Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Άμεση συγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς


Του Κώστα Ανδρέου


Την γνώμη μου , την έχω γράψει με διάφορες ευκαιρίες, σ’ αυτό το σάιτ*.

Η Α.Π. δεν έχει καμία «τύχη» στον ΣΥΝ ή στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον. Δεν έχει κανέναν λόγο, προφανώς πειστικό, να παραμένει «άφωνη» στον στενό κορσέ του Νεομακαρθισμού που από την εποχή της Αριστερής Στροφής και του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβληθεί.

Η Αριστερή Στροφή στην πραγματικότητα διέσπασε την όποια ιδεολογική συνάφεια των τάσεων του ΣΥΝ. Αλλαξε το περιεχόμενο της ιδρυτικής συμφωνίας, κατήργησε τον Αριστερό Μεταρυθμιστικό χαρακτήρα του ΣΥΝ.

Οι κομμουνιστοαναφορικές δυνάμεις του ΣΥΝ, ξανάβαλαν στην ιδεολογική προμετωπίδα του ΣΥΝ την νοσταλγία της Λενινιστικής παράδοσης, ξαναβρήκαν στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στις αντάρτικες ομάδες της Λατινικής Αμερικής τον τρόπο να ξαναγυρίσουν στην πρό του 89 διαψευθείσα από την κατάρευση του Υπαρκτού , ΚΚΕδικη εποχή τους.

Σ’αυτό το επίπεδο η Ανανεωτική Αριστερά δεν ήταν δυνατόν να παρακολουθήσει τις Οβιδιακές Μεταμορφώσεις των συντρόφων των άλλων τάσεων.

Είναι μάταιο από τότε και μετά να περιμένει αλλαγές που να αποκαθιστούν έστω ένα στοιχειώδες πλαίσιο διαλόγου. Η λενινιστική στρατηγική, δεν έχει περιθώρια για άλλα ενδεχόμενα. Είναι στρατιωτικού τύπου μονόδρομος. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να το ξαναδιαπιστώσουμε.

Τα 4 τελευταία χρόνια, μόνο υπαινιγμοί, κακοήθειες, «παρατηρήσεις» σαν σε κουτοπόνηρα ιδιοτελή παιδάκια ήταν η συγκομιδή της από την ηγεσία του ΣΥΝ και τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Για τον Μιχάλη , για τα στελέχη της ΑΠ και τις ύποπτες σχέσεις τους με τα ΜΜΕ, για τις λίστες των ευρωεκλογών;

Δεν έχει νομίζω έννοια η απαρίθμηση και η επενθύμισή τους.

Η ΑΠ κινδυνεύει με την συμπεριφορά της να επιβεβαιώσει τις εμπαθείς κατηγορίες που της έχουν απευθυνθεί.

Αίφνης σήμερα ανοίγω τυχαία την ΑΥΓΗ και πέφτω στην Μόνιμη Στήλη ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ –τελείως συμπτωματικά το αναφέρω, επειδή όποια στήλη και να έπιανα δειγματοληπτικά κάτι ανάλογο θα διάβαζα-:

Η Ανανεωτική Πτέρυγα από την πλευρά της, απαιτεί τώρα σεβασμό στις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Απεναντίας, μετά τις ευρωεκλογές έλεγε ότι τα περί σεβασμού στις αποφάσεις του Συνεδρίου είναι σχολαστικισμοί, και ότι οφείλουμε να αναδιαμορφώσουμε τη στρατηγική μας με ευέλικτες κωλοτούμπες.

Την πέταξα στην άκρη. Δεν διάβασα τίποτε άλλο και δεν σκέφτομαι να την ξαναδιαβάσω στο προσεχές διάστημα.

Τι στο διάολο κάνει εκεί μέσα η ΑΠ;

Γιατί ανέχεται από κάθε «καημένο» ημιμαθή, τέτοιες προσβολές;

Το ξέρετε καλλίτερα από μένα βέβαια, αλλά επιτρέψτε μου να σας το ξαναθυμίσω.

Ο κόσμος της ΑΠ, στρατεύτηκε στην Αριστερά πέραν των άλλων δευτερευόντων λόγων, μεταξύ των οποίων και η οικοδόμηση της «απελευθερωμένης κοινωνικής ουτοπίας», με όποιο όνομα και αν την θέλετε, και για την έκφραση και υπεράσπιση , της σημερινής του Αξιοπρέπειας και του δικαιώματός του να εκφράζει και να χαίρει του απόλυτου ΣΕΒΑΣΜΟΥ την ΓΝΩΜΗ του.

Την ΓΝΩΜΗ του δεν μπορεί κανένας σας και προφανώς κανείς από τους συμμάχους ή τους συντρόφους των άλλων συνιστωσών, να την κοροϊδεύει, να την λοιδορεί, να την φτύνει, να την πλασάρει πασπαλισμένη με «σταλινικούς υπαινιγμούς».

Κανείς.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της ταυτότητάς τους και η ηγετική ομάδα της Πτέρυγας, δεν φτάνει να το ξέρει, αλλά οφείλει και να το δείχνει ότι το ξέρει και ανάλογα να την τιμάει.

Τι αλήθεια και για πόσο ακόμη σκέφτεται η ηγετική ομάδα, να κάνει;

Πιστεύει ότι θα αλλάξει ο ΣΥΝ. Θα γίνει ένα κόμμα που θα απεμπολήσει τα εθνικιστικά ή τριτοδιεθνιστικά προτάγματά της πλειοψηφούσας κνιτογενούς ή κομμουνιστοαναφορικής ομάδας του ΣΥΝ και θα ξαναβρεί τον χαμένο σεβασμό και τα μέλη της πτέρυγας θα νοιώθουν σε ζεστή συντροφική ατμόσφαιρα;

Δεν έχει καταλάβει ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος σεβασμός αλλά πάντα ήταν τακτικοί οι λόγοι που «δουλικά» εκφραζόταν ο σεβασμός, μέχρι ναρθεί η ώρα να πάρουν το κόμμα;

Δεν έχει καταλάβει ότι αύριο είναι η σειρά του Μαργαρίτη, του Κουβέλη, του Χ’’Σωκράτη να φάει τ’αυγά της Σώτης με την συνηγορία των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ;

Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο σ’αυτό το μοτίβο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Είναι πλέον φανερό, ότι σε κάθε θέμα υπάρχει διαφορετική άποψη από την ηγεσία του ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε διαφορετική άποψη υπάρχει μια τεράστια μηχανή που προσπαθεί με χίλιους τρόπους, πέρα από τον έλεγχο των μηχανισμών, να υποβαθμίσει, υποτιμήσει, υποσκάψει, απαξιώσει μέχρις βδελυγμίας, να παραπληροφορήσει , να φιμώσει εν τέλει την άποψη της ΑΠ;

Σε κάθε θέμα πρώτα πέφτουν μπροστά οι υπαινιγμοί, η χλεύη και η υποτίμηση και μετά οι πλειοψηφίες των μηχανισμών επιβάλουν τον Νεομακαρθισμό.

Ρίχτε μια ματιά στα μπλόγκ όπου οι «ΟΠΛΑ των σχολίων» παρεμβαίνουν με ιησουΐτικη επιμονή και αήθεια.

Έχει χαθεί για πάντα ο πλουραλισμός, ο διάλογος, οι κοινοί τόποι διαλόγου, τα κοινά παραδείγματα, η ιδεολογική περιοχή συνάφειας και συγγένειας.

Έχει χαθεί και έχει αντικατασταθεί από την αναμονή του μοιραίου λάθους που θα γίνει από δω ή από κει για να προκύψουν αποτελέσματα ηγεμονίας.

Έχει τελειώσει η σχέση. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που στην ατμόσφαιρα μετράνε οι εν διαστάσει συμβιούντες, αν θα κάνουν συναινετικό διαζύγιο ή αν συμφέρει, να υποχρεωθεί ο άλλος σε εγκατάλειψη στέγης.

Δεν τιμάει κανέναν αυτή η κατάσταση. Δεν είναι ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μπορεί να παραχθεί πολιτικός λόγος και πολιτική.

Για παράδειγμα ακόμη και αυτή η έρμη «προγραμματική αντιπολίτευση» για να γίνει σε οποιοδήποτε θέμα, πρέπει να περάσει από το βασανιστήριο, της ερμηνείας της προγραμματικής θέσης. Πιάσ’ το αυγό και κούρευτο, δηλαδή.

Με λίγα λόγια το ερώτημα είναι πλέον απλό.

Θα ασχοληθούμε με την πολιτική ή θα παρακολουθήσουμε το νέο θρίλερ, με τίτλο, πως οι παράγοντες των τάσεων μαγειρεύουν «Αλέξη Τσίπρα»;

Δεν αξίζει αυτή η υπόθεση. Αύριο κιόλας πρέπει η ΑΠ να προχωρήσει στην αυτονόμησή της, στην επανίδρυση της Ανανεωτικής Αριστεράς και την ταχεία επεξεργασία και εκφορά του διαφορετικού πολιτικού της λόγου, που έχει ανάγκη η χώρα ειδικά αυτή την περίοδο της γενικής κρίσης.

Δεν έχει κανείς δικαίωμα να αξιολογήσει κανένα άλλο θέμα ως σημαντικότερο.

Οσοι θέλουν να κάνουν την επανάσταση να αφεθούν ήσυχοι να το κάνουν. Εμείς που πιστεύουμε στον Ευρωπαϊκό και δημοκρατικό δρόμο των αριστερών μεταρρυθμίσεων, ας μη βρίσκουμε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Εκτός και στο βάθος-βάθος δεν πολυπιστεύουμε και ‘μείς σ’ αυτό τον δρόμο.

*06/12/09, αναδημοσίευση από ananeotiki.gr, στήλη Διάλογος για ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ/Ανανεωτική Πτέρυγα

14 σχόλια:

  1. Τελικά μάλλον και αυτοί που θέλουν να "ηγούνται" της ανανεωτικής αριστεράς, μάλλον "βολεύτηκαν" στην ασφάλεια που τους προσφέρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (βλέπετε και οι βουλευτικές έδρες δεν είναι λίγο πράμα) και χωνεύουν και τις προσβολές και "μαλάκωσαν" και την περί δημοκρατίας ευαισθησία τους. Ποιά ήταν άλλωστε η στάση τους στο θέμα του έκτακτου συνεδρίου που ζήτησαν τα μέλη; Η Συναλλαγή. Κατά περίπτωση η αξιοπρέπεια, κατά περίπτωση η δημοκρατία, κατά περίπτωση κι η ισότητα μεταξύ των μελών (μερικοί είναι πιό ίσοι από τους άλλους).
    Δυστυχώς η επαναφορά της ανανεωτικής αριστεράς στις αρχές της, περνάει μέσα από την αποχώρηση των μελών του ΣΥΝ που νιώθουν ανανεωτές, για να μείνουν κι οι αξιωματικοί χωρίς στρατό, να διαπραγμετεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Aνδρεου ειναι απο τους σοβαροτερους αρθρογραφους στο σαιτ της Πτερυγας. Μπραβο για την επιλογη των γραπτων του. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που με ενθαρρύνει mike είναι ότι όλα τα κείμενα στον ανανεωτικό διάλογο δεν είναι "οπαδικά". Οι άνθρωποι λένε την γνώμη τους ευθαρσώς και τα "χώνουν" και στην επίσημη ηγεσία της Πτέρυγας. Έτσι φαντάζομαι τους αριστερούς - ούτε υπάκουα στρατιωτάκια ούτε τρελαμένους από την ανυπομονησία. Νηφάλιους ανθρώπους με άποψη και κότσια να την εκθέσουν.

    Τώρα για την "ηγεσία" ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗ, την Κυριακή έχουν πανελλαδικό συντονιστικό κι έχουν πάρει το μήνυμα. Ας δούμε την ανταπόκρισή τους πρώτα... Υποτίθεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από συντονιστές (της ήδη εκφρασμένης βούλησης των αριστερών της ανανέωσης). Θα ...συντονίσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην μου πετάξατε και μένα αυγά, δεν μπορώ να τα φάω (έχω χοληστερίνη )
    Ηρέμησε, άγριε στρουθοκάμηλε..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tην Κυριακη τα σπουδαια. Το τιμιο ειναι ο καθορισμος της κοκκινης γραμμης χωρις κωλοτουμπες. Γραμμης που αλλωστε εχει παραβιαστει απο καιρο και παντοειδως. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nωρίς άρχισε η κουβέντα όπως εξάλλου πρέπει. Καλησπέρα καιχουμε να πούμε πολλά. Το άρθρο δίνει ερεθίσματα.
    Αν κάποτε στρατευτήκαμε στην ανανεωτική αριστερά ήταν γιατί μπορούσαμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε ανοιχτά, να διαφωνούμε, κοινώς να ΖΟΥΜΕ πολιτικά. Αυτή είναι η πρώτη και βασική από τις αρχές για τις οποίες γράφει Ο ΣΥΝΠΟΛΙΤΗΣ. Δυστυχώς θα συμφωνήσω ότι η διολίσθηση του ΑΡ προς τον αριστερισμό δεν επιτρέπει αυτή τη διαδικασία να γίνεται απρόσκοπτα, οπότε το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, όμως υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα. Επιδότηση, επαγγελματικά στελέχη, η Αυγή, οι βουλευτές και άλλα. Όλα αυτά είναι δύσκολα πράγματα για ανθρώπους που έχουν συνδέσει την προσωπική τους ζωή και τον βιοπορισμό τους με την πολιτική και τον ΣΥΝ. Να ένας βασικός λόγος Γιώργο για να υπάρχει διάσταση μεταξύ στρατιωτών και λογαχών. Να δούμε τι θα ξημερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ''Αν κάποτε στρατευτήκαμε στην ανανεωτική αριστερά ήταν γιατί μπορούσαμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε ανοιχτά, να διαφωνούμε, κοινώς να ΖΟΥΜΕ πολιτικά.''
    Συμφωνω απολυτα με τον leo.
    ...........................................Eχουμε καταντησει cartoon.
    Τι ηταν παλι αυτο το σημερινό ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ συνοδεια με τον Φώτη!!!!!!!
    -Δηλ. Τρεξε Φώτη σωσε μας;;;;
    -Πολλα χρονια πριν την 10ετια του '90 βαζαμε ρεφενε Βενζινη προκειμενου να μιλησουμε για την Αριστερα που Αγαπουσαμε.
    --Σήμερα στις συναξεις κανείς δεν κοιταζει τον αλλον στα ματια............συντασομαι με τον ΣΥΝ ΠΟΛΙΤΗ απολυτα,καυως και με την 'χολιστερινη' του Σπιθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πες τα χρυσόστομε, είναι η αντίδραση μου στο κείμενο.
    Με αφορμή τα σχόλια, η γνώμη μου είναι ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα επαγγελματικών στελεχών. Φυσικά είναι τεχνικό πρόβλημα και όχι πολιτικό. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θέμα βουλευτών δεν νομίζω να υπάρχει. Όσοι εκλέχτηκαν, εκλέχτηκαν με την αξία τους και μάλιστα μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Αυτό έλειπε τώρα. Να αναλωθεί οποιοσδήποτε σε τέτοια συζήτηση. Όσο για την Αυγή, τι να πω. Την διαβάζουν πολλοί άνθρωποι;
    Η οικονομική επιβίωση του σχήματος είναι το μοναδικό θέμα προβληματισμού. Θα πρέπει να πέσουν φρέσκες, μοντέρνες ιδέες στο τραπέζι, αλλά όταν όλη η φαιά ουσία αναλώνεται στα "σου πα, μου πες" που να μείνει φαιά για τα υπόλοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε: μας εμποδίζει ένα πλέγμα συνηθειών, ανασφαλειών, τραυματικών εμπειριών διάσπασης, οικονομικής ένδειας κλπ. Επίσης η έλλειψη ηγεσίας - εδώ φαίνεται και η μεγάλη απώλεια του Μιχάλη.
    Γι αυτό νομίζω πρέπει να ενθαρρύνουμε την "ηγεσία": να τους πείσουμε, να τους σπρώξουμε. Καταλαβαίνω ότι είναι φοβισμένοι στην πραγματικότητα και ανέτοιμοι για νέες περιπέτειες παρότι είναι η πιο ευνοϊκή συγκυρία.
    Αυτό που θα γείρει την ζυγαριά είναι η πειθώ των πολλών - κι αυτό μπορεί να εκφραστεί με μια πανελλαδική σύσκεψη, καλοπροετοιμασμένη και με μεγάλη συμμετοχή, με μοναδικό θέμα αυτό: την αυτόνομη συγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς. Αυτό δηλαδή που δεν επιτρέπουν να γίνει οι "κυρίαρχοι" της Κουμουνδούρου...σε οποιαδήποτε μορφή - έκτακτο συνέδριο, δημοψήφισμα κλπ.
    Αυτό εμείς μπορούμε να το ζήσουμε χωρίς την άδειά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για την Κυριακη δεν αισιοδοξω ιδιαιτερα αν κρινω απο την εισηγηση που εχω υπ'οψιν μου. Εαν υλοποιηθουν οι αποφασεις της Π.Σ. , σε τοπικο επιπεδο αποφασιζει ο'' ΣΥΡΙΖΑ'' ,ΕΤΣΙ ΕΜΕΙς χωρις καρτα δεν συμμετεχουμε πουθενα. Αυτο ενεχει 2 κινδυνους . Ο πρωτος ειναι η αποστρατευση ανανεωτικων που αλλωστε συμβαινει καθημερινα και ο δευτερος η ενσωματωση τμηματος αλλου ''κομματιου'' ανανεωτικων που θελουν να παιξουν για τον Α η Β λογο ρολο στα τοπικα πραγματα. Αυτος ο κινδυνος που η ηγεσια της Α.Π. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ η κανει πως δεν αντιλαμβανεται θα μας οδηγησει με μαθηματικη ακριβεια στον γκρεμο και την πληρη πολυδιασπαση. Μονη διεξοδος η πρωτοβουλια απο τα εξω ανθρωπων που ισως μπορουν να χτισουν ενα ρευμα πολιτικων ιδεων και να πιεσουν την αναβλητικη ηγεσια , την πασχουσα απο πολιτικη μυωπια. Ειμαι θετικος στη συλλολη υπογραφων και στη μαζικη αποχωρηση μεσαιων στελεχων με αποκορυφωμα αυτονομη εκδηλωση ανανεωτικων ως εσχατη μορφη πιεσης τωρα οσο ειναι καιρος ακομη. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή το "Άδραξε την μέρα" δεν τους αφορά mike;
    Είναι κι αυτοί ημιλιπόθυμοι σαν τον υπόλοιπο Συνασπισμό;
    Τι περιμένουν; Να πάρει ο Αλαβάνος τον ΣΥΡΙΖΑ και να τους μείνει ο αδειανός τίτλος του ΣΥΝ;

    Δεν θέλω να πω ότι δεν το φανταζόμουνα - απλά δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία και μεγαλύτερη ανάγκη από σήμερα για την ΑΑ να βγει μπροστά. Αυτό άλλωστε είχαμε στο μυαλό μας επιστρέφοντας ψήφους τον Οκτώβρη. Θα είναι πολύ άσχημο τώρα να κάνουν την πάπια.

    Όσο για τις αποχωρήσεις, έχουν αρχίσει από το καλοκαίρι και συνεχίζονται, τουλάχιστον από την περιοχή μου όπου είχαν και πλειοψηφία οι ανανεωτικοί. Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο και φυσικά εάν τον αδειάσουν το φαινόμενο θα γίνει μαζικό.
    Κρατιόμαστε με τα δόντια γιατί κάτι περιμένουμε, δεν το καταλαβαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΑΠ δυστυχώς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε αυτόνομη πορεία. Δεν διαθέτει ούτε τις οργανωτικές δυνατότητες, ούτε τις οικονομικές.
    Τι μπορεί και πρέπει όμως να κάνει?
    κατά την άποψη μου, να αρχίσει να οργανώνεται και δη σε επίπεδο βάσης.
    Συγκεκριμένα, όπου ελέγχει (πλειοψηφεί) σε τοπικές και νομαρχικές οργανωσεις του ΣΥΝ, να προσπαθήσει να τις κρατήσει ζωντανές.
    Στις οργανώσεις που την πλειοψηφία διαθέτει το Ρεύμα και οι οποίες όπως είναι λογικό θα αδρανήσουν λόγω της λειτουργίας των αντίστοιχών του ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσει αυτόνομες και παράλληλες με τον ΣΥΡΙΖΑ οργανώσεις βάσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Αλλωστε αν μαυτό το δικαίωμα το έχει η πλειοψηφία γιατί να το στερηθεί η μειοψηφία.

    Αυτος είναι ο μόνος τρόπος αφενός μεν να μην αποστρατευτούν χιλιάδες σύντροφοι που δεν θα πάρουν κάρτα ΣΥΡΙΖΑ, και αφετ'ερου να δημιουργηθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή που θα μπορούσε να στηρίξει είτε την προσπάθεια να κερδιθεί το επόμενο συνέδριο του ΣΥΝ , είτε στεφθεί με επιτυχία τυχόν αυτόνομη πορείσ της ΑΠ στο μέλλον.
    x-no

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU