Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Γιατί η "Αριστερά" μισεί την επιχειρηματικότητα;





(...)
Η ανατροπή τους σημερινού κλίματος έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο την υγιή επιχειρηματικότητα που προσδοκά νόμιμα κέρδη. 
Οι άνθρωποι της εργασίας έχουν ανάγκη τις σοβαρές επενδύσεις, για να βρουν δουλειά, για να συνεργαστούν, να δουλέψουν φασόν, να πάρουν εργολαβίες. Μόνο που οι επιχειρήσεις πρέπει να υπακούουν στους νόμους, να πληρώνουν τους νόμιμους μισθούς, να ασφαλίζουν τους εργαζομένους, να σέβονται το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, να πληρώνουν φόρους. 
Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η μικρή και συνεργατική επιχειρηματικότητα, οι συνεταιρισμοί νέων ή γυναικών στην επαρχία ή στις πόλεις που μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στην ανεργία και στην οικονομική δυσπραγία, όπως είδαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση
Στο μέτρο που το κράτος αδυνατεί να παίξει πλέον το ρόλο της μάνας που ταΐζει όλα τα παιδιά της, το επιχειρείν με κάθε τρόπο είναι ότι μας απέμεινε. 
Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με καινοτομία, εξωστρέφεια, ανταγωνισμό, προώθηση προϊόντων σε ξένες αγορές, μπορεί να έχει σημαντική συμμετοχή στην ανάπτυξη.

Γιατί όμως η "Αριστερά" τύπου ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ μάχεται με κάθε τρόπο την κάθε επιχειρηματικότητα; 
Γιατί δεν αναφέρεται ποτέ στους συνεταιρισμούς αυτού του είδους; 
Γιατί δεν ενθαρρύνει τα μέλη της να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες;

Οι ηγεσίες της κλασσικής κατ’ όνομα Αριστεράς είναι ένα σύνολο κρατικοδίαιτων άεργων που δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της εργασίας, απεναντίας την απεχθάνονται. 
Αναζητείστε τον τρόπο που βιοπορίζονται και θα δείτε ότι είναι είτε επαγγελματικά στελέχη που σιτίζονται από τις κρατικές επιδοτήσεις προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είτε δημόσιοι υπάλληλοι συνήθως αποσπασμένοι στα κόμματα ή στα γραφεία των  βουλευτών, είτε ακόμα και συνδικαλιστές με ιδιαίτερη αγάπη προς τις ημεραργίες. 
Αυτοί είναι οι μελλοντικοί ήρωες της επερχόμενης επανάστασης των "δουλοπάροικων", άνθρωποι που δεν τους ξέρει η δουλειά, ούτε και θέλουν να τους μάθει. 
Η εικόνα που έχουν για τον κόσμο, αυτοί οι ιδεολογικοί γίγαντες είναι ένας υπέρογκος δημόσιος τομέας όπου κάποια κορόϊδα δουλεύουν, οι ξένοι δανείζουν αφειδώς και με χαμηλό επιτόκιο και οι υπόλοιποι απολαμβάνουν εκφωνώντας αριστερούς δεκάρικους. Αν μάλιστα οι δανειστές γίνουν φορτικοί τους ρίχνουν και μια στάση πληρωμών και ένα "άντε γαμηθείτε" και καθαρίσανε.  
Κάπως έτσι νοούν το σοσιαλισμό. 
Συνεπώς όποιος πασχίζει να στήσει μια επιχείρηση, να δουλέψει και να απολαύσει τα κέρδη των κόπων του, είναι σύμμαχος της αστικής τάξης, εκμεταλλευτής, τσανάκι της τρόικας και εχθρός του λαού.  
Το πρόβλημα με αυτούς τους "λαϊκούς αγωνιστές" είναι καταρχήν ψυχολογικό. 
Το πολιτικό έρχεται μετά. 
Στη μάχη τους για τη διατήρηση των προνομίων που τους παρέχει το δημόσιο πλέγμα, χρειάζονται συμμάχους και τους βρίσκουν στις συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 
Όταν τα "Αριστερά  αντισυστημικά"  κόμματα υποστηρίζουν από φορτηγατζήδες μέχρι τελωνειακούς και από ΔΕΗτζήδες μέχρι λαμόγια καθηγητές ΑΕΙ,  υπερασπίζονται τα στελέχη τους, δηλαδή τον εαυτό τους. Δηλαδή, το εκτεταμένο σύστημα του πελατειακού κράτους που όλους τους βολεύει, ακριβώς για να μπορεί να επιβιώνει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις.

Η μάχη κατά του μεταρρυθμισμού είναι μάχη προσωπικής επιβίωσης των "Αριστερών" κρατικοδίαιτων στελεχών

Αντίθετα, όποιους επιχειρούν, αλλά και όποιους επέλεξαν να αγωνιστούν για το ψωμί τους ως υπάλληλοι στην ελεύθερη αγορά, τα "Αριστερά στελέχη" τους μισούν, τους βλέπουν ως αντιπάλους γι’ αυτό και  τους εγκατέλειψαν στο έλεος της καπιταλιστικής ασυδοσίας, ή της κρατικής αυθαιρεσίας. 
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με καθοδήγηση αυτής της Αριστεράς απομάκρυναν από τα συνδικάτα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και τους άφησαν γυμνούς στον οικονομικό χειμώνα. 

Οι μηχανισμοί των κλασσικών δήθεν Αριστερών κόμματων εν Ελλάδι είναι προέκταση των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους. 
Είναι μάλιστα από τους πιο επικίνδυνους για τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί εμφανίζονται ως αντισυστημικοί, ως ορκισμένοι εχθροί του αστισμού, ενώ είναι εστίες του πιο άγριου παρασιτισμού μέσα σε καπιταλιστικό περιβάλλον.

Ως ιδεολογικοί θιασώτες του Στάλιν, της Ιskra και του κάθε λογής αρνητισμού και εχθροί της κάθε νεωτερικότητας, προσδοκούν να υποκαταστήσουν και το θρησκευτικό τομέα  του ιδεολογικού οπλοστασίου του αστισμού.

Αν υπάρχει σήμερα πραγματική Αριστερά δύο είναι τα μέτωπα στα οποία οφείλει να αναπτυχθεί. Από τη μια στο μέτωπο των "σοβαρών αναλυτών" που βλέπουν μόνο τη μισή αλήθεια και από την άλλη στο μέτωπο του δήθεν αριστερού αντισυστημισμού που λατρεύει την κρατική δίαιτα και μισεί την εργασία. 

Αλλά όταν κάνεις διμέτωπο αγώνα πρέπει να θυμάσαι κάθε στιγμή ότι είναι διμέτωπος. Η δεξιά ή αριστερή παρέκκλιση εδώ δεν συγχωρείται.


*ολόκληρο το κείμενοΟι οικονομικές ελίτ, οι συντεχνίες και η "αντισυστημική Αριστερά". Μια ωραία ατμόσφαιρα, εδώ


13 σχόλια:

  1. Τώρα που το ξαναδιαβάζω στο τοίχο σου Γιώργο σκέφτηκα ένα παράδειγμα. Εχω μια μικρή επιχείρηση, δουλεύω νόμιμα, έρχεται ο έφορας να κλείσω τα τρία τελευταία χρόνια. Με ψάχνει βρίσκει 5 τυπικές παραβάσεις του ΚΒΣ, δυο μικρές αλλά όχι τυπικές μου βγάζει φόρο και πρόστιμα που προσαυξάνονται λόγω της τριετίας που έχει περάσει. Και μετά αρχίζει τις διαπραγματεύσεις. Χρωστάς πχ 100 στο κράτος. Μας δίνεις 50 και 20 στο κράτος και γλυτώνεις τα 30.
    Μίλησε η Αριστερά ποτέ γιαυτό; Έγραψε κάτι ο Μηλιός ή ο Λαπαβίτσας; Έκανε κατάληψη εφορίας; Γιαούρτωσε κανένα; Την αφορά; όχι γιατί αφορά το 1/3 του εργαζόμενου ελληνικού πληθυσμού. ΓΗ "Αριστερά" δεν εργάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι μόνο αυτό. Αν σκεφτείς ότι ανέκαθεν η αριστερά είχε και μεγάλη δύναμη στους συνδικαλιστές του δημοσίου και φυσικά στους εφοριακούς, αναρωτιέσαι: τόσες δεκαετίες τι έκανε; Μοιραζόταν ατομικά το κάτι τις και σαν παρατάξεις το έκαναν μόκο; Έλειπαν για δουλειές; Δεν πήραν χαμπάρι τι γινόταν;
    Και για να μην κάνουμε τον χαζό, όλοι ήξεραν αλλά δεν μίλαγαν - και σκέψου: δεν έκλεβαν το κράτος όσοι το έκλεβαν - και τους πολίτες έκλεβαν με εκβιασμούς, και φυσικά άλλους διευκόλυναν να φοροδιαφύγουν με το αζημίωτο. Συμπέρασμα: όποιος σιωπά απέναντι σε τέτοια εγκλήματα είναι συνυπεύθυνος.
    Και πιο κάτω: υπάρχει και ιδεολογική κάλυψη των εγκληματιών αυτών. Όπως γράφεις και στο κείμενο, έχουν μίσος σε όσους κάνουν μια επιχειρηματική προσπάθεια - αυτοί είναι "απατεώνες", "κερδοσκόποι" και "όργανα του συστήματος". Οπότε μπορούμε να τους κλέβουμε αφού κλέβουν χωρίς ενοχές, μη σου πω ότι εκδικούμαστε και το σύστημα έτσι...

    Όταν λοιπόν λέει ο Πάγκαλος "μαζί τα φάγαμε", ξέρει για ποιους μιλάει γιατί μαζί τα μοιράζανε σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες ακόμα και με τους δεξιούς - απλά άλλαζε η αναλογία βάσει τους ποιος ήταν στην εξουσία. Τέλος πάντων βαρέθηκα την διγλωσσία της αριστεράς, την υποκρισία των "αντισυστημικών" και τους λεφτάδες τύπου Αλαβάνου που κάνουν πολιτική στο κεφάλι του κασίδη. Οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους γι αυτό λέω και αλλού ότι οι γενικολογίες τύπου "δημοκρατική αριστερά" δεν λένε τίποτα: πες αυτό που θες και τι θα κάνεις πχ μεταρρυθμιστική αριστερά, ανανεωτική αριστερά, ναι τα καταλαβαίνω είναι μια δέσμευση - ήρθα να κάνω μεταρρυθμίσεις και ανανέωση.
    Δεν έκανα; Απέτυχα.
    Πέτυχα; Συνεχίζω. Δεν χρειάζεται να αναλύω ξανά και ξανά τι σχέση έχει η μεταρρύθμιση με την αριστερά και την επανάσταση κι αν θα προτείνω ή όχι μεταρρυθμίσεις ή ανανέωση στον τρόπο σκέψης και δράσης μου: έχω καταλήξει, το ανακοινώνω και ξεκινώ - και όσοι πιστοί προσέλθετε: δεν θα το ξανασυζητήσω στο συνέδριο κλπ κλπ
    Τόχει ανάγκη η κοινωνία και η αριστερά και προτίθεμαι να το πραγματώσω.

    Στο κάτω κάτω η κοινωνική αριστερά δεν έχει σχέση με τα κομματίδια και τους ηγετίσκους. Υπάρχει ακόμα και ανάμεσα σε δεξιούς ψηφοφόρους. Δεν φταίει αυτή για τον εγωισμό και την ανικανότητα των κομματικών...
    Η ζωή είναι αλλού ακόμα κι αν οι λέξεις είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η αριστερά που μισεί την επιχειρηματικότητα έχει πολλούς μισθωτούς στις γραμμές της. Που τους ρουφάνε το αίμα με το μπουρί. Έτσι εξηγούνται όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ αριστερή, (στρουθοκάμηλος! με την τελευταία αρθρογραφία στα σίγουρα!)
    Αυτά ρε παιδιά δεν τα παίρνετε καθόλου χαμπάρι ???
    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο όλη!!! η αριστερά,το πρόβλημα είναι το σάπιο "κομματικό" σύστημα,τώρα εσείς αν την έχετε δεί Στίγκλιτς ή "εισαγγελείς" δικό σας θέμα.
    Αφήστε τα "λόγια" και κάνετε και πολιτική επιτέλους!!!!
    Προφανώς ούτε ανεργία γνωρίζετε τι σημαίνει ούτε "υποχρεώσεις"


    Χτεσινή Ελευθεροτυπία!!!

    Κάθε γειτονιά και μια πρωτοβουλία
    Εστίες αντίστασης ενάντια στην πολιτική της κρίσης δημιουργούνται στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων.
    Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θέλουν να μείνουν παθητικοί θεατές των εξελίξεων και συγκροτούν επιτροπές και πρωτοβουλίες ενάντια στα μέτρα. Ολοι τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει λύση, «η οποία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, με αυτή της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε.».

    Με σημαία τη φράση «Δεν πληρώνουμε», η κοινωνία των πολιτών αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος και ζητάει στάση της πληρωμής του: «Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος των αρπακτικών κεφαλαίου και τραπεζών. Είναι ψέμα ότι ο δανεισμός από ΔΝΤ και Ε.Ε. είναι μονόδρομος», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.

    Η ίδια επιτροπή στο μπλογκ που δημιούργησε, εξηγεί τους λόγους που συγκροτήθηκε: «Βλέποντας καθημερινά τη ζωή μας να γίνεται χειρότερη, τα νιάτα του τόπου μας να στριμώχνονται στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στη μισή ζωή, την ακρίβεια και τη φτώχεια να χτυπάει όλο και περισσότερους, βλέποντας τέλος να καταρρέουν ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα,κατακτήσεις που χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες αγώνων και αίμα για να αποκτηθούν, αποφασίσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και στις γειτονιές μας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση».

    «Γέννημα θρέμμα των καιρών», χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες την Πρωτοβουλία Κατοίκων Αγ. Σοφίας, την οποία συγκρότησαν: «Οι γειτονιές πρέπει να είναι κύτταρο αντίστασης και κινητοποίησης, απέναντι στο μέλλον που σχεδίασαν για εμάς,χωρίς εμάς. Θέλουμε τον πρώτο λόγο να τον έχουμε εμείς. Ο απλός κόσμος, γι' αυτό συντονίζουμε τη δράση μας μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στην πλατεία Αγ. Λαύρας κάθε εβδομάδα».

    «Εμείς, οι κάτοικοι των περιοχών Θησείου και Πετραλώνων, πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και κομματικών προτιμήσεων, συγκεντρωθήκαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι, απέναντι στην πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που η οικονομική τρόικα έχει αποφασίσει να επιβάλει σε όλους μας, απαιτείται κοινωνική αντίσταση σε ένα πλαίσιο δράσης και αλληλεγγύης, που μπορεί να ξεκινήσει από τις γειτονιές μας» αναφέρει η ανοιχτή πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Το τελευταίο διάστημα η αντίσταση στις γειτονιές διευρύνεται, καθώς οι συλλογικότητες αυτές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια: Η «Κ.Ε.» εντόπισε επιτροπές στη Νίκαια, τα Πατήσια, το Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό, τους Αγίους Αναργύρους. Στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται πολίτες στην Τούμπα, το κέντρο, τις δυτικές συνοικίες και το Ωραιόκαστρο. Ανάλογες συλλογικότητες ενάντια στα μέτρα δημιουργήθηκαν στην Πάτρα, το Βόλο και τα Γιάννενα.


    ΥΓ Προφανώς δεν υπάρχει αντίληψη του τι σημαίνει 550ε το μήνα και ανασφάλιστα..
    Και βεβαία ούτε το τι υπογράφτηκε με το μνημόνιο,εδώ δεν το ξέρανε οι "βουλευτές" πόσο δηλαδή ενισχύεται η νέα επιχειρηματικότητα,τι υποθήκες μπήκανε κλπ κλπ .....
    Γιώργο και στα διόδια και σε επιτροπές είναι πάρα πολλά της Δ.Α.,αλλά η θεματολογία ειδικά τον τελευταίο καιρό στο blog είναι πολύ ετεροβαρής προς τα τεχνοκρατικά οικονομικά και το τι θα γίνει και αν γίνει κάτι στο συνέδριο.
    Τίποτα δεν θα γίνει Γιώργο γιατί οι εξελίξεις είναι πιο μπροστά από όλο το "κομματικό" απαράτ.
    Με καλή προαίρεση πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα, τι βλέπω; Προχώρησε κιόλας και σε επίπεδο βάσης η συμφωνία κορυφής με τη Ντόρα για κοινή εκπροσώπηση; Ο Μάνος, πού είναι; Ή εκπροσωπείται από τον Αβραντίνη ως αντιδήμαρχο Αθηναίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Αυριανιστής

    Το τι γίνεται σε επίπεδο κορυφής ελάχιστα πλέον απασχολεί,τους περισσότερους από όλους μας.
    Δημιουργούμε μια νέα αριστερά μέσα στη κοινωνία, σε όλα τα κοινωνικά κινήματα, και να είσαι βέβαιος,είτε ως φίλοι είτε ως απλά "μέλη" ότι είμαστε παντού!!!
    Όχι όπως το ΠΑΜΕ που ανακάλυψε τα διόδια την Κυριακή.
    Η επιτροπή διοδίων στα Β.Προάστια στη πλειοψηφία τους όταν ξεκίνησε ήταν παιδιά και φίλοι της Δ.Α.χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε περισσότερο απο το ότι έγινε το αυτονόητο!!
    Έτσι κι αλλιώς καπέλα και ομπρέλες τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμος 1:31

    Δεν αναφερόμουν στο σχόλιό σου. Στο πνεύμα του άρθρου αναφερόμουν, που λίγο απέχει από το να απηχεί τη "νεοφιλελεύθερη φράξια" της Δ.Α. (όπως πολλές θέσεις της Δ.Α. τελευταία). Γι' αυτό αναρωτήθηκα αν οι συμφωνίες κορυφής πέρασαν ήδη και στη βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άχ ρε Μάκη...
    Άχ ρε Μάκη...
    Και που ξέρεις τι κάνουμε στην υπόλοιπη ζωή μας; Πως τη βγάζουμε, αν είμαστε άνεργοι, αν χρωστάμε, αν, αν;
    Από την θεματολογία βγάζεις συμπεράσματα;

    Φυσικά και δεν είμαστε political correct - ούτε θα γίνουμε ποτέ!

    Τώρα, αν οι επιτροπές πολιτών που σου αρέσουν είναι πιο σημαντικές από άλλες, αυτό είναι άποψή σου - σεβαστή. Δεν μπορείς να την "περάσεις" όμως με το στανιό και στους άλλους.
    Αν σε εκφράζουν, κάνε το καθήκον σου - εμάς γιατί μας ψυχαναγκάζεις;
    H αξιολόγηση για τους δρόμους που επιλέγει ο καθένας είναι υποκειμενική και ελεύθερη, μην το ξεχνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυριανιστή καλή χρονιά!
    Θα μπορούσες να μας εξηγήσεις ποια είναι και τι λέει η "νεοφιλελεύθερη φράξια" της ΔΑ; Και τι σχέση έχει με το άρθρο;
    Μετά θα σου απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα τα περί ηγεσίας και βάσης είναι μέσα στο μυαλό σου - στην ΔΑ όλα είναι προσωρινά και στηρίζονται στην καλή θέληση. Στο συνέδριο η προσωρινή βάση θα γίνει προσωρινή ηγεσία - αλλιώς χάνεται το στοίχημα της χειραφέτησης και επανερχόμαστε στην αρρώστια που λέγεται ΚΚΕ/ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (που ξέρω ότι σου κρυφοαρέσει).
    Και μην με στενοχωρείς με την Ντόρα γιατί αγόρασε και δέκα κουπόνια - εσύ πήρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ΜακηςΓ
    Καλά στα λέει το "παλικάρι",δεν έχεις καταλάβει ακόμη που είσαι???
    Περιμένεις να δεις "φως" από καμένες λάμπες???
    Είναι στο "κόλπο" της διατήρησης της αρπαχτής,δεν τους διαβάζεις παγκαλιστές γιωργάκηδες και αγιος ο θεός.
    Τι σχέσει μπορεί να έχουνε τα Β.Προάστια με κινήματα και άλλες μ....που εσύ ζητάς?
    Λίγη αξιοπρέπεια ρε Μάκη τι είσαι "κομματόσκυλο" της Δ Α(χα χα χα )της Δημ.Συμ.της Ντόρας δηλαδή.
    Εδώ ο κόσμος καίγεται κι ο άλλος ανακάλυψε οτι φταίνε οι 'αριστεροί" του δημόσιου.
    Ποιοι οι πλειοψηφίες του πασοκ δηλαδή 60%!!!βάλε και το 30% της δακε συν το 5% της "ανανέωσης" (νάτο το δεκατριάρι!!)και ο άλλος τραγουδάει για αριστερές πλειοψηφίες,,, πασοκάκια γιατί κρυβόσαστε???
    Τα ένσημα "δάγκες" και αφήστε τα λόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Γιώργος

    "Αρρώστια" ο ΣΥΝ; (!!!)

    Για ρώτα και τον Παπαδημούλη, που δεν ακολούθησε τους θερινούς αρριβισμούς, να σου πει αν αισθάνεται άρρωστος.

    Για να μη σου πω να ρωτήσεις ακόμα και τους καθεστωτικούς δημοσκόπους, να δεις τι δίνουν στους μεν και τι στους δε(ν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τωρα οι καθεστωτικοι δημοσκοποι τα λεν καλα ή αλλιως ο καραγκιοζης μαγειρας. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU