του οχταώρου, να εργάζονται δέκα και δώδεκα ώρες και να πληρώνονται για εφτά ή οχτώ ώρες, σιγά-σιγά φθάνουμε στον Μεσαίωνα και στην εργασιακή ζούγκλα, όπου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα.
 
Γεννάται το μέγα ερώτημα!
 
Χωρίς εργαζόμενους μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;
 
Μπορούν να έχουν κέρδη οι καπιταλιστές;
 
Ασφαλώς η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
 
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι Ολιγάρχες την προηγούμενη χρονιά αύξησαν τα κέρδη τους, την περιουσία τους
κατά 237 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Αυτό για αυτούς είναι ανάπτυξη.
 
Όλοι εμείς οι από κάτω, καλό θα είναι να πιστέψουμε ότι η έννοια και το νόημα που δίνουν στην ανάπτυξη, όλες οι σημερινές εξουσίες είναι αντίθετη από τη δικιά μας ανάπτυξη.
 
Έστω και αν κάποιος είναι εργαζόμενος με τις σημερινές ευέλικτες μορφές ( το 60% με επιχειρησιακές συμβάσεις και 40% κλαδικές),
ο μισθός του (των 450 ευρώ και 500 ευρώ) δεν επαρκεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές του ανάγκες για τα προς το ζην.
 
Δεν μιλάμε για την κατανάλωση που υπήρχε οχτώ χρόνια πριν, αυτή την έχουμε προ πολλού ξεχάσει.
 
Αφού λοιπόν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές (ατομικές και οικογενειακές) κλείνουν η μια μετά την άλλη ( το 50% αυτών που υπήρχαν προ οχταετίας έχει ήδη κλείσει), τι κάνουμε;
 
Παραδινόμαστε αμαχητί και περιμένουμε το μάνα εξ ουρανού;
 
Σωτήρες δεν υπάρχουν πια.
 
Άρα, η μόνη λύση είναι εμείς όλοι, οι από κάτω, τοπικάσυλλογικά πάντα και δημοκρατικά να επιστρέψουμε στη μάνα γη και να την αξιοποιήσουμε για να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια και να σταματήσουμε τη συνέχεια της φτωχοποίησής μας, που τελειωμό δεν θα έχει είτε κλείσει είτε όχι η αξιολόγηση.
Τώρα, που λόγω της φτωχοποίησης της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης και συνεργασίας, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε.
 
Να συναντηθούμε  όλοι, οι άνεργοι, οι χρεοκοπημένοι, οι προβληματισμένοι, οι ανήσυχοι για το μέλλον, οι απογοητευμένοι
και κυρίως οι νέοι μας και να κάνουμε γενικές συνελεύσεις σε χωριά και πόλεις, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στα χωριά μας που ερήμωσαν από τα στρατηγικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκοσμιοποίησης, αλλά και από τα τραγικά λάθη των εκάστοτε κυβερνήσεων και των εγκληματικών νόμων για την τοπική αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης κ.ο.κ.).
 
Καλό θα είναι σήμερα όχι αύριο να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, να αποκτήσουμε πάλι την αυτοπεποίθησή μας και να τολμήσουμε, να αλλάξουμε πορεία, να ξεχάσουμε την κατανάλωση που ζήσαμε και να αρκεστούμε στα ολίγα και ποιοτικά μας προϊόντα.
 
Τοπικά πάντα να αυτό-οργανωθούμε και:
 
-Να αναστήσουμε τον πρωτογενή τομέα, να καλλιεργήσουμε πάλι τα εγκαταλειμμένα χωράφια μας, που τελευταία θέλουν να τα κάνουν δάση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που αντί να  αυξάνουν τη καλλιεργήσιμη γη με τις παλιές ποικιλίες που έχουν  εκλείψει, τις μειώνουν.
 
Απογραφή των πάντων να γίνει, αλλά συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εδαφών όχι.
 
-Να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας , που έχει απίστευτα μειωθεί (το 80% του μοσχαρίσιου κρέατος  είναι εισαγωγές από Γαλλία και Γερμανία), και αν δεν υπήρχαν οι βοσκοί από την Αλβανία, ίσως σήμερα να μην είχαμε ούτε ένα πρόβατο ή μία αγελάδα και να  αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τις βοσκήσιμες εκτάσεις ( όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες, που θα μειώσουν τις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις ).
 
Δυστυχώς, αυτή η εγκληματική πολιτική που ακολουθείται εδώ και 40 χρόνια, από ανεύθυνους και ανίκανους πολιτικούς , σαν καλοί μαθητές υπέγραφαν και υπογράφουν τις οδηγίες-διαταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπηρετούσε και υπηρετεί την παγκόσμια Οικονομική ελίτ εις βάρος όλων των λαών μηδέ του Γερμανικού εξαιρουμένου.
Την τελευταία 20αετία στη Γερμανία τα κέρδη, ο πλούτοςη  περιουσία της οικονομικής ελίτ αυξήθηκε κατά 800% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων κατά μέσο όρο 1,50 %.
 
Αυτό είναι το μέγα επίτευγμα της Frau Μέρκελ και του Dr Σόιμπλε.
 
Ελπίδα λοιπόν, με την πολύ έξυπνη στρατηγική πολιτική επιλογή της υπερχρέωσης των κρατών από το παγκόσμιο τραπεζικό κεφάλαιο των ολιγαρχών, με  μνημόνια και δάνεια για 100 χρόνιαδεν υπάρχει πια.
 
Όλοι οι κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ας πουν επιτέλους
την αλήθεια, έστω και τώρα, στον Ελληνικό λαό ότι «αν μόνοι μας δεν μπορούμε να σωθούμε, κανείς δεν μπορεί να μας σώσει».
 
Από το 1821, πάντα περιμέναμε βοήθεια από τους ξένους και πάντα μας πουλάγανε για τα δικά τους συμφέροντα.
 
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.
 
Αφού η εξουσία το γνωρίζει ότι όλα και τα τρία μνημόνια οδηγούν στη καταστροφή, γιατί δεν  λένε στον Ελληνικό λαό την αλήθεια,
την πραγματικότητα και αφού είναι κυρίαρχος να αποφασίσει
για το μέλλον του, πως και προς τα πού θέλει να πορευτεί με ένα δημοψήφισμα, μια και μιλάμε για στοιχειώδη δημοκρατία.
 
Ανάπτυξη με την έννοια αποδίδουν και προπαγανδίζουν η τραπεζοκαπιταλιστική ελίτ και οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, μόνο προς όφελός των μπορεί να υπάρξει και  όχι προς το συμφέρον των εργαζομένων και της απασχόλησης.
 
Επενδύσεις  με μεγάλα εργοστάσια και βιομηχανίες δεν μπορούν να γίνουν στη χώρα μας από τους ολιγάρχες διότι με πολύ χαμηλότερα κόστη , φορολογία και ημερομίσθια μπορούν να εγκατασταθούν κάλλιστα στην Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ.
 
Επενδύσεις στην καινοτομία χρειάζονται κεφάλαια και θα απασχολήσουν μικρό αριθμό εργαζομένων.
 
Επενδύσεις μπορούν να γίνουν μόνο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής,  με καλά και ποιοτικά προϊόντα λόγω κλίματος και περιβάλλοντος.
 
 Πως μπορούν όμως να γίνουν επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μόνο που κάνει είναι πως θα μοιράσει τις επιδοτήσεις;
 
Αντί να ενημερώνει, να βομβαρδίζει ενημερώνοντας, με τη δύναμη των ΜΜΕ, τοπικά μαζί με τους γεωπόνους και κτηνιάτρους, που τον περισσότερο χρόνο έχουν γίνει γραφειοκράτες και γραφιάδες, σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη με γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, έχει τον ρόλο της διαχείρισης των νόμων και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκόσμιας ελίτ.
 
Άκουσον-άκουσον για να φυτέψεις ένα αμπέλι 400-500 κλίματα σε ιδιόκτητο χωράφι, θα χρειαστεί με την γραφειοκρατία που υπάρχει περίπου ένας χρόνος και αν σου το επιτρέψει το Υπουργείο και η Ε.Ε.
 
Όταν δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπουν να αυξήσουμε την κτηνοτροφία και την γεωργία, σαν γεωργική χώρα που ήμασταν
και σαν μοναδικοί τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν και να δώσουν ψωμί στο λαό που πεινάει, για πια ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας διατυμπανίζουν και μας βομβαρδίζουν καθημερινά από τα ΜΜΕ πολλοί πολιτικοίκαθηγητές του Χάρβαντ και golden boys, που συμφωνούν τις περισσότερες φορές με την εκάστοτε εξουσία και όχι με τη λαϊκή βούληση και πρακτική λογική.
 
Πως είναι δυνατόν να δεχτούμε την επιχειρηματολογία τους, που αντίκειται όχι μόνο στη οικονομική θεωρία, αλλά και στη κοινή λογική ότι δηλαδή « η μείωση μισθών και συντάξεων» από τη μια πλευρά και «η αύξηση των φόρων» από την άλλη, είναι δυνατόν να φέρουν την ανάπτυξη.
 
Δεν το ξέρουν, δεν το καταλαβαίνουν , είναι αφελείς;
 
Όχι βέβαια.
 
Γνωρίζουν ότι τα μνημονιακά τους προγράμματα δεν οδηγούν πουθενά, αλλά  εφαρμόζουν πλήρως τα στρατηγικά τους σχέδια που ξεκινούν από το 1990, με την αρχή της παγκοσμιοποίησης, και τα τελευταία οχτώ χρόνια βρήκαν την Ελλάδα σαν την καλύτερη χώρα για να εφαρμόσουν το πείραμά τους.
 
Τι δηλαδή θέλουν;
 
Απλούστατα, αφού για οχτώ χρόνια, απαξίωσαν τα πάντα στη χώρα μας, τους ανθρώπους ( τεμπέληδες, δεν εργάζονται πολλές ώρες κλπ ,αν και τα επίσημα στοιχεία από δικά τους ευρωπαϊκά όργανα αποδεικνύουν το αντίθετο) και κάθε περιουσιακό στοιχείο μας κινητό και ακίνητο και τώρα προβαίνουν σιγά-σιγά στην αγορά τους στο 10%, στο 30% ή στο 40% της αξίας που υπήρχε προ κρίσης.
 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές δυστυχώς για τη χώρα μας.
 
 Όπως επί κατοχής πουλούσαν τα όσο-όσο κινητά και ακίνητα στους τοκογλύφους, μαυρογορήτες και δοσίλογους για να μη πεθάνουν από τη πείνα, έτσι και τώρα για να επιβιώσουν.
 
Για παράδειγμα όπως η ΔΕΗ, τα Νερά κλπ μεγάλες κοινωφελείς εταιρίες εξαγοράζονταν από τους ξένους έναντι πινακίου φακής
 και μετά από μερικά χρόνια πουλιόντουσαν, είτε σε ιδιώτες, είτε στο κράτος, αποκομίζοντας, τεράστια κέρδη  εις βάρος του ταλαίπωρου λαού μας. 
 
Τελειώνοντας, πιστεύω ότι δυο τινά μπορούν να συμβούν.
 
-Είτε μόνοι μας Τοπικά με διοργάνωση γενικών συνελεύσεων να αυτό-οργανωθούμε και να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε το μέλλον μας, αλλά και των παιδιών μας,
 
-είτε να αφεθούμε στα σχέδια της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ελίτ, με  ορατό και καταστροφικό το μέλλον ημών και των παιδιών μας.
 
Είναι καιρός να ανασκουμπωθούμε, να πιστέψουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια, να παράγουμε, όχι όπως μέχρι τώρα με στόχο την υπερκατανάλωση, αλλά με στόχο την επιβίωσή μας.
Να σταματήσουμε τη συνέχεια της φτωχοποίησης, να σταματήσουμε την επί οχτώ χρόνια αύξηση των πληρωτέων φόρων και να μη υπερηφανευόμαστε, ότι έχουμε και πλεονάσματα, χωρίς να διερωτόμαστε από πού βγήκαν.
 
Μήπως αυξήθηκε η παραγωγή μας και δεν το ξέρουμε;
 
Στην ίδια χώρα ζούμε και βιώνουμε την φτωχοποίηση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
 
Είναι λοιπόν τώρα η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για μας και τα παιδιά μας και όχι να περιμένουμε να μας σώσουν τα καταστροφικά μνημόνια της Frau Μέρκελ , του Dr Σόιμπλε , της Ευρωπαϊκής ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
 
Σωτήρες δεν υπάρχουν πια.
 
Μόνοι μας, αν το πιστέψουμε μπορούμε να σωθούμε και να αλλάξουμε πορεία και δράση.
 



1 σχόλιο:

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU