Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Για να μην ξεχνιόμαστε ...

Αλ. Παπαρήγα: "Υπάρχουν αριστεροί που δεν είναι κομμουνιστές, εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν είμαστε κάτι άλλο, έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα, ούτε αριστεροί λεγόμαστε ..."

Τι αντιπροσωπεύει η έννοια «αριστερά»;

Ερωτώμενη σχετικά με την «ενότητα της αριστεράς», η Αλ. Παπαρήγα έθεσε για μια ακόμα φορά έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό. Είπε συγκεκριμένα:

«Θα σας έθετα ένα ερώτημα ρητορικό. Τι είναι η αριστερά; Εχει γίνει ένα λάστιχο η έννοια, μια καραμέλα. Η έννοια "αριστερά" τι αντιπροσωπεύει; Οπως και το "δεξιά" και το "κέντρο". Δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα, είναι απομεινάρια μιας άλλης εποχής και μοιάζουν με γεωγραφικοί όροι. Τι θα πει "αριστερά", "δεξιά" και "κέντρο"; Μάλιστα σήμερα ο κ. Καραμανλής και η φιλελεύθερη παράταξη εντάσσονται λέει στο κέντρο. Τι είναι αυτά; Δεν είμαστε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές οι έννοιες λανσαρίστηκαν τότε για να συγκαλύψουν πραγματικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα. Εμείς καθορίζουμε την εκτίμησή μας για τα κόμματα ανάλογα με το πρόγραμμα και την τακτική τους. Εχετε δικαίωμα να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε ορολογία. Εμείς δεν τη χρησιμοποιούμε. "Ορθόδοξη", "ακραία", τι θα πουν αυτά; Εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Υπάρχουν αριστεροί που δεν είναι κομμουνιστές, εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δεν είμαστε κάτι άλλο, έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα, ούτε αριστεροί λεγόμαστε, ούτε ορθόδοξοι κομμουνιστές, ούτε καθολικοί ή προτεστάντες. Ολα τα άλλα είναι τερτίπια της πολιτικής. Τι αντιπροσωπεύει το κέντρο, τι θα πει κεντροδεξιά; Η κυβέρνηση Πρόντι και η συνεργασία εκεί τι είναι, πού εντάσσεται;».

Τετάρτη 11 Ιούλη 2007, Ριζοσπάστης, από συνέντευξη της Α.Παπαρήγα στην ΕΤ-3

Έ ωραία, δεν πιστεύω τώρα να ζητάτε εσείς του ΚΚΕ και ψήφους από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως αριστερούς; Θάτανε ντροπή φαντάζομαι να πέσετε τόσο χαμηλά!
Άλλωστε αυτά είναι "τερτίπια της πολιτικής" και δεν αρμόζουν σε "καθαρόαιμα" ...

3 σχόλια:

  1. Καλός ο προβληματισμός που έθεσε, αλλά..

    Παραμπέμπω στον παρόμοιο συλλογισμό και στους προβληματισμούς του Βασίλη Κρεμμυδά


    "Η αριστερά, σήμερα, αύριο"


    [ ]
    "Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δυτικές όπως λέμε,
    η διάκριση είναι Αριστερά- Δεξιά.

    Ας μου επιτραπεί να το πω με δικά μου λόγια:

    **Αριστερά είναι ό,τι δεν είναι εναντίον της κοινωνίας, ό,τι έχει στραμμένο το βλέμμα σ΄ αυτήν, στους ανθρώπους· ό,τι καταστρώνει το πολιτικό πρόγραμμά του σύμφωνα με τα αιτήματα της κοινωνίας σε κάθε ιστορική στιγμή·

    **αυτό το τελευταίο, το «σε κάθε ιστορική στιγμή», να το προσέξουμε - έχει μεγάλο πολιτικοϊδεολογικό βάρος."


    [ ]Ίσως μερικοί σκεφτούν ότι μιλώ για τη δική μας Αριστερά και αυτά που συμβαίνουν με Συνασπισμό- ΣΥΡΙΖΑ· όχι. Μπορεί να είναι αφορμή· γιατί αυτά που γίνονται στη δική μας Αριστερά, η σύγκρουση, μακάρι να γίνονταν συχνότερα και σκληρότερα· αρκεί η βάση τους να ήταν ιδεολογική - ο ίδιος βλέπω και ολίγη τέτοια στο βάθος.

    ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι Αριστερά αν το βλέμμα της δεν ξεκινάει από την κοινωνία και δεν μένει καρφωμένο εκεί"

    Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


    Υ.Γ.
    Εδώ είμαι, Γιώργο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από όλα αυτά που είπε τότε η Αλέκα, αν έκατσε μετά και τα άκουσε, ούτε η ίδια θα κατάλαβε τι ακριβώς έλεγε.
    Τώρα θα μου πεις: μήπως η πλειοψηφία αυτών που ψηφίζουν σήμερα το ΚΚΕ το ψηφίζουν για τις θέσεις του;
    Είναι σαν τους χριστιανούς που λένε ναι στη θρησκεία τους χωρίς να πατάνε ποτέ στην εκκλησία και όσοι πάνε, το κάνουν χωρίς να ακούνε αυτά που λέει ο παπάς.
    Μάλλον εκεί πρέπει να ανήκει και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ αφού στην αριστερά δεν…
    Κι αν το καλοσκεφτείς και οι δυο χώροι για μια ΑΛΛΗ ζωή μιλάνε-για μια ζωή που δεν υπάρχει παρά μόνο στα κεφάλια τους!
    Είχα πάντως μια αμφιβολία για το αν ανήκε το σημερινό ΚΚΕ στην αριστερά, αλλά μια και το ξεκαθάρισε η Αλέκα και μια και νιώθω αριστερός, με αποδεσμεύει από το να τους ψηφίσω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις ευρωεκλογές, έτυχε να πιάσω κουβέντα με κάποια παιδιά της ΚΝΕ, μάλλον μαθητές οι οποίοι αφού τους είπα ότι δεν ψηφίζω ΚΚΕ, με ρώτησαν πως βλέπω τα πράγματα. Τους απάντησα ότι δεν τα βλέπω και πολύ καλά γενικότερα για την αριστερά. Αφού άκουσα τις ενστάσεις τους ότι το ΚΚΕ θα τα πάει πολύ καλά και θα ανεβάσει το ποσοστό του, ένα απ'τα παιδιά είπε "Και τι εννοείτε δηλαδή όταν λέτε αριστερά; Η έννοια "αριστερά" δεν υπάρχει. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, Η ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ"!!!
    Αυτά λοιπόν που είπε η Αλέκα, μάλλον αποτελούν και ιδεολογικά μαθήματα (μάλλον Μαΐλειας έμπνευσης) τα οποία ξαμολιέται μετά το κάθε παιδάκι της ΚΝΕ για να τα παπαγαλίζει όπως τα καταλαβαίνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU