Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Μήπως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στην δικαιοσύνη;


Να!! ...παλιόμυγα...


Η δικαιοσύνη στην χώρα μας "είναι ο μεγάλος ασθενής" παραδέχονται όλοι. Όταν όμως κάποιος προσπαθεί να αγγίξει πραγματικά το ζήτημα εισπράττει την "ενόχληση" όλων των εμπλεκομένων.
Τελευταία ενόχληση του κλάδου επειδή υπήρξε δισέλιδο δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» με το τίτλο: "Ελλάδα- Η ασθένεια της ατιμωρησίας" και με υπότιτλο "Η Δικαιοσύνη αρνείται να κινήσει ποινική δίωξη σε υποθέσεις διαφθοράς".
Στην 26η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητήθηκαν μέτρα εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Γιατί το ζήτημα της δικαιοσύνης δεν είναι ζήτημα ασθένειας - είναι ζήτημα ταξικής επιλογής του παλιού πολιτικού κόσμου της χώρας μας.

Στην Ελλάδα της χρεωκοπίας η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι το βασικό εμπόδιο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μαφιοκρατίας, του πελατειακού κράτους και του παράνομου πλουτισμού των ολίγων σε βάρος του εισοδήματος των πολλών.
Γιατί θα μπορούσε, τώρα μέσα στην κρίση έστω, να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων απλά εφαρμόζοντας τον νόμο.
Αλλά είναι επίτηδες τυφλή και αργή...
Τι να σου κάνουν τα παραπεμπτικά του ΣΔΟΕ για την πολυτελή διαβίωση των παράνομα πλουτισάντων, τις 25.000 αδήλωτες πισίνες, τα γιώτ, τις offshore, την άρνηση καταβολής των βεβαιωμένων, τους διεφθαρμένους με τους 28 μισθούς, τους φτωχογιατρούς του Κολωνακίου κλπ κλπ, όταν η δικαιοσύνη αργεί...
Πότε και πως θα φτάσουν οι υποκλαπέντες πόροι στα δημόσια ταμεία;
Και στο μεταξύ η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει να αγγίξει την δικαιοσύνη, όπως και την εκκλησία ή τις αμυντικές δαπάνες παίρνει μέτρα σε βάρος των εύκολων θυμάτων: χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, μικροεπιχειρηματιών - κούρεμα, περαίωση, βαριά έμμεση φορολογία.

Δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας αλλά και ταξικότητας του παλιού πολιτικού κόσμου που επέβαλε τον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών και την μη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και που πολεμά λυσσωδώς για να μην αλλάξει τίποτα. Με το νομικό καθεστώς που υπάρχει, ακόμα και οι επενδύσεις που τόσο προσδοκούν υποτίθεται, πνίγονται στους νομικούς λαβυρίνθους του "πρωτότυπου" ελληνικού δικαστικού κόσμου.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης μοιάζει αυτήν την χρονική στιγμή σαν το πιο επείγον ζήτημα.
Οι υποθέσεις ανάκτησης από το δημόσιο κοινωνικού πλούτου που υπεξαιρέθηκε πρέπει να αποκτήσουν το πρόσημο του κατεπείγοντος και του έκτακτου.
Τα δικαστήρια να δουλεύουν διαρκώς -πρωί απόγευμα- για τέτοιες υποθέσεις άμεσης προτεραιότητας και να ενισχυθούν με διοικητικές παρακάμψεις τύπου fast track, δίκαιες μεν γρήγορες δε.
Νόμοι υπάρχουν αρκετοί - απονομή δικαιοσύνης δεν υπάρχει άρα και δημόσια έσοδα.

Η κατεύθυνση αυτή στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας αντιστοιχεί στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών κινήσεων των ανεξέλεγκτων αγορών στο εξωτερικό μέτωπο.
Και στην Ελλάδα αυτά τα δύο πρέπει να πάνε μαζί, δεν είμαστε Ιρλανδία.
Εδώ χρειάζονται καταλυτικές προτάσεις από την αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο και μέτωπο διεκδίκησής τους - αλλιώς η λέξη "έσοδα" το επόμενο διάστημα εφαρμογής του μνημονίου, θα σημαίνει πάντα τον ίδιο μονόδρομο: χέρι στα λαϊκά εισοδήματα και ύφεση στην αγορά - ούτε δυνατότητες δημόσιων επενδύσεων ούτε χρηματοδότησης της ανάπτυξης από εθνικούς πόρους.
Μήπως λοιπόν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στην δικαιοσύνη;


3 σχόλια:

  1. Μιά χώρα στα πρόθυρα κατάθλιψης.
    Στερηθήκαμε την δυνατότητα να δείχνουμε άλλες χώρες που διαχειρήστηκαν τα οικονομικά τους καλύτερα. Χώρες με βιομηχανία, αγροτικά προϊόντα λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, καλύτερη δικαιοσύνη. Οι εξελίξεις μας ευνούχισαν. Ξαφνικά τα στόματα έκλεισαν και όλοι περιμένουμε το θαύμα.
    Ας προσευχηθούμε.
    Πρόδρομος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεμπρόστιασμα απο τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου των "άθλιων" διαχειριστών της πολιτικής εξουσίας.

    Για διαχρονικές ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης σήμερα Σάββατο, καθώς, όπως είπε, δεν έχει αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με αποτέλεσμα η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών.

    "Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;", είπε ο Χ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε και "σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, από πολιτικούς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντουφεκιές με άσφαιρα

    ΚΑΙ τώρα το ερώτημα είναι: «Ποιος θα μας υπερασπιστεί από τους βαρβάρους;» Και ακόμα βαθύτερα: «Από ποιους απ' όλους τους βαρβάρους;».
    Α ΠΟ σήμερα ξεκινάει ένα απεργιακό πολυήμερο, μετά την προώθηση, από την κυβέρνηση, των νομοσχεδίων που περικόπτουν όχι μόνο αποδοχές, αλλά και δικαιώματα εργαζομένων. Χωρίς, μάλιστα, να έχουν έρθει τα επαχθέστερα μέτρα κατά των αμοιβών, τα οποία μέλλει να δούμε μέσα στο 2011.

    ΟΠΩΣ ξέρει καλύτερα η καμπούρα των εργαζομένων, οι περικοπές δεν περιορίζονται σε έναν τομέα, αλλά περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο. Να μη μένει καμία αμφιβολία στον αναγνώστη ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα περικοπεί κατά 20-30% ώς το τέλος του 2012. Οχι μόνο των Ελλήνων. Ολων των Ευρωπαίων της ζώνης του Ευρώ, πλην Σκανδιναβών και Γερμανών.

    ΤΟ ερώτημα, όμως, παραμένει: «Ποιος θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους;». Μήπως οι συνδικαλιστές, που εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια δεν ήταν παρά συνεταίροι των κυβερνήσεων σ' ένα αλισβερίσι πάρε-δώσε, με κερδισμένους χύδην όσους απλώς χτυπούσαν μια κάρτα το πρωί (και αν) είτε πρόσφεραν έργο είτε όχι;

    ΜΗΠΩΣ οι συνδικαλιστές, που θησαύρισαν και θησαυρίζουν σε απολαβές και δικαιώματα, με τρύπες νόμων και κανονισμών, που κέρδισαν απλόχερα από τις κυβερνήσεις;

    ΜΗΠΩΣ οι συνδικαλιστές, που ντουφεκάνε ακόμα μια απεργία στη χάση και στη φέξη (με εξαίρεση, την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη) μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσουν πιο πολύ τους κυβερνήτες, αλλά να δείξουνε ταυτόχρονα κι ότι υπάρχουν; Για να μη χάσουνε καμιά καρέκλα;

    ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ αυτοί και φανερά κομματικοδίαιτοι, έχοντας ξεπουλήσει χίλιες φορές τους εργαζόμενους, άμεσα συνυπεύθυνοι για τη μεγάλη τρύπα του Δημόσιου στο έλλειμμα και αφερέγγυοι στη συνείδηση του κόσμου, είναι ανίσχυροι τώρα να κάνουν αυτό που πιο πολύ έχει ανάγκη ο κάθε εργάτης, κάθε υπάλληλος, κάθε μικρομεσαίος: Να τον επωμιστούν και να παλέψουνε γι' αυτόν.

    ΕΤΣΙ διαπλεκόμενοι, ίδια απαξιωμένοι στη συνείδηση του κόσμου με τα κόμματα, καλύτερο θα ήταν να προσφέρουν τις παχυλές καρέκλες τους σε ένα καθαρό συνδικαλιστικό κίνημα λαού. Πριν προχωρήσουν και σε νέο ξεπούλημα των εργαζόμενων.
    (Στο ξεπούλημα συμμετείχαν ΟΛΟΙ και πασοκοι και δακίτες και παμίτες και εωροανανενωτικοί Συν&ΔηΜαρίτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU