Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Ανανεωτική Αριστερά μπροστά στον γόρδιο δεσμό...


Μετά τις αποφάσεις για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εντός του επόμενου εξαμήνου, τα μέλη του Συνασπισμού ανανεωτικής κατεύθυνσης, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Οι αποφάσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που εθεωρούντο κόκκινη γραμμή - και όχι μόνο από τους ανανεωτικούς - παραβιάστηκαν, ως συνήθως, στην Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί έως την επόμενη Πανελλαδική που θα είναι και τυπικά η ιδρυτική του νέου πολιτικού οργανισμού.

Παρά λοιπόν τις καθησυχαστικές δηλώσεις στελεχών της Πτέρυγας ότι η μάχη θα δοθεί εντός ΣΥΝ, η πίεση και ο εμφύλιος όχι μόνο δεν θα κοπάσουν το επόμενο διάστημα αλλά θα κλιμακωθούν.
Η Πτέρυγα βρίσκεται σε δεινή θέση: από την μια, το σχέδιο Λεουτσάκου - Καρίτζη για εξόντωσή της μέσω της σύμπραξης με τους αριστεριστές στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ-κόμματος, προχωρεί αποφασιστικά. Από την άλλη η ατολμία του προέδρου του ΣΥΝ να εγγυηθεί την δημοκρατία μέσα στο ίδιο του το κόμμα και η "διαχείρισή" του ως αναλώσιμου από το βαθύ Ρεύμα, κάνει αφερέγγυες τις υποσχέσεις του για συντεταγμένη ανασύνθεση του χώρου.

Όσοι άλλωστε έχουν απομείνει υπομονετικά από την ανανεωτική αριστερά εντός ΣΥΝ και εκφράζονται από την Πτέρυγα, όλο και λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο σχήμα λόγου παρά αληθινή δυνατότητα η μάχη της ανανέωσης που υπόσχονται να δώσουν εντός.
Κι όσο περνά ο καιρός, ο κόσμος, που ακόμα και εκτός ΣΥΝ, πεισματικά ενισχύει τους μεταρρυθμιστές - ακόμα και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - κουράζεται και αποστρατεύεται και η συνοχή του χώρου απορρυθμίζεται και φυλλορροεί καθημερινά.
Τα χρονικά περιθώρια για την αυτόνομη έκφραση της ανανεωτικής αριστεράς και την παραγωγή σύγχρονου αριστερού λόγου στενεύουν καθημερινά.
Το δίλημμα είναι πια πιεστικό, όσο κι αν μερικοί ελπίζουν ακόμη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και ο ΣΥΝ θα διασωθεί και θα παραμείνει ενωμένος. Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και στην γωνία Αλαβάνος...

Τι να κάνει λοιπόν η Πτέρυγα;
Να μένει εσαεί ως πανταχόθεν βαλλόμενη κι ολοένα συρρικνούμενη μειοψηφία σε ένα χώρο που ταχύτατα διολισθαίνει προς την πλευρά του αριστερίστικου δογματικού καθεστωτισμού μοιάζοντας όλο και περισσότερο με το απολίθωμα του Περισσού;
Να προχωρήσει σε διαζύγιο τώρα μένοντας χωρίς βουλευτές και χρήματα μέχρι τις επόμενες εκλογές και με αμφίβολη την επανενεργοποίηση όσων έχουν αποστασιοποιηθεί;
Να αναζητήσει συμμαχία με οικολόγους και αριστερούς σοσιαλιστές ιδρύοντας έναν νέο φορέα της δημοκρατικής αριστεράς, πράγμα που ήδη προσκρούει στην ύπαρξη αυτόνομου οικολογικού πολιτικού οργανισμού και την ανυπαρξία φορέα έκφρασης των αριστερών σοσιαλιστών;

Προφανώς χρειάζεται τόλμη αλλά και ρίσκο σε κάθε περίπτωση: η Ανανεωτική Αριστερά καλείται να λύσει έναν γόρδιο δεσμό!
Κι όμως ανάμεσα στα εμπόδια υπάρχει και κάτι πολύ ενθαρρυντικό:
Η μεγάλη ακτινοβολία και απήχηση των ανανεωτικών ιδεών, πράγμα που εκφράστηκε και με την εκλογική επιτυχία των ανανεωτικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η μεγάλη προσδοκία που επίσης υπάρχει διάχυτη μέσα στην Αριστερά:
Για έναν σοβαρό πολιτικό φορέα που θα υλοποιεί τις προσδοκίες και τα οράματα για ένα δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό και θα εμπνέει τους εγκαταλελειμμένους, ανάμεσα στην Σκύλα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας και την Χάρυβδη του νεοδογματισμού, αριστερούς πολίτες.

Θάλεγα: Ας θυμηθούμε τον Μιχάλη και τις παρακαταθήκες που μας άφησε κι ας ανοιχτούμε στις πλατιές θάλασσες που ονειρευόταν για την Αριστερά. Και καμιά πόρτα δεν θα κλείσει πίσω μας αλλά πολλές θα ανοίξουν...
Κι έπειτα: αν όχι τώρα, πότε; "Εκείνοι" ήδη τραβούν τον δρόμο τους.
Θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη η Αριστερά ανυπόληπτη και απωθητική; Κάποια στιγμή δεν πρέπει κι αυτή να ανοίξει τα φτερά της πριν της μείνουν τα ...πούπουλα;

34 σχόλια:

  1. Φίλε Γιώργο αντί να κολυμπάμε σε πλατιές θάλασσες πνιγόμαστε σε μια σταγόνα νερό .
    Το κακό με τους συντρόφους της ΑΠ είναι ότι έχουν κουραστεί και πολλοί από αυτούς έχουν πάει στα σπίτια τους .
    Τουλάχιστο αυτό γίνεται στη περιοχή μου.
    Αν δεν κινηθούν γρήγορα ο Κουβελης και ο Παπαδημουλης φοβάμαι ότι θα μείνουν μόνοι τους σαν άλλοθι στην αριστερίστικη στροφή του ΣΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργο, εκφραζεις με πολυ ομορφο τροπο τους προβληματισμους ολων μας. Για πολλοστη φορα μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεγαλη πολιτικη ευκαιρια χαθηκε στις ευρωεκλογες. Αλλη μια εμεινε... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα
    Δεν υπάρχει χώρος για την αντιδογματική αριστερά στον Σύριζα, προφανώς.
    Σταλινισμός και αντιαισθητικός κυρίως αριστερισμός απλώνονται παντού.
    Κατι αλαβάνοι, κάτι ρούντηδες, κατι νταβανέλοι, ζόμπι από το παρελθόν, καλύπτουν σαν ραδιενέργεια το χώρο.
    Όμως
    Με τους άλλους τι γίνεται; σύντροφοι. Κάτι πιο αριστερό από Παπαδημούλη, Κουβέλη έχει ο χώρος; Γιατί με τα πρόσωπα αυτά δε στήνεται μαγαζί. Οι περσόνες αυτές χρόνια τώρα ανανεώνουν και ανανεώνουν και ανανέωση δεν βλέπω. Συντηρητισμός, φοβίες, γλυψίματα στην εξουσία. Έτσι δεν παλεύεται ούτε ο αριστερισμός αλλά ούτε και ο καπιταλισμός. Κάτι άλλο χρειάζεται μα ποιος τόβρε και δεν τόπε ακόμα; Αυτός είναι και ο λόγος που ένας σκεπτόμενος κόσμος σιγά σιγά την κάνει από την πολιτική σκηνή. Άρα μόνο αν μαζευτούμε και το ψάξουμε χωρίς ντιρεκτίβες και "ηγέτες" κάτι μπορεί να βγει. Ως τότε μπορούμε να ροκάρουμε και να αγαπάμε τα παιδιά τις γυναίκες τους φίλους μας. Σας εύχομαι τα καλύτερα συντρόφια. Στον οικοδεσπότη Γιώργο εύχομαι κιάλλες ομορφιές στο διαδύκτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι leo, πρέπει να βρεθούμε με κάποιον τρόπο..
    Στέλιο, νομίζω ότι ήδη τους χρησιμοποιούν σαν άλλοθι.
    Αλλά δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από αυτούς.
    Συμβατικά και μόνο είναι "ηγεσία" του ανανεωτικού χώρου: επειδή άλλοι έχουν εγκαταλείψει ή περιμένουν στην "ευρύτερη περιοχή" - το δυναμικό της αριστεράς είναι διασκορπισμένο εδώ κι εκεί.Και περισσότεροι αξιόλογοι σύντροφοι υπάρχουν έξω παρά μέσα
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μάχιμοι. Απλά σιχαίνονται να χάνουν τον χρόνο τους με ανοησίες.
    Επίσης πρέπει νομίζω να εκτιμήσουμε την έστω και με λάθη και συμβιβασμούς παρουσία όσων έχουν μείνει μέσα στον ΣΥΝ: κατά κάποιον τρόπο "φυλάττουν Θερμοπύλας". Κι έχουν κουραστεί - λογικό είναι. Κάποιοι πρέπει να τους ξεκουράσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Σφοι. Συμφωνώ απόλυτα με τον Leo. Δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτα απο τον μηχανισμό της Α Π της Κουμουνδούρου. Ουσιαστικά στο πολιτικό επίπεδο έχει ενσωματωθεί στην γραφειοκρατία και περισσότερο τον απασχολεί η όποια νομή της κομματικής εξουσίας. Σε λίγο όμως θα είναι επιτελείς χωρίς στρατό. Τώρα στο ιδεολογικό επίπεδο ουσιαστικά η απ φοβάμαι (ενοώ) εντός του Συν δεν έχει να προσφέρει στην κοινωνία καινούριες ιδέες που θα δείξουν έναν άλλο δρόμο. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Απλά είναι κατ'ονομα ανανεωτικό, όπως κατά άλλους κατ'ονομα επαναστάτες.
    Ουσιαστικά πρόκειται είτε ρεύμα είτε απ, είτε λοιποί συριζαίοι συμπεριλαμβανομένω και των συντρόφων του Περισσού για γραφειοκρατικές καρικατούρες του συστήματος.
    Εξ ού και οι φοβίες της εντός του συν της Απ.
    όλα στην ζωή καταχτιόνται. Και ο ανανεωτικός λόγος είναι διαρκής αμφισβήτηση, ανατροπή, παραγωγή ιδεών και πολιτικής σκέψης για την εφαρμογή τους άμεσα τώρα στον πολιτικό στίβο.
    Μόνη ελπίδα είναι ο κόσμος των αριστερών που σκέπτεται ανανεωτικά, ανατρεπτικά, ριζοσπαστικά.
    Αυτή είναι η μόνη ελπίδα όπως ήταν και πάντα. Δεν μπορεί απο παλιούς μηχανισμούς να γεννηθεί το καινούριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύντροφε Γιώργο θα σου πρότεινα ψυχραιμία. Χωρίς ίχνος ειρωνείας. Συμφωνώ σε πολλές από τις σκέψεις σου,κάπως έτσι νιώθω και εγώ αλλά τα πράγματα είναι περίπλοκα και πολύ, πολύ δύσκολα. Ο τέλιος έχει δίκιο. Η Ανανεωτική Πτέργα μπορεί να εχει αξιόλογους συντρόφους, όμως τόσα χρόνια στον μηχανισμό κάπου έχουν θα έλεγα σκουριάσει.

    Επίσης συμφωνω απολύτως με το σχόλιο του leo (και φυσικά ροκάρουμε σύντροφε...). Δεν χρειάζεται μόνο μαχη στον αριστερισμό, αλλά και στον καπιταλισμό.

    Η δικιά μου σκέψη είναι ότι δεν χρειάζεται καμία βιαστική κίνηση. Καμία. Είμαστε μέλη του ΣΥΝ, έχουμε τις διαδικασίες μας, όπου πρέπει να δώσουμε μα΄χες πολ΄λυ σκληρές, αλλά θα έλεγα ότι και ο Σύριζα είναι ένα πεδίο που δεν πρέπει να το αφήσουμε στον αλαβάνο και τους αριστεριστές. Θεωρώ ότι μπορούν οι ανανεωτικές ιδέες να βρούν γόνιμο έδαφος σε αρκετούς αριστερούς. Δεν είναι όλοι στον Συριζα αριστεριστές. Εγώ συναντώ ανθρώπους που είχα να τους δω από το ΚΚΕ Εσωτερικού και τον Ρήγα. Γιατί αυτό τον κόσμο να τον χαρίσουμε στον αριστερισμό;

    Μια πρώτη σκέψη θα ήταν γιατί να μην συγκροτήσουμε ένα ρεύμα ιδεών, μια συνιστώσα στον Σύριζα; Ας το σκεφτούμε σύντροφοι και συντρόφισσες...

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείτε και αυτό

    http://red-pep.blogspot.com/2009/12/blog-post_02.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρουσα πρόταση Μάκη. Έχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα: αν γίνει κι αυτό, περιττεύει η ύπαρξη του Συνασπισμού σαν διακριτή ενότητα γιατί οι αντιπρόσωποί του γίνονται αυτόματα η συνιστώσα του ρεύματος εφόσον θα υπάρχει και ανανεωτική συνιστώσα (ασχέτως αν θα ταυτίζεται ή όχι με την Πτέρυγα). Πιάσε το αυγό και κούρευτο!
    Γι αυτό λέω ότι η κατάσταση είναι μεν επείγουσα αλλά καθόλου απλή. Η ύπαρξη παράλληλα δύο κομμάτων στον ίδιο χώρο με δαιδαλώδη δομή και αλληλοκαλυπτόμενη έως και ανταγωνιστική λειτουργία θα φέρει το τέλειο μπάχαλο στην Αριστερά.
    Η λύση πρέπει λοιπόν να είναι απλή και λειτουργική: πχ είχα προτείνει το καλοκαίρι βελούδινο διαζύγιο στον ΣΥΝ και προσχώρηση της Πτέρυγας ως συνιστώσας στον ΣΥΡΙΖΑ - εάν γινόταν έτσι τώρα θα είχε veto στην διολίσθηση σε κόμμα (που ως μειοψηφία στον ΣΥΝ δεν έχει) αλλά και χρήματα κατ΄αναλογία δύναμης. Τώρα έχουμε χάσει όπως λέει κι ο mike την μια ευκαιρία - δεν πρέπει να χάσουμε και την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Δεν μπορεί απο παλιούς μηχανισμούς να γεννηθεί το καινούριο."
    radical συμφωνώ. Η μόνη χρησιμότητα που βλέπω στον υπάρχοντα μηχανισμό της ΑΠ είναι να προσφέρει αυτό που ο υπόλοιπος μηχανισμός του ΣΥΝ δεν μπορεί να προσφέρει: να καλέσει τον κόσμο, να γνωρίσει τον ένα στον άλλο, να συντονίσει, να οργανώσει τις όποιες διαδικασίες και...να παραδώσει :) στη νέα γενιά (όχι ηλικιακή απαραίτητα) ανανεωτικών, "νεοανανεωτικών" ή "μετα-ανανεωτικών". Με σεβασμό σε ότι επικαλείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δείτε επίσης:
    - Άϊ σιχτίρ ρε σύντροφοι, http://synpolitisstagironakanthou.blogspot.com/2009/12/blog-post.html
    - Γιατί δεν πάει άλλο με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=508627
    - Να μετακομίσουμε σε μια μονοκατοικία που θα την ξαναφτιάξουμε από την αρχή,
    http://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=4102

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ
    Θα μείνω κι εγώ μαζί σας μες στη βάρκα
    ύστερα απ' το φριχτό ναυάγιο και το χαμό
    το πλοίο βουλιάζει τώρα μακριά
    που πήγαν οι άλλες βάρκες ποιοι γλίτωσαν
    εμείς θα βρούμε κάποτε μια ξέρα
    ένα νησί ερημικό
    εκεί θα στήσουμε τα σπίτια μας
    γύρω-γύρω στη μεγάλη πλατεία
    και στη μέση μια εκκλησιά
    θα κρεμάσουμε μέσα τη φωτογραφία
    του καπετάνιου μας που χάθηκε ψηλά-ψηλά
    λίγο πιο χαμηλά του δεύτερου πιο χαμηλά του τρίτου
    θ' αλλάξουμε τις γυναίκες μας και θα κάνουμε πολλά παιδιά
    κι ύστερα θα καλαφατήσουμε ένα μεγάλο καράβι καινούργιο
    ολοκαίνουργιο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα
    θά 'χουμε γεράσει μα θα μας γνωρίζουνε
    μόνο τα παιδιά μας δε θα μοιάζουνε με μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "κι ύστερα θα καλαφατήσουμε ένα μεγάλο καράβι καινούργιο
    ολοκαίνουργιο και θα το ρίξουμε στη θάλασσα"
    Άλλωστε μια ζωή την έχουμε κι είναι ωραίο επιτέλους να έχουμε αυτόνομη φωνή χωρίς μεσολαβητές και μεταφραστές.
    Να μιλάμε την δική μας γλώσσα και να φτάνει η φωνή μας απέναντι.
    Όσο για τις εκλογές... έ εκεί μας χρειάζονται και μας χρειάζονται πολύ - αυτό είναι και το μεγάλο μας όπλο. Και γι αυτό πρέπει ΤΩΡΑ να καταλάβουν ότι δεν μας έχουν δεδομένους, δεν μας έχουν στο τσεπάκι για πάσαν χρήση: έτσι να δεις σύντροφε πως θα "λογικευτούν". Γιατί στους μηχανισμούς πρέπει να μιλάς με τη γλώσσα τους, να τους λες "φίλε τα κουκιά δεν σου βγαίνουν, χωρίς εμάς θα μείνεις χωρίς δουλειά". Αυτήν την γλώσσα την καταλαβαίνουν πολύ καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Λαζόπουλος τα είπε όλα χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Ενα κόμμα που ακολουθούμε χρόνια τώρα με την ψήφο μας, ΑΛΛΑ που σύντομότατα πρέπει να βρει ταυτότητα.
    Μας αρέσουν πολύ τα κείμενά σου κρίμα που άλλοι γίνονται γνωστοί με σκουπίδια.
    Την καλημέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα, αγαπητέ Γιώργο.
    Η ανάλυση των πολιτικών προβλημάτων και των γόρδιων δεσμών, αρκετά καλά, αν όχι απολύτως σωστή..

    Αλλά, απαιτείται, λύση.

    Προσθέτω, προς πιθανή διευκόλυση στην ανάπτυξη του θέματος.

    Δεν υπάρχει, μόνο η Κ.Π.Ε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
    Ούτε έχει την πλήρη εξουσιοδότηση από κανένα η Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ,

    Από που συνάγεται, αυτό;

    Δεν υπάρχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα??

    Δεν ψηφίσαμε και εκλέξαμε βουλευτές με πολιτικό πρόγραμμα;

    Οι βουλευτές μας, δεν μας εκπροσωπούν?
    Ποιόν εκπροσωπούν ??
    Την Πανελλαδική??
    Από που και ως που??

    Να πάρουν θέση και να ξεκαθαρίσει αυτή η ιλαροτραγωδία, με τις διαδικαστικές διαμάχες.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει πάρει θέση.

    Να πάρουν και οι υπόλοιποι!!!
    ΔΗΜΟΣΙΩΣ.

    Να σταματήσουν να κρύβονται και να παίζουν την κολοκυθιά, με τα θεσμικά όργανα.

    Να σεβαστούν τους ψηφοφόρους και την ψήφο τους.

    Να μιλήσουν, εκείνοι οι βουλευτές που ψηφίστηκαν και δεν έχουν πάρει θέση.

    Συμφωνούν με την προσβλητική και υβριστική συμεριφορά του Α.Αλαβάνου απέναντι στους ψηφοφόρους, πρωτίστως, του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς??

    Γιατί τους ψηφίσαμε??

    Για να ακούμε, αυτούς που δεν ...ψηφίστηκαν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει χωρίς τις επαναστατικές εξάρσεις του Αλαβάνου αλλά και μακριά από τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα του Κύρκου.
    Ο Τσίπρας έδωσε εξετάσεις και απόδειξε ότι έχει την ικανότητα να συνθέτει απόψεις αφού η είσοδος του κόμματος στη βουλή κατά μεγάλο μέρος οφείλεται σε κείνον.
    Νομίζω πως ούτε καν σκέψη πρέπει να γίνεται για αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν σκέτη αυτοκτονία για όλη τη σύγχρονη αριστερά.
    Βέβαια, αν παρ΄ όλες τις προσπάθειες των ¨συνετών¨ ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ διαλυθεί, αυτό θα σημαίνει ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται τέτοιο μόρφωμα και ίσως να κρίνει ότι είναι πιο χρήσιμο η αριστερά να έχει ένα ΚΚΕ και καμία… 300αριά γκρουπούσκουλα δορυφόρους, που θα ετοιμάζουν την σοσιαλιστική επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σπίθα μου, πως να πάρουν θέση; Είναι απασχολημένοι: ακόμα μεταφράζουν και ερμηνεύουν την "απόφαση" της Πανελλαδικής...
    Είναι πάντως προκλητικοί. Δεν πέρασε ένας - δύο μήνες από τις εκλογές και επέστρεψαν στην παλιά τους τακτική. Ότι και να λέμε εμείς "αυτοί" είναι αποφασισμένοι: πρώτα εξασφαλίζουν τις ψήφους των δυσαρεστημένων γλύφοντας προεκλογικά την ανανεωτική αριστερά και μετά αγκαλιάζουν τους αριστεριστές για να εξοντώσουν τον εσωτερικό εχθρό, την Πτέρυγα.
    Αν υποψιαστώ ότι για μερικούς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς το όχημα για να λογαριαστούν με το ρεύμα της ανανέωσης, θα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. synea, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινωνία χρειάζεται την αριστερά. Μόνο που για την ώρα υπάρχουν αριστεροί αλλά όχι και αριστερά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Σπίθας

    Ετσι όπως τα γράφεις είναι. Γι' αυτό σας λεω χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως σωστές πολιτικές επιλογές. Δεν θα χαρίσουμε τον Σύριζα στον αριστερισμό και τον Αλαβάνο.

    @ Γιώργο

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα αντί να δώσει ιδεολογική μάχη κάθετε και γκρινιάζει για κάρτες και γραφεία τύπου. Σκιαμαχεί. Ο Σύριζα είναι ένα πολιτικό πεδίο στο οποίο πρέπει να δώσουμε μάχη. Μάχη που μπορεί να είναι νικηφόρα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές.

    Ούτε τον ΣΥΝ θα χαρίσουμε ούτε τον Σύριζα!

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Mάκη
    Δεν διαφωνώ και συμμερίζομαι το αίσθημα ευθύνης.
    Επιπροσθέτως, ομιλώ και χωρίς κανένα δισταγμό η αμφιβολία.
    Η μάχη είναι ολοφάνερη.
    Περισσεύει η αμετροέπεια, ο φθόνος, ο βολενταρισμός και χρειάζεται, άμεση απάντηση και καμμία ολιγωρία.

    Ο χρόνος και η ταχύτητα αντιδράσεως καθορίζουν την εξέλιξη των γεγονότων καθώς και την απόδειξη της συνειδητότητας της επιλογής μας.

    Η ζωή μας, η ψηχή μας και οι επιλογές μας δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα των παθοκρατών.

    Είναι απαράδεκτος, επιζήμιος και πολιτικά ανεύθυνος και συκοφάντης.

    @ Γιώργο

    Με πλήρη επίγνωση, με εθύνη και χωρίς παρορμητικές διαθέσεις, ομιλώ.

    Μου είναι αδιάφορος, ένας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "σούπας."

    Να μου επιστρέψουν, άμεσα τα χρόνια της προσφοράς μου, τα χρόνο που διέθεσα και έλειψε από αγαπημένα μου πρόσωπα, τις αγωνίες μου, τα χρήματα που έχω διαθέσει. Αυτά που έχω "χάσει" και όλη μου την ψυχή..

    Μπορούν;
    ΌΧΙ.

    Τότε, εγώ δεν αυτολογοκρίνομαι για να παίζουν την κολοκυθιά στην πλάτη μου.

    Να ανοίξουν το στόμα τους και να μιλήσουν. !!!

    Τι θα χάσουν την θέση τους στη βουλή;
    Ποιόν εκπροσωπούν;

    Εμένα, εσένα, τον καθένα που καθημερινά αγωνίζεται και δίνει τα πάντα.

    Ποιοί είναι αυτοί που θα τρέχω εγώ για να μιλάει ο "απέχων" της προεκλογικής προσπάθειας και το "απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ"..??

    Ο Τσίπρας τι κάνει?
    Το παπά θα παίζουμε;

    Το αριστερό ρεύμα που είναι;
    Πούντιασε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σκιαμαχεί γιατί νομίζω δεν ξέρει που και πως να δώσει την πολιτική μάχη: μέσα στον ΣΥΝ λίγο πολύ ξέρει πως - μέσα στον Συριζα πια μάχη και πως; Εκφραζόμενοι μέσα από την αντιπροσωπία του ΣΥΝ στην γραμματεία που εκφράζει μόνο την πλειοψηφία; Μέσα από τα μέλη του Συριζα που είναι ακόμη ασαφές αν έχουν την όποια δικαιοδοσία εκτός από τα τοπικά; Μέσα από αυτόνομη κεντρική έκφραση μέσα στην γραμματεία του Συριζα που προϋποθέτει αυτονομία και από τον ΣΥΝ;
    Η ζωή θα δείξει.

    Αυτό που επείγει είναι το προσκλητήριο προς τον κόσμο της ανανεωτικής αριστεράς να εκφραστεί πολιτικά, να πολεμήσει ιδεολογικά, να οργανωθεί, να ξανασυνδεθεί με τους φίλους της σε μια διακριτή προσπάθεια αυτόνομης έκφρασης είτε μέσα είτε έξω από τον ΣΥΝ και τον Συριζα - λίγη σημασία έχει.

    Όποιος εκφράσει ένα σύγχρονο αριστερό πολιτικό σχέδιο θα πάρει και τον κόσμο μαζί του κι όχι όποιος έχει την καλύτερη καμαρίλα...

    Για την ώρα είμαστε μπλοκαρισμένοι σε δομές ψευτοδημοκρατικού υπερσυγκεντρωτισμού (τάσεις, συνιστώσες, ποσοστώσεις κλπ) που καταναλώνουν όλον τον ωφέλιμο χρόνο σε εσωτερικές διευθετήσεις και συνεννοήσεις και όχι σε διάλογο πολιτικό και παραγωγή πολιτικής.

    Τι μάχη λοιπόν να δώσουμε μέσα σε τέτοια ψευδή σχήματα; Μήπως είναι καλύτερα να τους τα χαρίσουμε και να φροντίσουμε για αυτόνομη έκφραση και παράλληλα ενότητα στη δράση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σπίθα μαζί σου, ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΙ κανεις βρε Γιωργο στην τελευταια ευκαιρια ? την κανεις. Συνιστωσα ΣΥΡΙΖΑ πολυ ριψοκινδυνο , ισως να μην το δεχτουν , ασε που θα εισαι τραγικη μειοψηφια και θα αναγκαστης σε αποχωρηση. Ας ανοιξουμε τα φτερα μας γιατι τα πολιτικα κενα πληρουνται και πληρουνται ενιοτε απο εκει που δεν το περιμενει κανεις. Υ.Γ. Τωρα ο Φωτης μας εμεινε , μ'αυτον θα πορευτουμε και μην γκρινιαζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στον Μάκη πέστα Μιχάλη που θέλει να φάμε τα ...νιάτα μας :) στους λαβυρίνθους του Συριζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι είναι τα "νιάτα", ωρε Γιώργο;
    Φαγώσιμο για να τα χαρίσω ως επιδόρπιο στο τραπέζι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

    Τώρα, θα παίξουμε το σύστημα Αλέφαντου..

    "Τα πάντα όλα"

    "Που πας ρε καραμήτρο αντισυστημικέ της φακής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο κόσμος τόχει τούμπανο και εμείς θα μαδάμε μαργαρίτες ή θα μαζεύουμε κάρτες για την συλλογή Αλαβανακίων;

    Γιώργο, ήρθε ο "Χόσε Χεστοσυριζάκι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. εξαιρετικός διάλογος.... με καλύπτουν απόλυτα οι απόψεις του Σπίθα και του οικοδεσπότη...
    ωστόσο ας μη ξεγελιόμαστε... αυτη τη στιγμή την φοβόμασταν πριν απο τις εκλογές... και γι αυτό πλανιόταν στο αέρα και η υποψία οτι αν κάποια στιγμή συμβεί αυτό, εμείς θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει στη βουλή οσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, για να μπορέσουμε να τους κουνήσουμε το μαντήλι... το θέμα ειναι αυτό απο που ξεκίνησε... αν ηταν ευχή των ίδιων των βουλευτών, τώρα νομιζω οτι ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι... αλλιώς θα τους "ρουφήξει" η μαύρη τρύπα του συριζα των μελών...
    το πρόβλημα για τους ρευματικούς ειναι ότι δε καταλαβαίνουν πως μετά έρχεται η σειρά τους...
    δεν παραβρέθηκα στην σύσκεψη, αλλά οι πληροφορίες μου λένε οτι η επίθεση ηταν εξ ολοκλήρου στον ΣΥΝ και οχι μόνο στην ΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα mtryfo,
    όπως λες "νομιζω οτι ήρθε η ώρα να κάνουν κάτι... αλλιώς θα τους "ρουφήξει" η μαύρη τρύπα του συριζα των μελών..."

    Προφανώς το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι αυτό και ναι, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αυτό το κάτι:

    Ανοιχτό γράμμα στους Ανανεωτές συντρόφους μου
    Φιλιώ Πολυμενάκου, 02/12/2009

    Τι άλλο περιμένουμε σύντροφοι; Διάβασα το κείμενο της ανοιχτής επιστολής στον Αλέκο Αλαβάνο του Ανδρέα Νιλολούδη (χρόνια σου πολλά Ανδρέα και πάντα τέτοια) και ανάσανα.

    Τι περιμένετε να αποφέρει πια ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνική κοινωνία και σε μας;

    Για ποια Αριστερά αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια,που ανεχόμαστε καρπαζιές από τον πιο απολίτικο πολιτικό, αχάριστο ως χαραχτήρα, αντιφατικό ως υβριστή των δημιουργημάτων του και οραματιστή της φαυλότητας;

    Για πόσο ακόμη νομίζετε ότι θα μας έχετε κόντά σας να προσπαθούμε να δικαιολογούμε τη στάση σας;

    Και επί τέλους είχαμε δώσει ένα ραντεβού για τις 5/10. Γιατί μας στήσατε στη γωνία και σφυράτε αδιάφορα;

    Σύντροφοί μου δεν ασφυκτιάτε μέσα στά περιθώρια της κοντόθωρης και στενόχωρης πολιτικής σκέψης των επικαθήμενων επί της κεφελής μας "συμμάχων": Δεν αισθάνεσθε στριμωγμένοι ανάμεσα στη μιζέρια και τη στασιμότητα του πολιτικά αδιέξοδου και ξεπερασμένου λόγου που μας επιβάλεται εκ των "συμμαχιών"να ακούμε και να αναμασάμε; και για ποιο σκοπό άραγε;

    Δεν ανατριχιάζετε με τα καλέσματα για καταστροφικούς "αγώνες" και ανέχεστε να μπαίνει και η υπογραφή μας ως κόμμα; Επιμένετε να πιστεύετε ότι κάτι θα καταφέρουμε μέσα από τον ΣΥΝ: Αυτόν το ΣΥΝ που τον κατάντησαν ισότιμο και ισομελή εταίρο ανύπαρκτων για την κοινωνία προσώπων και ομάδων;

    Κάνετε λάθος. μεγάλο λάθος από τα τραγικά λάθη,που μόνο στην Αριστερά γίνον ται ιστορικά και τη συρρικνώνουν...τη συρρικνώνουν...

    Σύντροφοι μου θέλω κάτι να μου πείτε.

    Και δεν θέλω να είναι "Φιλιώ κάνε υπομονή" ή "Φιλιώ κάνε ότι θες", όπως και εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σύντροφοι θα φαμε τη ζωή μας να πλακωνόμαστε μέσα στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ
    Έχω ζήσει 16 χρόνια στο ΚΚΕ το σύστημα τους το γνωρίζω από μέσα, τακτικισμός και τίποτα άλλο.
    Η μέθοδος μια.
    Ας τους θα φωνάξουν θα τους δώσουμε και κάποιες θεσούλες και θα ξεφουσκώσουν.
    Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να φύγουμε από το Συνασπισμό.
    Κάθε τόσο αδρανοποιούνται σύντροφοι της ΑΠ και θα είναι πολύ δύσκολο αργότερα να τους επαναφέρουμε.
    Τώρα αν θα γίνουμε συνιστώσα του Συριζα, βλέπουμε και κάνουμε.
    Οι βουλευτές μας άραγε, τι λενε;
    Η ΑΠ ενώ έχει πάρα πολύ κόσμο στην επαρχία φαίνεται πως τον έχει γραμμένο.
    Καμιά επαφή.
    Επειγόντως πρέπει να κατέβουν στελέχη στην επαρχία και να μας ενημερώσουν
    Το κενό που δημιουργείτε αν δεν το καλύψουμε εμείς θα βρει τρόπο και θα το καλύψει η ίδια η κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κι εγώ Στέλιο πιστεύω ότι ο Συνασπισμός έχει τελειώσει.
    Κι αυτό δεν το αποφασίζουμε εμείς. Έχει αποφασιστεί καιρό από τους αμετανόητα δογματικούς με την "αριστερή στροφή" και τώρα απλά υλοποιείται με την κομπίνα μετατροπής της συμμαχίας σε κόμμα.

    Θυμάμαι σαν να είναι τώρα τον Μιχάλη να τους λέει στο Διαρκές Συνέδριο αυτά περίπου: "κάντε ότι νομίζετε αλλά πείτε την αλήθεια.Όχι από την πίσω πόρτα να κάνετε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα. Πείτε το να ξέρουμε κι εμείς που το πάτε" και αυτοί ορκιζόντουσαν ότι αυτά είναι υπερβολές και καχυποψίες. Νάτοι τώρα...

    Ότι κι αν γίνει τώρα μέσα στον Συνασπισμό, από την στιγμή που η ιδρυτική του συμφωνία έχει παραβιαστεί, απλά είναι χαμένος χρόνος. Πολεμάμε ανεμόμυλους...
    Το "συνασπισμικό κεκτημένο" του Παπαδημούλη πνέει τα λοίσθια. Και είναι ανοησία να κάθεσαι φιμωμένος ανάμεσα στους Λεουτσάκους και τους Καρίτζηδες την ώρα που ο λαός σου έχει εμπιστευθεί μερικές βουλευτικές έδρες και χιλιάδες ψήφους εμπιστοσύνης πανελλαδικά.

    Αν τα στελέχη της ΑΠ το παίξουν νομιμόφρονες - ότι ανταλλάγματα κι αν τους προσφέρουν - θα μείνουν μόνα τους (γιατί και η γαϊδουρινή υπομονή εξαντλείται κάποτε) και η αριστερά θα έχει χάσει την τελευταία της ευκαιρία να συνέλθει πολιτικά.
    Θα γίνουμε Ιταλία κι ο κάθε παραγοντίσκος θα σέρνει πίσω του πέντε νοματαίους και μια συνιστώσα ...που θα την πηγαινοφέρνει ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. παει και η Φιλιω ... και οι φωστηρες μας λενε δικαιωθηκε η Πτερυγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ Η Α.Π ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΑΣ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΤΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ η ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ο ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Α.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU