Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Kαταφέραμε να σταματήσουμε αρκετά οικολογικά εγκλήματα

Δημήτρης Παπαδημούλης στο ρ/σ Αθήνα 984 (Πάικος-Μόσχοβας) για τις ευρωεκλογές 19-05-2009 :


  • Κύριε Παπαδημούλη σε όλες τις μετρήσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είσαστε από τους κορυφαίους ευρωβουλευτές της προηγηθείσης πενταετίας και σε παρεμβάσεις και σε δραστηριότητα και σε παρουσίες. Αυτό σας τιμάει. Τιμάει και το κόμμα σας και θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Προσπάθησα να εκπροσωπήσω, όσο μπορούσα πιο επάξια, αυτούς που ψήφισαν για να πάω στο Ευρωκοινοβούλιο και τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ, που το 2004 μου ανέθεσαν την ευθύνη του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου για την περασμένη 5ετία, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε ως ο πιο δραστήριος από τους έλληνες ευρωβουλευτές.

Υπάρχει επίσης μια πανευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ –ανάμεσά τους και η Λιμπερασιόν- που κατατάσσει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές στο σύνολο των ευρωβουλευτών των 27 κρατών-μελών. Νομίζω ότι αυτά προσθέτουν ένα επιχείρημα που θα πρέπει να αναδείξουμε στην προεκλογική μας εκστρατεία. Αν με έναν ευρωβουλευτή πετύχαμε πολλά, με περισσότερους μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.
  • Έχετε μια πολύ καλή παράδοση. Και ο Παπαγιαννάκης και ο Αλαβάνος πριν….
Είναι γεγονός ότι και ο Α. Αλαβάνος για 23 χρόνια και ο Μ. Παπαγιαννάκης για 15 χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, δημιούργησαν μια εξαιρετικά θετική παράδοση, που προσπάθησα να συνεχίσω και αν είναι δυνατόν να εμπλουτίσω επάξια.
  • Έχει γίνει συνείδηση και η δική σας προσφορά και των άλλων στην κοινή γνώμη. Ωστόσο δεν βλέπω να έχει επηρεάσει και τόσο το εκλογικό σώμα.
Είναι δική μας ευθύνη να το προσπαθήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις 18 μέρες που μένουν αναδεικνύοντας το δικό μας «φύλλο αγώνα». Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω, ότι θα ήταν προτιμότερο, οι ευρωβουλευτές, αντί να διορίζονται από τους αρχηγούς, να εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες. Αυτό γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι δημοκρατικότερο και θα βοηθούσε επίσης να ανέβει η αποτελεσματικότητα της ελληνικής εκπροσώπησης στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την εμπειρία του ευρωβουλευτή επί 5 χρόνια, τονίζω ότι για να είσαι αποδοτικός εκεί, πρέπει να πας, να μείνεις και δουλέψεις επί 5 χρόνια τουλάχιστον. Αν είναι να πας ως «συμβασιούχος ευρωβουλευτής» για λίγους μήνες, απλώς για να βοηθήσεις το κόμμα σου να πάει καλά στις εκλογές και να αλληθωρίζεις την ίδια ώρα και συ και το κόμμα σου προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν είναι καλό. Νομίζω ότι αυτό υποτιμά τους ψηφοφόρους. Το λέω αυτό, με όλη την εκτίμηση στα πρόσωπα της κ. Γιαννάκου και του κ. Παπακωνσταντίνου.
  • Πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μια θετική έκπληξη πριν από 1-1,5 χρόνο, τείνει να γίνει μια αρνητική έκπληξη στις ευρωεκλογές και η θετική έκπληξη να είναι οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Πού το αποδίδετε αυτό;
Στις 18 μέρες που απομένουν, η δική μου έγνοια είναι να είμαι, από τη τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας, για να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται στην κάλπη της 7ης Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε μας δίνουν ποσοστά ανάμεσα στο 5 % έως 9%. Το εύρος είναι μεγάλο. Όλες οι δημοσκοπήσεις συμπίπτουν ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι εξαιρετικά υψηλό. Είναι πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας που δεν έχουν αποφασίσει, αν θα πάνε να ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν, αν τελικά επιλέξουν την κάλπη. Η προσπάθεια όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να πάμε όσο το δυνατό καλύτερα. Την αξιολόγηση του αποτελέσματος θα την κάνουμε μετά, συλλογικά. Νομίζω ότι έχουμε τα περιθώρια, να ανακτήσουμε μέρος από την χαμένη ανοδική δυναμική. Δεν στρουθοκαμηλίζω. Έχω πλήρη επίγνωση ότι οι τωρινές δημοσκοπήσεις είναι 2-3% πιο κάτω -ο σταθμικός μέσος όρος- σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου.
  • Βλέπουμε αυτή την δημοσκοπική έκρηξη των Οικολόγων. Δεν ξέρουμε πόσο θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη. Δεν ξέρουμε και τι ξέρει ο κόσμος γι’ αυτό που λέει ότι προτιμάει και πώς θα μεταφραστεί. Εσείς, ένα κόμμα που είχε προνομιακό πεδίο το περιβάλλον και την οικολογία για πάρα πολλά χρόνια, πώς αφήσατε να φύγει από τα χέρια σας αυτό; Δεν έχετε ευθύνη γι’ αυτό;
Η ευθύνη μας είναι να αναδείξουμε την οικολογική μας ατζέντα, δράση, ταυτότητα, το οικολογικό «φύλλο αγώνα» του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και στην Βουλή και στα τοπικά οικολογικά κινήματα. Δεν έχει υπάρξει ούτε ένα θέμα περιβάλλοντος που να μην ήταν παρών ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα αυτή την δράση.
  • Ως τώρα δεν αναδείξατε, δεν κατακτήσατε αυτό το «παράσημο» το οποίο επικαλείστε και λέτε ότι έχετε.
Η δική μου προτροπή και συμβολή είναι να το αναδείξουμε στο maximum σ’ αυτό το διάστημα που απομένει, καλύπτοντας και ενδεχόμενα κενά της εκστρατείας μας. Να πω ένα παράδειγμα. Το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε την άποψη, που κόντρα σε όλους και ισχυρά συμφέροντα, υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ: «ναι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όχι στο εμπορικό κέντρο συμφερόντων Βωβού, αλλά πράσινο στη θέση του, όπως έλεγε το Ρυθμιστικό της Αθήνας». Πήγαμε κόντρα σε μια ρύθμιση που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αυτό το «παράσημο» είναι ένα από τα πολλά δίπλα στον Ασωπό, την Κορώνεια, τη δράση για νερά, τον ατμοσφαιρικό αέρα. Είμαι υπερήφανος γιατί, με πάνω από 300 παρεμβάσεις σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος στο Ευρωκοινοβούλιο, καταφέραμε να σταματήσουμε αρκετά οικολογικά εγκλήματα και να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σ’ αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι η καλύτερη οικολογική επιλογή της δράσης και της πράξης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU