Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια για τους φορολογικούς παραδείσους (Δεύτερο Μέρος)

του left division

Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το "μελάνι" της πρώτης (δικής μου) ανάρτησης που αναφερόταν στο μέγεθος του προβλήματος που συνιστούν οι περίφημοι φορολογικοί παράδεισοι μέσω των οποίων διακινείται πάνω από το 50% του παγκόσμιου εμπορίου απαλλάσσοντας τους "εταίρους των tax haven κοινοπραξιών" από κάθε λογής φορολογικούς και άλλους ελέγχους.
         
Και να που σήμερα μεγάλη μερίδα του τύπου ξανασηκώνει το θέμα με αφορμή την πρόθεση τέως ανώτατου στελέχους του "γκρίζου τραπεζικού συστήματος" "να τα πει" όχι όπου κι όπου, αλλά στο πασίγνωστο πλέον wikileaks επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση.

Προτού παραθέσω αυτούσιο το σχετικό δημοσίευμα των Νέων*, περιορίζομαι να καταθέσω μια βασική σκέψη. Μιλάμε για τόσο μεγάλα ποσά που η "σύλληψη" μέρους και μόνο της σχετικής φορολογητέας ύλης, ενδεχομένως θα αρκούσε για να καταστήσει διαχειρίσιμο το σύνολο του χρέους της ευρωζώνης χωρίς να απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για το κορυφαίο (ίσως) πανευρωπαϊκό ζήτημα στην παρούσα συγκυρία που αναζητούμε τρόπο διεξόδου από την τεράστια οικονομική κρίση.
Χωρίς να παραγνωρίζω την πολυπλοκότητα του ζητήματος και τις σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί η διαχείριση του, επιμένω ότι η πολιτική του ανάδειξη δεν μπορεί να περιμένει άλλο ειδικά τώρα που σηκωθήκανε τα πόδια (των αγορών) και βαράνε το κεφάλι (των κοινωνιών).  

* Στοιχεία-φωτιά παραδίδει στο WikiLeaks Ελβετός πρώην τραπεζίτης
Υποθέσεις φοροδιαφυγής
Στοιχεία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών που "αγγίζουν" διάσημους, επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία δηλώνει ότι θα παραδώσει στο WikiLeaks ο Ελβετός πρώην ανώτατος τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ. 
Πρώην επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν, ο Έλμερ (ο οποίος είχε απολυθεί το 2002) προσάγεται την Τετάρτη σε δίκη στην Ελβετία για παραβίαση τραπεζικού απορρήτου.

Ο ίδιος και ο Τζακ Μπλαμ, πρώην ερευνητής του Κογκρέσου των ΗΠΑ και δικηγόρος με έδρα την Ουάσινγκτον που εκπροσωπεί ανθρώπους που αποκαλύπτουν μυστικά ή σκάνδαλα, αναμένεται να εμφανιστούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στο Λονδίνο και να παραδώσουν στο WikiLeaks δύο CD που φέρονται να περιέχουν ονόματα και πληροφορίες για τους λογαριασμούς περίπου 2.000 ατόμων που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.
Οι διοργανωτές της συνέντευξης δήλωσαν πως πιστεύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσαντζ, συμφώνησε να εμφανιστεί και να παραλάβει προσωπικά τα στοιχεία.
Πάντως, η παρουσία του δεν είναι βέβαιη, εξαιτίας της δικαστικής απόφασης που περιορίζει τις κινήσεις του στο μέγαρο στην ανατολική Αγγλία, όπου διαμένει ενόσω εξετάζεται το αίτημα των σουηδικών αρχών για την έκδοσή του προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη.

Την Κυριακή ο Έλμερ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ελπίζει η παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές, αλλά και να προωθήσει τη χρήση του WikiLeaks ως μηχανισμού αποκάλυψης σκανδάλων.
"Το βασικό είναι να ενημερωθεί η κοινωνία σχετικά με τις καταχρήσεις των υπεράκτιων τραπεζών και το πώς δουλεύουν" είπε. 

"Πιστεύω στο σύστημα του WikiLeaks. Πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα. Το WikiLeaks ήταν η τελευταία μου ελπίδα. Δεν μπορούσα να μεταδώσω το μήνυμά μου σε ένα ευρύτερο κοινό. Το WikiLeaks μπορεί να είναι το μόνο μέσο για να φθάσει το μήνυμα στην κοινωνία. Θα ήθελα να βοηθήσω το WikiLeaks" ανέφερε.

Ο Μπλαμ προσέθεσε ότι "η υπόθεση αφορά στην πραγματικότητα τις τράπεζες και την λειτουργία τους, το τραπεζικό απόρρητο και τη ζημιά που προκαλεί στην κοινωνία όταν χρησιμοποιείται για να κρυφτεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά".
Ο Ρούντολφ Έλμερ είπε στην ελβετική εφημερίδα Der Sonntag και στον βρετανικό Observer ότι τα στοιχεία αφορούν διασημότητες, εκατομμυριούχους, πολυεθνικές, κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.

2 σχόλια:

  1. Το μεγαλύτερο κακό σπυρί της παγκόσμιας οικονομίας είναι η Ελβετία.
    Η χώρα που περιθάλπει και προστατεύει όλο το παράξενο οικονομικό αλισβερίσι του πλανήτη.
    Η χώρα άβατο η δήθεν ουδέτερη.
    Η χώρα που με τον τρόπο της συμμετέχει σε πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα, προμήθειες όπλων, ναρκωτικά.
    Η χώρα που έχει φακελώσει όλον τον πλανήτη.
    Η μόνη ελπίδα να μάθουμε τι παίζεται είναι όταν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να μιλήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι μέρος του υποκριτικού συστήματος της "αγοράς". Αγορά, ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ - συνοδευόταν πάντα από την άλλη όψη - Ελβετίες κλπ - αλλά κι από την καθημερινή παρέμβαση του κράτους. Το εμπόριο ποτέ δεν αφέθηκε ελεύθερο να διαμορφώσει και να διαμορφωθεί.
    Οι έχοντες την εξουσία δεν εμπιστεύονται το ίδιο τους το σύστημα και φυγαδεύουν τα χρήματά τους σε ασφαλή χρηματοκιβώτια μακριά από τους ίδιους τους τους νόμους - οι φορολογικοί παράδεισοι είναι τα ταξικά καταφύγια του πλούτου.
    Γιατί οι Άγγλοι δεν μπαίνουν στο ευρώ; Μήπως γιατί πρέπει να κλείσουν το Τζέρσεϋ πχ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU