Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Η ανέφικτη ( εσωκομματική ) δημοκρατία ..

Η σύνθεση για την αριστερά δεν είναι υπόθεση εργασίας, είναι υποχρεωτική!
Αλλιώς, ΔΕΝ υπάρχει αριστερά παρά μόνο ως φαντασίωση..


"Διεργασίες επιλογής νέου γραμματέα στον ΣΥΝ
Του Σπυρου Kαραλη , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/07/09
Εως και την ύστατη στιγμή, τη συνεδρίαση, δηλαδή, της επόμενης Πολιτικής Γραμματείας, την Τρίτη, και εν μέσω έντονου παρασκηνίου, θα συνεχιστούν στον ΣΥΝ οι προσπάθειες προς εξεύρεση κοινού τόπου. Ταυτόχρονα, αναζητείται το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Νίκο Χουντή στη θέση του γραμματέα, και ενώ πλέον, ακούγεται και το όνομα του κ. Δημ. Παπαδημούλη μετά τους κ. Στ. Λεουτσάκο και Αλ. Καλύβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως, δεν έχει γίνει ακόμη καμία κρούση στον τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται να εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν οι εξής δύο προϋποθέσεις: Καθολική αποδοχή όχι μόνον από την ηγεσία του ΣΥΝ αλλά και των τάσεων της Κουμουνδούρου και ξεκάθαρη επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να στοχεύσει στη σύνθεση των απόψεων. Σαν πιθανότητα, η θέση να καλυφθεί από τον κ. Γ. Μπαλάφα παραμένει επίσης, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μεταπήδηση του μέλους της ΚΠΕ κ. Πάνου Σκουρλέτη, από το Γραφείο Τύπου στη θέση του γραμματέα καθώς θεωρείται έμπειρο στέλεχος που ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα, αλλά προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και θεωρείται ευρύτερα αποδεκτός στον κομματικό μηχανισμό.
Σε πολιτικό επίπεδο, δύο θεωρούνται οι κρίσιμοι άξονες που θα ενώσουν ή θα χωρίσουν Ρευματικούς και Ανανεωτές. Ο πρώτος αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και πιο συγκεκριμένα εάν θα υπάρξει συμφωνία με την Ανανεωτική Πτέρυγα ώστε να απαλειφθούν ή έστω αμβλυνθούν στη διατύπωση, αρνητικές διαπιστώσεις σε επιλογές που βαρύνουν τον πρόεδρο του ΣΥΝ, όπως η πρόταση δημιουργίας τρίτου πόλου.
Στον άξονα των προγραμματικών θέσεων, οι Ρευματικοί θα ερμήνευαν σαν συναινετική κίνηση εκ μέρους των Ανανεωτών να μη θέσουν ζητήματα συμμαχιών με Οικολόγους - Πράσινους και ΠΑΣΟΚ. Κάλεσμα-πρόκληση προς τον κ. Αλ. Αλαβάνο να προσέλθει στην ΚΠΕ «για να αποσαφηνίσει τις απόψεις του» (ΝΕΤ), απηύθυνε, τέλος, ο κ. Αλ. Τσίπρας."


Κι ενώ οι "συνεννοήσεις" συνεχίζονται μέσα στη ..γυάλα της Κουμουνδούρου, η κατάσταση δεν δείχνει να ξεμπλοκάρει .. Γιατί;

Γιατί κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται, όπως γλαφυρά αποτυπώνεται στο ακόλουθο σχόλιο, με έναν αδιέξοδο και μανιχαϊστικό τρόπο σκέψης.
Που δεν επιτρέπει προωθητικές συνθέσεις στα κρίσιμα διλήμματα.
Που υποχρεώνει μόνιμα σε "συνεννοήσεις" κορυφής και "συμβιβασμούς" με κοπτοραπτική θέσεων και απόψεων και τελικά σε κάποια ψευδοσύνθεση που μιλάει για όλα και τίποτα.
(Αφορμή του σχολίου ήταν η προηγούμενη ανάρτηση σε αυτό το μπλογκ του πολύ ενδιαφέροντος κειμένου των πέντε παλιών συντρόφων του ΚΚΕεσ και του Ρήγα: "Το "μήνυμα" των εκλογών για ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ")

Το σχόλιο:

"ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ...

Δύο πολιτικές αναλύσεις της πραγματικότητας με τελείως διαφορετικά εργαλεία και στοχεύσεις...Σε όσα αναφέρουν οι σύντροφοι στο κείμενό τους θα μπορούσα να υποστηρίξω ακριβώς τα αντίθετα επιχειρήματα...
δεν πάμε έτσι πουθενά όμως...
Ας αποφασίσουν όσοι θέλουν να συνταχτούν με την μια ανάλυση, ή με την άλλη...Η σύνθεση στην παρούσα φάση είναι μάλλον αδύνατη..."

Μία απάντηση:

Η πραγματικότητα μία είναι
Οι αναγνώσεις πολλές
Η κάθε μια από άλλη οπτική
Η φύση της πραγματικότητας κατά την επιστήμη είναι ολογραφική, άρα εάν δεν συνθέσεις πολλές, όχι μόνο δύο, προσεγγίσεις, η εικόνα της πραγματικότητας θα είναι ψευδής ή επιπόλαιη
Συνεπώς η σύνθεση για την αριστερά δεν είναι υπόθεση εργασίας, είναι υποχρεωτική!
Αλλιώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, παρά ως φαντασίωση
Οι "δύο πολιτικές αναλύσεις" είναι μανιχαϊσμός
Το ερώτημα ή αυτό ή εκείνο είναι ψευδές
Και αυτό και εκείνο
Σοφοί του παλιού καιρού έλεγαν ότι πρέπει να υποστηρίξεις μια άποψη από επτά διαφορετικές οπτικές γωνίες τουλάχιστον για να είναι έγκυρη
Δεν παίζουμε λοιπόν
Συνθέτουμε
Οι ανάγκες είναι σύνθετες για να μπορούν να απαντηθούν με αυτό ή εκείνο το "πολιτικό σχέδιο"
Και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί εγώ τουλάχιστον ακόμα δεν είδα ούτε ένα!
Η συζήτηση στα ηγετικά κλιμάκια γίνεται για τη δικαίωση του ενός ή του άλλου
Ο κόσμος στη βάση συζητά αντίθετα ζητήματα σαν αυτά που βάζουν οι παραπάνω σύντροφοι
Η τέχνη της ανασύνθεσης δεν έχει φτάσει ακόμα στις αναλύσεις της αριστεράς ούτε των "πάνω" ούτε των "κάτω"
Είναι μια ευκαιρία τώρα
Η μηχανική σκέψη έδειξε τα όριά της
Η συνθετική έρχεται
Αλλά για να φτάσει χρειάζεται δημοκρατία και συντροφικότητα!

Επιλεγόμενα:

Πόσο εφικτή είναι μια τέτοια συζήτηση στην αριστερά;
Οι διαδικασίες της βρίθουν μεθοδεύσεων
Ακόμα και το Πρόγραμμα του Συνασπισμού ψηφίστηκε πρόσφατα χωρίς να συζητηθεί καν..
Όλα μοιάζουν ζητήματα συσχετισμών και όχι ουσίας
Το επίπεδο συζήτησης στη βάση δεν φτάνει στην ηγεσία
Η έλλειψη παιδείας είναι ορατή επίσης στα μεσαία στελέχη που καλούνται να μεταφέρουν τον προβληματισμό παραπέρα
Έτσι συνεδριακές διαδικασίες μοιάζουν απαραίτητες μεν αλλά κι αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το πρόσφατο Διαρκές συνέδριο απλά για να "περάσει" η άποψη της συγκυριακής πλειοψηφίας
Άρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι δημοκρατία
Αληθινή δημοκρατία κι όχι "κατασκευή συναίνεσης"
Κι αυτή τη δημοκρατία καλείται να εγγυηθεί η όποια ηγεσία
Όχι κάποια βιαστική μεθόδευση ψευδοσύνθεσης σε κλειστά δωμάτια από αντιπροσώπους των τάσεων όπως αποπειράται η ηγεσία Τσίπρα και μάλιστα με εκβιαστικά διλλήματα του τύπου "ή τα βρίσκετε μεταξύ σας ή συνέδριο"
Τα συνέδρια δεν γίνονται για πλάκα
Γίνονται για να ανθίσει η δημοκρατία, με όλες τις εγγυήσεις ικανού διαλόγου και προωθητικής σύνθεσης απόψεων Όχι για να κατισχύσουμε των "αλλοφύλων"
Είναι σήμερα εφικτή μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία στην "προβληματική μας οικογένεια";

2 σχόλια:

  1. Μια φωνή μου ψιθύρισε τη νύχτα:
    "Δεν υπάρχουν φωνές που ψιθυρίζουν τη νύχτα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπόθεση τείνει να γίνει Φουτουριστική,και ο Πολίτης που αρνήθηκε την θαλασσα !!!!! στην γωνία!!
    Εμείς θα επιμένουμε να φαντασιωνόμαστε.!!!
    Ο Τσίπρας στην εκπομπή της ΝΕΤ που οφείλω να πω για πρωτη φορά''ειχε μια σοβαρή και καθόλου προβοκατόρικη' αντιμετώπιση απο μέρους των Δημοσιογράφων, αρνήθηκε να δόσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε οσους εκαναν τον κόπο να τον ακούσουν εκείνη την ωρα.Λυπάμαι και φοβάμαι πως ο κατήφορος δεν εχει τέρμα.
    Βρισκόμαστε στην χειρώτερη στιγμή που εχω ζήσει εδω και πολλά χρόνια στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU