Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Στ. Κούλογλου: Να στηρίξουμε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επανυπολογισμός των πλασματικά διογκωμένων οφειλών στον ΟΑΕΕ, διαγραφή χρεώσεων για περίθαλψη που δεν αποδιδόταν στους οφειλέτες, ευνοϊκή και δίκαιη ρύθμιση των πραγματικών οφειλών, ακατάσχετο όριο και στους επαγγελματικούς λογαριασμούς, συντάξεις στους εγκλωβισμένους στο αίσχος του π.ΟΑΕΕ επί ΝΔ ΠΑΣΟΚ: δυναμώνει η στήριξη βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυοφορούμενη λύση! 
Γιατί η αριστερά καταλαβαίνει πολύ καλά από επιχειρηματικότητα. Υγιή, με κανόνες όχι κρατικοδίαιτη ή κλεπτοκρατία των κολλητών. Καταλαβαίνει γιατί πάνω από τρεις δεκαετίες επί "κράτους της δεξιάς" τότε που γεννιόντουσαν οι κρατικοδίαιτες οικονομικές ελίτ ήταν αποκλεισμένη δια βίου από το Δημόσιο και "εξορισμένη" στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά. Και εκεί μεγαλούργησε. Και καταλαβαίνει ποιοι παράγουν και πληρώνουν τους φόρους που κατάκλεψαν οι δεξιά και η πασοκική διαχείριση: οι εργαζόμενοι και οι μη μισθωτοί της ιδιωτικής οικονομίας. Οι άλλοι, ακόμη και σήμερα δεν επιθυμούν απόδοση δικαιοσύνης στους ληστευθέντες από τον ΟΑΕΕ τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ή όχι;  
(Αρ. Στρουθ.)




Γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στην προσωπική του ιστοσελίδα stelioskouloglou.gr : 
Στ. Κούλογλου: Να στηρίξουμε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εκπρόσωποι των παραπάνω κατηγοριών εργαζόμενων και επιχειρηματιών μου έστειλαν το παρακάτω κείμενο που συνυπογράφω. Είναι καιρός και ευκαιρία να λυθούν οι κατάφωρες αδικίες που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας.   

"Μετά την έξοδο της χώρας απ΄ τα μνημόνια ήρθε η ώρα να μπούμε σε νέα τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης και να ξαναδούμε (εκτός απ΄ τις επενδύσεις που όλοι αναμένουν ως λυδία λίθο) τι γίνεται με το ενδογενές παραγωγικό μας δυναμικό που εξουθενώθηκε απ΄ τις προηγούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι γνωστά τα πλήγματα που υπέστησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποτελούν το 90% περίπου της παραγωγικής μας δύναμης. Σήμερα 580.000 άνθρωποι χρωστούν εισφορές στον παλιό ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οικονομικό, καθώς πολλοί έχουν παγωμένα ΑΦΜ και αρκετοί δουλεύουν μαύρα στερώντας πόρους απ΄ τα δημόσια ταμεία, αλλά και πρόβλημα πολιτικό καθώς αφορά και στις οικογένειές τους δηλαδή σε μεγάλο τμήμα του ενεργού πληθυσμού.
Ας θυμηθούμε: Υπήρχε λοιπόν εποχή, όπου σε ελέγχους της τροχαίας συλλαμβάνονταν ελεύθεροι επαγγελματίες και οδηγούνταν με χειροπέδες στα κρατητήρια για χρέη στον ΟΑΕΕ(τέως ΤΕΒΕ). Υπήρχε εποχή όπου σε συγκεκριμένο κτίριο της Ευελπίδων δικάζονταν καθημερινά επαγγελματίες για οφειλή στην αυτασφάλισή τους από το ίδιο τους το ταμείο (ΟΑΕΕ). Υπήρξε εποχή που αν αρρώσταινες αλλά χρωστούσες εισφορές για κάποιους μήνες σε άφηναν να πεθάνεις κι ας είχες πληρώσει προηγουμένως είκοσι χρόνια ανελλιπώς. Μετά ήρθε η κρίση και η χρεοκοπία κι ενώ όλα μειώθηκαν, δουλειές και εισοδήματα, ο ΟΑΕΕ αυθαιρετώντας και παρανομώντας, συνέχισε να χρεώνει πεντακοσάρικα τον μήνα και να αυξάνει ανά τριετία κλίμακες .
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντί να κάνουν τις εισφορές αναλογικές των πενιχρών εισοδημάτων της κρίσης,  έσερναν τους Έλληνες επαγγελματίες στα δικαστήρια και το ΚΕΑΟ ως εγκληματίες, εισφοροφυγάδες, μπαταχτσήδες. Την ίδια στιγμή, ενίσχυαν την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα των κολλητών, με δανεικά κι αγύριστα και σκανδαλώδη παρασιτισμό του Δημοσίου. Και σήμερα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τον επανυπολογισμό των οφειλών με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, είναι αντίθετοι.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και έδωσε την πρώτη ρύθμιση των 100 δόσεων αμέσως μόλις ήρθε στην κυβέρνηση. Έδωσε στους ανασφάλιστους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψήφισε νέο ασφαλιστικό νόμο με αναλογική του εισοδήματος χρέωση στις εισφορές. Διακήρυξε από το 2016 δια στόματος πρωθυπουργού την ανάγκη παγώματος και επανεξέτασης των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών. Και έρχεται σήμερα μετά την έξοδο από την στενή μνημονιακή επιτροπεία να εφαρμόσει τον επανυπολογισμό των οφειλών με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τρία συναρμόδια υπουργεία συνεργάζονται προκειμένου να βρουν λύση.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τα υπουργεία σε αυτήν τους την πρόθεση.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και η μικρομεσαία οικονομία δεν κατέρρευσε μόνο από την κρίση και τα μνημόνια αλλά κατέρρευσε διπλά και από την ληστρική συμπεριφορά του ΟΑΕΕ απέναντί της. Οι σημερινές οφειλές τους είναι τεχνητές και πλασματικές. Είναι τεράστιες και αδικαιολόγητες. Είναι αδύνατον να πληρωθούν και άδικο να πληρωθούν – ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχαν οι ΕΕ ανάλογα εισοδήματα και οι απαιτούμενες εισφορές ήταν τεκμαρτές κι όχι αναλογικές. Επίσης ούτε οι δανειστές υπολόγισαν ποτέ αυτές τις οφειλές στις δημοσιονομικές τους προβλέψεις και αποτελέσματα και στα ζητούμενα πλεονάσματα. Ήδη το 2014, στο πόρισμα Μανιτάκη/Καϊδατζή υπολογιζόταν ένα ποσό της τάξης των 4 δις ως επιπλέον παράνομη αφαίμαξη των ασφαλισμένων. Σήμερα υπολογίζονται σε 14 δις οι πλασματικές οφειλές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Μέσα σε αυτά τα δις περιλαμβάνονται και οι χρεώσεις για ανύπαρκτες ιατρικές υπηρεσίες καθώς και οι τόκοι και οι προσαυξήσεις των παράνομων υπέρογκων συνταξιοδοτικών χρεώσεων. Είναι φανερό ότι απαιτείται ένας εξορθολογισμός με βάση την νομιμότητα και ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών αφού επανυπολογιστούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση να φέρει μια καθαρή λύση χωρίς αποκλεισμούς.
Με πάγωμα των οφειλών και περίοδο χάριτος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων όπως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ήδη τρέχει.
Με πολλές δόσεις εξατομικευμένες και αποσυνδεμένες από την καταβολή των τρεχόντων εισφορών για να μην χάνονται οι ρυθμίσεις από παροδική ταμιακή αδυναμία του οφειλέτη.
Με συμπερίληψη των οφειλών του 2018 στην ρύθμιση.
Με απόδοση των συντάξεων στους εγκλωβισμένους στα πλασματικά χρέη και με βάση ότι πλήρωσαν χωρίς να αδικούνται όσοι ήσαν εντάξει ακόμη και με αυτές τις εισφορές.
Με συνοδευτικά μέτρα όπως την διαγραφή των ιατροφαρμακευτικών χρεώσεων που δεν αποδίδονταν ως περίθαλψη στους οφειλέτες και με θέσπιση ακατάσχετου ορίου στους επαγγελματικούς λογαριασμούς για να έχει ο επαγγελματίας των έλεγχο των πληρωμών του.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί η λύση του επανυπολογισμού εκτός από δικαίωση των αγώνων των ασφαλισμένων θα φέρει και έσοδα στα ταμεία, επανεκκίνηση χιλιάδων επιχειρήσεων, μείωση της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας, ανάταξη του πληγωμένου παραγωγικού ιστού, ενίσχυση της μικρομεσαίας οικονομίας και ενδογενή ανάπτυξη.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί η λύση του επανυπολογισμού των οφειλών στον ΟΑΕΕ είναι ιστορική δικαίωση και θεμελίωση της δίκαιης ανάπτυξης και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ, ΠΑΓΩΜΑ ΚΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΩΣ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU