Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Θα αναλάβει η Ανανεωτική Πτέρυγα τις πολιτικές της ευθύνες;



Σε όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές αλλά και στις εκλογές των σωματείων αποτυπώνεται μια κοινωνική αριστερά που υπερβαίνει κατά πολύ τους υπάρχοντες σχηματισμούς.
Περιλαμβάνει την πλειοψηφία όσων έχουν αναφορά στην ανανεωτική αριστερά, την οικολογία και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα ρεύματα που συνιστούν την κοινωνική αριστερά, την αριστερά της προοδευτικής μεταρρύθμισης της ελληνικής κοινωνίας, το μόνο που δεν έχει αυτόνομη πολιτική έκφραση είναι το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς.
Μέρος του μικρό πια είναι η Ανανεωτική Πτέρυγα που ταλαιπωρείται και φιμώνεται ως μειοψηφία στις συμπληγάδες Αριστερού Ρεύματος και αριστεριστών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όμως να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς γιατί διαθέτει και οργάνωση και βουλευτική έκφραση: θα το κάνει;
Θα αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες κι ας χάσουν κάτι κάποια στελέχη της;

Ας δώσει την τελευταία μάχη μέσα στον Συνασπισμό. Αλλά όχι για να πεθάνει...
Ας αναδειχτούν οι συμπτώσεις και οι διαφορές κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν πάει άλλο!

113 σχόλια:

  1. Θα σχολιάσω, αργότερα..
    Να φύγει πρώτα ο αστειάνακτας και βλέπουμε..δεν πάει καλά..αυτός, ρε συ..
    Μα καθόλου.!
    Έχει κάρτα και ψηφίζει;

    Άστα...γι'αυτό είμαστε, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν φεύγει Σπίθα μου - που να πάει άλλωστε; Είδες κανέναν διάλογο σε ...ρευματικό μπλογκ; Νοιώθει μοναξιά το καταλαβαίνω αλλά την πληρώνουμε εμείς!
    Άστον να γράφει και να ωρύεται...
    Μην του απαντάς. Οι αναγνώστες καταλαβαίνουν...άλλωστε τράβηξε πολύ.
    "τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το καραβάνι προχωρά" δεν έλεγε ο Πατερούλης; Έ ας το λουστούν τα ...εγγόνια του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο, λυπάμαι, αλλά αυτή η ιστορία είναι από παλιά..
    Δεν θέλω να "χαλάσουν" τα ποστ σου, που είναι πολύ ενδιαφέροντα..

    Μάλλον, αυτό θέλουν.

    Δεν θα σχολιάσω προς το παρόν,δεν τους αντέχω..
    Έφερε και τον φίλο του..:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, αλλά χαλάει λίγο η φάση που ήταν όμορφη και χαλαρή.
    Σύντροφοι τσιμπάτε και δεν πρέπει.
    Παιδιά όλως τυχαίως είμαι και γω Πανιώνιος, από 5 χρονών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aν με το ερώτημα υπονοείς την αποχώρηση από τον ΣΥΝ νομίζω ότι η απάντηση είναι όχι. Θα γίνουν και πάλι συμβιβασμοί, θα δοθούν εξηγήσεις και πάμε πάλι από την αρχή. Φαίνεται ότι δεν θέλει η ΑΑ να αναλάβει αυτό το ρίσκο. Η κοινωνία της Αριστεράς, οι ψηφοφόροι δηλαδή, δεν έχουν ιδέα για το τι παίζεται στο ΣΥΝ και τα πολιτικά αδιέξοδα που υπάρχουν. Περιμένει πρωτοβουλίες και πολιτική αλλά όχι διασπάσεις. Το κλίμα αυτό το νιώθει η ΑΑ και αυτό την κάνει διστακτική.
    Αν λοιπόν γίνουν έτσι τα πράγματα, τότε πρέπει να αναλάβει πραγματικές πολιτικές ευθύνες και να διατυπώσει πολιτικό λόγο παράλληλα και ανεξάρτητα με τον ΣΥΝ. Η ΑΑ έχει πρόσωπα με κύρος που μπορούν να βγουν προς τα έξω αρκεί ο λόγος να είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ. Τον έχει έτοιμο; δεν ξέρω, πείτε μου.
    Μια πρώτη ευκαιρία είναι οι δημοτικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Leo σε χαιερτώ διπλά. Πανιώνιος ε; Είδες σ.Γιώργο πως βρισκόμαστε εμείς οι... ευρωκομμουνιστές του Πανιωνίου;

    θα συμφωνήσω με τον Leo ότι δεν πρέπει να "τσιμπάμε". Να απαντάμε πολιτικά και όχι διχαστικά. Οποιος θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα ας το κάνει. Εμείς (τουλάχιστον προς το παρόν) έχουμε κόμμα και είναι ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων & της Οικολογίας.

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου ρε Μάκη Πανιωνιάρα.
    Έτσι για να χαλαρώνουμε και λίγο Γιώργο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει υπήρξε μια ένταση. Ξέρετε οι επιθέσεις στα μπλογκ γίνονται ή με σεντόνια στη σειρά ή με άσχετα πράγματα για να χαθεί κάθε νόημα και σειρά και να απηυδίσουν οι αναγνώστες.
    Απαντάμε λοιπόν πολιτικά σε πολιτικές απόψεις. Δεν κάνουμε "αντιπαράθεση" επειδή κάποιος δεν έχει τι να κάνει ή το κάνει επίτηδες.
    Συγγνώμη λοιπόν για όποιον κουράσαμε αλλά αυτή είναι η κοινωνία και εικόνα της είμαστε.
    Δεσμεύομαι στο εξής να μην τσιμπάω και να μην απαντώ σε στημένα. Απαγορεύσεις δεν πρόκειται να μπουν.

    Απλά επειδή γνωριζόμαστε, όταν κάποιοι ξεπερνούν τα όρια θα ανακοινώνω εγώ ποιοι είναι, για να καταλαβαίνουν και οι αναγνώστες τι γίνεται και γιατί τόση ένταση. Πρώτος υποψήφιος ...ο χθεσινός.

    Ζήτω ο Πανιώνιος! Πρωτάθλημα στους ανανεωτικούς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. leo ούτε εγώ ξέρω πόσο έτοιμοι είναι - και πως να είναι έτοιμοι ; τους αφήνουν καθόλου ήσυχους; και όλο χτυπήματα κάτω από τη μέση που ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται...
    Ας είναι τουλάχιστον σαφή τα πράγματα από δω και μπρος, ποιος λέει τι και ποιος κάνει τι.
    Και κάτι να κινείται παράλληλα και να ετοιμάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργο
    Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, η κομματική νομιμότητα δεν έχει νόημα. Μετά από το πραξικόπημα με το Σύριζα, η απάντηση μπορεί και πρέπει να είναι πολιτική, όχι οργανωτίστικη. Βγαίνεις με τα όπλα και το στρατό σου στη κοινωνία και διατυπώνεις, βομβαρδίζεις, αποκαλύπτεις, διερευνάς προθέσεις για συμμαχίες, κάνεις θέμα. Ποιος είσαι συ; Η ΑΑ του ΣΥΝ, δηλαδή ο ΣΥΝ, δηλ. ο Κουβέλης ή δεν ξέρω ποιος άλλος. Τώρα είναι η ευκαιρία που το ΠΑΣΟΚ πάει στα τυφλά και ο κόσμος μουδιασμένος περιμένει να ακούσει κάτι σοβαρό λογικό, αριστερό. Απέναντι σε μια στιβαρή πολιτική γραμμή, Τσίπρας και ρεύμα θα συρθούν (βλέπε συνέντευξη ΓΔ). Αλλά και να μη συρθούν αυτοί θάχεις ηγεμονεύσει στο χώρο τους. Επιτέλους η κοινωνία δεν είναι ο κόσμος των διαδρόμων.
    Ένα καναλάκι ρε παιδιά νάχε η αριστερά, ένα καναλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Xmmm. Πειράζει που δεν είμαι πανιόνιος;;
    Συντρόφια δεν υπάρχει γιατριά για τον Συν. Τα έχουμε πει πολλές φορές και εδώ.
    Ας συναισθανθούν στην ηγετική ομάδα της Α Π τις ιστορικές ευθύνες αυτής της ώρας.
    Κάθε τι το καλό θέλει και το ρίσκο του για την ανταμοιβή.
    Τάδε έφη εις βάζελος

    Υγ. Μην τσιμπάτε σε παρεμβάσεις του στυλ του Αστυάνακτα.
    Εγώ του ευχήθηκα καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τους συντρόφους της ΑΠ δεν θέλουμε να τους εκβιάσουμε. Απλά τους ενθαρρύνουμε να παλέψουν με αυτοπεποίθηση, να πάψουν να αυτολογοκρίνονται, να νοιώσουν ότι έχουν μεγάλη υποστήριξη που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλάβουν πρωτοβουλίες και κυρίως εάν είναι ανυποχώρητοι στα παζάρια που τους ετοιμάζουν για να υποκύψουν.
    Ο κόσμος είναι μαζί τους - αυτούς ψήφισε στις εκλογές, γι αυτούς ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτούς το σχήμα αυτό είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΝΟ 2!
    Ας το καταλάβουν , ας το πιστέψουν, ας ζητήσουν δημοψηφίσματα των μελών και άνοιγμα στην κοινωνία - κι αυτή μαζί τους είναι: ας παρουσιάσουν θαρραλέα τις επεξεργασίες τους κι όλοι θα τρέχουν από πίσω - το κενό πολιτικής εκμεταλλεύονται οι αριστεριστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την γνωμη μου γιατι ο ΣΥΝ εκλεισε τον κυκλο του ιστορικα,την εχω ξαναπει.Εχουν δικιο απο την πλευρα τους οσοι υποστηριζουντην ενιαιοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμεις λοιπον τι κανουμε? Δευτερευοντως βαζω το ερωτημα πως με τετοιο ψυχικο χασμα μπορεις να συμβιωσεις πολιτικα. Εγω στην γειτονια μου εχω ατομα που δεν ανεχομαι πλεον καμμια κοινωνικη συνδιαλλαγη μαζι τους.Μου κοστιζει σε καθε συναξη να εχω οποιαδηποτε επαφη.Αυτο δεν εχει καταλαβει η περιφημη ηγεσια της Πτερυγας,και την αναμενει συντριβη στο συνεδριο. Αντι να προτεινει εσωκ. δημ/σμα εμπλεκεται σε συνεδριο μηχ/σμων οπου ολοι εμεις δεν εχουμε καμμια ορεξη να φαμε τα συκωτια μας.Εδω δεν τους αντεχουμε στο διαδικτυο... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστός Mike, απόλυτα.
    όσοι θέλουν συνέδριο ας πάνε.
    έτσι και αλιώς ένα τέτοιο σώμα δεν μπορεί να είναι πλέον αντιπροωπευτικό.
    Και αυτό θα φανεί αμέσως μετά την διεξαγωγή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aγαπητε radical συζητω με σημαντικα στελεχη της Πτερυγας και δειχνουν[ορισμενοι]να μην εχουν κατανοησει οτι η βαση παει σπιτι της για τον απλουστατο λογο οτι δεν γουσταρει να δινει την συνδρομη της και να λοιδωρειται κι'απο πανω.Πιστευουν σε εσωκ.ανοδο[...] και ουτε την περιπτωση ξεχωριστου ψηφοδελτιου των δηθεν διαφωνουντων της Πτερυγας δεν λαμβανουν υπ'οψη πραγμα που θα δημιουργηση σοβαρη αιμορραγια στην πλευρα μας. Θυμησου στο συνεδριο το ψηφοδελτιο των Πουλακη,Πιτσιορλα,Δουρου,Θεοδωρακοπουλου .mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αργά ή γρήγορα, τα στελέχη της ΑΠ θα χάσουν έτσι κι αλλιώς αυτά που έχουν. Με δεδομένο ότι κανείς από τα μικρά κόμματα δεν θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής με σταυρό (ελέω μονοεδρικών) και θα εκλέγονται μόνο από το ποσοστό που αναλογεί σε θέσεις λίστας, έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι στις εκλόγιμες θέσεις της λίστας θα είναι οι νεοκομσομόλοι με το στυλ μαχαλόμαγκα (Καρίτζης και Σία);

    Εκτός κι αν πιστεύουν οι της ΑΠ ότι, μέχρι να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος, θα έχουν γίνει... πλειοψηφία στον ΣΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mike, Τα ηγετικά στελέχη της Απ ποτέ δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι θα τους περίμενε απο το 2004 ακόμη. Αυτά είχαν ειπωθεί απο τότε. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όσοι είχαν διαφορετικές ιδέες απο την ηγεσία οδηγούνταν στην έξοδο. Η εκλογή του Τσίπρα και της παρέας επιτάχυνε αυτή την διαδικασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Αυριανιστής
    Κάτσε να δούμε τι όριο θα μπει. Και δεύτερον ποια είναι η κοινωνική τους αναγνωρισιμότητα. Οι μονοεδρικές θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο που θα επειρεάσει και τις λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Με χαλάνε λίγο οι κύκλοι της εγγραφής... Σπείρες είναι οι διαδρομές της ανανεωτικής αριστεράς, αγαπητοί σύντροφοι!

    Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επαναλαμβανόμενες ψυχοφθόρες, ψυχρές ..διαδικασίες.

    Αυτό, που είπε ο mike.

    Ανυπόφορη κατάσταση με αγύριστα κεφάλια, που δεν καταλαβαίνουν.
    Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από μυαλά που είναι κολλημένα σε στερότυπες καταστάσεις..
    Δική μας ευθύνη, το τι θα γίνει, παραπέρα.

    Μια, δυο, τρείς, 1013...
    Νισάφι. Πόσο να αντέξεις τα ίδια και τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημερα, συντροφοι και φιλοι. Να ξεκινησω απο τα τελευταια σχολια, για το νεο εκλογικο συστημα. Μην ξεχνατε οτι, κατα πασα πιθανοτητα, δεν θα παμε με μονοεδρικες και λιστα στις επομενες εκλογες, καθως ο Σαμαρας δεν δεχτηκε το γαντι που του πεταξε ο ΓΑΠ κι η ΝΔ θα καταψηφισει το νεο εκλογικο συστημα. Ετσι, σχεδον σιγουρα, θα παμε στις επομενες εκλογες με το νομο Παυλοπουλου.

    Οσον αφορα τον ευρυτερο διαλογο στο μπλογκ, εχω λιγα κενα, αλλα βλεπω πως η σκληρη πλειοψηφια εχει τρομοκρατηθει με το ενδεχομενο αποσχισης της ΑΑ και καποιοι ανραζέ απαιτουν και εδω παραδοση των εδρων που εξελεξε η ΑΠ. Επι της ουσιας δεν εχω τιποτα να προσθεσω σε οσα απαντησαν ηδη ο Γιωργος, ο Σπιθας, η Πιπερια, ο Ληο και ολοι οι αλλοι.

    Μενει ενα θεματακι: Το προγραμμα και ο πολιτικος μας λογος ενοψη προκλησεων του μελλοντος. Εδω πρεπει να αρχισει μια μεγαλη κουβεντα απ ολους. Οσοι μας παρακολουθουμ, αλλα και οσοι μας βλεπουν με συμπαθεια, δεν θελουν να τους προσφερουμε ενα ακομα τουβλο, με κωδικοποιημενες χιλιαδες προτασεις που δεν θα εφαρμοστουν ποτε. Ισως θα αρκουσε μαλιστα να λεγαμε πολυ απλα: "αποδεχομαστε τη μικτη οικονομια. Σκοπος μας ειναι η ισοτητα".

    υγ: εκτος απο Πανιωνιους, εχει και παναθηναϊκους και αεκτζηδες η ανανεωτικη αριστερα. Πολλους ολυμπιακους και παοκτζηδες δεν εχει μονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νορμπέρτο Μπόμπιο, σε επιστολή του προς τον Ταμπουράνο.

    "Σε ό,τι αφορά την αγορά, συμφωνώ πλήρως με τις παρατηρήσεις που διατυπώνετε στο ντοκουμέντο.

    Και εγώ είμαι πεπεισμένος ότι το ένα από τα θέματα της αριστεράς πρέπει να είναι
    **όχι τόσο η άρνηση του θετικού χαρακτήρα της αγοράς

    **όσο η υπογράμμιση των ορίων της, ορίων όχι μόνον πολιτικών αλλά και ηθικών."
    .......................

    Σπίθας
    Καλώς τον Pinko. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά.!

    Μα φυσικά μικτή αγορά. Ακόμη αυτό θα συζητάμε;

    Το ζήτημα, είναι ο ρυθμιστής. Το πολιτειακό σύστημα, κυβέρνηση, το κράτος και τα συν αυτού..

    Γι'αυτό συζητούσαμε για την διαφθορά.
    Γαιτί αφορά στον ΜΟΧΛΌ, στον δημόσιο τομέα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Αυτοί θέτουν τα όρια- εκ του συντάγματος- και αυτοί πρέπει να τα οριοθετούν με τρόπο διαφανή και χωρίς τα διάφορα κέντρα παράμομης ισχύος να παρεκτρέπονται προς ίδιον όφελος.

    Κατά την γνώμη μου, εκεί πρέπει να στοχεύει η αριστερά.

    Στον έλεγχο της διαφάνειας στον δημόσιο τόμέα,στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στην προώθηση μέτρων υπερ των αδυνάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αχ αυτή η διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς!!!
    έχουμε σκεφτεί τις ευθύνες της αριστερας στην διόγκωση της διαφθοράς;
    Αυτά τα συνθήματα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" (του ΟΛΠ, της Ολυμπιακής κλπ), το κυνήγι της φτωχολογιάς με τα αυθαίρετα, την φοροδιαφυγή των "οικογενειακών μικρομάγαζων";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολλές..
    " Η αριστερά εκτίει" έχει πει ο Φώτης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. η σημερινη εξελιξη στη ΠΓ του ΣΥΝ ειναι πολυ σοβαρη. ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ απερριφθη η προταση Τσιπρα για εκτακτο συνεδριο.Για την ακριβεια την απεσυρε... Θα ηταν ανευθυνη επιλογη να χρησιμοποιησει το εκτακτο συνεδριο και τα ενδεχομενα υψηλα ποσοστα επανεκλογης του μονο και μονο για την κοντρα του με τον Αλαβανο. Ο τσιπρας αντι να αντιμετωπισει πολιτικα τη κριση του ΣΥΡΙΖΑ ασχολειται μονο με την προσωπικη επιδειξη πυγμης. Ομως τη πατησε μια ακομα φορα γιατι εκτος απο τις αντιρρησεις της ΑΠ προστεθηκε και η αρνηση του αρ. ρευματος για εκτακτο συνεδριο που αντιλαμβανεται μαλλον οτι ενα τετοιο συνεδριο θα οδηγησει στα ακρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η ΠΓ αλλά και η ΚΠΕ είναι όμηροι του αρ.ρεύματος κι αυτό θα συνεδριάσει στις 17 του μηνός. Ο Τσίπρας είναι απομονωμένος λόγω της συμπεριφοράς της ομάδας του και κανείς δεν τον παίρνει υπ΄όψιν - ότι και να προτείνει. Απλά θα τον χρησιμοποιήσουν και κάποια στιγμή εάν βρουν εναλλακτική λύση θα τον απαξιώσουν και θα τον πετάξουν σαν λεμονόκουπα. Μόνο που τώρα προέχει ο Αλαβάνος - δεν θέλουν απώλειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Όργανα στον ΣΥΝ δεν υπάρχουν: απλά υπογράφουν τις συμφωνίες των τάσεων - η σύγκλισή τους είναι τυπική: προηγούνται συνομιλίες ανάμεσα στον Λεουτσάκο και τον Τσίπρα, τον Τσίπρα, τον Βίτσα και κάποιον της πτέρυγας, της πτέρυγας με τον Τσίπρα κοκ
    Άρα δεν λειτουργεί και η δημοκρατία. Και πως να γίνει αυτό όταν είμαστε ξένοι στο ίδιο κόμμα;

    Αιτία για όλην αυτήν την ανωμαλία είναι η υποχρεωτική συγκατοίκηση. Εάν είχε πάρει ο καθένας τον δρόμο του και συμμαχούσαν στις εκλογές μόνο πιθανά όλα θα ήταν καλύτερα και πιο ήρεμα κυρίως. Κι ο κόσμος θα σταύρωνε τον υποψήφιο της αρεσκείας του και οι συσχετισμοί θα ήταν αδιάβλητοι και πραγματική χάριν της λαϊκής εντολής.
    Δεν καταλαβαίνω όσους και όσες επιμένουν σε αυτήν την ψυχοφθόρα και καταστροφική συγκατοίκηση: κανέναν δεν βολεύει εκτός όσους θέλουν μπούγιο για καλή κρατική επιχορήγηση που μετά την μοιράζουν στους δικούς τους - άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

    Βελούδινο διαζύγιο τώρα λοιπόν και χαλαρή εκλογική συνεργασία με ρεύμα, οικολόγους και αριστερούς σοσιαλδημοκράτες - να ασχοληθούμε με ωφέλιμα πράγματα κι όχι τι μαγειρεύει ο κάθε Λεουτσάκος για να κρατήσει το ταμείο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ούτε μια ανακοίνωση η ΑΠ. Τι έγινε ρε παιδιά. Μετά την επιστροφή στην αυτοδιοικητική πολιτική του 1994 και 1998 μέσω Κουβέλη (είδες ανανέωση;)που μας έδινε τα τρομερά ποσοστά του 1,5 με 2% στην επαρχία και το θρυλικό 16% στην Αθήνα με τη Δαμανάκη και την πρόταση για ευθυγράμμιση με το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ στο θέμα Παπούλια επιμένεται η ΑΠ είναι... ανανεωτική και δεν μας γυρίζει στη δεκαετία του '60 με τις συμμαχίες ΕΔΑ - Ενωσης Κέντρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι προβλέπεται η έκφραση της γνώμης των μελών μέσα από "περιφερειακές συνδιασκέψεις" -ότι κι αν σημαίνει αυτό- και το μπαλάκι πάει στην ΚΠΕ τέλος του μηνός να αποφασίσει πρωτοβουλίες για ΣΥΡΙΖΑ (διολίσθηση
    ) και συνέδριο. Οι αοριστίες πάνε κι έρχονται και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται: κι όλο αυτό νομίζω είναι αποτέλεσμα της σθεναρής επιτέλους στάσης της ΑΠ στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε προτάσεις Παπαδημούλη) αλλά και της αυτόνομης έκφρασης θέσεων (δημοτικές, κόντρα Κουβέλη Τσίπρα).
    Όχι δεν μπορούν να πουν. Οπότε το σπρώχνουν, το σπρώχνουν...
    Για ενημέρωση δείτε στο πλάϊ (στήλη ΕΠΙΛΟΓΕΣ) μη κομματικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. redteam είναι γνωστή η άποψή σου όπως και η δική μας σε αυτό το μπλογκ. Άβυσσος τις χωρίζει. Για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια...

    Εσύ θέλεις συνδυασμούς της "ριζοσπαστικής" αριστεράς (τα εισαγωγικά δεν είναι ειρωνικά αλλά σημαίνουν ότι ο καθένας άλλα εννοεί με αυτήν την λέξη κι εγώ την κατανοώ ως συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον εαυτό του) κι εμείς της "δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής" αριστεράς δηλαδή με ανεξάρτητους, Πασόκους και Οικολόγους όπου υπάρχει προγραμματική βάση για κάτι τέτοιο. Αφορισμοί του τύπου "δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού" δεν έχουν θέση στις δημοτικές εκλογές. Είναι άλλωστε προνομιακό πεδίο συνεργασιών και επαφών με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κάθε ΠΚ θα αποφασίσει όπως πάντα - εάν υπάρχει ακόμα Συνασπισμός μέχρι τότε.
    Τέλος τι χρειάζεται ανακοίνωση της ΑΠ; Δες την πρόταση Παπαδημούλη "στα όργανα" και θα τα καταλάβεις όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, η ΑΠ διατυπωσε καθαρα τις αποψεις της στη ΠΓ για ΣΥΡΙΖΑ,για αυτοδιοικηση,για οικλογους-πρασινους κλπ.Αντισταθηκε στη προταση για εκτακτο συνεδριο οχι γιατι υποτιμα τη προσφυγη στη βαση αλλα γιατι θεωρησε οτι ενα δημοψηφισμα για το θεμα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι πιο αμεσοδημοκρατικο χωρις τα παιχνιδια μηχανισμων που εχουν τα συνεδρια.Επισης εκτιμησε οτι η προταση Τσιπρα ειχε μονο προσωπικα κινητρα(επανεκλογη,συγκροτηση προεδρικης ομαδας κλπ).Το οτι υπηρξε συμπτωση αποψεων με το ρευμα δεν ειναι κακο. Τωρα μπορει η ΑΠ απερισπαστη να συζητησει για το μελλον στη διημερη πανελλαδικη συνδιασκεψη της στα μεσα Μαρτη.Ελπιζω ο Τσιπρας να μην επανελθει στη προταση του για τεταρτη φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. redteam, ασε τις φανατικες υστεριες.Η αριστερα σε ολη την Ευρωπη κανει συμμαχιες στις μεγαλες πολεις.Παρε παραδειγμα οτι στο Βερολινο υπαρχει συνδιοικηση
    SPD-Αριστερας.Επισης μου κανει εντυπωση οτι δεν θες να βρεθει μια λυση συνεργασιων στη ΘΕΣ/ΝΙΚΗ για να απεγκλωβιστει απο το ακροδεξιο τριγωνο ΨΩΜΙΑΔΗ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΘΙΜΟΥ.ΤΕΛΟΣ υπαρχουν και ορισμενα θετικα παραδειματα συνεργασιων και στην Αθηνα. Σου θυμιζω την περιπτωση του Δ.ΜΠΕΗ που ηταν μια καλη περιοδος για τη πολη(ισως η μοναδικη) με τη στηριξη ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ εσ,ΕΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συγνώμη, μπήκα τώρα, δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλα τα σχόλια, αλλά με τα τρία πρώτα δεν καταλαβαίνω τι παίζει...
    ΑΠΟΡΙΑ 1 (αναφέρεται στο 1ο σχόλιο του Σπίθα): Πού είναι ο αστυάνακτας;

    ΑΠΟΡΙΑ 2 (σχετική με το 2o σχόλιο του Γιώργου): Δεν φεύγει, αλλά πού είναι;


    ΑΠΟΡΙΑ 3 (σχετική με το 3ο σχόλιο του Σπίθα): Τι λέτε ρε παιδιά; Χάθηκε και 2ος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Άσε ανώνυμε, πονεμένη ιστορία...διάβασε αν έχεις κουράγια τα σχόλια του προηγούμενου ποστ και ίσως καταλάβεις. Εάν όχι μπες στο facebook του Αστυάνακτα και εκεί ίσως καταλάβεις.
    Εδώ...ησυχάσαμε.

    υγ: ο ...άλλος είναι ο φίλος του iteanet (A.T.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εργολάβοι κατεδαφίσεων και οι δυο τους ...τους στείλαμε σε δουλειά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Προς ανώνυμο:
    Είπες "redteam, ασε τις φανατικες υστεριες.Η αριστερα σε ολη την Ευρωπη κανει συμμαχιες στις μεγαλες πολεις.Παρε παραδειγμα οτι στο Βερολινο υπαρχει συνδιοικηση
    SPD-Αριστερας".
    Μάλλον έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα. Στο Βερολίνο υπάρχει συγκυβέρνηση στο κρατίδιο αφού ο καθένας κατέβηκε μόνος του στις εκλογές και δεν υπήρξε εκ των προτέρων κοινή κάθοδος.
    Σε καμιά χώρα της Ευρώπης, και ας σταματήσει αυτό το παραμύθι, δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία. Όπου υπάρχει δεύτερος γύρος γίνονται κάποιες συμφωνίες. Π.Χ. στη Γαλλία η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι σκληρή κομματική μάχη. Μέχρι και υπουργοί επιστρατεύονται για να κερδίσουν έναν δήμο και μεγαλοστελέχη των κομμάτων. Όπως και στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, στην Ολλανδία, την Ιταλία κ.λ.π. Ας αφήσουν τα ψέματα τα στελέχη της ΑΠ που το παίζουν και Ευρωπαίοι. Η γραμμή τους είναι πολιτική του 1960 όταν ΕΔΑ και ΕΚ έκαναν συμμαχίες στους δήμους με μόνο σύνθημα της Δημοκρατία. Ας καταλάβουν ότι βρισκόμαστε στο 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "υπάρχει συγκυβέρνηση" όμως.
    έχει σημασία ο τρόπος;

    Θα ήθελε ο ΡΙΖΑ οποιαδήποτε συγκυβέρνηση εδώ και με οποιονδήποτε τρόπο*; (*λόγω εκλογικού συστήματος)

    Αυτό είναι το χάος που μας χωρίζει redteam - γιατί η ΑΑ απαντά (1) και λέει ΝΑΙ!(2)
    O ΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. KAI στην Θεσσαλονίκη του Άνθιμου και του Ψωμιάδη, ναι η Δημοκρατία είναι αρκετός λόγος και το 2010...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Έτσι περπατάει η κοινωνία, με μικρά και σίγουρα βήματα κι όχι με άλματα στο κενό στυλ Αλαβάνου και άρνηση συνεργασιών τύπου "καλώς τα τα παιδιά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συγκυβέρνηση πάνω σε τι Γιώργο μου; Στην άγρια φορολόγηση των πάντων, στην υποταγή της νομενκλατούρας των Βρυξελλών; Ποιο θα είναι το διακύβευμα; Εκεί είναι το μέγα ερώτημα. Κι όταν Ο Φώτης βγαίνει στο ξεκάρφωτο και λέει ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία "με βάση προγραμματικές δεσμεύσεις", ποιες είναι αυτές. Μήπως αυτές που ποδοπατά το ΠΑΣΟΚ πριν κλείσει ούτε 100 μέρες. Μήπως θέλει συνεργασία άνευ όρων. Τουλάχιστον ο Αλαβάνος έβαζε και πέντε-δέκα όρους. Ο Φώτης δεν το έχει κάνει ποτέ και πετά κάθε φορά το "με βάση προγραμματικές δεσμεύσεις" Στο έχω ξαναπεί. Κάθε χώρα έχει κυβέρνηση κι αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσφέρει από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Ο κόσμος τα 'χει χάσει κι εμείς χτενιζόμαστε. Σκληρή δομική αντιπολίτευση είναι το διακύβευμα και πάνω σ' αυτό θα κριθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Και κάτι ακόμα. Κανείς δεν απάντησε για τα ψέματα περί συνεργασιών σε δήμους στην Ευρώπη. Είπαμε να τελειώνει το παραμύθι. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κομματική μάχη εκ του συστάδην στις δημοτικές και πέφτουν και κυβερνήσεις εάν το αποτέλεσμα είναι η βαριά ήττα. Η ΑΠ, θα το επαναλάβω, έχει μείνει στη δεκαετία του '60

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πολλοί στρέφονται στα σίξτυς αυτήν την εποχή. Λες να είναι τυχαίο;

    Για τα ψέμματα σου απάντησα εγώ. Δεν το κατάλαβες; H φράση κλειδί είναι "υπάρχει συγκυβέρνηση".
    Όσο για τα "ψέμματα" έ μην το παρατραβάς. Διάλογο κάνουμε καλόπιστο - μην το παίζεις ...Αστυάνακτας!

    Εάν θες να συνεχίσουμε, πρόσεχε να μην προσβάλλεις τους συμμετέχοντες και πρόσεχε τις απαντήσεις . Δεν κάνουμε αντιπαράθεση, συζήτηση κάνουμε. Τώρα αν ήρθες και συ να καταγγείλεις τους "Κυρκοκουβέληδες", εδώ δεν είναι το σωστό μέρος.

    ΥΓ: ΓΙΑ συνεργασίες στην ΤΑ μιλάμε και όχι κυβερνητικές - πως γλυστράς έτσι από το ένα θέμα στο άλλο; η διαφορά, για την ΑΑ τουλάχιστον είναι πολύ μεγάλη. Εάν για σένα δεν υπάρχει διαφορά, σεβαστή άποψη αλλά "εμείς" έχουμε τελειώσει με αυτό το δίλλημα από το ...1960 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ναι αυτό λέω. Βρες μου μια ευρωπαϊκή χώρα που γίνονται συμμαχίες στους Δήμους εκ των προτέρων και θα σου πω μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Η Γαλλία πχ εκ των προτέρων. Σε άλλα εκλογικά συστήματα γίνονται εκ των υστέρων. Στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν στον δεύτερο γύρο ή και εκ των προτέρων. Αυτό σε απασχολεί;
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και στην Ελλάδα από την ΑΑ.
    Άντε, αν το ξαναρωτήσεις μην περιμένεις απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @ redteam
    Βρες μου μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι σαν τις φατσούλες μας..!
    Που είναι έτοιμη να πάρει τα βουνά για να αλλάξει το σύστημα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δυστυχώς συντρόφια στα δύσκολα δεν απαντάτε. Τα εργαλεία σας είναι παλιά και σκουριασμένα, γιατί έρχονται από το παρελθόν. Ούτε σχέση με αριστερά του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και η αντιπαράθεση ακόμα και με τον Αστυάνακτα σε υψηλούς τόνους. Για την ταμπακιέρα ούτε κουβέντα. Εξ ου και ο δογματισμός και ο νεοσταλινισμός, όπως έχω ξαναπεί, της ΑΠ. Γιατί οι ιδέες της έρχονται από το παρελθόν και δεν έχουν σχέση με το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ redteam

    Να ξέρεις ότι ψέμα, ακόμα και το πολιτκό, εχει κοντά πόδια. Επειδή λοιπόν ζητάς επίμονα να σου βρούμε μια ευρωπαϊκή χώρα που γίνονται συμμαχίες στους Δήμους, θα σου πω λοιπόν ότι οι συμμαχίες και οι πολιτικές επιλογές έχουν να κάνουν με την πολιτική κουλτούρα κάθε χώρας. Π.χ. στη Γαλλία στον Α΄ γύρο κατεβαίνουν ξεχωρίστα αλλά στο Β' γίνονται συμμαχίες ακόμα και με τη δεξιά όταν υπάρχει αντίπαλος ακροδεξιός. Θέλεις να σου θυμίσω τη έλεγε η Λίγκα σήμερα Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) όταν στο Β' γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν Σιράκ - λεπέν; Ψηφίστε Σιράκ! θα τολμούσε η δική μας δήθεν επαναστική αριστερά του ΡΙΖΑ να έχει τέτοια άποψη; Οχι βέβαια. Θα έλεγε το κλασσικό Κκεδίστικο "Τι Παπάγος, Τι Πλαστήρας"

    Redteam η πολιτική για την Αριστερά είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Το εύκολο είναι αυτό που κάνεις εσύ και άλλοι νεόκοποι αριστεριστές. Στα νιάτα τους Κνίτες και Σοβιέτοφιλοι και στα γηρατειά τους αριστεριστές και αντιεξουσιαστές. καταγγέλουν τον καπιταλισμό και καθάρισαν...

    Το έγραψα και σ' άλλο ποστ. Η σημερινή ηγεσία του ΣΥν & του Συριζα που θυμίζουν πολιτικούς Ιεχωβάδες. Καμία πρόταση για το σήμερα. Μόνο ανάθεμα και καταγγελία. Και όπως οι Ιεχωβάδες αναγγέλουν σε τακτά χρονικά διαστήμα ότι έρχεται η δευτέρα παρουσία έτσι και αυτοί (μαζί με το ΚΚΕ) αναγγέλουν ότι σύντομα θα επέλθει το τέλος του καπιταλισμού και θα αρχίσει η μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση.

    Μπορεί η Αριστερά που επικαλείσαι να δώσει λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα; Οχι βέβαια.

    Οταν το μόνο που κάνει είναι να καταγγέλει και να ζητά να γίνουν όλα κρατικά, συμβάλει στα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος.

    Σε προλαβαίνω και σου λεω ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν όροι για συγκυβέρνηση με Πασοκ ή άλλες δυναμέις (που δεν υπάρχουν...). Ομως σε τιοπικό επίπεδο και ανάλογα τις ιδιομορφίες δεν μπορεί να λες δεν συνεργαζομαι. και σου θέτω ένα απλό ερώτημα. Επιλέγει ο Συριζα το Χ για το Δήμο της Αθήνας. Και έρχεται το Πασοκ και λεει συμφωνώ ε το ρπόσωπο και το πρόγραμμα σας. Στηρίζω τον "Χ" του Σύριζα. Τι κάνεις; Αποσύρεσαι από τις εκλογές για να μην σε λερώσει η σοσιαλδημοκρατία ή πορσπαθείς να πάρεις το δήμο για να εφαρμόσεςι το ριζοσπαστικό σου πρόγραμμα;

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. redteam, oi μισοι σχεδον δημαρχοι του ΣΥΝ τοσα χρονια βγαινουν με στηριξη του ΠΑΣΟΚ η απο το πρωτο γυρο η απο τον δευτερο.Σου θυμισα επισης τη περιπτωση Μπεη στο δημο Αθηνας.Επισης φιλε μου, ακομα και με κριτηρια '60 χρειαζεται συνεργασια στη ΘΕΣ/ΝΙΚΗ.Σου το ειπε και ο Γιωργος.Αλλα και ο Τσιπρας τωρα θετει θεμα συνεργασιων παντου με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εστω και αν η πλειοψηφια του ΣΥΝ παλιοτερα τους σνομπαρε.Προκειται για συνεργασια με αλλο κομμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σε αυτό έχεις δίκιο redteam. Οι ιδέες μας έρχονται από τα φόρτυς (ΕΑΜ), τα σίξτυς (ΕΔΑ, διάσπαση του 68),τα σέβεντυς (Πολυτεχνείο).

    Τώρα με τον Αστυάνακτα τόξερα ότι θα συμφωνήσεις εφόσον τον ίδιο τρόπο σκέψης έχεις και την ίδια μέθοδο: να μπαίνεις στο μπλογκ να μας βρίζεις επειδή έχεις απωθημένα όπως πολλοί από τον ΡΙΖΑ.

    Καλά η Αριστερή Ανασύνθεση που ανήκεις δεν έχει κάνα μπλογκ να συζητάτε τα δικά σας; Γιατί έρχεσαι εδώ για "αντιπαράθεση"; Σου ζήτησε κανείς να κάνουμε παράλληλους μονολόγους;

    Σου είπα: να σέβεσαι το μπλογκ που σε φιλοξενεί. Έχω αποφασίσει να "στέλνω" τύπους προσβλητικούς που έρχονται εδώ να εκτονωθούν. Κι επειδή η φιλοξενία δεν είναι υποταγή, θα το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΜΑΚΗ πολυ καλη απαντηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΓΙΩΡΓΟ, ασε τον radteam να γραφει παρα το γεγονος οτι εχεις δικιο για την ενοχληση σου.Με αυτα που λεει εκτιθεται και δειχνει ενα αχρηστο φανατισμο...
    Απο αυτους τους φανατισμους εχουμε βεβαια χορτασει γιατι ξερουμε που οδηγησαν την αριστερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γιωργο συμφωνω με το σχολιο σου στις 8/1,8.37π.μ. αποτελει θεση μου εδω και πολυ καιρο.Μην αποκλειεις ομως παρασκηνιακες κινησεις,αν με εννοειςmike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μάκη μου αυτό λέω και εγώ. Δεν διαβάζεις καλά και η αντιαλαβανική σου υστερία δεν σε αφήνει να βλέπεις ολοκάθαρα. Λοιπόν επιβεβαιώνεις ότι πουθενά δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία. Αρα το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως λες και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμε ούτε στην Καισαριανή, ούτε στη Φιλαδέλφεια, ούτε στη Νέα Σμύρνη, δεν βγήκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ εκ των προτέρων, αλλά σε αντιπαράθεση στον πρώτο γύρο το 2006.Σου αναφέρω αυτά τα παραδείγματα, παρότι διαφωνώ με τις "αριστερές" πολιτικές τους. Εχω πάμπολλα παραδείγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλύτερα αυτόνομος παρά με συνεργασίες το 2006. Οπότε αστο καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αγαπητέ μου Γιώργο εάν τα πολιτικά μου επιχειρήματα τα λες βρισίδι τότε μιλάμε άλλη γλώσσα. Δυστυχώς με το ΕΑΜ δεν έχετε καμία σχέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Εντάξει mike, δεν αποκλείω τίποτα.Άλλωστε εδώ που έχουμε φτάσει είναι το μόνο που λειτουργεί (το παρασκήνιο) Ελπίζω την ..δεύτερη φορά που θάρθω ...στην ΑΑ να μην βρω την ίδια κατάσταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Λύσε μου μια απορία redteam. Αυτό που λες "πολιτικά επιχειρήματα" τι εννοείς; Ότι πολιτικός διάλογος είναι αυτό που κάνεις;

    ή απλά ενσαρκώνεις το ανέκδοτο
    " ωραία τα λέει αυτός!
    -Δεν είναι δικός μας...
    -Ναι; Μαλακίες λέει!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πολιτικά επιχειρήματα είναι τα συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρω συνεχώς και αδιαλείπτως και απάντηση δεν παίρνω εκτός από το "αυτό το κάνει η ΑΑ". Και επειδή η ΑΑ δήθεν το κάνει από το '60, το '70, το '80 και το '90 πρέπει να συνεχίζει να το κάνει και τον 21ο αιώνα. Ε, αυτό ακριβώς λέει και το ΚΚΕ. Αυτό έμαθα να κάνω και δεν αλλάζω. Εάν αυτό δεν είναι δογματισμός και νεοσταλινισμός τότε τι είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σύντροφοι τον θέλατε...
    Σας το αφήνω.
    Δεν θα φάω τη μέρα μου με το "παπαγάλε πες καφέ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Κι εδώ τελειώνει αδόξως ο διάλογος γιατί... Το αφήνω σε σας σύντροφοι να απαντήσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. φιλε redteam, η αναλυση σου εχει πολλα κενα, αλλα ας μεινουμε σε ενα μονο: στην "αριστερη δομικη αντιπολιτευση" την οποια προκρινεις για την αριστερα. Ο Συνασπισμος ομως αποφασισε να κανει "προγραμματικη αντιπολιτευση" (εστω κι αν αυτη την κανει με παλινωδιες).

    Η Ελλαδα εχει παντως ιδιαιτερη περιπλοκη ιστορια στις δημοτικες εκλογες, κι αυτο γινεται ακομα πιο μπερδεμενο απο τους πολυαριθμους μικρους δημους και κοινοτητες που ειχε τοσα χρονια. Ειναι δυσκολο να κατεβαζεις ξεχωριστους συνδυασμους σε καθε χωριο, αν και τον τελευταιο καιρο το ΚΚΕ προσπαθει να το εφαρμοσει, με καταστροφικα παντως αποτελεσματα για το ιδιο.

    Οσον αφορα τα αποτελεσματα αυτα καθεαυτα, οι επιδοσεις της αριστερας παραμενουν σχετικα καλες, αλλα οχι καλυτερες απο οτι στη δεκαετια του 90. Για παραδειγμα στην Αθηνα, το 94 η Δαμανακη πηρε περισσοτερο απο οτι ο Τσιπρας το 07. Ουτε ελεγχει περισσοτερους δημους σημερα απο οτι μερικα χρονια πριν. Τα αποτελεσματα στην Τοπικη Αυτοδιοικηση ομως εχουν να κανουν και με την ποιοτητα των συνδυασμων και ιδιως των επικεφαλης, και δυστυχως δεν εχουμε την πολυτελεια σε καθε δημο να εχουμε καλους υποψηφιους.

    Σε καθε περιπτωση, κανεις μας δεν πρεπει να παραγνωριζει τη μεγαλη ιστορια που εχει η αριστερα στην αυτοδιοικηση, απο τη δεκαετια του 50 ακομα. Δεν δημιουργηθηκε χθες η αριστερα, και ειδικα για τα αυτοδιοικητικα της πεπραγμενα μπορει να ειναι υπερηφανη.

    Η αυτοδιοικηση ειναι ο τομεας οπου η αριστερα μπορει να μαθει την πιο δυσκολη τεχνη απο ολες, αυτη της διακυβερνησης. Αν της βγαινει με συμμαχιες, ασφαλως και πρεπει να το κανει. Οπου μπορει να κατεβει μονη της (πχ Καισαριανη), και παλι ας το κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ Redteam
    Στη Γερμανία στα κρατίδια, στην Ισπανία στις περιφέρειες και στους Δήμους (μέχρι εκεί ξέρω) ένας γύρος υπάρχει και μετά ανάλογα με τη δύναμη στην τοπική Βουλή, Συμβούλιο κ.ο.κ. συμμαχούν και εκλέγουν δήμαρχο, πρόεδρο ή οτιδήποτε. Έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις (στην Ισπανία που ξέρω) η πρώτη σε ψήφους παράταξη να μη βγάζει το πρόεδρο ή δήμαρχο. Καταλωνία, Χώρα των Βάσκων, κ.ά.
    Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά, την οποία προφανώς αγνοείτε. Στην Ελλάδα των δύο γύρων και του 40% μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο; Ή θα μας φοριέται ο εκάστοτε Αβραμόπουλος.

    Ανάλογα με τα συστήματα διαμορφώνονται λοιπόν και οι τακτικές.
    Αλλά αφού τόσο (!!) καλά κατέχετε τα ευρωπαϊκά, ακόμα περιμένω απάντηση μερικά ποστ παρακάτω.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Pinko
    είπες:"Ειναι δυσκολο να κατεβαζεις ξεχωριστους συνδυασμους σε καθε χωριο, αν και τον τελευταιο καιρο το ΚΚΕ προσπαθει να το εφαρμοσει, με καταστροφικα παντως αποτελεσματα για το ιδιο". Από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι είναι καταστροφικό. Ξεκίνησε το 1993 με 4,5% και έφτσε μέχρι και το 9,5% στις ευρωεκλογές του '99. Μην κοιτάς που το έκοψε λίγο τη φόρα ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Αλλά με τις συμμαχίες του ο ΣΥΝ τη δεκαετία του '90 τι είχε καταφέρει. Μόνο τη διάχυση των δυνάμεών του στο ΠΑΣΟΚ και τη διάλυση των αυτοδιοικητικών του δομών. Γι' αυτό καταλήξαμε σε αυτό που επισημαίνεις και συ: "Τα αποτελέσματα στην Τοπικη Αυτοδιοίκηση όμως έχουν να κάνουν και με την ποιότητα των συνδυασμών και ιδίως των επικεφαλής, και δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια σε κάθε δήμο να έχουμε κάλους υποψηφίους". Ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής του ΣΥΝ τη δεκαετία του '90 που έπαψε να αναδεικνύει τοπικά στελέχη, αφού υπήρχαν οι συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ. Και επίσης, γι' αυτό μέχρι και το 2007 δεν μπορούσε σε πολλές περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πάνω από 2,5%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Vinotinto, επιβεβαιώνεις και συ ότι ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος ότι εκ των προτέρων συμφωνίες δεν υπάρχουν. Οι συμμαχίες και συμφωνίες γίνονται μετά με βάση όρους και προϋποθέσεις. Αρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. γεια σου PINKO....
    O readteam γραφει μονο για τις αυτονομες καθοδους του ΣΥΝ. Ξεχνα ομως τις συνεργασιες(Πρεβεζα,Πετρουπολη,πεντελη κλπ)
    Επισης αγνοει επιδεικτικα τη περιπτωση της δεξιας ηγεμονιας στη θεσ/νικη.
    Αγνοει επισης την αποφαση της ΠΓ για συνεργασια με ΟΙΚ/ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ που του επαναλαμβανω οτι ειναι πολιτικη συμμαχιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Και επειδή δεν αφήνω κάτι να περάσει έτσι πες μου τα ποστ που περιμένεις απάντηση για τα ευρωπαϊκά για να τα πούμε. Ουδεμία αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ Γιώργος
    πώς παριστάνεται το σφυρίζω αδιάφορος στο διαδίκτυο;
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Αγαπητέ, ανώνυμε. Δεν αγνοώ τίποτα. Αλλά να ξέρεις:
    1) Στην Πετρούπολη ήδη υπάρχει σύγκρουση του τοπικού ΣΥΝ και πολλών συμβούλων με τον Βλάχο, που διαλέγει περίεργες συμμαχίες με ΠΑΣΟΚους.
    2) Ο Κλάπας στην Πρέβεζα, κατ' εμέ είναι η καλύτερη περίπτωση δημάρχου του ΣΥΝ, που εφαρμόζει το πρόγραμμα και τις πολιτικές του έδωσε μάχη κατά του ΣΔΙΤ για το περιφερειακό νοσοκομείο και τον έχουν αφήσει ακάλυπτο οι ΠΑΣΟΚοι.
    3)Στην Πεντέλη βγαίνει εδώ και 20 χρόνια ο ίδιος καθώς τον στηρίζουν όλοι διακομματικά (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ).
    4) Δεν υπάρχει καμιά απόφαση για συνεργασία με του ΟΙΚ-ΠΡΑ. Να διερευνηθούν οι προθέσεις λέει η Π.Γ. Αλίμονο αν αποφάσιζε και η Π.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @ redteam

    Πρώτα απ' όλα μια απάντηση για την αντιαλαβανική υστερία. οχι αγαπητέ μου καμία υστερία. Με άτομα που πάσχουν από γεροντικό αριστερισμό και παραδέχονται δημόσια ότι αλλάζει συχνά απόψεις πηγαίνονατς από το ένα άκρο στο άλλο (συνέντευξη στους Ιους) δεν μπορώ να έχω υστερία, απλά (πολιτική) απέχθεια.

    Αλήθεια ο Δεκέμβρης πέρασε που είναι η "εργατική εξέγερση" που είχε προβλέψει ο μέγας επαναστάτης Αλαβάνος; Αλλη μια παρόλα όπως εκείνη που συνέκρινε τον άτυχο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο με τον Αθανάσιο Διάκο και τον Σωτήρη Πέτρουλα.

    Πάμε στα εκλογικά. Μάλλον δεν διαβάζεις καλά. Οχι δεν συμφωνούμε. Στην Ελλάδα η κουλτούρα των συνεργασιών έχει δαιμονοποιηθεί από ένα κομμάτι της αριστεράς, στο οποίο προφανώς ανήκεις και εσύ. και σε ρωτάω.

    Ο ΣΥΝ/Σύριζα θέλει απλή αναλογική. Σωστά; Σωστά! Για να κάνει τι; Ηαπλή αναλογική προϋποθέτει συνεργασίες, γιατί ακυβερνησία δεν θα υπάρξει. Και αν ονειρεύεσαι συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από την οποία θα βγει κερδισμένη η... επαναστατική αριστερα σου θυμίζω ότι μετά τη συγκυβέρνηση στη Γερμανία Χριστιανοδημοκρατών SPD ενισχυμένοι βγήκαν οι δεξιοί και οι Φιλελεύθεροι. Η Αριστερά ενισχύθηκε γιατί εδειξε σοβαρό πρόσωπο. με συγκεκριμένες απόψεις & προστάσεις. Να μη σου επαναλάβω τα περί συμμαχιών στη Γερμανία.

    Και σε ξαναρωτάω. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο Β' γύρο θα στηρίξεις; Ασε τι προεκλογική συμμαχία. Στο Β' γύρο τι θα γίνει; Για λέγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Η περιπτωσιολογια δεν αλλαζει τα δεδομενα.Στη Ν.Πεντελη υπηρξε συνεργασια ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.Οικουμενικη επιλογη ηταν στη Λυκοβρυση.Στην συνολικη του ιστορια ο ΣΥΝ ειχε και λαμπρες αυτονομες καθοδους και καθαρες συνεργασιες η απο πρωτο η απο δευτερο γυρο.
    Τελος να διερευνηθουν η.. να γινουν οι συνεργασιες με ΟΙΚΟΛ/ΠΡΑΣ ,σημασια εχει η κατευθυνση που επιλεγεται και για την οποια χρονια αγωνιζεται η ΑΠ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Γιατί βρε ανώνυμε, εσείς τι κάνετε εδώ. Περιπτωσιολογία κάνετε και προσπαθείτε να αποδείξετε κάτι που έχει διαλύσει την Αριστερά, ότι την βολεύει. Φτάσαμε όμως στον 21ο αιώνα και με πολιτικές του 20ου, λόγω παράδοσης, δεν πάμε πουθενά. Όσον αφορά στο Μάκη το κρεσέντο του κατά του Αλέκου Αλαβάνου δείχνει πόσο δίκιο είχα. Αλλά έτσι δεν κάνεις πολιτική αγαπητέ μου Μάκη. Εμπάθεια δείχνεις και σταλινισμό, όσο κι αν αυτά τα ξορκίζεις. Σε παραπέμπω στο ποστ που έχεις ανεβάσει με τις απόψεις συντρόφου Αντώνη Μαούνη. Μην ξαναχάσουμε το timing Μάκη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Εγώ το έχω κάνει το χρέος μου με τον ...redteam.!

    Η θα συμφωνήσεις μαζί του ή θα σε στείλει, με πονοκέφαλο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. :)
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
    ..αλλά μην τα σκάσεις τα παληκάρια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ευχαριστώ κι ότι επιθυμείς για τη νέα χρονιά. Θα προσπαθήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @ redteam

    Τη σχέση έχει ο σεμνός και συνεπής σύντροφος Αντώνης Μαούνης με τον αμετροεπή Αλαβάνο; Πας καλά...

    Τα κείμενα του σ. Μαούνη τα "ανεβάζω" όχι γιατί συμφωνώ πάντα, αλλά γιατί παρουσιάζουν ενδιαφερων... Είναι χρήσιμα για τον διάλογο, κάτι που εσύ έχεις ξεχάσει καθώς η δική σου αριστερά κατεχει την πάσα αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Μάλλον η δική σου αριστερά κατέχει την πάσα αλήθεια. Εγώ απλά σου θύμισα τον σ. Μαούνη για να δεις ποιους στηρίζεις σήμερα και τι έκαναν τότε, οι σταλινίσκοι. Δεν έχω καμιά διάθεση για συγκρίσεις γιατί ο καθένας έχει την προσωπικότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ Redteam
    Είστε άπαιχτος. Συνονθύλευμα άσχετων αναφορών (μέχρι και αυταναφορές, εντυπωσιακό !), ημιμάθεια και επιμονή στα δευτερο - τριτεύοντα για να αποφύγουμε να απαντήσουμε στα κύρια, χαρακτηρισμοί.
    Δίκιο είχε ο οικοδεσπότης. Παραδίνομαι.
    Vinotinto
    Υ.Γ. Αυτό είναι αυτό που έλεγαν παλιότερα ζύμωση; Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Εγώ αγαπητέ "ανώνυμε" Vinotinto εκτός από το ότι χαρακτηρίζω ως σταλινική συμπεριφορά τη δογματική προσήλωση της ΑΠ σε πολιτικές ξεπερασμένες δεν χρησιμοποίησα άλλο χαρακτηρισμό. Αν κάνω ένα μάζεμα το τι είπατε όλοι σας μάλλον θα βγείτε χαμένοι.
    Τώρα εάν θεωρείς τριτεύον ή δευτερεύον τη στρατηγική που πρέπει να έχει η Αριστερά τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στο μεταπολιτευτικό σάπιο δικομματικό σκηνικό, τότε είναι δικό σου το πρόβλημα. Συζήτηση για επιμέρους τακτικές χρειάζεται. Ο στρατηγικός στόχος που πρέπει να έχεις δεν παζαρεύεται ούτε αλλοιώνεται. Αυτή την ώρα η πολιτική ηγεμονία είναι σαφές ότι ανήκει στη Δεξιά. Με την πολιτική της ΑΠ θα πάμε δεξιότερα. Αρα για μένα παραμένει ότι η αντιπολίτευση ή θα είναι δομική και σκληρή απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΝ θα αποσυντεθεί και δυστυχώς θα αφήσει την ηγεμονία της Αριστεράς στο σταλινικό ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @ redteam

    ως μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (με πέρασμα και από την Β' Πανελλαδική) γνωρίζω πολύ καλά τα του ΚΚΕ Εσωτερικού.

    Μην προσπαθείς να βρεις ομοιότητες. καμία σχέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Τι χρέος είναι αυτό Σπίθα μου...;
    Ξαφνικά αγάπησα τις ...τράπεζες. Τι έχουν αυτά τα παιδία και βασανίζονται τόσο και βασανίζουν και τους γύρω τους;
    Αγύριστα κεφάλια, πεισματάρηδες, διγματικοί, δεν ακούν τίποτα, τα ξέρουν όλα ...μου θυμίζουν τον Κόρακα του ΚΚΕ που οι ίδιοι τον έστειλαν στην ευρωβουλή για να τα ...ζαλίσει σε άλλους γιατί ούτε αυτοί τον άντεχαν.
    Εμείς τι κρίματα πληρώνουμε; Έτσι διαπαιδαγωγεί η αριστερά τον κόσμο της; Τέτοια μυαλά τους φτιάχνει;
    ή έλκει τον κάθε παράξενο με τις εμμονές του και την ανάγκη του για "αντιπαράθεση";
    Σαν κουκουέδες, σαν ιεχωβάδες...
    Ποιος νορμάλ άνθρωπος θα συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις όταν βλέπει έναν redteam, έναν αστυάνακτα, έναν iteanet κλπ να λένε αυτιστικά το ίδιο ποίημα όποιο και να είναι το θέμα, ότι και να έχει λεχθεί στον διάλογο μέχρι τότε;
    Δεν είναι παθολογικές περιπτώσεις;
    Και θα πρέπει να τους φιλοξενούμε στο στυλ "δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ΄ ανέβει στο κρεβάτι"

    Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι αυτός δεν είναι διάλογος αλλά ψυχιατρείο - δεν το βλέπετε σύντροφοι;
    Εκτός αν περάσατε δύσκολή μέρα και οι δογματισμοί του red σας ...χαλαρώνουν. Τι να πω..και δεν θέλω να ξαναρχίσω τα χάπια...:)
    έ vinotinto;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @Γιώργος
    σε καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει τρόπος όμως. Είναι ο αναγκαίος "θόρυβος". Στα ισπανικά τέτοιους τύπους τους λένε 'Moscas cojoneras'. Όσο για τη χαλάρωση, να αποφεύγεις τα χάπια και, φυσικά, όσους με αξιοθαύμαστη επιμονή προσπαθούν να σου σπάσουν τα νεύρα (αν όχι τίποτα άλλο). Σου προτείνω ένα καλό κρασί, κόκκινο ίσως.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ευχαριστώ vinotinto
    Πλάκα έκανα - σιγά μην πάρω χάπια..
    Μάλλον οι άλλοι παίρνουν χάπια αυτήν την εποχή :)

    ...εμείς είμαστε ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ -
    Μεγάλη Πανεθνική Ενότητα Των Ορθώς Νοούντων για την ΑΡιστερή ΜΕταρρύθμιση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ρεντ τημ, χρησιμοποιεις πολυ συχνα τη λεξη σταλινικος για να περιγραψεις κατι. Δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως ομως. Αν εννοεις τα λαϊκα μετωπα, οντως η ανανεωτικη πτερυγα ειναι σταλινικη, γιατι ιδεα του Σταλιν ηταν τα λαϊκα μετωπα. Ο Τροτσκισμος συνεχιζει να τα καταδικαζει μεχρι σημερα. Σε καθε περιπτωση, το λαϊκο μετωπο το κανουμε εναντιον στο φασισμο και στην ακρα δεξια με την κεντροαριστερα, το κεντρο και τη μετριοπαθη δεξια ακομα. Στη Θεσσαλονικη φασισμο ακομα δεν εχουμε, αλλα ακρα δεξια εχουμε και παραεχουμε, οποτε μπορεις να μας πεις σταλινικους, αφου προκρινουμε κατι που φερνει σε λαϊκο μετωπο για τη Θεσνικη.

    Τωρα τι αλλο σταλινικο ειδες, δεν μπορω να καταλαβω. Ουτε κολλεκτιβοποιηση προτειναμε, ουτε την ιδιωτικη πρωτοβουλια πηγαμε να καταργησουμε (ισα ισα ολοι πιστεουμε στη μικτη οικονομια), ουτε λεμε να κανουμε την Ελλαδα χωρα που να βασιζεται στη βαρεια βιομηχανια. Ακομα, ουτε Γιεζωφ, ουτε Μπερια εχουμε, ουτε Γεζοφτσινα καναμε, ουτε ανυποστατες κατηγοριες εκτοξευσαμε μεσω κανενος Βισινσκυ για να πρεπει εσυ να ομολογησεις πραγματα που δεν εκανες. Σιγουρα παντως γκουλαγκ και αποσπασματα δεν εχουν λειτουργησει εδω. Ψαξε τα ολα αυτα στα παιδια στο Συριζα καλυτερα, ειδικα στους μαοϊκους και στους μετα-ναριτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Τα αυτονόητα παραλείπονται. Επειδή βλέπω όμως ότι σας αρέσει να μιλάτε μόνοι σας (δυστυχώς), ως... μίασμα εγκαταλείπω πια κάθε προσπάθεια. Ότι είχα να γράψω το έγραψα με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια για να μην καταχρώμαι και το χώρο. Και για τις συνεργασίες, και για το πως βλέπω την αριστερά. Ισως με ένα κρασί στου Σουμπασάκη μπορούμε να πούμε περισσότερα. Μένω στον Γέρακα και ανήκω στην ίδια Νομαρχιακή με τον Γιώργο. Οπότε ιδού η Ρόδος, ιδού και η πρόσκληση. Από κοντά λέγονται πιο ωραία τα πράγματα και υπόσχομαι ότι δεν θα φέρω χάπια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ redteam NA oργανωσεις ενα 'κρασι' με τους αναεωτικους σχολιαστες.
    pinko,πολλοι στο ΣΥΡΙΖΑ,δυστυχως και στο ΣΥΝ, δεν εχουν βγαλει τα θαρραλεα συμπερασματα απο τη καταρρευση του 'υπαρκτου'.Μου θυμιζουν τους παλιους βασιλικους που ονειρευονται την επιστροφη του βασιλια.ΔΕΝ μπορουν να αποδεχτουν οτι μια ολοκληρη επαναστατικη θεωρηση ηττηθηκε.Γι'αυτο με διαφορα πιο 'μοντερνα' σχηματα επανερχονται στη 'παλια' υλη.
    ΥΓ.Περιμενουμε να βρεις χρονο και για μια μεταφραση ΚΕΙΜΕΝΩΝ ενος σημαντικου βρετανου διαννοουμενου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Τσα!
    "Δεν είναι αναγκαίο να καταλήγουμε πάντα με ομοφωνία. Από την άλλη πλευρά, δεν πάντα αναγκαίο να εκφωνείται κάτι πριν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τον κόσμο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αφορά μόνο τον Φ. Κουβέλη αλλά κυρίως μια πρακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό δηλαδή πρώτα να εξαγγέλλονται και μετά να γίνεται συζήτηση στα αρμόδια όργανα. Εγώ λέω ότι έχουν κάθε δικαίωμα αλλά ποιόν πλέον απασχολεί αυτό το θέμα; Εμείς χθες δεν συζητήσαμε αυτό αλλά την ουσία του θέματος και μάλιστα καταλήξαμε για το τι θα προτείνουμε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σαν Π.Γ. σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απευθύναμε μια πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα των πολιτών, σε ενεργούς πολίτες που όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η απόφαση που πήραμε στην Π.Γ. είναι πρόταση που θα απευθύνουμε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ που είναι το όργανο που θα αποφασίσει. Η πρόταση όμως αφορά το σύνολο της τακτικής σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς θέλουμε μια πλατιά συνεργασία εκείνων των δυνάμεων που παλεύουν πραγματικά για την αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το βασικό και αυτό θα προτείνουμε. Η πρόταση αυτή δεν είναι καμιά καινούργια πρόταση. Την ίδια απόφαση είχε πάρει και η ΚΠΕ και σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Όπως ξέρετε το πολιτικό στίγμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι οι τρεις μεγάλες πόλεις και βεβαίως σ’ αυτές τις εκλογές, αφού δούμε και την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι εκλογές στις περιφέρειες. Εκεί είναι ένα ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Δεν μπορεί δηλαδή σε αυτά θέματα να έχεις κατ’ επιλογήν στάση. Δεν υπάρχει διάκριση όσο αφορά την επιλογή που θα γίνει για την Θεσσαλονίκη. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια έντονα συντηρητική διοίκηση και έχει διαμορφωθεί μια ολόκληρη κατάσταση στην περιοχή η οποία πρέπει να αλλάξει. Είναι ζήτημα των πραγματικά ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων αλλά και των ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης να δουν πως αυτό θα αλλάξει και εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη. Ήδη η οργάνωση της Θεσσαλονίκης προχωρά και στην δική της συνδιάσκεψη γι’ αυτό το ζήτημα που είναι κεντρικό και παίρνουμε ήδη πρωτοβουλίες. Δεν τίθεται δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Ψωμιάδης. Το δίλημμα για εμάς είναι μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα έχει μέτωπο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική στους δήμους, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα επιδιώκει διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος. Μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα προωθεί τη συμμετοχή και τον συμμετοχικό σχεδιασμό και θα εμβαθύνει την δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το ζήτημα, εκτός αν μου πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εκείνα τα στελέχη που μπορούν να το κάνουν, όμως δεν το έχει αποδείξει αυτό όπως στην περίπτωση του Πειραιά".

    από τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΣΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Δεν καταλαβαίνω, την ταυτόχρονη.
    1) Άρνηση στον Φ. Παπούλια.
    2) Άρνηση στις συνεργασίες
    3) Απλή ανόθευτη αναλογική.

    Αυτά τα τρία, μαζί, δεν πάνε.

    Και μην αρχίσουμε, τα γνωστά...δεν τα συζητώ.

    Δηλαδή..μπλά-μπλά..
    "θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα δημιουργηθεί μια δυναμική και
    **ΤΟΤΕ**
    θα δούμε τι θα κάνουμε..."

    όχι, τέτοια,όχι τέτοια, τάχω φάει στη μάπα, μισό αιώνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. @αστυάνακτας
    Θερμές ευχαριστίες για το αχτιφ...
    Επόμενα θέματα:

    Α. Στρατηγική και ταχτική στο θέμα των συνεργασιών στο τοπίο των δημοτικών εκλογών.
    Β. Απλή αναλογική, συνεργασίες και ο δρόμος προς την λαική εξουσία.
    Γ. διαχωρισμός των στρατηγιικών από τους ταχτικούς στόχους στην πορεία ανατροπής του συστήματος.
    Δ. Ιδεολογικός ηγεμονισμός ή πλατειές συμ΄μαχίες στην οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου.
    αναμενω με ειλικρινές ενδιαφέρον,
    Δεκτή και η βοήθεια απο readteam
    ένας άρτι ανανίψας ανανεωτικός που επιθυμεί το βάπτισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ω, Αστυαναξ, τοτε ειμαστε οντως σταλινικοι, και με τη βουλα, και μας κατηγορει ο ιδιος ο προεδρος μας, αφου υπαινισσεται οτι τα λαϊκα μετωπα περιττευουν. Βεβαια, τον καιρο του Σταλιν δεν υπηρχε αυτος ο ρημαδης ο νεοφιλελευθερισμος, για να τον χωσουμε κι αυτον σε καποιο ιδεολογημα. Οσο για το ριζοσπαστισμο, μην ξεχναμε οτι ο Σταλιν ξεκινησε σαν κεντριστης (περιπου οπως θα ηθελε να ειναι και ο προεδρος μας), και οτι φορεας της αριστερης γραμμης, πριν προσχωρησουν οψιμα σε αυτην οι Τροτσκι, Καμενεφ, Ζινοβιεφ, ηταν ο Πρεομπραζενσκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Κοίτα Pinko, Είναι φανερό πως ο Αστυάνακτας θα έπρεπε να διαβάσει για την ταχτική της Γ διεθνούς και την ταχτική στην οικοδόμηση των λαϊκών μετώπων. Θα του είναι άκρως διδαχτική. Ο φασισμός του Δημητρώφ θα είναι ένα πολύ καλό ανάγνωσμα.
    Και ακόμη απορώ πόσο κακό θα ήταν κανείς να συνεργαστεί με το πασοκ όταν ο Μεγάλος Στάλιν υπέγραψε και σύμφωνο φιλίας με την ναζιστική Γερμανία. Και εδώ κατηγορούν τον Κουβέλη που έκανε μια πρόταση ταχτικής ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @radical
    δε κάνει τίποτε..... μπορούμε ν΄ανταλλάξουμε αχτιφ.....θα με ξεκινήσεις με τα απλά...

    Α. πως ψηφίζουμε ένα ΠΑΣΟΚο δήμαρχο, ή νομάρχη ακόμη κι αν είνια ο Χρυσοχοίδης αντε η Διαμαντοπούλου

    Β.Τι μας νοιάζει η απλή αναλογική αφου θα μαστε με τους νικητές;

    Γ.Κανένας τακτικός διαχωρισμός,άλλωστε η στήριξη του συστήματος προέχει.

    Δ.ένα είναι το ιδεολόγημα πράσινος νεοφιλελευθερισμός....πιάνει κάλυτερα τσιμπάνε πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Opoioς δεν δουλεψε ποτε στην αυτοδιοικηση,δεν εκανε δημοτικη κινηση και τοπικη πολιτικη ,παρλαρει αυτα τα ''ρενττιμικα''. Μπορουμε να παμε με το ΠΑΣΟΚ σε ενα δημο με 3 τροπους. 1.Συνεργασια με κοινο ανεξαρτητο υποψηφιο που εκτιμα η τοπικη κοινωνια.Κοινο προγραμμα αναφορας στα πραγματικα τοπικα πρβλ.και οχι στο ...εποικοδομημα!Διευρυνση και με αλλες δυναμεις[ειναι υπερ μας]. 2.Διασπωντας το τοπικο ΠΑΣΟΚ,γενικως ευκολο τοπικα λογω της τεραστιας πολυσυλλεκτικοτητας των μελων του.Αυτο απαιτει ευελιξια χειρισμων,γερη Δ.Κ.δημ.διαδικασιες στην βαση. 3.Με δικο μας υποψηφιο ειδικων τοπικων ''προδιαγραφων'' που το προφιλ του μπορει να εισχωρησει βαθια στα πασοκικα πλευρα αφου εχουν προυπαρξει αξιολογα κινηματα πολης και προτασεις που πιανουν το σφυγμο της πλειοψηφιας των δημοτων. Το ΠΑΣΟΚ εχει εκατομμυρια ψηφ/ους και ειμαστε υποχρεωμενοι να στοχευσουμε σ'αυτους. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΕς ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Ακομη στην γειτονια μου ψαχνουμε συνιστωσες [2χρονια]και δεν υπαρχει κανεις.Μονο5 ανενταχτοι παραγοντισκοι που κατα καιρους συνεργαστηκαν με ψηφοδελτια που ειχαν μεχρι μελη του ΛΑΟΣ.τωρα ειναι ΡΙΖΑ βεβαιως. Για να μην τρελλαθουμε ομαδικως,αλλη περιπτωση Ζωγραφου δεν πρεπει να ειναι ανεκτη.Στις τοπ.κοινωνιες οι πολιτες δεν λειτουργουν κομματικα,ειναι ανοικτοι,ακουν.Παρα τα περι αντιθετου λεχθεντα το αδιεξοδο του ΚΚΕ σε αυτο τον σεκταρισμο οφειλεται.Καποτε στη γειτονια μου επηρεαζε σοβαρα τις αποφασεις,τωρα δεν τους δινει κανεις σημασια.Στα δημ.συμβ. λενε π.χ. ''τι κανουμε με την ανακυκλωση?'' η Ε.Ε.φταιει και κρυφογελανε ολοι.Αντε παιδια και μεις στο ιδιο μονοπατι αλλα χωρις εμενα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @radical


    δεν νομίζω ότι ο σ. Φώτης κάνει κάτι τέτοιο.....είναι απλό..θεωρεί ότι η σύμπλευση με τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις είναι εφικτό και προοδευτικό...άποψή του...διαφωνώ....μπορώ; μάλλον όχι!

    μεγάλος ο Στάλιν radical; είδες που λέω ότι κατά βάθος κάποιοι τον λατρεύουν;

    ΥΓ:παρακαλώ δείτε αναρτήσεις μου σχετικά με το σταλινισμό και τα ξαναλέμε...δείτε ας πούμε για το ΚΑΤΥΝ http://astyanaktas-astyanaktas.blogspot.com/2009/02/18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Αστυάνακτα,
    >Α. πως ψηφίζουμε ένα ΠΑΣΟΚο δήμαρχο, ή νομάρχη ακόμη κι αν είνια ο Χρυσοχοίδης αντε η Διαμαντοπούλου.

    Πράγματι αφοπλιστικό ερώτημα. δεν έχω τι να σου απαντήσω. Ωστόσο φίλε αυτά τα έχει απαντήσει η ιστορία πολύ πριν απο εμάς.
    Πως Ο Ν. Ζαχαριάδης υπέγραψε και στήριξε την κυβέρνηση του Αστού Σοφούλη;; το γνωστό ως «σύμφωνο Σοφούλη Σκλάβαινα». Αν διαβάσεις ιστορία που είναι το μεγαλύτερο επαναστατικό φροντηστήριο θα βρεις απαντήσεις για πράγματα που έχουν απασχολήσει τον μάταιο αυτό κόσμο πριν απο εμάς. και εκεί θα βρεις τις απαντήσεις.
    Μην νομίζεις πως εσύ ή εγώ ανακαλύψαμε τον τροχό. όπως βλέπεις συνεργασίες δεν έκανε με τους αστούς μόνο η ρεφορμιστική Εδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. @kολονται σαπρονωφ ρυκωφ τομσκι[αρ.κομμουνιστες]Αστυαναξ το τελευταιο σου ποστ ειναι οντως προκλητικο.Ο ψευδοηθικισμος σου υπερβαινει τα ορια.Ουσιαστικα μας λες πουλημενους στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπηκα στην κουβεντα τις προηγουμενες μερες γιατι την θεωρησα υπερβολικη ενθεν κακειθεν.Εχεις υπερβει τα εσκαμμενα και θεωρω οτι θιγεις και εμενα.Αν εξαιρεσω το ''τσα''που γελασα πραγματικα ,εισαι για κλαματα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. εννοω το ποστ στις 10.37,τα δε ονοματα για τον φιλο μου τον pinko ηταν.Ποτε θα πιουμε κρασι συντροφακο?mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Για το Δήμαρχο Πρέβεζας ας μπορούσε να κάνει κι αλλοιώς για το ΣΔΙΤ. Εκεί που μπορεί όμως κάνει. Για περισσότερα δείτε το Φόρουμ Πρέβεζας
    http://forumprevezas.wordpress.com/
    ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
    Π.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ακριβώς αυτό Mike. Αυτό ήθελα και εγω να πει. Το έξυπνο πουλί απο την μύτη πιάνεται. Και μας θέλει κατά τα άλλα ο μπαγάσας και συμμάζους στον Σύριζα. έχει χαθεί και η έννοια της ντροπής. σαν να πάω εγώ να γράψω σε ένα blog του Λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Τις προκλήσεις και τις προσβολές τις έχει για καθημερινή του τροφή, ο αστειάνακτας.
    Επιβεβαιώνεται η αυθεντία του, όχι με το να εκφέρει λόγο, αλλά με το να κατηγορεί και να πετά, κορώνες και κοτρώνες.

    Αν κάποιος δεν έχει κάτι, τότε, πως να το κατανοήσει.(αυτό που του λείπει..)
    ΑΥΘΕΝΤΙΑ μου, εσύ...

    Κοντά στο νου κι η γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας mike ...δεν νοιώθεις τον ψυχρό αέρας της Σιβηρίας όταν μπαίνει στην κουβέντα; Μην σε παρασύρει το "τσα" - το είπε επειδή χτες τον προειδοποίησα και του έκοψα ένα χυδαίο προσωπικό σχόλιο.
    Α ρε Χαλάνδρι...
    Στο facebook καλεί σε κράξιμο του ιστολογίου και του διαλόγου μας.Μάλλον εμποδίζουμε τελευταία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. mike
    ιδιαιτέρως προκλητική είναι η απάντησή σου...απάντησα όπως μου απάντησε ο radical.....
    όσο για την ιστορία...άσε και μπορεί να ξέρω....μια ματιά σε αναρτήσεις μου και θα καταλάβεις....
    όσο για το σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα το ανέφερε και ο Χαρίλαος για να δικαιολογήσει τη τότε συνεργασία με τη δεξιά το 89....σε αχτίφ το είπε....
    αλλά όπως είπε και κάποιος η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Απλή και άδολη αναλογική, είναι κατά την γνώμη μου, ακόμη ένα λάθος της Αριστεράς που αδυνατεί να αναλύσει να βρεί διαφορές και να εκτιμήσει σωστά.
    Η απλή αναλογική είναι προφανώς η ορθή πρόταση , αν μ'αυτήν εκλέγαμε μόνο την νομοθετική εξουσία, τους βουλευτές, δηλαδή.
    Οταν όμως εκλέγουμε dimesion δύο σε ένα και νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, δεν μπορούμε να είμαστε με την απλή αναλογική, αφού εκλέγει μέν νομοθετική ξουσία, αλλά δεν εκλέγει εκτελεστική εξουσία.
    Η σωστή πρόταση έπρεπε να ξεκινάει από αυτή την βασική σύγχιση που οδηγεί το εκλογικό σύστημα σε έναν σωστό "μέσο όρο" που δίνει αρκετά σωστές απαντήσεις, με συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, όπως ο Νόμος Σκανδαλίδη.

    Αν θέλει η Αριστερά να είναι σοβαρή , εδώ ακριβώς πρέπει να εστιάσει την κριτική και την πρότασή της.
    Γερμανικό σύστημα με διπλό ψηφοδέλτιο, όπου θα μπορούμε να εκλέγουμε με απλή αναλογική τους βουλευτές και με παραταξιακό ψηφοδέλτιο για να εκλέγεται η κυβέρνηση που θα είναι δικαιοδοσία ενός Πρωθυπουργού και ενός αντιπροέδρου-αναπληρωτή πρωθυπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. @kostis
    Αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει να διαχωριστεί η νομοθετική εξουσία απο την εκτελεστική που είνα απόλυτα ορθο. Η αλήθεια είναι πως η απλή αναλογική το μόνο που διεφθετεί ορθά είναι η κατανομή των εδρών. Δεν είναι όμως βέβαιο πως απαντά στο πολιτικό πρόβλημα. άλλωστε τα αποτελέσματα της είχαν φανεί στην Ιταλία όπου κυβερνούσε η μαφία και τώρα στο Ισραήλ που κυβερνάειο ο σιονιστικός ημπεριαλισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Δείτε εδώ να καταλάβετε την περίπτωση του ανθρώπου Αστυάνακτα: τα πρήζει με ψευδώνυμο στους ίδιους τους συναδέλφους του που τον γνωρίζουν!
    http://gkav.wordpress.com/2009/02/10/%CE%B6%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%86%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Εγώ προσωπικά Αστυάνακτα σου είπα ότι είχα να πω και ως σταλινικός θα σε κόβω όποτε παύεις να είσαι κόσμιος. Για την ώρα σε έχω ρίξει στα λιοντάρια και βλέπω ότι το διασκεδάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. άκου αστυάναξ παιδί μου. Γράψε σε κανένα blog του λαος κατά της ξενοφοβίας και της μαύρης προπαγάνδας τους για τους μετανάστες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο. άσε μας εδώ να ετοιμάσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο.
    ένα συμπονετικό λιοντάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Και να θέλω να σ΄απαντήσω...ο Γιώργος έχει πάρει το ψαλίδι...
    είπα ποια λιοντάρια...γατούλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Mike, πολυ αγαπητε μου φιλε και συντροφε: τα ονοματα των Τομσκυ, Ρυκωφ και Μπουχαριν, μου προκαλουν δεος, και δεν μπορω να κανω νηφαλια συζητηση απο τη στιγμη που αναφερονται. Ακομα το δικο τους αερα ανασαινουμε, ολοι εμεις οι κομμουνιστογενεις (και δυστυχως, ακομα και οι λατρεμενοι μας συντροφοι του εσωτερικου, κομμουνιστογενεις ειναι). Παμε να πιουμε οχι ενα, αλλα πολλα κρασια, και ολα τα παιδια ειναι κατι παραπανω απο ευπροσδεκτα, να συζητησουμε επι τελους οτι η σοσιαλδημοκρατια ειμαστε εμεις, κι ακολουθουμε ακομα το γεναρχη μας Ρυκωφ! (ειμαι λιγο μεθυσμενος τετοια ωρα, Γιωργο).

    βρε Αστυαναξ, Ρεδ Τημ, οπως και τα υπολοιπα παιδια με τις πιο σκληρες, αριστεριστικες τοποθετησεις: ζητουμενο ειναι αυτα που κανουμε και εισηγουμαστε να ειναι για να περναει ο κοσμος καλυτερα. Καθε πολιτικη μας, καθε μας προταση πρεπει να την κρινουμε με αυτο το ματι. Προσοχη στα κινηματα, φιλοι μου, κοντευουμε να γινουμε οπου γαμος και χαρα η Βασιλω πρωτη, αλλοιως "ειδα φως και μπηκα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU