Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΚΑ, «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΗ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
& ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κανακάρη 46-52, 26221 ΠΑΤΡΑ • tel: 2610.276053, fax: 2610.276056, e-mail: oesp.nde@gmail.com

Πάτρα, 31-7-2018
Αρ. Πρωτ.: 11750

Αξιότιμοι Βουλευτές,
Σας γνωρίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας αποτελεί την μεγαλύτερη ομοσπονδία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχοντας ως μέλη της 60 Εμπορικούς Συλλόγους και εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 10 νομών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Ως αντικείμενο έχει την προώθηση και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την εμπορική τάξη και συμβάλλει με τους αγώνες της στην ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΦΚΑ

Όπως γνωρίζετε αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2009-2017), δημιουργήθηκαν δυσβάστακτες οφειλές σε χιλιάδες ανασφάλιστους, οι οποίες ανέρχονται (ανά άτομο) περίπου στις 60.000€.
Ο μέσος όρος οφειλών από το 2012 έως το 2016 είναι 40.000€, ενώ ο τρέχων τόκος κάθε μήνα για το ποσό αυτό είναι περίπου 200-230€.
Από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες (296.720 άτομα) είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν στο Ταμείο (241.367 άτομα).

Στο ποσό οφειλής έχουν χρεώσει στους ασφαλισμένους τα κάτωθι:
1. Τον κλάδο ασθενείας ενώ ήταν ανασφάλιστοι. Διαφορετικά, θα έπρεπε να παραμείνουν ασφαλισμένοι εφόσον χρεώνονταν τον κλάδο ασθενείας.
2. Τον κλάδο σύνταξης με βάση τα χρόνια ασφάλισης, δηλαδή με τεκμαρτά εισοδήματα, ενώ, λόγω σημαντικής μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων, θα έπρεπε να υπολογισθεί με βάση τα κέρδη, όπως γίνεται από το 2017.
3. Τόκους, προσαυξήσεις και τα 30€ υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ που τελικά δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν ως επίδομα ανεργίας λόγω οφειλών οι έμποροι που έκλεισαν.
Περισσότεροι από 40.000 ασφαλισμένοι της χώρας, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν εγκλωβιστεί, καθώς έχουν οφειλή που υπερβαίνει τις 20.000€.
Προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τους χιλιάδες ανασφάλιστους για τους οποίους αποδειγμένα δεν προέκυπταν έσοδα ικανά για να πληρώνουν τις εισφορές τους ή έσοδα από άλλες πηγές, καταθέσεις, κ.λπ. για να ρυθμίσουν ή να βγουν σε σύνταξη, προτείνουμε:
1. Αφαίρεση της χρέωσης του κλάδου ασθενείας, το υπέρ ΟΑΕΔ-ΟΕΕ, τόκων και επιβαρύνσεων, στο 100%.
Χρέωση αναδρομικά του κλάδου σύνταξης, όπως υπολογίζεται σήμερα.
Πάγωμα των οφειλών σε όλους ανεξαιρέτως, είτε κάνουν ρύθμιση είτε όχι.
2. Για όλους ανεξαιρέτως (ενεργούς και μη ενεργούς εμπόρους) που οφείλουν στον ΕΦΚΑ, να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις, μόνο για ΕΦΚΑ, χωρίς προαπαιτούμενα (π.χ. ταυτόχρονη ρύθμιση σε τράπεζα, ΔΟΥ κ.λπ.), τόκους κ.ά.. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον που δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση, να βάζει όσα μπορεί και αυτά να αφαιρούνται από το κεφάλαιο.
3. Εναλλακτικά, με επιλογή του ασφαλισμένου, για όσους αδυνατούν να κάνουν ρύθμιση, να γίνει πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών (έχοντας αφαιρέσει τον κλάδο ασθενείας, τόκους και επιβαρύνσεις), υπολογισμός του κλάδου σύνταξης όπως γίνεται σήμερα και παρακράτηση από την σύνταξη ή κατά την συνταξιοδότηση να γίνεται μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο.
4. Να αυξηθεί το όριο οφειλής που παρακρατείται από την σύνταξη, από τις 20.000€ στις 50.000€ και να παρακρατείται το 15% της οφειλής από την σύνταξη ή να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις, από 40 που είναι σήμερα.
Το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο να καταβάλλεται σε 12 μήνες έναντι 2 μηνών που είναι σήμερα και ταυτόχρονα να δίνεται στον ασφαλισμένο ολόκληρη η σύνταξη ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
5. Για όσους είχαν ανέβει κλίμακα προαιρετικά και πλήρωναν χρήματα πλέον της υποχρεωτικής τους εισφοράς, η διαφορά αυτή, για όσα χρόνια πλήρωναν επιπλέον, να αφαιρεθεί από τις οφειλές που έχουν σήμερα, με συμψηφισμό.
6. Για όσους έχουν καθαρό φορολογητέο ποσό άνω των 30.000€, το ποσοστό υπολογισμού του κλάδου σύνταξης να μειώνεται ώστε να μην δημιουργεί μεγάλη δαπάνη για τον ασφαλισμένο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Για όσους έχουν δάνεια τα οποία εξυπηρετούσαν μέχρι τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στην συνέχεια, είτε λόγω σημαντικής μείωσης των εσόδων τους είτε λόγω ανεργίας τους, επήλθαν σε αδυναμία πληρωμής του δανείου και δεν έχουν έσοδα από άλλες πηγές ή ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, προτείνουμε:
1. Εξαγορά όλων των «κόκκινων» δανείων από μια νέα κρατική τράπεζα ειδικού σκοπού (bad bank) στην τιμή που αγοράζουν τα funds, ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια.
2. Εξαγορά του οφειλέτη από την bad bank στην αξία που αγοράζουν τα funds και ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις.
3. Πάγωμα οφειλών για όσους δεν μπορούν να κάνουν εξαγορά, με την προϋπόθεση ότι αργότερα θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
4. Προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, από οπουδήποτε.
5. Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση, χωρίς προϋποθέσεις που αποκλείουν τους μικρούς εμπόρους από την χρηματοδότηση, για αγορά εμπορευμάτων ή εξοπλισμού.
6. POS – ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
α) Μείωση του ποσοστού παρακράτησης προμήθειας, με δωρεάν παραχώρηση του μηχανήματος POS.
β) Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός από οπουδήποτε, βάσει των πάγιων υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΔΕΗ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
1. Οι πελάτες της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών στην οικία τους, να έχουν τα ίδια προνόμια και στην μικρή τους επιχείρηση.
2. Ρυθμίσεις σε όλους ανεξαιρέτως, και σε αυτούς που έχασαν την ρύθμιση με αποκοπή και επανασύνδεση (εκτός της περίπτωσης της ρευματοκλοπής), από 60 έως 100 άτοκες δόσεις, αναλόγως το ποσό και την δυνατότητα του οφειλέτη, δίχως τόκους, επιβαρύνσεις και προκαταβολές.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τις προτάσεις μας και μεριμνήσετε για τα δέοντα με επερωτήσεις και αναφορές στην Βουλή.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Βαγενάς Αντώνιος Καλοθέου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU