Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Όργιο ηλεκτρονικών κατασχέσεων και αριστερή διακυβέρνηση: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;


Ο παραλογισμός με τις κατασχέσεις της εφορίας


του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών από την εφορία ξεπερνάει πλέον τη λογική.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην οποία υπάγονται πλέον όλες οι υπηρεσίες της εφορίας, επιβάλλει κάθε μήνα κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 20.000 πολιτών οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο πρώτο επτάμηνο του έτους έγιναν 132.373 κατασχέσεις και ο συνολικός αριθμός των προσώπων κατά των οποίων έχουν ληφθεί τέτοια μέτρα έχει ξεπεράσει πλέον τα 970.000.

Το χειρότερο είναι ότι η επιβολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης γίνεται αδιακρίτως, είτε πρόκειται για οφειλές που προκύπτουν από πρόστιμα, λαθρεμπόριο ή φοροδιαφυγή, είτε για περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

Το ίδιο ισοπεδωτικό είναι και το σύστημα ρύθμισης των οφειλών, αφού δίνονται το πολύ μέχρι 12 δόσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οφειλής και από το εισόδημα του οφειλέτη. Μόνο για έκτακτες οφειλές, όπως π.χ. για φόρο κληρονομιάς μπορούν να γίνουν μέχρι 24 δόσεις.
Όποιος λοιπόν αφήσει απλήρωτη μια οφειλή, δεν την ρυθμίσει ή, ακόμη, βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει τη ρύθμιση βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού.
Πρόκειται για ένα τιμωρητικό σύστημα που επέβαλε η τρόικα, το οποίο βασίζεται στην αντίληψη ότι… όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά δεν το κάνουν, οπότε πρέπει να υπάρχει ασφυκτική πίεση, ώστε ουδείς να μπορεί να ξεφύγει και να εισπράττονται τα χρήματα.

Αντίθετα με τις αντιλήψεις της τρόικας, η πλειονότης των Ελλήνων δεν είναι φοροφυγάδες και απατεώνες, αλλά σκληρά δοκιμαζόμενοι εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνουν τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές της λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές.
Οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και τούτο φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι κάθε φορά περισσότεροι φόροι μένουν απλήρωτοι.
Στην πραγματικότητα, περί τα 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τρέχουν από τη μια ρύθμιση στην άλλη, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις διαρκώς αυξάνονται και ολοένα περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι δε οφειλές των περισσότερων από αυτούς προκύπτουν κατά κύριο λόγο από περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα που δηλώνονται κανονικά. Είναι οι ειλικρινείς φορολογούμενοι εκείνοι που σηκώνουν τα βάρη και υφίστανται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Οι φοροφυγάδες έχουν κάνει τα κουμάντα τους και βρίσκονται εκτός εμβέλειας της εφορίας.

Η κατάσταση αυτή διογκώνει τις αδικίες και φορτώνει δυσανάλογα μεγάλα βάρη στους πιο αδύναμους.

Εάν η κυβέρνηση δεν βρει ένα τρόπο να εξισορροπήσει τα πράγματα, θεσπίζοντας ένα δικαιότερο και πιο ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των οφειλών για όλους και όχι μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται.


Πηγή: ert




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU