Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η ελληνική κοινωνία αναζητά ένα δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων και απεξάρτησης από την υπερχρέωση

ποιος θα φιλήσει τον πρίγκηπα της ανάπτυξης;

Οι εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο είναι καταιγιστικές και βέβαια αναμενόμενες.
Μάχες δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στον οικονομικό πόλεμο των πλεονασματικών βορείων κατά των ελλειμματικών νοτίων, μάχες απέναντι στις απαιτήσεις της τρόϊκας στο εσωτερικό μέτωπο του χρέους. Μάχες ανάμεσα στο παλιό πελατειακό πολιτικό σκηνικό και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ξεκολλήσουμε από την υπανάπτυξη και το δυσλειτουργικό κράτος εμπόδιο.
Αυτό που λείπει ακόμα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο απεμπλοκής από την παγίδα του χρέους και την υπονομευτική εξάρτηση της πολιτικής ανάκαμψης από υπαγορεύσεις ευρωπαίων "φίλων" και ανατολικών γειτόνων.
Ένα σχέδιο αριστερών μεταρρυθμίσεων, δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών, επιλογών απαλλαγής από τον βρόγχο των εξοπλισμών και οικονομικού χωρισμού εκκλησίας κράτους, τολμηρών πολιτικών οικονομικής συνεργασίας με τον εξ ανατολών γείτονα με αμοιβαίου οφέλους επίλυση εκκρεμοτήτων, υλοποίησης καινοτόμων αναδιαρθρώσεων της γεωργικής παραγωγής και της εξαγωγικής δραστηριότητας κλπ κλπ

Αρδεύουμε από το ιστολόγιο της Ανανεωτικής ένα σχετικό σχόλιο του Σ.Γεωργίου (αναφέρεται στο επίσημο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΔΑ, Ανδρέα Παπαδόπουλου στην ίδια σελίδα, για το αναθεωρημένο δημόσιο έλλειμμα του '09):

Αναθεωρημένο έλλειμμα μαμούθ και χρέος υπέρογκο συνεπάγονται νέες δανειακές ανάγκες με τερατώδη επιτόκια και με εφιαλτικούς όρους.
Παράλληλα συνεπάγεται επιμήκυνση της μη εξόδου απο το μνημόνιο και ωκεάνειας βαθύτητας εξάρτηση.
Επίσης συνεπάγεται απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις .

Στο δυσοίωνο αυτό οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικό τοπίο (που δομείται) η Κυβέρνηση ζητά συνεννόηση πρώτιστα απο την Αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα κληθεί να ακολουθήσει τα δρώμενα στο όνομα της συνοχής της (που απειλείται από ποικίλες ενδοπαραταξιακές εξελίξεις).
Παρομοίως, θα ζητηθεί συνεννόηση και από τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλιστεί η αποενοχοποίηση για τα μελλούμενα.
Οικουμενική προσπάθεια, συλλογική συνέργεια, ομοψυχία,συνστράτευση και άλλα τινά θα είναι η αναμενόμενη ρητορική για όλα όσα προμηνύονται.

Το μείζον,ωστόσο, ζήτημα είναι η δημόσια συναίνεση και όχι η τυπική συνεννόηση.
Το μείζον δηλαδή είναι η αφύπνιση των πολιτών, μέσω της υπεύθυνης ενημέρωσης και της έγκυρης προτασιολογίας.
Αυτό προφανώς (θα) πρέπει να είναι και το μείζον πρόταγμα για τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς - ώστε να αποτρέψουν να μετατραπεί η οργή και η θλίψη σε καταστροφή και κατάθλιψη αλλά αντίθετα να μεταρσιωθεί σε έγκυρη και κριτική στάση που θα αποτυπώνεται ως πολιτική στάση στο προσκήνιο των εξελίξεων και σε πείσμα των καιρών.

Προφανώς οι δημοκρατικοί πολίτες και ειδικότερα οι αριστεροί δημοκράτες, έχουν ήδη πίσω τους μια πρώτη επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αυτό που έχουν τώρα μπροστά τους για να επαναλάβουν μια θετική προσέγγιση είναι η οικονομία.
Με το ίδιο θάρρος και την ειλικρίνεια που πολιτεύτηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μιλήσουν και για την ζοφερή οικονομική μας πραγματικότητα και το ευρωπαϊκό διακύβευμα των ημερών.
Ποια πολιτική, ποιες επιλογές, ποια μέτρα, ποιες μεταρρυθμίσεις, πως.

Η απόπειρα της Δημοκρατικής Αριστεράς εδώ θα κριθεί.
Στην οικονομία.

Και μαζί στην συγκρότησή της πια σε ένα συνεκτικό δίκτυο πολιτών με δημοκρατικό αποκεντρωτισμό και συντονισμένη προσφορά στον τόπο στο ιδρυτικό της συνέδριο που ακολουθεί.
Με λίγα λόγια στην καινοτόμα και τολμηρή δράση ανάσχεσης του συντηρητισμού και της πελατειακού σημειωτόν. Δρόμοι δικαιοσύνης, ανάπτυξης και αναδιανομής πρέπει επειγόντως να περιγραφούν και να ενώσουν δράσεις για την υλοποίησή τους.
Ας ανοίξουμε την συζήτηση.

2 σχόλια:

  1. Το πλήρες σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Ανδρέα Παπαδόπουλου, για το αναθεωρημένο δημόσιο έλλειμμα του 2009,και δύο τοποθετήσεις του Δ.Χατζησωκράτη.
    15/11/2010

    Τα μεγέθη ελλείμματος και χρέους είχαν προαναγγελθεί.

    Αποτελούν μια ακόμη δραματική πραγματικότητα, που μαζί με την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αλλά και τις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για την χώρα.

    Η προεκλογική περίοδος αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία αναζητά ένα δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων, της απεξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως την ανατροπή της πελατειακής διαχείρισης των προνομίων και της φοροδιαφυγής.

    Η ελληνική κοινωνία διεκδικεί την άρση των ανισοτήτων και των βαρών από τις πλάτες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, την αναδιανομή, την αλληλεγγύη και τον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης.

    Εμείς τοποθετούμαστε με αίσθημα ευθύνης για να υπάρξει διέξοδος υπέρ της κοινωνίας και όχι των ολίγων.

    Δ. Χατζησωκράτης: Η ελληνική κοινωνία ζητά δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων

    Δ. Χατζησωκράτης: Εμείς από την έκθεση της ΤτΕ συμπεραίνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση εξόδου από τη κρίση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοκρατική Αριστερά: Ναι στις επενδύσεις όχι στις θεσμικές εκπτώσεις.
    -Παρέμβαση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Θ. Λεβέντη και Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο fast track.
    17/11/2010

    ‘ Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, έχουμε τοποθετηθεί σαφέστατα. Είμαστε υπέρ των ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Αλλά, πάνω σε ποια βάση όμως θα οικοδομήσουμε το μέλλον της χώρας; Το μέλλον, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεινωθεί, να υπονομευθεί και μάλιστα σε συνθήκες και καταστάσεις μη ανατρέψιμες. θεωρούμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο, να παταχθεί η διαφθορά ώστε να προαχθεί η καινοτομία και οι επωφελείς επενδύσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

    Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, παραπαίουμε ανάμεσα σε δύο άκρα που είναι εντέλει δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ένα εφιαλτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές, ιδίως τους ξένους, οι οποίοι μπορούν να συγκρίνουν με άλλες χώρες και δεν έχουν τις γνωστές πατροπαράδοτες διαμεσολαβήσεις προκειμένου να πληρώσουν. Από την άλλη πλευρά, ξαφνικά, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού και αμηχανίας, διαγράφουμε τα πάντα και θέλουμε επενδύσεις, δίχως να έχει γίνει κάποια μελέτη για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον.

    Οφείλουμε, όμως, να αποδείξουμε ως χώρα, ακόμη και στη μεγάλη μας ανάγκη, ότι παραμένουμε μια χώρα που σέβεται τους νόμους, τους απλούς πολίτες, το περιβάλλον. Μια χώρα που επιδιώκει και για τις λίγες μεγάλες, αλλά και για τις πολλές μικρές επενδύσεις να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο χωρίς να δημιουργεί μια διπλή νομιμότητα. Μια χώρα που διαθέτει ένα δίκαιο σύστημα που οφείλει να «τρέξει», να επιταχύνει, αλλά και να μην παραβλέψει υπάρχοντες σχεδιασμούς. νομικό πλαίσιο και δικαιώματα.

    Θέλετε να επιταχύνετε συγκεκριμένες επενδύσεις μέσα σε ένα σαθρό περιβάλλον, γενικευμένης σήψης. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δημιουργεί δύο κατηγορίες επενδυτών. Από την μια πλευρά, τους «φουκαράδες» οι οποίοι υφίστανται την «πεπατημένη» και δεν αλλάζει. Από την άλλη πλευρά, τα «ρετιρέ» των επενδυτών που τα «παίρνουν όλα και γρήγορα». Το ίδιο το σύστημα ζητάει τον εξορθολογισμό. Έναν εξορθολογισμό ο οποίος δεν θα αγνοεί απαραίτητα τους νόμους. Δυστυχώς όμως το Νομοσχέδιο, συνθλίβει την όποια έννοια δημόσιου ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα νομοσχέδιο που δίνεται η δυνατότητα για πολεοδομικές ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση λόγω στρατηγικών επενδύσεων, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για αποχαρακτηρισμό πάρκων, αλσών και χωρών πρασίνου. Για ένα νομοσχέδιο με αρκετές ασάφειες σχετικά με τον αιγιαλό και τις προστατευμένες περιοχές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU