Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ο ανομολόγητος στόχος του Συνεδρίου





του Μιχάλη Σαμπατακάκη*

Ανήκω σε αυτούς που λένε καθαρά την άποψή τους, χωρίς προσποιήσεις.

Είτε είμαι με ένα φίλο συνομιλητή, είτε είμαι στο βήμα της ΚΠΕ, είτε γράφω άρθρο, λέω αυτό που ακριβώς σκέφτομαι.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, άλλωστε δεν μ΄ ενδιαφέρει, αλλά συχνά «βάζω πάνω στο τραπέζι» αυτό που συζητιέται στα τραπεζάκια.

Ποιό είναι λοιπόν το ζήτημα με το Συνέδριο, χωρίς «φρου-φρου και αρώματα»: Ο Πρόεδρος θέλει να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Π.Γ. και την ΚΠΕ υπέρ του.

Στο χώρο της Ανανεωτικής Πτέρυγας ευνοεί τη δημιουργία νέας τάσης φιλικής προς αυτόν.

Στο χώρο του Αριστερού Ρεύματος δεν τον παίρνει να κάνει διάσπαση (ή δεν βρίσκει πρόθυμους γι΄αυτήν), αλλά θα προωθήσει πρόσωπα που θα συναποτελούν ομάδα φιλική προς αυτόν.

Και με τις δυό αυτές ομάδες, θα φτιάξει το προεδρικό μπλοκ στην Π.Γ. και την ΚΠΕ.

Για να τα καταφέρει όλα αυτά, γιατί όλοι αυτοί πρέπει να ψηφιστούνε, χαϊδεύει τη βάση του κόμματος και τους λέει «εσείς θα αποφασίσετε για όλα».

Γιατί όμως ενδιαφέρεται να αλλάξει τους συσχετισμούς;

Όπως είναι γνωστό στο ΣΥΝ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δύο πολιτικές πλατφόρμες, αυτή της πλειοψηφίας που έχει υπερισχύσει στο Συνέδριο και αυτή της μειοψηφίας.

Πίστευα και πιστεύω ότι στην Αριστερά, αλλά ίσως και γενικότερα, το πρωτεύον είναι η πολιτική και όχι η νομή της εσωκομματικής μικροεξουσίας.

Έχει, λοιπόν, ο Πρόεδρος κάποια νέα πολιτική πλατφόρμα, πέρα από αυτές που ξέρουμε στον ΣΥΝ, την οποία δεν μπορεί να περάσει στην Π.Γ. και την ΚΠΕ, και γι΄αυτό επιδιώκει εκλογή νέων οργάνων; Δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο, δεν έχω ακούσει κάποια νέα πολιτική πλατφόρμα από τον Πρόεδρο.

Γι αυτό άλλωστε έχουμε και μικρότερη παρουσία του ΣΥΝ στην κεντρική πολιτική σκηνή και στον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας στη χώρα μας. Λόγω απουσίας πειστικών ιδεών. Γιατί αν ο Πρόεδρος είχε ισχυρή παρουσία μέσω της πολιτικής, δεν θα χρειαζόταν συνέδριο και αλλαγή των οργάνων για να κατοχυρώσει το ρόλο του.

Άρα το μόνο που απομένει από όλη αυτή την ιστορία του Συνεδρίου, είναι η προσπάθεια του Προέδρου για ενίσχυση της εσωκομματικής μικροεξουσίας του.

Το ναι στο Συνέδριο είναι συμπόρευση με αυτή τη στόχευση του Προέδρου. Όλα τα άλλα είναι «φρου-φρου και αρώματα».

Και γιατί θέλει να ενισχύσει την εξουσία του στον ΣΥΝ ο Αλέξης; Για να αντιμετωπίσει τον «μεγάλο αντίπαλο» στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο. Πρόκειται για μάχη με φαντάσματα, που κατατρέχουν όμως τον Αλέξη.

Ο Αλέκος έχει καεί στην κοινωνία. Παίζει με μικροομάδες, υποδυόμενος ένα ρόλο καρικατούρα Αλέκας, αφού έχασε το ρόλο καρικατούρα Ανδρέα Παπανδρέου, που έπαιζε νωρίτερα. (Και ελπίζω βέβαια, να μην τα πιστεύει αυτά που λέει, γιατί τον έχω για έξυπνο άνθρωπο).

Και εμείς τι φταίμε για όλα αυτά; Και άσε μας εμάς. Η Αριστερά τί φταίει για όλα αυτά τα παιχνίδια εσωκομματικής μικροεξουσίας, ανάμεσα στον Αλέξη και τον Αλέκο;

Της Αριστεράς της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, στο στίβο των ιδεών και της πολιτικής.

*Ομιλία στην Κ.Π.Ε. ΤΟΥ ΣΥΝ
31/01/2010

Δείτε επίσης:

5 σχόλια:

  1. Το Σαμπατακάκη ποια φαντάσματα τον κυνηγούν;

    Δε το καταλαβαίνω, αφού τα λέει όλα με τ΄ονομά τους τι θέλει με μας που είμαστε με το συνέδριο, επομένως με τον Πρόεδρο όπως λέει επομένως με την μικροεξουσία του Προέδρου; Δηλαδή ο Σαμπατακάκης μας έχει σαν πρόβατα εμάς τη βάση....τουλάχιστον, που μας κάνει ο Τσίπρας ότι θέλει;

    Ενα ερώτημα: Πόσα χρόνια έχει μέλος της ΠΓ και της ΚΠΕ ο Σαμπατακάκης; Αντε καιρός ν΄αλλάξει!

    ΕΛΕΟΣ

    Παριώτης Αθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι τρομερο πως μερικοι ανθρωποι μπορουν να αδικουν τοσο ευκολα τον εαυτό τους.
    Ο Σαμπατακακης στην πρωτη πενταδα
    Ειρηνη Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kontoς ψαλμος και θα δειτε. Ω!περιωνυμη''βαση'',φρουδες ελπιδες στον κορφο σου.Τα αρπακτικα αεργα και πεινασμενα στην γωνια.Ομως ο μεγας ελεφας απο το''ΑΛΦΑ''πηρε φορα. Το μαγαζακι σας αφου το χρωκοπησατε,αφαιρεσατε και τις προστατευτικες μπαρες.Ας προσεχατε... mike[που κατανοει,αλλα δεν συναινει στον καημο σας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν κάποτε παρακολούθησα ως σύνεδρος 2-3 ΣΥΝέδρια, είδα με τα μάτια μου τους μηχανισμούς σε δράση... αν είσαι απλά ακροατής δεν βλέπεις τίποτα!
    Τι ξεπέτα στις ομιλίες των μελών για να μιλήσουν την κατάλληλη στιγμή τα στελέχη (χωρίς εγγραφή καν στον κατάλογο ομιλητών - ακόμα κι όταν γίνεται κλήρωση αυτά μιλούν), τι συνεδριάσεις στα διπλανά δωμάτια (συχνά μαζικότερες της κεντρικής αίθουσας) για αντιμετώπιση της άλλης φράξιας, τι χαρτάκια στους διαδρόμους για να βγουν οι δικοί μας, τι λοβιτούρες στο κοινό ψηφοδέλτιο με τις λίστες για να αποκλειστούν οι εκτός τάσεων, τι εκδηλώσεις χειροκροτητών ή αποδοκιμασιών εντός αιθούσης για δημιουργία κλίματος...
    Γι αυτό, ένα δημοκρατικό συνέδριο χρειάζεται συμφωνία των κυρίων συνιστωσών ότι θα κινηθεί πολιτικά και επάνω σε σαφή θέματα και με εγγύηση των δικαιωμάτων μειοψηφιών και ανεξάρτητων.
    Αυτό δεν υπάρχει τώρα δηλαδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το συνέδριο...
    Και τα μέλη; χωρίς εγγυήσεις τα μέλη δεν θα πλησιάσουν καν τα τεκταινόμενα στο συνέδριο - θα το δείτε!
    Όταν το καλοκαίρι ζητούσαμε έκτακτο ΣΥΝέδριο και μέσα από το σχετικό μπλογκ ζητούσαμε εγγυήσεις ότι θα είναι ένα συνέδριο των μελών - λέγαμε μάλιστα ότι η μόνη χρησιμότητα της ηττημένης ηγεσίας του ΣΥΝ θα ήταν να εγγυηθεί ένα τέτοιο συνέδριο!
    Αλλά οι μηχανισμοί αργούν...
    Οι γραφειοκράτες κοιμούνται...και συνωμοτούν
    Τώρα που τους έπιασε ο πόνος είναι αργά. Τώρα ξέρουμε ότι είναι ένα συνέδριο απόλυτα ελεγχόμενο στο οποίο θα αναμετρηθούν οι μηχανισμοί να αναδιανείμουν την εξουσία και να βρει και ο πρόεδρος κάποια ερείσματα απέναντι στον Αλαβάνο. Ναι, αλλά εμας τι μας ενδιαφέρει όλο αυτό;
    Ακόμα και οι θέσεις προσχηματικές θα είναι για να δικαιολογήσουν τις διαχωριστικές γραμμές...όχι Θέσεις ουσίας και συλλογικής παρέμβασης στην κοινωνία.
    Οπότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για όσους αφελώς πιστεύουν ακόμα τους μηχανισμούς και τις επιτροπές θέσεων και καταστατικών, ένα σας λέω: αυτοί που θα αποκλειστούν από το συνέδριο θα είναι τα μέλη και η όποια ανεξάρτητη φωνή.
    Εδώ θα είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU