Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Δώστε λύσεις στους ασφαλισμένους αν θέλετε να σωθεί ο ΕΦΚΑ



των Γιάννη Μανιάτη (αντιγραφή και σχόλια) και Γιώργου Αγαλιώτη (κείμενο αναφοράς)
Αναμφίβολα οι αναλογικές εισφορές ήταν μια δικαίωση όσων το ζητούσαμε εδώ και χρόνια και όσων είχαμε προσφύγει κατά του ΟΑΕΕ με αυτό το αίτημα. Όμως το άρθρο που ακολουθεί του Γιώργου Αγαλιώτη, έρχεται πολύ σωστά να μας θυμίσει πως οι αναλογικές εισφορές – εκτός του ότι έχουν υψηλό ποσοστό – θα μείνουν δώρο άδωρο αν δεν συνοδευτούν από μέτρα που θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για επανένταξη όσων ανυπαίτια έγιναν οφειλέτες από τις παράνομες πρακτικές του ΟΑΕΕ.
Ειδικά θα αναφέρω τα σημαντικότερα αιτήματα ώστε να αρθούν τα προβλήματα που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επανένταξη των ασφαλισμένων στο σύστημα :

1) Πάγωμα των οφειλών που έγιναν μέχρι 31/12/2016.

2) Διαγραφή των οφειλών που αντιστοιχούν σε ιατροφαρμακευτική που δεν χορηγούσε ο ΟΑΕΕ, ενώ την χρέωνε, καθώς και των ανάλογων προσαυξήσεων.

3) Θεώρηση βιβλιαρίων με μόνη υποχρέωση του ασφαλισμένου να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του – ή έστω μέρος αυτών, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο.

Το άρθρο του Γιώργου Αγαλιώτη

Έλα ΕΦΚΑ στο τόπο σου

Για έναν επαγγελματία δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνει εισφορές αυτασφάλισης όπως κι αν λέγεται ο φορέας (το νέο φρούτο λέγεται ΕΦΚΑ), όσες κι αν είναι οι εισφορές, όπως κι αν πληρώνονται.

1. Όσοι χρωστούν εισφορές περασμένων ετών όχι μόνο εξακολουθούν να τις χρωστούν εντόκως με ληστρικά ετήσια επιτόκια αλλά εξακολουθούν να μη μπορούν να ασφαλιστούν ακόμη κι αν πληρώνουν από 01/01/2017.

2. Αν θες να εξοφλήσεις τα χρωστούμενα μπορείς μόνο σε 12 δόσεις. Ακόμη όμως κι αν υπήρχαν 100 ή 200 δόσεις, με αυτή τη κρίση και ύφεση είναι αδύνατο να μπορείς να πληρώνεις ταυτόχρονα και τη δόση για τα παλιά χρέη και τη μηνιαία νέα οφειλή.

3. Δεν έχει σημασία αν το ποσό των εισφορών αν είναι 157 ή 1157 ευρώ ανά μήνα (νέες μηνιαίες καταβολές) δεδομένου πως ούτε θα πάρεις σύνταξη αλλά κι όταν έλθει η ώρα να πάρεις το ποσό που θα λάβεις, αυτό θα είναι μηδαμινό σε σχέση με αυτά που θα έχεις πληρώσει. Προβολή παρούσας αξίας σε μελλοντική αξία με επιτόκιο έστω 2%). FV=PV(1+i)n όπου FV = μελλοντική αξία, PV= Παρούσα αξία , i= επιτόκιο (έστω το επιτόκιο απλής ετήσιας κατάθεσης). Προσοχή είναι εις την n κι όχι επί n. Κάντε έναν υπολογισμό και θα πάθετε »κολούμπρα».

4.΄Οταν θα έλθει εκείνη η στιγμή (της συνταξιοδότησης) θα πρέπει κάποιοι άλλοι «μακάκες» να επιχειρούν ή να ασκούν επάγγελμα (για να είναι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά) και να πληρώνουν, για να παίρνεις εσύ σύνταξη από τις εισφορές τους κι όχι από το δικό σου σχηματισμένο και επενδεδυμένο κεφάλαιο. Γιατί; Μα γιατί με τα δικά σου λεφτά (οι σημερινές εισφορές που πληρώνεις) πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι κι όχι με τις εισφορές που έχουν πληρώσει.

5. Ακόμη κι αν αντέχεις να πληρώνεις τις εισφορές σου (ανεξαρτήτως ποσού) ή τουλάχιστον έχεις τη διάθεση αυτή, όταν θα χρειαστεί να αγοράσεις φάρμακα, να κάνεις μια εξέταση ή να επισκεφτείς ένα νοσοκομείο θα ανακαλύψεις πως είτε είσαι ασφαλισμένος είτε όχι, αν δεν έχεις μετρητά για τη συμμετοχή (τουλάχιστον 50%) ή »μαύρα» για το γιατρό, όχι μόνο δε θα έχεις φάρμακα ή εξέταση (μετά απο κανα τριάρι μήνες και βάλε) αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κινδυνέψεις και να »πεθάνεις»…

6. Το πρώην διμηνιαίο 30αρι που έγινε μηνιαίο 10ρικο για τους »άνεργους» και είναι πάνω στις εισφορές σου ποτέ μα ποτέ δεν έχει πάει στους άνεργους. Όπως εν μια νυχτί (επι Γιακουμάτου -νυχτερινή τροπολογία) πήραν 300 περίπου μύρια (που είχαν μαζευτεί) και τα έδωσαν στο προϋπολογισμό (στη τρύπα), έτσι και τώρα τα έσοδα πάνε αλλού. Πάντως όχι για τους άνεργους. Και εν πάσει περιπτώσει δε κατάλαβα ποτέ μου τι σχέση έχει η αυτασφάλισή μου με τους άνεργους. Μπορείτε να με αποκαλέσετε κοινωνικά ανάλγητο αλλά επιμένω. Είναι άσχετα το ένα με το άλλο.

Με τέτοιο φορο-ασφαλιστικό κεφαλοκλείδωμα που σου κάνουν δεν υπάρχει λόγος ούτε γενικός ούτε ειδικός (προσωπικός). 
Ο κόφτης έρχεται γιατί πολύ απλά όσοι παράγουν-εργάζονται ακόμα είναι κατά πολύ λιγότεροι από όσους παίρνουν συντάξεις κι επιδόματα
Υπάρχουν αυτοί που πληρώνουν εισφορές με πραγματικά λεφτά (ιδιωτικός τομέας) κι άλλοι με πέτσινα-λογιστικά (δημόσιος τομέας) ενώ οι συντάξεις που δίνονται σήμερα καταρχάς δε δικαιολογούνται από τις εισφορές που έχουν πληρωθεί ή πληρώνονται και κατά δεύτερον μεγάλο ποσοστό τους πηγαίνει σε ομάδες που δεν έχουν καν συμπληρώσει minimum πραγματικό χρόνο ασφάλισης (συνταξιούχοι 40-60 ετών). 

Όπως και να το δείς-αναλύσεις το μόνο οικονομικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως έχουμε ανοίξει ένα πηγάδι (ασφαλιστικό) που απορροφά τα πάντα (λεφτά-εισφορές) χωρίς να μπορεί να δώσει πίσω το νερό (συντάξεις) που του ρίχνουμε, την ώρα που θα το χρειαστούμε. Όσο περισσότερο νερό του ρίχνουμε τόσο περισσότερο ρουφάει και το κάνει λάσπη, μέχρι που κάποια στιγμή δε θα δίνει νερό καθόλου. Θα επιστρέφει μόνο λάσπη. 

Προσέξτε! Μιλάμε για αυτασφάλιση. 
Oικειοθελή ασφάλιση για να μη πεθάνουμε αν αρρωστήσουμε και υποτιθέμενη αποταμίευση για να παίρνουμε κάτι όταν θα γεράσουμε και δε θα μπορούμε να εργαστούμε πλέον. 
Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν διορίσαμε και ανεχόμαστε δεκαετίες τώρα »δερβέναγα» στα λεφτά μας (διαχείριση ταμείων) το διεφθαρμένο και σάπιο Ελληνικό δημόσιο και τους εκάστοτε κομματικούς – κυβερνητικούς εντολοδόχους – αξιωματούχους του να διοικούν τα ταμεία μας και να κανονίζoυν που θα πηγαίνουν τα λεφτά μας (εισφορές μας); 
Ταμεία επαγγελματιών με διοίκηση κρατική (κομματική). 
Και περιμένουμε να σωθούμε!

Έλα ΕΦΚΑ στο τόπο σου…

πηγή

***

Ο ΕΦΚΑ δεν θα σωθεί αν δεν σωθούν οι ασφαλισμένοι του



Αντιγραφή και σχόλια – Γιάννης Μανιάτης oaee2015.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU