Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Η ρήξη με αυτό το κράτος, με αυτόν τον μηχανισμό εξουσίας, με αυτή τη διοικητική γραφειοκρατία είναι ο δρόμος

"ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συγκρουστεί μαζί του, θα ενσωματωθεί"
Και οι κρίνοντες κρίνονται 
του Μπάμπη Μπιλίνη* 
Αυτό που λέμε ελληνικό κράτος στήθηκε μετά τον Εμφύλιο από τους νικητές με στόχο να αναπαράγουν την εξουσία τους στο διηνεκές. Αυτό το οικοδόμημα κλονίστηκε και απονομιμοποιήθηκε μετά την κατάρρευση της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Αντιστάθηκε όμως με δύναμη στην προοπτική κατάρρευσής του και τελικά κατάφερε να συμμαχήσει με το ΠΑΣΟΚ και να το ενσωματώσει μετά την πρώτη του τετραετία.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί άλλων πολιτικών, έπιανε και έκανε διευθυντές εκπαίδευσης όσα μέλη του εκπαιδευτικοί έχουν μια κομματική του ταυτότητα και ένα μεταπτυχιακό με μια απόφαση υπουργείου χωρίς εκλογές των εκπαιδευτικών ή διόριζε διοικητές των νοσοκομείων τους επιλαχόντες υποψηφίους βουλευτές του με μια απόφαση υπουργού, χωρίς καμιά άλλη διαδικασία αξιολόγησης τυπικών προσόντων, όπως γινότανε δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αυτός ο μηχανισμός εξουσίας και το ΣτΕ θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι. Γιατί θα είχαν απέναντι τους κάτι ίδιο με αυτούς, που εκπροσωπούν το παλιό. Η “αγία τάξη” θα ήταν όρθια στη θέση της.

Όμως η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τη βασική παθογένεια του ελληνικού κράτους, την ίδια τη συνθήκη σύστασής του, που σε μεγάλο μέρος είναι το αίτιο αυτής της κρίσης. Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συγκρουστεί μαζί του, θα ενσωματωθεί.

Είναι ότι αυτή η εξουσία έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί (οριστικά;) λόγω κρίσης. Δεν μπορεί να προφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ καμιά υπηρεσία αναπαραγωγής στη διακυβέρνηση, όπως επί ΠΑΣΟΚ. Και σε περίπτωση ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία θα οδηγηθεί σε δρόμους ακροδεξιάς αμφισβήτησης, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προοπτική που επιδιώκει αυτός ο μηχανισμός εξουσίας γιατί, όπως μας διδάσκει η Ιστορία με το ελληνικό παράδειγμα της χούντας του 1967, η ακροδεξιά πολιτική υπήρξε το τελευταίο στήριγμά του.

Η ρήξη με αυτό το κράτος
, με αυτόν τον μηχανισμό εξουσίας, με αυτή τη διοικητική γραφειοκρατία είναι ο δρόμος. Δύσκολος και επίπονος, αλλά το μεγάλο στοίχημα για τους αριστερούς. Για όλους, αλλά κυρίως γι' αυτούς που ανέλαβαν το δύσκολο καθήκον να προΐστανται πολιτικά σε τμήματα αυτής της γκρίζας γραφειοκρατίας.

Οι ευκολίες για όλους τελείωσαν.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ για διοικητές νοσοκομείων και διευθυντές εκπαίδευσης. Αφορά όμως και την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τη συνέχεια μετά την απόφαση.

Αυτό το ΕΣΡ πολύ δεν το καθυστερεί;



από την ΑΥΓΗ
*συντονιστής Ν.Ε. Νότιας Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU