Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

liquid days ΄09

[ρευστοποίηση.PNG]

2. Ο "επελαύνων" Λενινισμός ή η επαναδιολίσθηση στα πριν την διάσπαση του 68, χρόνια

του Κώστα Ανδρέου*

Παρακολούθησα το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Συντονιστικού της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Δεν ήμουν την ώρα του μεγαλύτερου μέρους της εισήγησης και στους τελευταίους 10 ομιλητές.

Ισως να ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα, ιδίως προς το τέλος όπως συμβαίνει συχνά, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων να μείνω άλλο.

Τα συμπεράσματα μου, είναι αυτά που περίμενα.

Υποχώρηση των διαθέσεων, των τόνων και μετάθεση. Αβεβαιότητα.

Έχω μια αλάνθαστη μέθοδο. Συζητώ με 2-3 φίλους που δεν έχουν καμία οργανωτική σχέση με τον ΣΥΝ αλλά τον ψηφίζουν πάντα ή όταν απέχουν , αυτό έχει σχέση με άλλους λόγους και όχι επειδή επέλεξαν κάτι άλλο.

Σταθεροί ψηφοφόροι που λίγο ενδιαφέρονται για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Σταθεροί ψηφοφόροι της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως άλλωστε και όλη η παρέα της γενιάς μου.

Λοιπόν συζητώντας μ’αυτούς, πριν τις εκλογές, το αίτημά τους ήταν σαφές. Να φύγει η ΑΠ και να κάνει ένα δικό της κόμμα.

Και γιατί δεν φεύγουν, και τέτοια συνέχεια.

Τώρα που ξαναζήτησα την γνώμη τους, το συμπέρασμα που αποκόμισα ήταν ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον το τι θα κάνει η ΑΠ.

Δεν περισσεύει κόσμος για να στηρίξει κάτι άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή τους ξέρω καλά, διάβασα κάτω από την απάντησή τους, ουσιαστικά , έναν ριζοσπαστισμό, που έχει σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις και την διαφαινόμενη αποτυχία της κυβέρνησης.

Πριν τις εκλογές ήταν «φαν» του Κευνσιανισμού, τον οποίο όφειλε να εφαρμόσει η μελλοντική τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και έπρεπε και η Ανανεωτική Αριστερά να στηρίξει.

Τώρα με το πρόβλημα της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την διαφαινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων που θα αναθέρμανε την οικονομία, προετοιμάζονται ψυχολογικά για την επιστροφή του Λένιν.

Ο Λένιν που εκείνη την περίοδο είχε λουφάξει και αποδεχόταν την πρωτοκαθεδρία των μεταρρυθμίσεων, του New Deal, του Κέυνς εν τέλει σ’αυτά τα ζητήματα, τώρα επιστρέφει.

Επιστρέφει όχι ως η άποψη που έχει πρόταση για την έξοδο από την κρίση, αλλά ως «ατμόσφαιρα» αμφισβήτησης της σοσιαλδημοκρατικής ορθότητας.

Επιστρέφει ως γενική διάθεση να κάνουμε κάτι, στους δρόμους.

Επιστρέφει ως τυφλό σύνθημα. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση.

Ποιος θα την πληρώσει;

Δεν ξέρει κανείς.

Σ’αυτή την διάθεση ήρθαν να ωθήσουν τα πράγματα οι συμπεριφορές των αξιωματούχων της ΕΕ και των κεντρικών χωρών της Ευρωζώνης, που δικαιολογημένα βέβαια χρεώνουν την διάρρηξη κάθε δέσμευσης του Μάαστριχτ στην αλχημεία της εποχής του Κοντοπυράκη, αλλά όχι σπάνια εκφράζουν διαθέσεις που θυμίζουν «πολιτικές προστατευτισμού» και άρνησης των θεσμικών υποχρεώσεων, κοινοτικής αλληλεγγύης.

Αυτή η αίσθηση μου έμεινε και από το πνεύμα της συνεδρίασης του συντονιστικού της ΑΠ.

Στα μυαλά πολλών εκεί μέσα, κυκλοφορούσε η βεβαιότητα της ήττας του Κέυνς, της ματαιότητας κάθε σοσιαλδημοκρατικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και της αναπόφευκτης επιστροφής του καραδοκούντα Λένιν.

Ετσι όμως δεν κάνει πολιτική η Ανανεωτική Αριστερά.

Αντίθετα, χρειάζεται να υποστηρίξει τις επεξεργασίες της, για τις λύσεις που μπορεί να δώσει «μόνον» ο δημοκρατικός δρόμος των μεταρρυθμίσεων.

Πρέπει να βοηθήσει σε έναν διάλογο για τις λύσεις που μπορούν να διερευνηθούν και κυρίως πρέπει να μην παρασυρθεί σε βεβιασμένες και ανυπόμονες στοιχίσεις.

Αλλιώς , πρέπει να ομολογήσει, ότι η συμπόρευση με τα κομμουνιστοαναφορικά ρεύματα της παραδοσιακής αριστεράς, δεν γίνεται μόνο στο όνομα της ενότητας της αριστεράς, αλλά και για να έχουμε ένα καταφύγιο να προσφύγουμε, όταν αποτύχουν οι θεωρητικές και πολιτικές επιλογές μας.

Αν όμως συμβαίνει το τελευταίο, τότε καλύτερα είναι να πάρουμε όλοι την κάρτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά τότε, πρέπει να θυμηθούμε να κλείσουμε πίσω την πόρτα της ανανεωτικής αριστεράς για πάντα.

Το μέλλον της Ανανεωτικής Πτέρυγας κρίνεται τώρα.

Η θα υπάρξει ως αυτόνομη πολιτική οντότητα, με την δοκιμασία της μέσα στην δυσκολία της περιόδου ή θα μετατραπεί σε ομάδα στήριξης υποψηφίων βουλευτών τύπου Τσιριμώκου.

* 13/12/09, από τον Διάλογο στο ιστολόγιο ananeotiki.gr


23 σχόλια:

  1. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, που πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου.
    Σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάνο, η όλη ιστορία μοιάζει με την καταστροφή του περιβάλλοντος - γίνεται σιγά σιγά κι όταν γίνεται αντιληπτή είναι σχετικά αργά. Ενώ πιάνουμε στο φτερό ξαφνικές μεταβολές, δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό που σέρνεται μέχρι να μορφοποιηθεί - προτιμάμε να λέμε "έλα μωρέ υπερβολές, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα". Ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι διαλυμένο και ενσωματωμένο στον δικομματισμό, ότι το οικολογικό κίνημα είναι θολό και ανοργάνωτο ακόμα δεν το έχουμε αντιληφθεί καλά καλά. Ότι η γενικολογία δεν κάνει πολιτική θα το αντιληφθούμε άραγε; Ότι η ανανεωτική αριστερά κινδυνεύει με αφανισμό και περιθωριοποίηση πότε θα το συνειδητοποιήσει η πτέρυγα; Όταν θα είναι αργά;
    Σαν τον βραδύποδα, έχει σηκώσει το ένα πόδι και δεν ξέρει που να το κατεβάσει...
    Αυτό δεν είναι ψυχραιμία είναι αυτοκτονία.
    Πως θα παράγει πολιτική αν δεν συγκροτηθεί αυτόνομα αλλά παραμένει ο φτωχός συγγενής εντός ενός ήδη εγκαταλειφθέντος σχηματισμού όπως ο ΣΥΝ την ώρα που οι "άλλοι" στήνουν τοπικές και όργανα;
    Και αν δεν υπάρχει πολιτική αλλά μόνο τυφλά συνθήματα πως θα παρέμβουμε στην συγκυρία που είναι ότι πιο κρίσιμο έχει περάσει η χώρα;
    Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βαράμε τις καμπάνες ακόμη κι αν έχουμε γίνει (ήδη;) γραφικοί...
    για την εμμονή μας ελπίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nα βγουν στο δρόμο όχι ένας αλλά 1000 Λένιν και να πάρουν μαζί τους και το Στάλιν και τον Τρότσκυ και το Ρούντι και όποιον άλλο θέλουν. Ε και λοιπόν; Η κρίση βαθαίνει, μάζες με διάθεση να συγκρουστούν υπάρχουν; Βλέπει κανείς επαναστατική διάθεση στον κόσμο; στους φοιτητές, στους εργαζόμενους; Από αργόσχολους μόνο ακούω λόγια, ελέω επιδοτησούλας. Όχι μάγκες. Για να μπει ο κόσμος στην τροχιά της σύγκρουσης πρέπει να ακούσει και το δρομολόγιο μέχρι το τέρμα, να πειστεί οτι αυτό θα είναι και αύριο και να εμπιστευτεί και το μηχανοδηγό. Ποιος του προτείνει την επανάσταση; να βγεί και να το πει και να δείξει και τον τραπεζικό λογαριασμό του, ε. Γιατί κάτι καβαντζωμένους επαναστάτες ο κόσμος της Αριστεράς, ο απλός όχι τα στελέχια, τον ξέρει καλά. Πχ στις απεργίες του Δημόσιου τομέα ( γιατί άλλες δεν γίνονται) οι συνδικάλες που καλούν σε απεργία γιατί δεν μας δείχνουν το εκκαθαριστικό του επόμενου μήνα για να δούμε μήπως ξέχασαν να τηλεφωνήσουν στην υπηρεσία από την οποία είναι αποσπασμένοι για να δηλώσουν απεργία. Ο κόσμος θα ξεσπάσειτυφλά όπως ξέσπασε και το Δεκέμβρη αλλά δεν θα περιμένει να του δώσει το σύνθημα ο Αλαβάνος κλπ.
    Αν η Πτέρυγα ή όποιος άλλος θέλει έχουν προτάσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ για την άμυνα των μαζών μπροστά στην κρίση, ας τη βγάλει προς τα έξω και τότε θα δειτε πως θα ηγεμονεύσει στο χώρο. Ως τότε ας ψάχνονται με τα οργανωτικά και τις κάρτες μέλους για να περνάει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα την γενική πρόταση της ΑΠ για την κρίση. Με λίγα λόγια να πληρώσουν η Εκκλησία ( αμάν και πότε) και οι έχοντες πολλά. Σωστά. Φτάνει;
    Και τα λαμόγια της πολιτικής οι υψηλόβαθμοι παράγοντες του Δημοσίου, οι συμμετέχοντες σε μαιμού επιτροπές; τα golden boys της πλάκας, οι σκορπίζοντες το δημόσιο χρήμα στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στο στρατό, τα δημόσια έργα, στην εκτροπή του Αχελώου; οι συνδικάλες των μεγάλων δημόσιων οργανισμών που στην ουσία τους διοικούν, οι εφοριακοί, οι τύποι που δίνουν διπλώματα οδήγησης, οι τύποι που ρυθμίζουν τις μαιμού αποσύρσεις, αυτοί που πούλησαν στο Αρη netbook της πλάκας για τους μαθητές του Γυμνασίου για 450Ε, οι λαθρέμποροι των τελωνείων, οι λιμενεργάτες με τα 200.000 το χρόνο;
    Όλοι αυτοί, δηλαδή η μισή Ελλάδα περίπου τι θα πληρώσουν; Δείξτε τους λοιπόν αν θέλετε να είστε ανανεωτική αριστερά. Α ξέχασα μπορεί να είναι και κανένας δικός μας εκεί μέσα και δεν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. leo, συμφωνώ, ΕΔΩ είναι το θέμα:
    "Αν η Πτέρυγα ή όποιος άλλος θέλει έχουν προτάσεις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ για την άμυνα των μαζών μπροστά στην κρίση, ας τη βγάλει προς τα έξω και τότε θα δειτε πως θα ηγεμονεύσει στο χώρο. Ως τότε ας ψάχνονται με τα οργανωτικά και τις κάρτες μέλους για να περνάει η ώρα."
    Γιατί κρυβόμαστε ο ένας πίσω από τον αλλό και δηλώνουμε...αδυναμία.
    "Πότε ο κώλος μου πονεί..."

    Αν ο τάδε μηχανισμός, η πλειοψηφία, η μειοψηφία, ο μπήξε ο δείξε σε εμποδίζει ρε φίλε, αυτονόμησε την παρουσία, τον λόγο σου, τις επεξεργασίες σου:

    Δείξε μας τι κρατάς στο χέρι!

    Μην λές "έχω θέσεις αλλά δεν μ΄αφήνουν να τις πω"
    Παραβίασε τα κωλοκαταστατικά και τους δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς και πέστες...

    Γιατί αν δεν έχεις τίποτα, τότε τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H γραμματεια της Πτερυγας ηδη διευρυνθηκε απο μελη της πρωτοβουλιας για την ανασυγκροτηση της ΑΝ, ΑΡ. [Αθανασιου] και απο μελη της ΑΡ.ΣΗ. . Σημαντικη εξελιξη που δειχνει πολλα. Εξελιξη εκτος καταστατικου. Σε λιγο πιστευω οτι θα εκλεξει κανονικα και καποιο αποφασιστικο οργανο. Αν θελετε να βοηθησετε καντε προτασεις και λιγη υπομονη. Σε 2 μηνες η διημερη συσκεψη της Πτερυγας , εκ των πραγματων θα κανει αλλο ενα βημα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που προτεινει ο mike είναι πράγματι μια καλή ιδέα. Θα μπορούσε η "στρουθοκάμηλος" να βοηθήσει στην κατεύθυνση της συλλογής μέσα από το blog αυτό προτάσεων και αντιλήψεων φίλων που τοποθετούνται στην ανανεωτική αριστερά.
    dollie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν. Αν μία σύγχρονη και ανανεωτική αριστερά δεν είναι σε θέση να μιλήσει και να ζητήσει την συστράτευση για την διαφθορά το πρώτιστο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας που έχει διαβρώσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και πλήττει κατά κύριο λόγο τους πιο φτωσούς.

    Ακόμη: για την σπατάλη του δημόσιου χρήματος και την υποβολή συκγεκριμένων προτάσεων. Για τα κοινοτικά προγράμματα που η έλλειψη αξιολόγησης και ελέγχου τα έχουν καταστήσει πηγή διαφθοράς και πλουτισμού.
    Για την παροχή κινήτρων για την άνοδο της παραγωγικότητας στο δημόσιο και την παράλληλη αξιολόγηση της απόδωσης των δημοσίων υπηρεσιών για τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.
    Την ελεύθερη πρόσβασ στα πανεπιστήμια και την αξιολόγηση τους.
    Τις μείζες στο δημόσιο από τους μεγαλοεργολάβους μέχρι τα φακελάκια στις εφορίες, τις πο΄λεοδομίες τα νοσοκομεία κλπ.
    αν για αυτά και τόσα άλλα δεν είναι σε θέση να μιλήσει η αριστερά ας το αφήσουμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. mike, καταλαβαίνω. Ο χώρος χρειάζεται ανασυγκρότηση. Δεν ήξερα ότι έγιναν τέτοιοι προγραμματισμοί. Αυτό είναι καλό, πολύ καλό ίσως - δείχνει έναν δρόμο. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. hallo dollie, το ιστολόγιο αυτό είναι ανοιχτό. Περιμένω απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. radical, ας δώσουμε στην ΑΑ και στον εαυτό μας μιαν ευκαιρία. Δε λέω, οι όποιες υπομονές έχουν εξαντληθεί και έχουμε ανάγκη να ξεσπάμε συχνά, μετά από αιώνες σταλινισμού και αριστερής καμαρίλας, αλλά...
    ...εάν κάτι κινείται να το βοηθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nαι radical, να βομβαρδίσει τον αέρα με διαπιστώσεις που έχουν όνομα. Να πει πχ " οι εφοριακοί τα πέρνουνε και το δημόσιο χάνει τόσα Ευρώ το χρόνο από αυτό". Πέστε μου έναν πολιτικό ή ένα κόμμα που τόχει πει καθαρά και επίσημα αυτό. Και μετά τις διαπιστώσεις νάσου και οι προτάσεις για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, κλπ:
    Να δεις τότε μπαλαλάς πουχει να γίνει, ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ, του συλλόγου εφοριακών, του συλλόγου απανταχού λαδωμένων Ελλήνων κλπ. Αυτό είναι το σοκ που χρειάζεται η κοινωνία. Να νιώσει ο κοσμος ότι κάποιος τολμά να διαβεί την κόκκινη γραμμή της πολιτικής.
    Όταν σύντροφοι μιλάμε σήμερα για Ανανεωτική Αριστερά δεν εννοούμε την Ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος του 1967 και την καταδίκη του Σοβιετικού μοντέλου. Αυτά τελειώσανε και δεν απασχολούν ούτε τους Κνίτες πια. Ανανέωση στην εκφορά του πολιτικού λόγου, στις επεξεργασίες και τις προτάσεις εννοούμε.
    'Oσο για την υπομονή, mike, την κάνουμε όλοι παρέα γιατί η ελπίδα της ανανέωσης δεν πεθαίνει ούτε τελευταία.
    Τώρα ποιος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός Γιώργο μου. Ποιος τον τήρησε για να τον τηρήσει και η ΑΠ. Επίθεση χρειάζεται, σοκ και δέος πολιτικό και άσε τους άλλους να σπάνε τις βιτρίνες των μαγαζιών, να καυλώνουνε οι Μουλούδες να νομίζουν ότι κατεβαίνει ο Μαο το κίτρινο ποτάμι της Σταδίου.
    Θάρθουνε καλύτερες μέρες σύντροφοι, βαθειά ψυχή κιαπάνω τούρλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aκομη και αυτοι που εχουν επιφυλαξεις , εκ των πραγματων θα υποχρεωθουν να τοποθετηθουν καθοτι η πολιτικη παρανοια που επικρατει στον χωρο και οι Αλαβανειες κινησεις θα ωθησουν τα πραγματα σε μια τετοια αυτονομηση μηχανισμων και ανθρωπων οπου κανενας ηγετης η ''ηγετης'' δεν θα μπορεσει να θεσει κατω απο οποιονδηποτε ελεγχο. Εχουμε διαβει το Ρουβικωνα χωρις να το εχουμε συνειδητοποιησει πληρως. Το παλιο πεθανε αλλα η διαλεκτικη του καινουργιου μπουσουλαει ακομη mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΝΑΙ leo, τέτοιος διάλογος πρέπει να αρχίσει. Και πρώτα απ΄όλα να σπάσουν τα στεγανά μεταξύ μας.
    Όσοι έχουν ανοίξει μαγαζάκια, όσοι αριστεροί δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στους εκβιασμούς του πολίτη και τ΄αρπάζουν κι αυτοί, πρέπει να καταγγελθούν και να απομακρυνθούν. Μηδενική ανοχή!
    Δεν μπορεί νάρχεται ο κομμουνισταράς εφοριακός και να στα παίρνει και το βράδυ στο καφενείο να καταριέται τον νεοφιλελευθερισμό! Τέρμα με την υποκρισία - μεταξύ μας ρε;
    Αλλά ούτε να πηγαίνεις για έλεγχο στον αδιάφθορο σύντροφο υπάλληλο και να εξαντλεί επάνω σου κάθε γραμμένο και άγραφο φορομπηχτικό νόμο για να το παίξει υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί το πρώτο είναι λαμογιά το δεύτερο υποκρισία και αναλγησία.
    Η αριστερά πρέπει να πάψει να είναι δήθεν - αυτή πρώτη να πει την αλήθεια και για την διαφθορά, αλλά να την καταγγείλει και όταν αφορά τους "δικούς μας". Αλλιώς πως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Leo, Για αυτό τα έγραψα αυτά όχι απο έλλειψη υπομονής αλλά για να καταδείξω την αναγκαιότητα της νέας επεξεργασίας. Γιατί τα έτοιμα πια έχουν φαγωθεί απο καιρό.
    Χρειάζεται μια πραγματικά ανανεωτική αριστερα που θα έχει να πει, να ταράξει, αλλά και να προτείνει. Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα. Το περίφημο Αμκα. Αν το αμκα εφαρμοστεί πλήρως θα έχει άμεση συνέπεια το χτύπημα των προμηθευτών στο φάρμακο, στις δαπάνες των ταμίων, στους προμηθευτές του εξοπλισμού, στο πελατειακό σύστημα των συντάξεων στις χαριστικές παροχές. Αν η αριστερά για το πρώτο πού θα πρέπει να ενδιαφέρεται είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Και ας ονειρεύονται οι άλλοι εφόδους στον ουράνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΠΙΘΑΣ:
    "Aνανεωτική Πτέρυγα : Ανοίγει τις πόρτες στον ανανεωτικό χώρο και τις κλείνει στον ΣΥΡΙΖΑ."

    1.Πρωτοβουλία της Αν. Πτέρυγας:

    "για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς
    στις διαδικασίες πολιτικού διαλόγου
    και πολιτικών πρωτοβουλιών του Ανανεωτικού χώρου."

    Το Συντονιστικό εξέφρασε την πολιτική του βούληση για συμμετοχή του Ομίλου Προβληματισμού ΑΡΣΗ και της Ομάδας στελεχών για την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς στις διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και πολιτικών πρωτοβουλιών του Ανανεωτικού χώρου.

    2. Σχέσεις ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ:

    " θα αποτελούσε αντίφαση η συμμετοχή μας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ."

    Δεν θα δεχθούμε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις.

    - Θα εργαστούμε είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος (κάτι που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν) ..

    ..Είτε για την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.


    - Χαράξαμε με σαφήνεια τις δικές μας «κόκκινες γραμμές», που θα έπρεπε βέβαια να είναι και οι κόκκινες γραμμές του κόμματος.


    - Με δεδομένη την αλλαγή των συνθηκών ύστερα από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την άρνησή μας να υιοθετήσουμε τις αποφάσεις για κάρτα-μέλους και για σταδιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα...

    ..Θα αποτελούσε αντίφαση η συμμετοχή μας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ"
    .......................


    Σπίθας..
    Εγώ, έτσι το είδα, Γιώργο..
    Και θα συμφωνήσω, με τον... MIKE.

    Αλλά θα ήθελα να πω και δυό λόγια για το ποστ και τις απόψεις του Κώστα Ανδρέου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ομολογώ, ότι πολλές φορές τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ..

    Σέβομαι τις απόψεις του, και αυτά που θα εκφράσω δεν τα θέτω σε αντιπαράθεση.

    Είτε μέσα, είτε έξω, είτε δίπλα..ένας είναι ο στόχος.
    "Η ενδυνάμωση των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς και η διεύρυνσή της."

    Να φύγουμε; Να φύγουμε.

    Θα πρέπει, όμως να υπερβάλλουμε, σε προσπάθειες για την ανασύσταση του ανανεωτικού χώρου.

    Να μείνουμε; Να μείνουμε.
    Θα πρέπει, όμως να υπερβάλλουμε, σε προσπάθειες για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του ΣΥΝ και να βάλουμε την σφραγίδα μας.

    Δεν θα μπω, στα υπερ και τα κατά.
    Δεν είμαι σε θέση, να το κάνω.

    Εγώ λέω ο καθένας από το μετερίζι του και με τον δικό του τρόπο να επιμείνει στις ανανεωτικές ιδέες.

    Στην απεμπλοκή από τους δογματισμούς και τις απολυτότητες που μας αλλοιώνουν την φυσιογνωμία και μας ταλαιπωρούν.

    Η ταπεινή μου γνώμη και με αποφυγή κάθε διάθεσης γαι αντιπαραθέσεις.

    Σέβομαι ειλικρινά, την όποια επιλογή και το κάθε μετερίζι του καθενός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σπίθα, στο ιστολόγιο Αριστερά στην μπλογκόσφαιρα κάνει ο σύντροφος ένα δημοψήφισμα με τρία ερωτήματα για το τι πρέπει να κάνει η Πτέρυγα: να κάνει δικό της κόμμα, να είναι τάση στον ΣΥΝ, να είναι συνιστώσα στον Συριζα. Κι όπως το κοιτούσα μου ήρθε η "φώτιση": ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ!
    Δηλαδή ο καθένας από όποιο μετερίζι προτιμά.
    Σίγουρα χρειαζόμαστε την αυτόνομη έκφραση - άρα το κόμμα είναι θέμα χρόνου.
    Σίγουρα κάποιοι από μας θέλουν να μην εγκαταλείψουν τώρα τον ΣΥΝ αλλά να τον διεκδικήσουν - σωστό κι αυτό!
    Τέλος κάποιοι δεν θέλουν να χαρίσουν ούτε τον Συριζα στους αριστεριστές - στο κάτω κάτω η αρχική του αναφορά στην αριστερή συμμαχία ήταν και όχι στον αντισυστημισμό και δεν ξέρω τι. Κι αν κάποιοι σύντροφοι παλέψουν και μέσα στην γραμματεία του Συριζα και μπλοκάρουν μάλιστα όσο γίνεται καπελώματα και εξελίξεις νεοσταλινισμού, με γειά τους με χαρά τους!

    Σημασία έχει να αρχίσει η παραγωγή πολιτικής και όχι να βυθιστούμε στα οργανωτικά - αρκεί κάτι να προχωρά σε όλες τις κατευθύνσεις. Αργά ή γρήγορα τα ρεύματα της ανανεωτικής αριστεράς θα συγκλίνουν και οργανωτικά. Για την ώρα ας εργαστούμε για την παραγωγή πολιτικής από όποια θέση και όποια διαθεσιμότητα μπορούμε. Η αυτόνομη ύπαρξη, δεν το συζητάμε είναι όρος απαράβατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιώργο, αν θεωρήσουμε ότι το "σπίτι" μας είναι οι ιδέες της ανανεωτικής αριστεράς, η διαφύλαξή τους, η υπεράσπιση τους και η διεύρυνση τους, τότε ας προσπαθήσουμε να σεβαστούμε τις μεταξύ μας πολιτικές οπτικές προσεγγίσεις του θέματος και ας προευτούμε, κατά το καλύτερον δυνατόν.

    Ο καθένας από το μετερίζι του, χωρίς αντιπαλότητα, αλλά ενάντια στις όποιες δογματικές αριστερίστικες ανούσιες ιδεοληψίες.
    Ο Συριζα και οι συνιστώσες δεν μπορούν να με καπελώνουν με τις απόψεις τους στο όνομα της πανελλαδικής απόφασή τους.

    Η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΣΥΝ να σεβαστεί τα μέλη, την Κ.Π.Ε, την αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να μην γίνεται θεατής ή "μεταφορέας" των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν κάνω ευχές:)

    Κάνω αυτό που είμαι
    και θα γίνει αυτό που είναι να γίνει.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Tο ζητημα της παλης εντος του ΣΥΝ εχει απασχολησει πολλους. Αλλα το διακυβευμα ειναι για ενα αδειανο πουκαμισο. Ηδιοικηση του κομματος καταφερε να μηδενισει το κοντερ του στην κοινωνια διαχεοντας το στο ΣΥΡΙΖΑ και εσωτερικα τον διαλυει σιγα σιγα και στο οργανωτικο κομματι. Ειναι τετοια η κατασταση που οι μισοι ''ρευματικοι'' της βασης αρνουνται να παρουν καρτα. Το κομμα ειναι εκτος σημειου ισορροπιας χωρις ελπιδα επανοδου. Αν παλεψεις εσωτερικα η μονη πιθανοτητα που εχεις ειναι να γινεις μερος αυτης της κρισης και να εμπλακεις σε ενδοανανεωτικο εμφυλιο, καθοτι οι μηχ/σμοι εχουν την ιδιοτητα να σε πολτοποιουν οταν δεν εχεις την εξουσια και στην συνεχεια να σε σαλαμοποιησουν. Οι ανανεωτικοι αμυντορες του Προεδρου και ''σωτηρες'' , που απο το συνεδριο τους βλεπω πως κινουνται, εχουν συμμαχησει με καποιους οππορτουνιστες του ''ρευματος'' με σκοπο να διοικησουν το κομμα στο επερχομενο συνεδριο του. Αυτη ειναι η αληθεια γι'αυτο το καλοκαιρι ψηφιζαν με χερια και με ποδια την προταση Τσιπρα για εκτακτο, γνωριζοντας ποσοι δικοι μας αποχωρησαν ηδη απο το κομμα, οποτε η συντριβη μας θα ηταν βεβαιη. Και μετα το γνωστο κολπο με το σαλαμακι. Ξερετε σε ποσες ΝΟΜ.ΕΠ. ειχαμε πλειοψηφια , και τωρα δεν υπαρχουμε καν? Οκοσμος φευγει , τα Τσιπρικα συνεδρια δεν τον αφορουν το μαγαζακι ομως ειναι ακομη κερδοφορο βολευει οπου μπορει τους ''αντισυστημικους'' πιτσιρικαδες και αλλους αλλα ανωνυμως δεν καταγγελλω επωνυμους. Εν τελει , για καθε οργανισμο στην φυση και την κοινωνια υπαρχει η ακμη και παρακμη του. Μετα ερχεται το ανα ποφευκτο τελος. Αν δεν το αντιληφθεις θα βουλιαξεις μαχομενος να καταλαβεις την πολυτελη καμπινα του καπετανιου αλλα φευ... θα εισαι ηδη στο βυθο οπου θα εγκατασταθουν οι μονιμοι πια ιδιοκτητες της. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU