Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Κι όμως ο Κηφισός θα μπορούσε να ξαναγίνει ποτάμι..


Στην πόλη της Σεούλ στην Κορέα, ένα παλιό ποτάμι-ρέμα με έντονη ρύπανση, σκεπάστηκε την δεκαετία του ΄60 για να δημιουργηθούν διπλοί αυτοκινητόδρομοι (ιστορία ανάλογη του Κηφισού στην Αττική).


Το 2002 όμως, με πρωτοβουλία του Δημάρχου που είχε δεσμευτεί γι αυτό προεκλογικά και είχε εκπονήσει και σχετική μελέτη τροποποίησης του κυκλοφοριακού της πόλης μαζί με την περιβαλλοντική, αποξηλώθηκε ο αυτοκινητόδρομος και αποκαταστάθηκε το ποτάμι. Δημιουργήθηκε ένα πάρκο αναψυχής και περιπάτου, χώροι κοινωνικής συναναστροφής και παιδικές χαρές και αυξήθηκε το πράσινο της πόλης.
Κυκλοφοριακά προβλήματα δεν προέκυψαν, βελτιώθηκε ο αερισμός της πόλης και μειώθηκε κατά πολύ η μέση θερμοκρασία στο κέντρο.


Είναι γνωστό ότι η ροή του Κηφισού μολύνεται από τις Αδάμες και κάτω. Αν λοιπόν απομακρυνθούν οι ρυπαίνουσες βιοτεχνίες μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο παραποτάμιο πάρκο που μαζί με το του Ελληνικού θα σώσουν κυριολεκτικά το λεκανοπέδιο από την ασφυξία και την υπερθέρμανση!

Δείτε ένα βίντεο περίληψη του ιστορικού εδω
Ολόκληρο το βίντεο θα το βρείτε εδω επιλέγοντας webcasts και από την κατηγορία e2 transport το Seoul: the stream of consciousness.
Παίζεται και υποτιτλισμένο στο Prisma + της ΕΡΤ στη σειρά Περιβάλλον: Βιώσιμη Αρχιτεκτονική - Σάββατο στις 15:30 ή σε επαναλήψεις (πληροφορίες εδω )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU