Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ελπίδες για επανεκκίνηση του Συνασπισμού

μετά την αριστερίστικη παρένθεση


Η σχεδόν ομόφωνη (πλην Κουράκη) στήριξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στον Φ. Κουβέλη έναντι της ανταρσ(ύ)ας των 23 διορισμένων του ΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την επαναφορά αριστερού ρεύματος και ανανεωτικής πτέρυγας στο αρχικό συμβόλαιο συνύπαρξης των δύο ιστορικών ρευμάτων της αριστεράς μέσα στον Συνασπισμό.
Ταυτόχρονα ενισχύει την περιθωριοποίηση των νεοσταλινικών εντός ΣΥΝ, καθώς η στήριξή τους στην ανταρσ(ύ)α των αριστεριστών τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα μέσα στο κόμμα και έχει προκαλέσει την αμηχανία και του ίδιου του προέδρου που μέχρι πρότινος τους κάλυπτε τα νώτα.

Σίγουρα η συνύπαρξη αυτή δεν ήταν πάντα προωθητική, ιδιαίτερα μετά την περιώνυμη αριστερή στροφή του κόμματος, και οι ισορροπίες ήταν συχνά παραλυτικές εξ αιτίας της λειτουργίας των τάσεων ως μηχανισμών. Ας ελπίσουμε ότι σε μια πιθανή επανεκκίνηση του Συνασπισμού, οι αδυναμίες αυτές θα αντιμετωπισθούν...
Αλλιώς, το κοινό εγχείρημα που ήδη είναι στα όριά του θα καταρρεύσει οριστικά.

Στο μεταξύ, καλό είναι που ρεύμα και πτέρυγα άκουσαν την βάση, έστω και στο παραπέντε και αποσόβησαν την διάλυση και λεηλασία του ΣΥΝ από κάποιους "συμμάχους" του...

17 σχόλια:

  1. Φίλε Γιώργο,


    Για να τα λέμε όλα, ανεξάρτητα από τις δικές σου προσωπικές απόψεις επ' αυτού που θα θίξουμε και τις οποίες δεν τις ξέρουμε βέβαια, ο Κουβέλης πρέπει να έχει έστω και να προφέρει το όνομα του Μαρξ από την εποχή του ενιαίου ΚΚΕεσ. Δηλαδή από την εποχή που πηγαίναμε στον παιδικό σταθμό!

    Με αυτή την έννοια, η εικόνα του ποστ είναι απολύτως παραπλανητική.

    Τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια και αναφέρεις ονόματα (Κουράκης)γιατί δεν αναφέρεις ότι και ο Δρίτσας και ο Μουλόπουλος δεν ψήφισαν κατά του Κουβέλη. Οσο για το συμπέρασμα που έβγαλες πολύ μα πολύ γρήγορα θα διαψευστείς, ίσως τις επόμενες δύο ημέρες. Η συμφωνία που εύχεσαι δεν υπάρχει, ευτυχώς, και έρχονται δυσάρεστες (για σένα) εκπλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε Γιώργο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επανεκίνησης. Ο redteam έχει δίκιο. Ποιο ρεύμα; Το μισό ονειρεύεται ακόμα νέα Δεκεμβριανά, όπως και ο redteam. Ας τους. Η μόνη ελπίδα είναι μπας και καταλάβουν στην Α.Π. ότι όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει από το μόρφωμα που λεγεται ΣΥΝ/Συριζα τόσο καλύτερα.

    Κάθε μέρα που περνάει και μεγαλώνει η απογοήτευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάκη, γνωρίζω ότι η "γραμμή" του ρεύματος είναι να σπάσει η διαδικασία συγκρότησης οργανώσεων συ(ριζα) ανταγωνιστικών του ΣΥΝ και "ερμηνεύουν" τις αποφάσεις της πανελλαδικής αλλιώς.

    Δεν παίρνουν κάρτα και δεν δέχονται την αυτοπρόσωπη εγγραφή μελών των συνιστωσών ούτε το ενιαίο μητρώο. Και λένε ανοιχτά ότι κάποιοι θέλουν να διασπάσουν τον ΣΥΝ. Τόχω ζήσει...

    Τώρα εάν το ρεύμα έχει διασπαστεί και δεν είναι ένα πράγμα πια, τι να πω;
    Ας πάει και το παλιάμπελο...

    Κατά τα άλλα ξέρεις την άποψή μου: η μόνη αληθινά προωθητική κίνηση, την οποία θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, είναι η αυτονόμηση της ανανεωτικής αριστεράς και η παραγωγή πολιτικής.
    Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς δενμ υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον ΣΥΝ. Μπορεί η ΚΟ να στηρίζει Κουβέλη, τα στελέχη του ρεύματος όμως όπως και ο πρόεδρος δεν βρήκαν μιση κουβέντα να πουν για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή ο Παπαδημούλης είπε ψέματα ότι "και οι δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο στο είχα πει πριν από μέρες, το κλίμα αλλάζει. Συμβιβασμούς βλέπω. Θα σημάνει αυτό και μια έξοδο προς τις μάζες; θα ακούσουμε καμιά θέση, θα κουνηθεί τίποτα;
    Σήμερα άκουσα από φίλο και ψηφοφόρο του ΣΥΝ:
    "καλά το κόσμο που τους ψήφισε και τους έσωσε δεν τον σέβονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μιας και γίνονται μπλόκα αγρτών και φυσικά ως ΣΥΝ-ΡΙΖΑ είμαστε μαζί τους μια μικρή πληροφορία. Τα Πακιστάνια στην Άρτα πληρώνονται 30 Ε για να μαζέψουν το καθένα 1 τόνο πορτοκάλια. Σε ποια μπλόκα θα είναι τα αφεντικά τους να πάω να στηθώ και γω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και επειδή φόρτωσα, ανέβασα κάτι σχετικό στο μπλογκάκι μου έτσι για να ανάψουν τα αίματα.
    Τίτλος:"Γίνετε αν θέλετε δεξιοί μη γίνετε έτσι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oi δυσαρεστες εκπληξεις του γνωστου ρεντ τημ,γιατι μου ακουγονται ευχαριστες και ανακουφιστικες?mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. η αναλυση του Γιωργου ειναι σωστη.Μακαρι το αρ.ρευμα να αφυπνιστει και να συννενοηθει με την αν.πτερυγα για τη σωτηρια του ΣΥΝ απο τον αριστερισμο.Ακουσα οτι το απογευμα εγινε συναντηση αντιπροσωπειων της πτερυγας με το ρευμα.Για να δουμε...Κρισιμο τεστ για το αρ.ρευμα ειναι αν θα αντισταθει μεχρι τελους στο σχεδιο Τσιπρα για εκτακτο συνεδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ απορώ πόθεν αντλείς το συμπέρασμα ότι οι νεοσταλινικοί μαχαλόμαγκες (τύπου Καρίτζη, Κορωνάκη και σία) έχουν "εκτεθεί ανεπανόρθωτα" και άρα έχουν περιθωριοποιηθεί.

    Παρόμοιοι ευσεβείς πόθοι -δυστυχώς- είχαν προκύψει και αμέσως μετά τις εκλογές (που έδειξαν να γέρνουν την παλάντζα προς την κατεύθυνση της έστω και κατ' ανάγκην συνεννόησης μεταξύ Τσίπρα και ΑΠ), αλλά φευ, δεν επιβεβαιώθηκαν. Και παρέμειναν ευσεβείς πόθοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευσεβείς πόθοι, ναι αλλά και κάποιες αμυδρές ελπίδες από προσωπική εμπειρία...
    Ίδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Γιώργο,


    Πριν από τις γιορτές, τα σχόλιά μας εδώ ήταν αφορμή για εντάσεις. Εμείς δεν σταθήκαμε εκεί, αλλά αρπάξαμε την ευκαρία που πρόσφεραν τα Χριστούγεννα για να σου στείλουμε ευχές από το μπλογκ μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάναμε για όλους τους μέχρι τώρα συνομιλητές, έστω κι ήταν συνομιλητές της μιας φοράς.

    Μας ανταπέδωσες τις ευχές και θεωρήσαμε ότι κι εσύ από τη μεριά σου προσπέρασες όσα προσπεράσαμε. Όμως:

    Σου στείλαμε χθες ένα απόλυτα πολιτικό σχόλιο, σαφές και συγκεκριμένο.

    Μας απάντησες δια της σιωπής.

    Εκτιμάς ότι τέτοιες συμπεριφορές προάγουν την πολιτική γραμμή της ΑΠ και γενικότερα την υπόθεση της Αριστεράς;

    Και -δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε το ερώτημα:

    Εκτιμάς ότι την ίδια συμπεριφορά θα επεδείκνυε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @LeftG700,
    1. Δεν απαντώ για λογαριασμό ούτε του Μιχάλη ούτε του Φώτη
    2. Δεν ανήκω στην ΑΠ αλλά στην ανανεωτική αριστερά - εάν αποφασίσουν (οι της ΑΠ) να συγκροτήσουνν αυτόνομο φορέα της ΑΑ μαζί με τις άλλες κινήσεις και ανένταχτους τότε με χαρά θα συνεισφέρω.
    Για την ώρα συμφωνώ σε πάρα πολλά μαζί τους αν και προέρχομαι από την άλλη πλευρά, όμως δεν είμαι μέλος για να απολογούμαι για κάθε τους ενέργεια - άλλωστε συχνά τους κάνω κριτική για ανεπάρκειες ή για την άρνησή τους για συνέδριο...
    Προφανώς όμως βολεύει καλύτερα να τσουβαλιάζουμε τους ανθρώπους κάπου παρά να ακούμε ανεξάρτητες φωνές...

    Γιατί σας τα λέω αυτά; Γιατί είναι παράδοση στην ανανεωτική αριστερά η διαφορετικότητα και ο διάλογος και η συναίνεση στην δράση, πράγμα που δεν το βρίσκεις στους ψευδεπίγραφους διαλόγους των κομματικών σωμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στην ΑΑ ξαναένοιωσα αριστερός
    Και μην ανησυχείτε: έχω κάνει και αριστεριστής στα νιάτα μου και καταλαβαίνω πολύ καλά που πάει το πράγμα με τον ΡΙΖΑ αφού ο αριστερισμός είναι αρρώστια και μάλιστα πολύ σοβαρή και αθεράπευτη: δεν είναι τυχαίο πχ ότι ο Χρ. Μπίστης τριάντα χρόνια μετά την διάλυση του ΕΚΚΕ περιφέρει τον τίτλο του σε συνεργασίες ανταρσύας. Ίδιοι είναι και οι Νταβανέλοι, Ρούντηδες και λοιποί γεροσταλίνες που το πολύ που επιθυμούν είναι να βγάλουν καμιά γκόμενα από την νεολαία και να συνεχίσουν να μην δουλεύουν όσοι το έχουν καταφέρει έως τώρα.
    Αυτή είναι η πολιτική μου ανάλυση...
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναρωτιέμαι αν θυμάται κανείς από σας ότι η έστω δημοσκοπική εκτίναξη του Συνασπισμού έγινε μετά τη συμπόρευση μ'αυτούς που αποκαλείτε αριστεριστές.Τι ακριβώς ζητάτε; Επιστροφή στο ένδοξο παρελθόν του 3% και του 1,5%; Για να πετύχουμε τι με ένα κόμμα στα όρια της επιβίωσης;Να εξασφαλίσει ο Κουβέλης μερικές θητείες ακόμη; Μπορεί αυτό να είναι το όραμα αριστερών ανθρώπων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η «δημοσκοπική εκτίναξη του Συνασπισμού» στο 17 και, πιο κοντά στις εκλογές στο 12% , ήταν τεράστια απάτη. Όποιος/α την επικαλείται τη συντηρεί για να εκβιάσει, επιτείνοντας τη σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU