Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι οι αποικιοκράτες της Eldorado Gold, "επενδυτές";

Πάγια τακτική της Eldorado ο εκβιασμός, να ακυρωθεί το καταστροφικό της έργο ζητούν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής

από την Σταυρούλα Πουλημένη*

Ξεκάθαρο εκβιασμό για επιβολή των δικών της όρων χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι κάτοικοι της Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο καταστροφικό έργο της εταιρείας.




Το κίνημα της Χαλκιδικής που βλέπει τον τόπο του να ρημάζεται από την δραστηριότητα της εταιρείας, που έχει υποστεί μια απίστευτη αστυνομική βία και σωρεία διώξεων (400 διωκόμενοι συνολικά) μετά από την επιβολή της “επένδυσης με κάθε κόστος” από την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν βλέπει ως πρωτοφανή την τελευταία κίνηση της εταιρείας. Είναι η σταθερή της προσπάθεια να παραβιάζει τη νομοθεσία, να μην τηρεί ούτε τους όρους που η ίδια είχε υπογράψει, να προσπαθεί να αποφύγει ελέγχους, να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και να ζητά υποστηρικτικό πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή χωρίς κανόνες για να δρα ανενόχλητη.

Ουσιαστικά ζητά την εγκαθίδρυση ενός νεοαποικιακού μοντέλου όπου τα κράτη γίνονται υποτελείς των εταιρειών και οι κάτοικοι αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς που θα πρέπει να επιλέγουν μεταξύ του υποτίθεται "φυσικού" διλήμματος που τίθεται από την ίδια την εταιρεία “υγεία ή δουλειά;”. Σε αυτούς τους εκβιασμούς οι κάτοικοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει και να τηρήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως και η ίδια προεξαγγέλλει.
 
Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία απειλεί με αναστολή εργασιών στην περιοχή και ομαδικές απολύσεις. Το Αύγουστο του 2016 είχε ανακοινώσει ότι «θα αναγκαστεί να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζομένων της στην Ελλάδα για ένα διάστημα έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία» σε περίπτωση που οι άδειες που είχε ανακαλέσει το Υπουργείο δεν ανακτώνταν.  Τότε βλέπαμε και πάλι το ΣΚΑΙ να σκηνοθετεί ένα υπερθέαμα με μεταλλωρύχους που είχαν κλειστεί στις στοές διαμαρτυρόμενοι,  οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την εταιρεία να αυξάνονται κατά δεκάδες στα δελτία ειδήσεων ενώ για το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό σκάνδαλο που συντελείται στην περιοχή, η απόλυτη σιωπή.
 
Στις 12 Ιανουαρίου του 2016 και πάλι ο καναδικός όμιλος είχε ανακοινώσει “την αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές”  προαναγγέλλοντας παράλληλα τη διακοπή των εργασιών και στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησής του, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες.
 
Αυτό που η Eldorado Gold ονομάζει, όπως και στην σημερινή συνέντευξη τύπου, “άδειες ρουτίνας” είναι όροι που η ίδια έχει διαμορφώσει και εγκρίθηκαν το 2011 από το δημόσιο, και μάλιστα η μία αφορά την καρδιά της σύμβασης, δηλαδή το γεγονός ότι αδειοδοτήθηκε για να παράξει καθαρά μέταλλα. Η εταιρεία γνώριζε ότι η μέθοδος flash smelting που πρότεινε για την μεταλλουργία  είναι ανεφάρμοστη, και προτιμά να στέλνει στην Κίνα συμπυκνώματα από τα τέλματα στην Ολυμπιάδα καθώς με αυτόν τον τρόπο κερδίζει περισσότερα χρήματα και γλιτώνει και ένα σύνολο αδειοδοτήσεων και φόρων.
 
Ο τρόπος που στο παρελθόν  δίνονταν οι άδειες στην εταιρεία ήταν όντως μια απλή υπόθεση ρουτίνας και όταν η “αποψιλωμένη” περιβαλλοντική μονοθεσία έθετε εμπόδια άλλαζαν οι  ίδιοι νόμοι, όπως στην περίπτωση της δασοκτόνας τροπολογίας που άρον άρον ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου η εταιρεία να κατασκευάσει το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο δάσος του Κακκάβου στις Σκουριές.
 
“Όταν η εταιρεία βρίσκει μπροστά της στοιχειώδεις κανόνες που πρέπει να τηρήσει, εκβιάζει και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να λάβει τις άδειες. Η εταιρεία πιστεύει ότι στην Ελλάδα  οι αδειοδοτήσεις γίνονται με το “ό,τι θέλω το παίρνω” αναφέρει ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. “Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμένει στην άποψη ότι πρέπει να τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία, να τηρούνται οι όροι που έχουν εγκριθεί, να προχωρήσει η διαιτησία από την στιγμή που αμφισβητείται η σύμβαση και εφόσον έχει παραβιαστεί να διεκδικήσει την αναθεώρηση της παραχώρησης, της ιδιοκτησίας της” προσθέτει.
 
 “Σε τι αποσκοπεί μια τέτοια κίνηση λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας της  Διαιτησίας με το Ελληνικό Δημόσιο;” διερωτάται από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη για να απαντήσει ότι “Η μόνη εύλογη απάντηση είναι ότι αυτή η “επένδυση” δεν είναι ικανή να αντέξει τη νόμιμη διαδικασία ελέγχων που κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει δικαίωμα να διεξάγει και έτσι η εταιρεία ακολουθεί μία στρατηγική εκβιασμού, επιδιώκοντας μια θετική γι’ αυτήν έκβαση. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένει σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της, την ύπαρξη μιας υποστηρικτικής προς αυτή κυβέρνησης,η οποία θα είναι θετικά προσκείμενη στην εφαρμογή των προτεινόμενων από αυτή τεχνολογιών”.
 
“Εμείς παρακολουθούμε όλο αυτό που συμβαίνει, περιμένουμε από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, να εφαρμόσει την περιβαλλοντική νομοθεσία” επισημαίνει ο Χρ. Αδαμίδης, κάτοικος της Ιερισσού και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
 
“Αυτή η εταιρεία δεν μπορεί να παραμείνει στην περιοχή, δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τους όρους που έχει υπογράψει. Παραβιάζει καθημερινά τη νομοθεσία τοποθετώντας επικίνδυνα απόβλητα στο φράγμα που κατασκευάζει στον Κοκκινόλακα με άλλους όρους από αυτούς που υπέγραψε, σε ένα φράγμα που δεν έχει λάβει καν άδεια. Εμείς ως κοινωνία έχουμε υποστεί ήδη ανεπανόρθωτη ζημιά και αυτό που ζητάμε είναι έστω και τώρα αυτή να σταματήσει και να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε το περιβάλλον και τον τόπο μας όσο πιο κοντά γίνεται στην πρότερη κατάσταση” συμπληρώνει ο κάτοικος της Ιερισσού.
 
Εκβιασμών συνέχεια
 
“Η Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση. Η απόρριψη της μεταλλουργίας παρέπεμψε την υπόθεση στη διαιτησία, διαδικασία την οποία, προφανώς, η εταιρεία θέλει να επηρεάσει και να εκβιάσει το αποτέλεσμά της. Το σχέδιό της υλοποιήθηκε σε επιλεγμένο χρόνο, σε συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το τερατούργημα. Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας” δηλώνει μεταξύ άλλων  το Συντονιστικο Ιερισσού κατά της εξόρυξης χρυσού σε ανακοίνωση του επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε έκδοση αδειών, υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι απαράδεκτη.
 
Το Συντονιστικό υπενθυμίζει ότι έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι το έργο δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει πότε, είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες.
 
“Όπως η Ελληνικός Χρυσός έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο” καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

πηγή stokokkino.gr

Φωτό: Craig Wherlock 

Ακούστε τι είπαν μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και ο κάτοικος της Ιερισσού Χρ. Αδαμίδης

Ακούστε:
00:00

1 σχόλιο:

  1. Οί άφρικανικού τύπου ΄"έπενδύσεις" στήν Ελλάδα
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU