Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Περί "καινοτόμου επιχειρηματικότητας"

Η ιδέα της αυτοδιαχείρισης επιστρέφει, μέσα στην κρίση, μέσα από προτάσεις βιώσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στηριγμένων στην προώθηση της οικονομικής δημοκρατίας.

Ενδιαφέρουσα διάλεξη του καθηγητή Rick Wolff *:


9 σχόλια:

  1. ΑΣ
    Η περίπτωση Wolff είναι από αυτές που πρέπει να προσέξουμε πολύ.
    Γιατί δεν εντάσσονται σε καμία απο τις γνωστες τοπολογίες του συρμού.
    Είναι εξαιρετικά οξύς στην κριτική του για τον καπιταλισμό,αλλά πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του για τις λύσεις
    Οποιος έχει υπομονή θα δει στο τέλος του βιντεο τις προτάσεις του που είναι η αυτοδιαχείριση ανα εταιρεία, το self management.
    Αυτό δεν είναι τυχαίο
    Ο Wolff εχει αναπτύξει μια θεωρία περι "πλεονασμάτων" ,με την οποία ερμηνεύει και τον υπαρκτό.Πολυ χοντρικά και με κίνδυνο να το απλοποιώ υποστηρίζει οτι τελικά το κύριο που απασχολεί την αριστερά είναι η κατανομή πλούτου.Μπορεί η αριστερά να πάρει την εξουσία,μπορεί να καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία,αλλά στο φινάλε μετράει αυτό το μέγεθος.
    Γι αυτο και στο βιντεο είναι εναντίον της "ρυθμισης" γιατί προφανώς και με την "ρυθμιση" καλλιστα έχουμε ανισοκατανομή.
    Προφανως εμπνεεται από αμερικανικά δεδομένα,αλλα η ματιά του είναι πολυ φρέσκια.
    Ας εξασφαλίσουμε το μεγιστο ανακανομής ανά οικονομική μονάδα.Αυτό είναι το κυρίαρχο.Δεν τον εχω δει ποτε να μιλάει για κεντρικούς προγραμματισμούς ,διαλυση αγορών κλπ.
    Επαναλαμβανω ενω η τοπολογία και το κλισε τον κάνουν κατι σαν "Κοε" ο τύπος είναι γάργαρο φρέσκο νερό μάχιμης συγχρονης και ανοικτομάτας αριστεράς.
    Ελπίζω να μην διαψευστώ αλλά η διάλεξη του θα έχει ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπορω για την ανυπαρξια σχολιων.Πριν το δω,σε προηγουμενο post μιλησα για την''παραλληλη οικονομια''σε καιρους της βαθειας κρισης,σαν σημερα δηλαδη.Αυτος ο ρεοντας πλαστικος λογος χωρις ιδεοληπτικα φληναφηματα,τι αλλο ειναι απο την ουσιαστικη ανανεωτικη αριστερα του 21ου αιωνα?Πεςτο και κιτρινη μπανανα,αρκει να τελειωνουμε απο τον φασιστικο μονεταρισμο που καταθλιπτικα εχει καταλαβει τις ζωες μας.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέτεις ένα σοβαρό θέμα
    Σε πληροφορώ οτι όλη η συγχρονη ευρωπαικη και παγκοσμια αριστερη διανόηση είναι ουσιαστικά μια μαχόμενη σύγχρονη μεταρρυθμιστική αριστερά.
    Η ανανεωτική αριστερά στην Ελλάδα έχει αφήσει αυτόν τον πλούτο να τον διαχειρίζονται ανεγκεφαλοι σκιτζήδες.
    Ονόματα όπως Wolff,Zizek,Negri,Balibar,Wallerstein κλπ κλπ είναι μαχόμενοι μεταρρυθμιστές
    Αλλά εδω με τους αποιδεολογικοποιημένους Πασοκισμούς έχουμε αφήσει το πεδίο της Θεωρίας ξεφραγο αμπέλι να το οικειοποιούνται οι "ασε μην πω"
    Sorry για τον τόνο
    Είμαι στα ιστολογια 2 χρόνια τώρα και κοντευω να τρελλαθώ
    Η πιο μοντερνα συγχρονη αριστερη διανόηση ειναι 'ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΉ",αλλα τα κλισε είναι τόσο ισχυρά.
    Ποτε δεν είναι αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω σχολιάσει, επειδή διαφωνώ με οτιδήποτε δεν είναι στέρεο και η αφήγηση του Wolff δεν με πείθει, επειδή μια κολεκτίβα κομπιουτεράδων κατάφερε να κάνει την ζωή τους χαρούμενη και δημιουργική.
    Είμαι μηχανικός και σκεφτόμουν ότι κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει στην κατασκευή, για πολλούς και διάφορους λόγους, σημαντικότερος των οποίων είναι ότι πρόκειται για δουλειά που απαιτεί μη "προφανή συνεργασία", αλλά συνεργασία στην βάση κατάλληλων κάθε φορά παρεμβάσεων, μοιράσματος ρόλων κλπ.
    Τέλος πάντων, εμένα η πρόταση, που την έχω γράψει σ'αυτό το μπλόγκ, έχει δύο άξονες.
    1. Κοινωνικός μισθός με την μορφή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και
    2. Κιμπούτς σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης μετά το πανεπιστήμιο, για 2 τουλάχιστον χρόνια

    Εκεί θα μάθουν οι νέοι, πρίν βγούν στην παραγωγή, πως να συνεργάζονται αποδοτικά και ανταγωνιστικά με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Πιστεύω ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει με την ανάπτυξη των κατάλληλων νησίδων σοσιαλισμού (ΕΕΕ και κιμπούτς), που θα βάλλουν στην μπάντα την παντοδυναμία της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε...
    Δεν ξέρω γιατί αλλά το βίντεο διαγράφτηκε από τον δημιουργό του. Ας ελπίσουμε ότι είναι προσωρινό.

    Στο μεταξύ:

    Ο RICHARD WOLFF θα είναι

    -αύριο Πέμπτη 27 Μαΐου, 15:30, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) - "Η κεϋνσιανή αναβίωση: Μια μαρξιστική κριτική" και

    -Παρασκευή 28 Μαΐου, 18:30, Παν/μιο Αθηνών, Ευριπίδου 14 - "Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και οι διεθνείς επιπτώσεις της".

    Μπορείτε να τον ακούσετε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. LLS
    η ανανεωτική αριστερά, ειδικά μετά τον θάνατο του Μιχάλη, έχει αφήσει την θεωρητική συζήτηση αλλά και την πρόταση αριστερών μεταρρυθμίσεων λίγο στην άκρη και ασχολείται με τα κομματικά αδιέξοδα του Συν/Συριζα.

    Ας ξεκολλήσει όσο είναι καιρός ακόμα και ας επανακτήσει το πλεονέκτημα που φυσιολογικά διαθέτει για μια φρέσκια ματιά στα πράγματα και για τολμηρές προτάσεις.

    Χάνει τον χρόνο της και έχει μπλέξει άσχημα με τις καμαρίλες και την περιρρέουσα αναχρονιστική μπουρδολογία. Προσπαθούμε λοιπόν για την απεμπλοκή.

    (Περιμένουμε τις ιδέες σου και τις προτάσεις σου στην επόμενη συνάντηση της παρέας - έχεις καλεστεί μετ' επιμονής από πολλές πλευρές...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι μου έχετε απόλυτο δίκιο. Χωρίς καινούρια θεωρία δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Δυστυχώς ο χώρος της εναλλακτικής αριστεράς έμεινε πίσω και σαυτό. Αιτία πάντοτε ο διαγκωνισμός των τάσεων για μικροσυμφέροντα. Η προοπτική ενός τρίτου δρόμου οργάνωσης της κοινωνίας γίνεται σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ. Αν έχει ένα γούστο και ενδιαφέρον η αναζήτηση είναι νομίζω στην κατεύθυνση αυτή.

    Αν η συνάντηση είναι την άλλη βδομάδα ο Γιάννης θα είναι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λεο
    Γιώργο
    Κοψτε την πλάκα
    Μια φορα με φωνάξατε και αυτή τελευταία στιγμή.
    Αν βρεθητε την άλλη εβδομάδα,στο "Εκαλη Club" ,οχι λάθος.....κάπου εκει γύρω ,99% μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU