Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Περί συννενόησης..

Οι 5, οι 11 και μια παραίτηση





Καταιγισμός δηλώσεων από όλες τις πλευρές για "συννενόηση" ενόψει της αυριανής οριστικοποίησης της παραίτησης Αλαβάνου.
Κανείς όμως δεν μιλάει για την ταμπακιέρα - τους λόγους της κρίσης και της παραίτησης.

Ο ίδιος ο Αλαβάνος τα λέει πεντακάθαρα:

«Πήγαμε εντελώς απολίτικα, χωρίς σχεδιασμό, με λάθος σχεδιασμό, με άρπα-κόλλα συνθήματα τα οποία ερχόντουσαν, χωρίς να λειτουργεί το κέντρο αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η εκλογική επιτροπή»

«Πως γίνεται αυτό, το οποίο το ήξερα, να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις για την πολιτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καν να τις έχει συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ξαναλέω, καταλαβαίνω την αμηχανία των συντρόφων, πως γίνεται να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς καν να τις έχει συζητήσει ούτε ο Συνασπισμός, όχι ότι αρκούσε, δεν τις είχε συζητήσει καν ο Συνασπισμός.

(Δεν) Τις είχε συζητήσει ούτε καν μια τάση του Συνασπισμού.

(Μόνο) Μία ομάδα συντρόφων χωρίς καμία ευθύνη. Μια ομάδα, η οποία καθοδήγησε και οδήγησε σε αυτή τη διάσπαση δυνάμεων, σε αυτή τη διαίρεση, σε αυτή τη μιζέρια, σε αυτήν την απολιτικότητα το όλο εγχείρημα.»

«Στην πορεία όμως σύντροφοι, αυτό που υπερίσχυσε στην προσπάθεια αυτή των εκλογών ήταν μια ομάδα συντρόφων μέσα στο Συνασπισμό, έξω από λειτουργίες του Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προωθούσανε δικούς τους στόχους, θεωρούσανε μια σίγουρη επιτυχία την οποία δεν έπρεπε να μοιραστεί (αυτή η ομάδα) με κανένα, ανατρέψανε αυτό το κλίμα και τις αξίες της συλλογικότητας τις οποίες είχαμε»

«ξέρετε το νοσηρό κλίμα που υπήρχε, το ξέρετε, κάθε φορά που λέγαμε θα κάνουμε μια συνέλευση, μια πρωτοβουλία κ.λπ., υπήρχε μια νοσηρή κατάσταση. Την ανέχτηκα.

Ανέχτηκα ξέροντας ποιοι είναι και πως καθοδηγείται και που πηγαίνει αυτό το εγχείρημα στις ευρωεκλογές»

«ο Αλαβάνος με τον Τσίπρα τσακώνονται για το ποιος θα πάει στο ντιμπέιτ επειδή υπήρξαν τα παπαγαλάκια, τα οποία θέσαν αυτό το θέμα»

«Έρχεται και πέφτει ο τρίτος πόλος. Και ξαναρωτάω τίνος αποφάσεις είναι όλες αυτές;»

Οι αλήθειες έχουν ειπωθεί. Τώρα είναι μία και μοναδική ευκαιρία για τον Συνασπισμό να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς και τα καθεστωτικά μορφώματα στο εσωτερικό του που τον πνίγουν κάθε φορά που πάει να ανασάνει.

Ήδη το διχαστικό κέντρο στο κόμμα της αριστεράς έχει αποκαλυφθεί και οι ευθύνες των νεοκομσομόλων της Κουμουνδούρου είναι ηλίου φαεινότερες.

Πως λοιπόν θα συννενοηθούμε τώρα; Μέσω της παραδοχής της αλήθειας ή μέσω των μηχανισμών;

Ή θα τα σπρώξουμε όλα πάλι κάτω από το χαλί;

Και μετά; Δεν σκέφτεστε το μετά;

Ποιός θα βρεθεί να πειστεί άραγε από μια τέτοια "συννενόηση";


Δες σχετικά:

Η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση

Δήλωση 11 μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

10 σχόλια:

  1. Αγαπητέ στρουθοκάμηλε, έχω την εξής απορία: Όταν ο Αλέκος προώθησε τον Αλέξη, δεν ήξερε τί θα συμβεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως θα περίμενα τη δήλωση που έκανε ο ¨άπειρος¨ Αλέξης περί καπετάνιου που δεν παραιτείται στη φουρτούνα, να την είχε κάνει ο ¨έμπειρος¨ Αλέκος¨.
    Τελικά, ας τον αφήσουν ήσυχο να πάει στο σπίτι του, γιατί προφανώς θα έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει από το να ασχολείται με όλους εμάς που πιστέψαμε κάποτε στις ηγετικές του ικανότητες!
    Στο κάτω-κάτω από στρατιώτες έχει ανάγκη η αριστερά, από στρατηγούς έχουμε πήξει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και, κυρίως, από επικοινωνιολόγους (προπαγανδιστές). Δεν αρκεί η προβολή από τα κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείτε κι αυτό το άρθρο στην Καθημερινή:

    Τότε που ο Αλέκος παραδόθηκε, ο Μιχάλης προδόθηκε και ο Αλέξης προτιμήθηκε
    Της Μαριλης Μαργωμενου

    Λογικά, και τον ίδιο αυτό πρέπει να τον τρώει αυτές τις μέρες. Τι θα έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος αν είχε ξανά την επιλογή; Αν δηλαδή, με ένα μαγικό τρόπο ξαναγύριζε στο 2006, τότε που είχε υποσχεθεί στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη πως εκείνος θα κατέβει για δήμαρχος Αθηναίων; Τότε που το αριστερό ρεύμα σήκωσε παντιέρα και είπε πως «αν κατέβει ο Παπαγιαννάκης, εμείς θα κατεβάσουμε άλλο υποψήφιο»; Και τότε που, τελικώς, ο Αλέκος Αλαβάνος παραδόθηκε, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης προδόθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πιτσιρικάς που αναδύθηκε από το αριστερό ρεύμα, προτιμήθηκε; Στη μικρή ιστορία του καθενός μας, αυτό που στο τέλος τον βαραίνει, είναι τα «όχι» που δεν είπε. Εκείνο το «ναι» που είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Αλαβάνος το χρύσωσε -και στον εαυτό του ακόμα- με τη λάμψη του άφθαρτου στελέχους που θα φέρει νέες ιδέες. Τρία χρόνια μετά είναι πια εμφανές: το μόνο που λαμπυρίζει είναι η χρυσόσκονη του lifestyle.

    «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», λένε συνήθως οι αισιόδοξοι. «Ναι, αλλά πεθαίνει», αντιτείνουν οι απαισιόδοξοι. Το 2006 ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε τα γυαλιά με το χοντρό σκελετό, έχωσε στο συρτάρι τα πλουμιστά πουκάμισα, όπως ακριβώς του ζήτησαν οι επικοινωνιολόγοι, και βγήκε μπροστά στην «Ανοιχτή Πόλη». Από το 10,51% των δημοτικών εκλογών θα ταξίδευε νέος και άφθαρτος ώς το 70,41% στο συνέδριο του ΣΥΝ. Γιατί με τους δημοσκόπους να χορεύουν στον ρυθμό του 18%, ποιος να έλεγε «όχι» στον Αλέξη; Μόνο ο Αλέκος θα μπορούσε. Γι’ αυτό και κάποιοι λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η εκδίκηση του Αλέκου Αλαβάνου για όλη τη φθορά που υπέστη σε ένα κόμμα που επέμενε να κρίνει τα στελέχη του βάση «ρεύματος» και όχι βάση πνεύματος. Οπως και να ’ναι, ο παλαιός άφησε τον ΣΥΝ στα χέρια του νεαρού. Και αυτός γιόρτασε τον θρίαμβό του με μια ντουζίνα μπίρες στις κερκίδες του Ταε Κβον Ντο.

    Ναπολεόντειο ύφος
    Η μέθη της επιτυχίας δεν άργησε να τον συνεπάρει. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ναπολεόντειο τσιπρικό ύφος όταν ο νεαρός πρόεδρος παραλλήλιζε τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και έλεγε πως «κι αυτός από το 18% ξεκίνησε και έφτασε στο 41%»; ΄Η εκείνο το βαρύγδουπο «ε, λοιπόν… δεν θα πάρουμε!» που ανέκραξε, όταν ευγενώς το ΠΑΣΟΚ τον κάλεσε στο συνέδριό του και του πρότεινε χείρα φιλίας; Το παλιό παπάκι του Αλέξη σε μια νύχτα μεταλλάχθηκε σε προεδρική μοτοσικλέτα που στην ούγια έγραφε BMW και τον πήγαινε από το ένα στούντιο στο άλλο. Η συμπάθειά του για τον φακό της τηλεόρασης εξελίχθηκε σε έρωτα: όταν στα κεντρικά του ΟΤΕ αρνήθηκαν να αφήσουν τις φίλες του τις κάμερες να τον συνοδεύσουν, αρνήθηκε κι εκείνος να περάσει την πύλη.

    Και ενώ μικρές ιστορίες αλαζονείας εκτυλίσσονταν στον τηλεοπτικό μας δέκτη, στα γραφεία του ΣΥΝ λάμβαναν χώρα μικρά πραξικοπήματα. Διότι με το που πήρε ο κ. Τσίπρας την εξουσία, το ΚΚΕ ξύπνησε μέσα του, εξ ου και το άνοιγμα προς τα εκεί. Η «φράξια Τσίπρα» εγκαταστάθηκε στον… έβδομο ουρανό - δηλαδή, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, και ο πρόεδρος δήλωσε πως «εδώ μέσα έχουν πάθει ιδρυματισμό ορισμένοι, αλλά εμείς δεν έχουμε τα δικά τους βαρίδια!». Ποιοι ήταν οι «άνθρωποι χωρίς βαρίδια»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μεταλλειολόγος από το Περιστέρι που ανέλαβε το γραφείο Τύπου.

    Με τον καιρό απεδείχθη πως ο νεαρός Αν. Καρίτζης κυρίως φρόντισε να «κόβει» τα παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΝ και να στέλνει στα πάνελ μόνο κολυμβητές του αριστερού ρεύματος. Ετεροι φίλοι του κ. Τσίπρα -όπως ο νεαρός δημοσιογράφος Α. Τσέκερης που διάλεγε και τα αμίμητης κομψότητας μπλουζάκια του προέδρου- έλυναν και έδεναν τους συντρόφους του ΣΥΝ, ενόσω ο οικονομικός εγκέφαλος της ομάδας Ε. Τσακαλώτος έφθασε να μιλάει για «κατάργηση του Μάαστριχτ» με ένα επιχείρημα που θα πρέπει να έκανε το μούσι του Αλέκου Αλαβάνου να ανατριχιάσει: «αφού ούτε καν οι ΗΠΑ δεν έχουν Μάαστριχτ, εμείς τι το θέλουμε;»!


    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_21/06/2009_319454

    (έχει συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο νεαρός κύριος Τακαλώτος είναι ο υπογράψας και το αντι-σερβικό κείμενο, το 2006, μαζί με... (Θου Κύριε), αν δεν κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το ΚΚΕ ξύπνησε μέσα του...". Το ήξερα εγώ ότι το ΚΚΕ φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον Τσίπρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητέ Γιώργο,έχεις ξεφύγει τελείως και δε μπορώ να σε παρακολουθήσω αλλο. είναι η τελευταία φορά που μπαίνω στο blog σου γιατί έχεις φτάσει στα όρια της γελοιότητας.άρα μη μπεις στον κόπο να απαντήσεις γιατί δεν πρόκειται να το δω.Α! και μη ξεχάσεις αύριο το απόγευμα να πας προς Βαλτετσίου για να σηκώσετε στα χέρια τον Καίσαρα και να τον παρακαλέσετε να μην σας εγκαταλήψει μιας και δεν αντέχετε μια αριστερά που να στηρίζεται στη συλλογικοτητα και οχι σε φωτισμένους ηγέτες.
    ο στοργικος πατερούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @vripol
    φίλε μου Γιώργο, δεν είμαι στο μυαλό του Αλέκου
    Τι να σου πω..
    Κι εγώ θα περίμενα ότι ένα τέτοιο ρίσκο δεν το παίρνεις χωρίς κάποιες προϋποθέσεις και έλεγχο που προφανώς δεν υπήρξαν
    Όλοι τότε θεωρήσαμε ότι η αλλαγή θα γίνει προσεκτικά και ομαλά
    Προφανώς διαψευστήκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @πατερούλη
    Στο καλό!
    Δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις, είναι κρίμα να υποφέρεις - αν και έχω ένα προαίσθημα ότι σύντομα θα τα ξαναπούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To να λέει ο Αλέκος για αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς να συζητηθούν είναι τουλάχιστον αστείο. Έχει στο εντελώς πρόσφατό παρελθόν πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες που δεν τις ήξερε κανένας. Για παράδειγμα τα 5 σημεία προς το ΠΑΣΟΚ ή η πρόταση για αντι-νομο πλαίσιο στην παιδεία που δεν την ήξερε ούτε η νεολαία ΣΥΝ. Πρόσφατα είχε αποστείλει γράμματα στους άλλους αρχηγούς για την επανασύσταση της ΕΦΕΕ. Είχε ρωτήσει κανέναν πριν το κάνει? Εδώ είπε ότι στην αρχή Τσίπρα λειτουργούσε παράκεντρο αποφάσεων του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζε κανείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU