Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δυστυχώς, δεν επτωχεύσαμεν


Του Κώστα Βεργόπουλου*

Το δημόσιο χρέος απέβη θέμα ανησυχίας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες.
Συμβάλλουν σε αυτό παράγοντες με κάθε προέλευση και κίνητρο, με νόμιμες ή και ανομολόγητες επιδιώξεις, αλλά οπωσδήποτε χωρίς τεκμηρίωση, ώστε ο ορυμαγδός στο ζήτημα του ελληνικού χρέους να αποβαίνει δυσανάλογος σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα.

Το φάντασμα της ελληνικής πτώχευσης επισείεται σήμερα από τις πιο απροσδόκητες πλευρές: δεν είναι μόνον οι πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου, που εύλογα ή παράλογα ανησυχούν, δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται υπό πίεση, δεν είναι μόνον η Ευρώπη, που αξιώνει άμεση και ολοσχερή συμμόρφωση της χώρας, δεν είναι μόνον ο πολιτικός χώρος, που πρόσφατα αποπέμφθηκε της εξουσίας και φλέγεται ν' αποδείξει πλάνη της λαϊκής ετυμηγορίας.
Είναι ακόμη η κυβερνητική πλευρά, που φαντάζεται ότι, διογκώνοντας το βάρος του προβλήματος, αφ' ενός μεγιστοποιεί την κατηγορία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αφ' ετέρου προετοιμάζει την κοινή γνώμη για ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, με ευθύνη των προκατόχων της, έστω και αν έτσι κινδυνεύει ν' απεμπολήσει τις προεκλογικές επαγγελίες με τις οποίες έφτασε στην εξουσία.
Κι ακόμη, είναι κάποιο τμήμα της εληνικής Αριστεράς, που, συγχέοντας τη φαντασίωση με την πραγματικότητα, θεωρεί ότι όσο επιδεινώνεται η οικονομία της χώρας τόσο περισσότερο αυτή πολιτικά δικαιώνεται.
Το ενδεχόμενο πτώχευσης διακινείται από όλες σχεδόν τις πολιτικές παρατάξεις και το σύνολο των οικονομικών συντελεστών, ακόμη και λόγω απλής κερδοσκοπικής διάθεσης.

Με τη φράση «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν», ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ανήγγειλε την οδυνηρή επιλογή του Δεκεμβρίου 1893, με συνέπειες τον καταστροφικό πόλεμο του 1897 και την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην ελληνική οικονομία.
Με τη φράση «τελικώς, επτωχεύσαμεν», ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος την απόφαση του Μαΐου 1932, αφού προηγουμένως είχε αντισταθεί επί εννεάμηνο στις συντριπτικές πιέσεις που απέρρεαν από τη βρετανική πτώχευση του Σεπτεμβρίου 1931.
Για τον σημερινό Ελληνα πρωθυπουργό, εάν λάβουμε υπόψη τα αντικειμενικά δεδομένα, θα μπορούσε να ισχύει η φράση «δυστυχώς, δεν επτωχεύσαμεν».
Η πτώχευση θα ήταν κι αυτή μια κάποια λύση...
Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι παύση πληρωμών με μονομερή απόφαση της χώρας δεν πείθει, τόσο περισσότερο όσο η οικονομική αφερεγγυότητα παραμένει υποθετική.

Η ελληνική παθογένεια έχει πλέον ξεπεράσει όλα τα όρια: η διαπλοκή και διαφθορά, η φοροδιαφυγή μεγάλης εκτάσεως των υψηλών εισοδημάτων, η παραοικονομία και συναλλαγή. Αυτονόητο, ότι τα νοσηρά φαινόμενα πρέπει να παταχθούν άμεσα από τη ρίζα τους.
Ομως, αυτή η θεραπευτική αγωγή μικρή μόνο σχέση έχει με τα επείγοντα προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει: χρέος, αναπτυξιακό έλλειμμα, συρρίκνωση αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

Με την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση, οι ελληνικές διαρθρωτικές στρεβλώσεις δεν οξύνθηκαν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι με διαφορετικό ο καθείς υπολογισμό, αλλ' αποδυναμώθηκαν.
Οι παροιμιώδεις ελληνικές υπερκαταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,6% το 2009.
Ομοίως, η λεγόμενη εισαγωγική διείσδυση στη χώρα μας υποχώρησε κατά 19%, με παράλληλη στροφή της εσωτερικής ζήτησης προς εγχώρια αγαθά.
Οσον αφορά το καθοριστικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με το εξωτερικό, ενώ εμφανίζεται αυξημένο σε δολάρια, στην πραγματικότητα, εάν υπολογιστεί σε ευρώ, μειώθηκε κατά 34%, σύμφωνα με την εξαμηνιαία Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εάν το εξωτερικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ επεκτάθηκε σε -11%, αυτό οφείλεται όχι στην αύξηση του ελλείμματος, αλλά στην κάμψη του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ορισμό της οικονομικής κρίσης, η επιβράδυνση ξεκινά με την ανασφάλεια των καταναλωτών, πράγμα που συνεπάγεται περικοπή καταναλωτικών δαπανών και διόγκωση της αποταμίευσης.
Στην Ελλάδα, η παθογένεια οξυνόταν με την επέκταση του καταναλωτισμού μέσω πιστωτικής επέκτασης.
Κατά το 2009, το νοσηρό υπόδειγμα παρουσίασε σοβαρή επιβράδυνση, με άμεση συνέπεια ότι οι διαρθρωτικές ανισορροπίες δεν επιδεινώθηκαν, αλλά υποχώρησαν.
Ετσι, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν στο τελευταίο δωδεκάμηνο από 324 εκατομμύρια ευρώ σε 1.064.

Το δημόσιο χρέος, που μέχρι πρόσφατα διογκωνόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό ανώτερο του 8%, κατά το τελευταίο 12μηνο δεν μεταβλήθηκε παρά κατά 1,9%.

Κι ακόμη, επειδή εγείρεται μέγα ζήτημα σχετικά με το υψηλό κόστος του ελληνικού δανεισμού και το spread, δηλαδή την απόσταση αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, αυτό ήταν υψηλότερο καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009, απ' ό,τι στο δεύτερο εξάμηνο που ακολούθησε.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησαν το 2009 με 5,72%, για να καμφθούν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο 5,34%.
Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων παρέμεινε 233 μονάδες βάσης στο πρώτο εξάμηνο, υψηλότερο από όσο είναι και σήμερα.
Οι πληρωμές του ελληνικού κράτους για τοκοχρεολύσια αυξήθηκαν κατά 33% το 2007, κατά 16,5% το 2008, κατά 11% το 2009, δηλαδή δεν επιταχύνθηκαν, αλλά επιβραδύνθηκαν.

Το 98% του δημόσιου χρέους οφείλεται σε ευρώ, δηλαδή στο νόμισμα της οφειλέτριας χώρας και μάλιστα σε αποταμιευτές εσωτερικού και όχι εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή του δεν θέτει πρόβλημα ανεπάρκειας συναλλάγματος, σε αντίθεση με τις περιόδους Τρικούπη και Βενιζέλου, όταν η στενότητα συναλλάγματος έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην κήρυξη πτώχευσης.
Η ελληνική οικονομία πρέπει να εξυγιανθεί, να αναβαπτισθεί, να εξαγνισθεί.
Ομως, ενόσω παραμένει σε καθοδική πορεία και ακινησία, ουδεμία αναδιάρθρωση προχωρεί.
Απαιτούνται πλαστικότητα και δυναμισμός, προκειμένου να ξεπεραστούν οι νοσηρές εστίες. Νέα οικονομική πολιτική, κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική.

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των κυβερνώντων ούτε η απλή ηθικοποίηση των οικονομικών συντελεστών. Οι δηλώσεις γενικού χαρακτήρα, ενόσω δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα, δεν βελτιώνουν, αλλ' υπονομεύουν το κλίμα εμπιστοσύνης, επιτείνουν την αβεβαιότητα, εικοτολογίες και πιέσεις από κάθε πλευρά.

kvergo@gmail.com, *Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

6 σχόλια:

  1. Τι έγινε ρε σύντροφοι; Δεν αναφέρεται στα εσωκομματικά, αλλά στη σκληρή γερμανο-ευρωπαϊκή πραγματικότητα το άρθρο του Βεργόπουλου και δεν υπάρχουν απαντήσεις; Εάν ήταν να απαντήσετε στους "αριστεριστές" του ΣΥΡΙΖΑ, στους "αριστεριστές" του ΣΥΝ που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή σε τίποτα Αλαβάνους που έγιναν "αριστεριστές" στα γεράματά τους, τότε τα σχόλια θα πήγαινα βροχή... Τώρα που το άρθρο μιλά για τη "δημοσιονομική τρομοκρατία" που υφίσταται ο κόσμος για να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί συρρίκνωση του πενιχρού εισοδήματος- με τη βοήθεια και "δείπνων" με οικοδεσπότες βετεράνους της αριστεράς και παριστάμενους στελέχη του ΣΥΝ και Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ- άκρα του τάφου σιωπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί έχεις δίκιο εν μέρει.
    Προσωπικά το διάβασα το άρθρο και σκέφτηκα ότι είναι περίεργο που ο Γιώργος το ανέβασε.

    Ο Βεργόπουλος μιλάει για "φάντασμα της πτώχευσης" και προσπαθεί με επιλεγμένα στοιχεία να το "διασκεδάσει".
    Εμένα δεν με έπεισε.

    Ακόμη και τις προηγούμενες χρεωκοπίες του 1893 και του 1932, "φαντάσματα" φαίνεται ότι τις θεωρεί.

    Δεν νομίζω ότι έχει δίκιο και στις τρείς περιπτώσεις και ελπίζω το τρίτο "φάντασμα" να μη συνοδευθεί από τις "κανονικότητες", είτε του πολέμου του 1897, είτε της Μεταξικής Δικτατορίας.

    Ισως να την γλυτώσουμε επιδή η ΕΕ δεν συμμερίζεται την άποψή του και πλέον υπάρχει και κάνει την διαφορά από τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου χαλκεντερε Ρεντ Τημ! Ισως κανεις δεν σχολιασε το αρθρο ακομα για 3 λογους: οτι δεν προσφερεται για συνοπτικο σχολιασμο, ιδιως απο μη εξπερ στα οικονομικα. Οτι υιοθετει σιωπηρα μια βασικη παραδοχη αυτου που στα νιατα μου λεγαμε θατσερισμος, το rational expectations theory. Οτι το ιδιο το αρθρο δεν ειναι ξεκαθαρο για το τι θεση πρεσβευει αυτος που το εγραψε, καθως υιοθετει και σοσιαλδημοκρατιζουσες αποψεις, τουλαχιστον οπως εχουν εκφραστει για το ιδιο θεμα απο την πτερυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν γνωρίζω τον κύριο Βεργόπουλο ούτε με ενδιαφέρει τι εκπροσωπεί. Αυτό που εισπράτω είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται με υπερβολικό επιτόκιο και τα πληρώνει ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος, που συμβαίνει να είναι και οικτρά μειοψηφία! Και φυσικά από τον ίδιο μλκ ζητάνε τα επιπλέον!

    Επιτέλους να χρεωκοπήσουμε για να μας σώσει ο Πάντζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @kostis,
    επίτηδες το ανέβασα
    Γιατί;

    Γιατί καιρό τώρα, ελλείψει επεξεργασιών και προετοιμασίας δεχόμαστε σαν θέσφατα, αστήριχτες και αυθαίρετες θέσεις είτε του Κ.Βεργόπουλου είτε του Γ.Δραγασάκη και νομίζουμε ότι έχουμε και άποψη.

    Λόγω της δυσκολίας γνώσης των οικονομικών αφήνουμε το θέμα σε "ειδικούς" πράγμα που είναι λάθος.

    Δεν είναι δύσκολο να ελεχθούν οι απόψεις αυτές - είναι φως φανάρι ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς...

    Τα γεγονότα υπάρχουν , όπως λέει κι ο φίλος μας KOUPAKIA, και δεν διασκεδάζονται με διαψεύσεις και καθησυχασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλεος....
    Κρίμα γιά τον Κ.Β.
    Μας παρουσιάζει στοιχεία του 2009, για να επιχειρηματολογήσει ότι η κρίση δεν ανέδειξε τα δομικά προβλήματά μας αλλά τα υποβάθμισε(!!!)
    Βέβαια, όταν πάγωσε η αγορά και η εσωτερική ζήτηση (πάνω από το 60% του ΑΕΠ), μειώθηκαν οι εισαγωγές(που είναι η βασική μορφή που εμφανίζεται η κατανάλωση, τροφοδοτούμενη από δανεισμό) πιό πολύ από τις (ελάχιστες ετσι και αλλιώς) εξαγωγές και άρα μειώθηκε το ισοζύγιο πληρωμών. 'Αρα δεν υπάρχει θέμα ισοζυγίου πληρωμών. Ράβδος εν γωνία , άρα βρέχει.
    Το 98% του δανεισμού είναι σε ευρώ. Φοβερή παρατήρηση, αφού η δραχμούλα αντικαταστάθηκε από το εύρώ εδώ και χρόνια.Το μόνο σωστό ότι η κρίση χρεωκοπίας δεν αφορά συναλλαγματικά ζητήματα (λόγω ένταξης σε ευρώ). Όσο γιά τα spreads, σύγκριση με τον απρίλιο του 2009, όταν διεθνώς ήταν στο κόκκινο λόγω κορύφωσης της διεθνούς κρίσης(!).
    Δεν συνεχίζω άλλο... Άν αυτή είναι η αριστερή προσέγγιση στην κρίση, τότε....την αριστερά μου μέσα!!!.
    Έχει σκεφτεί η αριοστερά αυτή τι σημαίνει χρεοκοπία και ποιές τάξεις θα πλήξει; έχει σκεφτεί ότι το χρέος έχει σαφή ταξική χροιά;
    Αμαν πιά η τύφλωση.Δεν είναι άγνοια φίλοι μου, τύφλωση είναι. Ιδεολογίζουσα κια γι΄αυτό παραλογιζόμενη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU