Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

"Τρομακτική" η παραπληροφόρηση από ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση της αγοράς εργασίας


Ράνια Αντωνοπούλου: Η ΝΔ απέτυχε και με νεοφιλελεύθερους όρους, αλλά τα ΜΜΕ δεν ρωτούν τι διαφορετικό θα κάνει τώραΣτη ΝΔ υπόσχονται επενδύσεις όταν τις συρρίκνωσαν στο ένα τρίτο και έβαλαν βόμβα στην οικονομία με τη μείωση των μισθών που αντί αύξησης εξαγωγών οδήγησε σε βουτιά της κατανάλωσης, λουκέτα και ανεργία, αλλά τα ΜΜΕ δεν ρωτούν τον κ.Μητσοτάκη "τι θα κάνεις διαφορετικό από αυτά που έκανες πριν;" είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.
Το θέμα του διαχωρισμού "εργασίας" και "απασχόλησης" έχει προκύψει για δύο λόγους. Αφενός, επειδή με την απασχόληση αναφερόμαστε και στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους - και δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στους αυτοαπασχολούμενους, εάν αυτό είναι επιλογή. Όμως, στο σημερινό καθεστώς, σε συνθήκες στρες και έλλειψης εργασίας, όπου κάποιοι πληρώνουν για να βγάζουν τον επιούσιο, η "απασχόληση" έχει ταυτιστεί με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την εκ περιτροπής εργασία, τη λογική "ό,τι σου δίνουν το παίρνεις". Έτσι, λέει ο κόσμος ότι η εργασία είναι η κανονικότητα και η απασχόληση όλα αυτά τα φαινόμενα", σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου.

Υπάρχει επίσης μία "γενική αμνησία, στην αντιπολίτευση και ΝΔ, σαν να έχουν ξεχάσει τι έχουν κάνει... μεταξύ 2013 και 2014 αυξήθηκε η εκ περιτροπής και η μερική εργασία κατά 71%, από το Μάιο του 2014 ως το Μάιο του 2015 κατά 44%", συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας. 

"Με όλες τις προσπάθειες που κάνουμε, υπάρχει ανάσχεση ... από το Μάιο του 2015 ως το Μάιο του 2016 η αύξηση ήταν μόλις 9%, ας το συγκρίνουμε", σημείωσε. "Όταν συγκρίνουμε στοιχεία, να αναφερόμαστε στην ανάσχεση της απομείωσης του ΑΕΠ, της αύξησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της ανεργίας".

Χαρακτήρισε, στην ίδια κατεύθυνση, «τρομακτική» την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης, που «αφήνουν τους πολίτες με την εντύπωση ότι καταστράφηκε επί των ημερών μας η αγορά εργασίας».
"Το πλέον εκνευριστικό είναι να λέει η ΝΔ ότι "εμείς είμαστε οι μόνοι ικανοί ... να φέρουμε τις μεταρρυθμίσεις ... τις επενδύσειςΚοιτάζει κανείς τα στοιχεία ... οι επενδύσεις των 60 δισ. ευρώ ετησίως το 2010 έγιναν 20 δισ. ευρώ ... βγαίνουν και ξαναγράφουν την Ιστορία". 
Την ίδια ώρα, δεν τίθεται από τα ΜΜΕ η ερώτηση "τι θα κάνεις διαφορετικό από αυτά που έκανες πριν ... και βγάζουν αυτό το λόγο αυτοί που μας υπερχρέωσαν, που μας οδήγησαν το 2010 στα μνημόνια, αυτοί εμφανίζονται πάλι ως σωτήρες".

Θύμισε επίσης το μεγάλο πλήγμα στις αποδοχές και την οικονομία με την μείωση των μισθών κατά 22% (με την μείωση του κατώτατου), με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. 
Αντίθετα, κοιτώντας τις εξαγωγές βλέπει κανείς ότι επί των ημερών τους απομειώθηκαν, από το 2008 ως το 2011, κατά 14,5% και συνέχισαν να απομειώνονται ως το 2014. 
"Επί των ημερών μας, καταγράφηκε αύξηση 2,5%", όπως είπε.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν βοήθησε τις εξαγωγές γιατί η χώρα μας δεν είχε εξαγωγικό μοντέλο και προϊόντα που να ευνοούνται από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. 

Κοιτώντας το με τη νεοφιλελεύθερη λογική, δεν έλαβαν υπόψιν τι οικονομία είχαν και τι προϊόντα, η απορρύθμιση «έσκασε σαν βόμβα» στην οικονομία, μειώθηκαν οι μισθοί, η κατανάλωση, έκλεισαν μαγαζιά και οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν. 
Ήταν μία λάθος συνταγή και μέσα στα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου.
Σημείωσε εξάλλου ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι συνολικά στην Ευρώπη μία αύξηση μισθών από 0,5% ως 1,5%, σε τρία χρόνια θα παρήγαγε 11 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Αυτό, καθώς ουσιαστικά η ίδια η ΕΕ δεν εξάγει, "γίνονται ανταλλαγές μεταξύ μας ... εκτός από τη Γερμανία".

"Άρα, όταν το εισόδημα των μισθωτών ανέβει, θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα που παράγονται στην Ευρώπη, για να καταναλωθούν στην Ευρώπη. Ενώ το βλέπουν και "είναι φως φανάρι", δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και η ηγεσία για μία άλλη Ευρώπη, γιατί αυτό θα βοηθούσε τις οικογένειες και τα εισοδήματά τους, την οικονομία και το κεφάλαιο στην Ευρώπη".
«Δεν το βλέπουν, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο έχει τόσο πολύ ενσωματωθεί στη σκέψη αυτών των ηγετών, που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη», είπε χαρακτηριστικά.
"Υπάρχει πολύ μεγάλη πόλωση. Το κέντρο θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει αυτή η ενίσχυση δεξιών και ακροδεξιών ιδεών και ιδεοληψιών. Εκεί είναι ο ρόλος της Αριστεράς, καθώς αυτή η αντιπαράθεση, ιστορικά δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε μία μεγάλη σύγκρουση πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων που δεν έχουν ενσωματώσει στη ρητορική τους και την πρακτική τους νεοφιλελεύθερες ιδέες, με το άκρο της νεοφιλελεύθερης τακτικής, που περιλαμβάνει και το ρατσισμό και το διχασμό της εργατικής τάξης", εκτίμησε η κ.Αντωνοπούλου.

"Δική μας υποχρέωση είναι να μην περιοριζόμαστε στο στενό πλαίσιο, το ζουρλομανδύα που φοράμε σήμερα, αλλά να βλέπουμε μπροστά μας, από πλευράς πολιτικών να προτείνουμε και προκρίνουμε αυτές που θα μπορέσουν να μπουν στον κοινωνικό διάλογο σαν ευθεία, μετωπική αντιπαράθεση με τις ακροδεξιές και συντηρητικές ιδέες", υπογράμμισε.

Με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της ανεργίας «ξέρουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε η κ. Αντωνοπούλου, με δεδομένο ότι ήδη επετεύχθη την προηγούμενη διετία η απομείωσή της κατά 3%.

"Υπάρχει ωστόσο μεγάλη αγωνία για το αν θα μπορέσει να ξαναρυθμιστεί η αγορά. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις και όλα τα άλλα για τα οποία αγωνιζόμαστε δεν μπορεί να έρθει μία ισορροπία ... η προσπάθεια τώρα, πέραν της καταπολέμησης της ανεργίας, είναι η αντιμετώπιση της μερικής απασχόλησης ... θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και για αυτούς που είναι υποαπασχολούμενοι, θέλουν θέσεις πλήρους απασχόλησης".


Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:  stokokkino.gr/podcast/antonopoulou
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια