Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Νέα βήματα αλληλογνωριμίας και σύγκλισης Οικολογίας και Αριστεράς με σεβασμό στην πολιτική αυτονομία των δυο χώρων


Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, διοργανώνεται πολιτική συγκέντρωση-συζήτηση στην Ανάκασα, από τις δύο τοπικές οργανώσεις - Αγ.Αναργύρων & Καματερού - της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων. 
Το θέμα είναι Οικονομική κρίση - Περιβαλλοντική κρίση Υπάρχει διέξοδος.
Σημαντικοί ομιλητές ( Σάκης Κουρουζίδης και Νίκος Χρυσόγελος ) αλλά και χαιρετισμός του προέδρου της ΔΑ, Φώτη Κουβέλη, προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην κοινή εκδήλωση των τοπικών οργανώσεων των δυο φορέων.
Θα είμαστε όλοι εκεί!

Από καιρό έχουμε τονίσει σε αυτό το ιστολόγιο, την σημασία της πολιτικής αλλά και καταστατικής σύγκλισης αριστεράς και οικολογίας, οικολογίας και αριστεράς. Και οι δυο χώροι έχουν μόνο να ωφεληθούν αλλά και να ωφελήσουν τους πολίτες με την συνεργασία και την ανταλλαγή θέσεων και αναλύσεων. Από την φύση τους είναι κοντά αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη με σεβασμό της αυτονομίας κάθε χώρου και προωθητικές συνεργασίες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν μια λειτουργία αμεσοδημοκρατική που δύσκολα γίνεται ακόμη κατανοητή από την αριστερά. Παραδείγματος χάριν, προκαλεί απορία η ανεπιτυχής αναζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Γραμματείας των ονομάτων γνωστών στελεχών αλλά και κεντρικών εκφραστών κατά περιόδους του χώρου όπως ο Νίκος Χρυσόγελος ή ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Γεγονός που δεν είναι αποτέλεσμα υπερίσχυσης των εσωκομματικών τους αντιπάλων ή μειοψήφισης της τάσης τους - όπως θα φανταζόταν κάποιος αριστερός -  αλλά φυσιολογικό αποτέλεσμα των θητειών και της εναλλαγής των στελεχών σε διάφορες θέσεις. Αποτέλεσμα αμεσοδημοκρατίας.
Η αριστερά από την μεριά της, και ειδικά η δημοκρατική αριστερά που προέκυψε ως αντίδραση στον καθεστωτισμό και τον αριστερισμό της συνεδριακής πλειοψηφίας της πάλαι ποτέ ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναζητά βαδίζοντας προς το πρώτο και ιδρυτικό της συνέδριο, εκείνο τον τρόπο λειτουργίας που θα βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και το λενινιστικό κόμμα "νέου τύπου" και θα προσεγγίσει την αμεσοδημοκρατία και το κόμμα των μελών. Στην πορεία αυτή έχει να διδαχτεί από τις επιτυχίες (και τις αδυναμίες) της εφαρμογής της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας του χώρου των ΟΠ - που κουβαλάει και μια μακριά παράδοση παρόμοιας λειτουργίας προγενέστερων αλλά και σημερινών, οικολογικών σχημάτων και οργανώσεων.

Γιατί τα γράφω αυτά και τι σχέση έχουν με την εκδήλωση της Δευτέρας θα μου πείτε. 
Μα γιατί με την ευκαιρία αυτή και κάποια προβλήματα επικοινωνίας των δυο χώρων που ανέκυψαν κατά την κοινή προετοιμασία, μπορούν να μπουν σε σωστές βάσεις οι επόμενες κινήσεις συνεργασίας των δύο πολιτικών κινήσεων, τοπικά και κεντρικά, και να αποφευχθούν οι αυτοματισμοί και οι κακές συνήθειες που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. 
Και εξηγούμαι:


Οι πρώτες ανακοινώσεις που έφυγαν προς στα ΜΜΕ από την ΔΑ για την εκδήλωση, περιείχαν δυο ανακρίβειες: η πρώτη ότι η εκδήλωση είναι κεντρική επιλογή των δυο χώρων κι όχι των τοπικών τους οργανώσεων - πράγμα που αναπαράχθηκε και από πολλά ιστολόγια εν αγνοία τους - και η δεύτερη ότι ο Νίκος Χρυσόγελος είναι εκπρόσωπος των ΟΠ, πράγμα αναληθές. Χρειάστηκαν κάποιες πρόσθετες συνεννοήσεις για να αποκατασταθεί στις ανακοινώσεις και τις αφίσες η σωστή διατύπωση. 
Θα μου πείτε: σιγά το θέμα... εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν ή όπως γράφεται και στην προηγούμενη ανάρτηση, ο κόσμος καίγεται και το εφήβαιον χτενίζεται.
Κι όμως δεν είναι έτσι. 
Ήδη άνθρωποι των ΟΠ αντέδρασαν λέγοντας ότι "αντί να εξάγουμε αμεσοδημοκρατία εισάγουμε παραγοντισμό" κι ότι η ΔΑ μη μπορώντας να κατανοήσει πως γίνεται να μην έχει απέναντί της "σταθερή ηγεσία" των ΟΠ για να συνομιλεί, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και έχρισε τον Ν. Χρυσόγελο "εκπρόσωπο". 
Και σίγουρα, η όλη ιστορία αντανακλά την υποτίμηση από την πλευρά των αριστερών της σημασίας της εναλλαγής, των θητειών αλλά και της αποκεντρωμένης συλλογικής εκπροσώπησης των ΟΠ. Επί της ουσίας πρόκειται για τον σεβασμό κατά κεραίαν, της αυτονομίας του κάθε πολιτικού χώρου και του τρόπου που αυτός επιλέγει για να εκπροσωπείται.
Όχι ότι στην πλευρά των ΟΠ όλα είναι τέλεια όσον αφορά την λειτουργία τους. Το βιώσαμε ως αριστεροί άλλωστε στις δημοτικές εκλογές και με περιπτώσεις δυσλειτουργίας αλλά και υποκατάστασης της θέλησης τοπικών κινήσεων των ΟΠ από "παράγοντες" του χώρου - με σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων: ουδείς λοιπόν τέλειος. 
Αλλά το θέμα παραμένει αυστηρά δικό τους πρόβλημα και δεν σηκώνει εξωκομματικές παρεμβάσεις αλλά όλον τον σεβασμό στις δικές τους προσπάθειες βελτίωσης.

Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στην πρώτη κοινή εκδήλωση των δύο χώρων μετά τις δημοτικές εκλογές. 
Και να ακολουθήσουν πολλές τέτοιες σε όλη την Ελλάδα. 
Με την δέουσα προσοχή και τον αλληλοσεβασμό των δυο συγγενών κατά την γνώμη μας πολιτικών χώρων, που βρίσκονται στην φάση αλληλογνωριμίας και διερεύνησης του εύρους του κοινού φάσματος θέσεων και δράσεων. 
Ας μείνει μακριά ο κακός μας εαυτός και ιδιαίτερα η παλιά συνήθεια της αριστεράς να χρησιμοποιεί τους συνεργάτες της: η νέα δημοκρατική αριστερά δεν μπορεί να έχει τέτοια κουλτούρα ή στόχευση - κι αυτό πρέπει να γίνει πιστευτό από τους πολιτικούς συνομιλητές της με κάθε ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU