Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Καταστρέφοντας βιβλιοπωλεία



Το τελευταίο διάστημα, στο όνομα της επανάστασης (κάποιας τέλος πάντων επανάστασης, αναρχικής, ελευθεριακής, κοινοτιστικής, κομμουνιστικής…), και στο πλαίσιο καταδίωξης της επιχειρηματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, έχουν αρχίσει να πληθύνονται και να διεκδικούν επαναστατικώ δικαίω νομιμοποίηση μια σειρά καινούργιες καταστροφές. Καταστροφές των βιβλιοπωλείων. Των καταστημάτων που εκθέτουν και εμπορεύονται το κατεξοχήν αντικείμενο της γνώσης και της ψυχαγωγίας των πολιτισμένων ανθρώπων, που είναι το βιβλίο.

Οι επιθέσεις και οι επιδρομές αυτού του τύπου, από κουκουλοφόρους τραμπούκους το τελευταίο διάστημα έχουν διευρυνθεί και, πλέον, πραγματοποιούνται ακόμα και σε ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, που σημαίνει ότι κινδυνεύουν και πελάτες και εργαζόμενοι. Οι συνιστώσες του χουλιγκανισμού είτε καταστρέφουν βιτρίνες όπως στο Newstand-Ελευθερουδάκης της Πανεπιστημίου ή στον Ιανό (Σταδίου), είτε απλώς εισβάλλουν και κάνουν πλιάτσικο όπως έκαναν στην Πρωτοπορία (Γραβιάς) και στου Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου).

Μεταξύ άλλων τέτοιου τύπου επιθέσεων και οι εξής:

- Στις 24 Φεβρουαρίου, διαδηλωτές έσπασαν τη βιτρίνα του Newstand-Ελευθερουδάκης στην Πανεπιστημίου 41. Επίσης, έσπασαν τη βιτρίνα του Ιανού στην οδό Σταδίου, έσπασαν την πλαϊνή βιτρίνα του Ελευθερουδάκη στην οδό Πανεπιστημίου 17 και επιδόθηκαν σε πλιάτσικο στον Παπασωτηρίου και στην Πρωτοπορία, ενώ αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να κάνουν το ίδιο και σε άλλα βιβλιοπωλεία του κέντρου.

- Στις 5 Μαρτίου, διαδηλωτές έσπασαν ξανά τις βιτρίνες του Newstand-Ελευθερουδάκης στην Πανεπιστημίου (2η φορά) και του Ιανού στην οδό Σταδίου.

- Στις 11 Μαρτίου έσπασαν ξανά την βιτρίνα του Ιανού.

Έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι στο όνομα της επανάστασης και της επαναστατικής βίας το κέντρο της πρωτεύουσας οδηγείται στην απαξίωση. Οι συνθήκες της ζωής και η ιδιότυπη βία που ασκείται στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες του αθηναϊκού κέντρου οδηγούν συστηματικά στη δημιουργία γκέτο, απομακρύνοντας απ’ αυτό βασικές πολιτιστικές ανθρώπινες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το εμπόριο.

Η επέκταση της βίας εναντίον των βιβλιοπωλείων απλώς αποδεικνύει ότι οι διαδηλωτές που δρουν στο όνομα της επανάστασης έχουν πάψει πλέον να τηρούν ακόμα και τα στοιχειώδη προσχήματα. Επιτιθέμενοι εναντίον των ελάχιστων χώρων όπου κυκλοφορούν ελεύθερα οι ιδέες, κα΄νουν φανερή τη βασική πρόθεσή τους: τη δίωξη (μαζί με την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία του εμπορίου) και αυτής της ελευθερίας του λόγου.

Οι χουλιγκανικές αυτές και βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές είναι ανάγκη να συναντήσουν την καταδίκη όσο το δυνατόν ευρύτερων στρωμάτων του ελληνικού πληθυσμού. Πρωτίστως των ανθρώπων που ασκούν πνευματική εργασία, αλλ’ εν τέλει όλων των ευαίσθητων πολιτών.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνική, την πνευματική, την ηθική κρίση της. Έκφανση αυτών των εκδοχών της κρίσης είναι η συστηματική, καταστροφική, χουλιγκανικής έμπνευσης, δήθεν επαναστατική επίθεση εναντίον των στοιχείων του πολιτισμού της πόλης. Από τα μάρμαρα των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων του κέντρου μέχρι τα βιβλιοπωλεία, αυτό που τίθεται στο στόχαστρο είναι ο πολιτισμός της καθημερινής ζωής: το δικαίωμα των πολιτών να ζουν και να κινούνται ελεύθερα σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη δυνατότητα της πόλης να αναπτύσσεται ως κέλυφος μιας αξιοπρεπούς, άνετης, καθαρής και ελεύθερης πολιτισμένης ζωής.

Αυτή τη ζωή αντιστρατεύεται κάθε χουλιγκανισμός – ακόμα και αυτός που επικαλείται ως κίνητρο την «επανάσταση».

The Athens Review of Books

Απρίλιος 2010, τεύχος 6

5 σχόλια:

  1. Έλλειμμα δύο
    (Δ.Μαρωνίτης)

    " Η μέθοδος και τα ευρήματα της ομιλίας υπέδειξαν, εκτός των άλλων, επίμονο έλλειμμα κριτικής γνώσης, ειδικότερα ιστορικής, πολιτικής και οικονομικής παιδείας, νηφάλιας δηλαδή εννόησης του προβληματικού φαινομένου...

    [ ]
    Αποτέλεσμα: παραμόρφωση και εξόγκωση της δύστροπης εμπειρίας, που ευνοεί έντονες, κοινωνικές και κομματικές, αντιδράσεις.

    Στο μεταξύ ο συντελεστής της ενδιάμεσης γνώσης έχει υποστεί εντυπωσιακή καθίζηση, αν δεν εμφανίζει ήδη συμπτώματα παθολογικής ατροφίας...

    Διαβάζοντας και ζώντας καθημερινά την ατίθαση και δύσαρθρη αυτή εμπειρία, αναρωτιέμαι μήπως τα πάθη της οφείλονται και στην αγνόηση, έστω στην παρανόηση...


    Οπως κι αν έχει το πράγμα, το έλλειμμα διανοημένης γνώσης στη συγκεκριμένη περίσταση, αν παραταθεί κι άλλο, μπορεί να αποβεί μοιραίο...
    .......

    Καλημέρα Γιώργο.

    Υ.Γ.
    Έχουμε:
    Σχολικά βιβλία, Αγία Γραφή, Μαρξ , αθλητικές εφημερίδες, πορνοπεριοδικά, Μ.Μ.Ε...

    Δεν χρειαζόμαστε κι'άλλα βιβλία, ..μάλλον.

    Την γνώση την χρησιμοποιεί και την εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να έβλεπα μία τεράστια φωτιά από βιβλία προσηλυτισμού και προπαγάνδας, πολιτικής και θρησκευτικής όλων των κομμάτων και των θρησκειών.
    Ο σοφός λαός ξεχώριζε και φοβότανε αυτόν που έκανε μεγάλους σταυρούς και ήτανε παραμορφωμένος.
    Το αγαπημένο φόντο γιά συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις των λαμογιών είναι μία τεράστια βιβλιοθήκη με τεράστιους δερματόδετους τόμους και με εικόνες.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο EL
    Σωστό, για να δείχνουν διανοούμενοι. Μάλιστα υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν να σου οργανώσουν βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, πρώτες εκδόσεις κλπ, αν βέβαια έχεις να πληρώσεις.
    Σπίθα:
    Η καφρίλα με αριστερό προσωπείο. Φωτιά σε όλα και στα βιβλία. Ξέρω γω είναι και το ιντερνετ που έχει απομακρύνει από το διάβασμα. Το βλέπω και στον εαυτό μου. Αλλά εμείς προλάβαμε και διαβάσαμε. Με τα παιδιά τι θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα βιβλιοπωλεία που είναι και καφέ είναι μια καλή εναλλακτική λύση για συζητήσεις, διάβασμα και συνάντηση. Πολύ καλύτερη από τα μουχλογραφεία των κομμάτων, τα σχέτα καφε με την μουσική στη διαπασών και τα σχέτα βιβλιοπωλεία με την σιγή ιχθύος (;).
    Τα βιβλία απειλούνται από τον θόρυβο, την ταχύτητα και τους ...χούλιγκαν (που μετά την διγλωσσία του Συν τον Δεκέμβρη απέκτησαν και ...επίπεδο).
    Αυτό είναι το σύστημα: ανόητος θόρυβος συνεχής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα νέα παιδιά, οι έφηβοι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα από το "βιβλίο".

    Άλλαξαν οι εποχές, οι ταχύτητες, η μορφή της ψυχαγωγίας, η παιδεία, οι πηγές της γνώσης..

    Είναι ένα κενό δυσαναπλήρωτο, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU