Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δίκες, δίκες, δίκες κατά των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στην αποικιακή Eldorado!



Το χωριό που "ζει" στα δικαστήρια

του Νίκου Φωτόπουλου
Ιερισσός - το χωριό των υποδίκων! Δικαστήρια χωρίς τέλος για τους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού, 22 εκ των οποίων βρέθηκαν πάλι χθες κατηγορούμενοι στο Πλημμελειοδικείο Πολύγυρου Χαλκιδικής επειδή είχε εισβάλει η... μισή αστυνομία της βόρειας Ελλάδας στο χωριό τους.
Μοιάζει παράλογο, αλλά είναι μνημειώδης εκείνη η Τσικνοπέμπτη του 2013, που τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έκαναν πρωτοφανή έφοδο στην Ιερισσό, μπαίνοντας στα σπίτια, ταλαιπωρώντας κατοίκους, τρομοκρατώντας μικρά παιδιά και σκεπάζοντας τον ουρανό με νέφη χημικών και δακρυγόνων.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντί να βρεθούν κατηγορούμενοι οι "εγκέφαλοι" αυτής της ανεπανάληπτης επίθεσης στο χωριό και όσοι υπερέβησαν τα καθήκοντά τους ή βιαιοπράγησαν εις βάρος των κατοίκων, 22 απλοί πολίτες κατέληξαν χθες στο εδώλιο σαν κοινοί εγκληματίες.
Χάρη στην πρόβλεψη του νόμου 4411/2016, για 17 από αυτούς έπαυσε η δίωξη στο δικαστήριο, λόγω παραγραφής του πλημμεληματικού αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών που τους είχε προσάψει -με υπερβάλλοντα ζήλο- η αστυνομία του κ. Δένδια. Δυστυχώς, για άλλους πέντε Ιερισσιώτες η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται.
Θα δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κατά περίπτωση αντίσταση κατά της Αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης). Γι’ αυτούς τους πέντε, το δικαστήριο ανέβαλε χθες την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας δύο μαρτύρων κατηγορίας.
Τραυματική εμπειρία
"Πρόκειται για άλλη μια φρονηματική δίκη στη λογική της επένδυσης με κάθε κόστος. Τέτοια εισβολή από την αστυνομία και τέτοιες πρακτικές σ’ ένα μέρος είχαν να γίνουν 40 χρόνια, θυμίζοντας άλλες εποχές", ανέφερε σχετικά ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατοίκων, Βασίλης Τζιμούρτος.



#όταν τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έκαναν πρωτοφανή έφοδο στην Ιερισσό

Και πράγματι, επρόκειτο περί πρωτοφανούς επιχείρησης καταστολής και κατατρομοκράτησης πολιτών. Πάνω από 400 αστυνομικοί αρματωμένοι σαν αστακοί, πολλοί φορώντας κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται τα πρόσωπά τους, απέκλεισαν εκείνη την Τσικνοπέμπτη το χωριό, εισβάλλοντας σε σπίτια με παιδιά, κάνοντας άνω κάτω ντουλάπια, κρεβατοκάμαρες, αποθήκες...

Το μόνο που βρήκαν ήταν κάποιες ναυτικές φωτοβολίδες, τρακατρούκες και κυνηγετικά όπλα. Εντελώς αναίτια έριξαν δακρυγόνα και χημικά κοντά στο σχολείο...

"Υπάρχουν στο χωριό ακόμη μικρά παιδιά που επισκέπτονται ψυχολόγο, προσπαθώντας να αποβάλουν το σοκ εκείνης της αστυνομικής επίθεσης", αναφέρει ο κ. Τζιμούρτος.

Χωρίς να έχουν γίνει συλλήψεις εκείνη την ημέρα, η αστυνομία στοχοποίησε 22 κατοίκους οι οποίοι κλήθηκαν να λογοδοτήσουν γιατί φοβήθηκαν κι έκλεισαν τους δρόμους όταν είδαν το χωριό να περικυκλώνεται από τις δρακόντειες δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ σαν να ήταν κατοχικός στρατός!

Το ίδιο πρωί είχαν καλέσει στην Ασφάλεια έξι κατοίκους να δώσουν γενετικό υλικό, αν και δεν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, απλώς και μόνο επειδή θεωρούνταν ύποπτοι για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.

Οι κάτοικοι της Ιερισσού ακόμη αναρωτιούνται αν ποτέ θα τελειώσουν οι δικαστικές περιπέτειές τους κι ακόμη περισσότερο το θρίλερ της περιβαλλοντικής καταστροφής στο όνομα της "επένδυσης με κάθε τρόπο"...


  πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU