Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Χρειαζόμαστε συγκλονιστικές αλλαγές κι όχι παρηγορητικά λόγια

Η Αριστερά δεν επιβιώνει με τα ίδια και τα ίδια - ο κόσμος της χρειάζεται το καινούργιο, τη νέα και πρωτότυπη έκφραση κι όχι τα φαντάσματα του παρελθόντος


Μετά τους σεισμούς και τους μετασεισμούς ακούγονται από όλες τις πλευρές καθησυχαστικά λόγια.

Ο Τσίπρας υπόσχεται ότι θα είναι πρόεδρος όλου του Συνασπισμού, ο Αλαβάνος ότι δεν θα απορροφηθεί ο Συν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γλέζος ότι δεν θα γίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα, ο Κουβέλης ότι θα μιλάει μόνο πολιτικά κι όχι για προσωπικές κόντρες, ο Στρατούλης ότι θα παγώσουν οι τάσεις, άλλοι ότι όλα θα γίνουν δημοκρατικά και νομότυπα κλπ κλπ
Ειρήνη ημίν λοιπόν ..
Έ και;
Αυτό είναι το πρόβλημα;
Αν θα τα βρουν μεταξύ τους και για πόσο οι ηγεσίες και οι μηχανισμοί;
Το θέμα είναι ο κόσμος τι λέει για όλα αυτά και κυρίως τι ανάγκες έχει!
Δεν ενδιαφέρει το πως θα κατασκευαστεί η συναίνεση επί των νέων πολιτικών τους ακροβατισμών.
Εκείνοι προσπαθούν νάχουν και τη πίτα και το σκύλο.
Ισορροπίες, συμψηφισμοί, αμοιβαίες υποσχέσεις και εξυπηρετήσεις και στο βάθος κήπος..

Το μήνυμα δεν ελήφθη από κανέναν.
Η κακοδαιμονία της αριστεράς δεν ξορκίζεται με καθησυχαστικά λόγια αλλά με γενναίες διαπιστώσεις κι άλλο τόσο γενναίες πράξεις.
Ας βγάλουμε επιτέλους το κεφάλι από την άμμο, ας ανοίξουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα που φωνάζει ..

Ο Συνασπισμός σαν εγχείρημα έχει τελειώσει προ πολλού - λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι.
Εκτός κι αν καταφέρει με συνέδριο, έστω και τώρα, να γίνει επιτέλους ενιαίο κόμμα καταργώντας τις τάσεις που με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια και την κατανομή εδρών στα όργανα χωρίζουν το κόμμα σε παρατάξεις και πνίγουν τα ρεύματα ιδεών.
Πρόκειται για ένα γυαλί χιλιοραγισμένο που το κολλάμε κάθε φορά και με λιγότερη επιτυχία ακριβώς στο ίδιο σημείο - και στην πρώτη επαφή με την ζοφερή πραγματικότητα γίνεται περισσότερα κομμάτια.
Δύο ψυχές σε ένα σώμα καταπιέζονται αφόρητα
Για να συνυπάρξουν όλο και φτωχαίνουν το λόγο τους, λογοκρίνουν τις απόψεις τους, εγκαταλείπουν το βάθεμα της προγραμματικής τους παραγωγής, στριμώχνονται να χωρέσουν.
Επαναλαμβάνουν συνεχώς το κύκλο της ιστορίας του Χότζα με την κατσίκα. Πότε την βάζουν στο κοινό μας σπίτι και ασφυκτιούν, πότε την βγάζουν για να πάρουν αέρα!

Προτείνω να απελευθερωθούμε απο τις δουλείες της καταναγκαστικής συνύπαρξης και να προχωρήσουμε στο συμβόλαιο ελεύθερης συμβίωσης.
Προτείνω, αν σταθούμε ανίκανοι να καταργήσουμε τις τάσεις, ένα βελούδινο διαζύγιο στον Συνασπισμό. Βελούδινο με την έννοια κανείς να μην κάνει πλέον χρήση του πρώην κοινού ονόματος μετά τη λύση του συμβολαίου. Να περάσει στην ιστορία όπως της ΕΔΑ πχ.

Να φτιάξουν οι Ανανεωτικοί το κόμμα-χώρο των ονείρων μας, να φτιάξουν οι της "αριστερής πλειοψηφίας" το επαναστατικό τους υποκείμενο. Κι όλοι ελεύθερα, αν θέλουνε, να συμβιώσουν ελεύθερα μέσα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΔΑ, ένα μοναδικό πολιτικό σχηματισμό για κοινή παρέμβαση στη πολιτική ζωή της χώρας πάνω σε όσα όλοι συμφωνούμε.

Γιατί να ακροβατούμε συνεχώς επικίνδυνα πάνω στο σχοινί της "συνεννόησης" χωρίς αρχές και συνέπεια;
Γιατί να κουράζουμε και να απογοητεύουμε συνεχώς το κόσμο που μας έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του;
Γιατί να γινόμαστε συνεχώς είδηση για τη φαγωμάρα μας κι όχι για τις ιδέες, τις παρεμβάσεις μας και τη κοινή, ενωτική μας δράση;
Γιατί αντί για αμοιβάδες που όλο πολλαπλασιάζονται σε ένα άρρωστο και ημιθανές σώμα να μη γίνουμε σαράκι στο σώμα του συστήματος;

Όλα αυτά είναι εύκολα - αρκεί να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και για μια φορά να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας κληρονομιάς με αλληλοκατανόηση και γενναιότητα.
Δεν χρειάζεται απλά μεγάλη πολιτική στροφή - πρώτα από όλα χρειάζεται αυτογνωσία και συγκλονιστική συνειδητοποίηση και ανάληψη ευθύνης.
Να τελειώσουμε με τους αυτοματισμούς, τα έτοιμα, τις φοβίες και τις περιχαρακώσεις.
Σε ένα άνετο κοινό σπίτι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας, αντίθετα έχουμε να μοιράσουμε έμπνευση και προωθητικές ιδέες και δράσεις για τις ανάγκες των πολλών.

19 σχόλια:

  1. Η συνέχεια μιας μίζερης κατάστασης δεν συμφέρει και δεν βοηθάει κανέναν.
    Κατ'αρχήν κουράζει τα μέλη που τρώγονται χρόνια και χρόνια.
    Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, δεν πάει άλλο. Γνώμη μου.
    Αλλαγή σκηνικού για να ησυχάσουμε από αυτό το "σαράκι"

    Δεν ξέρω ποιά αλλαγή, αλλά αυτό δεν πάει άλλο.
    Δεν πάει, πως να το κάνουμε;
    Με το ζόρι παντρειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστό το σχόλιο, ένα από τα πιο ψύχραιμα και περιεκτικά που έχω δει τελευταία. Πολύς χρόνος χάθηκε. Ας πάρει ο καθένας το δρόμο του χωρίς ψυχαναγκασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και συμφωνώ 99% με όσα γράφονται σε αυτό το blog, η συγκεκριμένη πρόταση είναι άστοχη και επικίνδυνη. Άστοχη, γιατί δε θα λύσει τα προβλήματα λειτουργίας καμίας εκ των συνιστωσών, παρά μόνο, ίσως, βραχυπρόθεσμα. Οι αποφάσεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν οριστικά και αμετάκλητα θέμα ισορροπίας μεταξύ των μηχανισμών των τάσεων-συνιστωσών, επί ποινή αποχωρήσεως μίας εξ αυτών. Οι διάφοροι Μακιαβέλι των μηχανισμών θα αναρωτηθούν σύντομα «Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;» και θα ανακαλύψουν το νέο εσωτερικό εχθρό. Επικίνδυνη, διότι κάθε σχίσμα αφήνει βαθιές πληγές, και πολύς κόσμος που δε θα θέλει να διαλέξει θα πάει σπίτι του. Και διότι αντί να σπάσουν τα στεγανά των τάσεων, ευκαιρία που υπάρχει μέσα στην παρούσα κρίση, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη περιχαράκωση μέσα σε αυτές και ακόμα λιγότερος διάλογος σε επίπεδο βάσης. Το ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα (επειδή, κυρίως, δεν υπάρχει ακόμα η αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση για να γίνει κάτι τέτοιο) δε σημαίνει ότι αποτελεί το ιδανικό μοντέλο, μέσα στο οποίο πρέπει να διαχυθεί και να χαθεί το κεκτημένο του ενωμένου κόμματος της Αριστεράς που λέγεται Συνασπισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια συμβατική ενότητα, απλώς για την ενότητα;
    Μια συνεργατική "συμμαχία" που θα έχει τα πάντα;
    Απόψεις, αλληλοαυτοαναιρούμενες και αλληλοσυγκρουόμενες.

    Αυτό εγκλωβίζει και δεν ενδυναμώνει, κανένα κίνημα, καμμία άποψη, κανένα άτομο.
    Φθείρει τους πάντες και εκθέτει, όλους μας.

    Το θεωρώ ψυχαναγκαστικό σύνδρομο,
    Αν δεν εξυπερετεί, άλλους σκοπούς.

    Εμένα με πνίγει και δεν είμαι διατεθειμένος, ούτε να επιβάλλω τις απόψεις μου σε άλλους συντρόφους που διαφωνούμε, αλλά δεν μπορώ και να σέρνομαι ως άθυρμα, μεταξύ ασύνδετων και αντιμαχόμενω ομάδων.

    Για ποιό λόγο;
    Για μια αριστερά, αλληλοσφαζόμενη;
    Αυτό πρέσβευα τόσα χρόνια;

    Αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, πως θα αλλάξουμε την κοινωνία;
    Δια της "αλληλοσφαγής";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η άλλη "συγκλονιστική" εξέλιξη που θα έδινε πιθανά φιλί ζωής στον Συνασπισμό σαν ενιαία οντότητα θα ήταν η κατάργηση των τάσεων - όχι ως ρεύματα ιδεών εννοείται αλλά ως μηχανισμών - όχι ξεχωριστές λίστες, όχι κάθετος διαχωρισμός του κόμματος, όχι ταμπέλες, όχι αυτόνομα οικονομικά κλπ
    Σήμερα οι τάσεις είναι καλύτερα οργανωμένες από το ίδιο το κόμμα κι ας συμμετέχει σε αυτές μια ισχνή μειοψηφία μελών.
    Γίνεται όμως αυτό; Από προσωπική εμπειρία δεν το πιστεύω - πιο εύκολο είναι το άλλο που προτείνω. Νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπαρατασσσομαι με την τελευταία πρόταση,καθως συμφωνω΄με τον Πολυβιώτη.
    Και για να μη ξεχνιώμαστε,ετσι 'παρεπιπτόντως' Η Κονσερβοποιία ΑΜΑΣΑ στη Θεσ/νίκη ,εχει απλήρωτους δύο μήνες 150 εργαζόμενους ,πρίν δυο μέρες τους ανακοίνωσε πως τίθενται σε δυο μήνες διαθεσιμότητα και στην διαμαρτυρία των εργαζομένων επέλεξε να βάλλει λουκέτο [αλυσίδες στην εισοδο-κρατόντας τους μισούς φυλακισμένους στον προαύλιο χωρο του Εργοστασίου και τους υπόλοιπους εξω.
    Τα μεσα ενημέρωσης και οι Δημοσιογραφοι ουδόλως ασχολήθηκαν,ειχαν τα δικά τους συμφεροντα να υπερασπισθούν για τα οποία δήλωσαν παρουσες ολες οι πολιτικές δυνάμεις!!!!
    Τι ειπε ο Αλαβάνος???
    'Ελαβα ενα σκληρό μήνυμα......που εχουν βιώσει τον πέλεκη του συστήματος και αβασταχτη την απογοήτευση απο τις ηγεσίες της Αριστεράς''
    Τι εκανε ο νεοσσός?? Βρεθηκε στην εκλογική περιφερεια του Αλαβάνου για προκειμένου να ρίξει τα βέλη του απο το κάστρο της Κρήτης??
    Που βρίσκονται οι ανανεωτικοι,οι ρευματικοι και οι υπόλοιποι ???
    4,7 ε!!!! και ψαχνονται ακομη γιατι !!!γι αυτό ,γιατι εχουν χρόνια που απομακρύνθηκαν απο τα 'στεκια' της εργασίας ,απο τις ανάγκες των πολιτών ,δεν ειναι μόνο η ΓΕΝΙΑ των 700 Ε,υπάρχει και η ΓΕΝΙΑ των 55αρηδων που απολύονται και αυτοκτονούν,και αυτοί δεν ειδαν ουτε ακουσαν ,τον λογο και την συμπαρασταση της Αριστεράς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. στρουθοκάμηλε συμφωνώ μαζί σου αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τον Πολυβώτη. Αυτός ο "γάμος" των δύο τάσεων μέσα στον Συν περνάει μεγάλη κρίση αλλά δεν πρόκειται να σωθεί αν μετακομίσουν σε άλλο σπίτι, όσα "κομφόρ" κι αν διαθέτει!
    Αν δεν βρεθεί ηγέτης ΟΛΟΥ του ΣΥΝ σε αντίθεση με τον κοκκινοπράσινο Τσιπρα κι αν δεν βρούμε τρόπο να κρατάμε ισορροπίες και να σεβόμαστε την Δημοκρατία είμαστε καταδικασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Αλέκα είπε πως ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί.
    Εκείνη έχει τους λόγους της. Εμείς όλοι που θέλουμε μια αριστερά μακριά από καλούπια, τσιτάτα και διακηρύξεις με ξύλινο λόγο, τι λόγους έχουμε να ζητάμε κάτι τέτοιο;
    Το θέμα δεν είναι να πάρει ο καθένας τα μίζερα ποσοστά του και να τραβήξει τη μοναχική του πορεία αλλά πως θα γίνει επιτέλους κατορθωτό όλες αυτές οι τάσεις και οι απόψεις να επεξεργαστούν και να αποτελέσουν ένα σύνολο που να στοχεύει στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.
    Τελικά¨, αν αυτό δεν γίνει, ένα πράμα θα σημαίνει: η κοινωνία δεν έχει ανάγκη την ¨άλλη αριστερά¨.
    Η ¨επαναστάτες¨ βολεύονται με το ΚΚΕ και οι ¨συντηρητικοί¨ με το ΠΑΣΟΚ!
    Εμείς οι υπόλοιποι που δεν χωράμε ούτε εδώ και ούτε εκεί, θα αναζητήσουμε την εκπλήρωση των οραμάτων μας στα διάφορα ¨μουλουκουκουε¨ ή έστω στα ¨κουκουεμουλου-άντε και στους κυνηγούς οι πιο ρομαντικοί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εντάξει.....Ο ένας βρίσκει θετικές τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ, ο άλλος θέλει αποδέσμευση από την ΕΕ. Παντρεύονται αυτά τα πράγματα? Αυτό είναι ...οικουμενικό σχήμα. Καλά, ΔΕΝ το βλέπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ μαζί σου synea ότι ο Συν δεν πρέπει να διαλυθεί. Διαλύεται όμως εκ των έσω - από τη λειτουργία των τάσεων. Δεν είναι διάλυση να αναζητήσεις ένα πιο λειτουργικό μοντέλο όπου οι αριστεροί θα νοιώθουν άνετα με τον διπλανό τους. Τι εμποδίζει κάτι τέτοιο; Στον Συνασπισμό οι τάσεις - μηχανισμοί. Αν δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε ας δοκιμάσουμε την ολοκλήρωση του μοντέλου: ο καθένας αυτόνομος κι όλοι μαζί εκεί που μπορούμε αληθινά να είμαστε μαζί - σε ένα πιο λειτουργικό σχήμα. Μπορεί αυτό να είναι ο Συνασπισμός με μερικές ριζικές αλλαγές; Μακάρι - όλοι το θέλουμε αλλά οι τάσεις το εμποδίζουν χρόνια τώρα. Γι αυτό ίσως χρειαστεί παράκαμψη του αδιεξόδου με προσαρμογή του άλλου σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ζωή κερδίζει όποιος προσαρμόζεται εγκαίρως στην εποχή του και τις σύγχρονες ανάγκες - οι υπόλοιποι μαραζώνουν - κι αυτό βλέπω να έρχεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο κάτω κάτω ο ένας δρόμος είναι η κατάργηση των τάσεων ο άλλος το διαζύγιο. Διαλέγετε και παίρνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρόσθεσα με κόκκινο στο κείμενο μερικές διευκρινιστικές φράσεις που προκύπτουν από όσα συζητιούνται εδώ..
    Επιτρέπεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ με synea, κατ'αρχήν.

    Διάλυση τάσεων ή διαζύγιο;
    Καθόλου εύκολα. Και το ένα και το άλλο.
    Είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ένα μανιχαίστικό δίλλημα.

    Το παρομοιάζω μέ το "μέσα ή έξω από την ΕΕ."

    Υπάρχουν πολλοί δεσμοί, πολλά πρήγματα που θέλουν τον διακανονισμό τους.
    Τόσα χρόνια έχουν δημιουργηθεί τομείς, σχέσεις ( καλέ και κακές) , οργανώσεις, οικονομικά δεδομένα, ΑΥΓΗ, Κτίρια, Συνδέσεις με οργανώσεις (νομαρχιακές, κλαδικές..)
    Ποιός π.χ, θα πάρει την απόφαση;
    Οι ηγεσίες, το συνέδριο; Οι οργανώσεις, ο κόσμος θ αέχουν άποψη;

    Δεν είμαι ούτε υπερ, ούτε κατά..
    Αλλά οι εξελίξεις, θα δείξουν. Αρκεί να μιλάμε και να μην περαμένουμε σιωπηλοί, ούτε να περιμένουμε τον χρόνο να περνάει και να παγιώνονται τα αδιέξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναγκαία επισήμανση.
    Ότνα λέω δεν είναι εύκολο, Και λέω ούτε το ένα ούτε το άλλο, δεν σημαίνει ότι δεν παίρνω θέση.
    Η θέση μου, είναι "Μιλάμε,εκφραζόμαστε, και επικοινωνούμε" με αφορμή παρόμοιες προτάσεις.
    Δεν είναι το καλύτερο να πούμε ναι ή όχι.
    Το καλύτερο είναι να καταθέτουμε, τις παρατηρήσεις, να βλέπουμε τα άλλα σχόλια και κατόπιν να συνθέτουμε, αν είναι δυνατόν ή να επαναπροσδιορίζουμε την πρόταση και τις απόψεις μας.
    Έτσι πλουτίζουμε, επικοινωνούμε και μαθαίνουμε να μιλάμε, Ναι να μιλάμε, γιατί έχουν απομείνει κραυγές και τείχη από μπετόν, όπως λέει ο Γιώργος.

    Τα σχόλια λοιπόν που κάνουμε εδώ, με αυτήν την οπτική τα βλέπω και γι'αυτό σχολιάζω.
    Όχι για να επικροτήσω ή να διαφωνήσω αλλά για να καταθέσω μια άποψη, ει δυνατό προβληματισμού και χρήσιμη.
    Έτερος εξ ετέρου σοφός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εκεί θα οδηγηθούμε (στο διαζύγιο) ή στο γκρουπούσκουλο. Ο κόσμος της αριστεράς έχει κουραστεί με τα καμώματα, τις ανεπάρκειες και τις καρέκλες τους (ολονών). Αν το δείς ψύχραιμα, πως μπορείς να συνυπάρξεις και να καθορίζεσαι από τους διάφορους αριστεριστές ή τους κομμουνισμένους που βρήκαν μαγαζί και πρώτο τραπέζι για να κάνουν το κομμάτι τους; Μας χωρίζουν περισσότερα από ότι μας ενώνουν. Όχι μόνον πολιτικά, αλλά -με πολλούς- και πολιτισμικά.
    Τι εκπροσωπεί αλήθεια ο Θεωνάς ή ο Μπανιάς ή ο Γκλέζος; Παρέες καμιά δεκαριά ατόμων που ο καθένας μπορεί να φτιάξει αν θέλει να το παίξει παράγοντας. Οι άνθρωποι της ανανεωτικής αριστεράς νιώθουν ξένοι μέσα σ' αυτό το συνοθύλευμα και ενίοτε ντρέπονται και για την συνύπαρξη. Δυστυχώς πάμε για διαζύγιο. Ας γίνει τώρα, γιατί κάποιοι -οι νεώτεροι ίσως- μπορεί να θέλουν να "ξαναπαντρευτούν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ

    "Αν το δείς ψύχραιμα, πως μπορείς να συνυπάρξεις και να καθορίζεσαι από τους διάφορους αριστεριστές ή τους κομμουνισμένους που βρήκαν μαγαζί και πρώτο τραπέζι για να κάνουν το κομμάτι τους;"
    ...................

    Αυτό ακριβώς έγραψα, αναλυτικά στο σημερινό μου, ποστ στα ΕΥΩΥΜΑ
    ................................


    "Με τις συνιστώσες, δνε έχω τίποτα. Έχουν τις απόψεις τους.

    Αλλά είναι περίεργο, ένας τόσος μεγάλος αριθμός και όλες αυτές να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ!!

    Τις συνιστώσες, πιστεύω ότι τις χρησιμοποιεί ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ για να περάσει αυτά που θέλει.

    Οι συνιστώσες, έχουν ευθύνη!!

    Αν δεν τόχουν καταλάβει, κρίμα οι αναλύσεις τους.

    Κολακεύονται, όμως κι αυτές νάναι στα κέντρα εξουσίας, δυστυχώς και να παίζουν το παιχνίδι του ΑΑΑΒΑΝΟΥ.

    Αυτό δεν το βλέπουν;

    Από την επανάσταση, έρμαιο στις διαθέσεις του κάθε προέδρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗΣ
    "Τι εκπροσωπεί αλήθεια ο Θεωνάς ή ο Μπανιάς ή ο Γκλέζος; Παρέες καμιά δεκαριά ατόμων που ο καθένας μπορεί να φτιάξει αν θέλει να το παίξει παράγοντας"
    Γι αυτό λέω ότι είναι αντικατοπτρισμοί στην έρημο του Συνασπισμού
    Αν αυτή η άνυδρη γη των μηχανισμών γεμίσει ζωή και δημοκρατία (που για μένα σημαίνει κατάργηση των τάσεων-παρατάξεων), οι αντικατοπτρισμοί θα διαλυθούν. Αν όχι θα γίνουν εφιάλτες - θα βλέπουμε τον Ρούντι στον ύπνο μας να απευθύνει διάγγελμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ίσως και στο ξύπνιο μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU