Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Την αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία και την περιμένει...

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν και ρίζωσαν σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Οι ιδέες και θέσεις της ανανέωσης εμπνέουν σήμερα και κομματικές δυνάμεις και αριστερές ανένταχτες δυνάμεις. Εμπνέουν προοδευτικούς πολίτες και την κοινωνική αριστερά. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την Αριστερά που ονειρευτήκαμε και σταθερά διεκδικούμε. Την αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία και την περιμένει.

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, Realnews, 18/04/2010

Κατά τη γνώμη σας πού οδηγείται η χώρα κ. Κουβέλη;

Η δημοσιονομική κρίση ανέδειξε δραματικά τα αδιέξοδα του οικονομικού και κοινωνικού προτύπου που οικοδομήθηκε, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που κυβέρνησαν τη χώρα, με την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου. Η κρίση κλυδωνίζει την κοινωνία, διασπά τη συνοχή της και μετακινεί μεγάλα στρώματα στο οικονομικό περιθώριο. Η διέξοδος βρίσκεται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της λειτουργίας του κράτους, σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, στην ανασυγκρότηση της οικονομίας με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Διαθέτει ο κ. Παπανδρέου την πολιτική νομιμοποίηση να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ;

Η προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. θα είναι έντονα αρνητική και επιζήμια επιλογή για την οικονομία, που θα οδηγείται σε βαθειά ύφεση και για την κοινωνία, που θα κληθεί να επωμισθεί πρόσθετα δυσβάσταχτα βάρη. Μια τέτοια επιλογή είναι μείζον πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οφείλει να τη θέσει στην κρίση της Βουλής, του οργάνου που εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία.


Κατά γενική ομολογία η χώρα ζει έκτακτες συνθήκες. Πιστεύετε ότι αν η κρίση ενταθεί θα οδηγηθούμε σε συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Εκτιμώ ότι ελάχιστα υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας τη συναίνεση της Ν.Δ. για τα μέτρα που παίρνει, ανεξάρτητα από επί μέρους διαφορές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ν.Δ. δεν θα θελήσουν να διαταράξουν τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος το θεωρείτε πιθανό κ. Κουβέλη; Σε ποιο χώρο και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια ίδρυσης νέου κόμματος. Σε περιόδους κρίσης οι συσπειρώσεις των πολιτών κινούνται συνήθως σε γνώριμο πολιτικό χώρο, έστω και αν η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι έντονη. Η εκτίμησή μου αφορά τα σημερινά δεδομένα. Δεν αποκλείω όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει ο πολιτικός χρόνος που θα δικαιολογεί την ίδρυση κόμματος.

Ανησυχείτε μήπως η κρίση καταστήσει κυρίαρχο τον αντιευρωπαϊσμό στον ΣΥΝ;

Κυρίαρχο όχι. Θα δεσμεύει όμως περισσότερους μέσα στο κόμμα απ΄ό,τι στο παρελθόν. Δυνάμεις της αριστεράς σήμερα επιδίδονται σε μια διαρκή καταγγελία της Ένωσης. Χωρίς επαρκή προβολή επεξεργασμένων θετικών προτάσεων, δίνουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατεδάφισή της, παρά για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή οικοδόμηση, τη στιγμή που η διεθνής πολυεπίπεδη κρίση έχει καταστήσει φανερή όσο ποτέ την ανάγκη προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. Είναι η μόνη ορατή δυνατότητα για να επανακτήσει η Πολιτική την κυριαρχία έναντι των πανίσχυρων αγορών για να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κανόνων και ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και των κοινωνικά αδύναμων. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει μια ευρωπαϊκή αριστερά που δεν θα είναι δύναμη γενικόλογης καταγγελίας, αλλά θα καταθέτει πειστικές εναλλακτικές προτάσεις απέναντι σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο, θα προωθεί την εφαρμογή τους με κινηματική λογική και θεσμική συμμετοχή, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό μετασχηματισμό.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λύση είναι ο ¨τρίτος πόλος¨ της Αριστεράς; Η κοινή πορεία και κοινή εκλογική κάθοδος ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν κορυφαία ηγετικά σας στελέχη;

Δεν πρέπει να επιδιώκουμε τη συνεχή λειτουργία του δικομματικού εκκρεμούς. Πρέπει να ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα. Να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο σύγκλισης προγραμματικών θέσεων, πολιτικών προτάσεων, φερεγγυότητας προσώπων, για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης μέσα από τη σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αυτός ο πλατύς συνασπισμός δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο μπορεί να περιλαμβάνει τους Οικολόγους – Πράσινους και τους σοσιαλιστές και να είναι ανοικτός σε κάθε άλλη δύναμη της αριστεράς. Σήμερα, αυτή η προοπτική δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξ, εξ’ αιτίας του τρόπου που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει, καθώς και της ισχυρής κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του.

Κατά τη γνώμη σας, είναι σωστό-και υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες- σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά να κόψουν όλες τις γέφυρες;

Σήμερα οι πολίτες, αριστεροί και κεντροαριστεροί, που επένδυσαν με την ψήφο τους και τη στάση τους στο ΠΑΣΟΚ, αναζητούν κοινωνικές αλλά και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε περισσότερο από άλλες φορές, να κτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτόν, που θα ξεκινά από την αντίσταση , την ανατροπή των μέτρων λιτότητας και την προώθηση και επιβολή αντιπροτάσεων και το, σημαντικότερο, αλλαγής αυτών των μέτρων, αλλά και θα διεκδικεί αλλαγή πολιτικών και πολιτικού προσανατολισμού. Έτσι μπορούμε να προσβλέπουμε στην οικοδόμηση ενός πλατιού προοδευτικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία ικανού να εμπνεύσει κοινωνικές και κυρίως πολιτικές συμμαχίες, με δυνατότητες πλειοψηφίας και προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εισηγείται καμία συνεργασία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα συμφωνήσετε;

Ο ΣΥΝ οφείλει να διατυπώσει τον κεντρικό του στόχο που πρέπει να είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.

Πρέπει να επιδιώξουμε την όσο το δυνατό πιο ισχυρή συμμετοχή μας στους δήμους και τις περιφέρειες, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα, με ευέλικτη και αποκεντρωμένη εκλογική τακτική. Βασικό γνώμονα πρέπει να αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών και πολιτικών κινήσεων του κόμματος, με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής να αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι δέχεται εκατέρωθεν εισηγήσεις για διάσπαση του ΣΥΝ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει κάνει τέτοιες εισηγήσεις;

Οφείλει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ να μας πει ποιοι του εισηγήθηκαν διάσπαση του κόμματος. Η ανανεωτική πτέρυγα δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Εκείνο που δημόσια έχουμε υποστηρίξει είναι ότι η υφιστάμενη σχέση ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλοιώσει την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ. Είχαμε υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαθορισθεί ως συμμαχικό πολιτικό σχήμα. Η κρίση που βαθαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την εξάντληση των ορίων του. Είμαι αντίθετος στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα είτε ευθέως, είτε με προωθούμενη διολίσθηση. Το αρχικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως πολυφωνικής συνύπαρξης διαφορετικών αριστερών σχημάτων, που θα μπορούσαν να συμπορεύονται με ενιαίο στόχο, ρηγματώθηκε από μείζονα ζητήματα εσωτερικών ιδεολογικών διαφορών, που τα έθεσε η κοινωνία και όχι ο «εσωτερικός πόλεμος των τάσεων».

Ο ΣΥΝ πρέπει να απεμπλακεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθαρά, χωρίς προσχήματα, με υπεύθυνη και ειλικρινή στάση απέναντι και στις άλλες δυνάμεις που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχετε θέσει, πάντως, ως ¨κόκκινη γραμμή¨ στο Συνέδριο τις σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοείτε με τον όρο ¨κόκκινη γραμμή¨;

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές οργανώσεις. Δεν δεχόμαστε τις σχετικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά τα ζητήματα θεωρούμε ότι το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝ οφείλει να λάβει ξεκάθαρες αποφάσεις και θέσεις. Η δική μας «κόκκινη γραμμή» για το ζήτημα αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κάποιοι, πάντως, σας χαρακτηρίζουν ¨τζάμπα μάγκες¨ και θεωρούν βέβαιο ότι στο τέλος, ότι κι αν γίνει, θα μείνετε στο μαντρί, αφού-όπως λένε-δεν διαθέτετε εναλλακτικές λύσεις…

Οι ανανεωτικές ιδέες και θέσεις της Αριστεράς υποστηρίχθηκαν και ρίζωσαν σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Οι ιδέες και θέσεις της ανανέωσης εμπνέουν σήμερα και κομματικές δυνάμεις και αριστερές ανένταχτες δυνάμεις. Εμπνέουν προοδευτικούς πολίτες και την κοινωνική αριστερά. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την Αριστερά που ονειρευτήκαμε και σταθερά διεκδικούμε. Την αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία και την περιμένει. Αυτά είναι η δύναμή μας. Αυτά απαντούν στους αφελείς και απολίτικους ισχυρισμούς εκείνων που τους διατυπώνουν.

1 σχόλιο:

  1. Και όμως η αριστερά προτείνει στάση πληρωμών. ίσως για να έρθει πιο γρήγορα η πολυπόθητη εξέγερση.
    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/04/2010&id=153745

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU