Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Δημοσιονομικός χώρος και μικρομεσαία οικονομία



Δυναμική χρειάζεται από Σεπτέμβριο, όχι στατική πολιτική εσόδων και παθητική αναμονή επενδυτών

του Γιώργου Παπασπυρόπουλου
Δημοσιονομικός χώρος προκύπτει με τη συμφωνία του Eurogroup. Χώρος που, όπως λέει η κυβέρνηση, μετά την 21η Αυγούστου, δηλαδή την παύση επιβολής μέτρων έναντι δόσεων, θα χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για αντιμνημονιακά μέτρα εξισορρόπησης απωλειών εισοδήματος. Προκρίνονται λοιπόν φορολογικές ελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και μη περικοπή συντάξεων. Ορθά με πρώτη ματιά. Λείπει κάτι; 
Η δυναμική. 

Όσο διαρκεί η υπερφορολόγηση, οι αυξημένες υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές παρά τη θετική αναλογικότητα του νέου νόμου, οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων για χρέη άνω των... 500 ευρώ, χωρίς κάποια ποσόστωση (έλεος), η ανυπαρξία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η βασανιστική ένταξη στον εξωδικαστικό για ρύθμιση οφειλών, τα παραπάνω αντίμετρα δεν πρόκειται να δώσουν δυναμική στην οικονομία. Μια μικρομεσαία οικονομία με σπασμένη την ραχοκοκαλιά της.

Το μόνο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας μας είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν λίγα άτομα. Αν αυτοί -όσοι έμειναν ζωντανοί μετά τη μνημονιακή λαίλαπα- επιβιώσουν, δηλαδή

- επεκταθεί η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών (νόμος Κατρούγκαλου) αναδρομικά στα πενιχρά εισοδήματα των χρόνων της κρίσης και των Μνημονίων (ώστε να έχουν πραγματικές οφειλές, όχι το αίσχος που τους φόρτωσε η μη αναλογική χρέωση του ΟΑΕΕ τα χρόνια έως το τέλος του 2016),

- ρυθμίσουν ελεύθερα τις κάθε είδους οφειλές τους σε 120 δόσεις, χωρίς τη βάσανο των μνημονιακών απαιτήσεων βιωσιμότητας,

- μειωθεί η υπερφορολόγηση και η υπερεισφορολόγηση, καθώς και το ελάχιστο ποσό εισφοράς σε ευρωπαϊκά επίπεδα,

- τους παρασχεθεί ασφαλιστική ενημερότητα με πάγωμα των παλαιών χρεών στον ΟΑΕΕ, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός το 2016 στην ΔΕΘ για να μπορούν να παίρνουν έργα Δημοσίου,

τότε:

- Η δραστηριότητα της μικρομεσαίας οικονομίας θα αυξηθεί κατακόρυφα.

* Τα έσοδα από ΦΠΑ και φόρους θα πολλαπλασιαστούν από τις αυξημένες συναλλαγές.

- Η ανεργία θα πέσει πραγματικά, αφού θα χρειαστούν νέα χέρια καθώς η δουλειά θα αυξάνεται σιγά σιγά, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθούν αφού κοντά στους 300.000 μικρομεσαίους που τώρα ετοιμάζονται να κλείσουν θα αναζωογονηθούν και θα ξαναμπούν στο σύστημα.

- Οι συνταξιούχοι δεν θα επιβαρύνονται τόσο από τις ανάγκες των άνεργων παιδιών τους και πολλά άλλα.

Κυρίως όμως αυτή η ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση θα στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι στις ορέξεις των επενδυτών που τόσα χρόνια δεν πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, εκτός αν μέσω των μνημονιακών υποχρεώσεων έπαιρναν τζάμπα παραγωγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, τουρισμό, εξορυκτικό πλούτο κ.λπ. κ.λπ.). Και δεν θα χρειαζόμαστε την ευλογία της παγκοσμιοποίησης για να υπάρξουμε στο όριο της επιβίωσης. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να είναι το κύριο στις εξαγγελίες της ΔΕΘ 2018.

Οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες (και με αυτό δεν εννοούνται γιατροί και δικηγόροι, που είναι ένα ελάχιστο ποσοστό με δυσανάλογη συνδικαλιστική δύναμη) είναι αυτοί που επιλέγουν κυβερνήσεις. Αυτοί είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος. Αυτοί, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παράγουν τον πλούτο που επέτρεψε την αιματηρή συμμόρφωση με τα μνημόνια και την τυπική έξοδο.

Αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα ανταμειφθούν με ελαφρύνσεις για να ξαναγυρίσει ο τροχός της οικονομίας. Αν η χώρα συνεχίσει να κλέβει με υπερφορολόγηση τον παραγόμενο πλούτο για να συντηρεί τον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει μέλλον ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δυναμική χρειάζεται από Σεπτέμβριο, όχι στατική πολιτική εσόδων και παθητική αναμονή επενδυτών. Οι οποίοι -και να έρθουν- θα ανεβάσουν την απασχόληση κατά μερικές εκατοντάδες εργαζομένους. Όσο για φόρους, γνωρίζουν πώς να τους πληρώνουν αλλού (π.χ. Eldorado Gold, πετρελαϊκές εξορύξεων).

Εσωτερική δυναμική μπορεί να υπάρξει μόνο με την ενεργοποίηση του ιστορικά διαμορφωμένου πλεονεκτήματος της μικρομεσαίας οικονομίας με τις θαυμαστές της συνέργειες, που ξεπερνούν την δυναμική τεράστιων πολυεθνικών, και μια παράδοση καινοτομίας που δεν χρειαζόταν τις start up για να εκδηλωθεί -ήταν και είναι καθημερινότητα για όποιον γνωρίζει την ελληνική ιδιωτική οικονομία.

Ανιστόρητες απόψεις που κυκλοφορούν και μέσα στην Αριστερά, ότι οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνεταιριστούν για να επιβιώσουν, δείχνουν εκκωφαντική άγνοια της μικρής και μεσαίας ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας και των τρόπων της, που έβγαλαν τη χώρα από την υπανάπτυξη. Προέρχονται από στελέχη εποπτικά του Δημοσίου και πανεπιστημιακούς που δεν έχουν ιδέα για την πραγματικότητα -γιατί δεν έχουν ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα και δεν γνωρίζουν την τέχνη της παραγωγής και τη διαχείριση των καθημερινών της κινδύνων, αλλά και του παραγωγικού της οφέλους που μοιράζεται σε όλη τη χώρα και σε αυτούς τους ίδιους.

Είναι καιρός η Αριστερά να αγκαλιάσει την ιδιωτική οικονομία, τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγή χωρίς την προκατάληψη που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα διαχρονικά απέναντί της.

Λόγω του κράτους της Δεξιάς, οι αριστεροί κίνησαν ιστορικά τη μικρή και μεσαία οικονομία στη χώρα και την έκαναν αυτό που ήταν, όταν ήρθαν τα Μνημόνια για να την απορρυθμίσουν. Κι αυτό επιτρέπει στη σημερινή κυβερνώσα Αριστερά να γίνει η εκπρόσωπος εργαζομένων και παραγωγών και όχι των δημοσίων υπαλλήλων, όπως κάθε προηγούμενη κυβέρνηση. Αρκεί να το θελήσει.

Η φετινή ΔΕΘ είναι μια τεράστια ευκαιρία -χωρίς τον μνημονιακό εκβιασμό να επικρέμαται πάνω από τις εξαγγελίες- για, επιτέλους, ανάσταση της παραγωγής και μείωση της ανεργίας στα προμνημονιακά επίπεδα.


πηγή ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU