Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

"Η εκ των προτέρων απόρριψη της συμμετοχής στον διάλογο είναι πολιτικό λάθος"

Φώτης Κουβέλης , συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Realnews 20/12/09





Θεωρείτε σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο;

Ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος είναι αναγκαίος και πρέπει να γίνει.
Πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι προσχηματικός.
Στον διάλογο προσέρχεσαι με θέσεις, απόψεις και προτάσεις.
Η συμμετοχή στον διάλογο δεν σημαίνει εκχώρηση των πολιτικών σου απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου.
Άλλωστε, αν διαπιστωθεί και προκύψει ότι ο διάλογος προκλήθηκε ως πρόσχημα, αποχωρείς και αναδεικνύεις στην κοινωνία τους λόγους της αποχώρησης.
Η εκ των προτέρων απόρριψη της συμμετοχής στον διάλογο είναι πολιτικό λάθος.

Ο κ. Νταβανέλος διαφώνησε με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτιμάτε ότι είναι απλώς μια προσωπική άποψη;

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ειπώθηκε από τον ίδιο ότι είναι άποψη και άλλων μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται σε σειρά θέσεων από το ΚΚΕ...

Το ζητούμενο για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η προώθηση των πολιτικών θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Δεν έχουμε ίδιες πολιτικές πορείες και θέσεις με το ΚΚΕ.
Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές σε μεγάλα και σημαντικά ζητήματα και της ασκούμενης πολιτικής και του στρατηγικού στόχου.
Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται και στο ελάχιστο ο ετεροκαθορισμός ή, έστω, ο επηρεασμός της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από την τακτική και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Εσείς, πάντως, ως Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα αποκτήσετε κάρτα μέλους, ούτε θα συμμετάσχετε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ...

Σε απόλυτη συνέπεια με τις πολιτικές μας θέσεις για τον Συνασπισμό και τον συμμαχικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάρουμε κάρτα μέλους και δεν θα εγγραφούμε σε μητρώα μελών του.
Έχω κάρτα μέλους του Συνασπισμού.
Την επιλέξαμε όταν ιδρύσαμε τον Συνασπισμό, με τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία της σύγχρονης Αριστεράς, τη διατηρούμε σε όλη του την πορεία και δεν την εκχωρούμε.
Το ζήτημα της κάρτας δεν είναι διαδικαστικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε.
Μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, στους στόχους και την πολιτική πρακτική από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της ομοφωνίας και της συναίνεσης.
Είναι γνωστή η άρνηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δεχθεί αποφάσεις που σταδιακά μετασχηματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα εργασθεί είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος -που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν- είτε για απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΣΥΝ φέρεται να οδηγείται σε ένα Συνέδριο επίλυσης των διαφορών την άνοιξη. Συμφωνείτε;

Να γίνει το Συνέδριο. Με ένα θέμα: Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλο θέμα.
Εκεί, ας υπάρξουν με σαφήνεια οι αποφάσεις των μελών του Συνασπισμού.
Προτείνω, μάλιστα, ένα συνέδριο διευρυμένο.
Με συμμετοχή, όσο το δυνατόν, περισσότερων μελών του Συνασπισμού.
Γιατί όχι και ένα δημοψήφισμα των μελών του κόμματος;

Η διεύρυνση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και με στελέχη εκτός ΣΥΝ σηματοδοτεί για κάποιους την απαρχή συγκρότησης ενός νέου πολιτικού σχηματισμού...

Επιδιώκουμε την ενίσχυση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού.
Θέλουμε τη συμμετοχή του Ομίλου Προβληματισμού «ΑΡΣΗ» και της ομάδας στελεχών της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Η συμμετοχή τους εμπλουτίζει και δυναμώνει την παρουσία των ιδεών της σύγχρονης Αριστεράς.
Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που αναφέρονται στην ανανεωτική Αριστερά. Κι αυτές θα προστεθούν θετικά στην προσπάθειά μας.
Η κοινωνική Αριστερά θέλει τη σύγχρονη Αριστερά.
Είναι αυτή που χρόνια στηρίζει τον Συνασπισμό, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες της για τομείς της πολιτικής του.

Αν όμως δεν κατορθώσετε να αποτρέψετε τις εξελίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα πάντα είναι «ανοιχτά».
Δεν υποθηκεύσαμε τις ιδέες μας, τις απόψεις μας, τις διεκδικήσεις μας, τη συμμετοχή μας στη σύγχρονη Αριστερά σε κανένα φετίχ και στερεότυπο που την υπονομεύει και την ακυρώνει.
Η βιωματική μας σχέση με την Αριστερά δεν είναι σύνδρομο.
Είναι συνεχής διεκδίκηση.

Κατά τη γνώμη σας, ο κ. Τσίπρας «πού το πάει» με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτιμώ ότι δεν θέλει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. η συμμετοχή του όμως σε αποφάσεις που επιτρέπουν τη διολίσθηση στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα είναι λάθος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνον ως συμμαχικό σχήμα. οι καθαρές πολιτικές θέσεις είναι πάντα χρήσιμες και ωφέλιμες. οι αμφισημίες και οι ταλαντεύσεις βλάπτουν και τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλαβάνος δείχνει μια έντονη κινητικότητα, ακόμα και με στελέχη του ΝΑΡ. Εκτιμάτε ότι η στρατηγική του έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ;

Ο Συνασπισμός έχει -οφείλει να έχει- τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά ως δύναμη της σύγχρονης αριστεράς, με τον αριστερό ευρωπαϊσμό και μεταρρυθμισμό του.
Όποιες επιλογές είναι σε αντίθεση με αυτά τα πολιτικά στοιχεία, αφορούν σε άλλες πολιτικές επιλογές, ξένες βέβαια για τη σύγχρονη αριστερά.
Δικαίωμα όμως του καθενός να τις επιλέγει.

Την Ανανεωτική Πτέρυγα, πάντως, τη χαρακτήρισε «εχθρό εντός των τειχών»...

Αναζητήθηκε ο «εσωτερικός εχθρός εντός των τειχών» ως ευπρόσωπο πολιτικό πρόσχημα. Ποια «τείχη» όμως;
Αυτά τα «τείχη» που ορθώσαμε όταν ιδρύαμε τον Συνασπισμό, για να τον οριοθετήσουμε απέναντι στον δογματισμό και τον αριστερισμό;

11 σχόλια:

  1. Την καλησπέρα μας και η γνώμη μας παραμένει πάντα η ίδια.
    Αν δεν αφυπνιστούν οι κοιμισμένες συνειδήσεις ΟΛΩΝ εκεί μέσα, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει το κόμμα, το οποίο ψηφίζουμε βεβαίως βεβαίως τις τελευταίες δεκαετίες με τη μία ή την άλλη μορφή.
    Αν και σαν αστρολογο-συμμορίτες το ζώδιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που είναι Τοξότης, δύσκολα πέφτει στην αφάνεια...
    Την καλησπέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, Γιώργο, με τον Φώτη Κουβέλη.
    Σε όλα, όσα λέει, απολύτως.
    Τι άλλο να πω; Είναι γνωστό, νομίζω.
    Εξαιρετική η σημερινή του ομιλία στην Βουλή επί του προυπολογισμού.
    Αναφέρθηκε στο κυρίαρχο θέμα. Αυτό της διαφάνειας και στην διαφθορά που έχει μεταραπεί σε εγγενή ελληνική παθογένεια. ]
    Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν αλλάζει τίποτα.

    Και όπως, ολύ σωστά είπε , δεν είναι ζήτημα ηθικής, ή ηθικολογίας αλλά βαθύτατα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό, εν τέλει.

    Κατεψήφισε τον προυπολογισμό γιατί δεν απαντά στην λύση των παραπάνω προβλημάτων και επειδή θα την πληρώσουν πάλι εκείνοι που δεν φταίνε για εκείνους που μένουν στο απυρόβλητο, από τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά όσα λέει ή είπε ο Κουβέλης. Βλέπετε όμως ελάχιστοι θέλουν να τα σχολιάσουν, να τα πάνε παρακάτω, να διαφωνήσουν ή να συμπληρώσουν.
    Πράγματα χωρίς νεύρο, δεν ενοχλούν, δεν προκαλούν είναι σωστά αλλά....
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι leo, δεν είναι προκλητικά όσα λέει ο Κουβέλης. Είναι όμως σωστά κι όσο περνά ο καιρός σκέφτομαι, καλύτερα πέντε σωστές κουβέντες ισορροπημένες και πάνω από όλα καθαρές παρά όλη αυτή η μπουρδολογία του αντισυστημισμού που δεν καταλήγει πουθενά - αέρας κοπανιστός...
    Σίγουρα ο Φώτης έχει την ακρίβεια και τα κρατήματα του δικηγόρου, δεν είναι ο τολμηρός οραματιστής, ο εξτρεμιστής σοσιαλδημοκράτης σαν τον Μιχάλη. Είναι όμως σταθερή αξία - ένας άνθρωπος που δεν θα σε πουλήσει στην επόμενη γωνία. Και όπως έχουν γίνει τα πράγματα πια στην αριστερά, ο ρόλος του κάθε μέρα γίνεται και πιο σημαντικός ανάμεσα στους πολιτικούς απατεώνες που έχουμε πλημμυρίσει.
    Το κομμάτι του το διεκπεραιώνει λεβέντικα κι έχει και η αριστερά ένα πρόσωπο στην κοινωνία. Τα υπόλοιπα ας τα αναλάβουν άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι Γιώργο, αλλά Μιχάλη πια δεν έχουμε. Έχουμε άμεση ανάγκη από καποιους (ες) που θα παίξουν ένα αντίστοιχο ρόλο, συμπληρωματικό σε περιπτώσεις σαν τον Κουβέλη, χωρίς βέβαια να υπονοώ τύπους βερμπαλιστές και κωλοτούμπες.
    Βλέπω λοιπόν την πρότασή σου περί διαδυκτιακής οργάνωσης, να αποτελεί ευκαιρία για ανάδειξη κάποιων καινούργιων στελεχών που θα γίνουν ευρύτερα γνωστοί έξω από τα οργανωμένα μέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι leo, έχουμε τα μέσα του διαδικτύου, ας το κάνουμε σωστά. Είναι βέβαια λίγο περίεργη εποχή για διαθεσιμότητες αλλά δεν γίνεται να μείνουμε στα ίδια.
    Κατ΄αρχήν ας γνωριστούμε: θεωρώντας συντρόφους όλους όσους ενδιαφέρονται έστω και κριτικά έστω και με το δάκτυλο στην σκανδάλη...
    Ένα δίκτυο είναι ένα δίκτυο: αξιοποιεί κρυφές διαθεσιμότητες που οι ίδιοι λόγω υποχρεώσεων αγνοούμε ότι διαθέτουμε.
    Προσωπικά το κατάλαβα με το μπλογκ - θεωρητικά δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο κι όμως έγινε... Άρα πολλά ακόμη μπορούμε να κάνουμε και δεν θα τα βρούμε αν δεν τα δοκιμάσουμε: αυτό το λέω γιατί όσοι έχουν αποστασιοποιηθεί τρελαίνονται και στην ιδέα ότι κάτι θα αναλάβουν.
    Εδώ ισχύει το διαφημιστικό "δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο"...
    Νέα συλλογικότητα λοιπόν: αλλά πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Αν δεν αφυπνιστούν οι κοιμισμένες συνειδήσεις ΟΛΩΝ εκεί μέσα"...που λένε και οι Αστρο-Συμμορίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Να γίνει το Συνέδριο. Με ένα θέμα: Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλο θέμα."

    Παρά τη μεγάλη εκτίμηση που έχω για το πρόσωπο του Φ.Κουβέλη δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι υπάρχει ένα θέμα που προηγείται του “Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ” και είναι το “Τι είναι ο ΣΥΝ;” ή/και “Τι είναι η ανανεωτική αριστερά;”. Ποιες κοινωνικές δυνάμεις ή κοινωνικά στρώματα εκπροσωπεί ή φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτά τα στρώματα, ποιες οι μεταξύ τους σχέσεις και ποιες οι σχέσεις τους με τις υπόλοιπες κοινωνικές δυνάμεις;

    Νομίζω ότι η τοποθέτηση των στελεχών, μελών ή φίλων του ΣΥΝ αποκλειστικά στη βάση χονδροειδών διλημμάτων τύπου:
    ναι ή όχι κάρτα μέλους ΣΥΡΙΖΑ – ευρωπαϊσμός ή αντιευρωπαϊσμός – συστημισμός ή αντισυστημισμός
    δεν αφήνει να διαφανούν τα ζητήματα ουσίας, τα οποία, αν απαντηθούν, επιλύουν πολλά “τακτικά” προβλήματα γύρω από τα οποία στροβιλίζεται εδώ και καιρό η κρίση στο ΣΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασίλη, συνέδριο θα γίνει ούτως ή άλλως κι ένα συνέδριο αποφασίζει τα θέματά του το ίδιο. Έτσι ότι χρειάζεται φαντάζομαι θα συζητηθεί - αρκεί να μην είναι τύπου "Διαρκές" οπότε τότε άστο...παρωδία θα είναι.
    Θα μάθουμε με το νέο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ no frost
    :)))
    Ότι πεις:)

    Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και τα σχόλια. Να προσθέσω μερικές σκέψεις και προβληματισμούς;

    @ Γιώργο.

    Στο σχόλιο, σχετικά με τον Φ. Κουβέλη.
    Θα αναφερθώ σύμφωνα με την δική μου πολιτική αντίληψη και άποψη, λαμβάνοντας υπόψη τις ελληνικές παθογένειες και μόνο.
    Τι πιστεύω;

    Το βασικό στοιχείο στην πολιτική σκηνή, σήμερα, είναι η αξιοπιστία και η συνέπεια λόγων και έργων.

    Χωρίς να προβαίνω σε συγκρίσεις, λέω, ότι:

    Δεν χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, από ότι σήμερα πράττει και λέει η ανανεωτική πτέρυγα, δια στόματος του Φώτη Κουβέλη.

    Οι απόψεις υπάρχουν και είναι επαρκέστατες, ιδεολογικά.

    Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο, λοιπόν.

    Όποιοι θέλουν να αφουγκραστούν και έχουν την στοιχειώδη λογική, μπορούν κάλλιστα να αντιληφθούν την ειλικρίνεια και την πίστη.

    Αν μπούμε σε άλλα τρυπάκια, (επικοινωνικά, π.χ.) τότε τα πράγματα ξεφεύγουν από τις απόψεις που πρεσβεύουμε.

    Αν το ελληνικό ταπεραμέντο και ο ψηφοφόρος, θέλει, καθρεφτάκια και χάντρες, τότε δεν θα ενδώσουμε.

    Οι ανανεωτικές ιδέες καθώς και η απόδοχή των απόψεων της, δεν παύει να είναι μια στάση ζωής.

    Μένουμε, σ΄αυτά που λέμε με συνέπεια και αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται.

    Η, υπερ του δέοντος, κινηματική θα μας μετατρέψει σε μέρος του ¨ολου" . Και το "όλον", (το πολιτικό υποκείμενο, ασθενεί..)

    Ας έρθει ο ασθενής στον γιατρό και όχι ο γιατρός να τρέχει ολημερίς, οληνυχτίς, σε αδιέξοδες ατραπούς.

    Μια άποψη, πρόσθεσα, με την παρατήρηση πως κι΄εγώ μετέχω των παραπάνω, προβληματισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU