Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Για ποιο λόγο η αριστερά φτιάχνει νέο κόμμα;


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου


Σήμερα είναι η αποφασιστική ημέρα των ψηφοφοριών στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο - με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον Συνασπισμό έπειτα από την απόρριψη του αιτήματός της για "απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ" - και πήρε προσωρινή μορφή ως Δημοκρατική Αριστερά με την σύμπραξη της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της ανανεωτικής αριστεράς, της ΑΡιστερά ΣΗμερα του Μιχ. Παπαγιαννάκη και χιλιάδων ανένταχτων αριστερών και οικολόγων - φτάνει σήμερα στο κρίσιμο σημείο του: αυτό της συλλογικής πλέον υιοθέτησης από όλους όσους συμμετέχουν του ιδιαίτερου στίγματός του, του "προσώπου" του στην ελληνική κοινωνία.

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και άγνωστης πορείας για την χώρας μας το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σαφείς οι λόγοι που στην αριστερά δημιουργείται ένα νέο κόμμα. Το συνέδριο οφείλει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε αυτόν τον τομέα - τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ δικά του εσωτερικά θέματα και για την κοινωνία φαντάζουν λεπτομέρειες.
Ποια θα πρότεινα να είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά - αιχμές της νέας συλλογικότητας;

1. Το μέτωπο στον λαϊκισμό και την διαφθορά

Η ελληνική κοινωνία για τρεις δεκαετίες έζησε μέσα σε ένα ψέμα. Υπέκυψε στις σειρήνες του λαϊκισμού, αύξησε το εισόδημά της με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, εγκατέλειψε την παραγωγή και έπεσε με τα μούτρα στην κατανάλωση με δανεικά. Έχασε πραγματικές περιουσίες στο κόλπο του χρηματιστηρίου, ξόδεψε λεφτά που δεν είχε για την λαμπερή φιέστα των Ολυμπιακών, κατέφυγε στις πελατειακές σχέσεις, τον διορισμό και το βόλεμα στην Κιβωτό/καταφύγιο του Δημοσίου για να επιβιώσει. Λίγο ακόμα και θα γινόταν πράξη ο δημοσιοϋπαλληλικός σοσιαλισμός σε μια χώρα...
Μια νέα ιδεολογία διαμορφώθηκε: ο νέος ελληνικός λαϊκισμός του ύστερου 20ου αιώνα.
Ένας ολόκληρος λαός δεχόταν τα ψέμματα και τις απάτες του δικομματικού πολιτικού συστήματος κουνώντας τα πλαστικά σημαιάκια κι επανεκλέγοντας τους απατεώνες ξανά και ξανά στην εξουσία, απλά για να φάει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το Μεγάλο Τραπέζι όπου συνεχιζόταν νυχθημερόν το μεγάλο φαγοπότι. Συντεχνιακά προνόμια, επιδόματα και μισθοί στους αέργους του Δημοσίου, τοκογλυφικά δάνεια στους εναπομείναντες του Ιδιωτικού, πόρτα στους απέξω...
Και η αριστερά στο κόλπο: όχι στην εξουσία αλλά να χαϊδεύει κι αυτή αυτιά για τις "κατακτήσεις των εργαζομένων" (των ΔΕΚΟ εννοείται και των υπουργείων) την ώρα που διαλυόταν κάθε αυτόνομη έκφραση συνδικαλισμού στον ιδιωτικό τομέα. Πέρσι ακόμα ζητούσε 100.000 διορισμούς ακόμη στο Δημόσιο!
Λέξεις όπως παραγωγικότητα, αξιολόγηση, αλληλεγγύη, νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον είχαν εξοριστεί από το λεξιλόγιό της ως ύποπτες και "συστημικές". Το απίστευτο εγχώριο έλλειμμα σε θεσμούς, μεταρρυθμίσεις, παραγωγικό εκσυγχρονισμό, φροντίδα αειφορίας και η αντιστοιχία τους σε τερατώδη εθνικά οικονομικά ελλείμματα διασκεδαζόντουσαν σαν έκφραση της μόνιμης και γενικής κρίσης του ...καπιταλισμού. Κι όταν η πραγματική χρηματοπιστωτική κρίση πέρασε τον Ατλαντικό και οι δανειστές "επαναστάτησαν" για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, όλα επιτέλους επιβεβαιώθηκαν: για την κρίση "φταίνε οι άλλοι" - η αριστερά προσχώρησε ολοκληρωτικά στον εθνικό λαϊκισμό. Σήμερα οι "αντιμνημονιακοί" απλώνονται από το ένα σκέλος του δικομματισμού μέχρι τους οπαδούς του κρατικού καπιταλισμού της άλλοτε σοβιετίας.
Ποιος θα πει επιτέλους την αλήθεια;
Μα η νέα αριστερά. Αυτός είναι ο ρόλος της. 
Δεν μπορεί να υποκύψει και αυτή στο πολιτικό κόστος και να σιωπήσει ή να περιοριστεί σε νύξεις και μισόλογα: για να κάνει τι; Ένα κόμμα του 3% για να αντικαταστήσει στην Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα ούτε αυτό θα γίνει αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυθεντικότερα τον αριστερό λαϊκισμό.
Το νέο κόμμα λοιπόν της αριστεράς, εάν θέλει να είναι χρήσιμο αλλά και να επιβιώσει εκλογικά, έναν μόνο δρόμο έχει μπροστά του: αυτόν της καταγγελίας με λόγο και πράξεις του λαϊκισμού και της πολιτικής -πρώτα απ' όλα- διαφθοράς.
Απέναντι στον δημόσιο τομέα και την αναγκαία συρρίκνωσή του, την αναγκαία εισαγωγή της αξιολόγησης και του κριτηρίου της παραγωγικότητας.
Απέναντι στα προνόμια της κάστας των κρατικοδίαιτων "πελατών" κάθε είδους του διεφθαρμένου δικομματικού συστήματος.
Απέναντι σε ένα ζημιογόνο εσμό αναξιοκρατίας που χρεωκοπεί και καταστρέφει κάθε παραγωγική δύναμη σε αυτόν τον τόπο. Και δημιουργεί έναν εμφύλιο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μαζί με την εξαφάνιση οτιδήποτε συλλογικού και κάθε είδους κοινωνικής αλληλεγγύης.
Απέναντι στον ατομισμό που τρέφει και τρέφεται από τον λαϊκισμό και συντηρεί το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα.

Θα πρότεινα, επειδή ο λαϊκισμός πιέζει ασφυκτικά τη νέα προσπάθεια της αριστεράς, να υιοθετηθεί σαν πολιτική απόφαση του συνεδρίου, σαν "ιδεολογικό" στίγμα ή "μανιφέστο" του νέου κόμματος, μαζί με τις προτεινόμενες αλλά χωρίς σαφείς αιχμές, πολιτικές θέσεις, το κείμενο των έξι διανοητών Από την χρεοκοπία στην αυτογνωσία. Αρκεί προς το παρόν για να καταστήσει σαφές το "τι είναι και τι θέλει" η ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, σήμερα.

2. Ο σαφής οικολογικός χαρακτήρας του κόμματος

Σήμερα, δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη αν δεν περιέχει ευθύνη για το περιβάλλον, την αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον υπερπληθυσμό, την βιωσιμότητα του πλανήτη - χωρίς πλανητική ευθύνη. Ούτε "αριστερά της ευθύνης" που δεν είναι οικολογική αριστερά.
Ένας μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία ήταν αρκετός για να καταδείξει την ανευθυνότητα του πιο υπεύθυνου μέχρι χτες κράτους, απέναντι στον λαό του, τη χώρα του, την φύση αλλά και τον κόσμο ολόκληρο!
Το οικολογικό κριτήριο πρέπει να διαπερνά καθοριστικά πλέον, κάθε λόγο, κάθε πράξη μας, κάθε πολιτική μας απόφαση, κάθε πολιτικό αίτημα ή πολιτική εκστρατεία.
Έτσι, η πολιτική οικολογία, δεν μπορεί να είναι "τμήμα" του νέου κόμματος. Αντίθετα, το κόμμα είναι συνολικά οικολογικό όπως είναι συνολικά αριστερό. Τμήμα του θεματικό μπορεί να είναι ο η ρύπανση του Ασωπού, η ανακύκλωση των σκουπιδιών, η ποιότητα του νερού, το πράσινο στην πόλη και τα βουνά, οι δημόσιοι χώροι κλπ
Η οικολογία δεν είναι "θέμα," είναι συνείδηση, είναι ιδεολογία, είναι καθοδηγητική ιδέα. Και για να αντιστρέψω τα λόγια του εκπροσώπου των Οικολόγων Πρασίνων, Γ.Π., στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, η οικολογία, δεν είναι μόνο "παιδί της αριστεράς", αλλά και η δυνατή ανανέωσή της, το μέλλον και η συνέχεια της αριστεράς και όχι το παιδί που "έφυγε από το σπίτι": χωρίς την οικολογία η αριστερά δεν είναι αριστερά!

Προτείνω λοιπόν την υιοθέτηση και στον τίτλο του κόμματος της συνάντησης Αριστεράς - Οικολογίας με την κατάλληλη διατύπωση που θα εγκρίνει το συνέδριο ή θα δεσμευτεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για αυτήν.

3. Η δημοκρατική δομή και λειτουργία του νέου οικο-αριστερού κόμματος

Το άφησα τελευταίο αν και θάπρεπε να είναι πρώτο: γιατί όλες οι προσπάθειες δημοκρατικής ανάταξης της αριστεράς προσκρούουν στο παγόβουνο του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, ενός τρόπου λειτουργίας που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος από την εποχή του ...Λένιν. Ίσα που καταφέραμε κι αυτό εσχάτως, να μην πυροβολούμε την διαφορετική γνώμη - που παραμένει όμως ενοχλητική...
Χρειάζεται η νέα συλλογικότητα να παραμείνει ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει. Ανοιχτή σε αλλαγή πορείας εφόσον το επιθυμούν οι συμμετέχοντες. Ανοιχτή σε αντικατάσταση στελεχών αν δεν κάνουν καλά την δουλειά τους ασχέτως αν καλύπτονται από την πλειοψηφία του συνεδρίου 'η την ισχυρότερη ομάδα ή τάση.
Επίσης η συλλογικότητα πρέπει να έλκει την συμμετοχή και την συνεισφορά, να είναι θετικό περιβάλλον για αναστοχασμό και συνδιαμόρφωση θέσεων και πρωτοβουλιών κι όχι ένας παγωμένος λαβύρινθος διαδρομιστών και γραφειοκρατίας. Να ζει από την συμμετοχή και να πεθαίνει από την έλλειψή της. Να είναι ένα δημιουργικό μελίσσι όπου θα κυκλοφορούν ελεύθερα ιδέες και συλλογικές δράσεις και όχι με λευκή σημαία στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ "πλεοψηφίας" και "μειοψηφίας".
Η καλύτερη πρόταση καταστατικού μέχρι σήμερα, είναι αυτού των Οικολόγων Πρασίνων. Πρέπει να υιοθετούμε τις καλές ιδέες και να τις βελτιώνουμε αν μπορούμε. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό το καταστατικό την εκπροσώπηση του κόμματος από τον Πρόεδρό του -και όχι από ένα απρόσωπο συλλογικό σχήμα- είναι ότι καλύτερο για το νέο κόμμα. Είχα προτείνει την υιοθέτησή του, εδώ και καιρό από την δημοκρατική αριστερά και ως μιαν ευκαιρία 'η αφορμή για "μια καταστατική σύγκλιση" Αριστεράς και Οικολογίας. 
Το προτεινόμενο καταστατικό που παρουσιάστηκε στο συνέδριο είναι απογοητευτικό. Μια από τα ίδια. Μια αντιγραφή του καταστατικού του Συνασπισμού που τόσο παίδεψε την ανανέωση της αριστεράς με την παντοδυναμία της "πλειοψηφίας" ανάμεσα στα συνέδρια και την παντελή έλλειψη διατάξεων αμεσιδημοκρατίας και συμμετοχικότητας, ελέγχου των στελεχών και ανακλητότητάς τους, θητειών και κυκλικής εναλλαγής/ανάδειξης νέων ανθρώπων αλλά και της δημιουργίας τάσεων/παρατάξεων και επίσημης ομαδοποίησης αντί συλλογικότητας και ενιαίας έκφρασης και δράσης.

Προτείνω την υιοθέτηση αμεσοδημοκρατικών διατάξεων στο καταστατικό με δεύτερο εσωκομματικό δημοψήφισμα σε σύντομο διάστημα εάν αυτό δεν είναι έτοιμο να το κάνει σήμερα το συνέδριο. Ούτως ή άλλως το μόνο πραγματικό μέτρο που προβλέπεται στο πολυσέλιδο καταστατικό είναι της "απλής πλειοψηφίας": ας γίνει λοιπόν προσωρινός κανόνας λειτουργίας με ημερομηνία λήξης το δημοψήφισμα των μελών.

Καλές αποφάσεις!

84 σχόλια:

  1. Πάντως τα ΜΜΕ σας κάλυψαν σε πρωτόγνωρο βαθμό για κόμμα της αριστεράς (μέχρι και το Φώτη είδα σε μία εκπομπή για περίπου μισή ώρα). Αυτό είναι καλό. Προσέξτε μόνο με κάνετε σαν το ΣΥΝ που τελικά έμεινε στην τηλεοπτική προβολή για εκλογική επιτυχία και κράτησε την αριστερά σε φράσεις και κάλυψη αντιεξουσιαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναφορά στον Μιχαλή Παπαγιαννάκη ως περίπου προπομπό της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ύβρη και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με το νέο ήθος που τάχα επαγγέλλεστε..
    Θα συμφωνήσω με τον «δείμο του πολίτη», πως τα καθεστωτικά ΜΜΕ των μεγαλο-εργολάβων, των νταβατζήδων και των γλειφτών της Πασοκικής συμμορίας, σας κάλυψαν σε πρωτόγνωρο βαθμό. Αυτό ας προβληματίσει όσους - ελάχιστους ευτυχώς - έχουν - προς στιγμήν - γοητευτεί από το απόλυτο τίποτα των θέσεων σας..

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη Τ. Δεν δικαιούσται ούτε στο στόμα σας να πιάνετε τον Παπαγιαννάκη που εν ζωή τον φτίνατε διαρκώς. έχει και η τσίπα τα όρια της. Τουλάχιστον βγάλτε το σκασμό γιατί όλοι στην ίδια χώρα ζούμε υποκριτές!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο, Στα σημεία 1 και 2 εκπέμφθηκε το στίγμα. Νομίζω πλέον πως απο εδώ και πέρα θα είναι όλο και πιο έντονο το οικολογικό στοιχείο και μεγαλύτερη η σύνδεση του με την αριστερά. Οι σύντροφοι Δημητρακόπουλος, Κουρουζίδης Σακιώτης κλπ, ήταν τεκμηριωμένοι με έναν σύγχρονο οικολογικό και πολιτικό αριστερό λόγο. Το επόμενο βήμα θα είναι το σχετικό θεματικό συνέδριο που αποφασίστηκε ομόφωνα.
    Το σημείο 3 τα ζητήματα του καταστατικού σχετικά με την λειτουργία του κόμματος (άμεση δημοκρατία) θα ρυθμιστούν στο καταστατικό συνέδριο που επίσης αποφασίστηκε. Και ορθά κατά την γνώμη μου ώστε να γίνει μια ακόμη καλύτερη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ radical
    ..Το σημείο 3 τα ζητήματα του καταστατικού σχετικά με την λειτουργία του κόμματος (άμεση δημοκρατία) θα ρυθμιστούν στο καταστατικό συνέδριο που επίσης αποφασίστηκε.
    Χαχαχαχαχχα αμεσοδημοκρατικά σε επόμενο καταστατικό συνέδριο του κόμματος χαχαχαχαχα \
    ρε κορόιδο,δεν καταλαβαίνεις οτι τα βατραχοπέδηλα χρειάζονται και πόδια,που δεν ΕΧΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ζούσε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, radical, θα απαντούσε όπως αυτός ήξερε, με την επαναστατική φρονιμάδα του και την αξιοπρέπεια που τον χαρακτήριζε. Και σε κάθε περίπτωση θα έβγαζα ή θα έβγαζες το σκασμό. Το να τον επικαλείστε όμως - δίχως να μπορεί ο ίδιος να δώσει απαντήσεις - είναι ασέβεια και ύβρης.
    Απαντήσεις και μάλιστα με τόνο, χρώμα και στίγμα δίνουν – καλώς ή κακώς – οι ζωντανοί όπως ο Γκλέζος.. Η ο Κύρκος ας πούμε..
    Τον Κύρκο σαφώς και μπορείτε να τον επικαλείστε, είναι ο πατερούλης σας άλλωστε και τενόρος των κεντροαριστερών συνασπισμών εξουσίας..
    Μας είπε μάλιστα πως βγάζει σπυράκια από τα κινήματα ανυπακοής, πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί και να μην είμαστε γκρινιάρηδες γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει..
    Ο κατήφορος για κάποιους ανθρώπους φαίνεται πως δεν έχει πάτο. Ας..

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή η συζήτηση είναι ανόητη Δημήτρη Τ.
    Ξέρουμε καλά τι θα έκανε σχετικά ο Μιχάλης. Η αναφορά όμως που σε ξένισε ήταν επί λέξη: "η ΑΡΣΗ του Μιχ. Παπαγιαννάκη".
    Λοιπόν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σου; Επικαλέστηκα κάτι άδικα; Ή μήπως δεν συμμετείχε η ΑΡΣΗ;

    Το να διεκδικείς τον Μιχάλη. ειδικά ανώνυμα, είναι απλά γελοίο...
    Ο Μ.Π. ανήκει σε όσους συνεχίζουν το έργο του και τηρούν την πολιτική του συμπεριφορά, και μόνο. Ποτέ δεν θα καταδεχόταν να κρύψει την ταυτότητά του για να πει κάτι στα μουλωχτά!
    Αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γιωργος

    Να δούμε πόσα "ψηφίσματα" θα ανεβάσεις για να δικαιολογήσεις τα αδιέξοδά σου ,αμεσοδημοκρατικέ μας "φίλε"!
    Τι να κάνουμε θα αναγκαστείς μεσα απο αυτά τα αδιέξοδα να πάρεις θέση!
    Με την παγκοσμιοποίηση ή με τα κοινωνικά κινήματα.
    Ο στρουθοκαμηλισμός σου/ας τέλος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τον καθόλα συμπαθή κο Κουβέλη, τι θα κάνετε ; Αμεσοδημοκρατικά ... μιλώντας βέβαια!!
    Και τέλος πάντων αυτή η (υπερ-/επι-) προβολή σας, σε συνδιασμό με το θάψιμο των Οικολόγων Πράσινων, στα ΜΜΕ (TV και μεγαλο-εφημερίδες) είναι σκανδαλώδης!! Αυτό το ρόλο σας ετοιμάζουν: Ανάχωμα και βαλβίδα ασφαλείας. Θα τον αναλάβετε ;;

    Θάχει μεγάλη πλάκα να

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ... συμβουλεύετε τα ΜΜΕ να μην σας πολυπαίζουν τόσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρόεδρος του κόμματος εκλέχτηκε ο Φώτης Κουβέλης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 97,31%.!!!! (αποτέλεσμα των καλών εποχών Τσαουσέσκου)
    Συγκεκριμένα ψήφισαν 670 σύνεδροι, με τον Φ. Κουβέλη να λαμβάνει 652 ψήφους, ενώ υπήρχαν και 18 λευκά.

    Αλλά και στα απότελέσματα για Κ.Ε. οι "σύντροφοι" 'εδειξαν την πίστη τους στις σταθερές αξίες του κινήματος..
    1. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 385
    2 ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 380
    3 ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 319
    4 ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 311
    5 ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 308 Β΄
    6 ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ 297
    7 ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ 278
    8 ΜΠΑΓΕΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 269
    9 ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 268
    10 ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ 248
    11 ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ 248 Α΄
    12 ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 248
    13 ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ 239
    14 ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 233

    Οι πρώτοι 14...λίσταρχοι(απο τη λέξη λίστες)

    Και κάποιοι φίλοι ανένταχτοι...
    ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 57!
    ΚΟΥΤΣΟΠΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 45!
    ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 37!

    Γιώργο αυτό ήταν το περιβόητο "δημοκρατικο" συνέδριο....
    Θλίψη για μια ακόμη φορά, αλλά και "ικανοποίηση" για να καταλαβαίνει το κοινωνικό σώμα το πόσο βαθειά είναι η σήψη του πολιτικού συστήματος.
    Καληνύχτα φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι νοοτροπίες φίλε μου δεν αλλάζουν σε μια βραδιά (ούτε σε τρεις..). Ο "αγώνας" όμως συνεχίζεται, πάντα "ανένταχτος". Όσο κάποια πράγματα μένουν ανοιχτά, αξίζει κάποιος να ασχολείται και να ελπίζει.
    Αν θες τα βλέπεις από την θετική τους πλευρά: ένα συνέδριο, ειδικά στην αριστερά, είναι περισσότερο μάχη ομάδων παρά εργαστήριο ανάδειξης και επεξεργασίας ζητημάτων. Παρ' όλα αυτά ακολουθεί και καταστατικό συνέδριο και οικολογικό - αυτά, χωρίς το άγχος της "εξουσίας" και την αναπόφευκτη σχετική πόλωση, μπορούν να είναι αποφορτισμένα από την μάχη των παρεών, άρα θα είναι πιο ουσιαστικά, πιο συμμετοχικά και ίσως ολοκληρώσουν το μετέωρο βήμα προς την δημοκρατία και την οικολογία. Ίσως. Όμως τουλάχιστον δεν "έκλεισαν" βιαστικά κι αυτό είναι κατ' αρχήν καλό. Φυσικά εδώ είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ bioannis, Δείμος
    εγώ δεν βλέπω τόση πια προβολή...Στο κάτω κάτω συνέδριο ήταν. Στις κυριακάτικες σχεδόν τίποτα. Στην ΕΤ1 είχε την ομιλία Κουβέλη - κόμμα με βουλευτές είναι.

    Δείμο, ο ΣΥΝ και η νοοτροπία του είναι ό,τι θέλω να αποφύγουμε - είναι κάτι που αν επαναληφθεί (και υπάρχει τέτοια τάση) θα είναι το χειρότερο σενάριο για το νέο κόμμα.

    Bioannis, άλλος υποψήφιος πρόεδρος δεν υπήρχε σε αυτήν την φάση. Με το ζόρι δεν γίνεται! Όσο για την μη προβολή των ΟΠ από τα ΜΜΕ (σωστά), στο συνέδριό σας τον Ιούνη, βρείτε έναν τρόπο να υπάρχει κάποιος - έστω δυο συμπρόεδροι - που να εκφράζουν το προφίλ και τις πρωτοβουλίες του κόμματος προς τα έξω. Όχι εκπρόσωποι τύπου...
    Εδώ είναι Βαλκάνια - η πολλή αμεσοδημοκρατία δημιουργεί ασάφεια - χρειάζεται μια "στιβαρή" δημόσια εικόνα και αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις εναλλαγές, τις θητείες και την ανακλητότητα/λογοδοσία. Όπως είναι τώρα, είναι μια αδυναμία των ΟΠ. Η πρότασή μας στην ΔΑ να υιοθετήσει ένα ανάλογο καταστατικό περιέχει και αυτές τις διορθώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι ένα προσωπικό σχόλιο για να προλάβω σχετικά σχόλια.
    Ούτε στον Ρήγα ήμουνα ποτέ ούτε στην Πτέρυγα. Ούτε σε καμιά λίστα από αυτές που κυκλοφορούσαν στο συνέδριο. Επίσης λόγω προσωπικού κωλύματος ούτε πρόλαβα να μιλήσω ούτε καν ήμουν συνολικά πάνω από τρεις τέσσερις ώρες σύνολο στο ίδιο το συνέδριο και τις τέσσερεις ημέρες - σχεδόν δεν το παρακολούθησα καν. Παρ' όλα αυτά παραλίγο να εκλεγώ στην κεντρική επιτροπή (μία ψήφο ακόμα -που την είχα κιόλας:))
    Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για μη δημοκρατία.
    Αντίθετα, ευχαριστώ πολύ όσους με στήριξαν, πράγμα που σημαίνει κάποια σημαντική αναγνώριση για τη δουλειά που κάνει αυτό το μπλογκ - κάποιοι άλλοι ίσως ενοχλούνται αλλά who cares... Η δουλειά μας είναι η αλήθεια (κι ας πονάει..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν στενοχωρήθηκα για κάτι, είναι για πολλούς άλλους αξιολογότατους φίλους που δεν εκλέχτηκαν. Αλλά προφανώς οι απόψεις τους δεν είναι ακόμα δεκτές στον χώρο αυτό ή και ενοχλούν. Σε αυτό το ζήτημα δεν μπορείς να πεις τίποτα - αυτά πιστεύουν, αυτά ψηφίζουν. Άλλοι βέβαια τα κατάφεραν και χαίρομαι πολύ γι αυτό! Ειδικά οι φίλοι μου οι μπλόγκερ, Λεωνίδας και Μάκης Μπράβο:):) Πολύ σημαντικό αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργο, προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα. Με όλη τη νομενκλατούρα της Ανανεωτικής Πτέρυγας στις πρώτες θέσεις, και ανθρώπους σαν εσένα και τον Φανουράκη απ' έξω, για ποια αναγνώριση μιλάς; Την αναγνώριση των επαγγελματικών στελεχών για την επαγγελματική τους εργασία; Δίκιο είχε ο Κωστής ότι πάνε να φτιάξουν μία καινούρια ΑΠ.

    Είδα και λίγο από το συνέδριο ζωντανά από το διαδίκτυο. Απογοητευτικές ομιλίες, παράλληλοι μονόλογοι, τι καλά που είμαστε όλοι μαζί, λίγο από αντιμνημόνιο, μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Ακόμα και όταν είχαν διαφωνίες με τους προλαλήσαντες (π.χ. μετά την ομιλία του Ματσαγγάνη), δεν το έλεγαν ευθέως. Θα μου πεις, τι περιμένεις από συνέδριο; Ελπίζω στους διαδρόμους να είχε περισσότερο ενδιαφέρον.

    Αφού όπως λες υπήρχαν λίστες για την ΚΕ, άσ' τα να πάνε. Τώρα θα δημιουργηθούν ομάδες μέσα στην ΚΕ, υπόγειες συνεννοήσεις, ισορροπίες, οι γνωστές αηδίες. Μακάρι να μπορέσετε στο καταστατικό συνέδριο να τα αλλάξετε όλα αυτά, αλλά έτσι όπως βλέπω τα πράγματα οι πιθανότητες είναι μικρές, οπότε ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε και ένα Plan B, διότι δεν πρόκειται να γίνουμε απολογητές αυτής της νομενκλατούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε Γιώργο, δεν «μασάμε».

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα του σήμερα στην χώρα. Αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν μια πολύ θετική και ελπιδοφόρα έκπληξη, η οποία δυστυχώς δεν ήρθε.

    Ακόμα και στο καλλίτερο κομμάτι της πολιτικής κομματικής ζωής, στη ΔΗΜ.ΑΡ., που όλοι μαζί δημιουργήσαμε και στηρίξαμε, φαίνεται ότι κυριαρχεί η παθογένεια της ελληνικής πολιτικής, αυτή που έχει διώξει τον κόσμο από την πολιτική.

    Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, μια που ηγετική ομάδα και μηχανισμός ήταν εκ των πραγμάτων η κληρονομιά από τον ΣΥΝ.

    Είναι πολύ ανθρώπινο, το κάθε άτομο που έχει αναπτυχθεί σε ένα χώρο να αποκτά διάφορα χαρακτηριστικά, νοοτροπίες, μεθοδολογίες και συμπεριφορές. Υπάρχουν οι λίγες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν όπως πάντα τον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι λίστες των λιστάρχων( με το ι ιώτα εκ της λέξεως), και υπάρχουν αδιάψευστα τεκμήρια για την ύπαρξή τους, είναι οφθαλμοφανές και εκ του αποτελέσματος ότι ήταν αποτελεσματικές.

    Αλλά την «δουλειά», αποδεικνύεται ότι, δεν την έκαναν και τόσο καλά. Μια βαθύτερη ανάλυση του αποτελέσματος της σταυροδοσίας το αποκαλύπτει αυτό…και τους αποκαλύπτει. Επομένως την «δουλειά» δεν την έκαναν και τόσο καλά. Η πρεμούρα και ο φόβος «μην τυχόν και κόψει η σούπα» τους οδήγησε σε αποτυχία στον τομέα της συγκάλυψης και στην αυτοαποκάλυψη του βρώμικου παιχνιδιού δια μέσου του αποτελέσματος.

    Και φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει στην ουσία το μέλλον της ΔΗΜ.ΑΡ ως συλλογικότητα και ηγεμονικός πολιτικός χώρος . Πχ Ο Γιώργος Παππάς, ο δημιουργός και λειτουργός της ιστοσελίδας, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας επικοινωνίας του κόμματος, έμεινε εκτός Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό και αν σηματοδοτεί το τι παίζεται στα παρασκήνια της παράστασης! Φαίνεται ότι για μερικούς αρκεί να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο και τα απορρέοντα οφέλη, στον κομματικό μικρόκοσμο ενός πολιτικού οργανισμού, ενός κόμματος και ας μείνει το κόμμα « ο μαϊντανός της πολιτικής».

    Φαίνεται ότι οι «λίσταρχοι», τα ι με ιώτα, πιστεύουν ότι αυτοί, οι οποίοι είναι της αριστεράς της ανιδιοτελούς προσφοράς, των αξιών, και της θυσίας και όχι του νεοελληνικού αριβισμού και του προσωπικού βολέματος είναι μακάκες … και δεν καταλαβαίνουν. Πλανιόνται όμως πλάνη μεγάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα μου πεις αν ήξεραν να κάνουν την δουλειά τους καλά, ε, τότε δεν θα ήταν η πορεία των προηγουμένων εγχειρημάτων, στα οποία έλαβαν μέρος σαν ηγετικά στελέχη, αυτή που ήταν, και ίσως και η πορεία της αριστεράς διαφορετική.

    Και δεν ήταν μόνο οι λίστες! Υπήρξε και η γνωστή μακιαβελικογκεμπελική μεθοδολογία του αρνητικού επηρεασμού των συνέδρων για τα άτομα που δεν είναι της γνωστής παρέας.

    Κάποιος φίλος μου είπε: «θέλεις και άλλη απόδειξη ότι έκαναν το δικό τους μαγαζί για τους ευνόητους λόγους και ζητάνε ευκαιριακά νεροκουβαλιτάδες??? Βλέπε Γιώργος Παππάς, Γιώργος Παπασπυρόπουλος κλπ και κοίταξε πόσους σταυρούς πήραν άτομα καταξιωμένα, με αγώνες και με δυνατότητα ουσιαστικής συνεισφοράς στο χώρο της αριστεράς».

    Σε αυτόν και σε όλους τους άλλους εμείς, φίλε Γιώργο, θα λέμε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αλήθεια, τις ιδέες μας και για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, την οποία έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.»

    Με το μέτωπο ψηλά και τα χέρια καθαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολυβώτη, δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν και τίποτα.
    Όταν λέω αναγνώριση, εννοώ από συνέδρους εκτός μηχανισμών, αναγνώστες και σχολιαστές των ιστολογίων μας.
    Προφανώς η πρώην πτέρυγα ενοχλείται από τους "καινούργιους", και στήριξε τους δικούς της. Σου κάνει εντύπωση;
    Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στην συνασπισμική αριστερά κάθε είδους: εδώ τα ίδια έγιναν στο Μέτωπο του Αλαβάνου... Όλη η αριστερά ζει από άποψη δημοκρατίας στην εποχή του Λένιν - τόγραψα πριν γίνει ό,τι γίνει.

    Αλλά νομίζω ότι το θέμα είναι αλλού: μια συλλογικότητα που υπόσχεται δημοκρατία αλλά δεν την υιοθετεί σαν ιδρυτικό συμβόλαιο, εμένα δεν μου λέει τίποτα - αυτήν την λογική την ζήσαμε στον Συνασπισμό: την διολίσθηση ως ιδεολογία και καθημερινή πρακτική των μηχανισμών! Δεν θα την ξαναζήσουμε - δεν αξίζει τον κόπο μας.

    Για μένα, εάν δεν προκηρυχθεί το καταστατικό συνέδριο
    στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κεντρικής επιτροπής,
    ως συνέχεια ενός συνεδρίου που δεν έχει τελειώσει στην πραγματικότητα γιατί κάποιοι δεν ήσαν προετοιμασμένοι για σοβαρότατα θέματα πέραν της "επικράτησης", αλλά παραπεμφθεί σε κάποιο θολό μέλλον,
    τότε η ιστορία αυτή δεν με αφορά, δεν την πιστεύω.
    Όρος απαράβατος για την συνέχιση της κριτικής υποστήριξης του εγχειρήματος με προσωπική εμπλοκή, είναι η δημοκρατία.
    Τίποτα λιγότερο.
    (Την πρόταση για δημοκρατικό καταστατικό η επιτροπή προγράμματος δεν την εξέτασε καν - και οι εισηγητές του τωρινού απογοητευτικού αντιγράφου εκείνου του ΣΥΝ, βγήκαν πρώτοι σε ψήφους. Αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι τυχαίο.)


    Κατά τα άλλα, ναι, οι διάδρομοι είχαν πολιτικά πολύ ενδιαφέρον (δες το κείμενο του lls) - αλλά και πολλές ομιλίες έβγαζαν σπίθες!
    Κόσμος ενδιαφέρων, άνθρωποι που δεν θέλουν να ξαναζήσουν μηχανισμούς και δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς. Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε τις σχετικές υποσχέσεις.
    Ας έχουμε λοιπόν το plan B (:)) ...παρά πόδας. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ drpkouts,
    ο αγώνας συνεχίζεται όσο ο δρόμος μένει ανοιχτός. Εάν στις εξετάσεις δεν γράψεις καλά υπάρχει κι ο Σεπτέμβριος (με το παλιό σύστημα που έχει η ...αριστερά).
    Υπάρχει μια και μόνη ευκαιρία ακόμη: για την δημοκρατία και την οικολογία, για το μέτωπο στον λαϊκισμό - κι απ' ότι καταλαβαίνω όχι για πολύ, για λίγο, πολύ λίγο ακόμα.

    Τώρα, τις προσωπικές πικρίες, επειδή σέβομαι την αξιοπρέπεια του καθενός, ας τις εκφράσει ο καθένας όπως νομίζει - δεν επιθυμώ να μιλήσω για λογαριασμό κανενός γι αυτό και δεν αναφέρω ονόματα. Θα το κάνουν οι ίδιοι όπως και όταν νομίσουν.
    Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μην στεναχωριέστε.
    Το κόμμα είναι ΕΔΩ. Στην ελεύθερη έκφραση, στον αυτοσεβασμό, στο ψάξιμο, στην αγωνία.
    Εδώ θαρθούνε και οι άλλοι και μας χρειάζονται ελεύθερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα
    και βέβαια έπαιξαν λίστες και βέβαια ήταν ένα συνέδριο Αριστερό με παράλληλους μονόλογους, όπως πάντα εξάλλου. Λίγοι είπαν αιχμηρά πράγματα, ελάχιστοι αμφισβήτησαν την επίσημη γραμμή. Γενικώς κυριάρχησαν οι καλοί τρόποι. Η ομιλία μου βγήκε στο web και ήταν πιο σκληρή από το αντίστοιχο κείμενο στη μαργαρίτα. Ίσως γιαυτό πήρα ένα κρίσιμο ποσό ψήφων και βγήκα. Ήρθαν αρκετοί και μου έσφιξαν το χέρι. Υπήρχε θέλω να πω μια διάθεση για σύγκρουση με την επίσημη γραμμή αλλά κανείς επώνυμος δεν σήκωσε τους τόνους. Ήταν έκπληξη, ή "εκπληξη" η μη εκλογή Γιώργου, Παπά και Φανουράκη σαφώς, αν συγκριθεί η προσφορά τους σε σχέση πχ με μένα.
    Ήταν ένα συνέδριο που δεν έσπασαν αυγά και γιαυτό στο τέλος πήγε να γίνει σύρραξη για την ποσόστωση των γυναικών.
    Δεν είμαι αισιόδοξος. Με δεδομένη την πολιτική και οικονομική κατάσταση θάπρεπε ένα κόμμα σαν τη ΔΗΜΑΡ να καλπάζει. Θέλει ρήξεις και τομές, δεν τις βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Γιώργο,
    Η επικράτηση άρχισε με τον περιορισμό του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Από τα 161 μέλη της ΠΠΕ στα 111 της ΚΕ. Για να μην υπάρχει δυνατότητα πολλών απόψεων που δεν ελέγχονται από τον μηχανισμό, δεν έχουν την πηγή τους σε αυτόν και για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει ο μηχανισμός ήττες όπως αυτές που βίωσε στις ΠΠΕ, πχ το σχέδιο θέσεων.
    Συνεχίστηκε ο σχεδιασμός επικράτησης και με την σύνθεση του προεδρείου.
    Περαιτέρω ο τρόπος αντιμετώπισης- διαχείρισης των διαφορετικών τοποθετήσεων στις θέσεις και στο καταστατικό.
    Άς μην αγγίξουμε το φαινόμενο των επαναληπτικών ψηφοφοριών, όταν δεν βόλευε, δια της ανατάσεως της χειρός, με ταυτότητα συνέδρου αλλά και χωρίς την ταυτότητα…Αλλά τι να πει κανείς όταν ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να επιβληθούν ορισμένες απόψεις…
    Πολλοί κατάλαβαν…και είναι λυπηρό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα.
    Κα΄τ'αρχάς θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του Κωστή. Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ελεύθερους ανθρώπους. όπως έγραψε και ο Leo, και μένα με ξάφνιασε δυσάρεστα η μη εκλογή του Γιώργου και του Mike. ;όπως έχω γράψει το καινούριο θα γεννηθεί δύσκολα και με πόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φίλε drpkouts
    Δηλαδή αν θα εκλέγοταν 10 -20 μέλη απο την παλιά Απ θα έλεγες πως το κόμμα πάει καλά;; όχι φίλε. Το πρόβλημα δεν είναι με τους 10 - 20 πρώτους γιατί αυτοί δούλεψαν ώστε το εγχείρημα αυτό να σταθεί όρθιο. Αυτή είναι η αλήθεια. όμως θα κριθούν στην συνέχεια και σκληρά νομίζω αν δεν μάθουν να ακούν τις ανάγκες της αριστεράς και της κοινωνίας και εκεί τελικά θα είναι και το επίδικο. Τέλος όπως υπήρξαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις από την άλλη μια σειρά αξιόλογων ανθρώπων έχουν εκλεγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νομίζω πως το κλειδί βρίσκεται στον πετυχημένο τίτλο του Γιώργου:"Για ποιόν λόγο η Αριστερά φτιάχνει νέο κόμμα".
    Αν το φτιάχνει ως ανάγκη επιβίωσης της παλαι ανανεωτικής πτέρυγας,με λίγη σάλτσα, αν σκοπεύει να ανοιχτεί όντως σε νέα στελέχη που φέρουν νέες ιδέες αλλά καιμη δημοσιουπαλληλική κομματική ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, αν έχει να προτείνει κάτι δόκιμο και ουσιαστικά διαφορετικό, για την ελληνική κοινωνία και την κρίση, αν θέλει να γίνει κόμμα νεότερων κι όχι ηλικιωμένων, οικολογικά προσανατολισμένο εφ΄όλης της ύλης κλπ.
    Για μένα,αυτά είναι τα ουσιαστικά συν το αυτονόητο, την θέσπιση και δημοκρατική λειτουργία στην πράξη, κάτι που δεν με πείθει προς το παρον, λόγω ύπαρξης μηχανισμών.
    Γιατί αν κάποιοι"επικεφαλής" σκέφτονταν πράγματι δημοκρατικά, θα συνειδητοποιούσαν, ότι το Συνέδριο αυτό, είναι ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ,εφόσον δεν έχει πλαισιωθεί ακόμα από μεγαλύτερες μάζες που οφείλουν να συνδιαμορφώσουν την πολιτική του κόμματος και την ηγεσία του, και θα ήταν περισσότερο ανοιχτό σε ανθρώπους.
    Έτσι λοιπόν, όλα θα κριθούν από την συνέχεια και θα φανούν σε λίγο καιρό.Αν από μια αίσθηση κεκτημένης κλειστοφοβίας αυτό το κόμμα δεν γίνει κόμμα των μελών αλλά των μηχανισμών και των λιστών, τότε απλά θα απομονωθεί από την κοινωνία. Κανείς σήμερα, δεν θα σπαταλήσει εκ νέου τις δυνάμεις του κάπου που δεν θα πιάσουν τόπο, ειδικά αν νοιώθει ότι βλέπει ξανά το ίδιο έργο, όπως στον ΣΥΝ.
    Αυτήν την στιγμή, ένα νέο κόμμα θα έπρεπε να αξιοποιήσει το δυναμικό του στην κατεύθυνση θεματικών εργαστηρίων για την Κρίση, για την σχέση μας με την οικολογία, για την κρίση πολιτισμού, την διαφθορά κλπ και να είναι ανοιχτό στα κινήματα.
    Αν δεν γίνουν αυτά, και αν δεν γίνει σύντομα καταστατικό Συνέδριο, οσο και συνέδριο για την Οικολογία, τότε απλά θα έχουμε μια απο τα ίδια περίπου.
    Αλλωστε η Δημοκρατία και η Αλλαγή στο περιεχόμενο και τις διαδικασίες φαίνονται στην πράξη κι όχι στις διακηρύξεις.
    Αν όλα αυτά δεν γίνουν τότε θα ακολουθήσουμε το plan B..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ radical, 9:03 μ.μ.

    Φίλε radical, κανένας δεν αμφισβητεί και δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πολύ περισσότερο εγώ, πού και στους ιδίους αναγνώρισα την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους να κτιστεί η ΔΗΜ.ΑΡ. και τους ψήφισα για αυτό.

    Όμως η μεθόδευση, οι λίστες και η εκτέλεση του συνεδρίου ήταν αυτή που κατά την γνώμη μου δεν έχει θέση σε ένα κόμμα που διακηρύττει αυτά που διακηρύττει η ΔΗΜ.ΑΡ. και θέλαμε να πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να είναι.

    Αυτό αφορά η τοποθέτησή μου και τίποτε άλλο.

    Σημασία έχει ποια ποιοτικά στοιχεία υπάρχουν στα άτομα, τα οποία θα έχουν την κηδεμονία-επιμέλεια του κόμματος, δηλ Κ.Ε. και την καθημερινή φροντίδα του κόμματος, δηλ. ΕΕ για το μωρό που κυοφορήσαμε 9 μήνες και γεννήσαμε στο συνέδριο. Αυτό από την παρέμβασή μου στο συνέδριο.

    Φιλικά Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. «Γιατί αν κάποιοι"επικεφαλής" σκέφτονταν πράγματι δημοκρατικά,...»

    Αυτό που γράφει η Βασιλίκα είναι όλη η ουσία. Το κόμμα είναι, και ήταν εξ' αρχής, εκ των πραγμάτων στα χέρια του μηχανισμού της ΑΠ. Θα γινόταν καλό κόμμα αν αυτοί το ήθελαν, αν είχαν συναίσθηση της ανεπάρκειάς τους. Προφανώς, δεν έχουν αυτή τη συναίσθηση, διότι αλλιώς θα έκαναν οι ίδιοι μερικά βήματα πίσω και θα φρόντιζαν να αναδειχθούν καινούριοι άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες. Αυτό που λέει ο Παναγιώτης, ότι τους τιμάμε για την εργασία τους, ισχύει όσο ισχύει και για τον τελευταίο σκληρά εργαζόμενο αφισοκολλητή στο τελευταίο γκρουπούσκουλο. Τίποτα παραπάνω, ειδικά αν η εργασία αυτή γίνεται επάγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 'Ετσι είναι Πολυβώτη. Το μόνο τους ελαφρυντικό είναι, ότι ως Ανανεωτική Πτέρυγα, ζούσαν συνέχεια στον Συν υπο ένα αίσθημα περιχαράκωσης και κλειστοφοβίας, τα οποία ίσως να μην έχουν ξεπεράσει ακόμη!
    Πρέπει όμως τάχιστα να συνειδητοποιήσουν ότι ένα κόμμα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απο μια τάση που απλά πλαισιώνεται απο κάποιους οι οποίοι μάλιστα είτε απλά συμφωνούν, είτε κολακεύουν την ηγεσία.
    Υπάρχει βέβαια και η κυνική όψη της επικράτησης του μηχανισμού ο οποίος πριν καλά-καλά οργανωθεί το κόμμα, θέλει να το ελέγξει. Αυτό, όμως είναι ολέθριο πολιτικό σφάλμα. Γιατί, εαν όταν καλά-καλά οι δημοσκοπήσεις δεν σου δίνουν ούτε 2% ή 3% και την στιγμή μάλιστα που η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη, σαστισμένη και ΔΕΝ προτείνει πραγματικά καινοτόμες λύσεις για την κρίση, απο πού θα αντλήσεις ψήφους, οπαδούς και μέλη αν περιχαρακώνεσαι;
    Το περίεργο επίσης είναι, ότι ακόμη και κάποιοι άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει τα μάλα, όπως ο συμπαθής σε εμένα Παππάς, διαχειριστής του επίσημου site της ΔΗΜΑΡ δεν εκλέχτηκε στην Κ.Ε, προφανώς μη υποστηριζόμενος κεντρικά. Μήπως λοιπόν ακόμη και οι μηχανισμοί δεν λειτούργησαν προς ίδιον συμφέρον;Διαφορετικά, ένα κόμμα, που δεν έχει κανένα ΜΜΕ παρα μόνο το Διαδίκτυο πως αφήνει χωρίς υποστήριξη, το μόνο του δημοσιογραφικό μέσο;Στέκει αυτό;Πιθανώς, επειδή πρόκειται για ένα νέο κόμμα, υπο διαμόρφωσιν κάποιοι πήγαν να προλάβουνθέσεις και δεν λειτούργησε η αναγκαία συντροφική αλληλεγγύη ακόμη και σε πρόσωπα με έργο.
    Η αλήθεια είναι πως επειδή δεν ήμουν και στο Συνέδριο, γιατί ήμουν άρρωστη δεν έχω πλήρη εικόνα.Αλλά οι ίδιες οι πολιτικές επιλογές της ΚΕ θα μας δείξουν σύντομα προς τα που οδεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βασιλίκα, ελαφρυντικά μπορεί να υπάρχουν πολλά, αλλά η διαχείρηση της ελπίδας είναι τεράστια ευθύνη και σε σχέση με αυτήν τα ελαφρυντικά ωχριούν. Δεν ισχύει αυτό που λέει ο Κωστής ότι «Το κόμμα είναι ΕΔΩ». Διότι άλλο πολίτες που προβληματίζονται και συζητούν, και άλλο πολιτικός φορέας. Το βλέπεις αυτό σε όλους τους χώρους, ειδικά στο διαδίκτυο, όχι μονάχα στην Αριστερά: από πολίτες σοβαρούς και αξιόλογους, άλλο τίποτα. Είναι όμως ορφανοί, διότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό τους πρόδωσε και εξακολουθεί να τους προδίδει - είναι απλά αναντίστοιχο. Για τον Παππά δε θα έλεγα ότι είναι του μηχανισμού, και μάλλον τους τρόμαξαν οι διαδραστικές δυνατότητες του ιστότοπου που είχε αρχικά φτιάξει. Αλλά άλλοι ξέρουν να σου πουν περισσότερα γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα διαφωνήσω με την τόση καταγγελία, την δίκη προθέσεων και την κανονική δίκη που στήνεται στο όνομα της αναζήτησης της αναζήτησης της άμεσης δημοκρατίας.

    Αντίρρηση πρώτη. Αν αυτοί οι άνθρωποι που κατηγορείτε ως σκληρό μηχανισμό δεν κινούσαν τα πράγματα, με την εργατικότητα, τον δυναμισμό και την εμπειρία που διαθέτουν, ΔΑ [συγνώμη,το ΔΗΜΑΡ δεν μου αρέσει] δεν θα υπήρχε. Αυτοί μας μάζεψαν και μας μαζεύουν όλους. Αμφιβάλλω αν άλλοι εξ ημών θα τα κατάφερναν.

    Αντίρρηση δεύτερη. Κομματικός μηχανισμός χωρίς επαγγελματικά στελέχη, σφιχτή λειτουργία και κινητοποίηση των εθελοντών δεν στήνεται.

    Αντίρρηση τρίτη. Η ομάδα -άτυπη- των κεντρικών στελεχών της ΔΑ,γνωστοί από παλιά, από τον ΣΥΝ ως ΑΠ, έχει βέβαια συνεκτικά στοιχεία αλλά υπάρχουν εντός της και πολώσεις και τσακωμοί και οξύνσεις. Τους γνωρίζω όλους πάρα πολλά χρόνια, έχω δουλέψει μαζί τους πολύ, έχω φάει τα μουστάκια μου ουκ ολίγες φορές μαζί τους, προφανώς δεν διεκδικούν το αλάνθαστο, έχουν και ανθρώπινες αδυναμίες όπως όλοι μας (τον ψιλοναρκισσισμό τους, τις αυτοεπιβεβαιώσεις τους, τις εμπάθειές και κυρίως την ιστορία συμπλεύσεων και συγκρούσεων κοκ), αλλά κράτησαν τον χώρο και σε γενικές γραμμές τα κατάφεραν καλά. Μένει να δοκιμαστούν στα νέα και πιο δύσκολα τώρα, με την ΔΑ, όπου δεν έχουν καν επαγγελματική εξασφάλιση, καθώς το κόμμα δεν δικαιούται κρατικής χρηματοδότησης.

    Αντίρρηση πέμπτη. Θα προτιμούσα να ακούω κριτική επί πολιτικών πεπραγμένων και παραλείψεων και όχι επειδή δεν άφησαν να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Τα πρόσωπα αναδεικνύονται και με την δική τους επιδίωξη. Δεν βλέπω να έγιναν ιδιαίτερα περίεργα πράγματα στους εκλεγμένους της ΚΕ.

    Αντίρρηση έκτη. Τα αμεσοδημοκρατικά τα έχω αποκηρύξει εδώ και πολλά χρόνια. Για να το θέσω πιο σωστά, δεν θεωρώ αμεσοδημοκρατική την εναλλαγή. Στο όνομα της αμεσοδημοκρατίας, πρόσωπα του οικολογικού χώρου που όμνυαν στην εναλλαγή ανά μήνα [εποχές Οικολόγων Εναλλακτικών], έγιναν τα πιο επαγγελματικά στελέχη, με αλλεπάλληλες εκλογές και θητείες. Πιστεύω μόνο στην θέσμιση προσδιορισμού θητειών σε εκτελεστικά όργανα πχ στις μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες και μετά μία διακοπή. Στα "νομοθετικά" όργανα, δεν πρέπει να νοθεύεται η βούληση των εκλογέων (είτε πρόκειται για βουλευτικές εκλογές είτε για την ανάδειξη μελών ΚΕ ενός κόμματος). Επίσης, πιστεύω στην αυτο-οργάνωση των οργάνων, πχ αν η ΚΕ θέλει να δεχτεί εναλλαγές, κληρώσεις κοκ. Προοπτικά, θα έβλεπα την εκλογή οργάνων με μια λογική 50% από ψηφοφορία και 50% με κλήρωση. Αλλά αυτά στο καταστατικό συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η τέταρτη αντίρρηση - που ξέχασα νωρίτερα - είναι ότι κανείς δεν εμποδίζει στην ΔΑ την αντισυσπείρωση και την διεκδίκηση οποιασδήποτε άλλης άποψης και ανθρωπογεωγραφίας. Θα έλεγα μάλλον ότι επιβάλλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολυβώτη, έχεις και πάλι δίκιο. Πριν σκεφτόμουνα να γράψω πως τελικά οι κομματικοί μηχανισμοί γυρίζουν την πλάτη στην κοινωνία και μετά έρχεται η αποδοκιμασία της κοινωνίας. Γνωρίζω απο τον ΣΥΝ πολλούς ανθρώπους που όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν αλλά και που αποδοκιμάστηκαν απο μηχανισμούς ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή ήταν ικανοί.
    Ειναι χαρακτηριστικό, πως τα μέλη στον ΣΥΝ αντιμετωπίζονταν ουσιαστικά ως προεκλογικοί μηχανισμοί, σχεδόν απενεργοποιημένοι ενδιάμεσα. Ως γραμματέας της οργάνωσής μου έκανα πολλές προσπάθειες να αλλάξει αυτό το απαξιωτικό για έναν αριστερό status και εκτός των άλλων ζητούσα να διαμορφωθεί ένα όργανο στο οποίο να συμμετέχουν οι γραμματείς των τοπικών οργανώσεων, όπου και να μεταφέρουν τις απόψεις και προτάσεις των μελών. Διότι η γραμμή δεν μπορεί να κατεβαίνει μόνο αλλά και να ανεβαίνει. Διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε επικοινωνία, ούτε Δημοκρατία. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Θυμάμαι ακόμη, όταν το πρότεινα που ο γραμματέας του ΣΥΝ Βίτσας καθόταν και χάζευε αμήχανα το κινητό του, ώσπου ξέσπασα και του είπα:"Μ' ακούς τώρα που σου μιλάω 'η χαζεύεις;" Και μου είπε Ναι, ναι.. Καλά του λέω δεν ντρέπεστε, ούτε καν πρακτικά δεν κρατάτε για τα προσχήματα, τι ακούτε; Κατάλαβες αγαπητέ μου Πολυβώτη; Αυτά είναι σούργελα.
    Η Δημοκρατία δεν είναι τύπος αλλά βαθύτατη ουσία και η βασική ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για οποιαδήποτε έντιμη επικοινωνία και συνδιαλλαγή. Όπως σοφά με δίδαξε μια παλιά φίλη που ήταν στους Λαμπράκηδες, όταν αρχίζουν να χάνουν οι δημοκρατικές διαδικασίες τότε τελείωσε το πράγμα, δεν έχει μέλλον. Για αυτό και το Καταστατικό Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Αν το κάνουν σύντομα και αποδείξει δημοκρατική στόφα οκ. Αν το πάνε δια της διολισθήσεως και με συντηρητικές λοβητούρες τοτε είπαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Μια ερώτηση.
    Ιστορικά ποτε ενα όργανο κόμματος δεν επεδίωξε την επανεκλογή του ? ¨εστω και αν ήταν προσωρινό?
    Ο Κ.Α. είχε δίκηο για τη μη συμμετοχή του.
    Ο Γ.Π. είναι εν αδίκω απο τη στιγμή που πιστεύει στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να συμμετέχει σε πυραμιδοειδή κόμματα ή σχηματισμούς.
    Ακόμη και η δική σου πρόταση που αναρτήθηκε στην ανανεωτική στα 5 σημεία,απο μόνος σου έδειχνες οτι πήγαινες σε μια μάχη χαμένη απο χέρι.
    Και βέβαια ο αγώνας θα συνεχιστεί ο σπόρος της ριζικής αλλαγής έχει ήδη μπεί.
    Και βέβαια δεν αφορά μόνο την αριστερα με όποιον επιθετικό προσδιορισμό.
    Ποιός άραγε πριν ένα χρόνο έβαζε τέτοια ζητήματα σε επίπεδο ελληνική κοινωνίας?
    Γιωργο το γνωρίζεις πολύ καλά, κανείς.
    Σήμερα χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία
    το αύριο ανήκει σε άλλους,οι ανάγκες τα αδιέξοδα τα προβλήματα δεν θα περιμένουν καμία φωτισμένη ή μή ηγετική ομάδα να τα λύσει.
    Τα κόμματα δυστυχώς με κάποια επι μέρους εξαίρεση τους ο.π.,δεν πιστεύουν στην έννοια του πολίτη.
    Τα καταστατικά συνέδρια δεν γίνονται για να ανοίξουν διαδικασίες αλλά για να περιορίσουν τις ανάγκες στα μέτρα των ηγετικών ομάδων.
    Σε τι θα χάλαγε όποιον το πίστευε να έκανε απο τώρα την πρόταση του 50-50 και στο καταστατικό συνέδριο 10% εκλογή 90% κλήρωση?
    Γιατί δεν μπήκε απο τώρα το στοιχείο του περιορισμού και της ανακλητότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ένας χώρος ανώνυμε μπορεί ή όχι, να είναι σε θέση να δεχτεί και να λειτουργήσει την αμεσοδημοκρατία, όπως φυσικά την αντιλαμβάνεται. Στην περίπτωσή μας η κουβέντα γίνεται γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση της ηγεσίας να ξεπεραστεί ένα χρόνιο πρόβλημα της αριστεράς. Θάπρεπε η ίδια να θέσει το ζήτημα!
    Το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό ουσιαστικά αντιμετωπίστηκε σαν υπερβολή κάποιων ή γραφικότητα των "αμεσοδημοκρατών", συνιστά μεγάλη πολιτική ήττα, την στιγμή μάλιστα που άλλο κόμμα (οι ΟΠ) ήδη λειτουργούν και προτίθενται και να βελτιώσουν ένα αμεσοδημοκρατικό καταστατικό.
    Έτσι την ίδια στιγμή από την ΔΑ, αρχίζουν να εξαφανίζονται ακόμα και λέξεις όπως "συντονιστής" και επιστρέφουμε στις κλασικές έννοιες οτυ "γραμματέα" κλπ
    Μέγα πολιτικό ολίσθημα από ένα νέο κόμμα την εποχή της απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής. Μια ευκαιρία είχε η ΔΑ να πείσει ότι φέρνει την ΑΝΑΝΕΩΣΗ και την πέταξε στα σκουπίδια μαζί με την δυνατότητα να συγκλίνει πρακτικά με τον οικολογικό χώρο. Το καταστατικό συνέδριο ή ένα σχετικό δημοψήφισμα, με εκφρασμένη όμως την πολιτική βούληση της ηγεσίας για τις απαραίτητες αλλαγές, είναι το τελευταίο χαρτί του εγχειρήματος. Αν είναι απλά να γίνει υπό την πίεση της βάσης για να απορριφθεί μετ' επαίνων η όποια αλλαγή, τότε καλύτερα να μην γίνει καθόλου.
    Αυτό λέω.
    Θα δείξει η εκλεγμένη πλέον ηγεσία της ΔΑ που το πάει ακριβώς σε αυτό το ζήτημα, καθαρά και ξάστερα. Για να κριθεί οριστικά το βάθος της ανανεωτικής της βούλησης.


    *Δεν κάνουμε δικαστήριο Γιάννη μου - ζητάμε απαντήσεις που στο συνέδριο δεν δόθηκαν και που πρέπει να δοθούν πριν καταλαγιάσει ο αχός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. >Τα κόμματα δυστυχώς με κάποια επι μέρους εξαίρεση τους ο.π.,δεν πιστεύουν στην έννοια του πολίτη.>

    Φοβάμαι πως όλα τα άλλα τα έγραψες για να καταλήξεις σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γιώργο, Το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της πολιτικής που θέλεις να υπηρετήσεις. Η αμεσοδημοκρατία από μόνη της δεν λέει τίποτα. Και η σπίθα αυτή επαγγέλεται. Και απο αυτό το συνέδριο βγήκε σαφές πολιτικό στίγμα. Η δημοκρατική λειτουργία και διεύρυνση είναι μία διαρκής και καθημερινή μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ένα σενάριο με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά τους ίδιους κομπάρσους.
    ΡΑΜΠΟ Ν 1
    Σκηνή πρώτη.
    Ο αγανακτισμένος λαός ζητάει αλλαγή.
    Σκηνή δεύτερη.
    Ηγέτες του κινήματος με λίστες και μέτρημα κουκιών.
    Σκηνή τρίτη.
    Βουλευτικές έδρες και κρατική επιχορήγηση.
    ΡΑΜΠΟ 2
    Σκηνή πρώτη.
    Ο αγανακτισμένος λαός ζητάει αλλαγή.
    Σκηνή δεύτερη.
    Οι αδικημένες φατρίες που τόσα χρόνια είναι στην απ' έξω ζητούν να φύγει ο δικτάτορας για να πάρουν την θέση του. Το γνωστό χαλίφης στην θέση του χαλίφη.
    Σκηνή τρίτη.
    Νέοι λογαριασμοί σε Ελβετικές τράπεζες και νέα διαμερίσματα σε Λονδίνο Παρίσι και New York.
    Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον είναι ο ενθουσιασμός των κομπάρσων που κάθε φορά που καλούνται να συμμετέχουν, είναι έτοιμοι να δώσουν και την ζωή τους.
    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και η νοημοσύνη χρυσόψαρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ Γιώργος
    Καλημέρα όπως καταλαβαίνεις ο κύκλος έχει ανοίξει.
    Δεν χρειάζονται περισσότερα απο το γεγονός οτι το στιγμα του καθένα μας είναι αντιληπτό.
    Η "επιτυχία" του blog σε αυτό το κομμάτι το "χρεώνεται" ο διαχειριστής που άντεξε και αντέχει ακόμη και τα προβοκατόρικα σχόλια δείχνωντας στην πράξη οτι αυτο που λέει το πιστεύει.
    Είμαστε μια συλλογικότητα πλέον με τις αντιρρήσεις της με τις συγκλήσεις δια μέσω των εντάσεων.
    Είμαστε κάτι πιο "γήινο" απο αυτό που η κομματική αποστέωση αντιλαμβάνεται είμαστε ζώντες.
    Νομίζω οτι στο σημείο αυτό η αριστερή στρουθοκάμηλος έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να σκέφτεται μια διαδυκτιακή δράση(σε ζυμωτική βάση) γύρω απο το θέμα της άμεσης δημοκρατίας.
    Γιώργο το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Δημοκρατική αριστερά.
    Το αποτέλεσμα του συνεδρίου είναι μια μεγάλη Νίκη για τις ζυμώσεις που γίνονται στο κοινωνικό σώμα, και μια μεγάλη ήττα του παλιού,που 'διατήρησε" ρόλους που δεν έχουν πλέον καμία αξία.

    Πάρα πολύ γρήγορα θα το καταλάβουν.
    Ο νοών νοείτω!
    Φίλε καλήμέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δεν συμμετείχα στο Συνέδριο, για έναν και μόνο λόγο.
    Πριν τον πω, να σας εξομολογηθώ, οτι δεν φοβόμουν ότι δεν θα εκλεγώ. Είχα την πεποίθηση ότι η ηγετική ομάδα, θα με πριμοδοτούσε και λόγω των προσωπικών μου σχέσεων και επειδή ήθελε μια φωνή διαφορετική, αλλά ακίνδυνη για τους συσχετισμούς.
    Ομως ακριβώς αυτή η πεποίθηση, ότι δηλαδή υπήρχε πριμοδότηση σε "ακίνδυνους", είτε ημέτερους είτε όχι, ισοδυναμούσε με την αποδοχή εκ μέρους μου, της "εξουσίας" της και του "βαθύτερου περιεχομένου" του κόμματος. Στο ερώτημα αν θα φτιάξουμε μια ΔΑ ανοικτή, απρόβλεπτη και ζωντανή ή μια ΔΑ του "βαθέως κόμματος" , η απάντησή μου ήταν ότι θα συμβεί το δεύτερο, με το οποίο ήμουν απόλυτα αντίθετος.
    Η "βλακεία" τους ήταν ότι δεν είχαν καταλάβει, πως σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε περίπτωση να μην εκλεγούν, δεν τους αμφισβητούσε κανείς να έχουν τον πρώτο ρόλο. Παρ'όλα αυτά για χάρη δεύτερων και τρίτων στελεχών του μηχανισμού, δηλαδή για χάρη του μηχανισμού, προτίμησαν να χάσουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν μια ευρύτερη συμμαχία. Το έβλεπα αυτό και έτσι αρνήθηκα να μπω στην διαδικασία.
    Ηταν λάθος τους. Τα κατέστρεψαν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Το συνέδριο είναι κεντρικό κομμάτι της Δημοκρατίας.
    Η Δημοκρατία έχει έννοια, όταν επιβεβαιώνει τον βαθύτερο ρόλο της που είναι τα δικαιώματα της/των μειοψηφίας/ιών.
    Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την ποιοτική (αριστίνδην) συμμετοχή της μειοψηφίας, με δικαιώματα "βέτο", είτε με την υιοθέτηση λειτουργιών που επιτρέπουν στον χρόνο να ρευστοποιούνται τα όρια μεταξύ πλειοψηφίας-μειοψηφίας.
    Εδώ επελέγη το "μπετονάρισμα" της πλειοψηφικής κατίσχυσης.
    Αυτό συνέβη επειδή ο χαρακτήρας του κόμματος ήταν αυτός του κόμματος-στελεχών και όχι του κόμματος-μελών.
    Η Δημοκρατία ήταν προσχηματική, ήταν "παράσταση" δημοκρατίας.
    Ετσι "μαγικά" βλέπεις στην σταυροδοσία, επιδόσεις κάποιων "στελεχών", απίστευτες. Επιδόσεις που δεν συνάδουν με την "αίσθηση" συγκριτικής αποδοχής τους από το κοινό, από την αναγνωρισιμότητά τους έστω.
    Αυτά όμως δημιουργούν αντιπαλότητες και πικρίες.
    Δεν μπορεί ο Κάρης να έχει τους μισούς σταυρούς από τον Κακουλίδη για παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ Κωστής 10:03 & Γιώργο
    Καλά τα λέτε. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, ρίξτε μια ματιά στην σελίδα

    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/
    άρθρο: "Με το μέτωπο ψηλά και τα χέρια καθαρά!!!"

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συμφωνω απολυτα με το σχολιασμο του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΙΩΤΗ.
    Στην εκλογη μιας ΚΕ θα υπαρχουν παντα και στραβα.Λυπηθηκα που δεν βγηκε ο Μ.Φανουρακης. Ειναι πολυ καλο στελεχος.
    Ο Γ.Παππας ηταν ατυχος γιατι τη πατησε στη κληρωση στη τελευταια θεση.
    Ο ΓΙΩΡΓΟΣ προς τιμη του εξομολογειται οτι για αντικειμενικους λογους δεν ειχε παρουσια στο συνεδριο.Αν καποιος δεν μιλησει στο μικροφωνο και δεν εχει κοινωνικοπολιτικες συναναστροφες στο περιθωριο των εργασιων πως μπορει να εκλεγει? Μη ξεχνατε πως ψηφιζαν ανθρωποι απο την επαρχια που δεν γνωριζουν προσωπα και πραγματα.......
    Δεν καταλαβαινω επισης το σχολιο του Κωστη.Δηλαδη επρεπε να βαλει υποψηφιοτητα ως παρακλητος απο τα ηγετικα στελεχη?????
    Και η γκρινια ειναι πολιτικη ωριμοτητα???
    Ο Π.Κουτσοπινης νομιζω οτι ενοχλησε καποιους συνεδρους με τις ολιγον εριστικες διαδικαστικες του παρεμβασεις.
    Παντως το πιο σημαντικο ειναι οτι η ΔΗΜ.ΑΡ απο αυτο το συνεδριο βγαινει με ενα βημα καλυτερης οργανωσης και οχι ως λεσχη η ως χαλαρο μορφωμα.Και αυτο ειναι το πιο σημαντικο.
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κάτι ακόμη, ιδίως για όσους πλανώνται ότι υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

    Αναφέρομαι στην αντίληψη που θεωρεί ότι επειδή στο καταστατικό των ΟΠ υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που τις λέει κανείς αμεσοδημοκρατικές, αυτονόητα οι ΟΠ είναι αμεσοδημοκρατικό κόμμα.

    Ας δούμε αν ισχύει: Οι ΟΠ, στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας ΑΝΕΧΤΗΚΕ και ΕΠΕΒΑΛΕ τον Τρεμόπουλο να είναι ταυτόχρονα νομαρχιακός σύμβουλος και ευρωβουλευτής (Ιούνιος 2009-Δεκέμβριος 2010), σήμερα περιφερειακός σύμβουλος και ευρωβουλευτής, αφού πρώτα είχε θητεύσει τρεις ολόκληρες συνεχόμενες θητείες ως νομαρχιακός σύμβουλος (σερί από το 1998).

    Δεν νομίζω ότι κοτζάμ Θεσσαλονίκη είχε ένδεια διακεκριμένων και ενεργών πολιτών στις δεξαμενές του εν λόγω χώρου και ως εκ τούτου δεν βρέθηκε ένα έστω άλλο πρόσωπο να αναδειχθεί ως αιρετός των ΟΠ.

    Είναι αυτό άμεση δημοκρατία;

    Δεν είναι κριτική τα παραπάνω, ούτε αξιολόγηση του Μιχάλη, ο οποίος, αλίμονο, έχει σημαντικό έργο. Είναι απλές, ψυχρές διαπιστώσεις και ορθός λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ Γ. Σταθάς
    Δεν καταλαβαίνεις.
    Απείχα από την διαδικασία του Συνεδρίου, ακριβώς επειδή καταλάβαινα, ότι δεν είχε τα χαρακτηριστικά ενός συνεδρίου της ΔΑ, αλλά ήταν ένα "συνέδριο" της Α.Π..
    Τα μέλη των οργανώσεων, ήταν τα μέλη της Α.Π..
    Οποιαδήποτε διαδικασία ψηφοφορίας, σε οργανώσεις με παλιά μέλη της Α.Π. ήταν ένα "φίλτρο" για την εμπέδωση της κυριαρχίας της Α.Π.
    Εγώ συμμετείχα στην συγκρότηση της ΔΑ, όχι "κουβαλώντας" μαζί μου τους "ψηφοφόρους" μου, αλλά την διαθεσιμότητά μου να συνεργαστώ.
    Η οποιαδήποτε επιλογή μου να συμμετάσχω σε διαδικασία επιλογής μου ως συνέδρου, περνούσε μέσα από την χαριστική προώθησή μου. Οι άνθρωποι δεν με ξέραν και ταυτόχρονα οι ίδιοι γνωρίζονται δεκαετίες ολόκληρες μεταξύ τους.
    Μια τέτοια "εκλογή" δεν την ήθελα.
    Σ' αυτό το Συνέδριο, είχαν δικαίωμα μόνο τα μέλη της ΑΠ.

    Ετσι όμως αντί να ανοίξει η ΔΑ σε ανένταχτους αριστερούς, οικολόγους κλπ, που δεν "κουβαλούσαν μαζί τους", οχι γενικά 5 ψηφοφόρους, αλλά ειδικά στην οργάνωση που συμμετείχε ο καθένας 5 δικούς του, για να εκλεγεί από τον "μηχανισμό του", κλείστηκε στην "διάθεση" των μηχανισμών της Πτέρυγας.

    Εγώ αυτή την διαδικασία δεν μπορούσα να την "νομιμοποιήσω" γι' αυτό και περιορίστηκα, στον ρόλο του Παρατηρητή.
    Οποτε η ΔΑ ξαναχρειαστεί λοιπόν την συστράτευση , του κάθε ανένταχτου που "έφαγε" τα μούτρα του, θα χρειαστεί να σκεφτεί τι έκανε σ' αυτό το συνέδριο.

    Η συνέχεια άλλωστε θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Kωστη εχεις απολυτο ΑΔΙΚΟ.Εχουν εκλεγει παρα πολλοι ανθρωποι που δεν προερχονται απο την ΑΠ.Οπως επισης δεν εξελεγησαν πολυ καλα στελεχη της ΑΠ(Φανουρακης,Θεοφανοπουλος,Μπουλμπασακος κλπ)
    Χωρις την ΑΠ δεν θα υπηρχε ΔΗΜΑΡ.Συμφωνω βεβαια πως απαιτειται ενας σχεδιασμος που να υπερβαινει τα στεροτυπα του παρελθοντος.Ωστοσο κανεις δεν σε εμποδιζε να ρισκαρεις μια υποψηφιοτητα.
    Παντως περιμενα μεγαλυτερη μεγαλοψυχια για ενα συνεδριο που γνωρισε καλη δημοσιοτητα,ειχε ενδιαφερουσες ομιλιες,σοβαρες αναζητησεις και εξελεξε μια ΚΕ με πολλα στελεχη απο τη περιφερεια για να σηκωσουν το βαρος της δουλειας.
    Χωρις οργανωση καμμια εκφωνηση γραμμης δεν εχει τυχη....
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Όπως το θέτεις φίλε Γ.ΣΤΑΘΑ, είναι σαν να "παραπονούνται" όσοι δεν "βγήκαν" - πράγμα σύνηθες.
    Δεν συνηθίζω να περιστέλλω ή όχι τον λόγο μου ανάλογα την κομματική μου θέση, ούτε να στρογγυλεύω τα πράγματα επειδή συστρατεύομαι κάπου.
    Δεν τόκανα στον Συνασπισμό (ήμουν μέλος γραμματείας ΠΚ όταν έκανα την κριτική μου ανοιχτά και επώνυμα) δεν τόκανα στην οργάνωσή μου στην Δημοκρατική Αριστερά (νέου Δήμου Διονύσου, από το γραφείο της οποίας απομακρύνθηκα τεχνηέντως ενώ συμμετείχα σε σύσκεψη θεματικής στα κεντρικά γραφεία!).
    Απλά περίμενα μερικά βασικά πράγματα από το συνέδριο -και όχι υποσχέσεις- και δεν τα είδα. Καλόπιστα βλέπω δυνατότητες διόρθωσης ακόμα - αλλά σύντομα. Όταν δεν ξεκινάς σωστά, όπως έλεγε και ο ...Γκράμσι, είναι πιθανότατο ό,τι ακολουθήσει να είναι επίσης λάθος.
    Μπορεί να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά όταν ρίχνεις θεμέλια λάθη δεν σηκώνει - και μάλιστα στα στατικά. Και με αυτό εννοώ το καταστατικό, την δημοκρατία, τον έλεγχο της ηγεσίας στο μεσοδιάστημα των συνεδρίων - έτσι δεν θα ενδιέφερε η πρόσκαιρη επικράτηση της όποιας ομάδας γιατί θα ήταν υπό έλεγχο. Τώρα;
    Τι είναι το καινούργιο;
    Ποια είναι η καινοτομία;
    Ότι "γίναμε κόμμα";
    Δεν αρκεί, δεν λέει τίποτα.
    Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία να γίνουμε δημοκρατικό κόμμα, όχι ένα ακόμα αριστερό κόμμα.
    Δεν το καταφέραμε. Αν το θέλουμε, αν πιστεύουμε σε αυτό, μπορούμε γρήγορα να κάνουμε καταστατικό. Όχι όμως προσχηματικά όπως στον ΣΥΝ, δηλαδή ΝΟΜΟΤΥΠΑ (άλλωστε όλα ήταν νομότυπα και στο συνέδριο) αλλά ΑΛΗΘΙΝΑ. Έτσι θα προχωρήσουμε μαζί και αγαπημένα. Αλλιώς η κάθε ομάδα θα πάρει τον δρόμο της.
    Μιλώ για να προλάβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΓΙΩΡΓΟ κατα τη γνωμη στο συνεδριο υπηρξαν τα εξης θετικα στοιχεια
    1.Εγινε ενας καλος διαλογος αναμεσα στα πολιτικα κομματα(οπως παρατηρησαν και οι εφημεριδες).Ειναι χρησιμο που ΠΑΣΟΚ,ΟΠ,ΣΥΡΙΖΑ δεχτηκαν τη προταση Κουβελη για καμπανια κατα της πυρηνικης ενεργειας.
    2.Υπηρξε μια καλη δημοσιοτητα που αποτυπωσε τη διαθεσιμοτητα της ΔΗΜΑΡ για διαλογο και πολιτικες λυσεις.
    3.Εγινε ενας ηπιος διαλογος αναμεσα στους συνεδρους για να διαμορφωσουν κοινους τοπους,οριζοντια επικοινωνια,απλη γνωριμια σε ενα νεο κομμα.
    4.Υπηρξε δεσμευση για καταστατικο συνεδριο και θεματικο για την οικολογια.
    5.Εξελεγη-επιμενω- μια ΚΕ με πολλες γυναικες(χωρις τη ποσοστωση), πολλοι απο τη περιφερεια και μερικοι νεολαιοι(συγκροτηθηκε και παραλληλα συντ. επιτροπη νεολαιας)
    Πιστευω για τα δεδομενα της εποχης ηταν σημαντικα βηματα.
    Και μαλιστα 9 μηνες μετα τη ρηξη στο ΣΥΝ χωρις οικονομικα μεσα και κομματικη εφημεριδα....
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ
    υγ.Μπορει να κανω λαθος αλλα παντα πιστευα πως στην ανανεωτικη αριστερα υπηρχαν παντα ενδιαφερουσε ιδεες αλλα και το χομπυ της γκρινιας.Ειλικρινα σε εξαιρω.Δεν εξαιρω ομως πολλους αλλους συντροφους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γιάννη έχεις δίκιο. Το αμεσοδημοκρατικών διατάξεων καταστατικό δεν λύνει όλα τα θέματα από μόνο του - κι επίσης όπως και γενικά η δημοκρατία χρειάζεται και ένα μίνιμουμ πολιτικό επίπεδο για να λειτουργήσει, κάποια εμπειρία και ωριμότητα που πιθανά να λείπουν από πολλά μέλη των ΟΠ. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο σαν ιδρυτικό συμβόλαιο κάθε δημοκρατικού κόμματος και ειδικά εάν φιλοδοξεί να είναι και οικολογικό - τα κοινωνικά κινήματα έτσι λειτουργούν: συμμετοχικά, συναινετικά, ανοιχτά, εθελοντικά - με ανακλητότητα, θητείες, αναθέσεις, αξιολόγηση: όχι μονιμάδες επαγγελματίες.
    Έτσι λοιπόν, επειδή άλλοι δεν τα κατάφεραν καλά (οι ΟΠ) ενώ όμως έχουν την σωστή πρόθεση, αυτό δεν είναι επιχείρημα να μην το εφαρμόσουμε και εμείς σαν συμβόλαιο μεταξύ μας - ίσως μάλιστα αποδειχθούμε πιο ώριμοι να το εφαρμόσουμε - και θα λύσει πολλά ιστορικά προβλήματα στην αριστερά.
    Πιστεύω ότι χωρίς αυτό κανείς -εκτός των γνωστών υπόπτων- δεν θα προστεθεί εθελοντικά στο εγχείρημα - κι αυτή είναι η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΛΠΙΔΑ: η διαφορά, το καινούργιο στην αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φίλε ΣΤΑΘΑ αυτά τα όντως θετικά υπήρχαν και πριν - το συνέδριο έρχεται για να πάει τα πράγματα ένα επίπεδο πάνω σαν συνόψιση πολλών επιμέρους αλλαγών: να κάνει την ποιοτική στροφή. Αν αυτό είχε γίνει ακόμη και η ...νόμιμη γκρίνια θα ήταν περιορισμένη. Όλοι θα κοιτούσαμε μπροστά. Αλλά η κατάσταση μυρίζει πολύ Συνασπισμό (υποσχέσεις, αναβολές, θα δούμε κλπ).
    Με μια κίνηση όμως της ΚΕ το Σάββατο, όλα αυτά μπορούν να διαψευστούν: άμεση σύγκλιση του καταστατικού και τον Σεπτέμβρη του οικολογικού - είμαστε έτοιμοι.
    Αν δεν το κάναμε χτες ας το κάνουμε αύριο.
    Γιατί όπως ξέρεις καλά, όποιος αναβάλλει θεμελιακές ρυθμίσεις -με την όποια δικαιολογία, και δικαιολογίες θα βρεθούν εύκολα μέσα στην κρίση- κατά βάθος δεν τις επιθυμεί.
    Τι δηλαδή; Θα ζούμε ξανά στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Από κει φύγαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιώργο, φυσικά και να κάνουμε καταστατικό συνέδριο και να βάλουμε και ρηξικέλευθες θεσμίσεις.

    Όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι θεσμίσεις, αλλά τα πρόσωπα.

    Πίστεψέ με - και επιμένω σε αυτό: όσες προβλέψεις και να κάνεις στο καταστατικό, αν ορισμένα πρόσωπα/ομάδες είναι αποφασισμένοι να τις απενεργοποιήσουν το μπορούν.

    Επανέρχομαι στους ΟΠ: Ο κεντρικός πυρήνας ουδέποτε επιδίωξε ή δέχθηκε ρυθμίσεις ουσιαστικής εναλλαγής, δες πχ στα κεντρικά όργανα ότι ανακυκλώνονται σε διάφορους ρόλους τα ίδια πρόσωπα.

    Και επειδή στην Ελλάδα, ως γνωστόν οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, προτιμώ θεσμούς που αναδεικνύουν την δουλειά των ημιεπαγγελματικών στελεχών, δίπλα στην δουλειά των επαγγελματικών. Δες πχ τους Πράσινους Αυστρίας.

    Κατά τα άλλα, αν έχει η ΔΑ ένα σίγουρο πολιτικό κεφάλαιο αυτό είναι η απεριόριστη ελευθερία γνώμης όλων μας, εχέγγυο για την δημοκρατική λειτουργία.

    Μία σκέψη λοιπόν είναι η δημιουργία ιδεολογικών ρευμάτων, όχι μόνο για θέματα θέσεων αλλά και για θέματα καταστατικού. Γιατί να μην ξεκινήσει -ας πούμε- το ρεύμα της πράσινης αριστεράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Γιωργο στο συνεδριο -και επειδη ηρθε ο Παπανδρεου- εγινε ο πολιτικος διαλογος αναμεσα στα κομματα με ορους δημοσιοτητας.Σε μια περιοδο μαλιστα κομματικων μονολογων το συνεδριο πετυχε μια σχετικη διαβουλευση.
    Επισης η επικοινωνια σε οριζοντια βαση αριστερων συνεδρων απο ολη τη χωρα πρωτη φορα εγινε.Οπως και η κανονικη εκλογη ΚΕ και οχι η συναινετικη αναδειξη οπως στη προηγουμενη φαση.
    Νομιζω παντως οτι υποτιμας την οργανωτικη συγκροτηση(εγγραφη μελων,πανελλαδικη δικτυωση,ανοιχτες συνελευσεις,τοπικη δημοσιοτητα) ΠΟΥ ΔΕΝ υπηρχαν πριν το συνεδριο.Ηταν μια κατασταση χυμα.
    Συμφωνω ομως μαζι σου πως τοσο το καταστατικο συνεδριο οπως και το θεματικο για την οικολογια ειναι σημαντικες κινησεις.Ομως τα βηματα στο νεο κομμα γινονται ολα.Σιγα- σιγα αλλα ολα....
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Θελω να ειμαι ειλικρινης.Οταν ακουω αμεσες δημοκρατιες και τετειαο κουμπωνομαι......
    Νομιζω οτι η αντιπροσωπευτικη δημοκρατια ειναι η πιο ρεαλιστικη δημοκρατικη διαδικασια.Τοσο οι ΟΠ οσο και το "ΔΙΚΤΥΟ για τα κοινωνικα και πολ.δικαιωματα" που επαγγελθηκαν τομες ειχαν τις πιο παρειστικες λειτουργιες με φυλαρχους και αθεσμητες διαμεσολαβησεις.Χιλιες φορες η εσωκομματικη δημοκρατια του παλιου ΣΥΝ-προ ΣΥΡΙΖΑ- παρα ο χαβαλες...
    Νομιζω παντως πως η ΔΑ ειναι ενα κομμα με ανοιχτες αντιληψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. >Πίστεψέ με - και επιμένω σε αυτό: όσες προβλέψεις και να κάνεις στο καταστατικό, αν ορισμένα πρόσωπα/ομάδες είναι αποφασισμένοι να τις απενεργοποιήσουν
    το μπορούν.>

    Εκεί βρίσκεται η ουσία όπως την περιέγραψε ο Γιάννης.
    Επίσης μου κάνει εντύπωση το σκεπτικό του Κωστή.
    Αν η απ αξιοποιεί έναν ανένταχτο του φέρεται χαριστικά. Αν δεν βγει στην εκλογή της κε τον έφαγε ο μηχανισμός της. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή πάντα θα φταίει η απ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. radical,εχεις δικιο.Το ξαναλεω με ευθυνη στα λογια μου.Με τοση γκρινια οχι νεο κομμα δεν φτιαχνεις αλλα ουτε παρεα για ταβερνα.....
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γκρίνια.
    Το έχω ξανακούσει πολλές φορές στην ζωή μου. Οπως και ότι κάνω ΑΠΟΛΥΤΟ λάθος.

    Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε.
    Προσπάθησα να σας τα κάνω "λιανά", για να μην λέει κανείς ότι μιλάω "στρογγυλά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @radical
    νόμιζα ότι μιλάγαμε για την ΔΑ , που αξιοποιεί ή όχι ανέντακτους και όχι για την ΑΠ.
    Αν ντεφάκτο όταν μιλάμε για την ΔΑ , μιλάμε για την ΑΠ, δεν χρειάζεται να διαφωνούμε.
    Αν όμως μιλάμε για την ΔΑ, ανεξάρτητα από την θέληση της ΑΠ, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε, ότι τα πράγματα δεν ειπώθηκαν καθαρά εξ αρχής και χρειάζεται να τα ξεκαθαρίσουμε έστω και τώρα.
    Αν τα στελέχη, οι αντιπρόσωποι κλπ, θα παρήγοντο από ένα σώμα που η ΑΠ θα είχε την συντριπτικότατη πλειοψηφία και θα έκανε ότι ήθελε κατά συνέπεια, τότε δεν είχε έννοια η απεύθυνση σε επώνυμους ανένταχτους. Θα μπορούσε να συσταθεί η ΑΠ ως ΔΑ και όποιος ήθελε θα προσήρχετο.
    Δεν μας ειπώθηκαν όμως έτσι τα πράγματα.
    Δεν λέω ότι το κάναν επίτηδες , τότε, αλλά τώρα το χρησιμοποίησαν επί τούτου.

    Οπως κατάλαβα μάλιστα από τα αποτελέσματα, δεν σας χρειάζονται διάφοροι ανένταχτοι. Τα καταφέρνετε και μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Δηλαδη συμφωνα με την αποψη του Κωστη η ΑΠ ειναι μια ομοιογενης δυναμη που διατηρηται τοσους μηνες χωρις διαφοροποιησεις αποψεων στο εσωτερικο της,χωρις λογικες φιλοδοξιες ανθρωπων,χωρις αντιθεσεις μεταξυ των παλιων στελεχων της.Ασχετες και ανοητες αναλυσεις που διαψευδονται απο την εκλογη παρα πολλων στελεχων στη Κεντρικη επιτροπη που δεν ειχαν σχεση με την ΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ,ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ, ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΟΚΛΑΝΤ ΑΣΤΡΙΝΤ-ΖΩΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ,ΚΙΝΤΗ ΒΑΣΩ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ,ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ,ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗΣ ΜΑΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ,
    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ,ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΗΣ,ΛΙΒΑΔΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ,ΚΑΡΑΝΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΣΑΜΑΝΤΑΣ ΤΕΛΗΣ , ΚΑΣΤΑΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ,ΠΑΛΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΜΠΡΑΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΤΡΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ,ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΊΑ. ΨΑΛΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ,ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΔΩΡΑ ,ΑΘΗΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,ΗΛΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΒΑΣΩ ,ΚΩΛΕΤΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ,ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΓΙΟΥΛΙΑ, ΝΙΩΤΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ,ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ,ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
    Oλοι αυτοι οι συντροφοι και συντροφισσες δεν ανηκαν στην ΑΠ του ΣΥΝ.Ισως υπαρχουν και αλλοι που δεν γνωριζω.Εξελλεγησαν στη νεα ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.Δεν ειναι λιγοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Και μερικούς ακόμη:
    Κιντή Βάσο, Μπουρνόβα ευγενία, Λουκάς δημήτρης και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Προφανώς δεν έχετε καταλάβει (κι εσύ radical) τι λέει ο Κωστής - οπότε αφήστε το καλύτερα.
    Αυτός μιλάει για κάτι διαφορετικό ποιοτικά κι εσείς μιλάτε για γκρίνια. Απλά άλλα συμφωνήθηκαν πέρυσι κι άλλα βλέπουμε τώρα - επί της ουσίας, κι όχι ποιος βγήκε και ποιος όχι. Μετάθεση κάνετε.

    Ειδικά ο κομματικός "ανώνυμος", - αν θες να πεις κάτι, πες το επώνυμα. Μεταξύ μας τώρα τα παλιά κόλπα; Πολύ Συριζα άρχισε ξαφνικά να μυρίζει...
    Ανώνυμοι ανανεωτικοί; Κοίτα τι φέρνει μαζί της η "εξουσία"...

    Ότι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Άλλωστε οι επόμενες κινήσεις θα είναι διαφωτιστικές - όπως πχ η σύνοδος του Σαββάτου, ο νέος (;) γραμματέας, οι πρώτες αποφάσεις για τα επόμενα. Εκεί θα είμαστε...

    Όποιος δεν αντέχει τον έλεγχο και την κριτική, πρόβλημά του - τι την ήθελε την ανανεωτική αριστερά; Υπάρχει και ο Συν/Συριζα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Γιώργο, συνέχισε σαν ελεύθερος άνθρωπος να μιλάς ανοιχτά και να προτείνεις. Σε χρειαζόμαστε γιατί είσαι πέρα απο συμφέροντα και συμβιβασμούς. Κάποιοι δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν οτι υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάνω απο όλα ιδεολόγοι κι αρνούνται να λειτουργούν σαν παρατρεχάμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ολα αυτά που συζητάμε , είναι άνευ αξίας, εν τέλει.
    Τα ουσιαστικά ζητήματα, που παράγουν όμως σε σχέση με την πολιτική έκφραση της ΔΑ, είναι σημαντικά.
    Η άποψη της ΑΠ, όπως εκφράζεται όλο το εννεάμηνο, για παράδειγμα για την μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία της, δεν διαφέρει σε τίποτε -πλήν επιφυλάξεων σε ακραίες εκδηλώσεις του συντεχνιασμού- με αυτές της μεταπολιτευτικής αριστεράς.
    Εχω γράψει και εγώ και άλλοι φίλοι, για την ανάγκη να προταθεί μια άλλη πολιτική για την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Τομέα, που αν δεν γίνει θα αποβεί μοιραία και για την χώρα και για τους ίδιους του εργαζόμενους στο Δημόσιο.
    Είχα γράψει , για την ανάγκη να μετασχηματισθεί με λειτουργίες by-pass, στα πρότυπα του ΚΕΠ, η λειτουργία κάθε υπηρεσίας και οργανισμού, ώστε να πάψει να αναπαράγεται το σημερινό αντικοινωνικό μοντέλο.
    Αν ο Δημόσιος Τομέας δεν μεταρρυθμιστεί, γρήγορα -και είναι αργά ήδη- θα βρεθεί ευάλωτος, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που θα απαιτήσει την "τιμωρία" του.
    Πρέπει άμεσα, να προταθεί η ανασυγκρότησή του με ένα στρατηγικό σχέδιο, παράλληλης λειτουργίας "υπηρεσιών ΚΕΠ", οι οποίες να στελεχωθούν από εθελοντές και νέους προσλαμβανόμενους και σιγά σιγά να απορροφά εκείνο το προσωπικό από την παράλυτη και αντικοινωνική Δημόσια διοίκηση.
    Η "Νέα Δημόσια Διοίκηση", θα αποτελέσει το όπλο με το οποίο θα αμυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αποδεικνύοντας ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την κακοδιοίκηση, αλλά το "υπάρχον σύστημα", που διευθύνεται από τις ισχυρές συντεχνίες που το λυμαίνονται.
    Η ΔΑ μέχρι τώρα περιορίζεται σε στρογγυλές καταγγελίες, στην κυβερνητική πολιτική, που "κόβει μισθούς και συντάξεις" και δεν βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο, με την πρόταση μιας "λυτρωτικής μεταρρύθμισης" που θα έκανε και θα ξαναέδινε επιχείρημα στις δίκαιες κατά τα άλλα φωνές των ΔΥ.
    Το άρθρο του Τ.Μίχα στο protagon, νομίζω ότι πρέπει να το διαβάσουν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Η αποσιώπηση μιας τέτοιας συζήτησης, από μερικούς, βοηθάει να διακινείται μια άποψη , για ύπαρξη "κυνικών" και "εύαισθητων".
    Το γράφω αυτό επειδή άκουσα και τέτοιες ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Δεν πρόκειται...για γκρίνια...όμως και αν ακόμη δεν μας αρέσει, σ΄ αυτήν την κοινωνία, την συλλογικότητα και αυτήν την πολιτική παιδεία και χειραφέτηση των ανθρώπων, συμμετέχουμε, εργαζόμαστε και ασκούμε πολιτική ως συνειδητοί πολίτες....
    Κατά την γνώμη μου έγινε ένα δημοκρατικό συνέδριο και εξελέγει μια καλή Κ.Ε.. Με κατ΄ αρχάς καλές θέσεις και διατυπώσεις, οχι όμως με πολιτικές καινοτομίες και διατύπωση, επιμέρους και ευρύτερα, εφαρμόσιμων εναλλακτικών προτάσεων για την λύση των προβλημάτων. Σ΄ αυτόν τον τομέα υπάρχει η ανάγκη για πολιτικά αντανακλαστικά και επεξεργασίες. Υπάρχουν και εκείνοι που εξαντλούν την πολιτική τους συνεισφορά σε εξουσιολάγνες θέσεις , η σε παραγοντισμό και συνεδριακή πασαρέλα ΚΑΙ μέσα απο διαφοροποιήσεις επι των θέσεων, καταγράφοντας την ελαφρότητα του είναι τους.
    Η εξορθολογισμένη προσωπική απόφαση του καθένα πρέπει να είναι, οτι συνεχίζει. Υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, πολιτικές και οργανωτικές, για δημιουργικές παρεμβάσεις όλων, όπως και εάν αξιολογεί ή οργανώνει την συμμετοχή του και την παρέμβασή του, με σχέδιο α ή β ή γ. Κλπ. Καινοτόμες θέσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο με την συμμετοχή και το πάλεμα των ιδεών..
    Δούλεψα αφοσιωμένα 9 μήνες για την οικοδόμηση του νέου κόμματος και η αλήθεια είναι, το βεβαιώνω, οτι δεν υπάρχει μηχανισμός της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Η μυθοπλασία του ως εύκολη απάντηση σε πραγματικά προβλήματα υπάρχει.
    Υπάρχει το γεγονός της στερεότυπης συντηρητικής πολιτικής παιδείας του χώρου μας, το πρότυπο του παραγοντισμού που ακόμη γίνεται αποδεκτό και ηγεμονεύει στους χωρίς πολιτική κριτική σκέψη,υπάρχουν οι δεσμοί της κοινής πολιτικής πορείας, όπως και οι “όχι γνωστοί”, οι παρέες που γράφουν ανόητες ιστορίες και δεν ψηφίζουν άλλους πέρα απο τους δικούς τους και δεν ενδιαφέρονται συνολικά για την οικοδόμηση του κόμματος αλλά της προσωπικής πολιτικής τους καριέρας, υπάρχει η κενότητα των προκαταλήψεων, της άκριτης αντιπαλότητας, της κορδέλας, της πασαρέλας, του 30%, των τεχνικών εσωκομματικής προβολής και προώθησης μελών και παρεών, “το χύμα σώμα” (έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη- έχει δίκιο ο Γιώργος Παπασπ.) κλπ. Αυτά φέρνουν ψήφους.
    Το κεφάλι κάτω, σεμνά και ταπεινά και δουλειά για το κόμμα δεν φέρνει ψήφους. Ας δούμε έξω απο τις μυθοπλασίες την πραγματικότητα. Μη ξεχνάμε επίσης οτι ένα τμήμα απο τους νεοεκλεγέντες δεν θα συμβάλλουν με εργασία στην πορεία ανάπτυξης της συλλογικότητας και θα περάσουν στην κατηγορία της ψυχοπαθολογίας των “παραγόντων”.
    Ας σημειώσουμε οτι καταξιωμένα και γνωστά στελέχη ψηφίστηκαν μόνον απο το 1/3 η το ¼ των συνέδρων. Δέστε
    τον κατάλογο των 20 πρώτων, που καταγράφει το αλαλούμ και την έλλειψη δημοκρατικής διασφάλισης αυτού του συνεδρίου. Ο περίφημος μηχανισμός αποτελείται απο 5-6 συντρόφους !!!!.
    Οι πολίτες που συμμετέχουν στην Δ.Α. και ως σύνεδροι είναι τμήμα της ευρύτερης παθολογίας της πολιτικής παιδείας της κοινωνίας μας.
    Τώρα λίστες υπήρξαν, τοπικιστικές , ιδεολογικοπολιτικές, αλλά και απολίτικες της παρέας, με πιό σκληρή αυτή της “δεξιάς συμμαχίας” αλλά και των πρώην ρηγάδων. Κανείς αδέσποτος και με κριτική σκέψη δεν εκλέγεται σε αυτό το
    περιβάλλον.
    Με εκτίμηση στην συνεισφορά του σ. Σακιώτη δεν συμφωνώ με τις θέσεις του για τα ζητήματα της άμεσης δημοκρατίας. Τον προσδιορίζει πιστεύω η επίσης η στατική, στερεότυπη σοσιαλδημοκρατική πολιτικοιδεολογική του ταυτότητα. Διαβάστε όμως στον ιστότοπο του κόμματος, για να βλέπουμε τα πραγματα πολυπρισματικά, την συμβολή του για την κοινωνική οικονομία που την θεωρώ εξαιρετική.
    Τέλος σας ευχαριστώ για την συμπαράσταση σας στο έργο μου και τα καλά σας λόγια, όλη αυτήν την περίοδο.
    Αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε την πολύ καλή δουλεια που έχουμε όλοι κάνει μέχρι σήμερα.
    Με την εμπειρία αυτού του συνεδρίου δεδομένη, υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για τις ιδέες μας και για δημιουργική πολιτική παρέμβαση. Ασφάλεια παρέχει η δημοκρατικότατη στάση του Φώτη. Ας σκεφτεί ο καθένας τι σημαίνει μια διευρυνση της νέας κεντρικής επιτροπής με 20 μέλη.
    Λύσαμε τα προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας?
    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ως στατικός και στερεότυπος σοσιαλδημοκράτης, σ. Γ. Παππά, σε ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

    Ξεχνιέται κανείς να υποδύεται τόσα χρόνια τον εαυτό του...

    Αλλά πες μου σε παρακαλώ για την ταμπακιέρα:
    - οι ΟΠ, με τις πρακτικές που περιέγραψα είναι αμεσοδημοκράτες;
    - γιατί άραγε Γερμανοί, Αυστριακοί και άλλοι πράσινοι έκοψαν τις εναλλαγές;
    - πόσο στερεότυπα σοσιαλδημοκρατική θέση είναι η κλήρωση που πρότεινα;

    Με αγάπη για το εξαίρετο έργο σου στην ΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αφού το εύρος πνεύματος του σ. Γ. Παππά με τον οποίο συμφωνώ απολύτως, δεν του επιτρέπει
    ν΄ αναφέρει ονόματα που συγκρότησαν τις λίστες θα το κάνω εγώ.
    Τα σκληρά ψηφοδέλτια της "δεξιάς συμμαχίας" τ΄ έστησαν και το αποτελούσαν άκουσον..ακουσον οι Επιτροπάκη (η γραμματεύς του "μηχανισμού" ενάντια στον μηχανισμό) !!!!!!!!! ο Γεωργάτος (απο την σφαλιάρα έγινε και θεωριτικός)!!!!
    ο Ματσαγγάνης (το ευκαιριακό πέρασμα απο το κόμμα προς την κυβέρνηση) οι τύποι προς την εξουσία της ΑΡΣΗ και κάτι λίγοι της οργάνωσης Πειραιά και Θεσ/κης.
    Βγάλανε 30 περίπου στο νέο όργανο και διαμορφώσανε και συσχετισμό απέναντι σ΄ ολους τους άλλους. Μπράβο τους. Απλά το πολιτικό μέλλον τους είναι πολύ μα πολύ θολό με τις αυτες πρακτικές. Τα μέλη είναι εδώ.....ΓΝΩΡΊΖΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ...
    Η Ανανεωτική πτέρυγα... τους μάρανε τους δύστυχους... και οχι οι πρακτικές τους...ΚΡΙΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Η εξαιρετικη τοποθετηση του Γ.ΠΑΠΠΑ με το προσωπικο ηθος και τη μαχητικη επιμονη στο δυσκολο εγχειρημα της ΔΗΜ.ΑΡ- χωρις προσωπικες αλλαζονειες και αμετρους υποκειμενισμους- ειναι θετικο παραδειγμα.Νομιζω μονο οτι αδικησε τη γνωμη του Γ.Σακιωτη που η εμπειρια του απο τον οικολογικο χωρο μετραει πολυ.
    Παντως και οι δυο συντροφοι επιβεβαιωνουν με τη σταση τους και τη θετικη σκεψη -επαναλαμβανω,χωρις προσωπικη αλλαζονεια- οτι με τετοια στελεχη το κομμα μπορει να πετυχει πολλα!
    Γ.ΣΤΑΘΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αγαπητέ και πολύτιμε Γιάννη,
    Η άμεση δημοκρατία σήμερα προβαλλει ξανά ως η λυδια λίθος για την λύση της πολιτικής κρίσης και της κρίσης των προτύπων άσκησης πολιτικής και εξουσίας της κοινωνίας μας.
    Οταν όλοι συμφωνούμε οτι τα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό είναι
    απαξιωμένα στην συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών, οτι χρειάζεται όλοι να δουλέψουν
    σκληρά για να διαμορφωθεί νέα εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και την πολιτική συμμετοχή
    των πολιτών, τότε πρέπει οι πολίτες να έλθουν στο προσκήνιο μεσα απο θεσμούς άμεσης
    συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι η μόνη διαθέσιμη και σίγουρη λύση. Ξέρω οτι γνωρίζεις
    το πρόβλημα του ελλείμματος των θεσμικών προτάσεων επι του θέματος, για το οποίο
    όμως πρέπει να εργαστούμε.
    Η άμεση δημοκρατία στο εσωκομματικό πεδίο σημαίνει συμμετοχή των μελών μας στις
    αποφάσεις και στον έλεγχο των αποφάσεων και των πρακτικών της ηγεσίας μας. Και με
    οριζόντιες διαδικασίες. Αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο καταστατικό.
    Ετσι πιστεύω οτι εναλλαγή στα όργανα είναι το ελάχιστο που πρέπει να μας απασχολεί.
    Θα μπορούσαμε και δια της κλήρωσης να δουλέψουμε. Με όλα τα άλλα όμως κάτι
    καινοτόμο αμεσοδημοκρατικό στο κόμμα μας δεν πρέπει να κάνουμε?. Εχουν διατυπωθεί
    παλιές και νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις για την γενικότερη και κομματική δημοκρατία μας.
    Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε. Μια πανελλαδική εκστρατεία για την προώθηση της
    ιδέας της άμεσης δημοκρατίας, παράλληλα με πολιτιστικές και πράσινες και κοινωνικής
    οικονομίας τοπικές εκδηλώσεις πιστεύω οτι θα έδινε στη φυσιογνωμία του κόμματος τα
    καινοτόμα κομματια του πολιτικού παζλ που σήμερα λείπουν.
    Πάντα με αγάπη και εκτίμηση στο προσωπό σου. Ευτυχώς το διαδίκτυο εξαφανίζει την
    μεταξύ μας απόσταση έως τις Βρυξέλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. όταν έχεις συντρόφους σαν τον Σακιώτη και τον Παπά, αισιοδοξείς!!!... Γιώργο, η ομιλία σου στο συνέδριο έπρεπε να ήταν στο στίγμα του κειμένου που έγραψες εδώ. Νομίζω πως προσέγγισες τα πράγματα περισσότερο τεχνοκρατικά μέσα απο την πληροφορική και τον ρόλο των τυλεπικοινωνιών. Αδίκησες κατά την γνώμη μου το ισχυρό πολιτικό σου κριτήριο και αισθητήριο. Πέρα απο εμάς που σε ξέρουμε υπάρχει και ο κόσμος που δεν γνωρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Κωστή, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Μείωση του κόστους του δημοσίου, εθελουσία έξοδος, ορθολογική διαχείριση των πόρων, αξιολόγηση, παραγωγικότητα. Μία νέα επανεκίνηση απο άλλες βάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @radical

    ...έχεις δίκαιο.
    Γι΄ αυτό τα βάζω με την ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου στο διαδίκτυο
    που με ...απορρόφησε, την ξαφνική ασθένεια που απορρόφησε τον Γιώργο Παπασπ., τις υποχρεώσεις του Γιάννη στις Βρυξέλλες που δεν του επέτρεψαν συμμετοχή στην Κ.Ε. Ολα όμως διορθώνονται...εδώ είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Φίλε, και επέτρεψε μου αυτή την προσφώνηση, είμαι πολύ τυχερός που σε έχω γνωρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ...εγώ είμαι ο τυχερός που γνώρισα και πορεύτηκα τα τελευταία χρόνια, μεσα απο το blong το δικό σου και των υπολοίπων, τον δρόμο της αναζήτησης της αλήθειας των ιδεών, μέσα απο την χειραφέτηση της κριτικής μας σκέψης και του εαυτού μας, για να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας. Χαρά μας η φρεσκάδα και το άρωμα ιδεών που συναντάμε στην πορεία μας. Σ΄ευχαριστώ πολύ που με θεωρείς φίλο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Γιώργο Παππά, προσυπογράφω πλήρως την επιχειρηματολογία σου για άμεση δημοκρατία με ουσία, καινοτομία και κυρίως έλεγχο, καθώς την συσχετίζεις με το πολύ υπαρκτό πρόβλημα της κρίσης συμμετοχής και αντιπροσώπευσης. Τίποτε δεν είναι άσπρο μαύρο, πχ ο Ομπάμα αναδείχτηκε αμεσοδημοκρατικότερα από οποιονδήποτε πράσινο ή κόκκινο οπουδήποτε στον κόσμο, οι ΗΠΑ έχουν δύο θητείες μάξιμουμ για τον πρόεδρο και πολλά ακόμη αξιώματα, φυσικά έχουν και μεγάλους αριθμούς από πολιτικούς που τους εξαγοράζει το χρήμα. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ έχουν καταπληκτικούς θεσμούς, πχ εκλογή εισαγγελέων και δικαστών, δικαστήριο κληρωτών ενόρκων, δημόσιες ακροάσεις με μια τρομερά δραστήρια κοινωνία πολιτών. Όλα αυτά δεν εμπόδισαν όμως να κυβερνήσει 8 χρόνια ο Τζωρτζ Μπους ΙΙ και όλοι ξέρουμε τι έκανε στην δημοκρατία και σε όλον τον κόσμο.
    Ειλικρινά, πιστεύω ότι στο καταστατικό μπορούμε να κάνουμε εξαιρετική δουλειά.

    Και να εμπλουτίσουμε την κομματική λειτουργία με πολύ φρέσκα, οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά συστήματα ουσιαστικής εμπλοκής πολλών μελών, όχι σε ανούσιες εσωκομματικές διαμάχες για τα πρόσωπα, αλλά σε ρόλους πολύ γόνιμους και δημιουργικούς για την κοινωνία. Επιφυλάσσομαι να παρουσιάσω μια εμπεριστατωμένη πρόταση σε εύθετο χρόνο. Δεν γράφω εδώ τις βασικές ιδέες για τον φόβο του κλόπυραιτ.

    Σας ευχαριστώ όλους για τα θερμά λόγια. Δεν θα χαθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Απολαμβάνω την συζήτηση και χαίρομαι που συζητάμε ανοιχτά. Ελπίζω μόνο αυτό το κλίμα να μεταφερθεί κάπως και μέσα στην νέα μας συλλογικότητα σαν το οξυγόνο που διατηρεί την ζωή.
    Γιώργο μου Παππά, η δημοκρατικότητα του Φώτη δεν αρκεί από δω και πέρα - μας έφερε ως εδώ ως εγγυητής, ως γέφυρα, ως ο λύτης κάθε προβλήματος συνοχής μέσα στην προσωρινότητα, αλλά από δω και πέρα εγγύηση πρέπει να είναι η δημοκρατικότητα της συλλογικότητας.
    Πως θα αντιμετωπίσουμε την πασαρέλα - που προεκλογικά θα ενταθεί - χωρίς θεσμούς ελέγχου της εξουσίας; Όταν ο καθένας θα βγαίνει στα κανάλια και θα αντιπροσωπεύει δεν ξέρω τι, ποια κουλτούρα δημοκρατικότητας και αυτοελέγχου θα μας γλυτώσει από την γελιοποίηση τύπου Συριζα; Γι αυτό "φωνάζω", για να προλάβουμε - γι αυτό οι υποσχέσεις δημοκρατικότητας δεν με καθησυχάζουν.

    Όσον αφορά την πολιτική και όσα προτείνει πχ ο Κωστής, εκτός από το διαδίκτυο, πως θα συζητηθούν από την συλλογικότητα, ψύχραιμα και δημιουργικά, όταν μερικούς άλλα τους απασχολούν και το περιβάλλον είναι ακόμα αντίγραφο της κομματικής λειτουργίας του Συν;
    Κυνικός ή ευαίσθητος, δεν θα ησυχάσω αν δεν δω εγγυημένη δημοκρατία - αναζήτηση συμμετοχής - αναθέσεις και αξιολόγηση έργου: ότι ζητάμε από το δημόσιο τουλάχιστον...

    *Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας στον ανοιχτό και επώνυμο διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πιστεύω ότι κατά την έναρξη και τις τοποθετήσεις το συνέδριο κινήθηκε σε επίπεδο πολιτισμού υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Δυστυχώς η εικόνα «αμαυρώθηκε» από ένα παρασκήνιο διαδρόμων και ψηφοθηρικών ζυμώσεων και τις λίστες.

    Η δε εικόνα των ψηφοφοριών, με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου, δεν εκπλήρωσε το μίνιμουμ των προδιαγραφών, για να μπορεί να είναι «η γνήσια έκφραση της βούλησης των συνέδρων» επάνω στα διάφορα θέματα, τα οποία τέθηκαν σε ψηφοφορία.

    Το φαινόμενο των επαναληπτικών ψηφοφοριών, όταν δεν βόλευε, δια της ανατάσεως της χειρός, με ταυτότητα συνέδρου αλλά και χωρίς την ταυτότητα…νομίζω ότι δεν ποιεί τιμή...

    Δεν έπρεπε να υπάρξει ως φαινόμενο στην ΔΗΜ.ΑΡ. που ευαγγελιζόμαστε.

    Και νομίζω ότι είναι σημαντικό αλλά και ενδεικτικό στοιχείο...

    Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να υλοποιήσουμε τις διακηρύξεις μας και να απαλλαγούμε από την κακή μας κληρονομιά.

    Αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!

    Κι ας ματώσουμε…γιατί πάντα θα θέλουμε να είμαστε η αριστερά της προσφοράς και της θυσίας… όπως τα παλιά καλά χρόνια της ανιδιοτέλειας της πολιτικής...

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ξεπερνώντας σύνδρομα μεσσιανισμού, πρέπει να φύγουμε από το ποιος το λέει και να επικεντρωνόμαστε στο τι λέει!
    Τότε υπάρχει η δυνατότητα, μαζί και με άλλες προϋποθέσεις, να πρυτανεύσει η λογική και το αυτονόητο θα έχει κάποια πιθανότητα να γίνει κατανοητό.

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @ Ανώνυμε των 5.54μμ 7 Απριλίου

    Εσύ βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνεσαι σε αυτούς που συμμετέχουν εποικοδομητικά στον επώνυμο διάλογο που αναφέρει ο Γιώργος. Προτιμάς να υπογράφεις μόνο ως "ανώνυμος", προσφιλής τακτική από παλιά και σε πιο χαλεπούς καιρούς. Οφείλω όμως να σου επισημάνω, ότι στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς πρακτικές χαφιέδων, κουκουλοφόρων και κατασκευαστών ενόχων δεν ταιριάζουν. Επειδή όμως αναφέρεις και το όνομά μου, ειλικρινά θα ήθελα να με πληροφορήσεις για τον μηχανισμό των ...δεξιών που έστησα μαζί με σ/φους όπως ο ...επάρατος Ματσαγγάνης και ο (πω, πω τι ντροπή!!!) θεωρητικός Γεωργάτος, για να τους μάθω κι εγώ. θα είχε ενδιαφέρον, εκτός από το να μου πεις το όνομά σου, να επικοινωνήσεις μαζί μου να μου υποδείξεις τους συνέδρους του "δεξιού στρατου"! Εάν ντρέπεσαι να το κάνεις από αυτό το blog, (γιατί με την όποια δυνατότητα έχω στα μέσω γραπτού "ψυχογραφήματα" σε κόβω για θρασύδειλο), μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο να μου πεις: 6972027376
    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Γιώργο μου με την πολύτιμη συνεισφορά σου στην προσπάθεια της συλλογικότητας,
    Συμφωνώ με την θέση σου για την δημοκρατική λειτουργία της συλλογικότητας πέρα απο την διασφάλιση που προσφέρει η πολιτική νοοτροπία του προέδρου, ο οποίος δηλώνει και πράτει
    “ ως πρώτος μεταξύ ίσων”. Οποιος ως Συριζέος, συμπορευτεί με αυτονομιμένες, δημόσιες, αυτοπροβολής, πρακτικές τότε τα μέλη και τα οργανα του κόμματος πρέπει ν΄αντιδρούν. Εχουν
    όλες τις δυνατότητες γι΄αυτό.. Η συλλογικότητα διασφαλίζει την δημοκρατία μας.
    Με τον Κώστα συμφωνώ απολύτως και γωρίζω οτι παρα πολλοί συμφωνουν μαζί του.
    Πόσος χρόνος όμως και εργασία χρειάζεται για να υλοποιηθούν στο κεντρικό ή περιφεριακό επίπεδο
    αυτές οι θέσεις?. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα σε συνθήκες ασφυξίας της οικονομίας και της
    απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Ολά συνειγορούν οτι η κοινωνία των πολιτών είναι πιό ώριμη
    και έτοιμη απο το πολιτικό προσωπικό της χώρας....Πεδίον παρέμβασης λαμπρό για το νέο μας κόμμα....
    Εχουμε ορθολογισμό ως συλλογικότητα....έχουμε με το μέρος μας μεγάλες πιθανότητες για καινοτόμα
    πορεία και μέλλον. Πιό άτομο ή συλλογικότητα είναι τέλεια? Αέναη προσπάθεια χειραφέτησης του εαυτού μας για να συγκροτήσουμε συλλογικότητες με ποιότητα...
    Με τον Γιάννη και πολλούς άλλους πορευτήκαμε και πορευόμαστε με αυτό το πνεύμα προσπαθώντας το καλύτερο και θα συνεχίσουμε κριτικά σκεπτόμενοι στο ίδιο πνεύμα.Υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο πολιτικοιδεολογικών συμπτώσεων, άμεση δημοκρατία-μεταρρυθμίσεις- κπλ, που μας οδηγεί όλους.
    Η δημοκρατία του νέου κόμματος προσδιορίζεται απο την πολιτική παιδεία των μελών του και έχουμε πολύ δουλειά και επ΄αυτού.Μέσα ή έξω απο τα όργανα κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει παρεμβάσεις και συμμετοχή στο πολιτικό γιγνεσθαι του κόμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Την ανωνυμία, όταν αυτή μάλιστα καταγγέλλει πρόσωπα και πρακτικές την απεχθάνομαι και δεν συμφωνώ με
    πρακτικές αυτού του τύπου.
    Δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή συγκροτημένα ποτικοιδεολογικά ρεύματα στην Δ.Α. Και έαν στην συνέχεια υπάρξουν
    θετικού χαρακτήρα πραγματικότητα θα είναι. Εχω συμπορευτεί χρόνια με την Κατερίνα και τον Γεράσιμο, συνεργάστηκα με τον νεότερο σ. Ματσαγγάνη στην επιτροπή των θέσεων. Στις θέσεις μας αλλού συμφωνούμε αλλού διαφωνούμε. Δηλαδή ...κλασσικά πράγματα. Στην πραγματικότητα όπου ακόμη δεν έχουν γνωριστεί μεταξύ τους
    τα μέλη μας, υπήρξαν ψηφοδέλτια και τοπικού και θεματικού χαρακτήρα ( αυτούς γνωρίζανε ) που είχαν και αποχρώσεις πολιτικοιδεολογικές και προσδιοριστήκανε από την πολύ μεγάλη στενότητα του 30%.
    Κάθε συνέδριο το ακολουθούν σχόλια και μυθοπλασίες. Ας μήν σπιλώνονται σύντροφοι επιπόλαια.
    Η Κατερίνα και ο Γεράσιμος έχουν προσφέρει πολλά στην πορεία μας και στην ίδια κατεύθυνση πορεύεται και ο
    ο σ. Ματσαγγάνης. ΚΑΙ έαν κάποιος νομίζει οτι κάνουν λάθος πρώτα επικοινωνεί και συζητά το θέμα μαζί τους
    και μετά καταγγέλλει... Αλλο πολιτική αντιπαράθεση και άλλο σπιλώνουμε και...βγάζουμε τα μάτια μεταξύ μας
    αδίκως και παραλόγως, κινούμενοι στην σφαίρα της ψυχοπαθολογίας. Λυπάμαι δεν συμφωνώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Μια είναι η λέξη, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ταιριάζει στην συμπεριφορά του ανώνυμου , 7 Απριλίου 2011 5:54 μ.μ..
    Αποτελεί δείγμα της κλασσικής σταλινογκεμπελικής μεθοδολογίας σπίλωσης ατόμων με τον τρόπο τον οποίο επιχειρείται η απαξίωση της όποιας προσφοράς που έχουν κάνει για την δημιουργία και ανάπτυξη του κόμματος, και η επιχειρούμενη έμμεση απαξίωση της ΔΗΜ.ΑΡ. από ανώνυμους που προσωποποιούν και κατονομάζουν.
    Ας βγουν επώνυμα και ας καταγγείλουν αυτό το οποίο θεωρούν ότι δεν είναι σωστό και ας συνεισφέρουν πολιτικά, με σκεπτικό, τεκμηρίωση και αποδείξεις για τα άτομα τα οποία καταγγέλλουν και κατονομάζουν.
    Λίστες και «λίσταρχοι», με το ι ιώτα εκ της λέξεως λίστα, υπήρξαν. Οι λόγοι για την ύπαρξή τους ήταν οπωσδήποτε πολυποίκιλοι και πολλές φορές να κινούνταν στα όρια της ηθικής τάξεως.
    Πρέπει να είναι καταδικαστέα η πρακτική αυτή, παρότι αποτελεί μέρος της παθογένειας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρέπει να υπάρχει στη ΔΗΜ.ΑΡ.
    Όμως αυτό διαφέρει κατά πολύ από το να φορτώνουμε σε ένα, δύο ή τρία άτομα ονομαστικά, το όλον, όπως κάνει ο ανώνυμος. Όσο και αν θέλουμε να πάρουμε αποστάσεις και να καταδικάσουμε φαινόμενα και τέτοιες πρακτικές , είναι απαράδεκτο να κρύβεται κάποιος στην ανωνυμία και να ονοματίζει.
    Πολύ δε περισσότερο όταν προσδίδονται χαρακτηρισμοί του είδους «δεξιός», «αριστερός».
    Η εμφυλιοπολεμική νοοτροπία και η μεθοδολογία Κουτσόγιωργα - «δυνάμεις του σκότους και του φωτός»- που δυστυχώς καλλιεργείται στην κοινωνία μας από πολλές μεριές, πιστεύω ότι δεν έχει θέση στο κόμμα που κάναμε και πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή.
    Ας γίνουμε ΔΗΜΑΡΙΤΕΣ, περήφανοι για το πολιτικό μας πιστεύω, τις θέσεις μας, το ήθος και την συμπεριφορά μας. Έχουμε τις αδυναμίες μας και θα παλέψουμε να τις ξεπεράσουμε.
    Για να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο η πολιτική μας παρουσία και νόημα η ενασχόλησή μας με τα κοινά.
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Το φαινόμενο των "ανανεωτικών ανώνυμων" δεν είναι καινούργιο Κατερίνα, Γιώργο και Παναγιώτη. Είτε είναι αληθινοί είτε υποδύονται τον ανανεωτικό για να σπείρουν την διχόνοια (όπως εναντίον του Κωστή σχεδόν επαγγελματικά), υπήρχαν και παλιότερα. Είναι καταδικαστέοι/ες όσοι όσες ανώνυμα κατηγορούν χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν - το κάνουν κάποιοι συριζαίοι και "αντισυστημικοί", ας μην το κάνουμε κι εμείς.
    Έπρεπε μάλλον να διαγράψω το σχετικό σχόλιο εφόσον ήταν ανώνυμο. Mea culpa... Αλλά η Κατερίνα με ανακούφισε με την φοβερή απάντησή της. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU