Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Εδώ σε θέλω ...Πτέρυγα!

Δυο κείμενα* που ζητούν απάντηση:


1. Μία, δύο, τρείς πολλές διασπάσεις
(όπως λέγαμε ένα, δύο, τρία πολλά Πολυτεχνεία)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αν και δεν ανήκω στην τάση σας , θεωρώ ότι ανήκω σε αυτό που λέγεται ανανεωτική αριστερά, μιά κι από το 1984 ψηφίζω ΚΚΕ εσωτερικού, στη συνέχεια ΣΥΝ και τελευταία ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να συμμετάσχω σε αυτόν το διάλογο.

Καταρχήν η ανανεωτική αριστερά: Δεν νομίζω ότι ήταν ( και είναι ) ένα κι αδιαίρετο πράγμα. Τό ίδιο η ιστορική ηγεσία του χώρου, το ίδιο κι η Β΄ Πανελλαδική; Η ΕΑΡ και το ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ - ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

Επειτα η Ε.Ε.: Εξελίχθηκε όπως προβλέπαμε, σχεδιάζαμε, ευχόμαστε; Πιο συντηρητικά ή πιο προοδευτικά; Πιο κοντά ή πιο μακρυά από τις εκτιμήσεις και τις επιθυμίες μας;

Τα σοσιαλιστικά - σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη: Εξελίχθηκαν πιο προοδευτικά ή πιο συντηρητικά από ότι στις δεκετίες του 80 και του 90;
Υστερα για τη συμμαχία με τους οικολόγους - πράσινους: οι τελευταίοι , στην τελευταία συνδιάσκεψή τους , απέρριψαν την προνομιακή σχέση με την ανανεωτική αριστερά.
Αλλωστε πώς μπορείς να συμμαχήσεις προνομιακά με κάποιον, όπως οι οικολόγοι, που , υπό προϋποθέσεις , μπορεί να συμμαχήσει με οποιονδήποτε, ακόμη και την Ν.Δ., ακόμη και ακροδεξιά κόμματα;

Ακόμη τα τρία Ευρωπαικά Κ.Κ. ( Ιταλικό, Ισπανικό, Γαλλικό ) , που αποτελούσαν τους "οδηγούς μας" , όλα λίγο πολύ πέρασαν ( και περνούν ) διαδοχικές κρίσεις και γνώρισαν μικρές η μεγάλες ( το PCI ) διασπάσεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: Μέχρι το 2000 οι ανανεωτικοί είχαν την ηγεμονία στο ΣΥΝ. Αποτέλεσμα: ο ΣΥΝ μπήκε με το ζόρι στην Βουλή στις εκλογές του 2000, χάρις και στην ψήφο "καταραμένων" τροτσκιστών, μαοϊκών, αριστεριστών κ.λ.π. , πολλά στελέχη μεταπήδησαν στο ΠΑΣΟΚ ( ποιός θυμάται την ΑΕΚΑ; ) και γενικώς φυτοζωούσε. Ηταν μια συμπαθητική αλλά ανώδυνη παρουσία. Δηλαδή η πρόταση της ανανεωτικής πτέρυγας δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Τι το διαφορετικό θα έκανε σήμερα;

Τελειώνοντας θα θελα να επαναλάβω τα λόγια ενός στελέχους του Ιταλικού περιοδικού Manifesto ( μέλους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης ), που το 1992 νομίζω σε μια συγκέντρωση στο θέτρο Γκλόρια , μετά την διάσπαση του PCI είπε:

"Κάθε διάσπαση αποτελεί μια ήττα, μετά από κάθε διάσπαση ένα κομμάτι του κόσμου πηγαίνει στην μια πλευρά, ένα άλλο κομμάτι στην άλλη πλευρά αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει σπίτι του"

Ο Ιταλός σύντροφος νομίζω ήταν ο Λουίτζι Μάγκρι.

Υ.Γ. Για να έρθουμε και στα καθημερινα: Η ανανεωτική πτέρυγα διαφώνησε με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση ης 6-12-2009, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στην πορεία συμμετείχαν 10.000 περίπου κόσμος , όλα τα κόμματα της Αριστεράς , ακόμη κι οι Οικολόγοι - Πράσινοι. Θεωρείτε ότι αυτή η θέση σας δικαιώθηκε;

3-12-2009 Δ.Υ.


2. H συνεννόηση της Aνανεωτικής Πτέρυγας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η καλύτερη επιλογή

Αγαπητοί Σύντροφοι,
Πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον ο διάλογος που ανοίξατε.

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως η κατάσταση με τις συνιστώσες και τη διχαστική πρακτική του Αλέκου Αλαβάνου ( που θυμίζει Ζαχαριάδη και μάλιστα στις χειρότερες στιγμές του) έχει παραγίνει.

Μας καλούν τώρα να πάρουμε μια κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μια ενοποίηση του σχήματος σε κόμμα.

Το θέμα είναι ποια θα ήταν η καλύτερη λύση: η παραμονή στον ΣΥΝ ή η αποχώρηση;

Πιστεύω πως η αποχώρηση δεν είναι μια σωστή λύση γιατί δεν ξέρω τι εγγυήσεις υπάρχουν πως ένα αυτόνομο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά και δε θα διαχυθεί μετά από λίγο χρόνο στο ΠΑΣΟΚ.

Για μένα είναι θέμα χρόνου η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι σε πόσα κομμάτια θα γίνει αυτό.

Από το να δούμε λοιπόν ένα σχήμα Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπό τον Αλαβάνο, ένα σχήμα Ανανεωτική Αριστερά και ένα κόμμα με τον εναπομείναντα Συνασπισμό προτιμώ την αποχώρηση του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι καιρός.

Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά είναι η καλύτερη λύση.

Για μένα η συνεννόηση της ανανεωτικής πτέρυγας με τον Αλέξη Τσίπρα είναι η καλύτερη επιλογή.

Α.Κ.
Ένας από τα δεκάδες αποστασιοποιημένα μέλη του ΣΥΝ.


*από τον Διάλογο στην ananeotiki.gr

45 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά απο καρδιάς.

    Στο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης αφηγείται τη συνάντηση του με τον Λεωνίδα Κύρκο, διερευνώντας τις πιθανότητες συνεργασίας με το ΚΚΕ. Προσοχή βρισκόμαστε στο 1987. Η απἀντηση του Κύρκου.

    Μπορεί ποτέ μια δεσποινις δεκαεννέα ετων να νυμφευθεί έναν ογδοντάχρονο γέροντα;

    Η δεσποινίς των δεκαεννέα ετών είναι η Ε.ΑΡ που μόλις έχει ιδρυθεί. Ωστόσο ο Λεωνίδας Κύρκος κάνει την αφαίρεση 1987 μειον 1968, χρονιά της διάσπασης του ΚΚΕ, ακριβώς δεκαεννέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στα δύο κείμενα είναι εμφανής μία ανασφάλεια και μια παθητικότητα για το τι μέλει γενέσθαι...

    Ο ΔΥ βάζει ερωτηματικά τα οποία λίγο πολύ έχουν αυτονόητες απαντήσεις και κανείς δεν θα διαφωνούσε πχ ότι "αυτό που λέγεται ανανεωτική αριστερά δεν είναι ένα και αδιαίρετο πράγμα" - αλλά τι σημαίνει αυτό; μήπως ότι η ΑΑ δεν υπάρχει επειδή περιλαμβάνει την διαφορετικότητα;

    Εάν η ΕΕ δεν εξελίχθηκε όσο προοδευτικά αναμέναμε αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική της ευρωπαϊκής ενοποίησης απέτυχε ή ότι θέλει νέα ώθηση;

    Εάν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν προσχωρήσει περισσότερο ή λιγότερο στον νεοφιλελευθερισμό αυτό σε τι ακυρώνει την στρατηγική της ΑΑ;

    Εάν οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θολές θέσεις στο ζήτημα των συνεργασιών, αυτό αναιρεί ότι γενικά οι θέσεις τους είναι κοντύτερα στην ΑΑ από ότι πολλών από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;

    Εάν τα κόμματα "οδηγοί" μας (αδόκιμη έκφραση πια αλλά ας είναι...) διασπώνται, μήπως φταίει η ελληνική ΑΑ γι αυτό;

    Τέλος, "η πρόταση της ανανεωτικής πτέρυγας δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Τι το διαφορετικό θα έκανε σήμερα;"

    Εδώ ΔΥ σε πιάνουμε αδιάβαστο... Τόσες και τόσες ιδέες έχουν αναπτυχθεί στον μεταξύ μας διάλογο - δεν σου λένε κάτι;
    Κι έτσι να είναι μπορείς να προτείνεις τις δικές σου - εκτός αν τα περιμένεις έτοιμα από την όποια ηγεσία και ο διάλογος δεν αποτελεί για σένα απαραίτητη και ικανή δημοκρατική διαδικασία.

    Αν κάτι δοκιμάστηκε και απέτυχε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η μη συμμετοχή των μελών στις αποφασιστικές διαδικασίες και η υποκατάστασή τους από τις ηγεσίες των τάσεων: και αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει!

    Ο ΑΚ τώρα επιλέγει την συνεννόηση με τον Α.Τσίπρα έναντι της αποχώρησης από τον ΣΥΝ, και την κοινή αποχώρηση του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Η άποψή του φαίνεται λογική σε πρώτη ανάγνωση: αντί να γίνουμε τρία κομμάτια ας αντιμετωπίσουμε πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλαβάνο και βλέπουμε...

    Νομίζω ότι και η επίσημη Πτέρυγα κάπως έτσι το βλέπει.

    Όμως το δέντρο Αλαβάνος ή ΣΥΡΙΖΑ κρύβει το δάσος της νεοσταλινικής επιρροής που έχει μπλοκάρει την οποιαδήποτε καθαρή έκφραση των προωθητικών ανανεωτικών ιδεών εδώ και πολλά χρόνια (και πριν το 2000 αφού ποτέ η ΑΑ δεν ήταν πλειοψηφία μέσα στον ΣΥΝ).
    Εξ αιτίας κυρίως της παραλυτικής συνύπαρξης με το μόνιμα αλλοιθωρίζον προς το ΚΚΕ, αριστερό ρεύμα.
    Και η επανάληψη μιας παραλυτικής συνύπαρξης, αυτήν την φορά με την ομάδα των προεδρικών, θα έχει την ίδια τύχη.

    Κάποτε ο Συνασπισμός θα πρέπει να βγει από την παραλυσία και να παράγει και να εφαρμόσει σύγχρονες αριστερές ιδέες χωρίς να ετεροκαθορίζεται από συγκρίσεις με τους κατόχους της μίας και μοναδικής αλήθειας.

    Οι αριστερές μεταρρυθμίσεις είναι ανάγκη ζωής για την ελληνική κοινωνία. Ποιoς θα τις προωθήσει;

    Με τον φόβο ότι τα σχήματα θα είναι τρία και όχι δύο δεν μπορούμε να πετάξουμε μιαν ακόμη ευκαιρία. Έπειτα, με όλους αυτούς μπορούμε να έχουμε εκλογική συνεργασία που σημειωτέον εκείνοι θα ζητήσουν (οι τελευταίες εκλογές έδειξαν την απήχηση του καθενός) και τότε ένα πλατύτερο σχήμα συνεργασίας μπορεί να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τελείως ομαλά! Με οικολόγους και σοσιαλιστές μέσα...

    Λίγη εμπιστοσύνη λοιπόν σύντροφε στην δύναμη των ανανεωτικών μεταρρυθμιστικών ιδεών. Αντί να αναζητούμε εμείς στηρίγματα και να δίνουμε την ψυχή μας χωρίς λόγο ας το κάνουν οι άλλοι.

    Εάν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην βούληση του λαού που ήταν σαφής στις τελευταίες εκλογές σε ποιόν θα έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι αν ο Συνασπισμός δεν μπορεί (που είναι και το πιθανότερο) δεν είναι ώρα για την αυτόνομη έκφραση της ΑΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο γράφεις:
    Κάποτε ο Συνασπισμός θα πρέπει να βγει από την παραλυσία και να παράγει και να εφαρμόσει σύγχρονες αριστερές ιδέες χωρίς να ετεροκαθορίζεται από συγκρίσεις με τους κατόχους της μίας και μοναδικής αλήθειας.
    ΘΑ συμπλήρωνα:
    Να βγει από τον Λενινισμό.
    Να πάψει να ασχολείται με το ΚΚΕ.
    Να τολμήσει να πει πράγματα για την Ελληνική κοινωνία που βλέπει η πλειοψηφία του λαού, αλλά κρύβουν τα πολιτικά κόμματα.
    ΝΑ καταγγείλει έργω και λόγω την αισθητική του μίσους και της καταστροφής, στη νεολαία, και αυτούς που ακριτα και αμέτοχα την υποδαυλίζουν.
    Να στηρίξει πολιτικά τις ομάδες που θίγονται δραματικά από το νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ και των ελληνικών κομμάτων και όχι τις συντεχνίες.
    Αυτά τα ολίγα θάταν ένα σκαλοπάτι για την έφοδο στον ουρανό της Αριστεράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και να μαζέψει και πάλι τους αριστερούς διανοούμενους, επιστήμονες, ειδικούς στον κάθε τομέα του κοινωννικού γίγνεσθαι μήπως και αποκτήσει συγκεκριμένες και σοβαρές θέσεις για τις αλλαγές που απαιτούνται στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και τα δύο κείμενα διέπονται απο την αγωνία της πολιτικής επιβίωσης.

    όμως τίποτα στον Συν δεν είναι όπως πριν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αντικατάσταση της σύνθεσης και της παραγωγής ιδεών απο το μοντέλο της πλειοψηφίας-μειοψηφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να απαντησω σημειο προς σημειο,[το απογευμα ισως].Ταζητηματα που βαζουν ειναι ιστορικα ξεπερασμενα και περιεχουν και ανακριβειες οπως π.χ. τον Κωνσταντοπουλο το ''ρευμα'' δεν τον στηριζε με την Παρεμβαση? Πως εκλεγονταν Προεδρος? Αλλα και το ζητημα των ''εγγυησεων'' του 2ου κειμενου θα ελεγα οτι τα κομματα δεν ειναι γραμματια με υπογραφες τριτεγγυητων. Αυτα δεν θα τα βρει ποτε. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αντικατάσταση της σύνθεσης και της παραγωγής ιδεών απο το μοντέλο της πλειοψηφίας-μειοψηφίας."

    Σκέφτομαι radical ότι ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα πρέπει να πηγαίνει αντίθετα στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.
    Γιατί δεν πρόκειται για τάγμα εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα ούτε παράνομη οργάνωση μτ το όπλο παρά πόδας.
    Το αίτημα της αριστεράς για δημοκρατική μεταπολίτευση έχει ικανοποιηθεί, μόνο ο Περισσός ανεβοκατεβαίνει πια στον Γράμμο...

    Η λειτουργία λοιπόν ενός τέτοιου κόμματος πρέπει να πάει την δημοκρατία και την συμμετοχή λίγο παραπέρα: να περιορίσει τα δικαιώματα της πλειοψηφίας (όχι ο πρώτος τα παίρνει όλα...) και να ενισχύσει τα δικαιώματα των μειοψηφιών ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν για να ξεδιπλώσουν ελεύθερα τις ιδέες τους ή να παραμένουν λόγω ανασφάλειας, όπως μας προτείνουν οι παραπάνω σύντροφοι..

    Η αποχώρηση γίνεται απαραίτητη ακριβώς λόγω της λειτουργίας του συγκεντρωτισμού που απαιτεί από το ένα τρίτο τουλάχιστον του Συνασπισμού, σιγή ασυρμάτου. Και η ενότητα δεν εξασφαλίζεται με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν: αντίθετα αυτοί που τις κάνουν έχουν μόνο τον θεσμικό ρόλο να εγγυηθούν την απρόσκοπτη σύνθεση και παραγωγή ιδεών!

    Και όχι όταν απειλείται η κυριαρχία τους να πετάνε εκδικητικά σχεδόν στο τραπέζι, ένα συνέδριο όπου "θα τα πούμε".
    Οι ναοί της δημοκρατίας έγιναν εργαλεία διατήρησης της εσωκομματικής εξουσίας;

    Εάν είναι έτσι, προτιμάμε να το διακινδυνέψουμε, να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς αδυσώπητες μάχες εξουσίας και ματαίωση κάθε παραγωγής ιδεών και προτάσεων, και να συλλειτουργούμε όπως πρέπει στην αριστερά...Κι ότι γίνει: άλλωστε τελικός κριτής είναι ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο, περισσότερη συμμετοχή των μελών με όσο περισσότερη εμβάθυνση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Μείωση με στόχο την εξαφάνισή της μεσολάβισης μεταξύ μελών και ηγεσίας.
    άλλωστε αυτός είναι και μεταξύ των άλλων ένας στρατηγικός στόχος της αριστεράς. Προφανώς όμως οι κυρίαρχες ομάδες μεταθέτουν αυτόν τον στόχο όταν επιτευχθεί ο σοσιαλισμός!!.
    Σήμερα πλέον η αριστερά έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα πως είναι η πιο δημοκρατική δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλη χρονια, φιλοι και συντροφοι!

    βρισκω προσφορο το εδαφος για να επαναφερω τις δυο προτασεις μου απο προηγουμενο σχολιασμο: να καταργηθουν τα 'κλεισιματα' στο τελος των συνελευσεων και να απαγορευτουν ρητα τα αχτιφ. Προκειται για δυο βασικους τροπους για να περνα η γραμμη απο τα πανω προς τα κατω. Οπου υπαρχει διαφωνια, μια ψηφοφορια ειναι πολυ προτιμοτερη, με τη μειοψηφια να εχει παντα το δικαιωμα να μην εφαρμοσει την αποφαση.

    Με ευχες για πολυ διαλογο μεσα στο 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ αυτή η δημοκρατία. Πόσο την φοβούνται στην αριστερά...
    Καλά που ζούμε ρε παιδιά; αχτίφ κλεισίματα; κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά, κάτι από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάτι από Κούρκουλο: και θα φωνάξω μαζί σας "όχι άλλο κάρβουνο", "free pinko!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το 1ο κειμενο. 1.Η Α.αΡΙΣΤΕΡΑ δεν ηταν σχηματικα αυτα τα 3 πραγματα. Ηταν δυναμεις της κοινωνιας που διαφωνησαν με την δικτατορια του προλεταριατου στην πιο μικροαστικη χωρα της Ευρωπης και την μονη ''εμφυλιακη'' μετα τον πολεμο. Ηταν απλοι ανθρωποι και διανοουμενοι που ειπαν οτι αριστερα δεν ειναι τα γκουλαγκ,ψυχιατρεια,δικες εκτελεσεις,τεραστιες καταστροφες ανθρωπινου και φυσικου πλουτου,Πολ Ποτ,Κιμ σουγκ ιλ,πολιτιστικες επαναστασεις,αποκαιδια στις πλατες των λαων. Ειδικα τωρα η β πανελλ. εδρασε μονο στις σχολες [1979 νομος 815] στη συγκρουση του πολυτεχνειου του 1980 οπου ο''πρωιμος'' Συριζα κκε[μ/λ]κλπ. αφου εκλεισαν γραφεια κλπ διελυσαν την συμμαχια και περαν τουτου ουδεν.Στελεχη πηραν διαφορους δρομους οπως Παν.Παν[μπομπολας/ΠΑΣΟΚ] Χ.Λαζαριδης[συμβουλος Σαμαρα], μεχρι Μηλιος[συμβουλος Τσιπρα]. Απο το κομματι του Μπανια αφου ''συνεπηξε'' κυριολεκτικα τον ΣΥΡΙΖΑ Α δια της ''Αριστερης Πρωτοβουλιας''με ΕΚΚΕ διαφορα Μ/Λ και το κακο συναπαντημα ,ο κοσμος της Α.Α. οπως τον περιεγραψα παραπανω τον φιλοδωρησε με 0,37% και εκτοτε τα γνωστα στελεχη Βουτσης Φλαμπουραρης, Παπας κλπ τον αποχαιρετησαν και πηγαν στον ΣΥΝ οποτε μεταβληθηκε σε...ΑΚΟΑ[τα λειψανα των λειψανων δηλαδη]. Οι δε Εαρινοι απο την πολλη ανανεωση χορεψαν ενα βαλσακι στην Πραγα με το Χαριλαο τον Τσολακη,Καλουδη κλπ. με τα γνωστα αποτελασματα της πολιτικης Γκορμπατσωφ . Η ιδια πολιτικη επεβαλλε σχεδον την ρευστοποιηση του ΚΚΙ που κακως αναφερεται σαν κομμα ''οδηγος'' μια που αυτη ειναι νοοτροπια αλλων ιδεολογιων. Οσον αφορα την Ε.Ε. το ποστ με το κειμενο του Παπα στην Αυγη απανταει συντριπτικα [κατα την γνωμη μου] με την προσθηκη οτι στον συνεχως εξελισσομενο κοσμο μας και την μετατροπη της Τουρκιας σε περειφερειακη υπερδυναμη, τον οικονομικο κινδυνο [ολεθρο] επαναφορας της δραχμης την βαλκανικη ασταθεια με την οψιμη γεννηση εθνικισμων στην περιοχη υπαρχει καποια αλλη προταση απο τον Δ.Υ. που να παταει σε κοινες λογικες? Τα σοσιαλδ/κα κομματα που ανεφερε πραγματι εχουν μια πορεια τετοια οταν η Αριστερα του τοπου ειναι ανυπαρκτη. Οπου δεν συμβαινει αυτο οπως στην Γερμανια βρισκονται διαφοροι ''Λαφονταιν'' να φτιαξουν κατι καινουργιο,το ξεχασε μηπως ο συγγραφεας? Για τον Μαγκρι , ετυχε ναειμαι κι΄εγω [θεατρο Χ''χρηστου], ωραια να το απαυγασμα της δογματικης στειροτητας τουσκεπτεσθαι. Απο διασπαση δεν προηλθε το κομμα που πραγματοποιησε το μεγαλυτερο γεγονος του 20ου αιωνα? Την Οκτωβριανη επανασταση συντροφε μου. Για τον ''ανωδυνο Συνασπισμο'' Εαν νομιζει ο συγγραφεας οτι τωρα ενοχλειται το ''συστημα'' απο τον ''επωδυνο'' ΣΥΝ πλαναται πλανη οικτρα,βουτυρο στο ψωμακι του ειμαστε για να μην αλλαξει τιποτε σ'αυτον τον τοπο [τρομαξε απο τις ταξιαρχιες του... Θεωνα]. Για το 2ο κειμενο, ο Τσιπρας συντροφε θα συννενοηθει με το ΒΑΘΥ ΡΕΥΜΑ διοτι ειναι απλα πλειοψηφια και δεν ειναι τοσο βλαξ. Τα αλλα ειναι ''Μπαλαφικα'' περι μικρων ρηγματωσεων,διαφοροποιησεωνκλπ. Το ρευμα ειναι στρατιωτες στην βαση εκπαιδευμενοι στον Περισσο ετσι ωστε ειναι εκ του περισσου η θεωρια και η ελπιδα της ''συννενοησης''. Υ.Γ. Το διαγωνισμα Γιωργο ηταν πολυ ευκολο , βρες μας κατι πιο ζορικο. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά mike, μπορείς να προετοιμάζεσαι από τώρα διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο/ Roberto Unger : «Τι πρέπει να προτείνει η Αριστερά»/ που για την ώρα είναι στις "Επιλογές" στην πλαϊνή στήλη ή κατευθείαν στον leftliberalsynthesis.blogspot.com και τα λέμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εριξα μια ματια αλλα προχειρη.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ mike καταρχήν καλή χρονιά, με υγεία και ενότητα.Απαντώντας στην απάντησή σου, έχω να παρατηρήσω τα εξής λίγα:Διαφωνώ με την ανάλυσή σου για την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς. Η ανανεωτική αριστερά πέρα από τον σταλινισμό , διαχωριζόταν κι από την σοσιαλδημοακρατία. Επίσης δεν ήταν ένα ενιαίο ρεύμα, ο μακαρίτης ο Πουλαντζάς μίλησε για αριστερό και δεξιό ευρωκομμουνισμό, η σύγκρουση Κύρκου - Μπριλλάκη το 1973 είναι επίσης γνωστή κ.λ.π.. Το κόμμα - οδηγός τό έγραψα με ειρωνική - χιουμοριστική διάθεση, αλλά δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Αλλωστε και η διάσπαση , η τελευταία , της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης σαφώς και επηρεάζει την πορεία της πτέρυγος, η όχι; Αλήθεια αυτή, η τελευταία διάσπαση δικαιώθηκε; Στην Ιταλία το Κ.Κ. ήταν πολύ ισχυρό, δεν έσυρε το p.s.στα αριστερά. Επίσης σταλινισμό ακούω αλλά και η εσωκομματική λειτουργία του ΚΚΕ εσωτερικού δεν ήταν πάντα λαμπρή , τύποις και ουσία. Οσο για την διάσπαση στη Ρωσσία , που δικαιώθηκε, μπορώ να σου αναφέρω άλλες , άπειρες , που ήταν καταστροφικές. Επί της ουσίας, επί του συγκεκριμένου: γιατί η ηγεμονία της πτέρυγος απέτυχε; τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε; τι θα κάνει τώρα; και το τελευταίο ερωτηματάκι στο Υ.Γ. , το επαναλαμβάνω: καλώς η κακώς η πτέρυγα διαφώνησε στη συμμετοχή του ΣΥΡΡΙΖΑ στην πορεία της 6-12-2009;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο τρίτος είναι ο Δ.Υ., ΕΓΏ ΔΗΛΑΔΉ!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aγαπητε Δ.Υ.[?] η Πτερυγα ειναι υποθεση 3 ετων ,δεν υπηρχε πτερυγα πριν. Το μεγαλο τμημα της [παρεμβαση] συνεργαζονταν με το Ρευμα,υπηρχε μονο η Α.Συσπειρωση με τον Μιχαλη που ειχε μολις 15% στο συνεδριο. Ο Μπριλλακης παντως πηγε στο ΠΑΣΟΚ χωρις να γιμομαι δικηγορος του Κυρκου και ουτε υπηρξα ποτε μου [για οσους με ξερουν].Ασφαλως το εσωτ. ειχε τους σταλινισμους του.Εκει εμαθαν ολοι γραμματα αυτης της γενιας.Να μην μπλεξουμε με τον Πουλαντζα τωρα,απλα κυλησε πολυ νερο απο τοτε ,η πτωση των Ανατολικων και η κυριαρχια Μπους νεοφιλ/σμου αλλαξαν προτεραιοτητες στρατηγικες και ιδεολογιες. Τελος για την συμμετοχη στην πορεια με αναρχικους κλπ καλλιστα επραξε η Πτερυξ... καλη χρονια και σ'εσενα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ mike δεν σε ξέρω οπότε...
    Ηθελα να πώ ότι ο ΣΥΝ είχε μέχρι το 2004 μια πορεία, στην οποία, αν δεν ηγεμόνευε η πτέρυγα, σε κάθε περίπτωση συμμετείχε στην ηγεσία του. Το Α.Ρ. πήρε τα ηνία, επειδή κάποιοι άλλοι απέτυχαν . Αρα γιατί απέτυχαν; τι θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικά; Αφήνω που πολύς κόσμος είχε απηυδήσει με τις συνεχείς μεταγγίσεις , μεταγραφές κ.λ.π. στο ΠΑΣΟΚ. Πέραν τούτου η πτέρυγα κάπου άσκησε εξουσία π.χ. στην Αθήνα 2002-2006 ήταν δημοτικός σύμβουλος ο Κουβέλης , στη Νομαρχία είναι ο Λυκούδης. Είμαστε ευχαριστημένοι από το τί έκαναν εκεί;Δηλαδή μέχρι το 2004 ο ΣΥΝ φύσαγε; Δεν ξέρω, νομίζω ότι στην Αριστερά όλοι βλέπουμε την κρίση , την αδυναμία των άλλων ρευμάτων κι αγνοούμε την δικιά μας.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, δεν είναι τα τελευταία χρόνια τίποτε άλλο από πρόσωπα , μεμονωμένα που εκλέγονται στον Δήμο ή στην Νομαρχία, επειδή έχουν μια προσωπική "αντοχή" να αντιστέκονται στην συνεχή προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, να τους υπονομεύσει.
    Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, στερημένα την κομματική υποστήριξη και αυτολογοκρινόμενα τα ίδια σε ότι αφορά τον πολιτικό τους λόγο, για χάρη της κομματικής γραμμής, ήταν φυσικό να μη μπορούν να κάνουν οτιδήποτε σημαντικό.

    Αυτό ΔΥ το ξέρεις καλά.

    Προφανώς ο Κουβέλης δεν μπορούσε να έχει αποτελέσματα "ακτιβίστικων" γυμνασμάτων, όπως συνηθίζονται να εκτιμώνται οι "οργισμένες" παρουσίες νεολαίων τύπου Τσίπρα.

    Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να προχωρήσει η "διάσπαση".
    Είναι ανάγκη πλέον να ξαναβρεί η Αριστερά την ευκαιρία για να ξαναθυμίσει το πρόσωπο που είχε την εποχή της ΕΔΑ και των πρώτων χρόνων μεταπολίτευσης, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η πολιτική κάνει την Αριστερά και όχι τα πρόσωπα.
    Τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν απλώς τα εχέγγυα για μια νέα παρουσία της "Λογικής Αριστεράς" στην ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς τις "αφόρητες εξαρτήσεις" από τις Λενινιστικές παρλαπίπες που οδήγησαν πολλά "Λογικά στελέχη" μετά από "μάταιες" προσπάθειες στο ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επαναδιατύπωση.
    Επειδή ξαναδιαβάζοντας την πάρακάτω παράγραφό μου, ούτε εγώ δεν βγάζω νόημα, θα την ξαναδιατυπώσω.

    "...Προφανώς ο Κουβέλης δεν μπορούσε να έχει αποτελέσματα "ακτιβίστικων" γυμνασμάτων, όπως συνηθίζονται να εκτιμώνται οι "οργισμένες" παρουσίες νεολαίων τύπου Τσίπρα. ...."

    ----
    Προφανώς ο Κουβέλης δεν μπορούσε να έχει αποτελέσματα "αριστερής πολιτικής" μεσω "ακτιβίστικων γυμνασμάτων" που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται σαν η πεμπτουσία της. Σε αυτού του τύπου τις "οργισμένες" παρουσίες, στις οποίες αρέσκεται ο Τσίπρας και οι "νεολαίοι" του, να αναβαπτίζουν περιοδικά τα "αριστερά και αντιεξουσιαστικά πιστοποιητικά τους", προφανώς δεν έχει θέση η Ανανεωτική Αριστερά , που θέλει να κάνει ουσιαστική αριστερή πολιτική.
    -----
    Ελπίζω ότι κάπως έτσι είναι πιό κατανοητό τι θέλω να πώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η δικιά μου άποψη Κωστή είναι ότι αντίθετα εφάρμοσαν και άσκησαν τη δική τους πολιτική, ο Κουβέλης δε ειδικά δεν νομίζω να πολυασχολήθηκε με το Δήμο και λόγω του ότι ήταν και βουλευτής και πώς να τα προλάβει όλα; Στη θέση του εγώ θα είχα παραιτηθεί, η πολυθεσία δεν ταιριάζει στην αριστερά. Για τη Νομαρχία Αθηνών, δυστυχώς τα ξέρω λίγο καλύτέρα, καθόσον τυγχάνω και υπάλληλός της. Το τελευταίο κατόρθωμα του λαμπρού ανανεωτικού συμβούλου Σ.Λ. ήταν να ψηφίσει μόνος αυτός μαζί με την ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μια τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας της Νομαρχίας, να γλύφεις τα δάκτυλά σου! Αστα καλύτερα χρονιάρες μέρς! Μόνο να ξέρεις ότι πολλοί βλέπουν (με ) τις ανεπάρκειες Τσίπρα, Ρεύματος κ.λ.π.Απλά η πολιτική δράση της πτέρυγος είναι απωθητική για πολύ κόσμο ( εμένα συμπεριλαμβανομένου).
    Καλή χρονιά!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΥ

    Δεν μου αρέσει η ηθικολογία και κυρίως η άσκηση του Νεομακαρθισμού μέσα από ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ.

    Γράφεις:

    "...Το τελευταίο κατόρθωμα του λαμπρού ανανεωτικού συμβούλου Σ.Λ. ήταν να ψηφίσει μόνος αυτός μαζί με την ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μια τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας της Νομαρχίας, να γλύφεις τα δάκτυλά σου!..."

    Τι υπονοείς;
    Τί ψήφισε και γιατί ήταν λαμπρό το κατόρθωμά του και όχι λαμπρό το κατόρθωμα των άλλων που καταψήφισαν μαζί με το ΚΚΕ ασφαλώς και ίσως την ΝΔ και το ΛΑΟΣ -δεν ξέρω αν αντιπροσωπεύεται-;

    Αντί να αφήνεις υπαινιγμούς, καλύτερα είναι να θέσεις την άποψή σου και τότε ίσως πάρεις εξηγήσεις ή γιατί όχι διαφωνίες με την άποψή σου για το τί είναι Αριστερό, τι σωστό και τι λάθος.

    Περιμένω , να δώ το έγκλημα που μπορεί να κάνει κανείς σε σχέση με τον οργανισμό λειτουργίας της Νομαρχίας.

    Μεταξύ μας να σε πληροφορήσω, ότι η Νομαρχία στο μυαλό μου δεν συγκαταλέγεται στους χώρους δουλειάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ωραία! Η Νομαρχία δεν είναι χώρος δουλειάς ; γιατί δεν καταλαβαίνω αλλά τέλος πάντων! Η τροποποίηση του οργανισμού επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας να μετακινήσει , μεταθέσει κάθε υπάλληλο , οποιασδήποτε ειδικότητας σε οποιαδήποτε δ/νση π.χ. έναν γιατρό σε δ/νσεις πολεοδομίας, έναν μηχανικό σε δ/νσεις υγείας, διοικητικές κ.λ.π. . Το Δ.Σ. ΤΟΥ σύλλογου των εργαζομένων της Νομαρχίας , ΜΕ ΟΜΌΦΩΝΗ απόφασή του και πρίν την ψήφισή της τροποποίησης , τάχθηκε εναντίον του νέου οργανισμού και μάλιστα κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης στο συμβούλιο της επικρατείας. Ο σύμβουλος το ήξερε αυτό και ψήφισε υπέρ. Τι αριστερά είναι αυτή , που αγνοεί τις θέσεις και τις απόψεις των εργαζομένων σε ένα Ν.Π.Δ.Δ. δεν ξέρω. Γενικά ο νέος οργανισμός είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο και σε άλλα σημεία και χειροτερεύει την θέση των εργαζομένων της Νομαρχίας. Εγώ , ο νέος Μακάρθρυ, είμαι πάντα στη διάθεσή σου για αναλυτική συζήτηση των γεγονότων στη Νομαρχία Αθηνών.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μιλάμε φαντάζομαι για την πάρα κάτω απόφαση:

    http://www.nom-athinas.gov.gr/main/attachments/1090_%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%86.%20127%20%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5.pdf

    1ο ερώτημα: Γιατί δεν είναι δικαίωμα του Νομαρχιακού Συμβούλιου να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του, αν εκτιμά ότι έτσι θα κάνει καλύτερα την δουλειά της η Νομαρχία;

    2ο Ερώτημα: Σε ποιό σημείο της η απόφαση λέει ότι ένας μηχανικός μπορεί να κάνει την δουλειά γιατρού ή ένας γιατρός την δουλειά μηχανικού;

    3ο ερώτημα: Ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε κάποια άλλη πρόταση ή απλώς την πάγια θέση. Μη μου τους κύκλους τάρραττε;

    Και γιατί ο ΣΛ δεν θα έπρεπε να έχει άποψη για τις αλλαγές και θα έπρεπε να υποστηρίξει την άποψη του Συλλόγου;

    Από πότε καταργήθηκε η αυτονομία της πολιτικής από τις αποφάσεις των συντεχνιών;

    Δεν μας τα λές καλά αστυάνακτα.

    Θα δεχόμουν την δέσμευση του ΣΛ στις αποφάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων και όχι των πολιτών, αν εκλεγόταν από τον σύλλογο εργαζομένων.
    Κάτι έχεις μπερφέψει στο μυαλό σου.
    Καθήκοςν του ΣΛ είναι να υπηρετεί τους κατοίκους της νομαρχίας και αυτό περνάει μέσα από την σωστή και χρηστή διαχείριση των χρημάτων τους με τα οποία πληρώνεστε, αν δεν το έχεις αντιληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΔΥ έθελα να γράψω, αλλά μας έχει ζαλίσει σε άλλο πόστ ο αστυάνακτας.

    Συγνώμη για το μπέρδεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, άλλο ξεκινήσαμε να συζητάμε αλλά εν πάσει περιπτώσει:
    α) Ναί η διοίκηση έχει αυτό το δικαίωμα αλλά εντός του πλαισίου του Νόμου και της λογικής. Να κάνεις Δ/ντη Πολεοδομίας Γιατρό η Διοικητικό , ε πάει πολύ. Να στέλνεις Γιατρό σε Πολεοδομία είναι λίγο παράλογο. Για το αν είναι νόμιμο θα το δούμε.
    β) Δεν το λέει πουθενά, ακριβώς παλιά ανέφερε ποιός πάει που. Τώρα μπορεί να πάει καθείς οπουδήποτε, οποτεδήποτε . Αυτό που λέγαμε εργοδοτική αυθαιρεσία η έστω δ/ντική. Για μένα το πρόβλημα στους Ο.Τ.Α. ( α και β βαθμού ) είναι ακριβώς αυτό : ότι ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης είναι απόλυτοι άρχοντες , σαν τον καπετάνιο στο πλοίο. Ανέλεγκτοι , απόλυτοι, << θεοί >>.
    γ) Ναι ο Σύλλογος έχει πολλές φορές πεί γραπτώς τις απόψεις του, οι οποίες αγνοήθηκαν η του ειπώθηκε ότι θα γίνουν δεκτές και κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων ( ουτε καν για ανακύκλωση ).
    δ)Οχι δεν έχω αυτήν την απαίτηση , Απλά εγώ θα ρώταγα και τους εργαζόμενους πρίν αποφασίσω για κάτι, το οποίο προτίστως τους αφορά. Αλλωστε τι Αριστερά είναι αυτή, που δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οσο για τις συντεχνίες, τι να πώ, είμαι δέκα χρόνια στο Δημόσιο, Π.Ε. και παίρνω 1.120 ετρώ καθαρά. Δεν ξέρω που να τα πρωτοφάω. Οσο για το τι κάνει η Νομαρχία ξέρω, κάτι έχω ακούσει. Τελειώνοντας δεν ξέρω αν σε ζάλισα, αν το έκανα συγγνώμην αλλά δεν έστειλα εγώ το αρχικό κείμενό μου σε αυτό το σάιτ. Προσπάθησα να είμαι ήπιος και διαλεκτικός. Και πάλι καλή χρονιά.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προσπάθησες στην αρχή, το άφησες στην συνέχεια, όταν πέρασες σε απαξιωτικές αναφορές για τον ΣΛ και προφανώς και για την Πτέρυγα μέσω συνδηλουμένων και ξαναθυμήθηκες στο τέλος την ηπιότητα.

    Το σκάκι το είδαμε όλοι.

    Το έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια.
    Με το μαλακό, με το άγριο και στο τέλος τραβάμε και την ουρά μας έξω.

    ----
    Εγώ είμαι σταθερά επιθετικός, επειδή νιώθω την αξιοπρέπειά μου να θίγεται με φανερούς και υπονοούμενους τρόπους.

    Δεν θα σου απαντήσω στις εξυπνάδες για το αν θα πρέπει ή όχι η Αριστερά να ρωτάει τους εργαζόμενους.

    Εξαρτάται από το αν η αριστερά πληρώνει ή πληρώνεται.

    Πάρτο χαμπάρι είστε το βασικό στήριγμα του συντηρητισμού στην χώρα και έχετε και το θράσσος να ζητάτε και τα ρέστα.
    Τελείωσε αυτό.

    Οποτε θα σας ακούω να μιλάτε σαν εργαζόμενοι θα είμαι στο πλευρό σας, όποτε θα σας ακούω να μιλάτε σαν βολεμένοι, σαν ερείσματα του κατεστημένου θα είμαι απέναντί σας.

    Και τώρα είμαστε σε εποχή κρίσης και ανάγκης αλλαγών ακόμη και των σχέσεών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πάλι λάθος.

    Εξαρτάται από το αν οι εργαζόμενοι πληρώνουν ή πληρώνονται ήθελα να γράψω και έγραψα "η αριστερά πληρώνει ΄η πληρώνεται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τώρα αν αυτό που κάνουμε είναι διάλογος εγώ είμαι κινέζος ηγούμενος. Μου έθεσες τρία ερωτήματα, νομίζω απάντησα ένα προς ένα, η όχι; Είμαστε; Οι δημόσιοι υπάλληλοι; όλοι, και των 5.000 ετρώ και των χιλίων; καμμία διαφορά δεν υπάρχει; τώρα πλήρώνομαι η πληρώνω δεν κατάλαβα τι θές να πείς. Αν θές να συνεχίσουμε έχει καλώς. Αν όχι...
    Εγώ άλλο θέμα έθεσα: ο ΣΥΝ το 2000 ηγεμονευόταν από άλλο μπλόκ, όχι το Α.Ρ. Δεν πήγαινε καλά γιαυτό και το ΑΡ ήρθε στην εξουσία. Γιατί δεν πήγαινε καλά ( ο ΣΥΝ ); Εδώ είναι για μένα το επίδικο. Τι θα έπρεπε ( κατά την γνώμη σου ) να κάνει διαφορετικά; Αν θέλεις συνεχίζουμε τη << συζήτηση >> , αν όχι ... Και στα τωρινά: το ότι η Κομμουνιστική Επανίδρυση διασπάστηκε είναι θετική η αρνητική εξέλιξη; τα δύο κομμάτια της πάνε καλύτερα τώρα η όχι; Για τη Νομαρχία και το Λυκούδη Αν θές τα λέμε κι αναλυτικά, δεν είναι όμως το επίδικο τώρα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η συζήτηση που προτείνεις είναι ενδιαφέρουσα.
    Το 2000 και μένα να μου έλεγες για κεντροαριστερά θα σου έλεγα ότι μου λές ψέματα για να βρείς τρόπο να βολευτείς.
    Ο ΣΥΝ εκείνης της εποχής έπρεπε να πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω αν θεωρείς σκόπιμο να αναφερθώ πάραπάνω στα γιατί και στα διότι.
    Το 2009 ο ΣΥΝ έπρεπε να διεκδικήσει τον ρόλο αυτού που θα έπρεπε να διασώσει την τιμή της Δημοκρατικής Παράταξης.
    Το 2010 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

    Αυτό εξηγεί και το γιατί ανέλαβε την ηγεμονία του ΣΥΝ και συγκρότησε τον ΣΥΡΙΖΑ η "φοβική" αριστερά του ρεύματος. Της συστολής.

    Τελείωσε με το 18% της δημοσκοπικής άνοιξης , αυτός ο ρόλος. Τελεσίδικα.

    Τώρα πρέπει η Αριστερά να ξαναδεί τα πράγματα.
    Να πάψει να λέει ψέματα στον εαυτό της, για τους άλλους και ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα και να ξαναμπεί σε διαδικασία "διαστολής".
    Το σημερινό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά στον ρόλο αυτού που θα ανασυγκροτήσει την χώρα της επόμενης 20ετίας και ο καθένας καλείται να το αναγνωρίσει και να πράξει ανάλογα.
    Οποιος βολεύεται να μιλάει ακόμη για "νεοφιλελευθερισμούς" και κατά συνέπεια , αδυναμία συνεργασίας, απλά περιμένει το επόμενο συνέδριο που θα αλλάξει τις αναλύσεις και τους χαρακτηρισμούς.
    Το ξέρεις και το ξέρω ότι έτσι είναι τα πράγματα και όσο και να προσπαθείς να με ζορίσεις, με περιπτωσιολογίες, αφορμές και προφάσεις, δεν αλλάζει η ουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πάλι διόρθωση:
    "...Το 2009 ο ΣΥΝ έπρεπε να διεκδικήσει τον ρόλο αυτού που θα έπρεπε να διασώσει την τιμή της Δημοκρατικής Παράταξης...."
    Το σωστό προφανώς είναι
    "...Το 2000 ο ΣΥΝ έπρεπε να διεκδικήσει τον ρόλο αυτού που θα έπρεπε να διασώσει την τιμή της Δημοκρατικής Παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ειλικρινά δεν έχω τη δική σου βεβαιότητα για το ρόλο τπυ ΠΑΣΟΚ και ειλικρινα δεν έχω κατασταλλάξει ακόμα για το ρόλο του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Οτι πρέπει να ενισχυθεί στο ότι θετικό κάνει, μάλλον αυτονόητο και κοινότυπο είναι. Αλλά νομίζω ότι καιτο ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατασταλλάξει στο τι θα κάνει, φυσιολογικό αν θές την γνώμη μου. Η Αριστερά πρέπει να έχεις το δικό της διακριτό ρόλο. Σε ορισμένα σημεία της διακυβέρνησης του και να θές , πώς να το στηρίξεις; Τώρα όροι όπως << ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ >>, << ΤΙΜΗ >> για μένα είναι προβληματικοί και όρους , όπως << ΦΟΒΙΚΗ >> , << ΔΙΑΣΤΟΛΗ >> δεν είμαι σίγουρος ότι τους πολυκαταλαβαίνω. Γενικά απεχθάνομαι τις βεβαιότητες ( οι δικές μου έχουν διαψευσθεί χιλιάδες φορές ).
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και γώ απεχθάνομαι τις προφάσεις που εφευρίσκει κανείς για να μην κάνει τίποτε.
    Μεγαλύτερη βεβαιότητα από την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ δεν υπάρχει.
    Αν πραγματικά λοιπόν απεχθάνεσαι τις βεβαιότητες και θέλεις κάτι άλλο, εδώ έχεις λαμπρή ευκαιρία να το αποδείξεις.
    Εκτός και αν με το "απεχθάνομαι τις βεβαιότητες" εννοείς τις δικές μου βεβαιότητες, για τις αλλαγές που χρειάζονται.
    Πολύ υποκριτικό, απρεπές και συντηρητικό το βρίσκω.
    Οπως πάντως εσύ σιχαίνεσαι τις βεβαιότητες, έτσι και γώ σιχαίνομαι τους αφορισμούς με υπαινιγμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σιχαίνομαι την αριστερά του νεοσταλινικού νεομακαρθισμού, που μόλις βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδυναμία της να πεί καινούρια πράγματα, ανακαλύπτει τις αρετές της χρυσής μετριότητας κάτω από καταλόγους , δεν καταλαβαίνω τούτο δεν κατανοώ το άλλο.
    Σιγά που δεν κατάλαβες τι έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την ένταση και τους χαρακτηρισμούς χρονιάρες μέρες. Προσπάθησα όσο μπορούσα να διαλεχθώ μαζί σου σε ήπιο τόνο. << Μακαρθριστής >>, << σταλινικός >> ; Που στηρίζεις τέτοιους χαρακτηρισμούς; Δεν πρέπει να τους αιτιολογήσεις; Δηλαδή εσύ τι προτείνεις; να γίνει ένας νέος φορέας της ανανεωτικής αριστεράς που θα έχει πόσο; 1,5, 2%; και θα κάνει τι; θα λέει τι; Κάποτε ο Κύρκος είχε πεί κάτι για το κρίσιμο μέγεθος ενός φορέα. Νομίζω ότι ισχύει. Πέραν τούτου ποιό κόμμα της Ευρώπης θωρείς ως πρότυπο του νέου φορέα; Προσπαθώ να είμαι ευγενικός και ήπιος. Δεν μου είναι δύσκολο να διατυπώσω κι εγώ χαρακτηρισμούς. Κάτι όμως έχω μάθει για ήθος και για ύφος και το κρατάω. Α και μια και έμαθες το επάγγελμά και το << έθαψες >> δε μου λές και σύ το δικό σου , να εκφράσω κι εγώ γενικότητες του στύλ φοροφυγάδες, μιζαδόροι κ.λ.π.;Και πάλι χρόνια πολλά!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μηχανικός είμαι και δεν έχω σε καμμία καλή γνώμη τους μηχανικούς, οπότε μπορούμε να τους βρίσουμε μαζί αν θέλεις.
    Προσωπικά όσο και να σου φαίνεται περίεργο, είμαι ένας απόλυτα έντιμος άνθρωπος και έτσι όχι μόνο μιζαδόρος και φοροφυγάς δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ακριβώς γι'αυτό τον λόγο είχα δυσκολίες και στην δουλειά μου και πλήρωσα τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ δύο φορές των πρώτων 5 χρόνων με προσαυξήσεις και πρόστιμα επειδή χάσαν τις καρτέλες μας σε μια μετακόμιση τους και πληρώνω ανελιπώς από το 90 20% προσαύξηση στους φόρους μου, γιατί ντρέπομαι να παίρνω επιστροφές.

    Μετά απ'αυτά τα λίγο διαφωτιστικά, μπορούμε να περάσουμε νομίζω στα υπόλοιπα.
    Λοιπόν να σου θυμίσω , ότι εσύ ξεκίνησες να "απεχθάνεσαι τις βεβαιότητες". Σου εξήγησα ότι αυτή η απέχθεια προς τις βεβαιότητες των άλλων είναι η πεμπτουσία του νεοσταλινικού νεομακαρθισμού που δεν αφήνει να γίνει κανείς διάλογος στην Αριστερά, επειδή οι διάλογοι είναι επικίνδυνοι για την "μετριότητά" τους.

    Τέλος πάντων.
    Οχι δεν με καλύπτει κάποια εξέλιξη στην Ευρωπαική Αριστερά.

    Με βρίσκουν όμως σύμφωνο απόψεις και σκέψεις που κινούνται στον χώρο της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
    Νομίζω ότι πάει καλά και είναι λάθος της που αυτοπεριορίζεται στα σίγουρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από φόβο για τα 1.5% και 2% που της δίνουν οι καλοθελητές.
    Η εποχή έχει αλλάξει. Ο λαικισμός του Παλαιοπαπανδρεικού ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον ρόλο στην νεοελληνική πολιτική πραγματικότητα, η κρίση αλλά και η αμφισβήτησή του από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα, τα οποία όπως φαίνεται δίνουν ρόλο ακόμη και στον εχθρό της "εθνικιστικο-πατριωτικής Αριστεράς" και μέσα στο ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Νομίζω ότι η κοινωνία έχει ανάγκη να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό της και είναι λάθος να αφεθεί και αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ωραία , αφού υπάρχουν τίμιοι μηχανικοί , θα υπάρχουν και τίμιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ας μου επιτρέψεις να είμαι ένας από αυτούς. Τώρα για τις βεβαιότητες: νομίζω ότι η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ αρχικά ήταν πιο κευνσιανή, πιο << φιλολαική >> αν θέλεις , έτσι ήταν και το πρόγραμμά του, αλλά τώρα , κάτω κι από την πίεση << αγορών >>, << Βρυξελλών >> κ.λ.π. τείνει να γίνει πιο << φιλελεύθερη>>. Ακόμη δεν έχει καθίσει η μπίλλια του εκκρεμούς. Για βεβαιότητες να συζητήσουμε γιατί όχι; Δε νομίζω ότι η κρίση στην χώρα είναι αποτέλεσμα μόνο της έλλειψης ικανού πολιτικού προσωπικού. Δηλαδή η Ελλάδα << σκίζει >> στην οικονομία, στην παιδεία, στην Τέχνη, στα ΜΜΕ ( εκεί πια!) και αρκεί να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό της για να γίνει Δανία του Νότου; Αυτό το πολιτικό προσωπικό, το υπάρχον, ποιός το εκλέγει; Νέο προσωπικό δεν είναι και οι του ΛΑΟΣ; είναι καλύτερο; τι θα λέει ένας νέος φορέας και πώς θα πάρει και γιατί κόσμο από ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους - Πράσινους; Και επιτέλους το πολιτικό προσωπικό της πτέρυγας τόσο νέο και φερέλπιδο είναι; για σκέψου κάποιον σαν κι εμένα , που ψήφισε ΣΥΝ , με Δαμανάκη αρχηγό, δήμαρχο την ίδια και τώρα την βλέπει Επίτροπο στην Ε.Ε.; χωρίς διαβούλευση και βιογραφικά! Κι ο Νίκος ο Μπίστης; κατέληξε να είναι από τα πρωτοπαλήκαρα του << ανανεωτή >> Βενιζέλου! Εχει άδικο πολύς κόσμος του ΣΥΝ, που δεν εμπιστεύεται κάποιους που ήταν μαζί τους; Η μήπως τους αδικώ; Το ξανάπα και στο αρχικό << πόνημα >> μου: δεν είμαι μέλος του ΣΥΝ και μάλλον καλά κάνω , βλέποντας τις εσωκομματικές κι ανθρωποφαγικές συγκρούσεις. Η αριστερά από διασπάσεις και στην Ελλάδα άλλο τίποτα. Μόνο στην αριστερά υπάρχουν 50 περίπου σχήματα στην Ελλάδα. Αλήθεια είχα μια απορία πάντα: πώς ο ΣΥΝ ( σύμπας ) τα βρίσκει με τη Ν.Δ. στο Τ.Ε.Ε.;
    Καλή χρονιά και πάλι!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΔΥ
    κάτι δεν έχεις καταλάβει με μένα, μου φαίνεται και μου κάνεις συνέχεια περίεργες ερωτήσεις.
    Σου το ξαναείπα, δεν ανήκω και δεν θέλω μια "φοβική" αριστερά.
    Ετσι ερωτήματα όπως "πως τα βρίσκει ο ΣΥΝ με την ΝΔ στο ΤΕΕ" δεν με αφορούν.
    Σε μένα θα πρέπει να ρωτάς, γιατί ο ΣΥΝ δεν τα βρίσκει με τους πάντες παντού.
    Εγώ πιστεύω στην δύναμη των επιχειρημάτων, του λόγου και έτσι η μη συνεργασία οπουδήποτε, χρειάζεται να έχει πολύ συγκεκριμένους και ειδικούς όρους για να απορρίπτεται.
    Γιατί να μην συνεργαστεί με την ΝΔ στο ΤΕΕ; Μήπως πρόκειται να συζητήσουν για τα μυστικά της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα και διαρρεύσει το μυστικό;

    Το ερώτημά μου είναι γιατί δεν συνεργαζόμαστε παντού τουλάχιστον με τις δημοκρατικές δυνάμεις;
    Εσύ στην Νομαρχία έχεις κανέναν λόγο να μη συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου, με τους οποίους όλη μέρα "κωλοβαράτε" και το απόγευμα εσύ τραβάς για να κάνεις την επανάσταση κατά τα Εξάρχεια ενώ αυτοί στα κωλάδικα των Βορείων προαστείων ή της παραλίας;

    Αυτό είναι το πρόβλημα της Αριστεράς. Εχει γίνει καθεστώς η μισανθρωπική ιδεολογία του ΚΚΕ. Είμαστε κομπλεξικοί. Εχουμε ενστερνιστεί ενδόμυχα ότι είμαστε άνθρωποι από άλλη πάστε. Μη χέσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κάποτε που τα κόμματα ήταν στενά "αρχηγικά κόμματα" και εξαντλούνταν στα στελέχη πέριξαυτού, η μη συνεργασία ήταν μάλλον λογική.
    Σήμερα όμως που τα κόμματα διαμεσολαβούνται από το ακροατήριο των ΜΜΕ των μπλόγκς κλπ, η πολιτική επιβάλλει την "επιθετική συνεργασία".
    Ο διάλογος σήμερα είναι οριζόντιος , δεν υπάρχουν στεγανά. Πολιτική σημαίνει να βρίσκεσαι μέσα σ'αυτόν τον διάλογο με θέσεις και να δημιουργείς ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα.
    Χρειαζόμαστε μια Νέα Λογική Αριστερά που θα βρίσκεται παντού και όχι μια αριστερά που θα εμφανίζεται μόνο για να δημιουργεί προβλήματα με τις ιδιορρυθμίες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τώρα γιατί μου απαντάς με δύο σχόλια την φορά αντι για ένα ένα; Για τις συνεργασίες: Ναι με όρους προγραμματικής σύγκλισης κ.λ.π. Δεν κωλοβαράω στην δουλειά μου και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει ποιός το πιστεύει και ποιός όχι. Δεν παίρνω φακελάκια ( δεν μου προσέφερε κανείς άλλωστε ποτέ ). Τα στερεότυπα γενικά βλάπτουν στην σκέψη. Συνεργάζομαι με τις άλλες παρατάξεις επειδή έχουμε αναλογικό προεδρείο και σε ορισμένα θέματα. Δεν πολυπίνω, δεν βγαίνω συχνά έξω ( ο μισθός βλέπεις ) και δεν συμμαχώ με κάποιες παρατάξεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους . Στους Ο.Τ.Α. συνήθως οι παρατάξεις που πρόσκεινται στα κόμματα που εκλέγουν το Νομάρχη η το Δήμαρχο συνήθως κάνουν ότι αυτός θέλει ( κυβερνητικός συνδικαλισμός ). Τώρα για τις δημοκρατικές δυνάμεις: έχω να ακούσω αυτόν τον όρο από το Πανεπιστήμιο. Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό Δημοκρατικών και μη δυνάμεων , δεξιάς αντιδεξιάς. Αυτό κι αν είναι ιδεολογία του ανδρεοπασοκισμού! Οσο για τις συμμαχίες: συμμάχησε η Αριστερά με την Ελιά και τους πήρε και τους σήκωσε αμφοτέρους. Δεν είναι η συνεργασία πανάκεια για πάσα νόσο.
    Υ.Γ. Αλήθεια ποιός βλάπτει πιο πολύ την Συρία: οι μηχανικοί ( ιδιώτες και δημόσιοι ) η οι δημόσιοι υπάλληλοι;
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μάλλον είσαι πιτσιρικάς. Οπότε και δικαιολογήσε να θεωρείς την διάκριση Δεξιάς - Δημοκρατικής Παράταξης, δημιουργία του Ανδρεοπαπανδρεισμού.

    Δεν έχει έννοια η συζήτηση νομίζω.
    Οσον αφορά το ποιός βλάπτει την Συρία, ο ποιητής εννοεί ότι διαγωνίζονται και όχι μόνο μηχανικοί και ΔΥ για το ποιός θα την βλα΄ψει περισσότερο.
    Αλλά ενώ οι μηχανικοί και οι άλλοι μη ΔΥ την πληρώνουν την βλάβη, οι ΔΥ ζούνε σε άλλο κόσμο. Στον κόσμο τους θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Πιτσιρίκος; Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο ! Σαραντάρης και. Θυμάμαι στις δημοτικές εκλογές του 1982 τον << θρυλικό >> Γιομπαζολιά να ανφέρει τον << χ δήμαρχο υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ κι άλλες δημοκρατικές δυνάμεις >>. Εννοούσε ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού κ.λ.π..Θυμάμαι στα αμφιθέατρα τη δεκαετία του 1980 οι << φοιτητοπατέρες>> να λένε. προτείνω προεδρείο της συνέλευσης από τις δημοκρατικές δυνάμεις . ΠΑΣΠ, ΠΣΚ, Δ.Α.>>.Μ αυτά και μ αυτά το ΠΑΣΟΚ το 1985 και μετά έβαλε τη σύμπασα αριστερά στην γωνία επικαλούμενο τον μπαμπούλα της Δεξιάς. Οντως η συζήτηση δεν έχει νόημα πλέον . Απλά να ενημερώσω ότι στο τελευταίο συνέδριο της ΕΜΔΥΔΑΣ ( μηχανικοί του Δημοσίου ) απερρίφθη η πρόταση η ΕΜΔΥΔΑΣ να γίνει μέλος της ΑΔΕΔΥ. Αλοίμονο! Οι μηχανικοί το ένα και το αυτό με την πλέμπα των δημοσίων υπαλλήλων! Τέλος μήπως όμως κι οι ιδιώτες μηχανικοί δεν είναι οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι με τόσες επιστροφές φόρου που παίρνουν; και ξέρουμε όλοι πως τις παίρνουν.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Α, είσαι παλιός;
    Μάλιστα.
    Και ακόμη νομίζεις ότι η Αριστερά μπήκε στην γωνία λόγω του Γιομπαζολιά;
    Δεν άκουσες τίποτε για την κατάρευση του Υπαρκτού, για την επέλαση του νεοφιλευθερισμού, για την συγκρότηση του νεορθόδοξου ρεύματος, για την ανάδυση της εθνικιστικής-αριστεράς, της πατριωτικής-αριστεράς;
    Εν πάσει περιπτώσει, δεν με ενδιαφέρει πλέον η κομουνιστοαναφορική αριστερά. Είναι πεθαμένη ιστορία για μένα.
    Την έζησα αυτή την αριστερά σε όλες τις διαστάσεις της. Τα ξέρω όλα πάρα πολύ καλά. Στρατηγικά η ακτιβίστικη αριστερά της μεταπολίτευσης έχει πεθάνει για μένα. Οχι μόνο πολιτικά αλλά και θεωρητικά. Δεν μπορώ πλέον να ακούω ανοησίες και πολύ περισσότερο να λέω , οχυρωμένος στην "ταυτότητα" της "κομμουνιστοαναφορικής αριστεράς" που τα ξέρει όλα.

    Εγώ με πλήρη γνώση της θεωρίας της και των επεξαργασιών της, ξέρω ότι παπαριές λέγαμε. Τίποτε δεν μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε. Είμαστε γραφικοί.

    Οποιο θέμα θέλεις πολιτικό ή θεωρητικό, αλλά να είναι ένα κάθε φορά για να μη τρέχουμε από το ένα στο άλλο και να κρύβουμε την γύμνια μας, να το συζητήσουμε.

    Οποιο θέμα θέλεις. Αν δεν συμφωνήσουμε ότι είναι πεθαμένες ανοησίες, θα σου ζητήσω συγνώμη και θα σταματήσω να γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εχω την εντύπωση ότι κρίση περνάει όλη η αριστερά, όχι μόνο η παραδοσιακή , κομμουνιστική αν θέλεις. Στις τελευταίες ευρωεκλογές η σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα είχε αναλογικά, μεγαλύτερη πτώση. Ιστορικά κόμματα , όπως το SPD και οι Εργατικοί στην Μεγάλη Βρεταννία έκαναν αρνητικά ρεκόρ, το ίδιο και οι Γάλλοι σοσιαλιστές. Οπότε ναι η Αριστερά περνάει κρίση αλλά σύμπασα η Αριστερά. Δεν ξέρω αν θεωρείς κανένα Ευρωπαικό κόμμα σαν πρότυπο , μοντέλο ( αν θυμάμαι καλά μου είπες ότι όχι ). Το Ιταλικό Κ.Κ. αποκομουνιστηκοποιήθηκε αλλά λύση δεν βρέθηκε, πειστική, εναλλακτική. Ολοι βλέπουμε την κρίση της άλλης πτέρυγας κι αγνοούμε τη δικιά μας. Δεν το λέω ρητορικά, ειλικρινά το πιστεύω. Αν απέτυχε ο κρατικός σχεδιασμός στην οικονομία, η αγοραία οικονομία δεν είναι η λύση. Σε πολλά θέματα οι θέσεις των οικολογικών κομμάτων φέρνουν ένα φρέσκο αέρα αλλά και αυτά ( τα κόμματα ) σε ορισμένα οικονομικά θέματα εκφράζουν μια έντονη αμηχανία.
    Υ.Γ. Εχει πλάκα ότι όταν διατύπωσα σε ένα άλλο μπλόκ, ας πούμε φιλικά προσκείμενο στον Αλαβάνο , κάποιες αντιρρήσεις και αυτό σταλινικό με χαρακτήρισε. Νομίζω, έχω την βεβαιότητα, ότι ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο είναι πολύ δύσκολος , αν όχι αδύνατος. Πολλά από τα στελέχη της πτέρυγος τα ξέρω , πολιτικά εννοώ, εδώ και πάνω απο 20 έτη. Γι αυτό τους αντιμετωπίζω με αρκετή επιφύλαξη.
    Να σαι καλά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τελικά να δείς ότι μπορεί να συμφωνούμε σε πολλά.
    Πράγμα που εγώ το βρίσκω φυσικό, για ανθρώπους που ζήσαν "πολιτικά" όλη την μεταπολίτευση.

    Τελείωσαν οι βεβαιότητες και οι στοιχίσεις, για όλους μας είτε το ομολογούμε είτε όχι.

    Επι χρόνια είχα ένα δίλλημα.
    Εμείς οι Αριστεροί είμαστε με την λογική ή υπάρχει μια αριστερή λογική που δεν μας επιτρέπει να συμπορευόμαστε με τους άλλους ανθρώπους.

    Κατέληξα, ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.
    Ο λογικός άνθρωπος, θέλει δεν θέλει θα οδηγηθεί στην παραδοχή των αριστερών αξιών.
    Είναι προφανές ότι λογικά η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος κατ'αρχήν αλλά και η υπεράσπιση των αδυνάτων στην συνέχεια, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη "αριστερή λογική" για να γίνουν αποδεκτές αξίες.

    Φτάνει η Λογική, το επιχείρημα, το ενδιαφέρον για την ζωή.
    Η κρίση, στην πολιτική, στην οικολογία, στην οικονομία, δεν μας αφήνουν περιθώρια για ειδικές "πολυτέλειες" σε εκτιμήσεις ασύμβατες. Μας υποχρεώνουν να δράσουμε άμεσα, που σημαίνει να συζητήσουμε , να συναποφασίσουμε και να δράσουμε από κοινού.
    Σκέφτομαι ότι είμαστε σε ατμόσφαιρα "πολεμικής δημοκρατίας", κατ'αναλογία με τον "πολεμικό κομμουνισμό" του Λένιν. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας για το συγκεκριμένο που θα απαντήσει στην μιζέρια, την φτώχια, την ανασφάλεια, δεν αφήνει περιθώρια θεωρητικών αναζητήσεων. Θα συνενοηθούμε ανεξάρτητα από το αν παίζουμε ή όχι τον Μάρξ στα δάχτυλα, θα συνενοηθούμε στην περιοχή της Λογικής του συγκεκριμένου που απαιτεί η εποχή μας.
    Αυτό με κάνει να απεχθάνομαι, όλους αυτούς που ψάχνουν σε πεθαμένους "χαρακτήρες" όπως είναι ο Πασόκος, ο Συνασπισμένος κλπ τους λόγους της μη συνύπαρξης. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν βρεί τον τρόπο να ζούν εκτός κοινωνικής πραγματικότητας -συγχώρεσε με που το μυαλό πάει στου ΔΥ πρώτα απ'αόλους- για να έχουν την πολυτέλεια πρώτα να διαφωνούν και μετά από σκληρούς και ανεφάρμοστους όρους να υπόσχονται ότι θα συμφωνήσουν ίσως. Οπως σου έχω πεί, εγώ πρώτα συμφωνώ και συνεργάζομαι με όλους και μετά μπορεί να διαφωνήσω με κάποιους στο συγκεκριμένο. Οχι πιά στην γενική και αόριστη διαφωνία.

    Καλή νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU