Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Θέλουμε μια έντονη περίοδο ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα



* Παυλίδης, Siemens, Βατοπέδι: Ο δικομματισμός δείχνει να «βουλιάζει» μέσα στα σκάνδαλά του;

- Αυτά βάζουν δυσκολίες στη λειτουργία του, όμως το πρόβλημα του δικομματισμού είναι ότι δεν παράγει πολιτική. Δεν λύνει προβλήματα, αλλά παράγει περισσότερα. Το πολιτικό σύστημα, όμως, λειτουργεί μόνο όταν λύνει προβλήματα. Δεν ξέρω το τέλος ή αν είναι μία μετεξέλιξη των χαρακτηριστικών του ίδιου συστήματος. Θέλουμε μια έντονη περίοδο ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, στρατηγικής, οραμάτων, πολιτικής, προσώπων, δομών, λειτουργίας, σε όλες τις παρατάξεις.

* Στην πορεία αυτής της ζητούμενης ανανέωσης τοποθετείτε και την αριστερά;
- Προφανώς. Τουλάχιστον ο Συνασπισμός έχει μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα, όχι ενδεχομένως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά έχει μιλήσει. Ενώ όλοι οι άλλοι τα βάζουν αυτά τα θέματα κάτω από το χαλί...

* Τον ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ πώς τον βλέπετε; Υπάρχει θέμα διάσπασης όπως έχετε υπαινιχθεί άλλοτε;

- Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ούτε το λόγο, ούτε την αιτία. Δεν βλέπω επίσης τα υποκείμενα, δεν βλέπω τη στόχευση, επομένως όχι.

* Κάποιοι μιλούν για «αριστερίστικη» συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ...

- Πολλές από τις παρεμβάσεις του, τον τελευταίο καιρό, ήταν! Και αυτή η συζήτηση έχει γίνει και δημόσια και μέσα στα όργανά του. Βλέπω, όμως, ότι τώρα αυτές περιορίζονται, ίσως επειδή έρχονται ευρωεκλογές.

* Πώς αξιολογείτε το δημοσκοπικό «ξεφούσκωμα» του κόμματός σας;

- Νομίζω ότι είναι και δικιά μας ευθύνη που δεν «υποδεχτήκαμε» τους πολίτες. Αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό δεν εξαρτάται από εμάς. Ηταν κόσμος ο οποίος για διάφορους λόγους εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, τις παρυφές του ΚΚΕ, και ήρθε -θες από «τσατίλα» ή από αγανάκτηση- προς εμάς. Μετά, επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της εξουσίας. Η αριστερά δεν κατάφερε να εντάξει οργανικά ένα μέρος αυτών των πολιτών στον κορμό της. Αυτό δείχνει σημαντική πολιτική αδυναμία, και σε επίπεδο θέσεων, και σε επίπεδο πολιτικών συμπεριφορών.

* Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ριζοσπαστικοποιηθεί περισσότερο;

- Εγώ νομίζω ναι. Θα ήμουν υπέρ μιας έντονης ριζοσπαστικοποίησης σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Οπως στα θέματα των διεθνών σχέσεων, της οικονομικής πολιτικής, τα ευρωπαϊκά, τα κοινωνικά κινήματα. Αυτά πρέπει να προσέξουμε.

* Για ποια Ευρώπη μιλάμε;

- Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνεχίσει έτσι η Ευρώπη; Με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθεί μια πορεία γρήγορη προς τα εμπρός. Εννοώ την πολιτική ενοποίηση, την κοινή πολιτική σε θέματα που αποδείχθηκε ότι είναι απολύτως απαραίτητη. Μια ενωμένη Ευρώπη με θεσμούς που θα αποφασίζουν γρήγορα, αποτελεσματικά, παρεμβατικά.

* Ο στόχος των τριών ευρωβουλευτών μπορεί να επιτευχθεί;

- Συγνώμη, αλλά ο στόχος μας είναι τέσσερις ευρωβουλευτές - και δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Ομως και οι τρεις και οι τέσσερις ευρωβουλευτές είναι «ζόρικοι». Είναι φιλόδοξοι στόχοι, χωρίς να είναι και αδύνατοι. Θέλει πολλή δουλειά, την οποία ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται. Και δεν εννοώ την οργανωτική, αλλά την πολιτική. Ποια νέα στρώματα, ποιες νέες κατηγορίες πολιτών και ψηφοφόρων «πιάνουμε»; Να μην είμαι, όμως, άδικος. Προσπάθεια γίνεται, αλλά θέλει περισσότερη ένταση, και μην ξεχνάμε ότι σε τέσσερις εβδομάδες έχουμε τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

* Ο Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε πέντε σημεία-προτάσεις προς τον Γ. Παπανδρέου. Βλέπετε συνεργασία;

- Απάντηση από τον ενδιαφερόμενο δεν έχει υπάρξει! Πιστεύω ότι είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να θέλει την αυτοδυναμία του, όπως και εμείς θέλουμε το μάξιμουμ για την αριστερά. Πιο λογικό μου φαίνεται να δούμε -ό,τι δούμε- μετά τις εκλογές.

* Αν το ΠΑΣΟΚ σας καλέσει να συνεργαστείτε, τι θα κάνετε;

- Δεν πάει έτσι. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση ή η πλειοψηφία είναι εξαιρετικά αδύνατη, εάν βρεθούμε σε τέτοιες καταστάσεις, τότε είναι πιθανό να δούμε άλλα, πιο ριζοσπαστικά σενάρια. Οπως εκείνο της κεντροδεξιάς ή του μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

* Είναι ορατός ο τελευταίος;

- Προσωπικά δεν το βλέπω, αλλά δεν μπορείς και να το αποκλείσεις, έτσι όπως τρέχουν τα πράγματα. Και στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μπορεί να υπάρξουν νέες σκέψεις. Νομίζω ότι αν υπάρξει κρίση μη κυβερνησιμότητας της χώρας σίγουρα όλοι θα ξανασκεφτούμε τα πράγματα από την αρχή. Α, και να σημειώσω, γιατί το ακούω, με μεταπηδήσεις τριών-τεσσάρων βουλευτών δεν λύνονται προβλήματα. Ξέρει κανείς κανέναν από την αριστερά που να έχει πολιτικό πρόβλημα και που θα το λύσει διά μεταπηδήσεως; Είναι κωμικά πράγματα αυτά, που δείχνουν ένδεια σκέψης.

* Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου πώς το βλέπετε;

- ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα συντάσσεται πίσω από τον αρχηγό του. Βλέπω πράγματα που δεν με πείθουν, βλέπω διάθεση να μην παίρνει θέση σε πλείστα όσα ζητήματα, τα βάζει όλα στην μπάντα. Επειδή έρχεται η ώρα να κυβερνήσουν, κατά τη γνώμη τους, σου λέει «άσε, μην εκτιθέμεθα, μετά βλέπουμε». Αυτό με ενοχλεί, αλλά αν του λάχει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα τον δούμε πλέον με τους όρους κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

* Τον σημερινό πρωθυπουργό;

- Εχει μεγάλο πρόβλημα. Θα μείνει στην τρέχουσα πολιτική σκηνή, θα είναι στα έδρανα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν χάσει τις εκλογές; Δεν με έχει πείσει. Μήπως κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα, κατά το πρότυπο του διάσημου θείου του; Νέος άνθρωπος είναι για να τα παρατήσει... Εκτιμώ ότι δεν θα πάει σπίτι του λέγοντας «καθαρίστε μόνοι σας». Θα μετέχει.

* Κάτι τελευταίο. Σας παραξένεψε η επιστροφή του ΚΚΕ στον Στάλιν;

- Είναι ένας «ιδιότυπα» αποτελεσματικός χειρισμός του Περισσού. Ξεχωρίζει ριζικά το δικό του «μαγαζί» απ’ όλα τα υπόλοιπα. Εχει μια αναφορά στη μεγάλη «αυτοκρατορία», όταν απευθύνεται στα μέλη του. Τους προσφέρει ένα πακέτο ιστορίας και ένα μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής. Οσο απεχθές και αν είναι αυτό...

6 ΣΧΌΛΙΑ:

miltos είπε...

Έ προς Θεού! Δεν είναι όλη η νέα γενιά του Συνασπισμού τα λαμόγια της που μετά ακριβώς τα έδρανα στο Έσεξ, κατσικώθηκαν στις καρέκλες της Κουμουνδούρου και το παίζουν κι ..επαναστάτες χωρίς αιτία!
Τί επαναστάτες δηλαδή, κάμπιες του γλυκού νερού σαν κάτι Τσιμητάκηδες που επειδή έκανε "ανταποκρίσεις απο το ..μέτωπο" στα Δεκεμβριανά έχρισε εαυτόν Τσε Γκεβάρα κι έχει και πολιτική άποψη ενώ δεν έχει κλείσει ένα χρόνο στον ΣΥΝ. Τότε χρυσέ μου τι να πούνε κι οι πολεμικοί ανταποκριτές στην Παλαιστίνη;
Και καλά ο Κορωνάκης τουλάχιστον συμμετείχε και σε πραγματικά γεγονότα στην Ιταλία, Γερμανία κλπ. ο Τσιμιτάκης απο πότε αλήθεια έγινε αριστερός; Απο τότε που έκανε συνέντευξη στον Τσίπρα;
Για τον άλλον υπερεπαναστάτη πάλι με το σκουλαρίκι-που μάλλον σε ματσό πειρατή φέρνει...ξέρει αυτός- η Βρετανία δεν του δίδαξε τόσο σε επίπεδο Πανεπιστημιακό, του έμαθε άλλα κόλπα μάλλον(ξέρει αυτός). Σήμερα είναι από τα πιο κολλημένα μυαλά στον ΣΥΝ, με μια αφόρητα ξύλινη γλώσσα, που αντί να πείσει απωθεί απίστευτα, άσε που είναι σαν ποντικομαμή.
Καλά που τον βρήκε ο Τσίπρας ήθελα νάξερα δεν υπάρχει άλλος;
Και δεν σκέφτηκε ότι αυτός ο σκοτεινός τύπος που σήμερα είναι εκπρόσωπος Τύπου, ενός υποτίθεται σύγχρονου κόμματος με αρκετούς νέους ψηφοφόρους απωθεί το νεαρό ακροατήριό του γιατί όντως μιλάει σαν Κνίτης ενώ όταν του απαντάνε δεν σταματάει να μιλάει και δεν ακούει καν τον συνομιλητή του; Για πόσον καιρό θα έχουμε ακόμα αυτόν τον κομπλεξικό τύπο να εκπροσωπεί τον ΣΥΝ;

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά δεν ήξερα ότι ο πολιτικός χώρος του Συνασπισμού εκτρέφει Τριανταφυλλόπουλους. Όσο ζει κανείς μαθαίνει.

Επειδή τυχαίνει να τον ξέρω, ο Ματθαίος α. έχει γυρίσει τον κόσμο σε εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές (ως δημοσιογράφος της Καθημερινής και συνεργάτης του Εξάντα), αν δεν κάνω λάθος της Παλαιστίνης συμπεριλαμβανομένης, αλλά και του Άτσεχ και του Ιράκ. β. Ήταν μέλος του Ρήγα, της ΑΚΟΑ, του ΣΥΝ, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Είναι δε προσωπικός φίλος με τον Τσίπρα από την εποχή των μαθητικών καταλήψεων του 1991. Επίσης ουδέποτε έχρισε τον εαυτό του Τσε Γκεβάρα, από ότι ξέρω, και απλά διατηρεί μπλογκ όπου γράφει τις απόψεις του, κάτι που από όσο ξέρω επιτρέπεται ακόμα. Επίσης αυτός, σε αντίθεση με πλείστα όσα στελέχη του ΣΥΝ. *έχει* δουλειά, και θα μπορούσε να αδιαφορήσει τελείως, αν δεν είχε έναν (ανεξήγητο κατ΄εμέ - τι πας να μπλέξεις με τους Μίλτους του κόσμου αυτού - και είναι πολλοί στην Κουμουνδούρου και διατρέχουν τις τάσεις) κομματικό πατριωτισμό. Με αυτά και αυτά έξω από τον χώρο σας δεν είμαι σίγουρος σε τι διαφοροποιήστε από τον Κακαουνάκη και την Εσπρέσσο: καλύτερα να τα παρατήσει και ο Ματθαίος και να αρκεστεί στην δημοσιογραφία από το να μπλέξει με τους αριστερούς συκοφάντες.

Ντροπή δηλαδή. Ας διαβάζουμε αυτά που επικρίνουμε πρώτα...

pampers είπε...

Τί λέτε ρε παιδιά;Πληρώνει ο Συνασπισμός και πληρώνει και καλά; Να πάω κι εγώ τότε.. Φαντάζομαι όμως ότι θα χρειάζεται και μέσον..ά ρε Τσιμιτάκη είδες η γνωριμία με τον Τσίπρα; όλους τους δικούς του τους βόλεψε..

Doblovski είπε...

Είναι αλήθεια πως το μπαχαλιστάν έχει στοιχίσει πολύ στον Συνασπισμό. Απο την άλλη,είναι στα θετικά της Αριστεράς οτι προσπάθησε να πολιτικοποιήσει την εξέγερση.Σίγουρα τέτοια θέματα είναι δύσκολα και μπορούν να τα χειριστούν μόνο έμπειροι άνθρωποι και όχι άτομα που οι εμπειρίες τους περιορίζονται στο σχολείο και στο αμφιθέατρο.Γιατί τέτοιου τύπου κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει.Όπως και έγινε.Κι όπως είχε γράψει ο Νίκος Γιαννόπουλος κάπου, "τελικά τις διαδηλώσεις τις καθοδηγούσαν οι μπάχαλοι".Κι όπως ανακατεύεται με τους μπάχαλους τον τρώει η Παπαρήγα κι ο Καρατζαφέρης.

αριστερή στρουθοκάμηλος είπε...

Σε κάθε περίπτωση η διαφθορά και το βόλεμα στην αριστερά πρέπει να αντιμετωπίζεται ταχύτατα και καίρια. Η αριστερά είναι ένα γυάλινο σπίτι. Όλα πρέπει να είναι διαφανή και προσπελάσιμα. Ποιος έχει την τάδε θέση, γιατί, ποιος τον έβαλε, πόσο πληρώνεται, για πόσο καιρό κλπ Τα μέλη του Συνασπισμού πρέπει να γνωρίζουν ποια και πόσα επαγγελματικά στελέχη υπάρχουν και να ασκούν έλεγχο πάνω στην διάθεση των χρημάτων του κόμματος ώστε κανείς να μην μπορεί απλά να βολεύει τους "δικούς του". Όταν υπάρχουν τέτοια παρατράγουδα αδιαφάνειας και παρεϊστικης εξυπηρέτησης, τότε τα μέλη πληγώνονται κι απομακρύνονται. Κι όταν αυτό συνδυάζεται και με πολιτική ανεπάρκεια των ενόχων τότε απομακρύνονται και οι φίλοι και οι ψηφοφόροι..διπλό το κακό. Όλα λοιπόν στο φως αλλά θα παρακαλούσα και επώνυμα! Γνωριζόμαστε άλλωστε..

miltos είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε, μάλλον εσύ το παίζεις Τριανταφυλλόπουλος με τόσα στοιχεία του βιογραφικού του Τσιμιτάκη. Μόνο που όλα αυτά είναι παραμύθια που σε έβαλε ο κακομοίρης ο φίλος σου να πείς στο στημένο σχόλιό σου. Η μόνη αλήθεια είναι πως ο φίλος σου μπήκε εκεί μετα απο μεγάλο γλύψιμο στον Τσίπρα όσο για το οτι είναι ακριβοπληρωμένος και εγκάθετος άρα δεν έχει καμμία σχέση με την έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς στο κόμμα του (όπως εσύ αναφέρεις) το ξέρει όλη η μπλογκόσφαιρα πλην εσού.
Ωστόσο, πριν με κατηγορήσεις ως συκοφάντη διασταύρωσε πρώτα όσα λές και κυρίως σταμάτα να είσαι θύμα.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ποστ όσο και του σχολίου μου δεν ήταν ο φίλος σου αλλά η λαμογιοποίηση κάποιας παρέας στην Κουμουνδούρου στην οποία ελπίζω να μην ανήκεις κι εσύ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU