Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Aριστερά, εκτός από τα παιδιά της, τρώει τώρα και τους γονείς της;


Μετά το προχθεσινό δείπνο γενεθλίων του 85χρονου πλέον Λ. Κύρκου (να τα εκατοστήσει!), με καλεσμένους που ο ίδιος επέλεξε, οι γνωστοί άγνωστοι άσπονδοι εχθροί της ανανεωτικής αριστεράς βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριό τους.
Και εντάξει, ο καθένας δικαιούται στην κριτική του για τις θέσεις που σταθερά εκφράζει ο Λεωνίδας.
Αλλά το κακό παράγινε:

Από χυδαιότητες όπως ο τίτλος της Ένωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ "Ένα σκουλήκι ψόφιο...." μέχρι τις γνωστές εικοσαετείς προαγγελίες για προσχώρηση των ανανεωτικών στο ΠΑΣΟΚ έναντι υπουργικών θώκων, όπως το "Το προξενιό του Φώτη (Κουβέλη)" του φίλου Ροϊδη, που αναδημοσιεύτηκε μετά επαίνων από γνωστούς και μη εξαιρετέους "Ριζαίους".

Αν μη τι άλλο λίγο σεβασμό, ιδιαίτερα από ανωνύμους μπλόγκερ, στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή ενός ανθρώπου σύμβολο της δημοκρατικής Αριστεράς, που δεν έλειψε από καμιά δημοκρατική μάχη πάνω από μισόν αιώνα και στον οποίο οφείλουν όλοι, όταν σε δύσκολους καιρούς παντοδυναμίας του ανύπαρκτου σοσιαλισμού επέμεινε στον δρόμο της ανανέωσης του αριστερού κινήματος, όσα λάθη κι αν έκανε στην πορεία αυτή (πολλά από τα οποία είχε ο ίδιος το ανάστημα να αναγνωρίσει).

Φαίνεται ότι η ανθρωποφαγία και η συκοφάντηση στην αριστερά παραμένει ως εργαλείο "πολιτικής" και τρέχει αγκαλιά με την επανεμφάνιση του σταλινισμού στις απόψεις και τις πρακτικές της.

Όσοι επιθυμούν να ασκήσουν πολιτική κριτική είτε στον Λεωνίδα, είτε στην ανανεωτική αριστερά, που οι διαδικασίες ανασυγκρότησής της τους εκνευρίζουν αφόρητα, ας προστρέξουν σε επιχειρήματα όπως προς τιμήν του έκανε, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δ.Βίτσας.

Αλλιώς ας σιωπήσουν γιατί οι ύβρεις απλά σπρώχνουν βαθύτερα στην άμμο το βυθισμένο καράβι της ήδη ανυπόληπτης λόγω νεοσταλινισμού και αριστερισμών αριστεράς...εκτός αν ακριβώς αυτό επιδιώκουν.

Η παρακάτω σύντομη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον flash 96 τα λέει όλα:
"Πριν απ’ όλα να πούμε στο Λεωνίδα περαστικά.
Τον αγαπώ και τον εκτιμώ περισσότερο απ’ όσους προσπαθούν σήμερα να τον αξιοποιήσουν για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες.
Όλοι όσοι ανήκουμε στον Συνασπισμό και έχουμε εκλεγεί στη Βουλή με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμαστε από όσα παρουσιάσαμε στις εκλογές με το πρόγραμμά μας.
Το πρόγραμμά μας λέει ότι απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ασκήσουμε αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση.
Αν γίνεται κάτι θετικό, θα το στηρίζουμε και θα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Αν βλέπουμε κάτι αρνητικό, θα το καταπολεμούμε.

Δεν χρειάζεται να πάρουμε υπουργικά χαρτοφυλάκια για να στηρίξουμε έναν καλό νόμο, που φαίνεται ότι έρχεται και ελπίζω να μην αλλάξει στην πορεία, για τη μεταναστευτική πολιτική, ή κάποια θετικά μέτρα για το περιβάλλον.
Έχοντας αυτή την ανεξαρτησία, μπορούμε να εκφράζουμε και τη φωνή ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι άλλα περίμεναν και άλλα βλέπουν.
Εμείς θα μείνουμε συνεπείς σε αυτά που είπαμε στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές: Ότι με βάση τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ -και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η πολιτική μας συμμαχία- δεν υπάρχει περιθώριο μια γενικευμένης πολιτικής συνεργασίας που να επιτρέπει κυβερνητική συνεργασία.

Αν ειλικρινά θέλουμε, και αυτή είναι μια πρόσκληση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, να γκρεμίσουμε τα τείχη και να ανοίξουμε τους δρόμους των συνεργασιών και στην Ελλάδα, ένας είναι ο τρόπος: απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα πλήρους αντιστοιχίας ψήφων και εδρών, όπως ισχύει για παράδειγμα στη Γερμανία και νοθεύεται με την εν Ελλάδι μεταφορά του γερμανικού μοντέλου.
Έτσι ο λαός με την ψήφο του θα δίνει την εντολή της κατεύθυνσης των συνεργασιών, προς προοδευτική ή προς συντηρητική κατεύθυνση, και στη συνέχεια τα κόμματα θα υποχρεώνονται να αναζητούν προγραμματικές συγκλίσεις για να υλοποιήσουν την εντολή του λαού.

Δεν αντέχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να φύγει από το στερεότυπο του δικομματισμού, στο θέμα του εκλογικού νόμου, το οποίο υπηρετεί μαζί με τη Νέα Δημοκρατία εδώ και τριάντα πέντε χρόνια;
Ας δοκιμάσει τουλάχιστον το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές."

Όλα τ΄άλλα είναι μπούρδες και ψευτιές και ανοησίες και στατιστικές...

52 σχόλια:

  1. Η δηλωση Παπαδημουλη με καλυπτει απολυτα.Με ολο το σεβασμο,εχει ερθει η ωρα να χειριζονται τα πραγματα οι νεωτερες γενιες της Α.Α. Αλλωστε ειναι εκ των ων ουκ ανευ της ανανεωσης.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημοσίευση της ΕΟΣ αναφέρεται στην παροιμία "Ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ’ αφήνει" και όχι στο πρόσωπο του Λ. Κύρκου αλλά στην πολιτική της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Εξάλλου η συνέχεια του κειμένου ακριβώς εξηγεί αυτή την θέση: Ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα η πολιτική γραμμή της Α.Π αλλά η πολιτική ανικανότητα του Α.Ρ. και η τυχοδιωκτική γραμμή της ομάδας του Τσίπρα.

    Επίσης σας παραπέμπω και σε ένα ανάλογο παλαιότερο δημοσίευμά μας με τον ίδιο τίτλο Ένα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ, να φύγω δεν μ’ αφήνει!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η πρωτοβουλια του ΛΕΩΝΙΔΑ ειναι αληθεια οτι ειχε αρκετα μειονεκτηματα.Αλλωστε ηταν μια επιλογη του ιδιου σε συνεργασια με τον εκδοτη του βιβλιου του.Δεν ηταν μια 'πολιτικη παρεμβαση'της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ.Απο εκει και περα γραφονται στα μπλογκς πολλες αθλιοτητες σε βαρος του Λεωνιδα απο διαφορους επαναστατες του καναπε.Ειναι θετικο που η ΠΓ του ΣΥΝ αρνηθηκε-παρα τις πιεσεις πολλων θερμοκεφαλων- να μετατρεψει, με ενδεχομενη ανακοινωση, αυτο το δειπνο σε εσωκομματικο προβλημα και σε συνεχη αντιπαραθεση με τον Λ.Κυρκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι από αυτούς που σέβονται την ιστορική διαδρομή του Λεωνίδα, αλλά μέχρις εκεί.
    Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι ίδιοι (Θεοδωράκης, κλπ) να προστατεύουν την ιστορία τους και όχι να την καταθέτουν για εξαργύρωση πότε στο Μητσοτάκη, και πότε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει για πρωθυπουργό κάποιον που αν τον έλεγαν …Παπακώστα και όχι Παπανδρέου, το πιθανότερο θα ήταν να κατείχε κάποια θέση τμηματάρχη Β σε κάποια δημόσια υπηρεσία-για ιδιωτική αποκλείεται, επειδή εκεί οι απαιτήσεις στη γνώση της Ελληνικής γλώσσας είναι μεγαλύτερες…
    Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΝ και η ανανεωτική αριστερά γενικά, χρειάζεται φωνές σαν του Παπαδημούλη και όχι σαλπίσματα εθνικής ενότητας για συμπόρευση του λύκου με το αρνί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @eos
    άλλα βλέπουν τα μάτια μου άλλα ακούν τα αυτιά μου...
    Κάτω από τον τίτλο η φωτό του Λεωνίδα: σημαίνον και σημαινόμενο.
    Τι να σου πω; Αν εννοείς αυτά που λες άλλαξε το ποστ...μέχρι τότε το μήνυμα είναι ότι ο Λεωνίδας είναι "ψόφιο σκουλήκι" - δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό δεν είναι σκόπιμο.
    Τώρα για την ΑΠ, γιατί είναι ψόφιο σκουλήκι; Ο ίδιος παραδεχόσουνα πρόσφατα ότι οι ανανεωτικοί σύντροφοι είναι χίλιες φορές πιο δημοκρατικοί από κάποιους άλλους. Άλλαξε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @synea
    δεν νομίζω ότι εμείς θα προστατεύσουμε την ιστορία ανθρώπων σαν τον Θεοδωράκη και τον Κύρκο από τον ίδιο τους τον εαυτό...
    Έχουν την ευθύνη των λόγων τους και μια ιστορία απίθανη για τους περισσότερους από μας. Και που ξέρεις; ίσως δικαιωθούν κιόλας στο μέλλον - κανείς δεν ξέρει...
    Στο μεταξύ, ακούμε με σεβασμό και πράττουμε ότι εμείς πιστεύουμε. Δεν χρειάζεται να κράζουμε τους πνευματικούς μας πατέρες ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους. Γιατί έτσι γινόμαστε άθυρμα στα χέρια κάποιων καλόπαιδων που ήρθαν να διαλύσουν κάθε έννοια σεβασμού στην παλαιότερη γενιά της αριστεράς.
    Που έδωσε στην αριστερά και δεν έζησε ούτε πλούτισε από αυτήν - κι ο Λεωνίδας είναι πρότυπο ως προς αυτό. Δείτε λίγο τι γίνεται τώρα στην Κουμουνδούρου με την παρέα των αέργων που έχει μαζέψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα αρκετά από τα σχόλια σε διάφορες ιστοσελίδες, στα οποία αναφέρεται η ανάρτηση της Αριστερής Στρουθοκαμήλου.
    Δυστυχώς για την Αριστερά πιστεύω πως η ανάρτηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    Ξεκαθαρίζω και θα είμαι απόλυτα ειλικρινής:
    Είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι σκέψεις και πολιτικές τοποθετήσεις σαν αυτές που καυτηριάζονται στην παραπάνω ανάρτηση και σαν κι αυτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτώ, οδηγούν την Αριστερά σε συρρίκνωση.
    Σαν μέλος του ΠΑΣΟΚ αυτό με βολεύει (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον)!
    Σαν δημοκρατικό και σκεπτόμενο πολίτη, με στεναχωρεί βαθύτατά...
    Είναι άδικο για την ίδια την Αριστερά, να αποκτήσει το ΚΚΕ έναν πολιτικό κλώνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @κ. Παμναγιωτόπουλο
    εκτιμώ την ειλικρίνιά σας και την ανησυχία σας....
    αν ήταν κλώνος του ΠΑΣΟΚ η αριστερά άλλαζε κάτι;

    α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο λες:
    "Φαίνεται ότι η ανθρωποφαγία και η συκοφάντηση στην αριστερά παραμένει ως εργαλείο "πολιτικής" και τρέχει αγκαλιά με την επανεμφάνιση του σταλινισμού στις απόψεις και τις πρακτικές της".
    Αυτό το ίδιο δεν ισχύει και για δσένα που περνάς γενεες δεκατέσσερις τον προεδρο του ΣΥΝ και μία σειρα στελεχών που δεν σου κάθονται καλά (ας πούμε τον Καρίτζη);

    Παπαδάτος Στ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επανερχομαι για να σημειωσω οτι το τεραστιο λαθος του '89 δεν κλεινει με αυτον τον τροπο.Οι γενιες εκεινες που ψηφιζαν ΕΔΑ και κατοπιν ΠΑΣΟΚ υπηρξαν η βασικη δεξαμενη και ακροατηριο της Αριστερας.Ο τροπος που εγινε η ιστορια εκεινη απεκοψε πολιτικα και ψυχολογικα ολον εκεινο τον κοσμο απο την επανοδο του στο χωρο μας με αυτοκτονικο τροπο.Ταυτοχρονα διαπαιδαγωγησε πολλους Αριστερους σε μια τυφλη αντιπασοκ αντιληψη που τσουβαλιαζε και τον απλο ψηφοφορο του ΠΑΣΟΚ. Θυμαμαι εκεινα τα χρονια τον αγριο φανατισμο ακομη και ανανεωτικων συντροφων για τον ''κλεφτη Αντρεα που πρεπει να μπει φυλακη''.Ανταλλαξα πολλα πικρα λογια γιατι ημουν σιγουρος οτι τα επομενα 20 χρονια δεν επροκειτο να σηκωσουμε κεφαλι,για την μαζικη τυφλωση συντροφων που δεν καταλαβαιναν τις βαθιες ριζες του ΠΑΣΟΚ στην μικροαστικη ελληνικη κοινωνια,για τους συμβολισμους που στο φαντασιακο πεδιο κατασκευαζαν στα μυαλα των ανθρωπων.Επειδη η ιστορια εχει ουρα ως γνωστον,οι περισσοτεροι ανθρωποι ΚΑΙ της Α.Α. παρα τις θεωρητικες τους τοποθετησεις,διαποτισθηκαν με την τοτε συγκρουση και κατα βαθος νιωθουν απεχθεια προς το παραδοσιακο ΠΑΣΟΚ.Αλλωστε αυτος ηταν ο λογος μιας συμπαθειας καποιων προς το Σημιτη ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΥ...Δια ταυτα το προβλημα πιθανως να ανακυψει εντος της Πτερυγας,μιας και οι εσωκ.αντιπαλοι της βλεπουν δωρεαν βουτυρο στο ψωμακι τους αναπαντεχα.Σεβομαι το Λεωνιδα απεριοριστα ,αφου το ηθος μου το διαμορφωσα αποκλειστικα εντος της Αριστερας αλλα νομιζω οτι σε αυτην την φαση ηταν οτι χειροτερο μπορουσε να συμβει στην Πτερυγα αφου θα πρεπει να απολογειται ειτε φταιει ειτε οχι.Νομιζω οτι πρεπει ναβγαλει μια προσεκτικη αλλα και γενναια ανακοινωση.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Γιώργος

    Κάτω από τον τίτλο "ένα σκουλήκι ψόφιο" βρίσκεται η φράση: Κάποιοι επιμένουν ακόμα να κυνηγάνε φαντάσματα!

    Και ακριβώς δίπλα στην φωτογραφία του Λ.Κύρκου βρίσκεται επίσης η φράση: Το πρόβλημα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν βρίσκεται στον Κύρκο.

    Επίσης,το ζήτημα της ορθότητας των πολιτικών επιλογών ή της πολιτικής τους ηγεμονίας, είναι διακριτό από το ζήτημα της δημοκρατικότητας. Κάποιος μπορεί να έχει δημοκρατική συμπεριφορά αλλά λαθεμένες πολιτικές απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αλητεία των οπαδών του Σύριζα δεν έχει τελειωμό. Αλητεία που προσβάλει με χυδαίο τρόπο όποιον είναι αντίθετος στην νεοσταλινο-τροτσκιστική καρικατούρα που λέγετε Σύριζα.

    Δεν ασχολείται κανένας μαζί τους, αλλά ως συνεπής ντενεκέδες κάνουν θόρυβο στη κατηφόρα μπας και ακουστούν.

    Ο Λεωνίδας Κύρκος, με τον οποίο διαφωών σε αρκετά θέματα, είναι συνεπής στις απόψεις του τουλάχιστον από το 1974 που τον παρακολουθώ. Οι "στόχοι του έθνους" γράφτηκαν το 1974 σε μια εποχή που τα αριστερά κόμματα έκαναν διαγωνισμό ποιο είναι πιο επαναστατικό. Προς τι η έκπληξη. Ο Λεωνίδας είναι σνεπέστατος. "Δεξιός" για τους νεοσταλινοτροτσκιστές; "Δεξιός" αλλά συνεπής...

    Αντίθετα με τον "φωτεινό ηγέτη" των οπαδών του Σύριζα, τον Αλαβάνο του οποίου οι οβιδιακές πολιτικές μεταμορφώσεις προκαλούν πλέον το ενδιαφέρων κορυφαίων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων.

    Σύντροφοι πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τις ύβρεις και την αλητεία των διάφορων γκρουπούσκουλων (και των οπαδών τους) που παριστάνουν την "ριζοσπαστική αριστερά";

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οσο για την πρόσφατη εκδήλωση του Λεωνίδα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απολογείται η Ανανεωτική Πτέργα; Μην πέφτετε σ' αυτή τη παγίδα.

    Ο Λεωνίδας επέλεξε να παρουσιάση τα βιβλία του μ' αυτό τον τρόπο. Η επιλογή είναι προσωπική και δεν αφορά κομματικό θέμα. Ηταν πρωτα απ' όλα μια κοινωνική - προσωπική εκδήλωση στην οποία ο Λ.Κ. επέλεξε για ΠΟΛΛΟΤΗ φορά να καταθέσει την άποψή του για κεντροαριστερή συνεργασία. Που είναι το νέο; α ματρελλάνουν τα νεοσταλινοτροτσκιστικά παπαγαλάκια και οι οπαδοί τους;

    Η Αναν. Πτερυγα δεν εχει να απολογηθεί για τίποτα και σε κανέναν.

    Οπως και ο Λεωνίδας Κύρκος δεν θα δώσει στους απολογητές του Στάλιν, του Μάο και του Τρότσκι, αναφορά ποιους θα καλέσει στην παρουσίαση των βιβλίων του. Μπορεί οι νεοσταλινοτροτσκιστές να ονειρεύονται.... "ριζοσπαστικές" δίκες της Μόσχας, αλλά στην Ανανεωτική Αριστερά έχουν ξεκόψει εδώ και πολλά χρόνια με το κυνήγι μαγισσών....

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλο ο σεβασμός και άλλο η πολιτική κριτική που γίνεται στον Λεωνίδα Κύρκο. "Τα στερνά τιμούν τα πρώτα", λέει ο λαός μας και δυστυχώς ο Λεωνίδας κάνει ότι μπορεί να αυτοεξευτελιστεί.
    Μάκη μου έχεις ψύχωση με τον Αλέκο Αλαβάνο. Όλη σου η στάση μόνο δημοκρατική δεν μπορεί να είναι. Τον βρίζει λες και σκότωσε τη μάνα σου. Ε, λοιπόν ο Αλέκος πέρα από τα λάθη του, που είναι σοβαρά, αυτή τη στιγμή βάζει την ατζέντα που πρέπει να έχει η αριστερά, είτε σ' αρέσει είτε όχι. Εθνική συναίνεση δεν θα υπάρξει. Και από Δευτέρα που θα' ρθουν τα μαντάτα για το δήθεν πρόγραμμα σταθερότητας, που το περνούν άρον άρον από τη Βουλή, των απίστευτων αυτών τύπων που θέλουν να λέγονται και κυβέρνηση και δεν ξέρουν να υπολογίσουν ούτε το φόρο σ' ένα πακέτο τσιγάρα τότε τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @redteam

    Εγω γράφω: "Αντίθετα με τον "φωτεινό ηγέτη" των οπαδών του Σύριζα, τον Αλαβάνο του οποίου οι οβιδιακές πολιτικές μεταμορφώσεις προκαλούν πλέον το ενδιαφέρων κορυφαίων επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων"

    και εσύ μου απαντάς ότι εχω ψύχωση με τον Ααλβάνο;

    Θέλεις να σου αραδιασω τις πολιτικές κωλοτούμπες του Αλαβάνου;

    Δεν μας φτάνει ένα μπλογκ...

    Οσο για την αριστερή ατζέντα που βαζει, είναι όπως ο "εργατικός δεκέμβρης"; ο νέος αθανάσιο Διάκος ο Γρηγορόπουλος;

    Αφήστε μας ήσυχους ρε παιδιά. Τραβάτε να κάνετε την επανάσταση σας και αφήστε μας στον... αναθεωρητισμό μας.

    Νισάφι πιά...

    Υ.Γ. Ποια πολιτική κριτική στον Λ. Κύρκο; Από τους οπαδούς του Σύριζα; Με παροιμίες για σκουλήκια; Ντροπή...


    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το "αφήστε μας ήσυχους", ποιους εννοείς; Ποιος, ποιον να αφήσει ήσυχο; Υπάρχει κάποια ιδιοκτησία σε κάτι (όπως ο επιθετικός προσδιορισμός "ανανέωση" που κατά κόρον επαναλαμβάνει η ΑΠ) και δεν το κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταλαβαίνω την αγανάκτηση της "Κόκκινης πιπεριάς". Αλλά αντί για καυτερή ("τσούσκα" στα Μακεδονικά) είναι τελικά ..ξινή! Η συμπεριφορά του ηττημένου που δεν θέλει να παραδεχτεί την ήττα του, είναι εμφανής στα γραφόμενα σχόλια. Αποκαλυπτική είναι και η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων που στην θέση τους προβάλλονται εμπαθείς και άθλιοι χαρακτηρισμοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ΕΟΣ

    "Ηττημένος" από ποιον και γιατί; Από τον Σύριζα; Από τον Αλαβάνο; από τους νεοσταλινοτροτσκιστές; Είστε γελασμένοι! Εγω περιμένω να τολμήσετε να μετρηθούν στο λαό οι απόψεις σας. Βέβαια το αποτέλεσμα είναι γνωστο. 0,3%, 0,4% και πολύ θα είναι. Τόσο δεν παίρνουν οι αριστερίστικες γκρούπες;

    @ redteam

    Το αφήστε μας ήσυχους είναι αυτό που διαβάζεις. Φτιάξτε επιτέλους τον μεγάλο Σύριζα. Αντε σας περιμένουν οι μάζες... Αφήστε μας ήσυχους. Να πάτε αλλού...

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ΕΟΣ

    Μιλάς για άθλιους χαρακτηρισμούς εσύ που χρησιμοποιείς παροιμίες για σκουλήκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. το ειπαμε..Οσοι με αφορμη το δειπνο του Λεωνιδα και μετα τις τοσες διευκρινησεις της ΑΠ επιχειρουν να παιξουν εσωκομματικα παιχνιδια κανουν λαθος.
    ΑΝ Η ΑΠ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.ΔΕΝ ΘΑ
    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ...
    τελος αλλο, η θεμιτη κριτικη για το δειπνο και αλλο, η σταλινικη υστερια.ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ 'ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΣ' ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μάκη μου μπορώ και εγώ να σου το γυρίσω. Γιατί δε φεύγετε εσείς από τον ΣΥΝ, αφού θα πάρετε τα μεγάλα ποσοστά, και να αφήσετε την πλειοψηφία του κόμματος να κάνει τη δουλειά της; Αυτά όμως τα έχουμε ξαναγράψει και δυστυχώς δείχνει την ένδεια επιχειρημάτων που έχεις. Θα σε προτρέψω ξανά να διαβάσεις άλλη μια φορά τον σ. Μαούνη και την πρακτική του Λεωνίδα και άλλων, που σήμερα κάνουν τους ανανεωτικούς στον ΣΥΝ, εκείνη την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Ενα σκουλήκι ψόφιο, να το σκοτώσω δεν μπορώ , να φύγω δεν μ'αφήνει".
    Πολύ ωραίω παλιό δημώδες άσμα.
    Εχετε δίκιο εκεί στην Ανταρσύα Νο2.
    Είστε ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε.
    Ούτε ένα ψόφιο σκουλήκι δεν μπορείτε να σκοτώσετε, ούτε να μείνετε μόνοι σας.
    Πάντα θέλετε να είστε της προσκολήσεως σε κάποιους που μπορούν και να κάνουν κάτι και κατά πάσα πιθανότητα προσεχώς να σας αφήσουν όχι απλά μόνους αλλά και κατά μόνας.

    Αυτό είναι το πρόβλημά σας.
    Βλέπετε την ΑΠ να συγκροτείτε χωρίς να σας θέλει και τρελαίνεστε, επειδή σε λίγο δεν θα μπορείτε ούτε να γκρινιάζετε, πράγμα για το οποίο ΜΟΝΟΝ είστε ικανοί.

    Σύντροφε Mike, διαφωνώ με την εκτίμησή σου, αλλά δεν είναι μια κουβέντα που θα την έκανα μαζί με τους "μεταξοκαλλιεργητές".

    Ο προσεχής χρόνος θα δείξει. Είσαι πολύ καλής διάθεσης, μέχρι αφελής θα έλεγα για να μην καταλαβαίνεις, ότι το πράγμα έχει στραβώσει τελεσίδικα.

    Οταν τ'ακούσει και Παπαδημούλης που δεν του έφτασαν όσα άκουσε την εποχή της ευρωυποψηφιότητας, θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @fanis,
    "Είναι άδικο για την ίδια την Αριστερά, να αποκτήσει το ΚΚΕ έναν πολιτικό κλώνο!"
    κι όμως φίλε Φάνη αυτό ακριβώς συμβαίνει, τώρα που μιλάμε, με τον ΡΙΖΑ!
    Και τα μέλη του ΣΥΝ βρίσκονται στην δεινή θέση να αντιστέκονται στην υπόγεια διάλυση του κόμματός τους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Χίο, Χαλάνδρι κλπ) χωρίς την υποστήριξη της ίδιας της ηγεσίας τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μην είσαι άδικος Γιώργο.
    Δεν θα αποκτήσει το ΚΚΕ έναν πολιτικό κλώνο, επειδή τα παιδιά κτυπάνε ένσημα κατά του αναθεωρητισμού, ακριβώς για να επιστρέψουν με προσχήματα στην στρούγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Στ.Παπαδάτο,
    ανθρωποφαγία και συκοφάντηση είναι η επώνυμη καταγγελία των μεθοδεύσεων Καρίτζη (που δεν φτάνει αυτό το μπλογκ για λεπτομέρειες - αλλά όποτε θέλετε!) και της πολιτικής αφωνίας του προέδρου που τόσο καιρό τον καλύπτει;
    Και τι σχέση έχουν οι αγωνιστές του φοιτητικού αμφιθεάτρου με τις ιστορικές φυσιογνωμίες της αριστεράς;
    Μήπως έχουν κάτι στο αριστερό τους βιογραφικό εκτός από συμμετοχές σε 15μελή, φοιτητικές παρατάξεις και την Ανοιχτή Πόλη; Σιγά τα προσόντα που τους ανέδειξαν στην ΠΓ του Συνασπισμού. Αλλά ας όψεται ο Αλαβάνος και το καρότο της ύστερης αριστερής στροφής...τώρα προσπαθούμε ακόμα να βγούμε από την παγίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ redteam

    Γράφεις: "Γιατί δε φεύγετε εσείς από τον ΣΥΝ, αφού θα πάρετε τα μεγάλα ποσοστά, και να αφήσετε την πλειοψηφία του κόμματος να κάνει τη δουλειά της;"

    Να φύγουμε από το κόμμα μας; Εμείς αγαπητέ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να φτιάξουμε άλλο κόμμα. Η "αριστερή" πλειοψηφία θέλει. Ε λοιπόν ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν αποφασίσουμε να κάνουμε άλλο κόμμα μην ανησυχείς. Και στελέχη έχουμε και μέλη ενεργά στη κοινωνία έχουμε, για να προχωρήσουμε. Προς το παρον όμως δεν έχουμε κανένα δίλημα. Ανήκουμε στον ΣΥΝασπισμό, μετέχουμε στις διαδικασίες του και προσπαθούμε με τις απόψεις και τις ιδέες μας να τον βγάλουμε από την αριστερίστικη ξέρα.

    Επαναλαμβάνω όσοι φαντασιώνονται τη μεγάλη αντισυστημική αριστερά, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα... Do It!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ποιο κόμμα σας βρε Μάκη; Αυτό που από τότε που χάσατε την πλειοψηφία, το 2004, κάνετε ότι μπορείτε να το υπονομεύσετε μέσω ΜΜΕ, μη σεβόμενοι τις αποφάσεις που ψήφισε η πλειοψηφία των μελών του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σε αυτό το timing με τις δεδομένες συνθήκες η κίνηση του Λεωνίδα με το συγκεκριμένο δείπνο και με τον τρόπο επιλογής των προσκεκλημένων του κάνει κακό στις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς. Η στάση του τροφοδοτεί τις πλέον συντηρητικές δυνάμεις στον χώρο της αριστεράς και δυσκολεύει την διαδικασία και την προσπάθεια του διαλόγου. Η κίνηση του Λεωνίδα ήταν άστοχη σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των συμβολισμών.

    Στο πολιτικό επίπεδο είναι φανερό πως κουβαλά τα σύνδρομα της καθόλα σεβαστής ιστορίας της γενιάς του (αντιδεξιό σύνδρομο) (σύνδρομο της ήττας). Το σύνδρομο του ητημένου τον έχει φέρει σε θέσεις να δικαιώνει επιλογές που στο παρελθόν τις αντιπάλευε. Το αντιδεξιό σύνδρομο τον οδηγεί να κρίνει και να εκτιμά τα γεγονότα του 2010 με όρους των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Ο Σύντροφος Λεωνίδας θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα από εμάς πως ο κυβερνητισμός δεν είναι πανάκυα και άυτοσκοπός. Μπορεί να είναι αν γίνει αυτοσκοπός εξ ίσου καταστροφικός όπως ο στήρος καταγγελτικός λόγος.

    Στο επίπεδο των συμβολισμών τώρα.
    όταν ο Σύντροφος Λεωνίδας θεωρεί ως συζητητές του για την μεγάλη κεντροαριστερά ανθρώπους αριδίστες όπως οι Κ. Ανδρουλάκης και δαμανάκη που ενσωματώθηκαν στο σύστημα πουλόντας το αριστεριλίκι τους ως αντάλλαγμα ο απλός αριστερός άνθρωπος είναι σαν να εισπράττει το μήνυμα ότι κακώς βρίσκομαι στον Συν, ή απογοητευμένος στο σπίτι μου θα πρέπει να ακολουθήσω τις πραχτικές των πιο πάνω ανθρώπων. Δείχνει στην κοινωνία πως ο Σύντροφος Λεωνίδας επιβραβεύει αυτές τις πραχτικές. Τι να περιμένουμε μετά να σκεφτεί ο απλός εργαζόμενος άνθρωπος όταν βλέπει αυτά που τόσο θλίβουν.

    Θα έπρεπε αυτοί που είναι κοντά στον Λεωνίδα να τον συμβούλευάν να κάνει πολύ λιγότερες παρουσίες και δηλώσεις και να μην ακολουθεί πραχτικές που διχάζουν τον κόσμο της αριστεράς.
    Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά όχι μόνο η σημερινή ανεπάρκια της ηγεσίας της αριστεράς αλλά έρχεται απο πολύ μακρινές εποχές.
    Με θλίψη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Άντε πάλι τα ίδια με τον Κύρκο, το πηγαδάκι καλά κρατεί. Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, ο δικός σας και ο δικός μου. Δεν με νοιάζει. Κάλεσε αυτούς που ήθελε, πήγαν όσοι ήθελαν, οι υπόλοιποι τι θέλουν. Χρόνια τώρα ο Κύρκος τη βλέπει συνεργατικά και το λέει καθαρά. Μακάρι και άλλοι να έλεγαν τις δεξιές ή αριστερές απόψεις τους με το ίδιο σθένος και κυρίως ανοικτά. Καθήστε τώρα να συζητάτε με κάθε κακόβουλο. Αλήθεια τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. radical
    Όταν έμαθε το μενού στην Αίγλη, κατάλαβε πως ήταν πολύ διαίτης και light από λιπαρά. Φώναξε λοιπόν Δαμανάκη, Ανδρουλάκη και κυρίως Κουναλάκη για να προσθέσει πινελιές ταγγισμένου λίπους στο μενού. Ευτυχώς που δεν μας κάλεσε να ταγγιάσουμε και μεις. Τι σε νοιάζει λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Να πω την αληθεια, δυο πραγματα εχουν αρχισει να με ενοχλουν απο το καλοκαιρι και μετα.

    Το ενα ειναι η ταση πολλων απο σας τους συντροφους της ΑΠ του ΣΥΝ να το ριχνετε στο σεβασμο, στην κουλτουρα και στα συμβολα. Για παραδειγμα, στο αρθρο του Λασκαρατου (στου Ροιδη), περιλαμβανονται μια σειρα απο πολιτικα επιχειρηματα, οπως πχ τι αλλαξε απο οποτεδηποτε συνεργαστηκε η καθ'ημας Αριστερα με το ΠΑΣΟΚ οπουδηποτε. Αντι για αυτο,επικεντρωνεσαι συντροφε στον (ατυχεστατο) τιτλο και μιλας για συκοφαντιες. Αντιστοιχα θυμαμαι οταν πχ ειχε προκυψει το θεμα με την αποχη των βουλευτων απο την καταψηφιση του Ευρωσυνταγματος, οι αποψεις που ακουγα απο την ΑΠ (δεν μιλαω για σενα προσωπικα συντροφε) ειχαν να κανουν με την την αυτονομια του βουλευτη και αλλα τετοια, αλλα η ουσια της πολιτικης διαφωνιας δεν συζητιοταν. Διορθωσε με αν εχω καταγραψει λαθος, αλλα νομιζω οτι δεν βγαζουμε ακρη με αυτον τον τροπο.

    Το δευτερο ειναι οτι βλεπω σιγα σιγα ο εσωτερικος μας διαλογος (υποψιαζομαι οτι μπορει να μην με θεωρεις συντροφο, αλλα εστω για να καταλαβαινομαστε δωσε μου το "εσωτερικος") να σερνεται σε μια καταντια προσωπικων αντεγκλησεων και με ενα τροπο που γαμωτο εχει χασει την ευπρεπεια. Το ειδα αυτο και εδω, και στην Πιπερια, και στο Ευωνυμα. Αντιστοιχα και στο ΕΟΣ (τι "σκουλικια" ρε συντροφοι γαμωτο?)και στον ΑΝεμο και αλλου (δεν βγαζω και τη δικη μου ουτα απεξω οταν γαβγιζα για τον Κοροβεση). Ντροπη μας ρε συντροφοι, ντροπη. Ειναι παραπανω απο προφανες οτι εχουμε σειρα απο πολιτικες διαφωνιες. Δεν μπορουμε να κατσουμε να τις κουβεντιασουμε με τροπο που και να τα χαλασουμε ρε αδερφε δεν θα ντρεπομαστε να κοιταξουμε ο ενας τον αλλο στα ματια οταν μοιραια θα ξανακατεβουμε μαζι στο δρομο για τα ιδια ζητηματα?

    Δεν ερχομαι απο την ανανεωτικη αριστερα, δεν εχω την περιφημη "ανανεωτικη κουλτουρα" (και περιμενω καποτε καποιος να μου εξηγησει πια τι ειναι αυτο το πραμα ακριβως). Αλλα γαμωτο, οντας στον ιδιο χωρο εφτασα κιεγω να θαυμασω αυτα που διαβαζα στις νεκρολογιες του συντροφου Παπαγιαννακη, να θελω να μαθω να κουβεντιαζω ησυχα κι απλα. Και πανω απολα πολιτικα.

    Το ζητημα στη συγκεκριμενη φαση ειναι πώς φερομαστε στο ΠΑΣΟΚ. Ε, ας γραψουμε τα κειμενα μας, ας διαφωνησουμε. Αφηστε τα σκουλικια και τα παπαγαλακια, και τους σεβασμους και τα συμβολα και τα προξενια. Ντρεπομαι ρε συντροφοι απο την χυδαιοτητα.

    Ενα "νεοσταλινοτροτσκιστικο παπαγαλακι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Leo καλέ μου σύντροφε αν είχε καλέσει σε αυτό το δείπνο τους φίλους του δεν θα με ενδιέφερε γιατί θα ήταν ένα πράγμα εντελώς διαφορετικό και μια καθαρά προσωπική επιλογή. όμως όταν μέσα απο ένα δείπνο κάνεις πολιτική και στέλνεις μηνύματα σαφώς σε αφορά θέλεις δεν θέλεις.

    Και δεν μπορεί να εξισώνεις τον Σαμαρά με τον Κωνσταντόπουλο, ή τον σπηλιωτόπουλο με τον Τσίπρα. όταν είσαι ένας ηγέτης, ένα δημόσιο πρόσωπο οφείλεις πάνω απο όλα να κάνεις πολιτική με όρους πολιτικής και όχι με όρους προσωπικής πικρίας. Απλά διαπιστώνει κανείς το πόσο απέχουν τελικά οι ιδέες απο αυτό που λέμε εφαρμοσμένη πολιτική.
    Επ αυτού δεν πρόκειται να ξαναεπανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. σύντροφε plagal,
    όσον αφορά τον Ροΐδη, το μόνο που με ενόχλησε είναι η έννοια του προξενιού (λες και ο Φώτης το έχει ανάγκη ή το θέλει) και η ονομαστική αναφορά ανθρώπων, κυρίως από το ΚΚΕ, που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ με αυθαίρετη αναγωγή ως προέλευση στην ανανεωτική αριστερά...δείχνει απλά εμπάθεια.

    Ο εσωτερικός μας διάλογος είναι χάλια - εξ αιτίας συγκεκριμένης νοοτροπίας. Φαίνεται κι εδώ όταν γίνονται παράλληλοι μονόλογοι. Ταυτόχρονα σε βοηθά να ανακαλύψεις ζωντανές δυνάμεις και ιδέες: προσωπικά δεν υπήρξα ο παραδοσιακός ανανεωτικός - οτιδήποτε άλλο.

    Πείστηκα όμως από τους ανθρώπους της ανανεωτικής αριστεράς που συνάντησα ειδικά στο διαδίκτυο: έχουν ιδέες, διαλέγονται, διαφωνούν, συμφωνούν, συνθέτουν. Μέχρι τότε η μόνη μου επαφή με τον χώρο αυτό ήταν οι ψήφοι μου στο ...ΚΚΕεσ.

    Όταν όμως διαφώνησα με το ρεύμα και αργότερα με την "αριστερή πλειοψηφία", καθώς και την "παρέα" του προέδρου δέχτηκα τυφλές επιθέσεις και επιβεβαίωσα τι φταίει για την κατάντια της εσωτερικής δημοκρατίας στην αριστερά: ο νεοσταλινισμός ως νοοτροπία και αντίληψη και όσοι τον εξασκούν πνίγοντας κάθε δημιουργική δύναμη στην αριστερά. όλα τα υπόλοιπα τα συζητώ - το τελευταίο το έζησα.

    Παρακολούθησε τους διαλόγους εδώ και δες ποιος ανοίγει θέματα και ποιος τα κλείνει. Η κρίση δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εγώ διαφωνώ μαζί σας , φίλοι μου.
    Οταν μιλάμε για Δημοκρατικό Δρόμο για τον Σοσιαλισμό, ωφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι δεν το λέμε προσχηματικά, αλλά το εννοούμε.
    Δυστυχώς η αριστερά μόνο στα λόγια φαίνεται ότι το εννοεί.
    36 χρόνια μετά την μεταπολίτευση σκέφτεται και λειτουργεί ως εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
    Ο Λεωνίδας, αυτό το σκουλήκι κατά την άποψη μερικών, αυτός ο μεταλαγμένος , αυτός ο γραφικός, έκανε το αυτονόητο έστω και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
    Είναι φανερό ότι προσπαθεί να μας πεί ότι η θέση μας είναι μέσα στους θεσμούς και τους κανόνες της Δημοκρατίας.
    Και ναί σ'αυτό το δείπνο δεν έχει θέση η Αριστερά, όσο αντί να ενισχύει αυτήν την βασική ανανεωτική επιλογή, απομακρύνεται.

    Διάβαζα χθές την προκύρηξη των ηλίθιων των "πυρήνων της φωτιάς" και έβλεπα πόσο αθέτησε η αριστερά την τελευταία δεκαετία την επιλογή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλοι μου
    Ο ΛΚ πάσχισε, ατυχώς, όλα αυτά τα χρόνια για τη συνεργασία και την εθνική συνενόηση, σε χώρα χωρίς καμιά κουλτούρα συνεργασίας. Δεν πίστευε στην ανατροπή, αλλά στη σύνθεση απόψεων αριστερών και δεξιών για μια αλλάγή, προς το καλύτερο ή το χειρότερο δεν το μάθαμε ποτέ. Έτσι και σήμερα καβάλα πάνω στα 85 χρόνια του, αυτό θέλει να πει με τον πιο σκληρό και προκλητικό τρόπο. Δεν συμφώνησα ποτέ με το μοντέλο του, γιατί το έβλεπα εξωπραγματικό και αντιαισθητικό. Με αυτή την έννοια τον καταλαβαίνω, δεν τον διακαιώνω. Ξέρει τι είναι ο Ανδρουλάκης, δεν είνα χαζός. Προκαλεί, γιατί ακόμα και λίγο πριν το τέλος, πιστεύει στην άποψή του. Και με μια έννοια προστατεύει αυτούς που δεν κάλεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιώργο γράφεις:
    "Παρακολούθησε τους διαλόγους εδώ και δες ποιος ανοίγει θέματα και ποιος τα κλείνει. Η κρίση δική σου".
    Αυτό είναι ρε φίλε, το ζουμί γαμώτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γιώργο όλοι έχουμε γεννηθεί απο την ίδια μήτρα. Μην ξεχνάς ο Ευρωκομουνισμός, η ανανεωτική αριστερά γεννήθηκαν μέσα απο την Σταλινική καταπίεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δεν ξερω αν θα το ελεγα "σταλινισμο" (κουρασμενη η λεξη, οπως ο "φασισμος", καλυτερα να αποφευγεται εκτος και μιλαμε για τους αυθεντικους σταλινικους), αλλα ειλικιρινα λυπαμαι για την αντιμετωπιση που βρηκες. Δεν ισχυριζομαι οτι οι καποιοι απο τις (δυο, τρεις, ποσες?) πλευρες ειναι αθωοι, ισα ισα, αν κατι καταλαβα διαβαζοντας τα σφαξιματα στις διαφορες κουβεντες ειναι οτι ολοι εχουμε λερωμενες τις φωλιες μας.

    Απο κει και περα, τι να πω, δεν ξερω. Ισως το μονο να ειναι "την πολιτικη πανω απο τα προσωπικα μας", οσο δυσκολο και να'ναι, αλλα και παλι ευκολα το λες, αλλα πώς το κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σύντροφοι, ο plagal έχει δίκιο και εκφράζει κάτι που ήθελα από καιρό να γράψω σε αυτές τις συζητήσεις: Η οριστική διάσταση ανάμεσα σε «ανανεωτικούς» και «ΡΙΖΑ» είναι σαφής, και στις συζητήσεις που γίνονται εδώ. Επίσης σαφής η απουσία στίγματος των «ρευματικών», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει λόγος να αναλωνόμαστε σε σκυλοκαβγάδες, ούτε να καίμε και τις λιγοστές γέφυρες συνεννόησης που έχουν απομείνει, αφού συμφωνούμε ότι διαφωνούμε ας πάμε παρακάτω. Ούτε να γινόμαστε οπαδοί και να καθόμαστε να υπερασπιζόμαστε την «κομματική νομιμότητα» του Κουβέλη έναντι της «κομματικής νομιμότητας» του Πάντου - στην πραγματικότητα όλες οι πλευρές έχουν πολλά άπλυτα, και η επίκληση του «κόμματός μας» είναι επιλεκτική, τουλάχιστον για κάποιους εκπροσώπους της κάθε πλευράς. Αλλά για εμάς, τους πολλούς, αλλού είναι το θέμα.

    Το θέμα είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω αυτά που έγραψε ο Τάκης Παπαθεοδωρόπουλος στο διάλογο της ΑΠ και που αναδημοσίευσε ο Γιώργος: http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html. Που θα συνόψιζα στο πρόταγμα «να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο στην ΑΑ». Ένα περιεχόμενο που ποτέ δεν είχε από ιδρύσεως του ΣΥΝ, κακά τα ψέματα, και καλώς μας εγκαλούν οι του ΡΙΖΑ και μας θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έσωσε κάποια εποχή από τον κίνδυνο της ανυπαρξίας.

    Έχω δει ελάχιστα άρθρα σε αυτήν την κατεύθυνση (από τα λιγοστά παραδείγματα, η κριτική του Γιώργου στις θέσεις Δραγασάκη), μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά και να μη συζητάμε τα αυτονόητα δικαιώματα πολιτικής έκφρασης και τα φάλτσα του ΡΙΖΑ; Αφού η ΑΠ επέλεξε να δώσει τη μάχη της μέσα στον ΣΥΝ, ας ανοίξουμε ζητήματα προγραμματικού περιεχομένου και ας τα επεξεργαστούμε - και όποιος θέλει να έρθει μαζί μας στο ταξίδι, καλοδεχούμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. "ολοι εχουμε λερωμενες τις φωλιες μας"
    Άρα συζητάμε - δεν επιζητούμε την κυριαρχία, ψάχνουμε την αλήθεια δεν την κατέχουμε.

    Πες το αυτό plagal σε κάποιους που μπαίνουν εδώ όλο ειρωνεία και ανωτερότητα να "αντιπαρατεθούν" με τον εσωτερικό εχθρό και πες μου: δεν νοιώθεις μιαν ανατριχίλα ...σιβηριανή;

    Αυτά τα παιδιά ποιoς τα έπεισε ότι είναι και οι πρώτοι κομμουνισταράδες και οι άλλοι είναι φιλοπασόκοι και δεν ξέρω τι;
    Αυτός που τους έδωσε τα πάντα σε μια νύχτα. Και τους κατέστρεψε. Τους έκανε νεοκομσομόλους, φανατικούς και βολεμένους ταυτόχρονα - άντε τώρα να τους πάρεις την ...βεβαιότητα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πολυβώτη έχεις δίκιο,
    ας προχωρήσουμε...

    απλά δεν ξέρω τι να κάνω όταν ανοίγουμε ένα θέμα και πλακώνουν οι παράλληλοι μονόλογοι.
    Ο δογματισμός ζει ανάμεσά μας και δεν θα φύγει ακόμα κι αν δοθεί περιεχόμενο στην ανανεωτική αριστερά.
    Αναγκαίο κακό;

    Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι που συζητάμε (επιτέλους...)
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @kostis,συντροφε θα σου μιλησω παραβολικα.Ακουσα οτι θα δοθει το Τ.Ταμιευτηριο[34%συν τοmanagment] ετσι χωρις δημοσιο πυλωνα τι πολιτικη περαν του καζινοκαπιταλισμου να κανεις?Ποιο κοινο προγραμμα να διερευνησεις? Υ.Γ.Προτιμω να ειμαι αφελης ΕΤΣΙ , παρα ΑΛΛΙΩΣ ,δηλ. να νομιζω οτι μπορω να αλλαξω την Ελλαδα με τον Μελισσανιδη και τον Λαυρεντιαδη... mike[που θεωρει την ανανεωση αριστερη κινηση προς τα εμπρος ,απεναντι στον συντηρητικο ολοκληρωτισμο των συριζαιων και του ΚΚΕ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. βζζζ.....
    βρε παιδιά τι τσακωμός είναι αυτός;....βζζζζζζζζ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εγώ mike είμαι αθεράπευτα με την δημοκρατία.
    Εντάξει κάτι μου λέει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάτι μου λέει και το Μελισανίδης και ο Λαυρεντιάδης, αλλά δεν αντικαθιστούν την αξία της και την ικανότητά της να δίνει λύσεις.
    Η Δημοκρατία έτσι είναι mike. Το πεδίο άσκησης της πραγματικής κοινωνικής σύγκρουσης. Εκεί μέσα γίνεται το σκληρώτερο παιχνίδι. Παίζουν έντιμοι κατά ανέντιμων ή και άλλων έντιμων, παίζουν τάξεις εναντίον τάξεων, παίζουν απατεώνες, παίζουν λαμόγια και αφελείς σαν εσένα αιθεροβάμονες, επιστήμονες και καταφερτζήδες, λαικιστές και εκσυγχρονιστές, γκόμενες καινοικοκυρές, εργάτες αγρότες και φοιτητές.
    Αυτό είναι η Δημοκρατία. Οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία, όπως η γνήσια, η πραγματική, η αριστερή, η σοσιαλιστική κλπ είναι απλώς μπούρδες.
    Στο τραπέζι του ΛΚ εγώ έβλεπα ακριβώς αυτή την δημοκρατία, ευτών που θέλουν να συστρατευθούν είτε από αγαθή διάθεση , είτε από επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε από διάθεση εξουσίας.
    Ο ΛΚ καταλαβαίνει ακόμη πολύ καλά όπως φαίνεται τι θέλει.

    Οσον αφορά το ΤΤ, όχι ότι δεν είναι σημαντικό εργαλείο, αλλά εγώ δεν πιστεύω, ότι αρκεί.
    Να μη σου πώ ότι η προσπάθεια για αντιγραφή του NEW DEAL, δείχνουν να μην καταλαβαίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα, πόσο ειδική και πόσο αγιάτρετη είναι η κρίση.
    Είμαστε μια χώρα που δεν μπορεί να λειτουργήσει.
    Οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν εδώ και πολλά χρόνια στην εργασία, που μπορεί να παράξει προιόντα ανταγωνιστικά, δεν πιστεύουν ότι με την εργασία μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.
    Οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να βρούν ένα πρόσχημα "επασχόλησης" με μόνο σκοπό να ασχολούνται για να πληρώνονται.
    Μου θυμίζει το σοβιετικής εποχής σλόγκαν. Εμείς κάναμε πως δουλεύαμε και αυτοί κάναν πως μας πληρώναν, λίγο πρίν εξελιχθεί η πληρωμή στο σοβιετικό ανάλογο.

    Θα γίνει κι αυτό.
    Η χώρα αυτή "παίζει μπάσκετ" με παίκτες που ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο.
    Δεν είναι λοιπόν η περίπτωση της Ολυμπιακής χθές του ΤΤ σήμερα του χί ή του ψί αύριο, το πρόβλημα. Ολα θα γίνουν.
    Ο νόμος του Μέρφυ , είναι ο μόνος νόμος μαζί μ'αυτόν του Νεύτωνα που ισχύουν πλέον σ'αυτή την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. δηλαδη ρυθμιζεται η αγορα χωρις δημισιο πυλωνα? τινι τροπο?[εγω ο αφελης].Δηλαδη φταινε μονο οι εργαζομενοι αυτου του τοπου? η μηπως μπερδευουμε την εργατικη αριστοκρατια του δημοσιου ,με τους φουκαραδες του ιδιωτικου τομεα που με ερευνα της ιδιας της Ε.Ε. εργαζονται περισσοτερο απ'ολους τους αλλους Ευρωπαιους? Εν κατακλειδει, ο Λεωνιδας δεν χρειαζεται αγιοποιηση επειδη ξαναθυμηθηκε την ΕΑΔΕ μετα απο 35 χρονια,εμεις η θα συντριψουμε τον νεοφ/σμο ως οικον.και κοινωνικο μοντελο,η θα βουλιαξουμε κοινωνικα ,οικονομικα πολιτικα και οικολογικα.Τοτε ο μεσοπολεμος θα φανταζει παιδικη χαρα σε αυτο που θα ερθει.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ποιόν Δημόσιο Πυλώνα mikeq
    Το ΤΤ;
    Μα το πρόβλημα που έχει η χώρα είναι ότι δεν έχει κάν Δημόσιο. Εχει πρόβλημα ελλειμάτων και υπερχρέωσης.
    Αυτές οι φαντασιώσεις, του Αλαβάνου, αλλά όχι μόνο, για την συγκρότηση ενός Δημόσιου Πυλώνα, με την ΕΤΕ, το ΤΤ και την Αγροτική Τράπεζα, έχουν κάνει μεγάλο κακό στην κοινή λογική που πρώτα απ'όλα πρέπει να έχουμε οι Αριστεροί.
    Αυτή η υπόθεση του Δημόσιου Πυλώνα, είναι η Νέα Συνομωσιολογία, που έχει κατα καιρούς να φτιάχνει η Αριστερά.
    Νομίζει ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα διαταγών σε τρείς τράπεζες για να αποτελέσουν τον οδηγό στην κατεύθυνση της πιστωτικής λειτουργίας τους.

    Δεν διδαχθήκαμε ούτε από το αποτέλεσμα που είχε η αναγκελία φορολόγησης των καταθέσεων. Πέντε δίς φύγαν την ίδια μέρα εκτός Ελλάδας.
    Αν κρατικοποιηθεί η ΕΤΕ, απλά την άλλη μέρα οι καταθέσεις θα πάνε κάπου αλλού, όπου τα επιτόκια θα είναι καλύτερα και οι κίνδυνοι από την διαχείριση λιγώτεροι.

    Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας έχει μόνο μία λύση. Την λύση του Ευρωπαικού Δρόμου.
    Ολα τα άλλα είναι παιδικές φαντασιώσεις.
    Και γώ ξέρω να μιλάω για αυτοδιαχειρίσεις, για Νιού Ντήλ και άλλες τέτοιες ή και ριζοσπαστικώτερες υποθέσεις. Ολοι μας ξέρουμε, αλλά το πρόβλημά μας δεν φαντάζομαι να είναι ποιόν θα θεωρήσει ο τάδε "αριστερομέτρης" περισσότερο Αριστερό, αλλά αν αυτά τα πράγματα είναι λογικά και σοβαρά.

    Η κυβέρνηση αυτή, κάνει λάθη συνεχώς και μείς οι αριστεροί αντί να δούμε σ'αυτά τα λάθη της , ότι δεν είναι η κυβέρνηση του "γνωστού ΠΑΣΟΚ" του νεοφιλελυθερισμού, αντί να δούμε την προσπάθειά της να είναι διαφορετική, να προσπαθεί, διαπιστώνουμε ότι δεν δεν είχε πρόγραμμα.
    Μα αν ήταν ο φορέας του νεοφιλελευθερισμού, θα είχε πρόγραμμα και δεν θα έκανε λάθη.

    Εγώ είχα περισσότερες αμφιβολίες πρίν κάνει τα λάθη, για τις προθέσεις της. Τώρα την βλέπω, όπως φαντάζομαι και ο ΛΚ , με περισσότερη συμπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Kaλα,η ΕΤΕ πριν 8 χρονια ηταν κατ'ουσιαν κρατικη και ηταν η ισχυροτερη και ο οδηγος του ΧΑΑ παντα.Γιατι δεν εφυγαν οι καταθεσεις? Ο Ομπαμα ποσες κρατικοποιησε?Αν δεν επενδυσει το κρατος στην υφεση,τοτε ποιος οι ραντιερηδες?Ευρωπαικος δρομος ειναι ο κορσες του 3% ? ειναι η απολυτη παγιδα για να μην βγουμε ποτε απο την κριση. Τα του Αλαβανου τα προσπερνω.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μη δουλευόμαστε τώρα mike
    Φαντάζομαι, ότι όταν μιλάς για κρατική ΕΤΕ, δεν εννοείς , ότι το κράτος έχει την πλειοψηφία, αλλά ότι κανονίζει το που θα επενδύσει η τράπεζα, με όρους που δεν θα συναρτώνται με την κερδοφορία της, αλλά θα εξυπηρετούν πολιτικές κατευθύνσεις.

    Εκτός και ισχυρίζεσαι ότι πρίν 8 χρόνια, δεν είχαμε κρίση επειδή η ΕΤΕ ήταν κρατική;

    Ξέχασες ότι τότε ακριβώς με όχημα της ΕΤΕ γινόταν το πάρτυ του Χρηματιστηρίου που εγκλώβισε και ακτέστρεψε την πλειοψηφία των μικρομεσαίων;

    Τί ήταν η ΕΤΕ;

    Μαγαζί του Καρατζά, που έπαιζε με τις Γενικές Αποθήκες, με όλον εκείνο τον εσμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ζάχαρη, στην Αγροτική, κλπ.

    Οχι mike δεν πιστεύω στον ρόλο του κρατικοποιημένου τραπεζικού συστήματος, στην εποχή μας.

    Ή θα αναγγελθούν πολιτικές ανάπτυξης που θα αξίζει να επενδυθούν και να υποστηριχθούν από τις τράπεζες ή αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να καταβαραθρώσουμε και τις τράπεζες.

    Προτιμώ μικρά λογικά βήματα και αν είναι αριστερά αλλά και λογικά, ακόμη καλύτερα.

    Δεν τα έχω δεί ακόμη. Μέχρι στιγμής βλέπω υποθέσεις ημιμαθών. Αντιγραφές γενικών γραμμών από άλλες εποχές.

    Ακόμη και η αίσθηση της κρίσης για την αριστερά είναι στην περιοχή της "κομπίνας". Μια ανάλυση που να την προσδιορίζει συγκεκριμένα με την κλασσική μαρξική παράδοση, δεν έχω δεί.
    Εγκαλεί τον Παπανδρέου επειδή έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά, εννοώντας με σαφήνεια ότι θα τα βρεί από την φοροδιαφυγή και μόλις πάει να τα βρεί εκεί που είχε πεί, ακούει τον Τσίπρα να του λέει ότι δεν τα βρήκε και καταφεύγει στην φορολόγηση και ότι δήθεν αλλάζει τα υπεσχημένα.

    Μα αυτό ακριβώς έλεγε ο άνθρωπος.
    Δεν μπορώ άλλο έχω συγχισθεί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Aγαπητε συντροφε 4 απλες ερωτησεις εκανα και δεν μου απαντησες.Τους Τσιπραιους κλπ.τους εχω προσπερασει προ πολλου.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δεν κατάλαβα πως δεν σου απάντησα;

    1. Kaλα,η ΕΤΕ πριν 8 χρονια ηταν κατ'ουσιαν κρατικη και ηταν η ισχυροτερη και ο οδηγος του ΧΑΑ παντα.Γιατι δεν εφυγαν οι καταθεσεις?

    1α. Σου απάντησα γιατί δεν έφυγαν. Επειδή λειτουργούσε σαν ιδιωτική και όχι κατόπιν πολιτικών εντολών, που ζητάει η αριστερά με την επανακρατικοποίηση.
    --------

    2.Ο Ομπαμα ποσες κρατικοποιησε?
    2α. Αρκετές, αλλά όπως βλέπεις ζητάει τα λεφτά που έδοσε για να τις διασώσει, πίσω
    --------
    3.Αν δεν επενδυσει το κρατος στην υφεση,τοτε ποιος οι ραντιερηδες?

    3α. Για να επενδύσει , πρέπει να έχει λεφτά. Το κράτος μπορεί να έχει λεφτά μόνο από την φορολογία κατ'ουσίαν. Οι κρατικές επιχειρήσεις, λίγα προσφέρουν, ακόμη και όταν είναι κερδοφόρες. Στην περίπτωσή μας, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, κλπ όχι μόνο δεν δίνουν, αλλά ζητάνε χρήματα για να διασωθούν.
    Κακά τα ψέματα. Δύο δρόμοι υπάρχουν. α. Να πιαστεί η μαύρη οικονομία και για να συμβεί αυτό, μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Ηλεκτρονικές κάρτες συναλλαγών ακόμη και για τσιγάρα από το περίπτερο. Να κρυφτεί απολύτως το χρήμα, να μην έχει καμμία πέραση και
    β. Αν δεν πετύχει το παραπάνω, τότε η φανερή οικονομία να αλλάξει μοντέλο και να γίνει σούπερ ανταγωνιστική. Κάτι σαν αυτό που ο Παπανδρέου λέει πράσινη οικονομία και το οποίο εγώ πιστεύω ότι καλό είναι να το λέει αλλά να μη το κάνει τουλάχιστον τώρα, διότι φοβάμαι ότι θα είναι άλλη μια άσκοπη σπατάλη.
    --------
    4.Ευρωπαικος δρομος ειναι ο κορσες του 3% ? ειναι η απολυτη παγιδα για να μην βγουμε ποτε απο την κριση.

    4α. Δεν συμφωνώ. Ο ευρωπαικός δρόμος είναι να βρούμε μια ακρούλα σε μια μηχανή που περπατάει. Ο κορσές του 3% είναι κορσές της μαύρης οικονομίας. Δεν αφορά εμάς. Αν συλαμβάνονταν η μαύρη οικονομία που ελέγχει τα πάντα σχεδόμ, από ρούχα, μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι γάλα, λαχανικά, στάρια και κρέας από τα βαλκάνια, πετρέλαια ασφαλώς, αυθαίρετα και δεν θυμάμαι να έχει μείναι απέξω κάτι άλλο, τότε το 3% θα ήταν ψευδοπρόβλημα και το κράτος θα είχε δυνατότητα επένδυσης στην ύφεση.
    Επι τέλους πρέπει κάποτε η Αριστερά θα πρέπει να πάρει θέση και να κόψει μαχαίρι τις σχέσεις συγκάληψης που και αυτή δεν ενοχλεί, επειδή θα θιγούν συγκεκριμένες κατηγορίες, ευνοουμένων από την μαύρη οικονομία εργαζομένων.
    --------
    5.Τα του Αλαβανου τα προσπερνω.mike
    5α.Εντάξει δεν σου τα απέδοσα, απλά ρητορικό ερώτημα έκανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. mike
    διάβασε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στα ΝΕΑ

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4555553

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU