Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Μια πρόταση δημιουργική (;) και σωτήρια (;;) !



Μετά και την αδιέξοδη εισήγηση Τσίπρα στην ΚΠΕ του Συνασπισμού η εσωστρέφεια καλά κρατεί και μάλλον θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι .. και ποιός ξέρει για πόσο ακόμα!

Ο καθένας το τραβάει προς την κατεύθυνση που τον συμφέρει ή που τον «εμπνέει». Όλοι έχουν κι ένα παράπονο από όλους και προφανώς κανείς δεν θα κάνει πίσω (παράδοση αυτό στην αριστερά ..)

Όμως, αυτό που κινδυνεύει είναι η ίδια η αριστερά και το έργο της στην κοινωνία!

Κι επειδή όλοι έχουν και κάποιο δίκιο από την σκοπιά τους, η μόνη λύση είναι φυγή προς τα εμπρός, ΤΩΡΑ!

Προτείνουμε λοιπόν να γίνουν άμεσα και ταυτόχρονα δύο κινήσεις:

  1. Να αποκτήσει οργανωτική δομή ο ΣΥΡΙΖΑ με μέλη, δημοκρατικές διαδικασίες και εκλεγμένα όργανα ( η ιστορία της ΕΔΑ δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης )

Να εγγραφούν μέλη τώρα και οι επόμενες συνδιασκέψεις να είναι αποφασιστικές κι όχι συμβουλευτικές όπως οι δύο προηγούμενες.

Οι συνιστώσες να εκλέγουν αντιπροσώπους ανάλογα με τα μέλη τους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑκαι οι ενταγμένοι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητοι - οι κακώς μέχρι σήμερα αποκαλούμενοι ανένταχτοι ή «οπαδοί», επίσης.

Αυτή η μέθοδος θα μαζικοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτυπώσει καθαρά τις αναλογίες και τη συμμετοχή, για μια δημοκρατική αντιπροσώπευση κι όχι συμφωνίες κορυφής και θα επιτρέψει επίσης μεγάλες ανασυνθέσεις ρευμάτων και ιδεών, συνεισφορά και ζωντάνια στις τάξεις του.

  1. Να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως διακριτές συνιστώσες, όλες ξεχωριστά οι τάσεις του Συνασπισμού.

Αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ίσως στον Συνασπισμό αλλά απελευθερώνει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα «εσωτερικά» του.

Έτσι θα αποτυπωθεί μέσα στο ενωτικό σχήμα με σαφήνεια η δύναμη σε συμμετοχή των ανανεωτικών και της «αριστερής πλειοψηφίας» και δεν θα χρειάζεται να γίνονται υποθέσεις, σπέκουλα και δίκη προθέσεων.

Έτσι πχ ο Παπαδημούλης θα μπορούσε νομιμότατα να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση αν οι ανανεωτικοί αποδεικνυόντουσαν δεύτερη δύναμη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η μειοψηφική τάση του Συν που όμως αγγίζει το 35-40% της συνιστώσας αυτής, εξαφανίζεται ως ανεξάρτητη φωνή στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δημιουργεί εντάσεις, τριβές, παράπονα και υποψίες ένθεν κακείθεν για ύποπτες στοχεύσεις.

Αφού ο Τσίπρας αδυνατεί να εκφράσει τον όλο Συνασπισμό ας αντιπροσωπευτούν οι ανανεωτικοί μόνοι τους.

Καθαρές κουβέντες!

Με την πρόταση αυτή, από εσωτερικός εχθρός για μερικούς, η ανανεωτική πτέρυγα μπορεί σε μια βραδιά να μετατραπεί σε μια πολύτιμη και καλοδεχούμενη σοσιαλιστική συνιστώσα!

Η πρόταση απευθύνεται στους πάντες μέσα και έξω από τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σε όσους παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες προκρίνουν μια δημιουργική αριστερά με διαφορετικότητα, διάλογο και κοινή δράση αντί με μιζέρια, γκρίνια και καθεστωτισμούς και συμφωνίες κορυφής.

Ζητάμε τις απόψεις σας και την υποστήριξή σας στην παραπάνω πρόταση!

Αριστερή Στρουθοκάμηλος και Σκόρπια Αριστερή Σύναξη (ΣΑΣ)

26 σχόλια:

  1. Δηλαδη - σε γενικες γραμμες - προτεινεις την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Συνασπισμού...

    Τι λες βρε παιδι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με την άποψη.
    Και να προσθέσουμε ότι στα ΜΜΕ δεν θα πηγαίνει όποιον καλούν, αλλά όποιον αποφασίζουν οι συλλογικές διαδικασίες. Τέρμα στην σχεδόν μονοφωνική εκπροσώπηση στα τηλεοπτικά πάνελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις κρίσιμες αυτές ώρες για τον ΣΥΝ αναλογίζομαι τι θα σκέφτεται άραγε ο Αλαβάνος.
    Δεν μίλησε ακόμα. Προβληματίζεται… Ξέρει πως αυτήν την φορά πρέπει να είναι σίγουρος. Ίσως και να νοιώθει έτσι γιατί κάποια πράγματα τον ματαίωσαν ή τα υπολόγισε λάθος.. Κι αυτός, όπως κι άλλοι σύντροφοί του, μόχθησαν για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική της Ενότητας της Αριστεράς. Μόχθησαν και για την ισορροπία μέσα στον ΣΥΝ. Και μόχθησαν μαζί. Ποτέ δεν μίλησαν με απρέπεια π. χ ο Αλαβάνος με τον Παπαγιαννάκη. Τι γίνεται σήμερα με τους νεότερους «ηγέτες»;

    Σήμερα η ΚΟΕ, μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές θα ονειρευόταν να πάρει 0,2% και ενώ ο ΣΥΝ θυσιάζει τον Παπαδημούλη, τον καλύτερο Έλληνα ευρωβουλευτή, (μετά τον Αλαβάνο), για χάρη της «απλής, καλής κοπέλας» (Σωτηρίου) όπως την αποκάλεσε ο Αλαβάνος στο ντιμπέιτ με μηδέν βιογραφικό, σήμερα λοιπόν ανεχόμαστε να μπαίνει με θράσος η ΚΟΕ στα εσωτερικά του ΣΥΝ και να αποδίδει ευθύνες στους ανανεωτικούς για το ποσοστό και που δεν βγήκε η Σωτηρίου! Ενώ εκείνοι των οποιων θυσιάστηκε ο υποψήφιός τους ήταν ακριβώς οι ανανεωτικοί. Και ο Τσίπρας, αρχηγός υποτίθεται όλου του ΣΥΝ δεν προστατεύει καν το κόμμα του! Δεν λέει λέξη!
    Δεν είμαι στην ανανεωτική πτέρυγα αλλά το να επιρρίπτονται ευθύνες για το χαμηλό ποσοστό στην ανανεωτική πτέρυγα αποτελεί τουλάχιστον ηλίθια αντιστροφή της πραγματικότητας αλλά και άρνηση να εξετάσει κανείς τι αληθινά συμβαίνει. Το χαμηλό ποσοστό το έδωσε η κοινωνία στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν η Σωτηρίου ήταν π. χ Παπαδημούλης ή Αλαβάνος έχει κανείς αμφιβολία ότι το ποσοστό θα ήταν μεγαλύτερο;
    Αν περαιτέρω η Σωτηρίου δεν ήταν κάτι σαν άγουρο Κνιτάκι και δεν έλεγε ξύλινες βλακείες του τύπου «Θέλω μια Ευρώπη κόκκινη, πράσινη και μώβ. Κόκκινη ως Αριστερή, πράσινη, οικολογική και μωβ με φεμινισμό» τότε ίσως να γινόταν κάτι!!

    Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας ΑΡΝΕΙΤΑΙ να πάρει την αρχηγική ευθύνη για το ποσοστό, ενώ άλλα έλεγε προεκλογικά. Τώρα «στρίβει το νόμισμα», ισομερίζει ως δια θαύματος! την ευθύνη ηγεσίας και μέλους και λέει πως «¨Όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα»! Αρνείται να λάβει το μήνυμα με αλαζονεία, λέει πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, λέει πως είναι απλώς δύσκολη η συγκυρία και τρίζει τα δόντια στους ανανεωτικούς λέγοντας πως αν θέλετε να αλλάξει ο ΣΥΝ πολιτικά και να κάνει στροφή ζητήστε Συνέδριο να αναμετρηθούμε! Λέει με λίγα λόγια πως εγώ έχω την πλειοψηφία και θα διαχειριστώ ΟΛΟ το Κόμμα όπως εγώ θέλω! Αγνοεί, δυστυχώς όμως ότι με τέτοια αλαζονεία και καθεστωτική συμπεριφορά, εξωθεί με το ζόρι το 35-40% του κόμματος σε απόσυρση ή έξοδο! Αγνοεί ο μωρός, ότι οξύνει την αντιπαράθεση. Αποδίπλα, οι «δικοί του» ξεσαλώνουν βρίζοντας. Όπως ο Μπαλτάς που κατηγορούν οι ανανεωτικοί σε ανακοίνωσή τους ότι συνέκρινε στην συνεδρίαση της ΚΠΕ τον Κουβέλη (εν τη απουσία του) με την Δαμανάκη πριν πάει στο ΠΑΣΟΚ, με την πλήρη ανοχή του παρόντος Τσίπρα.
    Σύμμαχος και καθοδηγητής, η σκιώδης, αγέλαστος πέτρα Καρίτζης που τον νουθετεί ως φαίνεται πώς να αντιμετωπίζει τους «εσωτερικούς εχθρούς». Τον Αλαβάνο, που τούφαγε την θέση στο ντιμπέιτ! Και τους ανανεωτικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φράξια της Κουμουνδούρου, που επέβαλε ο Τσίπρας, η παρέα του που κατέχει πλέον έμμισθες θέσεις, με άτομα σε θέσεις ευθύνης που δεν έχουν καν εκλεγεί όπως λέει το καταστατικό συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες και την ενορχήστρωση του «πολέμου» κατά των ανανεωτικών. Επεκτείνουν οργανωμένα την δράση τους στο διαδίκτυο και πληθαίνουν τις γραμμές τους με θερμοκέφαλους νεοκομσομόλους από την νεολαία τους οποίους μυούν στην «επαναστατική γυμναστική» του αριστερού ρεύματος που σκοπό της έχει να ξεκάνει τους ανανεωτικούς, να τους πετάξει έξω από το κόμμα!

    Αυτό ήταν δυστυχώς το αποτέλεσμα της χριστιανικής έμπνευσης του Αλαβάνου να δώσει τα ηνία στην νέα γενιά και τον «ταλαντούχο» Τσίπρα. Αυτόν άκουσε το κόμμα και τους ψήφισε όλους αυτούς που τώρα δρομολογούν την διάσπαση του ΣΥΝ με την ανωριμότητά τους.
    Δυστυχώς, αγαπητέ Αλέκο, με αφελή χριστιανικά οράματα δεν γίνεται σοφή πολιτική. Δεν ήρθε η νέα γενιά στα πράγματα στον ΣΥΝ. Μπήκε απλώς ο Αλέξης και οι φίλοι του παραγκωνίζοντας άλλους πολύ αξιότερους. Ασκήθηκε ο γνωστός, αστικότατος νεποτισμός, τόσο όμοιος με το ..κληρονομικό δικαίωμα.. Η δε νέα γενιά στην οποία τόσο συχνά αναφέρεσαι κι ελπίζεις γύρισε την πλάτη στον ΣΥΝ. Αλλιώς δεν θα έβγαινε η ΔΑΠ πρώτη στις φοιτητικές εκλογές. Αλλιώς το δελτίο ειδήσεων του STAR με τα ξέκωλα και τις βίζιτες δεν θα ήταν πρώτο σε τηλεθέαση στην νεολαία. Αλλιώς οι ηλικίες μέχρι των 35 θα ήταν αυτές που θα ψήφιζαν κυρίως τον ΣΥΝ σε αυτές τις εκλογές κι όχι εκείνες από 45 και άνω που ξελάσπωσαν σε ψήφους τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς κάτι καλύτερο θα ερχόταν μετά τον Δεκέμβρη για τους εργαζόμενους και τους νέους κι όχι να μας λένε απλώς διάφοροι ότι γίναμε κι αριστεριστές! Ή μήπως γίναμε σ. Αλέκο;
    Μήπως οι νεολαίοι σου δεν έκαναν και τόσο καλή δουλειά; Εκτός από τον Βωβό –που μην ξεχνάμε ότι το ΣτΕ καθάρισε- ποια άλλη νίκη είχαμε οικολογική; Ασχολήθηκαν καθόλου οι νεολαίοι της Κουμουνδούρου μήπως με τον Ασωπό καθόλου; Ή συνεργάστηκε ο Τσίπρας με την wwf που έχει χορηγό την COCA COLA κάνοντας κοινή παρουσίαση πέρσι την ημέρα της οικολογίας; Και με ποιο σοβαρό πρόβλημα ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 10 συνιστώσες μαζί;

    Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά υπερεκτιμήθηκε και ήταν wishful thinking η περαιτέρω σύγκλιση μαζί του πέρα από μια εκλογική συνεργασία; Πόσο πιο αριστερά, με ποιόν περισσότερο αριστερισμό δηλαδή να συνδιαλλαγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφού δεν πάει άλλο.. Έχουμε κι αναρχικούς και μαοικούς. Πόση άλλη πολυγλωσσία θέλεις; Και από πού πλέον θα πάρει ψήφους για να αυξήσει το ποσοστό του; Όταν έχει εξαντλήσει την αριστερίστικη πτέρυγά του πως μπορεί να πάρει ψήφους από τους σοσιαλδημοκράτες πιθανούς ψηφοφόρους του; Για πόσο ακόμα θα βολοδέρνουμε με την ανοησία του κάθε γκρουπούσκουλου που θα μας φράζει τον δρόμο και στα πιο απλά; Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι σημερινές ζημιές από τον ΣΥΡΙΖΑ αλήθεια; Εμάς μας ενδιαφέρει τι ζητάει η κοινωνία η η ΚΟΕ που συνεχίζει να μας αποκαλεί ρεφορμιστικό κόμμα στα φυλλάδιά της; Και πως ζητάτε από τα μέλη του ΣΥΝ, ενώ ψήφισαν δημοκρατικά για τους εκπροσώπους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ μετά να στηρίξουν έναντι του Παπαδημούλη που φαγώθηκε άδικα, την Σωτηρίου παντελώς άγνωστη, με μηδέν προϊστορία και που μας επεβλήθη καπελωματικά; Σε τελική δεν είναι αντιδημοκρατικό να αγνοείται το 37% του κόμματος και πολλοί περισσότεροι σύντροφοι που ψήφισαν Παπαδημούλη στο εσωκομματικό δημοψήφισμα έναντι μιας άλλης αναξιότερης επιλογής από μια μικροομάδα ονόματι ΚΟΕ; Αυτά τα «δωράκια» ας τα κάνετε σε προσωπικό επίπεδο. Εδώ ή έχουμε δημοκρατία ή όχι. Και την ΚΠΕ για τα μετεκλογικά συμπεράσματα ας την συγκαλούσατε μετά από τις τοπικές οργανώσεις, δεν χρειαζόμαστε να μας επιβάλλει κανείς γραμμή. Εσείς δηλαδή τι θα λέγατε άλλο από δικαιολογίες; Κάντε μόνοι σας την αυτοκριτική σας χωρίς ανακοινώσεις σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρώτα να εξασφαλίσει "χώρο" ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική γεωγραφία ΔΕΞΙΑ - ΚΕΝΤΡΟ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και μετά... βλέπουμε. Δεν καταλαβαίνετε λοιπόν πού είναι το πρόβλημα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕ "ΜΕΓΑΛΕ" έγινε η δεν έγινε εσωτερικό δηοψήφισμα για τους υποψήφιους στην ΕΥΩΒΟΥΛΗ;
    Γιατί δεν πηγαίνετε στο ΠΑΣΟΚ να οικοδομήσουμε επιτέλους μια πραγματικά ριζοσπαστική αριστερά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανάλογη πρόταση αυτή έχω διατυπώσει στο φορουμ του συριζα.Το σχετικό απόσπασμα λέει: "...Η λύση νομίζω είναι μία: συναινετικό διαζύγιο (επειδή οι εντάσεις και οι διαγραφές δεν έχουν κανένα νόημα). Διάλυση του Συνασπισμού. Δημιουργία όσων νέων κομμάτων θέλουν από τον σημερινό συνασπισμό. Ένταξη όσων νέων κομμάτων προκύψουν (συνιστωσών) στον ΣΥΡΙΖΑ, και μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πιο συνεκτικό οργανισμό (εάν δεν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα). Δημιουργία τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ παντού. Σε αυτόν τον οργανισμό (ΣΥΡΙΖΑ), εάν θέλουν εντάσσονται και οι ανανεωτές. Εάν δεν θέλουν, ας πάνε στο καλό!
    Τώρα, εάν δεν θέλουν αυτή τη λύση, ας φύγουν μόνοι τους. Εάν και πάλι δεν θέλουν να φύγουν, ας φύγουν όλοι οι υπόλοιποι. Ας κάνουν νεό πολιτικό σχηματισμό, και ας ενταχθούν (ως νεο-Συνασπισμός με όποια ονομασία) στον Συριζα. Τα υπόλοιπα, όπως πιο πάνω.
    Όλα τα άλλα είναι φιλολογήματα να περνάει η ώρα.Ιδού η Ρόδος ιδού και το....τόλμημα!".

    Τα περι σοσιαλισμού με δημοκρατία μια χαρά ακούγονται, και κανένας δεν θα ήταν αντίθετος. Δεστε όμως τι αποτελέσματα έχει ΕΝΤΟΣ του ΣΥΝ. Όπου οι δημοκρατικές αρχές και η ανοχή από τη μια πλευρά (πλειοψηφία), εκλαμβάνεται ως αδυναμία (?) από την άλλη (μειοψηφία).
    Κιαν καταργηθεί ο Συνασπισμός, τι (μεγαλύτερο) "κακό" θα συμβεί? Το κέρδος θα είναι ένα νέο κόμμα και η καλύτερη λειτουργία και παρέμβαση του Συριζα.
    Τύχη Αγαθή!
    City_Zen1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πρότασή μας γίνεται ακριβώς για να αποφευχθούν οι υπόλοιπες "λύσεις" που όλες τους θα είναι οδυνηρές γα την αποτελεσματικότητα της αριστεράς στην κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι κανένας δεν θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτήν την εκδοχή γιατί δεν δικαιώνει κανέναν και κυρίως τον ενδοαριστερό εμφύλιο! Όμως κάτι πρέπει να γίνει-και κυρίως να μάθουμε οι αριστεροί να συνυπάρχουμε .. αλλιώς "τέρμα τα δίφραγκα".
    @ανώνυμος1: δεν προτείνουμε την κατάργηση του Συνασπισμού. Απλά εφόσον καταργήθηκε από την ηγεσία Τσίπρα το κεκτημένο του να συνθέτει ο εκάστοτε Πρόεδρος τις διάφορες απόψεις (σιγά το δύσκολο) ο διχασμός θα βαθύνει και το γυαλί θα ραγίσει - μόνο ένας τρόπος συνύπαρξης εφόσον γίνει και κουλτούρα, θα σώσει το κόμμα από την διάσπαση και το πισωγύρισμα 20 χρόνια.
    @ανώνυμος4:η κατασκευή συναίνεσης στα κομματικά συνέδρια ξέρεις είναι εύκολο πράγμα - αυτό όμως δεν αναιρεί ότι η διακριτή τάση των ανανεωτικών είναι σήμερα η δεύτερη σε δύναμη "συνιστώσα" στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να αγνοείται στη σειρά της λίστας έναντι μιας συνιστώσας με ελάχιστη παρουσία στην κοινωνία έναντι άλλων υπολογισμών
    @no frost: πράγματι ο Αλαβάνος συμπεριφέρεται πολύ χριστιανικά, ειδικά στους μαρξιστές λενινιστές και την παρέα των νεοαριστεριστών νεολαίων. Έχει ίσως ενοχές αφού με τον ενθουσιασμό του μας τους επέβαλε και τώρα πρέπει να παραδεχτεί μια δύσκολη αλήθεια. Ίδωμεν
    @ανώνυμος5:εάν φίλε μου η πρότασή μας υλοποιηθεί θα δεις ένα ΣΥΡΙΖΑ με φυσιολογική σύσταση. Δηλαδή όλους μέσα - κι εκτός από το οξυγόνο που θα φέρουν οι "ανένταχτοι" και την αναλογία που θα καλύψουν επί τοις %, κατά τα άλλα θα αποκατασταθεί η αλήθεια για το ποιοί και πόσοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ από τις υπόλοιπες συνιστώσες-ρεύματα. Και τότε θα πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί μέσα στη θολούρα πολλοί έχουν καβαλήσει το καλάμι. Δεν βλέπουμε να τους ενδιαφέρει πια η ανασύνθεση αλλά το μαγαζάκι τους και μια θέση στη γραμματεία! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξ αιτίας τους ακόμα σε μεταβατικό στάδιο - τι θα γινόταν αν την εποχή της δημοσκοπικής ανόδου είχαν ανοίξει τις πόρτες να γίνει ο κόσμος μέλος και τις δημοκρατικές διαδικασίες; Τα γκρουπούσκουλα θα είχαν εξαφανιστεί ενώ τώρα απολαμβάνουν μεγαλεία και "αυθαδιάζουν" που λέει και ο Λεωνίδας.. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα το πιο αντιδημοκρατικό αριστερό μόρφωμα που έχουμε γνωρίσει. Ή θα προχωρήσει ή θα γίνει κέλυφος. Δεν ξεκίνησε σαν εκλογική συνεργασία αλλά σαν απόπειρα ενωτικής ανασύνθεσης της αριστεράς και όλα έχουν μείνει στο ψυγείο χάριν του Ρινάλντι και του Νταβανέλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Στρουθοκάμηλο
    Αφού ο σ. Λεωνίδας (ο οποίος σε μεγάλο βαθμό συμπυκνώνει στις εκτιμήσεις του τις απόψεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας), μόλις χτές (14.6.2009 - Ελευθεροτυπία) μας είπε για μιά ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήταν ένα λάθος κι ότι εν πάσει περιπτώσει έφτασε στο τέλος του, δε νομίζεις ότι η πρότασή σου για συμμετοχή τουλάχιστον της Αν. Πτ. του ΣΥΝ ως συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ουτοπική; Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΝ διαλύεται και οι τάσεις του συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνιστώσες, πώς θα συμμετάσχει η Αν. Πτ. ως συνιστώσα σε ένα εγχείρημα με το οποίο διαφωνεί ριζικά και εξ αρχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο σ. Λεωνίδας έχει την άποψή του και είναι σεβαστή - κι έχει και ένα βάρος σε ότι λέει. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που λέει είναι θέσφατο. Ούτε εμείς λέμε να διαλυθεί ο Συν. Απλά εντοπίζουμε ότι κουβαλάει από την συγκρότησή του μιαν αντίφαση. Ενώ συγκροτήθηκε σαν κόμμα πολιτικής ενότητας και θα μπορούσε εξ αρχής να είναι αυτό που προσπαθεί να γίνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε κι αυτό τον οδηγεί σε μόνιμη εσωτερική μάχη χαρακωμάτων.Ας το αντιμετωπίσει κάποτε! Στο μεταξύ δεν μπορούν να συνυπάρχουν δύο εν δυνάμει ομοσπονδιακά σχήματα την ίδια στιγμή και με την ίδια αναφορά ούτε να πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εσωτερικά του Συνασπισμού. Ας αναγνωρίσουμε πρώτα την πραγματικότητα κι ας αποφασίσουμε: αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει μια εκλογική συμμαχία τότε και ο Συν θα παραμείνει ένα ξεχωριστό μόρφωμα. Αν όμως αποφασίσουμε ότι προχωράμε στην ανασύνθεση της αριστεράς όπως πχ έκανε το Μπλόκο στην Πορτογαλία, τότε αργά ή γρήγορα οι διάφορες συνιστώσες θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν και να αφομοιωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας νέα ρεύματα στο εσωτερικό του. Τι περιμένουν οι καρεκλοκένταυροι όλων των συνιστωσών; Ο Συν σε αυτή την περίπτωση θα λύσει δημοκρατικά το δικό του πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει σε κανέναν τι θα κάνει - ώριμοι είναι ας αποφασίσουν! Το μέγα πρόβλημα είναι ότι η αριστερά είναι δέσμια της ιδεολογικής καθαρότητας και παραμένει σε νηπιακό επίπεδο όσον αφορά την αφομοίωση της διαφορετικότητας στην κοινή δράση. Δες και το ΚΚΕ, το ΝΑΡ και όλους τους άλλους που δεν μπορούν να απεμπλακούν από την Αυθεντία τους και το Απόλυτό τους. Αρρώστια!
    Το μαρξιστικό λενινιστικό μικρόβιο που έλεγε και ο Λεωνίδας Χρηστάκης κάποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. no frost
    καλημέρα.....
    για τη ΚΟΕ....και για τη σ. Σωτηρίου.
    Κάποιες επισημάνσεις.... Η ΚΟΕ τήρησε κατά γράμμα όλες τις συμφωνίες και δεν είδα ποτέ να προβάλλει τη δική της θέση για την Ευρώπη τη κρίσιμη αυτή προεκλογική περίοδο...Αντίθετα είδα άλλους κρίσιμες περιόδους όπως ο Δεκέμβρης να εκφράζουν τη δική τους άποψη....
    Η διάταξη των θέσεων 1η-3η (αποφασίστηκε στο συνέδριο) και ποιοι θα τη καταλάβουν έγινε με δημοκρατικότατες διαδικασίες, ακριβώς ίδιες με εκείνες που ακολουθήθηκαν και στις προηγούμενες...δε καταλαβαίνω γιατί τώρα δεν είναι καλές;; Επειδή δε βγήκε ο Παπαδημούλης;; Είναι σωστό να το υποστηρίζει κάποιος αυτό; Είναι σωστό να λέμε στρουθοκάμηλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο αντιδημοκρατικό κόμμα; Τι είναι καλύτερο λοιπόν ...να ακούγονται οι απόψεις...συντεταγμένα στα όργανα...ή να αποφασίζει ο αρχηγός ή το ΠΓ; Ξανακέψου το!
    @ no frost
    μας φταίει ο Tσίπρας ή ο Καρίτσης; Αλήθεια από πότε φταίνε μόνο οι ηγέτες στην Αριστερά; Δεν είναι συλλογική η ηγεσία μας;
    Να σας πω τι βλέπω...μία σταλινίνη απλώνεται στον αέρα από ανθρώπους που λέγονται “ανανεωτικοί”....ας το σκεφτούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι είναι καλύτερο και ορθότερο να κάνεις αποτίμηση των αποτελεσμάτων μπροστά στη κ. Τρέμη και τον κ. Πρετεντέρη...
    @στρουθοκάμηλε
    Διαφωνώ με την πρόταση έτσι όπως τίθεται για οργανωτική αυτονόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά διάλυση του ΣΥΝ....ουσιαστικά είναι μία πρόταση - υπεκφυγή....δε μας κάνει ο ΣΥΝ, ας μπούμε στο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε μερίδιο ως δεύτερη συνιστώσα του (αλήθεια από που φαίνεται ότι θα είναι η δεύετρη συνιστώσα;) και ταυτόχρονα να μην πάρουμε και την ευθύνη για τη διάλυση του ΣΥΝ.
    Η μειοψηφία του κόμματος είναι 37% ωραία ! Μήπως όμως αυτό είναι εικονικό...μήπως δηλαδή διαμορφώνεται εξ αιτίας της δυνατότητας (είναι σωστό αυτό όμως) να εκπροσωπείται στο συνέδριο μία Πολιτική κίνηση η "ανανεωτική πλευρά ας πουμε από 1 σύντροφο που πήρε μόνο 6 ψήφους στην οργάνωσή του...επαναλαμβάνω δεν είναι κακό αυτό αλλά μη μεγαλοπιάνεται η "ανανεωτική" τάση. θεωρώ ότι το ποσοστό στη βάση του κόμματος είναι μικρότερο.
    Είναι υπεκφυγή αυτή η πρόταση γιατί θα μπορούσε η λεγόμενη "ανανεωτική" τάση να ιδρύσει μία συνιστώσα και να ενταχτεί στο ΣΥΡΙΖΑ....Το αποθανέτω ο ΣΥΝ μετά των αλλοφύλων δε μου ταιριάζει...
    @ no frost
    ποιοι ικανότεροι παραμερίστηκαν;
    με ποια οικολογικά ζητήματα δεν ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; ε όχι να τα ακούμε αυτά κι από μέσα; και να δίνεις το Βραβείο στο ΣΤΕ για το Βωβό....
    Η λύση είναι αριστερά...τους σημερινούς σοσιαλδημοκράτες θα τους κερδίσεις υιοθετώντας την ιδεολογία τους, ή αλλάζοντάς την;
    Εγώ λέω αλλάζοντας την ...
    Οι προσωπικές επιθέσεις δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται στο προσκήνιο...Για το δια ταύτα ,την πολιτική θα μπορούσες να πεις κάτι....Όμως για την πολιτική του;; Τι έκανε πέρα από τα αποφασισμένα στα όργανα ο Τσίπρας και οι άλλοι που αναφέρεις; Πότε βγήκε πριν από τα όργανα να τοποθετηθεί ο Τσίπρας εκφράζοντας και μόνο την προσωπική του άποψη...ΠΟΤΕ! Αντίθετα άλλοι το έκαναν...δικαίωμά τους λέω εγώ, αλλά κρίνονται, όπως κρίνεται και η πολιτική του ΣΥΝ αλλά στα όργανα , στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ...Ας πάμε εκεί να το συζητήσουμε....ανοιχτά κι ωραία, αφού πρώτα το κουβεντιάσουμε στις οργανώσεις.
    ΥΓ:Η οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει τη διάλυση του ΣΥΝ. Μπορούν και οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν και συνιστώσες…. Ποτέ και επί ενιαίου ΣΥΝ δεν υποστήριξα τη διάλυση των οργανώσεων των κομμάτων ΚΚΕ και ΕΑΡ… τελικά η πρόταση αυτή έκανε κακό γιατί την εκμεταλλεύτηκε η Παπαρήγα και την απέδωσε σε όλους μας….
    Την καλημέρα μου σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σύντροφε...
    Η πρόταση σου είναι σε θετική κατευθυνση. Ετσι θα λυθεί και το πρόβλημα όχι μόνοτ ου ΣΥΝ, αλλά και των υπολοίπων που αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν συμφωνώ ότι αυτή η πρόταση σημαίνει διάλυση του ΣΥΝ. Το αντίθετο. Υπάρχει το παράδειγμα της Ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς, όπου μετέχει το ΚΚΙ και άλλες αριστερές & οικολογικές οργανώσεις. Εκεί υπάρχει η ιδιότηξτα του μέλους της Ενωμένης Αριστεράς...

    Εφόσον θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνυπάρξουμε όλοι μαζί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι διάφοροι ανώνυμοι γράφουν με περίσσια ευκολία για αποχωρίσεις για διαγραφές , προκαλώντας την ανανεωτική πτέρυγα να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ η από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τα γραφόμενα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πάλεψαν δεν αγωνίσθηκαν για το κοινό μας σπίτι το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν την ιδιότητα του επισκέπτη.Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει σε πιο χώρο βρίσκονται. Μυρίστηκαν μεγάλα ποσοστά και έφθασαν . Κατακτητές, βιαστικοί, θορυβώδεις, κενοί σαν άδειοι τενεκέδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συζητούσα με ένα σύντροφο από την Άρτα και έναν από τη Χίο μια μέρα πριν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τους ευρωβουλευτές . Μου λέει ο Αρτινός θα βγει ο Χουντής και απαντάει ο Χιώτης . Σίγουρα . Καλά ρε παιδιά πως είσαστε τόσα σίγουροι τους ρωτώ; Μου λέει ο Αρτινός σήμερα πήγαν και πήρανε τον πατερά μου να ψηφήσει σύντροφοι από το αριστερό ρεύμα .Ο πατέρας μου είναι άρρωστος και έχει να βγει από το σπίτι δυο χρονιά. Εχει να βγει από της εκλογές του 2007 .Όταν βλέπω τέτοια κινητοποίηση σημαίνει πως το αριστερό ρεύμα μέχρι και πεθαμένους θα σηκώσει για να πάνε να ψηφήσουν . Συμπληρώνει ο Χιώτης εμείς στη νεολαία του ΣΥΝ έχουμε κάνει φοβερή δουλειά θα πάρουμε 12-1στην οργάνωση μας υπέρ του Χουντή .
    Αυτά σκέφτομαι και έχω μετανιώσει που δεν ψήφισα τον Παπαδημούλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν είναι εφαρμόσιμη,χωρίς να μπώ σε ιδεολογικές θεωρίες και απόψεις.
    Κάθε διαζύγιο έχει τα τρωτά του και τις δυσκολίες του.

    1.Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το "πολιτικό βάρος" μιας τέτοιας πρότασης.
    2.Δεν παύει νάναι μια διάλυση, κι'απο'αυτές έχουμε χορτάσει. Αν θα γίνει, θα δείξει στην ώρα του.
    3. Υπάρχει και μια ματιά που φαίνεται νάχεις δίκιο, αλλά δεν έχει συνοπολογιστεί το ιστορικό πολιτικό βάρος της κάθε συνιστώσας. Και μιλώ για το ιστορικό, όχι για να παρελθοντολογήσω, αλλά γαιτί το παρελθόν καθορίζει και το μέλλον. Και αυτή η πρόταση αδικεί το ειδικό βάρος της Ανανωτικής Πτέρυγας.
    Χωρίς να θέλω να αδικήσω καμμία συνιστώσα, ούτε είμαι ο αρμόδιος για νάμαι τιμητής, οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν είναι μόνο θέμα ποσοστών ούτε απλώς "συνιστώσες".
    Είναι κοινωνικοπολιτικοί σχηματισμοί και δεν νομίζω ότι μπορούμε να λύνουμε τέτοια θέματα, σαν "υποθέσεις εργασίας" ή με απλά θεωρητικά σενάρια.

    Άποψή μου, φυσικά και με όλο τον σεβασμό.
    Την καλησπέρα μου, σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξανά και ξανά, θα πω και θα ξαναπώ ότι ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ!
    Προτείνουμε να αποκατασταθεί η τάξη, η δημοκρατική τάξη στον ΣΥΡΙΖΑ!
    Το προσωρινό μέτρο ομοφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ έχει παραταθεί πολύ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του. Εν αναμονή της εισδοχής των "ανένταχτων" που θα φέρουν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μπει στο ψυγείο. Η λαϊκή "εισβολή" στο ενωτικό σχήμα τρομάζει τις γκρούπες γιατί θα χάσουν το ρόλο και την εξουσία τους και θα περιοριστούν στο μικρό ρόλο που ούτως ή άλλως παίζουν και στην κοινωνία. Στο φυσιολογικό τους δηλαδή ποσοστό. Αυτό λοιπόν που λέμε είναι:ας αποκτήσει δημοκρατική δομή ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και διαδικασίες-όπως γίνεται και στην Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας (ευχαριστώ την Κόκκινη Πιπεριά για την βοήθεια), όπως γίνεται και στον Συνασπισμό! Ας φύγουμε από την κατάσταση όπου ελέω συμφωνιών κορυφής μοιάζει η ΚΟΕ να αντιπροσωπεύει τον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα από την πλειοψηφία των "ανένταχτων" ή τις μαζικές τάσεις του Συν . Ας μετρηθούμε σύντροφοι - μην εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις και σπέρνουμε τη διχόνοια στον Συνασπισμό. Ποιός φοβάται τη δημοκρατία και την αντιπροσώπευση; Μόνο οι επαγγελματίες καρεκλοκένταυροι των γκρουπούσκουλων που μετά από 27 διασπάσεις ο καθένας των οργανώσεών τους προσπαθούν τώρα να σπείρουν ζιζάνια στον Συνασπισμό και να ψαρέψουν στα θολά νερά. Έ όχι κι έτσι. Αυτό είχε κατά νου κι ο Κύρκος και είπε ότι είπε. Μην τρελαθούμε κιόλας και κάνουμε τον Ρινάλντι και τον Νταβανέλο τιμητές της αριστεροσύνης μας - αλλά εκμεταλεύονται καταστάσεις και καθυστερήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να το ξαναδούμε και να τα ξαναπούμε.
    (μόλις έφευγα..)
    Θέλει πολλή συζήτηση και ζύμωση,
    Άλλο πως φαίνεται και άλλο πώς γίνεται.
    Τα μέλη, είναι πολλά και υπάρχουν πολλές απόψεις.
    Η διάθεση σίγουρα, μπορεί νάναι θετική, αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί, τις πρισσότερες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δήλωση της ΚΟΕ

    Επειδή ορισμένα από όσα υποστηρίξαμε στη Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στις 11/6/09 αποδόθηκαν μονομερώς, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνη την Ανανεωτική Πτέρυγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τον Συνασπισμό και τον τρόπο που αντιμετώπισε, διαχειρίστηκε, εξέφρασε και διεύθυνε την προεκλογική μάχη. Ακόμα, υπάρχουν ευθύνες για το πώς αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΝ τόσο τον πόλεμο που γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη συνολική εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ.
    Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» μέσα στα πλαίσιά του. Ως «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» εννοούνται ότι α) στην ονομασία του θα υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και β) ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του Συνασπισμού τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα «δύο αυτά δικαιώματα του ΣΥΝ» να «τηρούνται με ευλάβεια». Και απλά ο ΣΥΝ να τηρεί την υποχρέωση να «εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλίζουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στις αιρετές θέσεις». Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του, είναι ΣΥΝ/Σύριζα. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Όποιος ανατρέξει σε αρχεία και αποφάσεις δεν θα βρει κάτι τέτοιο.
    Θέλουμε να θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργασία αριστερών δυνάμεων και όχι μια παράταξη της «ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Οι δύο τελευταίοι όροι χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο και δεν αποδίδουν σωστά το εύρος και το βάθος του εγχειρήματος.
    Επειδή όντως υπάρχει κούραση από την επανάληψη ίδιων κατά βάση καταστάσεων (που στις σημερινές συνθήκες είναι και παραλυτικές και διαλυτικές), δεν φτάνει να αναφέρεται γενικόλογα η ανάγκη ρήξεων και τομών για τη επίλυση δομικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή, την οργάνωση και φυσικά την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν γίνει κάτι τέτοιο θα πιστοποιηθεί ότι γίνεται μια αυτοκριτική στην πράξη κι όχι η επανάληψη της γνωστής πεπατημένης…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κινδυνεύουμε να κάνουμε τη ΚΟΕ τιμητή και κριτή του Συνασπισμού.
    Σύντροφοι πρέπει να οργανωθούμε ,πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε χαλαρά το κόμμα και την οργάνωση .Ας προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τα κεντρικά στελέχη του κόμματος και να δημιουργήσουμε πανελλαδικά μια κίνηση .Συμφωνώ ότι το ειδικό βάρος της Ανανεωτικής Αριστεράς είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ποσοστά που παίρνει μέσα στο Συνασπισμό.Και ακομα μεγαλυτερο ειδικο βάρος έχει μέσα στη κοινωνία .Οι ιδέες της ανανέωσης έχουν βαθιές ρίζες και δεν έχουν καμιά σχέση με την σοσιαλδημοκρατία ή την συνεργασία με το Πασοκ όπως προβοκατόρικα διαδίδουν διάφοροι καλοθελητές σύντροφοι. Νομίζω ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ μια πανελλαδική κίνηση που θα προωθήσει της Ανανεωτικές θέσης μέσα στο Συνασπισμό μια κίνηση που θα έχει ιδεολογικές θέσης και δεν θα είναι μια κλειστή κάστα κάποιων στελεχών που χρησιμοποιούν σαν σκαλοπάτι την ανανέωση για να ζήσουν πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Αστυάνακτας
    " Η διάταξη των θέσεων 1η-3η (αποφασίστηκε στο συνέδριο) και ποιοι θα τη καταλάβουν έγινε με δημοκρατικότατες διαδικασίες, ακριβώς ίδιες με εκείνες που ακολουθήθηκαν και στις προηγούμενες."
    ..................

    Κάνεις λάθος και νομίζω όχι ηθελημένα.
    Αλλά να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.
    Η συμφωνία ήταν 1-2 ΣΥΝ και ήρθε πρόταση με 1-3, αθετώντας την απόφαση που είχε παρθεί από την Πολιτική γραμματεία.
    Πέρασε λόγω πλειοψηφίας από την Πολιτική Γραμματεία και ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από το Συνέδριο.

    Εσύ αυτό ονόμασέ το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
    Αλλά να κοιτάξεις και τι σημαίνει Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. "
    Το μόνο όργανο που εκλέγουν οι πολιτες ΑΜΕΣΑ.
    Που βλέπεις εσύ την αμεσότητα αφού υποστηρίζεις και την άμεση δημοκρατία;
    Γιατί δεν βάλανε 22 άτομα χωρίς λίστα αλλά με σταυρό;
    Και γιατί αυτό δεν έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ

    Ας μην παίζουμε άλλο πια, με τις λέξεις.

    Γιατί λες όπως άλλες φορές; Πότε έχει ξαναγίνει αυτό;
    Υπήρχε πάντα ψηφοφορία, στον ΣΥΝ.
    Πότε έγινε ψηφοφορίΑ στον ΣΥΡΙΖΑ;

    Τα γεγονότα είναι γνωστά και συζήτηση προσχηματική δεν χρειάζεται ούτε αρέσκομαι σε αντιπαράθεση.

    Αλλά λες και άλλα , αν φταίει ο Τσίπρας ή ο Καρίτζης;
    Επειδή προσωπικά έχω αναφερθεί σε καμμιά σαρανταριά ποστ από το 2007, ας μην κάνουμε τώρα μια στείρα συζήτηση.
    Ουτε νομίζω ότι το άρθρο προσφέρεται για προπαγάνδα.
    Με όση καλή διάθεση που μπορώ να έχω, αυτά που αναφέρεις είναι χιλιοειπωμένα.
    Ξανά - μανά και ζύμωση δεν αξίζει να χαλάμε τις καρδιές μας.
    Αν δεν θέλουμε να δούμε και μπροστά να τα φέρουμε θα κλείσουν τα μάτια όσοι δεν θέλουν να δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιατί οι καμήλες δεν έχουν φτερά.
    (αφιερωμένο στους συντρόφους της ΚΟΕ)


    “Καθημερινά” είπε ο Νασρεντίν στη γυναίκα του, “εκπλήσσομαι όλο και περισσότερο με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η φύση και με το κάθε τι πάνω σ’ αυτή τη γη, που είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ωφελεί το ανθρώπινο είδος.

    ”Εκείνη ζήτησε ένα παράδειγμα.

    “Λοιπόν παρατηρείς λόγου χάρη, ότι οι καμήλες δεν έχουν φτερά από θεία πρόνοια.”
    “Και πως μας βοηθάει αυτό;”
    “Δεν βλέπεις; Αν είχαν φτερά μπορεί να κούρνιαζαν στις στέγες και θα κατέστρεφαν τις οροφές, για να μην αναφέρω το θόρυβο και την ενόχληση από τα μασουλήματά τους και από το πλύσιμο των μικρών τους με σάλιο.”

    Ίντρις Σαχ: Οι απίστευτες ιστορίες του Μουλά Νασρεντίν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Σπίθα
    Δε ξέρω για τις συμφωνίες στο ΠΓ…αν υπήρξαν κακώς υπήρξαν…δε θα κάνω εγώ τον αστυνόμο να βρω κρυφές συμφωνίες. Το σώμα του συνεδρίου κλήθηκε να αποφασίσει στο εξής: αντιγράφω από την ομιλία Τσίπρα στο τελευταίο συνέδριο: «Για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, προτείνουμε να ακολουθήσουμε μια πρόταση που βρίσκει την ευρύτερη συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι σύντροφοι ή συντρόφισσες που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα. Στην δεύτερη, στην τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
    Αυτό κλήθηκε το σώμα να αποφασίσει. Και αποφάσισε κατά πλειοψηφία. Και αυτό το ονομάζω ναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Χιλιοειπωμένη λέξη ε;
    Απολογούμαι για τις διαδικασίες στο ΣΥΝ και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ.. Δυστυχώς δεν αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα γιατί πράγματι υπάρχουν αδυναμίες….απολογούμαι για την ικανότητα των στελεχών μας ένθεν κι ένθεν αλλά και τη δική μας να διαμορφώσουμε μία συντεταγμένη πρόταση.
    Δεν έχω καμία διάθεση για αντιπαράθεση… ούτε να χαλάσω με κανέναν σας καρδιές… αυτό το έχω αποδείξει… Μπορεί να είναι χιλιοειπωμένα αυτά που λέω, αλλά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα ξαναθυμόμαστε γιατί μερικές φορές και τα απλά τα ξεχνάμε… στον οίστρο μας να αποδείξουμε την ορθότητα της δικής μας και μόνο σκέψης.
    συντροφικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Αστυάνακτας
    Όχι, σε παρακαλώ.!
    Δεν θέλω να αποδείξω καμμία ορθότητα δική μου, ούτε να να αντιρατεθώ, για την αντιπαράθεση.
    Αλλά δεν είναι θέμα αστυνομικό και μην το θέτουμε, έτσι.
    Αυτά είναι τα της Πολιτικής Γραμματείας και έτσι έγιναν. Αλλά ας το αφήσουμε, άστο.

    Περί δημοκρατίας το ανάγνωσμα, ίσως παρασυρθουμε σε αντιπαράθεση και δεν το επιδιώκω, όπως και εσύ.

    Διαφωνώ επί της ουσίας, επί της πολιτικής.
    Ο Α. Τσίπρας και στην εισήγησή του, προχτές και στο κλείσιμό του, είπε και έκανε μεγάλα λάθη. Προφανώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και αν σ'ενδιαφέρει, να δεις στο ποστ μου την δική μου οπτική γωνία,και τις αναλύσεις μου,.
    γιατί αυτά που είπε ήταν ενδεικτικά της νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας που διαφωνώ επί των αρχών.

    Ξέρεις κάτι, δεν θέλω πολιτική αντιπαράθεση. Απλώς να σου πώ, μετά καε ειλικρίνεια, ότι αδυνατώ να πιστέψω την αδυναμία του στα πολιτικά επιχειρήματα.
    Και το λέω αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει να βρεθώ, κάποιες φορές σε θέση ομιλητή και τέτοια πράγματα ουδέποτε θα τάλεγα.
    Δεν μπορώ να πω περισσότερα, λυπάμαι, αλλά έχω μια αρκετά καλή εμπειρία σε προεκλογικές ομιλίες και σαν υποψήφιος.
    ( δεν επαίρομαι, αλλά δεν θέλω να μιλώ θεωρητικά. Μιλώ μετά γνώσης, της όποιας..)
    Συντροφικά και τα ξαναλέμε με την καλύτερη δυνατή διάθεση,
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγώ δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα:
    Ο ΣΥΝ μονομερώς αποφάσισε ότι καταλαμβάνει την 1η, 3η, 5η θέση. Ο ΣΥΝ το αποφάσισε. Και δημοκρατικά εξέλεξε Χουντή, Ππαδημούλη, Τριγάζη. Ωραία...
    Επίσης ο ΣΥΝ μονομερώς αποφάσισε να δοθεί η 2η, 4η, 6η θέση στις λοιπές συνιστώσες.
    Αυτό θεωρήθηκε υποτιμητικό πχ από τον Μανόλη Γλέζο και έκανε κριτική στην μονομερή διακήρυξη - ανακοίνωση - καταμερισμό του ΣΥΝ.
    Μετά από αυτά, οι διαπραγματεύσεις στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ομόφωνα κατέληξαν να πάρει πχ η ΚΟΕ την 2η θέση, η ΔΕΑ την 6η, η ΑΚΟΑ την 8η κλπ κλπ.
    Σαφώς και οι διαπραγματεύσεις της γραμματείας δεν είναι άμεση δημοκρατία, αλλά πάντως είναι πιο δημοκρατία από την μονομερές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" μιας και μόνο συνιστώσας - ακόμη και της μεγαλύτερης. Εκτός κι αν η "ισοτιμία" των συνιστώσεων που αναφέρεται στην ιδρυτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημη σε ήθος, ποιότητα και αξιοπιστία με την "ισοτιμία" της (υψηλής κοινωνίας) κυρίας με τη φιλιπινέζα οικιακή της βοηθό.

    Και έτσι, αφού αποδέχτηκαν σαν τετελεσμένο οι άλλες συνιστώσες τον καταμερισμό που μονομερώς αποφάσισε ο ΣΥΝ, και έφαγαν το καπέλο και μαζί με αυτές και όλοι μας, δημοκρατικά εξέλεξαν τους δικούς τους υποψήφιους. Δεν ξέρω πού και πότε έγινε πχ η ψηφοφορία της ΚΟΕ, αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας.

    Πού δεν υπήρξε δημοκρατία; Στον καταμερισμό της γραμματείας ή στην μονομερή απόφαση του ΣΥΝ;

    ΥΓ 1: Στο νοσοκομείο μου όταν η ΠΑΣΚΕ κινδύνευε να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, "έπαθε" διάσπαση. Και κατέβασε δύο ψηφοδέλτια και κράτησε την απόλυτη πλειοψηφία. Πολιτικά, συνδικαλιστικά κλπ εξακολουθούσαν να είναι το ίδιο πράγμα. Αυτή η μεθόδευση καταδικάστηκε από την ΑΠ. Κακώς;

    ΥΓ 2: Όσοι είμαστε ανένταχτοι και έχουμε φάει το σομπρέρο διαρκείας από ανθρώπους που δεν εκφράζουν ούτε κατά κεραία τις κεντρικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αηδιάζουμε όταν κάποιοι ανακαλύπτουν ότι για την καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε τα γκρουπούσκουλα. Καταρχήν αν κάποια γκρουπούσκουλα δεν υπήρχαν, πολλοί από τους αδικημένους Ξανθόπουλους της ανανέωσης θα έπρεπε να βρουν δουλειά και το 2000 και το 2004. Και δεύτερον ευθύνες ζητάς από αυτούς που καθορίζουν την πολιτική φυσιογνωμία και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δημόσια, στην κοινωνία, όχι στο 25 τετραγωνικών μέτρων γραφειάκι της Βαλτετσίου.
    Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η παγκόσμια πρωτοτυπία κόμματος που δεν καθορίζεται από την δημόσια ταυτότητά του (κατά τη γνώμη μου αντιφατική, αυτοαναιρούμενη - για αυτό και επιζήμια), αλλά από τους εσωτερικούς του καταμερισμούς.

    Με τιμή,
    Βαγγελάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Βαγγελάκη
    Συμφωνώ μαζί σου!
    Είναι αντιδημοκρατικό ο Συνασπισμός να αποφασίζει για οτιδήποτε μονομερώς - γιατί αυτό είναι μεθόδευση ό,τι επιχείρημα κι αν προβάλλεται σαν δικαιολογία.
    Επίσης είναι αντιδημοκρατικό ο ΣΥΡΙΖΑ μετά να παζαρεύει θέσεις και σειρές, ειδικά όταν πρόκειται για εκλογές με λίστα κι όχι σταυρό προτίμησης όπου μπορεί να αποφασίσει ο ψηφοφόρος.
    Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια εκλογική συμμαχία..
    Αν είναι, τότε ας το πούμε στα "μέλη" του που τρέχουν και στηρίζουν την προσπάθεια ότι Λόγο Δεν Έχουν στο εγχείρημα..
    Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή όλων στη συλλογική προσπάθεια αλλά και τις αποφάσεις!
    Όσο για το ποιος φταίει, μέχρι στιγμής κυρίως φταίει ο Συνασπισμός με τα "δικαιώματά" του και μετά όλες οι υπόλοιπες ηγεσίες που δεν συναινούν στη δημοκρατική ολοκλήρωση του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και διαδικασίες.
    Όσο εκκρεμεί αυτή η κατάσταση ο ένας θα τα ρίχνει στον άλλο και όλοι θα έχουν κάποιο δίκιο αλλά ο κόσμος θα είναι απέξω.
    Σομπρέρα τρώνε οι πάντες επειδή η κατάσταση είναι ερμαφρόδιτη - κάποιοι εκμεταλλεύονται την πλειοψηφική τους εξουσία, κάποιοι τα μέσα τους στα ΜΜΕ, κάποιοι τα παζαρέματα στην γραμματεία κλπ
    Πόσο πιο απλό θα ήταν να είχαμε δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίζει ο ίδιος για όλα με τα εκλεγμένα του όργανα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν είναι αντιδημοκρατικό ή όχι να αποφασίζει ο ΣΥΝ, ας το είχαν κανονίσει και δημοκρατικά, όπως λες και όχι εκ των υστέρων.
    Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι έπρεπε να μπεί ο τάδε ή ο δείνα.
    Ίσως δεν έγινα σαφής.

    Ισχυρίζομαι ότι τα πράγματα είναι "φλού" και αναλόγως επιλέγουν και τον τρόπο επίλυσης.
    Από κει και πέρα αρχίζει μια συζήτηση περί δημοκρατίας, που προφανώς πολώνει και δεν έχει αρχή και τέλος.

    Εν τέλει, σε φλου, καταστάσεις, δεν καταλαβαίνω του επιλεκτικούς επιμερισμούς στις ευθύνες.

    Δηλαδή, τι το αντιδημοκρατικό ισχυρίζομαι;
    Έχω συγκεκριμένη πολιτική θέση και τοποθέτηση, αλλά δεν μιλώ περί αυτής.

    Δεν νομίζω, ότι φορώ παρωπίδες, ούτε προπαγανδίζω.
    Εκθέτω τις αντιφάσεις, κατά την γνώμη μου, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU