Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Μεγαλέξανδρος φόρεσε κινέζικα

Η είδηση της χρονιάς;

του Δημήτρη Βεντούρη

Η είδηση που αναδημοσίευσε σήμερα το Βήμα από την μεγάλη και ιδιαίτερα αξιόπιστη αμερικάνικη εφημερίδα (αποτελεί χωρίς άλλο την είδηση της χρονιάς για την Ελλάδα), είναι απόλυτα βάσιμη και το τεράστιο πρότζεκτ θα μπορούσε να κάλλιστα να ονομαστεί Μέγας Αλέξανδρος, καθώς ο μακεδόνας ''στρατηλάτης'' είναι ο πρώτος που άνοιξε τους δρόμους του μεταξιού, φτάνοντας διαπιστωμένα μέχρι τον Ινδό ποταμό.
Σήμερα το σχέδιο ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή ανοίγοντας πόρτα μέσω χώρας της Ευροζώνης στα προϊόντα της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι σήμερα τα κινέζικα ρούχα τουλάχιστον διακινούνται κυρίως μέσω Βουδαπέστης μέσω του υπερσηβιρικού (πουσαι Ιούλιε Βερν) και ευρωπαϊκές διακλαδώσεις στη συνέχεια.
Οι οικονομίες κλίμακας όμως που εξασφαλίζουν τα 800 τερατώδη πλοία της COSCO μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι ασύγκριτες γι' αυτό πέρα από τη νέα προβλήτα του Ικονίου (700 εκ) στην Πάχη των Μεγάρων θα δημιουργηθεί όχι απλά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Νότιας Ευρώπης αλλά και κέντρο συναρμολόγησης ώστε τα τελικά προϊόντα να ταξιδεύουν σαν Ευρωπαϊκά με το Ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο που μάλλον θ' αποπερατωθεί επιτέλους.
Το τρίτο μέρος του σχεδίου αφορά αφορά την μετατροπή της αττικής ριβιέρας (παραλίας) σε Χονγκ Κονγκ ή Ντουπάι της Ευρώπης που αναμένεται να λειτουργήσει σαν κέντρο ψυχαγωγίας και νυχτερινής ζωής, shopping therapy, και αποδράσεων στα ελληνικά νησιά. Να σημειωθεί πως στη βιομηχανία του τζόγου η Ασία (με την Κίνα μπροστά) αναμένεται να ξεπεράσει αυτή του Λας Βέγκας χωρις να έχει πληγεί από την διεθνή κρίση.
Οι σχετικές πρόσφατες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού στην παραλιακή είναι ενδεικτικές.
Ποιος θα βγει χαμένος από κάτι τέτοιο; Σίγουρα οι γερμανοί που αφού εκμαύλισαν επί 10 τουλάχιστον χρόνια τη χώρα με ''πρωθυπουργό'' το Χριστοφοράκο παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος της ολυμπιάδας και των δημόσιων έργων μετά μας δείξανε το κωλοδάκτυλο της Αφροδίτης κατηγορώντας μας σαν μόνους υπεύθυνους στις κυρίως δικές τους ασωτίες.
Όμως πολλά είπα. Η εφημερίδα τα λέει καλύτερα.

Σημείωση. Η ελίτ των τηλεπερσόνων χαμπάρι δεν έχει πάρει ακόμα πλην μεμονομένων εξαιρέσεων. (Παπαχελάς)
Όσο για την καθ' ημάς αριστερά κι όχι μόνο παρακολουθώντας με τι ασχολείται αναρωτιέσαι αν πρέπει να κλαις ή να γελάς.

Washington Post:
Η Κίνα θα μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα σε ...ευκαιρία - «Ρότερνταμ του Νότου» ο Πειραιάς

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς και τις επενδύσεις. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις χαμηλές τμές της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα.
Ο κύριος πόλος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε «Ρότερνταμ του Νότου», δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.
Το «project» του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και τα καζίνο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.
Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.
Όπως αναφέρει η «Washington Post», η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης «φλερτάρει» την Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.
Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να περιορίζουν φέτος τις επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει αρχίσει να «προωθείται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU